Tuesday, February 24, 2009

Aeroflot, Sofia, Linares, Rakvere

Moskva

Jaan Ehlvestil kulges turniir kuni tänaseni kenasti. Pärast kaotust Sargissjanile võitis ta armeenlase Avetik Grigorjani, viigistas valgetega Nikita Vitjugoviga (Venemaa) ja võitis mustadega hiinlase Wen Yangi. Paraku kaotas ta täna mustadega Vladimir Potkinile (Venemaa). Hetkel tal 4,5 punkti 8-st. Koht peaks olema 17.-36. jagamine.
Enne viimast vooru on 6 punkti 8-st ainsana armeenlasel Arman Pašikjanil. Kui mehe kohta infot otsida, siis selgub, et tegemist on väga noore (sünd 28.07.1987) mehega, kes tuli kuu aega tagasi Armeenia meistriks.
Täna alistas ta valgetega Igor Kurnossovi.
Lisaks veel, et niipalju, kui ma Mamedjarovi-Kurnossovi partiid uurisin, ei leidnud ma midagi eriti kahtlustäratavat. Ilmselt ongi siin asi pigem Mamedjarovi ülisuures ego's. Ja eriti kõva teoreetik pole aser kunagi olnud... ehk kukkuski lihtsalt variandi otsa, mida vastane paremini teadis.
Aga nagu Aeroflot Openi kohta räägitakse, pole seal mingit kontrolli ning sohitegemiseks kõik võimalused olemas.
Paar aastat tagasi kahtlustat Stanislav Novikovi, et mees saab kõrvalt abi. Arvati, et kaasosaline jälgis mänge live-ülekannete abil. Viimastes voorudes live-ülekanded ei toiminud ja Novikov kukkus tipust alla. Aga ka see on pigem vandenõuteooriate valdkonnast, sest vahele ta ei jäänud ning äärmisel juhul võidakse teda turniiridel vaid pisut tähelepanelikumalt jälgida.
Mamedjarovi-Kurnossovi skandaal pole muidugi veel lõppenud, saab näha, mida asjaosalised veel räägivad.
Mihhail Golubev kirjutas chesspro-s, et näiteks Wijk aan Zees lubati välja suitsetama vaid koos kohtunikuga... tõsi, seal oli 3 turniiri peale vaid 1 suitsumees - Etienne Bacrot.

Sofia

Topalovi-Kamsky matš kulgeb endiselt bulgaarlasele soodsalt. Kamskyl õnnestus küll võita 4.matšipartii ja seis viigistada, kuid Topalov suutis võita omakorda 5.matšipartii (Kamsky jättis kergelt halvemas seisus etturi ette). 6.matšipartiis jäi Kamsky valgetega isegi halvemasse seisu, kuid pääses viigiga. Seis 3,5:2,5 Topalovi kasuks.
Ka partiid näevad õnneks välja igati inimlikud.

Linares

Andaluusia superturniiril juhivad 5.vooru järel Levon Aronjan ja Aleksander Grištšuk 3,5 punktiga (+2).
+1 on Anandil, 50% Carlsenil ja Ivantšukil, -1 Dominguezil. -2 on autsaideriteks langenud Radjabovil ja Wangil.

Rakvere

Eesti meeste meistrivõistlustel on välja kujunenud 2 gruppi - medalijahtijad ja autsaiderid. Kahju, et ka sel aastal on turniiril neli nõrgemat mängijat, kelle vastu tugevamad püüavad iga hinna eest võidud võtta. Nii komistaski täiseduga mänginud Seeman Holvasoni vastu. Igavese tule andmise asemel jätkas ta riskantset mängu võidule ja kaotas.
Tipus on lood aga põnevad - 5 meest on 1 punkti sees (1.Seeman 5,5 2.-3. Külaots ja Volodin 5; 4.-5. Kanep, Sepp 4,5). Lisaks on +1 peal 4 punktiga veel Šiškov.

Naiste turniiril on esikoht juba selge - ülekaaluka võidu võtab moskvalanna Valeria Gansvind. Suure tõenäosusega võidab ta ka kaks viimast mängu autsaiderite Mai Narva ja Karmen Viikmäe vastu.
Mai Narva saavutus - jõuda 9-aastasena Eesti meistrivõistluste finaali - jääb tõenäoliselt väga kauaks ajaks ületamata. Ja mine tea.. äkki võiks see olla isegi Guinnessi rekordite raamatu vääriline.

18 comments:

Anonymous said...

guinnessi nyyd vaevalt. uuri taipei olympiakoondist :)))

mis puutub mamedjarovisse, siis krt, kas pole veider käia ennast iga käigu järel sirutama??? ma ei tea, pole ise maletaja, aga kujutan ette, kui närvi see võib ajada.

Anonymous said...

minu õe Karmeni mäng ei suju

Indrek said...

Ega Karmeni 1,5p ei ole ka totaalne altminek. Vastasteks ju pea eranditult Eesti praegused või tulevased tipud. Ja aasta pärast on Karmen tagasi...

Anonymous said...

aga minu vend Tarvo tuleb meistriks!

Anonymous said...

a mis teha, kui kõik tugevamad ei taha osaleda? kuhu jäi näiteks Kiik? Veingold? jne? rääkimata naistest

Anonymous said...

hendrik, sina vä? oleksid võinud ka mängida.

Anonymous said...

Kuhu on kadunud Rõtshagov? Mäletab veel keegi sellist meest?

Anonymous said...

Viikmäe ei mängi üldse halvasti, arvestades seda, et ta paar aastat on üldse mänginud.

Anonymous said...

Viikmäe ei mängi üldse halvasti, arvestades seda, et ta paar aastat on üldse mänginud.

Anonymous said...

Viikmäe ei mängi üldse halvasti, arvestades seda, et ta paar aastat on üldse mänginud.

Anonymous said...

Meeste puhul minujaoks suur küsimus, et miks mängivad EMV mitu mängijat kes ei kuulu üldse TOP50 hulkagi. Miks näiteks Ylx ise ei mängi ja teised 2400+ mängijad?

Anonymous said...

Ylx ei mängi sellepärast et erinevalt viikmaa aastasest malepraktikast poleks Ylxil kui elupõlisel maletajal ühtegi vabandust halva esinemise korral. Ja pooled finalistid mängivad Ylxi iga kell üle.

Anonymous said...

hendrik, sina vä? oleksid võinud ka mängida, päris viimaseks poleks ehk jäänud.

nikitheone said...

Minu arust tõestas Ylx päris edukalt oma eelnevate aastate tulemustega, et ta oskab mängida ning seda vägagi heal tasemel (1-3 jagamine 2007 aasta eesti mv'l näiteks).
Miks ta ei mängi? seda ma ei tea

Ylx said...

ei mängi sellepärast, et paarinädalane laps vaja palju hoolt. ei saa ilmselt tükk aega pikemaks ajaks kodunt eemal olla.
ja teine asi - poolfinaali ajakontroll ei meeldi mulle absoluutselt.. korra mängisin ja veendusin, et see on sisuliselt kiirmale.

Ylx said...

ja minu ülemängimise koha pealt... 2007 meistrivõistlustel millegipärast sellist meest ei leidnud st praeguse esiviisiku vastu sain 3 punkti 5-st (4 viiki ja võit Volodini üle). kusjuures külaotsa, seemani ja sepa vastu olid mul mustad.

Anonymous said...

Kolmanda kommentaariga on koera saba täisnurka kergitatud...

sass. said...

Ülks, miks siis järelmatshi ei mänginud? ja ära aja, et olid väsinud :)