Thursday, February 5, 2009

Gibraltari malefestival

Täna lõppes Gibraltaril 7. Gibtelecom Chess Festival. 10-st voorust kogusid 8 punkti Peter Svidler ja Vadim Milov. Svidler võitis tiebreaki 2-0. Kalle Kiik võitis viimases voorus Anthony Stebbingsit (2290) ja lõpetas turniiri 6 punktiga. See andis 195 osavõtja hulgas 46. koha.

Ametlikult kodulehelt võib lugeda, et Gibraltari turniirid said alguse 2003. aastal. Esikohta jagasid siis Nigel Short ja Vasilios Kotronias. Osalejate arv on igal aastal suurenenud, selle üheks põhjuseks on kindlasti toimumiskoht Caleta hotell ja selle ümbrus. Kuigi talvel seal kõige soojem ei ole, võib arvata, et see on suurepärane koht.

Kaks aastat tagasi tõstis oma jala kaugele lõunamaale Gibraltarile ka Askold Nassar, kes oli seal kohtunikekoolitust saamas ning eksamit sooritamas. Ka temal ei vedanud ilmaga, sest siis oli kogu aeg pilves ja sadas. Askold rääkis mulle oma reisist ka paar huvitavat lugu. Üks oli selline, et ta sõitis parasjagu bussiga koolitusele, kus ta pidi täpsel kellaajal kohal olema. Juhtus aga see, et mäe peal kitsal teel tuli teine buss vastu ning juhid hakkasid edasisõitmise asemel hoopis teineteisega juttu ajama. Ühistranspordiga oli aga veel seiklusi. Bussijuht, kes ei saanud inglise keelest eriti aru, küsis Askoldilt, kust ta pärit on. Ja kui sai teada, et Eestist, siis ütles ta seda ka sõitjatele ning kõik inimesed vaatasid Askoldit. Enamik rahvast olid hispaanlased ja rohkem sellised vabameelsed. Askold tutvustas võõramaalastale ka Eesti kultuuri: enne lennuki peale minekut oli ta 50-kroonilise viiesteks lahti vahetanud ning kinkis neid koha peal teistele kohtunikele. Pärast oli veinilauas keegi ameeriklane pakkunud, et äkki oli Capablanca ka Kuuba rahatähel. Askold ütles selle peale: "Ilmselt on Kuuba raha vanem kui Capa." Üks Lõuna-Aafrika naine, kes oli väga tänulik Kerese eest, kinkis Askoldile vastu elevandipildiga raha (seal ongi kõikide rahaühikute peal mingid sarvikud). Selle naisega koos käisid nad hiljem ka koolitusel ja tegid eksameid. Veel nägi Askold selle lühikese aja jooksul palavikus Jaan Ehlvesti ning Hikaru Nakamura kasuisa. Viimane olevat USA-s kohtunik ning oli tulnud seminari andma. Sellised olid Askold Nassari seiklused Gibraltaril.

Vahepeal lõppesid ka järjekordsed küsitlused. Maletarkvara hulgast on populaarseim Fritz 37 häälega, üle 10 korra valiti ka Shredderit ja Rybkat. Oli ka neid, kes üldse programme ei kasuta. Mul endal on analüüsimiseks Slowblitz, mida nimekirjas ei olnud. Seda on väga lihtne ja mugav kasutada ning ta ei ole sugugi nõrk, kuigi nimi võib tundmatu olla.

Juunioride meistrivõistluste küsitluses sai peaaegu pooled hääled Aleksandr Volodin, kes hetkel ka täiseduga turniiri juhib. Raskeks läheb järelejõudmine Nikil, kes kogus 12 häält, kuid on praegu jäänud viimasele kohale. Turniir on siiki veel noor, nii et järjestus võib oluliselt muutuda. Üks on aga kindel, Volodini esikohta keegi ei kõiguta.

3 comments:

sass. said...

irw Turu, hea jutt sul. Jutustad siin Askoldi elulugu.

Mis aga Gibraltari turniiril paljudele vb märkamatuks jäi, oli 2187 reitinguga IM Oleg Kozlov, kes 8. voorus võitis Kiike, edasi juba turniiri varasemat võitjat Kotroniast ja viimases Akobiani.

Huvitav, mis mehega tegu on? Kas teadlikult langetab külaturniiridel reitingut, et siis sellisel turniiril reitinguauhinda püüda(mis Gibraltaril oli 2000 eurot)?

Huvitav tegelane igastahes.

Turu said...

Väga kummaline jah. Akobianile ta siiski kaotas, kuid lisaks Kotroniasele ja Kiigele võitis veel GM Monicka Sockot ja tegi kahe 2500-sega viiki.

Kui Kozlovi FIDE reitingugraafikut vaadata, siis 2002. a oli ta reiting 2454. Mingi hetk aga kaotas ta ühe aastaga umbes 200 punkti.

sass. said...

Kuradi imelik, sai ja viimases tappa Akobianilt. Lihtsalt ICC tegi siis vea, sest üle kandsid nad hoopis teist mängu ja nimed olid siis järelikult valed. Mõtlesin ka, et kuidas alla kahe tunniga ta nii kergelt Akobiani ää võitis.