Tuesday, February 17, 2009

Malemaailmas toimuvast

Kirjul malemaastikul on praegu eriti kiire aeg - alles lõppesid Eesti MV -18 aastastel, kui juba algavad Eesti täiskasvanute meistrivõistlused.

Samuti toimub maailmas nii mõndagi:
Täna päeval (kell 15.00 eesti aja järgi) algab Topalov - Kamsky matš, mille võitjal on võimalus välja kutsuda maailmameister Anand. Maailmemeistrimängud peaksid toimuma ka sel aastal.
Ma ei teagi kumba eelistada - ühelt poolt on ei meeldi mulle Topalov üldse (alates välimusest, lõpetades vetsuskandaaliga), kuid ühte asja ma Topalovi juures armastan - kvaliteedikahingud! Kvaliteete jagab ta nii paremale kui ka vasakule ning sealjuures on võitnud mitu-mitu ilusat mängu. Intervjuu Topaloviga tegi Chessbase.

15ndast veebruarist käib Saksamaal Pfalz Open. Tegemist on suure open-turniiriga (324 osavõtjat, 35 gm'i ning kokku 100 tiitliga mängijat), kus auhinnafond on 25 000 eurot. Reitingufavoriit on Tiviakov, kuid tasub silma peal hoida ka Malakahatkol, Grafil, Kuzubovil jt. Mängivad ka Sulskis ja Yemelin. Samuti mängib seal minu lemmiknaismaletaja Elisabeth Pähtz. Tabel pärast kolmandat vooru.
Kolmandas voorus võitis Tiviakov valgetega ilusasti 2400'st IM Gaponkenko Innat.


Üle-eile lõppesid 80ndad Saksamaa meistrivõistlused. 9-voorulises šveitsi süsteemis osutus edukaimaks noor (s. 1988) Arik Braun. Ta oli olümpial Saksamaa teise meeskonna esinumber. Usun, et temast me veel kuuleme (tegelikult küll ei usu, aga nii on kombeks öelda). Aga viimase partii võitis ta küll ilusalt.

Samuti algab traditsiooniline aasta teine superturniir - Linares. Osavõtjate nimekiri on muljetavaldav - Anand, Ivanchuk, Carlsen, Radjabov, Aronian, Yue, Grischuk ja Dominiguez. Kõik on üle 2700. Pole paha. Nõme on see, et koduleht on hispaaniakeelne ning google-translatoriga tõlkides on see natsa vigane.
Näiteks saame me teada Anandi kohta, et it was born , mitte he. Ainult Carlsen on he ning Morost tehti üldse naine (she).
Partidas Directo e. Live-partiisi näeb siit.

Samuti algas teine Venemaa suur turniir - Aeroflot open. Kokku mängib 315 maletajat, kes lõpuks jagavad ära 140 000 euro suuruse auhinnafondi! A1 grupis saab esikoht 21 tuhat eurot.
A1 favoriidid on Mamedyarov, Bacrot, Naiditch, Dreev ja Ehlvest. Soovime Jaanile edu!

Igastahes - malemaailmas on mida jälgida.

Muide, pildil on Arik Braun.

16 comments:

Anonymous said...

kas linarese turniir ongi selle aasta kõige tugevam??

nikitheone said...

tõenäoliselt.

sass. said...

partiid küll vaadata ei saa :)

Anonymous said...

Küsimus mitte antud teemal:

"Kui mitmendale kohale peab Eesti Ekspressi meistrivõistlustel mees- ja/või naismaletaja tulema, et auhinnalisele kohale tulev maletaja majandaks end kõige elementaarsemal tasemel ära (auhinnaraha kataks vähemalt nende päevade ööbimise ja söögikulud)?
Oma põhitöökohalt saamata jääva töötasu tagasiteenimisest ei tasuks ilmselt rääkida. Mulle on jäänud mulje, et selle aasta Eesti MV on muutunud ühe hotelli ja ühe nn sponsorfirma rahateenimisürituseks. Eriti jabur on see meistriülikond ja -kostüüm Eesti parimale. 500 kr karistus selle eest, kui keegi ei ööbi hotellis Wesenbergh, on aga lausa ebaeetiline.

Anonymous said...

Kiire arvutus:
Kui võtta ühene tuba koos hommikusöögiga (a`400 kr. öö) - kes ikka tahaks ööbida nii tähtsa võistluse ajal, mäng käib Eesti Ekspressi meistri nimetusele, ühes toas koos mõne oma konkurendiga või elada võistluspaigast eemal ja otsida ise Rakvere linna vahel hommikusööki - 6 ööd, seega öömajale kulud 6x400=2400kr.
Lisanduvad kulud lõuna- ja õhtusöögile, transpordikulud (sõltuvalt sellest, kui kaugelt keegi kohale saabub), rahaline toetus Eesti Maleliidule litsentsi näol, veel midagi?
Meeste turniiril tuleks ilmselt jõuda esikolmikusse ja et naiste turniiril rahalisi auhindu pole, siis selle kaasa mängimise majanduslik mõttekus rasketel aegadel on üldse küsitav.
Tähelepanuväärne, et naiste turniiri puhul jääb kolmandik osalejate kulusid sisuliselt ühe pere kanda - päris valus majanduslikus mõttes.

Anonymous said...

Naistel on rahalised auhinnad, aga tunduvalt väiksemad. Ilmselt kolmas end ära ei majandaks, kui kokkuhoidlikult elada, siis teine ehk majandaks. Asi on absurdne.

Anonymous said...

No kui oma klubi ei toeta ja isiklikku sponsorit kuidagi ei õnnestu leida, siis on võimalik a 175 kr öö v leida keegi tuttav ja maksta kogu kupatuse eest 500.-, mis vähemalt majutuse kulud viib üsna väikseks võrreldes 2400 krooniga [no vähemalt on see võimalik]. Siiski, siis tuleks vist tulla meestes 5 hulka (vist oli veel 3000.-) ja naistega on tublisti kehvemad lood ... Kui korralik töö olemas, siis vist ei tule raha peale mängima ?

Mis puutub "ühe" hotelli rahateenimisürituseks saamiseks ... siis vist peaksite veidi hotellide tegelikke hinnakirju uurima, kuidas oleks see 2400.- ühe öö eest ?. Lisaks on hotellil mingid jooksvad kulud ka seoses maletajate viibimisega seal. Siiski meeldiks mulle ka, et kui maleliit on juba saanud nii palju sponsoreid asja katmiseks, siis võiks leiduda see üks veel, mis kataks ka need minimaalsed kulud maletajatele [v vähemalt oleks võimalik seda taodelda].

Anonymous said...

Maleliit pole heategevuslik organisatsioon, et maletajaid toetama peab. Mida on maletajatel erasponsoritele pakkuda peale pideva omavahelise kraaklemise ning ebasportliku käitumise?

Anonymous said...

Ei ole vist tänamatut seltskonda kui maletajad. Sellistele üldse mingit raha eraldada tundub päris lollus.

Anonymous said...

Male on päris kulukas hobi amatööridele.

nikitheone said...

Peab tunnistama, et male ei ole väga kulukas spordiala. Selles mõttes, et male ainus kuluallikas on tegelikult turniiri kestvus, aga teistel spordialadel on tihtilugu ka turniirid väga pikad. Varustus jms on males tunduvalt odavam.

Kui nüüd arutletleda loogiliselt, siis eks tasub males vist paaril esimesel kohal ära (rahalises mõttes). Selles mõttes oleks kindlasti olnud palju parem teha Tallinnas. Ei viitsigi arvutada, kui paljud mängijad Tallinnas on, aga fakt on see, et Tallinnas on palju suuremad ööbimisvõimalused, kui Rakveres ning kindlati on seal ka rohkem tuttavaid/sugulasi, kus ööbida.

Ja peaks mainima jah, etnaistel on RAHALISES VÄÄRTUSES, mitte rahalised auhinnad. Selles mõttes on küll päris valus laks.

Aga parem seegi (nii meestel kui ka naistel), kui mitte midagi. Eelmine aasta polnud sedagi. Aga on kuhu areneda!

Anonymous said...

maleliitu võib kritiseerida väga mitme asja eest, aga no see eelnev siin MV aadressil on küll mõttetu hala, 2400 krooni ööbimise eest... nuuks-nuuks... iga teine spordiala on kallim, male ei eelda mingit varustust peale arvuti, malelaua, dressipluusi, millega võistlemas käia, ja mõne maleprogrammi. võtke kas või suusatajad - sidemed, saapad, määrded, riided, suusad ja kõike mitu komplekti. kui oled proff, siis otsid sponsori või elatad end turniirivõitudega. kui oled amatöör... siis oled amatöör. simple as that.

Anonymous said...

Nikil on õigus. Valdav enamus osalejaid tuleks Tallinnas palju odavamalt ja mugavamalt välja. Aga miks selline 500.- trahv? Nõme sponsorite perselakkumine, kas pole...

Anonymous said...

Pakun välja, et Tallinna saalid (kui ei taha malemajas koguaeg teha, mille üle võib diskuteerida, aga omaette väärtus on see, kui ka kuskil mujal tehakse) on tunduvalt kallima üüriga. Nt oli rahvusraamatukogus ühe suure valge lina (ekraani) rent 4000.- päev (see tehing sellise raha eest jäi küll ära). Aga selline on Tallinna majandus ... iga liigutus maksab. Nt spordisaalide hinnad on kuni paarkümmend tuhat krooni päevas [kui sõprade kaudu saad 5000.- peale, siis oled juba õnnega koos vast]. Isegi väikeste saalide hinnad on päris kõrged, kes vähegi on üritanud midagi sellist kinni kuskil panna, siis vast teab [ainus võimalus on ikkagi, et kuskil on tutvused].

Mõne plussi võiks ka mõni ette lugeda ... nt ei pea turniirile kaugele minema. Tallinnas peaksite nt kuskilt Lasnamäelt v Mustamäelt v kust iganes hakkama ka turniirisaali ja kodu vahet käima (kütuse, enda energia ja ajakulu pange palun juurde). Siis lisaks mõni nt ei küsikski ennast töölt täitsa lahti ja pendeldaks kahe koha vahet (noh, mingi valik tuleks ju teha ?) ja saab ikkagi korralikult keskenduda. Siin juba öeldi ära, et kui oled elukutseline, siis tuleks leida ka vahendid [sponsor, toetaja, kasvõi osaliselt]. Vähemalt võiks küsida, kas mõni inimene on seda proovinud (küsida klubilt, küsida omavalitusest, mingilt kohalikult sordiorganilt ... ikkagi EMV-d. Kindlasti on see erinev, ühelt poolt võib lihtsalt saada, teiselt poolt jällegi mitte nii lihtsalt v üldse mitte) ?

Kas muidu Tallinna inimesed on mõelnud, kuidas mõni mujalt Eestis Tallinnas hakkama peab saama (kui just ei taha kuskil maletaja sõbra juures iga õhtu mõned kastid õllet sisse valada)? Aga see selleks, mina ise pooldaks ka kui see oleks võib-olla natukene veel odavam väljaminek maletaja jaoks, aga ma nüüd ei ole kindel et see kulu peaks null olema (ja nagu enne ütlesin, siis üürikulu annab alla viia, mingil määral tulebki ju oma kuludega riskida, on ka mida võita nt).

Anonymous 8:33 : kui sa ise oleks sponsor, küll siis sul ka lakutaks mis vähe ei ole ... vaevalt, et sa oma raha niisama jagaks. Kui sa oleks korraldaja, siis sa sellesse küsimusse nii ülbelt ei suhtuks. Nende ööbimiskohtade kinnipanemisega on Eesti malekorraldajatel väga valusaid kogemusi olnud ... tihti algul lastakse võistleja poolt panna ja siis viimasel hetkel loobutakse ... ja eks katsu hiljem jälle samas kohas endale soodustusi saada, sest kohad on ju broneeritud ja mingitest tellismustes selletõttu loobutud ja hotell oma rahast ilma jäänud (üldiselt on paljude ürituste korral nii, et on ametlikud kohad ja kui seda ei võta, siis tuleb jummal teab mida teha ... ma ei väida, et see nii peaks Eestis EMV-te ajal olema, aga see ei ole sugugi uus nähtus).

Anonymous said...

Marekile jt sponsorijutu ajajatele: "Väidate, et professionaal leiab sponsori. Mögade möga! Miks peaks praeguse majanduskriisi ajal mõni hull oma niigi nappivat raha põletama? Mida see sponsor vastu saab? Maletajatel ei ole tõsiseltvõetavaid sponsoreid. Sponsorid on mõnedel lõdvema püksikummiga üliõpilasneidudel, kes pakuvad mõnele keskealisele onklile vahel voodirõõmusid ja kelle kulusid see onkel tasub. See on tüüpiline Eesti tüüpi sponsorlus".

Ole hea mees, näita Eestis maletajat, kellel oleks tõsiseltvõetav suursponsor ja kes ei peaks mõtlema iga päev selle peale, kuidas enda ja oma perega ots-otsaga välja tulla...

Anonymous said...

Oot, aga mis see minusse puutub, kui sponsorit ei ole [mina ei ole elukutseline ja isegi mitte poole kohaga maletaja] ? Ma küsisin, kas on üldse PROOVITUD küsida (juhul kui siin üsna palju virinat kuuleb). See leidmine ei peagi kerge olema, krt see ei ole ühelgi alal kerge va kui oled olümpiavõitjast kettaheitja [aga Eesti maletajad vist ei ole sellisel tasemel].

Täpsustus : keegi ei väida, et "professionaal LEIAB sponsori", minu teada olid need laused a la PEAKS LEIDMA v PEAKS ÜRITAMA LEIDMA (mis ei garanteeri, et leiab). Sinu väide "LEIAB" on sinu enda mõttevili ja üsna nahaalselt konteksti toodud.

Kuid siiski, minu teada on kohaliku omavalitsuse tasemel nt toetatud Tuuli Vahtrat, Meelis Kanepit, Kaido Külaotsa, ... See toetus pole küll suur olnud, aga positiivne näide siiski (see vist ei ole olnud otsetoetus a la raha peo peale). Lisaks, usun et nt suuremad klubid leiaks vastava toetuse mingite taotlusprojektide tasemel (valige siis õige klubi), nt Viljandi MS, MA Vabaettur, SK Reval-Sport. Suur pluss on juba seegi, kui saab mingi hulk kulusi kompenseerida (see ei pea tähendama, et KÕIKI kulusi). Probleemiks muutub asi siis, kui ISE tõesti on ÜRITATUD leida neid võimalusi ja selle peale ikkagi mingit kasu ei ole ...