Sunday, February 22, 2009

Eesti MV finaal, Rakvere

Reedel algas siis Eesti Ekspressi male meistrivõistluste finaalturniir. Hetkel kestab kolmas voor.

Võistlusele sõitu alustasime reede hommikul ning kohale jõudsime veidi enne avamist.
Ööbimiskohti on kolm - villa, hotell ja külalistemaja. Esimesed kaks neist hommiksöögiga ja seega ka kallimad. Mängitakse hotelli konverentsiruumides.
Suurem osa maletajatest on paigutatud hotelli või villasse, kusjuures tabeli esipoole mängijad on suuremas osas ühesed toad võtnud. Mina jagan villas tuba Hanzatjaniga, on odavam. Üldiselt on toad korralikud, aga kahesed on sisustatud ja mõeldud arvatavasti pigem paarile vms, sellepärast ei olnud neil ka kahte võtit anda. Kusjuures, lukus on nii villa välisuks kui ka toauks, mistõttu oleks üpriski ebamugav ühtede võtmetega hakkama saada (villas ei ole ka vastuvõttu, kuhu saaks võtme jätta).
Jamad ustega jätkusid lõunal. Nimelt on villal üpriski raskesti avanev välisuks. Hakkasime turniiri avamisele minema ja ei saanudki enam majast välja. Ilja hakkas aktiivselt lahendust otsima, proovis läbi ka teised uksed ning lõpuks avas akna ning ronisime sealt välja. Vägagi ebaviisakas, kuid avamisele oli vaja jõuda.
Positiivne, et hotelli administraatorid uurisid asja ning õhtuks toimis välisuks ning mina sain eraldi toavõtmed.
Avamine oli kena. Veidi täpsemalt on sellest kirjutanud juba Meelis, et ei hakka kordama.
Turniiri peakohtunik on Olde ja hea kohtunik (nagu avamisel öeldi) Truus. Tehnilise poole pealt vastutab Kolk. Esimesel päeval oli kohtunikupingi taga ka Tarmo Tuul, kes Mareki juures partiide ülekande tegemist õppis.
Korraldus tundub üldiselt normaalne. Lisaks võistlussaalile on kõrval ka analüüsiruum, kust on võimalik võtta ka vett, teed ja kohvi. Negatiivse asjaoluna tooks vaid välja, et minul ja veel mitmel naisel on mängusaalis kogu aeg külm. Mehed seevastu mängivad otse radiaatorite kõrval, et neil vast probleemi pole. Loodan, et lähiajal läheb soojemaks ja mantliga enam mängima ei pea.
Õhtusööki on võimalik süüa rootsi lauas 80 krooni eest (tavahind 150). Inimestele, kes õhtul korralikult süüa soovivad, on see kindlasti hea variant, kuid mina seda veel kasutanud ei ole. Iga päev kord-paar väljas söömas käia, läheks nädala ajaga ikka päris kulukas. Soodsam ja praktilisem üht-teist poest osta, pigem.
Esimeses voorus suuri üllatusi ei olnud, üldjuhul võitsid kõrgema reitinguga mängijad. Viigid Volodin - Kanep, Šiškov - Holvason ja naiste turniiril Triin Narva - Pärnpuu.
Teises voorus samuti suuri üllatusi polnud; viigistas Meelis Olaviga.
Minul endal oli teises voorus Hanzatjangi üpris raske mäng. Mõtlesin ennast avangu ja keskmänuga ajapuudusesse, mistõttu mängisin hiljem mitmes kohas ebatäpselt. Lõpus võitsin ilusa taktikaga.
Kõiki partiisid on võimalik vaadata siit. Ja tabelid: meeste turniir, naiste turniir.
Eile algas ja lõppes ka Rakevere malenädala raames toimunud kiirturniir. Osalejate vähesuse tõttu vähendati voorude arvu 7-le ning turniir mängiti ära ühe päevaga. Kuigi 20 aktiivset Eesti maletajat mängib Eesti meistrivõistlusi, oli üllatav, et osalejaid vaid 18 kogunes. Auhinnafond oli Eesti turniiri kohta ju korralik - 8700 krooni. Turniiri tabel ja esikolmik: Rauk, Vaher, Kovaljov.

Põhjalikke partiianalüüse minult lähiajal vast oodata ei ole, kuna põhirõhu turniiri ajal panen kindlasti valmistumisele ning kuna mul sel semestril ülikoolis üpriski paindumatud tähtajad, pean voorude vahel ka üht-teist koolitöid tegema.
Marekiga arutasime täna ka Vaadeldaja partiide esitluse üle. Paistab, et Chesspublisher 2.0 on ikka probleemne. Esimesena meil kasutusel olnud partiiesitaja aga ei võimaldanud kommentaaride lisamist. Oleks võimalik tellida kuskilt firmast spetsiaalne programm, mida blogis kasutada saaksime, kuid kuna Vaadeldajal puudub igasugune eelarve, langeb selline variant ära. Seega jääme lootma Mareki abile :), kuid tal arvatavasti niipea aega selleks pole. Selline ettevõtmine võtaks ikka mitu päeva.

Vaadeldamiseni!

No comments: