Wednesday, December 31, 2008

Turunurk #22

Aasta viimasel päeval tehakse tavaliselt tagasivaateid möödunule. Teen seda lühidalt. Arvan, et 2008 oli mulle maleliselt edukas aasta. Sain väga palju võistelda: 16 turniiri 21-st, nii palju ei mänginud keegi. Tabelite eesotsas mind muidugi ei olnud, kuid punkte õnnestus siit-sealt koguda ja reiting kuni 1900 esikoht ka saada. Parimateks maleajakirjanikeks Vaadeldajat ei valitud, tuleb õnnitleda Janar Filippovit ja Raul Rannet maleolümpia tulemuste kajastamise eest. Turunurgas on aga teemaks seekord üks täielikult tähelepanuta jäänud turniir.

Pühapäeval, 21. detsembril käisin Vint.ee ja Kullo Huvikeskuse poolt korraldatud mõttemängude päeval, kus lisaks malele olid kavas ka gomoku ja kabe. Ajakontroll oli igal alal 6+6 min. Tuttavatest olid terve päev kohal Diana ja Gerda. Võistlus oli vägagi hästi korraldatud, kõik loosimised toimusid kiiresti, kasutusel olid suurepärased kellad, osalejatele jagati medaleid, diplomeid ja meeneid pärast lõppenud alasid ning köögist sai teed ja küpsiseid. Mingi hetk oli ka barankasid ja mul oli raskusi voorule minemisega. Esimese alana võisteldi gomokus. Endalegi üllatuslikult sain ma 5p 9-st ja 18. koha. See olevat olnud hea tulemus, sest sain korraldajalt veel lisaauhinnaks lehviku. Kohal olid 2003. aasta renju maailmameister Tunnet Taimla, tänavu kuni 12-aastaste maailmameistriks tulnud Martin Hõbemägi ja veel mitu tugevat mängijat, nagu näiteks Vint.ee edetabeliliider Timo Ilu. Esikoha saigi 100%-lise tulemusega Ilu. Gomoku kohta veel nii palju, et see on Hiina abstraktne strateegiamäng, kus võitmiseks peab mängija saama viis nuppu ritta. Mängus esineb väga huvitavaid kombinatsioone ning nagu maleski tuleb teha pikemaajalisi plaane.


Siin on üks lihtsamaid taktikaid, must käib g8 ja korraga tekib kaks kolmikut. Valge ei jõua enam takistada mõlemat ja kaotab.

Gomokuturniiri auhinnaks sain laheda pastaka ja Asterixi koomiksi. Üsna ruttu peale seda läks lahti ka kabe. Ka siin oli tugevaid mängijaid. Piret ja Margit Viirma kuuluvad kindlasti Eesti paremate naiskabetajate hulka. Ja ega Andres Kuuskegi nõrgaks ei saa pidada. Lõpuks sain 10 punkti 18-st (kabes antakse võidu eest 2p ja viigi eest 1p), mis oli taas hea tulemus. Paaris mängus aga lasin kindla võiduseisu viigiks ja kindla viigiseisu kaotuseks. Vähemalt päris ühekäigulisi kombinatsioone ma läbi ei lasknud, kuid ise õnnestus mõni mäng niimoodi võita. Sain kabe kui lauamängu kohta palju uut põnevat teada.


Selles seisus on valgel käigupuudus. Ükskõik, mis nupuga ta käib, võidab must materjali.

Male oli sedapuhku viimane ala ja see läks mul ainsana halvasti. Lõpetasin 4. kohal ja jäin esimesena medalist ilma. Esikolmik oli huivtav 1. Andres Kuusk 6,5p. 2.-3. Marti Medar, Marek Kolk (pokkerimängija) 5,5p. Kuna teises voorus kaotasin Medarile, siis kadus mul juba lootus hea koha saamiseks. Hiljem võitsin küll kuni 16-aastaste nädalalõpusarja esikoha omanikku Ranel Tammelat, kuid Andres Kuuse vastu siiski ei saanud. Huvitaval kombel sain kõikides mängudes temaga kokku ja iga kord jäi peale Andres. Males oli üldiselt tase väga erinev, mõne mängu võitsin vähem kui 10 käiguga.


Üks mäng lõppes nn. karjapoisiga. See näide on küll võetud ühest mu bulletimängust, kus mina olin must.

Kokkuvõttes jagati karikaid. Kolme ala peale oli parim üks ja ainus Andres Kuusk. 2. koht läks Tunnet Taimlale ja kolmas oli Timo Ilu. Ma olin lõpuks vist 7. või 8.

Lõpetuseks panen siia veel üles vint.ee male TOP-20. Kuna ma paljude kasutajanimede taga mängijaid ei seosta, siis ei hakka ka ennustajaks. Lugejad võivad soovi korral ise avalikustada, mis nime all nad mängivad.
















2009. aasta esimene turniir on Eesti noorte lahtised meistrivõistlused, mis toimub sellel nädalavahetusel. Ilmselt võib suuremat ülevaadet oodata Vremja blogis, sest Tõnn ja Timm peaksid minu teada osalema. Ise mängin esimese võistlusena Kerese kiirturniiri. Saab huvitav olema ja loodame, et tuleb hea aasta. Praegu on vähem kui 8 tundi selle saabumiseni. Soovin kõigile head vanaaasta lõppu ja veel paremat uut.

6 comments:

Anonymous said...

...ei tea kes küll mis nime all mängib aga nt. edetabelis 11.real olev tulevik pole maletaja vaid proge kasutaja,ses suhtes see vint mõttetu koht ongi.

Anonymous said...

ei usu et tulevik ainult progrega mängib. Või kui siis suht nõrgaga. Mängib küll pika ajaga aga on mulle paar korda ikka kaotanud ka.
tervitades ajuhiiglane

Anonymous said...

see parmupill on ka raudselt arvutiga mängiv kasutaja...

Diana said...

haha, jee ta on:D

Anonymous said...

on vast huvitav seis kabes..

Debbie Bandre said...

haha, jee ta on:D