Tuesday, December 2, 2008

Turunurk #19

Seekord on uudiseid nii kodunt kui ka välismaalt, nii häid kui ka halbu.

Tallinnas toimus eelmine nädal üliõpilaste sügisturniir, mille tabeli ja pildid Niki juba üles pani. Mul läks rahuldavalt, kõik vastased peale ühe olid üle 2000 reitinguga ja ma sain 3 punkti 6-st. Kaotusin Makinile, Žigailovile ja Šleimovitšile. Viimasele neist panin enametturiga seisus lipu ette. Võidud tulid Tihhontšuki, Ruusi ja Martin Tigassoni üle. Rein Ruusi vastu sain kiiresti võiduseisu. Ta käis vankri ja lipu ühele diagonaalile ning ma sain odaga vankri maha võtta. Kõige efektsem võit tuli aga Aleksei Tihhontšuki üle. Partii oli muidu igav, vahetasime lihtsalt kõik välja. Lauale jäid vankrid ning mina hakkasin kuningatiivalt minema, tema liputiivalt. Ta jõudiski lippu.


Selle peale mõtlesin veel viimase käigu teha. 1. g6+ ja alistuda pärast Lg6:, kuid mäng lõppes hoopis 1. ...Kh6:?? 2. Vh5+ Kg7 3. Vh7+ ja matt järgmine käik. Tihhontšuk alistus. Pärast turniiri läksime Nikiga poodi ja sealt edasi Marko juurde, kus olid veel Lauri, Vahur ja Sass. Mängisime öö läbi Katani Asustajaid ja hommikul kell 8 läksin ülikooli, kus heitsin koridoris esimese diivani peale ja magasin kuni 12-ni.

Hollandis Welvegas toimus eelmine nädalavahetus kõrgetasemeline turniir Remco Heite 2008, kus ükski mängija ei olnud alla 2550 reitinguga. Esikohta jagasid Bartlomiej Macieja ja Loek Van Wely. Omavahelises mängus jäi peale Macieja ja peaauhind läks talle.

1 Bartlomiej Macieja (2600) 3,5/5
2 Loek Van Wely (2618) 3,5/5
3 Artur Jussupow (2570) 3/5
4 Sergei Tiviakov (2686) 3/5
5 Simen Agdestein (2588) 1/5
6 Erik Van Den Doel (2570) 1/5

Leidsin ka ühe huvitava partii. Macieja sai valgetega Agdesteini üle sellise võidu. Norralane oli just käinud Ve2-Vh2:??...


...ja pidi alistuma pärast 1. Le5!

Malemaailmas on hetkel aktuaalne Vassily Ivanchuki dopinguskandaal. Nimelt oli seekord maleolümpial kavas võistlejate valikuline testimine. Juhuslikult otsustati kontrollida Ukraina mängijaid ja just pärast nende viimase vooru hävitavat kaotust USA-le. Ivanchuk olevat väga vihane ja pettunud olnud, tagunud jalaga vastu betoonsammast ning keeldunud ka kuseproovi andmisest. Kui kohtunik teda siiski juhatama hakkas, põgenes veelgi rohkem ägestunud Ivanchuk ära ja ei andnud terve õhtu ennast näole. Nüüd tahab FIDE sellise käitumise pärast Ukraina meeskonna tulemused üldse tühistada. Sellise otsusega halvustaks FIDE veelgi oma niigi madalat mainet. Täna avaldas oma pahameelt ka Alexey Shirov, artiklit võib lugeda siit. Kui males hakatakse dopinguproove võtma nagu suusatamises või jalgrattaspordis, siis läheb asi küll täiesti käest ära. Ma arvan, et Ivanchuk tuleks rahule jätta, sest ta oligi niigi ärritunud Kamskyle kaotamise pärast. FIDE tegevuse kohta ei oska ma midagi öelda.

Seekord peab kahjuks lõpetama veelgi kurvematel teemadel. Eesti maletaja Leo Braschinsky on surnud. Täna ilmus maleliidu kodulehel ka tema elulugu ja pildid. 85-aastane mees osales veel sellel aastal MSL Jõud meistrivõistlustel ja sai 6 punktiga 9-st väga kõrge 7. koha. Mina kahjuks Leod ei tundnud ega polnud kunagi temaga samal turniiril mänginud, kuid raamatutest ja turniiritabelitest on tema nimi igatahes meelde jäänud. Kõigest paar päeva enne lahkus 87-aastaselt ka USA rahvusvaheline meister Robert Wade, kes alles hiljuti mängis Howard Stauntoni memoriaali tippturniiril. Puhake rahus!

2 comments:

Anonymous said...

Kuhu Sass on kadunud? Miks tema enam midagi ei kirjuta?

sass. said...

kiirmale meistrikatest kirjutan :)