Tuesday, February 24, 2009

Garri Kasparov "Male kui elu mudel"

Garri Kasparovi viimane raamat(originaal ilmus 2007) kannab nime Male kui elu mudel ning on saadaval umbes kahe ja poolesaja krooni eest ka Eestis.

Raamatu tutvustamisel on kirjas, et "see on raamat eneseotsimisest ja elu seatud katsumustest" jne, jne. Ehk tegemist ei ole raamatuga, kus analüüsitakse maleseise, malevariante ega muud sellist. Tegelikult oli see lihtsalt üpriski igav raamat.

Raamatut lugedes sain ma nii mõndagi uut teada, aga ei midagi sellist, mis oleks mind pahviks löönud, ei olnud ühtegi hetke, mil ma mõtlesin - ah sellepärast Kasparov nii hästi malet mängibki... Samuti oli tunne, et raamat venis ja venis ja venis ja venis ja venis. Ning liiga palju oli üldist juttu - kõige tüüpilisem oli selline peatükk, kus ta kirjutas midagi sellist - male on raske, tuleb palju tööd teha, tuleb leida endale sobivad variandid, tuleb järgida oma sisetunnet jne.

Positiivse külje pealt toon välja selle, et üldteadmisi sai sealt palju - ta analüüsis läbi raamatu mitmeid tugevamaid mängijad, tõi välja nende tugevad küljed, paar aforismi ja mõttetera, mis on nende poolt (või nende kohta) öeldud, see oligi raamatu kõige parem külg. Pärast teose läbimist jäid mind kummitama kaks mõtet - üks oli see, et Kasparovil on vist rahapuudus, et ta pidi kirjutama taolise raamat; ning teine, et kui Peep Vain oleks maletaja, siis ta oleks samasuguse raamatu kirjutanud (vrd Peep Vainu viimane raamat - Kõige tähtsam küsimus).

Lõpetuseks ma nõustun Marek Kolgiga, et parim episood siin raamatus oli see, kus kirjeldati Tali ja jõehobu juhtumit - Tal mängis mingit turniiri ning tal oli terav seis, kus oli ilmselge ratsukahing tulemus. Siis aga talle tuli meelde mingid laulusõnad, et ala kuidas jõehõbu päästa jõest. Siis ta 40 minutit mõtleski, kuidas päästa jõehobu ning peale seda alles kahis ratsu ära. Partii lõppes Tali võiduga ning kõige naljakam oli see, et Tal järgmine päev loeb lehes: Pärast 40 minutilist mõtlemist, kus Tal arvestas kõik variandid läbi, otsustas ta kahida ratsu.

Samuti lisan siia ka viimase Lubomir Kavaleki malenurga ning siit leiate ühe huvitava Chesspro.ru artikli - nimelt tuli välja, et Kamsky-Topalov matši neljandal päeval otsustas GM Kiril Georgiev anda simultani ... 360'l (!!!!!) laual. Mängu kestvuseks planeeriti alguses 12-20 tundi, esimese nelja tunniga tehti ära 8 käiku. Tulemusi pole kuskilt leidnud.

Eesti meeste MV'l hoiab esikohta Tarvo Seeman 100% tulemusega(5 5'st), põrmustades eile Gm Meelis Kanepi. Teisel kohal on Külaots nelja punktiga, kolmandal Sepp kolme ja poolega. Turniiri lõpuni on neli vooru.
Kui me eile kambaga vaatasime Kanep- Seeman mängu, siis vaatasime me, et 21'ks käiguks on Kanepil seis läbi. Tekkis ka mõte, et äkki kasutab Seeman Rybkat?! Aga pärast vooru me helistasime talle ja tuli välja, et ikka ei kasuta :)

Naistel on samuti 100% tulemusega liider - Gansvind. Teda jälitab nelja punktiga Vahtra, kellest omakorda (nagu meesteski) jääb poole punktiga maha Pärnpuu.

Nii veider kokkusattumus, et tekib küsimus, kas nad kasutavad arvutit?! Okei-okei, see on hetkel lihtsalt kuum teema.

Samuti saatis meile üks meie ustav (ja väga pikk) lugeja ühe huvitava ülesande:

Mihhail Zinar & Sergei Diduhh EG 2009
Valge alustab ja viigistab! Lahendus on efektne – ühel ja samal väljal (d8) moondatakse valg
e ettur koguni kuuel korral järjest ratsuks! Kõik see on peenelt põhjendatud, sest vaid ettureid ratsudeks moondades õnnestub vältida mustade vigurite matiähvardusi. Algseisus ja ka edaspidi ähvardab must matiga diagonaalil h1-a8.


Panen siia alla ka lahenduse .

Lahendus: 1.d8=R Vxd8 (midagi enamat ei anna ka 1...Oxb7+ 2.Rxb7 Kf3 3.d7 Oxb6 4.dxe8=L Vxe8 5.Rd6 viigiga) 2.exd8=R Vxd8 (2...Rc6 3.c8=L ei ole valgele ohtlik) 3.cxd8=R Rc6 4.e7 Rxd8 5.exd8=R Kg3 6.e6 Oxb6 7.e7 Oxd8 8.exd8=R Kh3 (musta mäng võidule jätkub, sest valge on käigupuuduses, kuna üks valge ratsudest on seotud ja teine peab seotud ratsut kaitsma, et vältida matti diagonaalil h1-a8). 9.d7 Kg3 10.Rc6 Oxb7 11.d8=R Oa8 (11...Oa6 12.Re6 Of1 13.Rf4 ja valge saavutab viigi) 12.Rb7 Oxb7 ja laual ongi viik, sest valgel pole ühtegi käiku – patt!

edit (20.00): tulemus on järgnev

- Я выиграл 280 партий, 6 проиграл и 74 свел вничью.

5 comments:

Anonymous said...

holvason tegi just valusa yllatuse !!!

Anonymous said...

Holvason - !!!!!!

sass. said...

No Seeman sai sitemas seisus viiki teha, kuna tundus, et Holvason on käikude kordamisega nõus - pressis üle ja sai tappa.

nüüd siis ainult pool punni edu Küla ees

Anonymous said...

Niki, tulemused on positiivsed

http://www.chessdom.com/news-2009/kiril-georgiev-chess-record

Anonymous said...

Nagu otseselt pole midagi öeldud:D
imelik.. kirjas ainult et üle 80% võitis.