Monday, November 2, 2009

"Oktoobrirevolutsioon arvutimales"

Oktoober oli arvutimale jaoks sündmusterohke kuu. Ilmus mitu uut programmi ja ka üks uus reitingunimekiri. Nüüd aga kõigest ajalises järjekorras:

Esimeseks sündmuseks oktoobris oli Fritz 12, mis küll lasti välja juba septembri lõpus, kuid mida põhimõtteliselt saadi katsetama hakata oktoobris. Mäletatavasti kirjutasin juba sellest ja olin pessimistlik. Ma ei eksinud - Fritz 12 mängutugevuses pole olulist edasiminekut (Fritzi versioonide reitinguid võib võrrelda nt. siin). Seda agressiivsem on aga reklaam: ChessCafe ülevaates kiidetakse seda lausa taevani ja põhiliselt on ikkagi rõhutatud uut graafikat jms. mitte mängutugevust või positsiooni hindamise täpsust.

Välja lasti ka programmi Stockfish uus versioon Stockfish 1.5.1.Sellest programmist on siin samuti varem juttu olnud, küll rohkem positiivses valguses ja ka nüüd ei saa midagi halba öelda - Stockfish 1.5.1 on kõige tugevam vabavaraline maleprogramm ja üleüldse tugevuselt CCRL-i nimekirjas neljas.

Umbes samal ajal tehti avalikuks ka Shredderi uus versioon Shredder 12. Erinevalt Fritz 12-st on Shredderi uus versioon palju tugevam ja tema reiting on ligikaudu võrdne teist kohta omava Naum 4-ga. Kõige parem on see programm lõppmängus, kuid taktikas on Shredder 12 arvutiprogrammi kohta suhteliselt nõrk.

Ilmunud on ka üks uus reitingunimekiri, mis on väga põhjalik ja täpne, kuid nüüd kõige tähtsama uudise juurde, millest on tulnud ka selle postituse pealkiri. Nimelt avaldasid programmeerijad Igor Igoronov ja Jakov Goljadkin uued programmid IPPOLIT ja RobboLito, mis ületavad Rybka 3 50-100 reitingupunkti võrra. Oma kodulehel on nad välja kuulutanud revolutsiooni, et kaotada kapitalism males, eriti arvutimales. Skandaal on aga tekkinud sellest, et Rybka autor Vasik Rajlich kinnitab, et tegemist on Rybka 3 varastatud koodiga. Kahtlust tekitab ka see, et seni tundmatud programmeerijad (kuigi nimed pole niikuinii tõenäoliselt ehtsad) on esimese korraga loonud kohe nii tugeva programmi. Nii on praegu kõigis peamistes arvutimale foorumites ära keelatud nende programmide nime mainimine.

Need kahtlused tunduvad igati põhjendatud ning ilmselt on kõige tõenäolisem variant, et ülalmainitud programmeerijad murdsid tõepoolest Rybka koodi lahti ja täiendasid seda, kuna IPPOLIT-i ja RobboLito
käikude eelistused on 75% ulatuses Rybkaga identsed, mis on väga suur number, aga samas on nad tulemuste põhjal Rybkast tugevamad. Asja teeb veel huvitavaks see, et kuu aja jooksul peaks ilmuma Rybka uus versioon Rybka 4.



3 comments:

Anonymous said...

"Q. What signify IPPOLIT?
A. Intellectual Persons Promotion Of Leninist International Tradesunions."

nunnu...

Anonymous said...

Oktoobrirevolutsioon toimus ju tegelikult novembris:D

Anonymous said...

Oktoobiputš toimus oktoobris, hiljem keerasid kommunistid kalendri juuliuse pealt gregoriuse peale, s.o. ligi pool kuud ette.