Saturday, February 28, 2009

Eesti Ekspressi MV ja skandaal Pfalz Openil

Eesti Ekspressi MV

Eesti meeste meistrivõistlustel oli olukord enne viimast vooru põnev - Seeman ning Külaots juhtisid 6 punktiga 8-st. Neile järgnesid Volodin ja Kanep 5½ punktiga ning Sepp ja Šiskov 5 punktiga.

Viimases voorus aga pilt muutus tänu ootamatutele tulemustele partiides Seeman-Neff ja Külaots-Vorobjov. Seeman kaotas ning Külaots pidi leppima viigiga. Lisaks võitis Volodin Seppa ja nii jäid lõpuks esikohta jagama ja järelmatši mängima Külaots ja Volodin. Lõppjärjestus oleks muidugi võinud olla veel hoopis teistsugune kui Neff poleks eelviimases voorus kaotanud võiduseisu Külaotsa vastu.

Järelmatši võitis Külaots ja lõpptulemus siis järgmine:
1. Külaots
2. Volodin
3. Seeman 6p.

Naiste turniiri võitis ülekaalukalt Gansvind, kes loovutas ainult pool punkti:

1. Gansvind
2. Pärnpuu 7
3. T. Narva 6½p.
Skandaal Pfalz Open'il
Juhtum Aeroflot Open'il, kus Mamedyarov pärast kiiret kaotust Kurnosovile oma vastast arvuti kasutamises süüdistas ja turniiril edasi mängimast loobus on leidnud laialdast kajastamist. Küll aga on jäänud peaaegu ilma igasuguse tähelepanuta (inglisekeelses meedias) teine sarnane lugu, mis leidis aset päev enne skandaali Aeroflot Openil.
Nimelt süüdistas Pfalz Open'il GM Tiviakov oma vastast IM Leonid Milovit arvuti kasutamises. Ta väitis, et nägi Milovit kasutamas mobiiltelefoni mängu ajal. Lisaks olevat Milov käinud WC-s kahe kahtlase kotiga. Päev hiljem, eelviimases voorus, paaritigi Milov ja Tiviakov kokku. Tiviakovi palvel ei kantud seda partiid elektrooniliselt üle ning samuti pidi Milov mängu ajaks oma mobiili kohtunikele andma. Samuti hoiatas Tiviakov oma vastast, et ta enda kompsudega WC-sse ei läheks.
Tiviakov võitiski partii mustadega, kusjuures 13. käigul oli tal juba positsiooniline paremus. Seda loeb ta oma väidete edasiseks tõestuseks. Partiid saab vaadata, kui laadida alla kõikide voorude esimese 18 laua partiid.
Asja juures torkab veel silma erinevus peakohtuniku, Dr. Mark Kelleri, ja Tiviakovi ütluste vahel. Kelleri sõnade kohaselt ei läinud Milov kunagi WC-sse kottidega ja tema ainuke eksimus oli mängu ajal kontrollida, kas ta oli ikka mobiili välja lülitanud.
Pfalz Open lõppeski Tiviakovi võiduga. Talle järgnesid IM Sebastian Bogner ja GM Juri Kuzubov. Lõppjärjestus on kättesaadav siit.
Uus maleprogramm.
Kuna see postitus on mõneti arvutimalega seotud, siis tasuks lõpuks ehk ära mainida, et välja on tulnud vabavaralise programmi Toga uus versioon Toga the Killer, mida pole veel eriti jõutud testida. Esialgsete tulemuste põhjal jääb ta aga eelmistele versioonidele tugevalt alla, mistõttu ühes arvutimale foorumis oli soovitus muuta nimi ümber Toga Suicide'ks.

1 comment:

Anonymous said...

See võis olla puhas moraalne pauk Milovile, kui see oli alusetu süüdistus.. Aga Tiviakovi tulemused kaotavad Milovi vaidlustamise.