Sunday, November 29, 2009

Hikaru Nakamura alistas välkmales Magnus Carlseni

Norras toimus BNbanki poolt korraldatud välkmaleturniir "BNbank Blitz Norway 2009". Ajakontrolliks (nagu ka välkmale MM'il) oli 3 minutit+2 sekundit käigule

Erinevalt Pühajärve kiirmaleturniirist, toimus sellele turniirile ka mitmeid valifikatsiooniturniire :).
Osales 24 maletajat, peafavoriitideks olid
  • norrakas Magnus Carlsen (valitsev välkmale maailmameister);
  • ameeriklane Hikaru Nakamura (üks parimaid välkmale mängijaid maailmas, mängib väga palju ICC's);
Üllatada võisid ka Emanuel Berg, Jon Ludvig Hammer ning Viktoria Cmilyte.

Mängiti neljas alagrupis (A, B, C, D), ringsüsteem, mõlema värviga. A grupi võitja mängis D grupi teise koha saavutanuga, jne.

Poolfinaalides võitis Carlsen Bergi 3-0 ning Nakamura Peter H. Nielsenit 3-0.

Finaalis kohtusidki kaks favoriiti.

Esimese mängu võitis Carlsen mustadega.

Teises mängus sai Carlsen pärast avangut võiduseisu, kuid ta ei suutnud seda realiseerida ning otsustas vahetada nupud välja. Mäng läks edasi ratsude lõppmängu, kus norrakal oli kuningatiival ettur üle. Seal aga tegi ta valearvestuse (kui ta üldse jõudis arvestada) ning läks etturilõppmängu, märkamata, et Nakamura ettur lipustub tulega. Pärast seda tuli kiire lõpp.

Kolmas partii kulges Nakamura rünnaku all ning lõppes ilusa kvaliteedikahinguga. Tegelikult vist lõppes Carlsenil aeg siis.

Viimases, otsustavas partiis, vajas norrakas võitu valgetega. Nakamura kordas mitu korda käike, Carlsen polnud nõus ning pidi ära andma oma lipu vankri ja ratsu eest. Pärast seda aga noppis Nakamura ettureid nagu maasikaid ning Carlsen pidi tunnistama ameeriklase paremust.

Mänge näeb siit.
Tulemused ja tabelid.

No comments: