Friday, October 24, 2008

Mõttemängude festival, Peking (7)

Lubasin tagasi jõudes mõttemängude festivalist veel pikemalt kirjutada. Pika kodust eemalolekuga kogunes aga hulgaliselt soove ja kohutusi, nii jõuangi kokkuvõtte tegemiseni alles nädal pärast võistluse lõppu. Kirjutada oleks palju, kuid piirdun vaid paremini ettevalmistatud materjali ja selgemate ideede ning mõtetega.
Üleeile TWICist nädalabaasi alla laadides leidsin ka mõttemängude festivali partiid, et õnneks on kõigile huvilistele mängud siiski saadavad (võistluse ajal avaldasid korraldajad vaid üksikud partiid). Mängijaid oli palju ning tegemist oli siiki välk- ja kiirmalega, arvatavasti pole partiisid ka eriti järeltöödeldud, sest leidsin mitu vigast ning poolikut mängu.

Esimeses Pekingis tehtud posituses kirjutasin, et olema naiskonnaga käinud ära Hiina müüril, Keelatud linnas ja Siiditurul. Kahe turniiri vahepeal jõudsime külastada ka Suvepaleesid ning Monika, Tanja ja Vika käisid ka ühes tornis ning pargis Keelatud linna lähedal. Mina koos teiste eestlastega veetsin ühe õhtu-öö ka Pekingi kuulsaimal ööelu tänaval. Kuulasime baaris väga nauditavat esinemist ning tantsisime China Dolls klubis. Näha Pekingit ööpildis oli väga tore ning huvitav kogemus.


Et kuulda ja edastada ka teiste muljeid, tegin tagasisõidul väikese intervjuu meeskonna esimängija Kaido Külaotsaga (olen teksti natukene toimetanud).

Kas valmistusid Mõttemängude festivali jaoks, näiteks uurisid kaasvõistlejate kohta jms?
Spetsiaalset valmistust ei olnud – konkreetsete vastaste vastu ei valmistanud. Vaimu panin valmis, võistkonna võistlus ikka. Mitmed mehed rääkisid, et see on rohkem nagu puhkusereis, aga võistkondliku võistluse koha pealt oli see ikka olümpiaks oluline ettevalmistus.
Kuidas jäid rahule turniiri korraldusega? Mis oli hästi ja mis oleks võinud paremini olla?
Korraldus oli minu meelest küllalt hea. Alates saabumisest Pekingi lennujaama, kõik sujus väga hästi. Hiinas valitses vali kord. Et sellist momenti, kus oleks võinud mõni probleem tekkida.. Frankfurdis ja toitlustamisega.. toit meeldis muidugi eriti, ma olen päris suur Hiina toidu sõber; mõnele mehele olid terava võitu kohati, aga minul olid vastupidised probleemid. Millega natukene nihu läks, oli võibolla toaga.. vahetasime Rihoga ära ja Rihole sattus suurem tuba, mina sain sellise suhteliselt tagasihoidliku. Muidu oli kõik tip-top.
Kuidas jäid rahule meeskonna ja enda tulemustega?
Ma arvan, et igaüks, kes malemängust natukenegi aru saab, taipab jõudude vahekordasid. Kaks kuuendat kohta praeguse seisu juures on ikkagi suurepärane tulemus. Kui ühe korra saada kuues koht, siis igasugu asju võib ju juhtuda, aga et teine kord ka kuues, et see juhtuks.. tõenäosus räägib selle vastu, et see ikkagi juhuslik oleks. See peab midagi ikka näitama. Siin mõni arvab, et kiires ja mida vähem on aega, seda kiiremini mängivad, aga mul isiklikult küll välgus ikkagi suurepärane tulemus, välgupraktikat mul erilist endal tegelikult ei ole, netis ma väga palju ei mängi kiiret ja välku. Praegu välgus oli aega 3 minutit. Ma enne vooru olin ikka üsna ärevil, et kuidas minema hakkab. Aga kokkuvõttes kukkus üpris hästi välja, ma ise sain välgus +2 ja kiires +1. Esimese laua kohta on see tõsiselt hea tulemus. Peaaegu igast riigist oli esimene laud väga tugev.
Kuidas hindad oma partiide kvaliteeti välk- ja kiirmaleturniiril? Kas oli suur erinevus?
Ma arvan, et välkturniiri kvaliteet oli parem. Vähem oli aega lolluste peale tulla. Esimene mõte, mis pähe tuli, oli üldjuhul ikka õige. Ma arvan, et partii USA vastu Shabaloviga (2585) oli üks kõige paremaid mul üldse kahe turniiri peale kokku (kahjuks on TWICi baasis sellest partiist vaid esimesed käigud), et sellega jäin kindlasti rahule. Austraallase vastu tegin hirmsa lolluse – unustasin lihtslat ära, et vastasel on võimalik teha pikk vangerdus, valge oli käinud c3 ja b4 ja siis ei tulnud pähe, et ikkagi on võimalus pikk vangerdus teha ja siis ma kaotasin viguri kiirelt avangus. See läks kiiresti ära, aga muidu jäin üldiselt rahule. Kaks viiki viimases voorus mustadega Indiaga, välgus oli Harikrishna (2659) ja kiires oli Sasikiran (2694) mõlemad reitinguga umbes 2700. Viikidest oli võistkonnale ka kindlasti kasu – ühe matši võitsime 3-1 ja kiires tegime 2-2 viigi. Olümpial viimases voorus Indiaga mängida..
Kas otsisid enne reisi infot Hiina kohta vaatasid välja kohad, mida tahaksid külastada jms?
Tegelt ma üldiselt eeltööd ei teinud, aga poisid olid nii hea töö ära teinud, et jäi üle vaid nende järel käia ja kõik õiged otsused sai langetatud. Sai Hiina müüril käidud – kohustluslik käik, siis Keelatud linnas ja muidugi selline kaubanduslik reis ka. Kokkuvõttes igat pidi jäin rahule – sportlikult, kultuuriliselt ja kaubanduslikult.
Sul oli Hiinas kolm vaba päeva. Milliseid vaatamisväärsuseid külastasid ja mida huvitavat veel tegid? Millised olid parimad elamused ja kas miski valmistas ka pettumuse?
Nimetatud kohad olidki – Hiina müür, Keelatud linn – kultuurilise poole pealt ja kõige suurem elamus, kindlasti, hiinlaste kaubitsemine. Seda peab tunnetama ja nägema, õppima. Esimene päev lähed, oled ikka loll ja roheline ja ei tule pähegi, mis võiks seal olla õiged numbrid, õiged hinnad. Kogu aeg sai targemaks ja eks see ole omamoodi võistlus ka, et kes kellele ära teeb. See oli selline kõrgpunkt.
Teistel Mõttemängude festivali alade jaoks oli see võistlus justkui olümpia. Kui oluline on sinu arvates see võistlus aga malemaalimas?
Ma arvan, et on küll oluline. Paljud riigid tulid kindlasti medalite järele. Hiinlastel oli medalite arvestus väga täpne, pärast iga võistlust loeti medalid kokku ja püüti üldarvestuses esikohta saada. Mitmed riigid võtsid mängu väga tõsiselt ja praegu oli see võistlus esimest aastat, ma usun, et tulevikus on võistlus veel tugevam. Muidugi ma võtsin seda ka kui olümpia ettevalmistusturniiri. Võistkonnavõistlus ja kontroll, et näha kuidas võistkonna seis praegusel hetkel on ja mida võibolla annaks veel teha. Ma usun, et see võistlus oli õigel ajal õiges kohas. Enne Dresdeni olümpiat hea tulemus ka meestel. Andis enesekindlust ja usku. Mis seal toimuma hakkab – keegi ei tea.
Mainisid, et hea turniir enne olümpiat. Kaks olümpiakoondislast – Meelis Kanep ja Aleksandr Volodin – aga ei olnud võistkonnas. Kuidas see sinu arvates mõjutab valmistumist olümpia jaoks?
Muidugi mõjutab. Miks nad siin ei olnud – see küsimus tuleks esitada teisele isikule... Mõnes mõttes kahju, muidugi, aga kui vaadata suurepärast lõpptulemust, siis garantiid ei ole, et kui oleks täisolümpiakoondis, oleks see tulemus parem olnud – me ei tea seda. Üldettevalmistuse suhtes võibolla jah – see natukene kannatab, sest kaks meest oli puudu.
Kas osaled veel mõnel võistlusel enne olümpiat?
Jah, 25. novembril lähen Ungarisse. Osalen kinnisel turniiril ja kaks partiid on Ungari liigas ka. Üks partii on enne turniiri, siis on turniir vahepeal ja siis teine on pärast turniiri. Kinnisel turniiril on 10 osalejat, nii et suhteliselt tihe graafik.
Kuidas turniiri suhtes ootused on?
Miinumumeesmärk on kolme hulka tulla, maksimumeesmärk võita. Täiesti reaalne eesmärk.

Kaido pidas üheks meeskonna suurepärase tulemuse põhjuseks ka nõrga lüli puudumist ning kiitis meeskonna vaimu.
Nimetan ära ka individuaalsed tulemused laudade järjekorras. Välkmaleturniiril (11 vooru): Kaido 6,5, Riho 8 (esitlusreiting 2617), Olav 6,5 ja Priit 7p; kiirmaleturniiril (9 vooru): Kaido 5, Riho 5,5, Olav 5, Priit 6.

Naiskonnal kokkuvõttes nii hästi ei läinud. Võistlust tegi raskemaks ka ühe naiskonna liikme haigestumine Hiinas. Individuaalsed tulemused välkmaleturniiril (10 mängu, üks vaba voor): Monika 4, Tatjana 3, Viktoria 5, Tuuli 6p; kiirmaletunriiril (9 vooru): Monika 6,5 (esitlusreiting 2411), Tatjana 3, Viktoria 4, Tuuli 5p.
Naiskonna arvates oli võistlus üldiselt hästi korraldatud ning reis vahva. Samuti oli see hea treening enne olümpiat.

Mõttemängude festivali toimumisaeg kattus Euroopa klubide meistrivõistlustega ning ka mitmed registreerunud võistlejad loobusid. Viimasel hetkel ütles võistlusest ära ka Vesselin Topalov. Kohal oli aga kaks tippnaismaletajat. Naiskonnaga arutasime, et praegu on võibolla veel raske hinnata mõttespordimängude tähtsust malemaailmas, kuid jälgin huviga, milliseks kujunevad järgmised mõttemängude festivalid. Võistlus on kindlasti eriline ja omalaadne, kuna nii mitu ala kokku toob.

Lõpetuseks tsiteerin Piheli postitust bridžimängijate blogist Seiklused Hiinas:
„Ja Pekingi peal liigub aina rohkem eestlasi. Täna kohtasime kogu Eesti malenaiskonda, homme lähme nende mängu kiibitsema. Tuuli Vahtra kurtis, et iga tema Vaadeldaja postituse kohta kirjutame meie 10 postitust siia. Me siin oleme suured Vaadeldaja fännid. Ja siis nägime veel Siili ja Külaotsa. Kui ma Tuulele rääkisin, et Siili nägin, küsis ta, kas ma talle piima panin limpsimiseks. Ega tegelikult Pekingi peal eriti faunat pole kohanud. Ainult ükskord pärast vihma olid kõik tänavad täis imelikke kollakasrohekat värvi vihmausse. Ja mingit imelikku lindu kuulsime täna, kes tegi konnakrooksumise häält.”

Lisasin ka fotosid. Osa pilte on teinud Monika või Vika, ülejäänud mina. Piltidel on olümpiastaadion "Linnupesa", Lillepark, Keelatud linn, Taevase Rahu väljak, Marmorlaev Suvepalees, Pekingi kesklinn ja erinevad pildid festivalist, välk- ja kiirmaleturniirist.

9 comments:

Anonymous said...

Tuuli kirjutab: Naiskonnal kokkuvõttes nii hästi ei läinud. Võistlust tegi raskemaks ka ühe naiskonna liikme haigestumine Hiinas.

Oot-oot-oot, kas mitte polnud mingi selline jutt, et mõlemal võistkonnal on kaasas varumängijad juhuks kui keegi haigestub?? Mille kuradi pärast need ühe võistkonna jagu turiste (Hendrik Olde, Margit Brokko-Olde, Marko Siil, Andrus Talihärm) siis ikkagi kaasas olid??? Nojah, kes ei tahaks odava raha eest Hiinas käia!

Tuuli said...

Minu arusaamine olukorrast. Kõige kehvem enesetunne haigestujal oli esimestel vabadel päevadel ning mida päev edasi, seda paremaks läks. Naiskonna enda soov oli ühises vaimus varem kokkulepitud koosseisus mängida. Mõlemad varud viibisid võistluse ajal mängukohas ning oleks ka mänginud, kui võistkond oleks nii otsustanud.

Anonymous said...

ma saan aru, et meeskonna varu oli olde ja naiskonna varu oli olde ja turiste oli seega ainult kaks? siis on ju kõik ok... buhhaahhaa

Anonymous said...

Võistkonna kaptenid ei ole turistid, tarkpea. Lisaks oli Maleliidu kulu soeses nendega, keda võiks eos turistideks pidada, 0 krooni. Seega tee midagi enda maharahustamiseks.

Anonymous said...

ootoot, tahaks ikkagi teada, kes olid varumängijad? meeskonnal olde ja naiskonnal olde? mängida ju oskavad, aga leiab kümmekond tugevamat... ja talihärm ja siil olid "kaptenid"? või oli meeste varumängijaks talihärm või siil? igal juhul on siin midagi väga mäda.

Tuuli said...

Meeskonna varu oli Talihärm ja kapten Olde. Naiskonna varu Brokko-Olde ja kapten Siil.
Mina ei oska vastata, miks just selline valik tehti.

Kahju, et mõni kommenteerija festivali ja selle kajastust vaid kritiseerib, eelkõige oli see siiki malevõistlus ja tagasi tuldi heade tulemustega.

Anonymous said...

hahhahha
talihärm oli varu:D

Anonymous said...

tänan selgituste eest. kajastused on head ja meeskonna tulemused ka, neid ma ei kritiseerigi, kuid arusaamatuks jääb mulle, miks võetakse varumehena kaasa eesti reitingutabeli 49. mees? igal muul spordialal oleks see ennekuulmatu. on see siis nüüd sport, turism või lihtsalt tilulilu ja rahvaste sõpruse mängud? ma palun mõnel spordiajakirjanikul selle teema siiski lähipäevil ajakirjanduses tõstatada, ennetavad selgitused oleksid teretulnud. eraldi küsimus on ka reitingutabeli 19. numbri kaasamine koondisesse. tõsi, tulemus oli leitol hea, aga see, et 19. number on koondises, näitab, et maleliit ei suuda enam koondist kokku saada, sest on liiga paljude tippudega tülli keeranud.

Anonymous said...

Talihärm kogus Eesti klubide välkmale meistrivõistlustel Tallinnas 20.07.2008 eelringis 2,5 punkti 11st ja B-grupi finaalis 2,5 punkti 10st...