Monday, February 23, 2009

Skandaal Aeroflotil

Täna juhtus Aerofloti turniiril midagi väga ebameeldivat, mis võib kõneainet pakkuda veel pikka aega. Aserbaidžaani tippsuurmeister Shakhriyar Mamedyarov süüdistas oma vastast arvuti kasutamises ja loobus edasisest turniiri jätkamisest. Enne tänast vooru jagas ta 4 punktiga 5-st esikohta koos Igor Kurnosovi ja Alexander Moiseenkoga. Mamedyarov (2724) sai 1. laual valgetega kokku Kurnosoviga (2602) ja kaotas partii kiiresti. Mängu saab vaadata siit.

Kurnosov oli avangut mänginud suhteliselt kiiresti, kuid oli ka mitu korda laua juurest lahkunud. Seetõttu tekkisid Mamedyarovil kahtlused ja ta pakkus 14. käigul viiki, mida aga vastu ei võetud. Pärast seda hakkas Kurnosov iga käigu järel suitsul käima, võttes alati kaasa oma mantli. 21. käigul oli mäng aga lõppenud. Mamedyarov läks partiid Rybkaga kontrollima ning varsti teatas, et kõik Kurnosovi käigud olid nr. 1 soovitused ka programmi poolt. Ta läks siis venelast arvuti kasutamises süüdistama ja lasi end kohe turniiritabelist eemaldada. Kohtunikud olid üsna nõutud. Nende arvates ei olnud Kurnosovi poolt tehtud käigud nii erilised, et neid oleks võimatu leida. Siiski otsiti tal pärast mängu taskud läbi, aga ainsad asjad seal sees olid suitsupakk, tulemasin ja pastakas. Selliste ootamatute süüdistuste saamine ja üldsuse tähelepanu võib vägagi vabalt mõjutada Kurnosovi järgmisi mänge. Kui aga selgub, et Mamedyarovi väljaütlemised olid alusetud, siis võib aser ise suure jama kaela saada.

Kurnosov tõusis nüüd võistluse ainuliidriks, tal on 5p 6-st ja homme mäng hiina suurmeister Zhou Jianchaoga. Jaan Ehlvestil tegi täna viigi Nikita Vitiugoviga ning on kogunud 3,5 punkti. Ka tema mängib nüüd hiinlasega, kelleks on Wen Yang (2504).

2 comments:

sass. said...

Huvitav küll, 15 käiku oli teooria olnud ja edasised 6 käiku tundusid suht loogilised olevat. Võib olla mame mängiski rybka vastu, aga sel juhul oli partiid Kurni poolt enne partiid analüüsitud, mitte mängu ajal.

Need käigud küll midagi nii müstilist ei olnud, iga 2600GM peaks sellised käigud üles leidma.

Lihtsalt mame pani haledalt pange ja ei suuda sellega leppida. Hea donk, et niimoodi vastast süüdistab. Kui ta mingid tõendid leiab, siis küll.

Anonymous said...

Täiesti lambiteema jah, Mamedyarovil sõitis vist katus lihtsalt ära või on ego nii kõrgeks läinud, et ei suuda kehva variandivaliku järel saadud kaotusega leppida. Väga kummaline selliseid asju väita, kui 15 esimest käiku on teooria ja järgmised 6 on üsna elementaarsed ja forsseeritud käigud (las nad siis ühtivad Rybka soovitustega, see on loomulik). Pealegi see võiski vabalt ka ettevalmistus olla.