Tuesday, December 16, 2008

Toimunust ja Kõo jõuluturniir

Olümpialt tagasi jõudes ei osanud ma iial arvata, et järgmised nädalad nii kiireks kujunevad. Õppetööga olen ametis olnud nii päevad kui ka pooled ööd, lisaks olen mänginud vahepeal kolm maleturniiri, suhelnud pressiga, tööl käinud ja operatsiooni üle elanud. Lähemalt kirjutan siis oma maletegemistest.

Kuku raadios

Neljapäeval, 27. novembril käisime Kaidoga Kuku raadios maleolümpiast rääkimas. Nende autojuht sõidutas meid sinna ja tõi hiljem ka tagasi. Eetriaeg ise oli üpris lühike ning võiks isegi öelda, et põhiline jutt olümpia ja male teemal sai räägitud enne ja pärast saadet ning pausi ajal. Mina ise oma jutuga eriti rahule ei jäänud, esimese raadiokogemuse juures olin pabinas ja kobistasin palju. Juba natukene aega pärast saadet tulid palju paremad mõtted, mida oleksin võinud küsimuste peale vastata. Eks ma eelistan ikka kirjutamist, nii on aega mõelda ja täiustada, mitte ei pea esimest pähekargavat mõtet lagedale tooma.

TTÜ sügisturniir

Sama päeva õhtul mängisin Tallinna Tehnikaülikoolis Vabaetturi korraldatud sügisturniiri. Pärast paari nädala pikkust maleolümpiat oli vägagi harjumatu ajakontroll, kus sekundeid enam ei lisandunud. Poolteist punkti kadus mul lihtsalt kella ületamise pärast ja Danilovile panin enamkvaliteediga seisus lihtsalt lipu ette. Kusjuures sekundeid enne seda kaotas kõrvallaual lipu ka Niki. Rahule jäin aga mänguga Tsitskani (2039) vastu. Maksim mängis minu vastu stiilis h5-h4, a5-a4, d6-c6-e6. Mis see on?! Kuna vastase avangurepertuaariga eelnevalt tuttav ei olnud, tuli mulle esimestel partiiminutitel iga käik üllatusena, lõpuks kohanesin ta stiiliga ning minu aktiivsele mängule pani punkti matirünnak. Turniiril kogusin 3,5 punkti kuuest mängust ja sain ainukese naisena parima naise auhinna. Tähendab, auhind on alles tulekul, sest Heino Lill koos karikatega võistlusele kohale ei jõudnud, arvatavasti tuli midagi tähtsat ette. TTÜs toimub aastas vähemalt kaks korralikku malevõistlust, eestvedajaks on Igor Krupenksi.

Eesti kiirmale meistrivõistlused

6.-7. detsembril mängisin Eesti kiirmale meistrivõistlustel. Mängupäeva alguses olin juba arvestanud, et arvatavasti pean loobuma laupäeva viimasest voorust, kuna pidin õhtul kindlaks kellaajaks tööle minema (Rock Cafesse). Seega tekitas minus tõsist nördimust ajagraafiku nihkumine voorude venimise tõttu.
Umbes poolte mängudega jäin rahule ja teise poolega mitte. Kahju, et nägin alles pärast käigu tegemist taktikat viguri võitmiseks 2. voorus Juri Krupenski vastu ning 11. voorus Tauno Metsalu vastu jäin ise lihtsalt vigurist ilma. Tauno vastu otsustasin mitte veel alla anda ning mängisin lihtsa vähemviguriga seisu edasi. Vastane ei teinud just kõige paremaid käike ning mul õnnestus tekitada omale vabaettur, mis lõpuks lippu läks ja vastane viguri tagasi pidi andma ja mõne käigu järel võrdse lõppmängu viiki leppima Üpris rahule jäin aga 4. mänguga Sten Kasela vastu. Sain avangust paremuse, mille küll ajapuuduses käest lasin. Veidi kehvemas lõppmängus mängisin vastase aga uuesti üle. Vanker ja ettur vankri vastu olin sunnitud lõpuks vaid viigiga leppima. Pärast viiendat vooru veenis Gert mind ümber viimsest laupäevasest voorust loobuma ja ülemusele helistama. Õnneks saingi loa pea tund aega hilineda. Laupäeva viimase vooru võitsin. Järgmisel päeval andis aga väsimus selgelt tunda ja mängud ei läinud kõige paremini. Lõpetasin 6. punktiga 11-st. Fomina kogus 7 punkti ning Baškite ning Triin Narva samuti 6. Matši mängima esikohale pääses koefitsiendiga Viktoria (Tanja võitis) ning 3. koha sai Triin väga napi teise koefitsiendiga .

Kunitsõn - Fomina, Kõo 2008

Eesti naiste kiirmale meistrivõistluste esikolmik selgitati niiviisi, et ükski naine vist omavahel mängida ei saanudki, vähemalt minu vastased olid kõik meessoost. Kuigi iseenesest on selle süsteemi juures hea see, et sain kirja punktid nädalalõputurniirisarja. Sellepärast kahte või isegi kolme, seenioritele ka, eraldi turniiri samal ajal korraldada ei olekski hea. Minu arvates võiks aga kaaluda naiste kiirmale mesitrivõistluste korraldamist teisel ajal, aastaid tagasi see veel niiviisi toimis, kui õigesti mäletan.
Kiirmale meistrivõistlustest tegin selge järelduse – on vaja rohkem lahendada taktikaülesandeid, et kiiresti mängides oma võimalusi kasutamata ei jätaks ning vastase võimalused märkamata ei jääks. Kuigi ülikooliga oli endiselt tuli takkus, jõudsin nii taktika kui ka avangutega veidi enne järgmist turniiri tegeleda.


Kõo valla 10. jõuluturniir

Järgmine võistlus oli, siis, Kõo valla jõuluturniir. Kui ma õigesti mäletan, siis olen kaasa mänginud kõik kümme Pilistveres seni toimunud turniiri. Esimestel aastatel oli tegemist veel väikese, isegi vist ringsüsteemis, turniiriga, kus lõid kaasa vaid kohalikud mängijad. Kuid viimasel aastatel on osalejatering juba märksa suuremaks läinud ning mängijaid on kohale tulnud üle Eesti, nii tugevamaid kui ka nõrgemaid. Mina ise olin tänavu 16. asetusega.

Enne turniiri algust

Turniir on üks vähestest, kus on korralik eriauhind on võimalik saada on nii noortel, naistel kui ka seenioritel ja omade hoidmiseks peetakse meeles ka parimat kohalikku mängijat.

Turniiri peakorraldaja - Rein Vahtra (minu onu)

Maletaja ja treener Kilingi-Nõmmest - Eiki Lehemets

Maletaja ja treener Haapsalust - Juri Jakovlev

Noorim osaleja - Kaia Kõrge

Kõo valla maletaja - Kaspar Kiiman

Esimeses voorus sain ma vastu Valdeko Alliksaare. Valgetega mängisin 1.c4 ja läinud mustade etturit e5-lt võtma, sattusin üpris segasesse seisu. Siiski otsest halvemust ma sealt ei saanud; otsustavaks said minu tugevad tsentrietturid ja vaba f-liin, nii et partii lõppes kuningarünnakuga minu kasuks.

Teises voorus mängisin Andrei Šiškoviga, vastane mängis väga aktiivselt ja pika mängu peale realiseeris oma paremuse.

2. voor: Ilja Vovk - Meelis Kanep 1/2-1/2

Kolmandas voorus mängisin valgetega Hillar Kuhiga. Tegemist on Viljandimaa maletajaga, kellega olen malelaua taga kohtunud juba väikesest tüdrukust saati. Selle partii moraal oli mulle selline – kui vastane ikka eksib, on parem see ära kasutada, sest muidu võib partii lõpptulemus hoopis midagi muud tulla. Nimelt hakkas mu vastane odaga ratsu käiku tegema ja kui seda märkas ilma kella alla vajutamata, käis hiljem hoopis etturga. Ma ei hakanud midagi ütlema. Etturikäik oli tal aga korralik ning minu paremus kadus. Võrdsest seisust üritasin võitu väga agressiivse rünnakuga: g4-h4 jne. Ühel hetkel osutus mu kuningaseis aga julgete edasilükete tõttu vnõrgaks. Ma ise leian, et eks see ole veidi variatsiooni küsimus ka, sest kui ma viimasel ajal väga tihti üpris võrdsest seisust agressiivset rünnkat üritan, siis alati ei saagi see ju hästi lõppeda. Lõpptulemus oli siiski minu kasuks, sest hoolimata vastase ülekaalukast seisust, jäi tal nägemata minu rünnak vangri ja lipuga, mis ka matiga lõppes.

Neljandas vooru sain vastu Rein Ruusi. Vastase sõnul lõppes meil viimane omavahel mängitud partii nii kiiresti minu kasuks, kui ta 1.d4 käis ja ma talle keskmängus kuningarünnakuga ära tegin, sellepärast ta otsustas seekord 1.e4 ja Prantsuse vahetusvariandi kasuks. Kahjuks sain üpriski perspektiivitu seisu vastasest ka suurema ajakuluga ja kui ta keskmängus viiki pakkus, võtsin vastu.

Viiendas voorus oli mu vastaseks Mark Lapidus. Noor andekas poiss vist tegeleb kõvasti malega ning on viimastel aastatel ka palju arenenud; reiting on meil umbes võrdne.

Mark Lapidus

Valgetega mängisin Trompovskit ning üritasin teostada sama plaani, mida Ülariga maleolmpia ajal sakslase Sarah Hoolti vastu valmistusime. Mark mängis küll teisiti, aga ma mul õnnestus siiski alustada kuningarünnakut ning vastane ei teinud ka just kõige täpsemaid käike. Partii lõppes ilusa ratsukahinguga.

Vahtra - Lapidus
... 25. f5 g5? (parem oli 25..cxd4 segase seisuga) 26. Rg6! fxg6 27. Lh7+ Kf8 28. Vf1 Ld3 29. Vg-f3 Lxs4+ 30. Kb1 Ve7 31. f6 Oxf6 32. Lh8+ Lg8 33. Vxf6+ Ke8 34. Lxg8 Kd7 35. Lxa8 1-0

Kolm ja pool punkti viiest mängust paaris Gert mulle vastu Meelis Kanepi. Meelis selle üle rõõmustas ning ütles: „Nüüd on mul lõpuks võimalus ka võita”, nimelt oli tal mitu viimast mängu viiki läinud. Mängisin Meelisega mustadega sama varianti juba mitmendat korda, kust alati on tulnud peale üpris segased seisud ning mäng on lõppenud tema kasuks. Sel korral olin aga veidi rohkem valmistunud, sama ei paistnud just mu vastase kohta. Etturi eest valgel erilist initsatiivi ei olnud ning arvatavasti lootes paremust saada, Meelis eksis veidi ning sain materiaalse ülekaalu. Seda võis lugeda ka vastase näost. Ajad olid küll võrdsed, aga väga kindlat võiduplaani selles lõppmängus mul ei olnud ning kuna mul nii tugev vastane ikkagi vastas oli, mõtlesin viiki pakkuda. Natukene üllatuseks vastane võttsiki vastu. Kohe pärast mängu tahtsime Meelisega poodi minna, kuid see oli just 14 minutit tagasi suletud.

Korraldajad olid mängijate kõhtude eest, muidu, aga hästi hoolitsenud – terve turniiri vältel pakuti sooja kohvi, teed ning saiakesi, küpsiseid ja piparkooke. Lisaks põles baariruumis kamin.

Seitsmendas oli mul vastaseks Villu Kuld. Villu on samuti Viljandi maleseltsi mängija ning olen taga mänginud juba väikesest peale. On olnud igatpidi tulemusi. Reiting oli tal must veidi kõrgem.

Villu Kuld

Valgetega sain paremuse, kuid kindlat võiduplaani ei paistnud kuskil. Otsustasin jällegi oma ruumilist paremust ära kasutada kuningatiivalt etturitega sammuma hakates. Kuld üritas küll keskelt vastulööki anda, kuid kuna ta vigurid kuningatiival oma ja minu etturite taga kinni olid, osutus see lüke tema kahjuks ning võit tuli kiiresti minu tasku.

Eelviimane voor

Kaheksandas voorus pandi mind mängima juba teise suurmeistriga turniiri jooksul – Igor Švõrjoviga.

Igor Švõrjov

Avangus sain mustadega enametturi ning loovutasin sellega initsatiivi vastasele. Keskmänguks oli seis üpris mõlemapoolsete võimalustega. Kahjuks eksisin ning Igor realiseeris paremuse üpris kiiresti.

Švõrjov - Vahtra
... 19. d5 exd5
20. exd5 (diagramm) Oxg5?? (parem oli 20. Rd6 segase seisuga) 21. Rxf7 Lxf7 22. fxg5 Le7 23. Lf3 Rd7 24. Rf5 Le5 25. Va-e1 ... 1-0

Enne viimast vooru olid lahtised nii esikolmik kui ka suurem osa eriauhindade saajatest. Parima naise kandidaatidest oli nii minul kui ka Fominal samapalju punkte ning paarimine viis meid viimases voorus omavahel kokku. Gerdi sõnul oli see väga hea: „Selgitage siis omavahel”.

Eelviimane voor

Mustadega valis Tanja vastuvõetud lipugambiidi ning tekitas mulle keskele isoleeritud etturi. Ometi olin oma seisuga pea terve mäng üpris rahul ning üritasin aktiivselt rünnata. Kaitseks pidi Fomina loovutama kvaliteedi ning lõpuks jäi ilma ka lipust. Vastane aga ei alistunud ja mängis aja peale. Pabinas ja vähese ajaga ei teinud ma ka just kõige täpsemaid käike, kuid õnneks jäi mul veel pea pool minutit siiski aega, kui vastane ühe-käigulise mati tõttu mulle käe ulatas.

Turniiri võitja - Ilja Vovk

Parim seenior - Hillar Kärner

Parim noor - Jüri Holvason

Lõpuks sain siis 6 punkti 9-st, 6.-9. (8.) koha jagamine ja parima naise auhind.
Võrreldes TTÜ sügisturniiri ja Eesti kiirmale meistrivõistlustega jäin Kõo valla jõuluturniiri mängude ja tulemusega hoopis rohkem rahule.


Kiirturniirid on üldiselt väga kasulikud, sest mängida saab nii palju partiisid korraga ning välja tulevad avanguteooria ja muud kitsaskohad, mida kindlasti üle vaadata oleks vaja.

Piltide autorid: minu õde, isa ja mina ise.

Kõike paremat malerahvale soovides
Tuuli

4 comments:

Anonymous said...

Väga vahva, Tuuli! Endal on ka kahju, et eetriaeg Kukus lühikeseks jäi, aga Sa esinesid väga vapralt :). Meie lugesime igatahes saate kordaläinuks!
Edu Sulle siis hooaja parima tiitlite noppimisel!

Tuuli said...

Aitäh, Janar!

Anonymous said...

Tuuli, väga tublid kommentaarid

Anonymous said...

Väga hea põhjalik ülevaade