Tuesday, February 10, 2009

Hippokratese vandest ja elust

Niki tegi mulle ettepaneku ühineda Vaadeldajaga ning arvasin, et pikalt mõtlema ei hakka...
Minu nimi on Ülar Lauk, males olen jõudnud rahvusvahelise meistri tiitlini tavamales ning täitnud 4 korda IM normi ka kirimales, kuid seal ma lihtsalt ei viitsinud seda taotlema hakata.
Olen 40-aastane (14.06.1968), abielus ja 4-päevase poja isa.
1986 tulin Eesti noortemeistriks (enne seda 1983, 1984 hõbe). Eesti meeste meistrivõistlustel hõbe 1992, pronksid 1994, 2003 ja 2007.
Eesti olümpiameeskonnas 1994 Moskvas, EM-võistkondades 2003 Plovdivis ja 2007 Heraklionis.
Töötan maletreenerina 1987-2000 ja 2006-tänaseni.
2006-2008 kirjutasin blogi Vaatleja. Selle loomise mõte oli ennast pisut tööle panna - hakkasin blogi tarvis analüüsima nii omi kui Eesti ja maailma parimate mängijate partiisid. Töö kandis mitmekordselt vilja - täitsin IM normid ning jõudsin ka üle 2400 punkti piiri. Lisaks on väga hea näha, et idee leidis järgijaid - praegu on Eesti maleblogisid õige mitu.
Kuna pärast IM-i kättesaamist kadus suurem stiimul ära, siis jäid ka minu kirjutamised hõredamaks ja ilmselt lõpetab Vaatleja varsti aktiivse ilmumise.
Kuna aeg-ajalt on mul siiski sõna sekka öelda, siis tuli Niki pakkumine ühineda Vaadeldaja seltskonnaga just õigel hetkel.

Eesti Ekspressi lugeja alates selle esimesest numbrist ... fännama hakkasin seda eelkõige lihtsa (lihtlaused!) keele tõttu, mida tolleaegsetest Rahva ja Noorte Häälest ega isegi Edasist iialgi näha ei õnnestunud. Kusagil on mul isegi ajalehe 1.number säilinud.
Siinkohal võiks mainida, et olen ka andnud allkirja, et ei vasta enam mitte kunagi Õhtulehe ajakirjanike küsimustele. Lisaks luban, et ei osta mitte kunagi ühtegi Õhtulehte.
Tegelen veel ca 22 aastat mälumänguga. Erilisi saavutusi pole ning selle ala korüfeedega suheldes olen aru saanud, et mu mälu pole tegelikult kuigi hea.
Soovitan kõigile külastada sellist saiti nagu Mnemomaraton - http://foorum.kilb.ee/index.php
Viimane raamat mida lugesin: Patrick Rambaud "Lahing". Minu hinne - 10+. Üks paremaid ajaloolisi romaane, mida olen lugenud. Soovitan kõigile, kes tahavad ajaloost paremaid hindeid saada või lihtsalt huvituvad sellest. Lugemiseks vajalik omada pisut eelteadmisi Napoleoni sõdadest ja tugevaid närve.
Viimane sait, mida külastasin: http://www.atdhe.net/ Spordifännide unelm! vaatasin pisut Brasiilia-Itaalia vutimatši lives, varsti algavad NBA korvpallilahingud.

Ja pisut malet ka. Panen blogisse üles ühe partiilõpu, milles mul õnnestus teha oma elu kõige ilusam käik.

Kullamaa - Lauk [C42]
Põlva (6), 1987
1.e4 e5 2.Rf3 Rf6 3.Rc3 Ob4 4.d3 Rc6 5.g3 d5 6.exd5 Rxd5 7.Od2 Og4 8.h3 Oh5 9.g4 Og6 10.Og2 Oxc3 11.bxc3 Lf6 12.0-0 0-0 13.Rxe5 Lxe5 14.f4 Ld6 15.f5 Rxc3 16.Oxc3 Lc5+ 17.Kh1 Lxc3 18.Vb1 Rd4 19.Vxb7 Vae8 20.Oe4 Ve7 21.Le1 Lxc2 22.Vxa7 Vb8 23.fxg6 hxg6 24.Lf2 Lc3 25.Od5 Re6 26.Oc4



Siin tekkis mul idee vastane lõksu püüda... 26...g5! Ähvardab Rf4. 27.Oxe6 peale on mustal olemas vahetuli Lc6+ ning Lxe6. 27.Lf5? g6! 28.La5?


28...Lh8!! Selliseid käike saab laual teha haruharva. Vastase käed hakkasid värisema... 29.Vf3 Vb1+ 30.Kg2 Lb2+ 31.Vf2 Rf4+ ja 0-1, sest must paneb vastasele lipukahinguga mati - 32.Kf3 Lxf2+! 33.Kxf2 Ve2+ 34.Kf3 Vf1+ 35.Kg3 Vg2 matt!




Ahjaa. Pealkirjas mainin ma Hippokratese vannet. Seos maleblogiga on minu jaoks täiesti olemas.
Hippokrates oli 5. sajandil e.Kr. kuulsaks saanud meditsiinikooli juht Kos'i saarel. Sealsed arstid ravisid inimesi toetudes eetilistele normidele, mida tänapäeval tuntakse "Hippokratese vandena". Arstid pidid säilitama professionaalseid saladusi ja mitte tegema kellelegi oma kunstiga halba. "Kui olen truu sellele vandele, siis las saadavad jumalad mulle elus õnne ning kuulsust oma kunstis igavesteks aegadeks. Kui aga rikun seda, siis las sünnib vastupidi", vandusid arstid.
Minule on male kunst...

22 comments:

Anonymous said...

Palju õnne, Ülar !

Juurde küsiks, kas Vaatlejal ka on elulootust ?

Indrek said...

Väga hea täiendus vaadaldajale! Sellega muutub niigi hea vaadeldaja veelgi paremaks. Ja ühinemise tõttu saab piirduda ühe maleblogi lugemisega :)

Anonymous said...

palju õnne Ülarile poja sünni puhul ja Vaadeldajale meeskonna tõhusa täienemise puhul!

Anonymous said...

Super, et Ülarist midagi kuulda jälle!! Mina soovitan GM norm parem ette võtta ;) Jõudu ja palju õnne!!

Ylx said...

tänud soojade sõnade eest.
Vaatleja eest lõpetan järgmisest kuust maksmise... eks siis näeb, kas blog-city jätab selle alles või muudab selle väljanägemist ning võimalusi.
Ja Vaadeldajas on asi mulle palju rahulikum - ei mingeid kohustusi.. kõik puhtalt lõbu pärast.
Aga GMini jõudmiseks tuleb nii palju töötada ja võistelda, et hetkel tundub asi ilmvõimatuna.

Anonymous said...

No aga ei pea ju seal hoidma, Vaatleja võib uuel kujul üle tõsta nt sellesse samasse blogspot.com-i ja on ka tasuta ning isiklikku blogi ei sunni peale, vaid kirjutad siis, kui mõtteid ja tahtmist tuleb (mõni selline "veider" päev võib ju aastas ikka ette tulla :D).

Usun, et siin vast päris kõik teemad ei ole sobilikud (ma ei hakka vaidlema, mina võin siit mis iganes lugeda v mitte lugeda, aga vast on formaat pisut teisem).

Anonymous said...

Kas siit http://www.atdhe.net/ saab näiteks tänaseid mänge tasuta vaadata või peab ka kuskil registreerima ja midagi maksma. Argentiina/Prantsusmaa mängu tahaks ikka ära näha. Aitäh!

Anonymous said...

Ei pea kuhugi registreerima. Kui mäng algab klikkad lingile ja tuleb.

Palju õnne, Ülar!
Rõõm kuulda,et bloginduses tagasi oled:)

Edu!

Kaimar

Anonymous said...

Minu meelest võib rahulikult muudest asjadest rääkida, seda enam, et teised ju räägivad malest. Muide tundub, et ennustus läks täppi. Vaadeldaja ikkagi muutus ekspressi minemisega igavamaks. Niki ja ropenda enam ja Turu ei joo peldikus õlut.

Anonymous said...

Ülar, palju õnne poja sünni puhul!

Kirjuta, palun, tihemini maleülevaateid. Rahvas ootab sisukaid partiikommentaare.

Jõudu!

Anonymous said...

Korünfee*

Anonymous said...

Ülar!
Palju õnne poja sünni puhul!
Edukat blogimist!
Toomas

nikitheone said...

Mina enda arust ei ole oma kirjutamisstiili muutnud. See oli ka üks meie tingimus Ekspressiga liitumisel - meie poolt ei muutu midagi.
Miks Turu ei kirjuta joomisest, seda võib ainult ta ise kommenteerida. Ma usun, et põhjus on selles, et praegu on külmem ning ta joob vähem.

Anonymous said...

Minul ei õnnestu küll sellelt lingilt midagi vaadata?!?! Ei näita ühtegi mängu, kuigi mängud käivad... Oskab keegi nõu anda? Aitäh

Anonymous said...

Niki!
kutsu Kanepid ja Külaots ka punti!

Anonymous said...

Niki
Külmaga tuleb just rohkem juua, hakkab soojem.

sass. said...

ei tea kui palju sooja see õli ikka annab kui seda kusagil lumehanges juua. Jägermeister veel vb, aga Turul see probleem, et kangeid jooke ta ei joo!

sass. said...

õlu, mitte õli. heh. :)

Turu said...

Vaadeldaja kirjutamine on nii tõsine töö, et pole aega enam juua. Sassil on ka muidu õigus.

Palju õnne Ülarile isaks saamise puhul!

Anonymous said...

Minu arust on Vaadeldaja Eesti Ekspressiga ühinedes ainult paremaks muutunud. Ropendamiste vähenemine ei saa kuidagi kahjuks tulla. Ja Turu on muidugi teie staarajakirjanik, tõesti nauditavad ülevaated tal.
Uusimat vaadeldajat tahaks aga hoiatada kunstliku ülepingutamise eest. Nö vägisi välja imetud "äge pealkiri" ei mõju hästi, kui tekstiga ainult õhkõrnalt ja jälle poolvägisi haakub. Ja Eesti Ekspressile pugeda pole ka vaja. Lugejaid huvitab maleelu, mitte vaadeldajate lemmik- ja antilemmikajalehed.

Ylx said...

Mh, miks ei või Eesti Ekspressile pugeda? Krt.. ainult sellepärast ma Vaadeldajaga liitusingi, et saaks neile pugeda :)
Anonymus - ma saan aru, et sinu eetilised tõekspidamised on teistsugused ning sa naudid internetis anonüümset sõimamist, aga kui viitsid, siis loe siiski veelkord viimane lõik läbi ja püüa aru saada, mida ma püüdsin sellega öelda.

Anonymous said...

Ylx, pole vaja isiklikult võtta. Sõimamist ei olnud kusagil, ainult soovitus.