Thursday, February 19, 2009

Topalovi võit tekitas küsimusi

Eilne Topalovi võit Kamsky üle oli kui tüüpiline arvuti võit inimese üle... Kurat, mulle küll tundub, et asi pole puhas.
Partiikommentaaris kadusid kahjuks täpitähed ära ning tekkis juurde veel üks hunnik küsimärke (küsimusi :D).
Edit: Panen kommentaarid ka siia.. ehk on parem aru saada.
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 Nf6 4. O-O Bc5 5. Nxe5 Nxe4 6. Qe2 Nxe5 7. d4 Qe7 8. dxc5 Nxc5 9. Nc3 Ng6 10. Qh5 c6 11. Bg5 f6 12. Rae1 Ne6 13. Bd3 O-O 14. Bd2 d5 15. f4 Qc5+ 16. Kh1 d4 17. Bf5 Rf7!? ( Kas Topalov magas maha taktikalise löögi 17... Nexf4 18. Rxf4 (18. Bxf4 Qxf5) 18... dxc3 19. Be6+ (Keegi kommentaatoritest ei maini aga, et pärast 19. Bxc3 Bxf5 20. Qxf5 Qxf5 21. Rxf5) tekkivat enametturiga lõppmängu pole üldse kerge võita. Valgel on tugev oda ratsu vastu ning sellise hea tehnikaga mängija nagu Kamsky võinuks olukorra päästa. 19... Bxe6 20. Qxc5 cxd2) 18. Ne4 Algab forsseeritud variant. Kas Topalov nägi tõesti juba siin või isegi eelmisel käigul ette vigurikahingut 21.käigul?? Qd5 19. Bxg6 hxg6 20. Qxd5 cxd5 21. Nd6 Rc7 Müstiline käik, mis reaalselt on jõukohane üksnes arvutitele. Ma ei saanud partii ajal kontrollida, mida arvutid seda käiku pakkudes üldse mõtlesid ja nii püüdsin ma tükk aega mõistatada, kas valge ratsu jääb musta laagrisse kinni või milles point? Alles ca 10 minutilise seisu põrnitsemise järel jõudis kohale, et mustad peavad lihtsalt 22.Rxc8 peale lööma 22...Vac8 ning 23.Vxe6 Vxc2 järel pole valgel odal head kohta põgenemiseks ning mustad teenivad veel 1-2 liputiiva etturit, mis koos ohtlike d-etturitega annavadki mustale eelise. Kurat - ei meeldi mulle sellised asjad, kus üks mängijatest mängib nagu kompuuter... viimasel ajal on Topalovi pea kohalt süüdistused arvutiabi kasutamisest hajunud, kuid see partii tekitab vähemalt minus uuesti kahtlusi. (21... Re7 22. Bb4) 22. c4 (22. Nxc8 Raxc8 5 23. Rxe6 2 Rxc2 2) 22... dxc3 23. Bxc3 d4 24. Bb4 Bd7 25. Rf2 a5 26. Ba3 b5 27. b3 b4 28. Bb2 Ra6 29. Ne4 Rac6 30. Kg1 Rc2 31. g3 d3 32. Rd1 f5 Ei ole vist liigne lisada, et partii lõpuni tegi Topalov üksnes Rybka 3 poolt parimateks peetavaid käike. Kamsky kahjuks mitte. 0-1


8 comments:

Anonymous said...

Mis selles vigurikahingus niiväga erilist on, must saab ju selle eest mitu etturit ja aktiivse seisu. Topalov tegelikult magas võidu enne maha - ta sai nimelt suurepärase seisu eest lipu kahida. Ja üldse, jätke see Topalov rahule ja lõpetage foobitsemised.

sass. said...

Selle peale oled mõelnud Ülar, et Topa ONGI NII HEA?

Või see sinu pähe ei mahu?

Anonymous said...

Tõesti, milles probleem? Partiis kaevas Kamsky endale ise augu, kui ta avangus üle tunni mõtles ning hiljem ajahätta sattus. Topalov viskas ainult mulla peale. Sohist rääkimine on selle partii kohta üsna asjakohatu ning peaks olema ettevaatlik nii karmide avaldustega.

Anonymous said...

Topast ei tea ma midagi.
Aga olge head ja öelge mis eetis toimub? tahan teada kas jurid ja jürid on lõplikult sassi läinud
Tean hulga maletajatest juurisid, kes kibekiirelt jürideks igal pool muutuvad (holvason, jakovlev, särkki) Kas krupenski on ka nüüd jüri? Ja kas kadunud sammul oli siis äkki juuri? Krt mida rohkem mõtlen seda hullemaks läheb :)))
Aga lepiks nt kokku, et paneks tulevikus kõigile ühesugused eestipärased eesnimed - PAUL

Anonymous said...

Eks see asi veidi kahtlane ole. Topa mängutase kõigub liiga palju.

Ylx said...

Muide, kui loete teksti korralikult, siis näete, et ma ei süüdista Topalovi arvutiabi kasutamises. Lihtsalt mainin, et ta mängis nagu kompuuter ja et mulle sellised asjad ei meeldi.
ICC-s visatakse selliste partiide eest, kus käigud langevad 90%+ ja enam arvutiprogrammi käikudega kokku, ilma pikema jututa klubist välja.
Olen ise kümmekond aastat mänginud kirimalet tugevate arvutiprogrammide abil ja uskuge mind - ebaloomulikud nn arvutikäigud paistavad kohe silma.
Kui Topalov oleks öelnud, et juhtus jama lugu... sattusin halba seisu, aga siis avastasin, et saan käia 21...Vc7!!, ok.. siis ma usuks isegi teda. Aga selline olukord, kus ta näeb ette ebaloomulikke arvutikäike 5 käiku varem ning Kamskyle tuli samal ajal 21...Vc7!! nagu välk selgest taevast... ausõna, te võite Topalovi fännata kui tahate, aga mina selliseid asju ei usu.
Muide, täna mängib ta taas nagu inimene ja mingit paremust tal pole. Ilmselt lõpeb partii kohe-kohe viigiga.

Anonymous said...

Ei saa aru, milleks on partii juurde pandud kaks vigaselt töötavalt diagrammi?? Kui ei oska kasutada chesspublisheri, siis võik mitte lisada neid postitusse järgmine kord.

Müstilised käigud ja muu selline on ka jama...Nagu sa ise väitsid, siis sul läks 10 minutit selle "hullu" variandi leidmiseks, miks siis ei võiks Topalov seda leida?

Ylx said...

Paul, ehk oled nii kena ja õpetad, kuidas chesspublisheri õigesti kasutada. Kui ma kommentaare vahele ei lisanud, siis ta teist diagrammi ei genereerinud. Ja ise ma seda ära kaotada ei saa.
Selgitan veelkord. Töötasin parajasti ja 1 silmaga jälgisin partiid. Nägin ICC-s kommentaaridest, et arvutid pakkusid 21...Vc7!! käiku. Pehmelt öeldes tekitas see pealtvaatajates jahmatust. Mul polnud võimalik töö tõttu hakata uurima, mida arvutid üldse selle käiguga mõtlesid... lõppmängus tühjalt kohalt inimene vigurit ära andma ei kipu.
Nii läkski kümmekond minutit enne kui sain aru, et mustad ei hakka valge ratsut kinni püüdma, vaid annavadki viguri ära ja võtavad selle eest esialgu vaid ühe etturi. Valge vigurite koordineerimatus, esimese rea nõrkus ja musta vankrite jõuline sissetung kallutavad seisu ootamatult musta kasuks.
Ausõna, sellise asja peale annab tulla, kui oled lihtsalt enametturiga seisus ja otsid hoopis teistsugueid lahendusi.