Wednesday, December 10, 2008

Turunurk #20

Seekord on mul hea meel rääkida oma selle aasta ühest edukaimast turniirist. Kiirmale meistrivõistlustele läksin head mängu tegema ning mingit kindlat eesmärki ei seadnud. Algus läks aga nii ettearvamatult, et seda poleks kunagi osanud loota. Nagu Niki juba kirjutas, oli mul 3/3 ja see oli paras üllatus kõigi jaoks. Isegi turniiri korraldaja Hendrik Olde käis enne 4. vooru tabelit vaatamas ja küsis, et kas ma kunagi üldse olen nii tugevaid vastaseid võitnud.
Turunurka otsustasin panna 10 diagrammi, mis olid meeldejäävaimad seisud minu mängudes, jätsin välja ühe partii. See oli peale kolme võitu saadud kaotus Ilja Vovkilt, kus ma ärevuses unustasin täielikult ühe avanguvariandi ja sattusin kahe vähemetturiga lõppmängu.

Järgnev TOP-10 koosneb kahest osast: TOP-5 lollused ja TOP-5 kombinatsioonid/seisud. Alustaks siis vigade ja eksimuste osast.

5. Turu - Koskre 0-1

Hetkel on valgetega minu käik ja järjekorranumbrilt on see 9. Just nii kiiresti suutsin Raivo Koskrele kogu oma tsentri ette panna. Mängisin muidugi edasi, kuid kaotasin natukese aja pärast veel kvaliteedi ja siis ütlesin, et aitab ka. Pärast ütles Koskre malemaja garderoobi ees, et ärgu ma nüüd kurvastagu, tal on teinekord veelgi kiiremini avangus samamoodi juhtunud.










4. Korstin - Turu 0-1

Naljakal kombel on see seis viigiline igavese tule tõttu. 1. Vd8+ Kf7 (1. ...Ke7 2. Ld7#) 2. Vd7+ Kf8 (2. ...Ke8 3. Vh7: Vh7: 4. Lg8+). Partiis ületas valge aja, kuid enne seda oli toimunud huvitav taktikaline mäng. Keskmängus kahis Korstin ratsu, mida ma mati tõttu kohe võtta ei saanud. Hiljem otsustas ta veel oda kahida, et mu kuningaseis täielikult hävitada. Vahepeal olin juba kuningaga f5-le rännanud ja arvasin, et matist pole pääsu. Võimalik, et kuskil võis see ka peal olla.








3. Turu - Ivanov 1-0

See oli viimase vooru mäng ja 50% saamiseks pidin kindlasti võitma. Selles seisus kahisin lipu 1. Lf6:+ ja alles siis nägin, et ma ei võidagi vigurit, sest peale 2. Rd5+ tuleb lihtsalt 2. ...Vd5:. Stjopa läks aga kohe näost ära ja peale paari turtsatamist käis lihtsalt 1. ...Kg8?? ise samal ajal pidevalt omaette vene keeles vandudes. Paar käiku hiljem sai ta veel ühe kahvli ja jätkas vähemvankriga. Lõpuks alistus ta üks käik enne matti.









2. Nikitin - Turu 0-1

Siin mängus nägi kogenud Pjotr Nikitin täielikku viirastust ja käis 1. Re6+??, mille peale hakkasid partiid jälginud inimesed naerma. Võtsin selle ratsu lihtsalt maha ja võitsin vankrilõppmängu kindlalt. Kummaline oli aga see, et enne seda käiku olin just ise paarikäigulise kombinatsiooniga viguri kaotanud ning oleksin ilmselt pidanud viienda nulli järjest saama.











1. Turu - Rumjantsev 0-1

Oma selle turniiri kõige jämedama vea tegin selles seisus. Oli 1. päeva viimane voor ja olin valgetega Rumjantsevi nii kiiresti üle mänginud, et minu vankrid olid 7. real ja korjasid ettureid ning vastane jättis veel ratsu ette. Sellest hoolimata jätsin oma ratsu sidumise alla ja must võttiski selle just tulega maha. Järgnes 1. Ke2?? Kf6+ 0-1 Uskumatu kaotus, mille pärast olin veel terve õhtu löödud.








Nagu kiirmalele kombeks juhtus naljakaid möödalaskmisi ka teistes mängudes. Ühes partiis ei märganud Vovk Seemani vastu ühekäigulist matti, mida pärast mängu kohe demonstreeris FM Hendrik Olde. Tarvo Seeman ise ületas kaotusseisus Danilovi vastu aja ja ütles, et tal jooksis juhe ikka nii kokku. Tõnude omavahelises mängus ei võtnud Heinmets eesolevat vankrit maha, kuid Rauk alistus lootusetus seisus siiski kohe. Heinmetsast veel nii palju, et koos Sten Kasela ja Timo Tammega on alustatud uut blogi "Vremja". Siiamaani on väga huvitav olnud ja nalja on saanud.

Nüüd aga siis TOP-5 kombinatsioonid ja positsioonid.

5. Zhigailov - Turu 1-0

Olin mustadega mänginud ennast üsna kaitsvasse seisu ja nagu Sergei Zhigailov pärast ütles, jätsin käimata h6. Selles seisus jääb h7-ettur ette pärast 1. Rd7:. Oda kaitses kolm nuppu, aga ratsud on hõivatud ja vankriga võttes tuleb Of5. Otsustasin siiski ratsuga võtta ja umbes viis käiku hiljem ei olnud mu kuningal enam matist pääsu. Zhigailov võitis hiljem ära ka Jakovlevi ja Sarapiku ning lõpetas täpselt oma sõbra Kirill Makini järel 34. kohal.









4. Turu - Garber 1-0

Mängisin esimest korda turniiripartiis vankrilõppmängu tugevama poolena. Selle realiseerimine osutus päris keerukaks. Ainus mõte, mis mu peast läbi käis, oli et paneks etturid 6. reale ja siis teen mati. Lõpuks see kuidagi nii ka läks, et must põgenes kuningaga ja sain lipu peale ning siis Garber ka alistus. Pärast mängu naljatas Niki: "Vaadeldaja vankrilõppmängud - nagu näha, kasu nendest ei ole."










3. Eke Tominga - Turu 1/2

Olin selle mänguni ainult 2000+ vastastega mänginud ning tegutsesin selles partiis väga ettevaatlikult ja aeglaselt 1600-se vastu. Avangust oli mul ka ettur üle, kuid oma õuduseks vaatasin järsku, et ta läheb lippu. Siin seisus hakkasingi viiki otsima. 1. ...Le2 2. Lf6 Lh5+ 3. Lh4 Lh4:+ 4. gh d2 5. a8L d1L Siin kartsin ikka, et c5-ettur saab mulle saatuslikuks. 6. Lc6: Ld4 7. Kh3 h5 8. Lf3 Lc5: 9. Lf7:+ Kh6 ja õige pea vahetasime lipud ning kordasime kuningatega käike.








2. Valgmäe - Turu 1-0

Siin oli üks turniiri korraldajatest ja sponsoritest Toomas Valgmäe just käinud terava 1. fg?! Pikemalt mõtlemata võtsin kvaliteedi 1. ...Re3 2. Ld2 Rf1: 3. Vf1: Paraku ei suutnud ma aga kuidagi ära kaitsta valge nuppude kiiret mobilisatsiooni kuningatiival. Lipp tuli sisse ja vankrist ilma jäädes alistusin. Pärast koridoris ütles Valgmäe mulle, et ma oleks pidanud varem vankri tagasi kahima g3-l oleva oda vastu.










1. Turu - Koop 1-0

Oma kõige paremaks mänguks sellel turniiril loen kohe 1. voorus saadud võitu Vjatsheslav Koobi vastu. Ma sain selle mängu jooksul näiteks aru, miks on halb vahetada oda g7 ratsu c3 vastu. Etturistruktuur on mul küll ebatavaline, kuid mäng lõppes ilusti taktikaga. 1. Vc6:! ja must ei saa vankrit võtta 1. ...Lf6: 2. Vc8:+ Ld8 3. Vd8:+ Rd8: ja Koop alistus.









See turniir oli mulle väga resultatiivne ka nädalalõpusarjas, kus ma sain korralikult punkte juurde. Sari jätkub aga juba see nädal Pilistveres. Seekord jätan selle võistluse vahele, sest malemajas toimub lastele Kaido Külaotsa malekooli kiirmaleturniir, kus lubasin Monikat aidata.

2 comments:

Anonymous said...

Ainult üks küsimus: kes on Hendrik Olde??

Anonymous said...

hirv