Wednesday, January 7, 2009

Uudiseid ja mõtteid malemaailmast.

Alustaks ma tänast postitust sellega, et rahustan meie lugejad maha - mul on tulnud umbes miljon ärevat kirja, et miks Vaadeldaja enam ei kirjuta!?
Ärge muretsega - kõik on meiega korras. Praegu on lihtsalt küllalt kiired ajad - 60% Vaadeldajatest (3 5'st) algas ülikoolis eksamisessioon, millel on katastroofilised mõjud une- ja tööajale.

Samuti ma pean hoiatama, et Vaadeldajal on praegu käsil tõsised struktuurilised muudatused, kuid see kõik peaks ära lahenema hiljemalt esmaspäevaks. Ma loodan. Peale seda muutume me veel paremaks, informatiivsemaks ja objektiivsemaks kui kunagi varem! Pärast seda, kui asjad on kindlad ja meil on kõik läbi räägitud ja selgeks tehtud, anname me ka oma lugejatele teada.
Muudatustest võin öelda nii palju, et väga suuresti ei muutu midagi, aga loodetavasti muutub meie maleblogi loetumaks ja huvitavamaks.

Nii, nüüd toimunu juurde.
Kõigepealt avaldan ühe lugejakirja:

Tere, head uut aastat ! Mul on palve, et äkki saaks Vaadeldajasse panna ühe huvitava ülesande. Valge alustab ja matistab 7 käiguga. Ajakirjast Schach, 1975 nr 1. Autoriteks Stanislaw M. Tolstoi ja W. A. Stschogol. Soovitan soojalt leida lahendus ilma arvuti abita. Leo Braschinskylt sain ma kunagi hulgaliselt vene- ja saksakeelset malekirjandust ajakirjade näol (aastatest 1970-1980)
Nendest Saksamaa DV-s välja antud Schach ülesannete nurkadest sain korraliku treeningmaterjali, millega mingil hetkel intensiivselt gümnaasiumi ajal töötasin (peamiselt siis ülesanded, nii 2, 3, 4, ... käigulised, isematid jne). Antud ülesanne on mul kõige suurema mulje jätnud.
Proovisin seda noh mingi pea terve päev otsa nuputada (nuppe liigutamata),
aga mõte ei liikunud. Enne uinumist aga lõi peas pirn põlema ... leidsin üles ülesande idee ... ja see oli eriti magus. Ülesanne ise on lihtne, pole seal eriti käikegi ... aga kui õiges suunas ei vaata, siis võibki uurima jääda :D
Edu.


Kirja autorit ei avalda, kui ta soovib võib ise oma nime kommentaaridesse panna :).

Nüüd teeme natukene juttu Kaido Külaotsast.

Järgnev info on võetud Eesti Maleliidu olümpia erilehel. Kaido Külaotsale oli tegemist 6nda järjestikuse maleolümpiaga, sealjuures teist korda mängis Kaido esimesel laual. Kaido mängis kaasa kümnel voorul üheteistkümnest võimalikust, puhates ainult 3.voorus, kui Eesti meeskond mängis kurikuulsaks saanud matši Botswana vastu.

Kaido Külaotsa rahvusvaheline FIDE reiting oli enne turniiri 2556, performance rating oli 2669 ning oodatav reitingumuutus on + 15,1. Vastaste keskmine reiting oli 2428,5. Kaido kogus 10'st võimalikust punktist 7,5, kaotamata sealjuures ühtegi mängu. Viis mängu mängis Kaido valgetega ning viis mustade malenditega.

Tegemist on minu poolt kirjutatud referaadi-taolise asjandusega Kaido Külaotsa mängudest Dresdenis.

See oli üks lõik. Kogu asja saab vaadata (ja soovi korral ka alla laadida) siit.
Hoiatus! Antud kirjatükis võivad esineda kirjavead!

Vahepeal on malemaailamas toimunud ka paar sündmust. Mõnest asjast Turu rääkis. Tähelepanuta on minu arust jäänud Ivancuk-Leko matš, mis koosnes 6 partiist ja lõppes 3,5: 2,5 ukrainlase kasuks. Mänge saab vaadata siit.
Väga huvitavaid mänge seekord polnudki, mõlemad mängisid üpris vaoshoitult. Põnevaim oli ilmselt viimane, kuues partii.

Täna 93 aastat tagasi sündis läbi aegade suurim Eesti maletaja - Paul Keres.
Paul Keres
Chessbase'is ilmus tema kohta väike artikkel, tõsi- rohkem oli see reklaam Denis Monokroussuse loengule, aga ikkagi! Reedel algab ka Kerese mälestusturniir, kust võtan ka mina osa.
Huvitav on see, et pole siiamaani teada, kes osalevad finaalturniiril. Olen kuulnud, et naistest sai sinna Monika Tsõganova, kuid kinnitada ka ei julge.

EDIT: Ahjaa, unustasin mainida, et üleval on ka Rein Ruusi tehtud pildid Kõo valla jõuluturniirist ja Viljandi jõuluturniirist.

EDIT2: Tuleb välja, et kõigil ei avane Külaotsa fail. Tegemist on selles, et mul on 2008 aasta word. Need, kellel on vanem versioon, ei pruugi olla installitud plugini ja nad ei saa seda faili näha. Igastahes, siit saate tõmmata teise versiooni, mis töötab teie wordiga.

No comments: