Wednesday, January 28, 2009

Turunurk #24

Nii nagu lubatud, on seekordne teema maleprobleemide lahendamisvõistlus, mis toimus pühapäeval, 25. jaanuaril.

Võistluseks ettevalmistust alustasin sama nädala alguses, võttes lahendamiseks peamiselt kahekäigulisi matte. Alguses ei tulnud ka need kuidagi välja, sest ei olnud ma juba peaaegu aasta ühtki kompositsiooni lahendanud. Kui olin paar ülesannet vaevaliselt ära teinud, hakkas asi siiski edenema ja edaspidi sain 5-10 minutiga hakkama. Proovisin seejärel ka üht kolmekäigulist teha, kuid vahtisin pool tundi malelauda ja otsisin erinevaid käike, aga lõpuks vastust välja mõelda ei suutnudki. Sellega ka harjutamine lõppes. Pühapäeval läksin malemajja lootusega huvitavaid ülesandeid saada ja kas või mõne eest punkte saada. Maleprobleemide äralahendamine tekitab sellise hea tunde, mida tavalised taktikaülesanded ei paku.

Hommikul enne võistluse algust kinkis Pikk mulle Kerese raamatu „Maailmameistriturniir Haag-Moskva 1948”. See on üks väheseid raamatuid, mis mul Eesti malekirjandusest puudu oli. Malemaja keldris, kus võistlus toimus, sain organiseerijalt ja kohtunikult Indrek Aunverilt teada, et see aasta on ülesanded raskemad ja võib valida, kummas kategoorias lahendada. Ma otsustasin loomulikult, et võistlen tugevamas grupis, sest ma ei ole ei esmakordne lahendaja ega noor. Mul oleks umbes selline tunne olnud nagu mingil jalgpalliklubil, kes langeb meistriliigast välja esimesse divisjoni. Et ei peaks osalejate nimesid mitu korda ette lugema, panen siia kohe tulemused. Tegemist on esialgsete punktidega, milles komisjon võib veel parandusi teha, kuid tõenäoliselt midagi enam ei muudeta.

5. International Solving Contest 2009 Results Tallinn / Estonia

I kategooria

1 Axel Ornstein SWE 5 5 0 1 - - 5 5 3 1 5 0 30
2 Margus Sööt EST 5 0 5 1 1,5 - 5 4 0 4 - 4 29,5
3 Indrek Turu EST 5 0 0 1 - - 5 5 - - - 0 16
4 Tatjana Fomina EST 5 0 - - - - 5 2,5 - 1 - - 13,5

II kategooria

1 Triin Narva EST 5 5 3 2,5 5 5 5 - 30,5
2 Raigo Aljand EST 5 5 4 5 5 0 0 - 24
3 Regina Narva EST 5 5 2 5 5 0 0 - 22
4 Georg Abozenko EST 5 5 1 0 5 5 - - 21
5 Madis Nahkur EST 5 5 3 5 - - - - 18
6 Ranel Tammela EST 0 0 2 5 5 0 0 0 12
7 Lauri Kubre EST 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Võistlus toimus kahes voorus, mõlemas oli lahendamiseks aega 2 tundi. Esimeses kategoorias oli ülesandeid kokku 12, teises 8. Ühe probleemi eest võis saada maksimaalselt 5 punkti, kui mingi variant oli puudu, siis sai vähem. Tabelis ongi punktid iga ülesande eest ja paksus kirjas kogusumma. Ma suutsin koguda 16 punkti, mis on viie võrra rohkem kui eelmisel aastal. 1. voorus oli mul juba üsna hapu tunne, kui olin 3-käigulist matti üle tunni mõelnud ja lahendust lõpuks ei leidnudki. Lahendamisel ongi oluline tegur aeg. Kui mõnda ülesannet liiga kaua tegema jääda, siis võib juhtuda, et kahe tunni möödudes on osa ülesandeid täiesti vaatamata.

Võistluse lõpus oli Indrek Aunver kiiresti punktid kokku arvutanud ning siis oli esikohal Pikk. Hiljem aga põhjalikumalt uurides leidis ta Axelile midagi juurde ja lõpuks jäi rootslane napilt poole punktiga peale. 2. kategoorias oli meeldivalt ühtlane tase, mis võrreldes eelmise aastaga on tublisti tõusnud. Triin võitis korraliku 30-punktilise summaga, kuid konkurents võinuks olla pingelisem, kui Madis Nahkur poleks pidanud pärast esimest vooru palaviku tõttu lahkuma.

Lõpuks toimus auhindade jagamine, kus igaüks sai endale valida ühe raamatu. Valikus oli nii eesti-, vene- kui ka rootsikeelset malekirjandust ning kõik osalejad said ka Pika koostatud partiikogumiku "Kümme aastat maleturniiri Jõgeva AVRO". Mina valisin endale raamatuks Genrikh Kaspariani "Maleetüüdid", mis koosnes kahest osast. Mõlemad on 300-leheküljelised raamatud, kus kokku üle 2500 etüüdi. Teosed on küll vene keeles, kuid diagrammid on ikka igal pool samad.

Siia panen üles veel ka 1. kategooria ülesanded nendele, kes soovivad lahendada. Vastuseid hetkel ei näita, kuid kui keegi soovib midagi kontrollida, siis võin hiljem kommentaaridesse lisada neid.

# matt.
= viik.
+ võit.
h# abimatt. (Must alustab ja mõlemad pooled teevad koostööd, et matistada must kuningas.)
s# isematt. (Valge alustab ja sunnib musta endale matti panema.)


4 comments:

sass. said...

ma arvan, et sa tegid pildid liiga suured. tee need natuke väiksemaks, muidu raske lahendada.

Turu said...

Ma mõtlesin ise ka, et vist on suured. Aga sa võid ülesanded malelauale panna, kui pildid silma torkavad.

Anonymous said...

Vastupidi. Pildid on uurimiseks veidi liiga väikesed. Panin prillid ette ja ikkagi ei saa muidu kui tuleb hakata lauda ja nuppe välja otsima.
Kuidas selline võistlus käib? Kas tuleb vaadata diagramme, või võib diagrammidel olevad seisud laua peale ka panna? Ja kui võib laua peale panna, kas siis võib pärast ka laual nuppe liigutada?

Turu said...

Võistluse ajal võib seisu lauale panna ja nii palju nuppe liigutada, kui ise tahad. Paberi pealt lahendada oleks üsna võimatu minu arust.