Monday, November 23, 2009

Maailma Karikas: Ehlvest mängust väljas

Laupäeval algas Hantõ-Mansiiskis 2009. aasta Maailma Karikas. 128 maletajat mängivad olümpiasüsteemis igas ringis kaks partiid tavamales. Kui need võitjat ei otsusta, siis jätkatakse nelja kiirpartiiga. Kui ka siis on seis viigis, hakatakse kahe partii kaupa välku mängima, mille tulemusena võib tekkida koguni viis paari mänge. Alles pärast seda võetakse kasutusele armageddon, kui võitja pole endiselt selgunud.

1. ringis kohtus kõige kõrgema reitingu omanik kõige väiksema reitinguga mängijaga, teine asetus eelviimasega jne. Favoriitidest pääses suurem osa juba peale kahte tavamalet edasi, 16. asetusega Sergei Movsesian pidi aga tunnistama 15-aastase hiinlase Yu Yangyi paremust. Samuti eemaldati avavoorus Bu Xiangzhi, Gabriel Sargissian, Zahar Efimenko, Emil Sutovsky ja Sergei Tiviakov, kes kõik olid neljakümne kõrgemalt asetatud mängija hulgas. Esimese vooru kõige pikemas matšis võitis Varuzhan Akobian Pavel Tregubovit 9-7. Edasipääseja selgus alles pärast viiendat välguringi. Kui seis oli 7-6 Tregubovi kasuks, lasi venelane kogemata endale ühekäigulise mati panna.

Ainsa eestlasena turniirile pääsenud Jaan Ehlvest esimesest ringist kaugemale ei jõudnud. Esimeses partiis jäi ta Ilia Smirini vastu kiiresti hätta ning pärast materjali kaotust alistus. Teises mängus läks Ehlvest loomulikult võitu üritama, kuid kuningarünnak ei andnud tulemusi ja kaotuse vältimiseks pidi ta partii lõpetama igavese tulega. Seega matš 1,5-0,5 iisraellase kasuks. Tundub, et Smirin oli teinud parema ettevalmistuse, kuid samas ei saanud Ehlvesti ka favoriidiks pidada.

Soomlaste lootus Tomi Nyback suutis peale rasket heitlust venelase Dmitry Andreikiniga ennast teise vooru suruda. Pärast esimest hiilgavas stiilis võidetud klassikalist partiid oli ta ka teises mängus viigile väga lähedal, kuid jättis siis lihtsalt viguri ühe käiguga ette:


Siin oli mustade käik. 1. ...Ld5?? Valge võttis lihtsalt 2. Kxh3 ja Nyback alistus. Kui must oleks kuninga sidumise alt ära käinud 1. ...Kg7, saab ta 2. Kxh3 3. g4+ järel ratsu tagasi. Peale seda kaotas soomlane ka esimese kiirpartii, kuid suutis hiljem seisu viigistada ja esimeses välkpartiide voorus matši enda kasuks otsustada.

Kõiki esimese vooru tulemusi saab vaadata ametlikult kodulehelt. Samuti on sarnaselt tenniseturniiride tabelitega väga hästi koostatud ja pidevalt uuendatav lehekülg Wikipedias. Teisipäeval algab järgmine ring, mänge saab otseülekandes vaadata siit.

7 comments:

Kaarel said...

Indrek, kuningas g8 küll käia ei saa;)

Turu said...

Näed, ei saa jah, proovime Kg7 siis. :)

Kaarel said...

vot see on juba võimalik ;)

sass. said...

Nyback võitis esimeses partiis Svidlerit..kaotasid veel Ivanchuk, Radjabov ja Morozevich..

Et paljudel favoriitidel läheb raskeks ;)

Anonymous said...

Turu, kas sa koolis eesti keelt ikka õppisid? Miks sul kõik nimekujud on sellised nagu inglased neid väänavad? Kui sa ei tea, kuidas vene nimesid kirjutada, siis laena raamatukogust kasvõi õigekeelsuse sõnaraamat (ÕS), mille taga olevates lisades on asi väga lihtsalt paika pandud.
Lihtsalt jälk lugeda, kuidas eesti keelt moonutatakse.

Kaarel said...

kuidas neid siis kirjutama peab?
ma ei tea... ma nagu küll õppisin eesti keelt koolis ja sain enda meelest täitsa ilusa kirjandi tulemuse, aga ma küll siin midagi viga ei näe...

Turu said...

Aitäh kriitika eest.

Handi-Mansi autonoomse ringkonna halduskeskuse oleks tõesti pidanud kirjutama eestikeelse nimega "Hantõ-Mansiisk". Selle vea parandasin postituses ära.

Venepäraste isikunimede kirjutamisel olen aga lähtunud rahvusvahelisest kujust. Selle põhjus on ilmselt harjumus, sest paljudel veebilehtedel (FIDE, Chessgames, Chessbase) märgitakse neid just sedasi ja ma ei näe selles midagi jälka. Pigem tekitab mulle arusaamatusi kahel erineval moel kirjutamine. (näiteks Grištšuk ja Grischuk või Širov ja Shirov).

Minu teada kasutavad kõik Vaadeldaja autorid võõrapäraste nimede kirjutamisel rahvusvahelist kuju ja ma ei näe selles probleemi.