Saturday, October 10, 2009

Margus Sööt: Vaadeldaja kirjasaatja esmamuljed Brasiiliast

Enne Brasiilia-reisi sai ühte-teist ka selle kauge ja suure maa kohta uuritud. Minu jaoks oli üks kõige üllatavam fakt, et Brasiilia on portugali keelne maa, samal ajal kui peaaegu kõik ülejäänud Lõuna-Ameerika riigid kasutavad suhtlemisel hispaania keelt. Samuti oli põnev fakt, et Brasiilia on Eesti järel maailmas teine põlevkivitootja.
Brasiiliasse kohale jõudnuna üllatas esmalt mõneti liiklus. Näiteks on Rio de Janeiros pikkades läbi mägede rajatud üsna kitsarajalistes tunneliteski lubatud sõidukiirus 90 km/h, kusjuures autosid on palju ja mõne mehe manöövrid üsna hullumeelsed. Kummaline on mõelda, et samal ajal on minulegi väga südamelähedase Talentide linna mõned helgemad pead välja pakkunud idee kehtestada Eestimaa pealinnas kesklinnas piirkiiruseks 40 km/h.
Rio de Janeiro liikluse kohta veel niipalju, et nagu mitmel pool mujalgi temperamentsete kodanikega riikides, siis nii käib siingi normaalse liikluse juurde pidev signaali andmine – ikka ja jälle ei meeldi kellelegi kaasliikleja stardikiirendus, mõni manööver või siis on vaja oma olemasolust lihtsalt niisama signaaliga märku anda. Päris nii hull see olukord siin muidugi õnneks ei ole nagu Türgis, aga linnasiseses hotellis on signaalide huilgamise saatel ikkagi veidi tüütu magama jääda.
Üks suur eelis selliste eelpool lühidalt kirjeldatud liikluskultuuridega riikides ja linnades käimisel siiski on – alati on ülimalt meeldiv naasta Eestimaa üldjuhul rahulikku, kultuursesse ja kaasliiklejatega arvestavasse liikluskultuuri. Tuleb tõdeda, et Tallinna linnas ringi liiklemine on mõnes Euroopa või maailma suurlinnas liiklemisega võrreldes lapsemäng.


Brasiiliasse startides jäi mind kripeldama tõsiasi, et tänavu jääb minul valimistel käimata. Kohusetundliku kodanikuna olen oma senise elu jooksul osalenud kõikidel riigikogu ja kohalike omavalitsuste volikogude valimistel pärast vanuseliselt hääleõiguslikuks saamist. Ajaliselt ei sobi minule seekord kahjuks ei eelhääletusel ega ka korralisel valimispäeval hääletamine, ka interneti teel jääb seekord hääletamata.
Aga naaseme nüüd Eestist Brasiiliasse. Ilma osas siin midagi rõõmustavat ei ole, temperatuur on küll 20°C või enamgi, aga õnnetuseks on Rio de Janeiro hetkel vihmade meelevallas. Vihmast ilma lubatakse ka järgmiseks nädalaks, ehkki temperatuur tõuseb mõnel päeval ilmselt isegi kohati kuni 30°C. Päiksepaistelisema ilma lootust antakse vist alles järgmise nädala lõpupäevadeks. Ilmaga pole mul seega vedanud.
Hotell on seevastu suurepärane. Hotelli eesuksest üle sõidutee astudes oleme kohe imelises Copacabana liivarannas Atlandi ookeani rannikul, tegemist on ühe kuulsama rannaga maailmas. Ka eluruumide üle ei saa kurta, need on mõnusalt suured ja avarad, kahju ainult, et aknast ei avane merevaadet.
Osalejaid on seekordsel probleemmaletajate maailmakongressil tavapärasest vähem. Kui tavapärane on umbes 200 osalejat, siis seekord on registreerinuid vaid umbes 120. Mõneti teeb see kurvaks, et Brasiilias on tavapärasega võrreldes nõnda vähe osalejaid. Asi nimelt selles, et enamasti toimuvad kongressid Euroopas ja osalejad on samuti valdavalt Euroopa riikidest, kuid samas käivad väga usinalt ja tublilt peaaegu alati kohal brasiillased, jaapanlased, ameeriklased. Seetõttu ongi kahetsusväärne, et paljud eurooplased ei suutnud või ei tahtnud seekord seda pikka reisi ette võtta, samal ajal kui mitmed meie jaoks kaugete maade esindajad suudavad end pea igal aastal Euroopas toimuvatele kongressidele kohale vedada.
Mõned iga-aastased osalejad jäid seekord siinsele kongressile tulemata ka seetõttu, et samaaegselt probleemmaletajate maailmakongressiga Brasiilias toimub Kreekas Halkidikis 11.-18. oktoobrini FIDE kongress. Sellesama FIDE kongressi päevakorra ja lisade seast leiab muide ka 27. lisana Eesti Maleliidu kirja seoses 2011. aasta MK-turniiriga.
See kiri ise on muidugi huvitav – selgub, et ehkki meie juhtiv malefunktsionäär on opositsiooni korduvalt süüdistanud aktiviseerumises eelkõige just huvist MK-turniiri korraldamise vastu, mis peaks lisaks aule ja kuulsusele ilmselt tooma meie õuele mõne mehe arvates ka pudrumäed ja piimajõed, siis tegelikult ei ole sugugi mitte kiirustatud 10 000 euro suuruse deposiidi tasumisega FIDE-le.
Kirjast selgub seegi, et MK-turniiri tarvis ikkagi luuakse spetsiaalset organisatsiooni. Mäletate ehk veel, kuidas veel tänavu mais Vaadeldaja küsimustele vastates ütles meie juhtiv malefunktsionäär ühele minu küsimusele vastates justkui oleks selline moodustis vaid minu hea mõte. Teen endale siinkohal Pika pai, et andsin nõnda hää mõtte.
Nii et lisaks minu poolt edastatavatele uudistele Brasiiliast võivad malehuvilised ehk oodata ka põnevat infot FIDE kongressilt Kreekas. Niipalju malepoliitikast.
Olen siit Brasiiliast huviga jälginud, kuidas lõppeb suurepärase korraldusega hiilgav maleturniir Läänemere maletähed Narvas. Kogu info turniiri kohta leiab suure töövõimega Marek Kolgi õlgadel püsivalt Eesti Maleliidu koduleheljelt.
Narvas saadi järjekordselt hakkama paraja imega, sest vaatamata MASU-dele, TÄPE-dele ja PUPU-dele, millede varju nii mõnigi pugeda tavatseb, korraldati Narvas järjekordselt hiilgav rahvusvaheline noortevõistlus. Omalt poolt ütleksin siinkohal tänusõnad kõikidele sealsetele maleaktivistidele, organisaatoritele, sponsoritele, samuti kõikidele neile, kes toetasid noortekoondiste osalemist sel turniiril, tasusid osavõtumaksud ja aitasid muul moel kaasa turniiri heale õnnestumisele. Omalt poolt teen siinkohal kõikidele neile inimestele ühe Pika-Pika pai, sest tegemist on ühe viimase heal tasemel noortevõistlusega Eestis.
Muide väga kena ülevaade Narva maletähtede turniirist ilmus Lembit Vahesaare sulest Eesti malekohtunike ajaveebis .
Näete siis, kuhu võib välja jõuda mõttelend kaugel Brasiilias, kui väljas muudkui sajab ja sajab vihma, üsna lakkamatult. Seekordsesse postitusse sai nüüd küll uudiseid siit ja sealt, aga kui ilm paremaks läheb, siis postitan edaspidi ehk rohkem mõtteid just seoses Rio de Janeiroga. Kuulmiseni, malehuvilised!

16 comments:

Marek said...

Tõe huvides olgu mainitud, et ise olin Narvas kohapeal 4 esimest vooru ... pärast mida tekkis väikest viisi infosulg.

Anonymous said...

Margus! Pikk-pikk pai Sulle selle kirjutise eest!:)

Siim

Anonymous said...

Spetsiaalse organisatsiooni loomist MK jaoks pole kunagi varjatud. Ka deposiidiga pole muresid olnud. See tasuti õigeaegselt.

Katse tekitada järjekordset tormi veeklaasis:D

Anonymous said...

Anonüümsed kõiketeadjad :D

Anonymous said...

Jah see maletähtede turniiri väikest viisi infosulg on ikka ütlemata naljakas. Vaatan Live partiisid, seal mõlemal poolel mitu lippu, mitu vankrit ja kuningat laual. Juu siis mängisid nad Narvas male asemel kahte lauda. ;-)))

Marek said...

Narvas juhtus nii, et mingil põhjusel viskas arvuti lauad ühendusest iga 10-15 min tagant ära. Viga võis olla mis iganes ... juhtmetes, arvutis endas, draiverites, mingis voolukarbis, pagan seda teab (DGT enda sõnul tundub, et võib suuresti olla arvuti viga, sest COM-USB serial port adapterite draiverid pidavat sellist asja ette kutsuma, DGT ise seda ei saa kontrollida [aga draiverid võivad eri arvutite peal erinevalt töötada]. Soovitatakse kasutada vanu COM port ühendusega arvuteid, uutel laptopidel ju COM port puudub ja seega peab kasutama mingeid ülemineku vidinaid). Mina sellist asja varem ei ole näinud [iga kord on mingi erinev probleem, aga sellist probleemi pole veel kohanud].

See aga tähendas seda, et asja pidi jõuga üleval hoidma, s.t. pärast laudade "kadumist" arvuti ekraanil tuli kaks tarkvara programmi sulgeda ja uuesti avada ning vahepealsed tehtud käigud jõuga sisse kirjutada [ekraanil tõsta]. Üldjuhul see mul endal 2-4 voor õnnestus [kuigi LIVE ajal oli kohati järjekord vale]. Päris lõppu ei saanud küll aga teha, sest asi läks liiga kiireks.

Kahjuks kohalik mees, kes edasi tegi ei leidnud piisavalt aega kuulata, mis ma oleks talle näidata tahtnud ... soovitasin siis telefoni teel kasutada ilma käikudeta varianti [mis kohati töötas], aga ka seal oleks tulnud tegelt programm ise vahepeal kinni panna ja uuesti avada. Need topeltnupud tekkisid mälu probleemidest, sest ilma vahepealse programmi sulgemiseta ei kustutatud mälust vana seisu ära ja nupud jäid nö sinna õhku rippuma.

Maleliidus me oleme ülekannete jaoks eraldanud eraldi arvuti (seekord seda Narvas ei olnud, ei oleks osanud oodata ka, et peaks kasutama) ja see tundub päris põhjendatud samm olema.

Seekord juhtus siis ka üks totaalne interneti katkestus, kus keegi lõikas kuskilt Tallinna ja Narva vahelt kaabli katki ... üldse kuidagi palju jama juhtus alguses.

Rene said...

Selle Narva truniiriga viskas mul kopa ette see, et logol, mis kõikjal levitati (ka EMLi kodukal see kiri), oli kiri kahes keeles, inglise ja vene keeles. Kaks aastat tagasi oli sama logo inglise ja eesti keelse kirjaga. Turniir võis ju tore olla, aga kui korraldajariigi keelt ei austata, siis on kurjasti.

Marek said...

Koduka variandi puhul vast ei ole probleem, sest kujund ise on tähtsam kui mingi väike kiri. Samuti, kuna tegu on nn rahvusvahelise turniiriga, siis inglise keelne tekst on vast ka asjakohane. Ju siis peaks kuskil olema (ma ei tea kas on) variant eesti ja mingi muu keeles. Ise ei märganudki üldse sellist probleemi.

Rene said...

Jah, inglise keel ok, aga oled nõus, et inglise-eesti peaks olema, mitte inglise-vene. Mu arust suhtumine riiki algabki väiksest asjadest.

http://www.maleliit.ee/pildid/2009/maletahed.gif

Ja see versioon logost oli ka Maletähe ja Narva linna kodukal. tahaks loota, et meened olid eesti-inglise versioonis tekstiga, kuigi olemasolevatel andmetel medalitel oli ka vene-inglise versioon, õnneks kehvasti loetava tekstiga.

Marek said...

Ma ses keeleküsimuses nii range ei ole. Ühest küljest võiks öelda, et kui on riigipoolne toetus, siis peaks olema esimene prioriteet eesti keel, aga kui on kogukonna poolne korraldus ja toetus, siis miks mitte ka venekeelne? Ilmselt annaks normaalselt lähenedes kasutada mõlemat sümboolikat, s.t. et korraldajad võiks sellele mõelda küll (ma tõesti ei tea, kas see eestikeelne variant üldse eksisteerib). Loodan, et asi ei lähe sinnamaale, kus nt kakskeelsed tänavasildid korjatakse tänavalt maha paljalt sellepärast, et mingi seadus seda nõuab ... [mis olemuselt on ju idiootsus, kui see eestikeelne nimi nt domineerib ja on selgelt aru saada, millega tegu].

Anonymous said...

kuulutame Eestis vene keele teiseks riigikeeleks?

Anonymous said...

Miks aga mitte?! Ammu oleks seda vaja teha.

Anonymous said...

Eraldasime eraldi arvuti maleliidus ülekannete jaoks......
Eraldage mulle ka! Eks ma ütelnd, et Marek on ka sinna eraldama-jagama võetud ega muidu selliseid kaitsekõnesid siin kuuleks

Marek said...

Noh, sa ei tea ju, milline arvuti ... nii et hoia oma hoogu maas.

Anonymous said...

Üks asi on muidugi tehnilised probleemid partiide esitlemisel. Teine asi on infosulg tulemuste edastamisel.

Turniir lõppes reede ennelõunal ja tulemuste kohta sai infot alles esmaspäeval. Seni pole vist ühtegi uudist kuskil ajakirjanduses ka ilmunud, kuigi tegu vist ei olnud päris nurgataguste Kükametssa meistrivõistlustega.

Marek said...

Nende tulemustega juhtus paar lihtsat asja : esiteks kohalik mees poolenisti ju sisestas tulemused, aga mõnes voorus ilmselt tal juhtus äpardus ja jättis enne serverisse saatmist programmis salvestada. See Swiss Manager on ses suhtes väga lollisti programmeeritud, et automaatset salvestust ei ole ja uuel kasutajal võib sellist viga väga lihtsalt sisse tulla. Tundub, et kohe ei kontrollitud ka, kas sai üles v mitte.

Edasi juhtus nii, et Leonid vist viis prototkollid töö juurde ja nädalavahetusel kas keegi ei viitsinud v siis tõepoolest polnud lihtsat juurdepääsu nendele (asi, mida ma olen tihti välismaa lehtede juures näinud, et nädalavahetusel ei juhtu lehel midagi). Seega ka helistamine ei aidanud, sest osapooltel ei olnud tulemusi käepärast. Samas, ma ei ütleks, et ma sellise asjade käiguga rahul oleks. Natukene oma viga ka, et oleks pidanud kohe pakkuma telefonisuhtlemise ideed, aga telefoni teel on sellistes asjades vead kergelt tulema ja seepärast ma soovinuks esmajärjekorras saada mingit ülesvõtet vms. Igaljuhul olen ma nats pettunud, sest kui ma panen tulemused ja viited maleliidu lehele üles, siis ma ootan, et need ka töötavad, viivitused käivad ka minu maine pihta, isegi kui ma ise midagi suurt teha ei saa.