Tuesday, January 13, 2009

Mõtteid ja uudiseid

Läbi sai Paul Kerese mälestusturniir, läbi sai ka meie küsitlus - Vaadeldaja lugejatest lubas turniirist osa võtta 19 inimest, ei osalenud 32.

Paar artiklti, mis on eesti meedias ilmunud seoses malega: Sl Õhtuleht kajastas lühidalt Paul Kerese mälestusturniiri, kust ma sain enda jaoks üllatuslikult teada, et Dreev ei saanud mingit stardiraha. Mõtlemapanev.

Äripäeva rubriigis Novaator ilmus täna kirjutis miks mehed on paremad maletajad kui naised?
Mina arvasin, etpõhjus on selles, et meeste aju on suurem ja nad on paremini kohandatud malelise mõtlemisega. Artiklist selgub aga, et naised ei mängigi halvemini malet- suhtarvude võrldlemisel mängivad 3 naismaletajad isegi paremat! Lohutuseks meestele - absoluutskaalal me juhime niikuinii! Peaks mainima, et see saksa tibi (loe: Päehtz) mängis täitsa hästi malet!

Nüüd teiste artiklite juurde.
Chesspro's tegi Ivanchuk ühe hea naljaartikli ja mõtles välja uued reeglid, kuidas mängida malet.
Ei olnud just väga naljakas, aga mõtlema panev küll. Selles mõttes, et kui arvutid peaks praeguse male kunagi "ära lahendama" on tegelikult malel väga palju potentsiaali muutuda natukene ning uuesti populaarsust hakata koguma! Mis tuletab mulle meelde, et juba tükk aega kopitab Vaadeldaja tiimi peas mõte, et peaks läbi viima eestis Fischeri male turniiri. Esialgu tundub, et ka mõtteks see jääb, aga eks näis.

Kui mõelda tegelikult, siis netis selle läbi viimine ei olekski väga raske.

Üsna varsti (reedel, 16 jaanuar) algab traditsiooniline Wijk aan Zee turniir.
Osalejate nimekiri on üpriski kõva: Ivanchuk, Carlsen, Morozevich, Radjabov, Movsesian, Aronian, Wang Yue, Kamsky, Dominiguez, Adams, Karjakin, Van Wely, Stellwagen ning Smeets.
Keskmine reiting 2716 (kusjuures on 3 2600'st venda!) ja 19 kategooria.
Panen üles vastava küsitluse, et kes võidab. Küsitlus on üleval pühapäevani.

Ahjaa, lihtsalt annan teada, et koolidevahelise turniiri võitja sai auhinnaks ka reisi Soome!

12 comments:

Anonymous said...

Korraldage jah Fisheri male turniir! Ma täpselt ei tea, kui keeruline on maleliidult turniiri korraldamise luba saamine, kui see teil 5-kesi ei õnnestu, korraldage turniir mõne klubi läbi(nt reval-spordi või vabaetturi).
Fisheri male turniiri korraldamine on kindlasti hea idee!
Osavõtumaks võiks olla nt 150 krooni. Kindlasti kohaletulijaid jaguks, sest see oleks 1. sedasorti turniir Eestis.

Anonymous said...

Tean päris paljusid eesti maletajaid, kes oleks väga huvitatud fischeri maleturnast. Ma ei tea kas see nüüd niivõrd oluline on, millise klubiga koostöös seda korraldada, aga osavõtumaks võiks olla 149 eeki.

Anonymous said...

kas peab üldse maleliidult loa saama, et turniiri korraldada või?
ja ma eelistaksa osavõtumaksu kuskil 148eeku ja 90senti. (mul sente palju)

nikitheone said...

Peaks küsitluse üles panema, et palju inimesi tuleb.
Kui miskit 30-40 inimest on koos, siis ma võin vabalt ära teha

Anonymous said...

ma tuleks ka, aga osvõtumaksu olen nõus maksma 147 eeki

Anonymous said...

Niki sa võiksid oma raamatublogis asja lähemalt kommenteerida.
Ilmus Heiki Vilepi lasteraamat "Une-Mati udujutud": näiteks jutus "Jaagup ja Hendrik" on juttu laululembesest poisist Hendrikust, kes tahtis täheks saada ja kõndis seepärast taevale lähemal, katusel.

http://www.tartupostimees.ee/?id=68812

Anonymous said...

Irwwwwwwwwwwwwwwwww!!!!
Good one!

nikitheone said...

päris hea küll :D
Aga üritame jätta Vaadeldaja ikka maleteemaliseks, eks?

Anonymous said...

See "Äripäeva" artikli seletus, et naismaletajaid on lihtsalt vähem, ei arvesta varasemate uurimustega. Koolis käivad need ka, kes malet ei mängi, ja on statistiliselt tõestatud, et poisid on tugevamad reaalainetes ja tüdrukud filoloogilistes ainetes. See käib keskmise poisi ja tüdruku kohta ega ütle midagi üksikjuhtude kohta, mis võivad olla vastupidised. Male on reaalaine.

nikitheone said...

See ei ole ka päris ammendav vastus.
Hiljuti avastati, et 2 erinevat asja on matemaatiaka oskamine ja matemaatiline mõtlemine.
Sama võib olla ka malega - male oskamine ja maleleline mõtlemine.

Mu mõte on selles, et mulle ei istu reaalained kohe absoluutselt, aga male see-eest vägagi istub.
Tulevad meelde kõik need matemaatika/füüsikatunnid, kus õpetaja imestas, et kuidas ma üldse oskan malet mängida...

Anonymous said...

Olen näinud päris mitut juhtumit, kus maletrennis käivad vend ja õde korraga. Kõigil neil juhtumitel oli vend tugevam

Anonymous said...

Males on vaja ruumilist mõtlemist (skemaatiline), konkreetselt kuiva arvutamist (variantide arvestamist), lisaks on vaja intuitsiooni (see juba keerulisem asi, Kamski intervjuudest on see läbi põimunud) ... kindlasti väiksemas plaanis midagi veel. Samas võivad eriosad üksteist mingi piirini kompenseerida. Siia lisandub veel sportlik nahaalsus (võidutahe, mõnikord ka peaaegu iga hinnaga) ... mõneti on mehed nahaalsemad, halastamatumad :D

Matemaatikas nt on väga kõrgel tasemel naisi küllaga ... viimasel ajal vaat et rohkem kui mehi :D

Üldplaanis ja on naise ja mehe ajuehitus erinev, aga kindlasti annab malet mängida väga erinevalt (stiililises mõttes). Mulle tundub, et naiste probleem on rohkem selles, et neile jäetakse tehnika (lõppmängud, pikad positsioonilised plaanid) kõrgemal tasemel õpetamata (v õpetatakse veidi vales võtmes).

Mõned väljavõtted Horisont 2004 nr 3 :

... Näib nimelt, et mehed vajavad tee leidmiseks geomeetrilist infot - nurki, suundi jms, naised märkavad peamiselt konkreetseid märke v objekte. Seega kõlaks tüüpiliselt mehelik teejuhatus : minge 200-300 m otse läände, siis hoidke 60 kraadi võrra paremale ning u 50 m pärast on kuubikujulise kivi all kiri. Ehtne naiselik nõuanne sama asja kohta oleks : punase kivi juurest tuleb kuni suure tammeni otse edasi minna, sealt võtta suund paremal olevale puhmastikule ning sealt varsti ühe kivi all ongi kiri.

Ruumitaju ongi valdkond, milles soolised erinevused kõige kindlamini avalduvad. ... Üks tüüpilisemaid ülesandeid selles vallas nõuab vastust küsimusele, milline tervest hulgast elementidest on testelemendiga identne, kuigi mingi teise nurga alt esitatud. Mehed lahendavad neid ülesandeid paremini kui naised, eriti kui objekte pööratakse kolmes mõõtmes v ülesanne on muidu raske. Samas on naised edukamad sellistes ruumitaju ülesandes, kus on vaja märgata objektide muutunud asukohta. (see viimane seletab, miks naised teavad kodus eriti hästi, kus asjad asuvad :D).

Meeste paremus ilmneb märgitabamisülesannetes, kus tuleb visata märklaua pihta v tabada liikuvat objekti (mmm, ürgne jaht :D). Nendes asjades on poisid juba 3-aastaselt täpsemad kui tüdrukud.

...

Vastuoluline paremas matemaatikas : ... testides saavad poisid paremaid tulemusi, kuid koolis saavad tüdrukud paremaid hindeid. ... Tüdrukud on paremad arvutajad, poisid paremad matemaatliste probleemide lahendajad. ... Lisaks märkavad mehed paremini andmete ebapiisavust v suudavad ebaolulist infot ignoreerida. Kui neid nippe testides ei ole, siis on erinevused meeste ja naiste vahel minimaalsed.

Tüdrukud on verbaalselt võimekamad. ... Naised nimetavad meestest kiiremini värvi, mitte aga kuju, kuid ei ole kiirmad suvalise teksti lugemisel.

Küll on aga vähemalt üks verbaalne võimekuse valdkond, milles naised on pidevalt paremad kui mehed, ja see on verbaalne mälu igasugu materjali suhtes - numbrid, seotud v seosetud sõnad, sisukas tekst. (s.t. et naiste mälestusi tasub rohkem uskuda kui meeste oma ... kalamehe jutud nt :D)