Monday, February 2, 2009

See ja see ja veel see ka

Nädal algab traditsiooniliselt Lubomir Kavaleki malenurgaga, milles vanameister räägib meile Wijk aan Zee turniirist - sellest, kuidas noored tulevad ja võidavad.

Lõppes ka traditsiooniline Wijk aan Zee turniir, kus võidutses noor ukrainlane Sergei Karjakin, kes sai 8 punkti 13'st. Meie küsitlusel vastanud inimesed seda ette ei suutnud ennustada. Tulemused - A grupp, B ja C.

Üks konkreetne isik, kes ei palunud avaldada oma nime, saatis mulle kirja, et poodides on nähtud eestikeelset Garri Kasparovi raamatut - Male kui elu mudel. Lisan antud isiku kommentaari ka:

mul praegu pool raamatust läbi. Kellelgi seal malelisi variante
ei maksa oodata. Aga muidu hea filosoofiline, ajalooline mõnus lugemine.

Eriti meeldis mulle koht, kus Tal püüdis partii ajal päästa sohu kukkunud jõehobu :D (noh, ratsukahingu ajal meenus talle selline probleem, kuidas päästa soos jõehobu :D lõpuks ta otsustas, et las jõehobu upub, sest tema ei suuda lahendust leida ... aga oma ratsu kahis intuitiivselt ikka ära, publik arvas, et 40 minuti jooksul arvutas ta vaiante, aga tema hoopis päästis jõehobu :D)

Tegelt ma olen üllatunud, et selliseid raamatuid üldse eesti keeles leidub tänapäeval, vene ja inglise keeles on need jah varem ilmunud.

Peaks mainima, et sellised raamatud meeldivad mulle isiklikult väga! Pole seda konkreetset küll kahjuks lugenud. Aga üldised, sellised poolfilosoofilised maleteosed on head, nad avardavad silmaringi ja sa saad palju rohkem teada, kuidas malemeistrid mõtlevad; selles mõttes, et ei arvuta konkreetselt variante, vaid kuidas nad tavaelus mõtlevad, kuidas valmistuvad turniirideks jms. Kui keegi väga tahab, võib mulle selle teose laenata.

Kalle Kiigel läheb Gibraltaril päris hästi. Gibraltari sait on mõnusalt üles ehitatud - Kalle Kiige info leiab siit.

Mainime ka ära, et algas suur Open-turniir Moskvas, kus on kohal 30 üle 2600'st mängijat (Dreev, Tiviakov, Sargissian) ning ka "meie" Jaan Ehlvest.

Lõppes ka üks meie küsitlus, kus küsisime kes on Teie arvates läbi aegade parim maletaja. Tihe rebimine käis kahe nime vahel - Kasparov ja Fischer (vastavalt 13 ja 11 male maailmameister). Ma isiklikult pooldan Kasparovit. Panen üles ka teise vooru, kus need kaks nime omavahel võistlevad. Kasparov sai 25 häält ja Fischer 20. Keres sai kümme. Kokku hääletas 69 inimest.

Nädalavahetusel osalesin ka EE meistrivõistluste valikturniiril, mis nagu näha totaalselt ikaldus.
Kõik partiid olid huvitavad, aga pärast esimest päeva kadus mänguisu täielikult ära. Samuti olin ka natukene haige, aga see on juba lamedam vabandus. Peaks ütlema, et tegelikult jäin oma mänguga rahule, arvestades, et mulle absoluutselt ei meeldi selline ajakontroll. 45 min + 30 sekki käigule ei ole minu teema. See ei ole ei kiirmale, ega ka klassikaline male. Ja üks asi, mis mulle absoluutselt male juures ei meeldi (ja mida ma üritan igati vältida) on ajapuudus. Aga sellise kontrolliga teisti ei saa - korraks jääd mõtlema ja voilaa!- 20 minutit jäänud. Ei, minu jaoks pole selline kontroll hea. Eriti nõme on see, et sellise kontrolliga saadakse Eesti meistrivõistlustele, kus mängitakse täitsa teise kontrolliga. Jaja, hakake nüüd kibestunult kommenteerima, et kui ma oleks edasi saanud, siis ma poleks nii kirjutanud. Aga vot oleks küll!

Hetkel ei hakka neid partiisi siia panema, sest pole absoluutselt tuju ega viitsimist. Olen jäänud päris haigeks ning sooviks kiiresti terveks saada - kolmapäeval algaval juunioride meistrivõistlustele on tehtud juba nii ilus erileht. Ilma irooniata.

Kui nüüd ausalt rääkida, siis ma usun, et kõige reaalsemad šansid võita on Volodinil. Teine reaalne kandidaat on Uku Valner, siis tulen mina ning ma ei usu, et alles jäänudel on üldse mingi reaalne šanss võita. Kogu mu austuse juures teisele mängijatele - nad ei ole nii head ja veel rohkemgi - nad ei vääri seda tiitlit.

Ahjaa, oleks peaaegu unustanud - Vaadeldajal tuleb varsti veel (vähemalt) üks kaaskirjutaja. Aga see, kes ta on - see jääb üllatuseks. Umbes nagu Top Geari Stig. Aga mitte päris nii.

EDIT:
Mul tuli meelde üks partii esimest voorust - Jezov-Laigna.

Avang algas Hispaaniaga, kus Jezov sai kerge plussi (vahetusvariant). Edasi läks partii nii nagu mõnes näidispartiis - must sai endale halva oda, surutud seisu jne. Valge mängis nagu perfektselt, jõudis võidetud etturilõppmängu - vaadake ise esimest diagrammi.

Vot selline etturilõppmäng. Selles seisus on valge käik. Loeme kokku ruudud - valge jõuab enne lippu. Ongi hea, tuleb ilus võit. Valge läks lippu ja hakkas mustalt andma b'lt tulesi. Samuti noppis tulega ära ka c5 etturi. Jõuame seisu number kaks.
Selles seisus pidi valge lihtsalt võtma ära etturi c4'l ning võitma. Umbes niimoodi:
1. Lxc4+ K ükskõik kuhu
2. Lb4+ Ka2
2...
3.Kc2! +-
Jezov aga kiirustas ning otsustas mängida lihtsalt La5, et Kb2 peale minna Lb4 ja siis Kc2. Järgnes ootamatu Kb1 ja tuleb välja, et seis on viik. Igastahes, pealtvaatajad vaatasid suu lahti, et mismõttes.
Igastahes, ilus partii oli.


21 comments:

Anonymous said...

mnjah. tähelepanuväärne, et wijk an zee kolme (ja kõik üsna tugevad) turniiri võitjate vanuse summa on ... kõigest 50!!!!

Nikile head paranemist ja teistele vaadeldajatele edu noorte meistrikatel!

Anonymous said...

s.t. mitte teistele (edu!), vaid ikka kõigile! :)

Anonymous said...

Niki, kui tahad seda raamatut lugeda siis võin millalgi laenata :) Ise ostsin selle juba paar nädalat tagasi
Gert

nikitheone said...

Kui järgmine kord Viljandi satun ...

Anonymous said...

Niki : järgnev tekst on esitatud väga kurjas toonis :

Me Peebuga ausalt öeldes tegime kõik, et sa Kalevi turniiri võidaks. Me lasime isegi Päehtzi meestega mängima (et sul kergem oleks), loosisime ta sulle vastu ... igas voorus kombineerisime paare ... ja krt mida teed sina ??? Sa ei pääsegi edasi ... isegi viimases voorus panime sulle vastu Šarankovi, kelle ma ise Tartu Suvel ära testisin ... täitsa lõdvalt võidetav ... ja sina ei saanudki tast jagu. Okei, ütleme ausalt, me olime väga väga pettunud.

Aga nüüd ... EMV valikturniir. Ma nikerdasin ja lasin isegi ajakontrolli kiiremaks teha, et ehk sulle sobilikum. Ja mida ma pean tabelist nägema ja siit lugema ? Sa ei pääse JÄLLE edasi.

Ma parem ei hakka ütleme, mida ma juunioride MV ajaks sebinud olen ... isegi Sten tuleb [:-)] ja ma ise tulen kohale ja hakkan punkte jagama ... kui sa seal ka kõrbed, siis ma vist sinu heaks edasi ei vusserda.

:-)

nikitheone said...

No Marek, sa ju ise ka tead, et mulle ei meeldi korruptsioon ja kokkumäng. Mina, kui aus inimene, ei suutnud lihtsalt võita, kui teadsin, et nii räpased mängud käivad...

Anonymous said...

Mida ma loen?? Kohtunikud teevad juba tööd kellegi heaks? See on juba nagu maleliidu juhendid, stiilis juhatus otsustab.

Anonymous said...

Viimane Anonymous, kas oled loll või mängid lolli?

Anonymous said...

Nu ei saa pihta - kui diag.1 on valge käik, kuidas must siis lipu pääle sai ?!

nikitheone said...

See on saladus.

sass. said...

ega ei saa küll jah must kuidagi muidu lippu peale, kui et pidi musta käik olema antud seisus. tundub suht loogiline või mis?

Stennu said...

Tundub, et Sa, Marek, pingutad päris kõvasti Kunitsõni heaolu nimel, kuid ma ei saanud saanud aru, mis sa mõtlesid selle all, et "Ma parem ei hakka ütleme, mida ma juunioride MV ajaks sebinud olen ... isegi Sten tuleb" ???
Ehk seletaksid?

Tõnn said...

Vb, sa Sten, ei mõista kõrgema klassi huumorit?

Stennu said...

Vb tõesti, kuid tundub, et sina said aru, ehk kõrgema klassi huumori mõistja seletab äkki?

nikitheone said...

Eks ta jah, ole musta käik :).

Selle Steni-nalja kohta ma ka täpselt sotti ei saanud muide.

Anonymous said...

Marek, kas mingi kõrgema klassi huumor või avalik ülestunnistus missugust sobi tehakse?

Tõnn said...

Blogger Tõnn said...

Vb, sa Sten, ei mõista (")kõrgema klassi huumorit(")?

Parandus, kui see ei olnud iseenesest mõistetav.

Anonymous said...

Kas Sten ei tule siis ? Esialgsetel andmetel tuleb ju ... :D

Anonymous said...

ma tõlgendaks seda nii, et Sten on vaid Nikolaile mugav vastane, teistelt peaks Sten punkte röövima, mis annab "kohtunike soosikule" hea võimaluse esikümnesse mahtuda.

Anonymous said...

Tundub et Marek norib siin kolakat teiste mõnitamisega.

Anonymous said...

Pärnu kanti ei soovita Marekil minna.