Friday, October 23, 2009

Kristjan Sander: Maleliidu aruandevõlgnevus


Nagu Kultuurkapitali lehelt www.kulka.ee näha, ei ole Maleliit suutnud esitada aruannet Kultuurkapitalile ei Paul Kerese mälestusfestivali korraldamise ega noorte MM- ja EM-võistluste ettevalmistuse ja osalemise kohta. Neist esimese tähtaeg oli 1. oktoobril ja teise 29. septembril. Seekord möönab aruandevõlgnevust ka H. Olde.

Mul oleks väga hea meel mõnes sellises küsimuses eksida, kuid paraku läks tõeks minu poolt 2008. a. korralisel üldkoosolekul välja öeldud ennustus, et Maleliit ei suuda kehva majandamise tõttu enam 2009. aastal endises mahus oma tegevust jätkata (nädalalõputurniiride sari ja Eesti-Soome matsh jäeti ära, muuhulgas maleavalikkust sellest viisakalt teavitamata) ning tõeks näib minevat ka "Vaadeldajas" avaldatud arvamus, et praeguse juhatuse esimehe eesmärk pole ammu enam Maleliitu võimalikult hästi juhtida, vaid kindlustada endale veel võimalikult paljudeks kuudeks töötasu võimalikult tagasihoidlike töiste pingutuste juures.

Stagnatsiooni lõpetamine ja omakasupüüdmatu, läbipaistva ja asjatundliku juhtimise sisseseadmine on liikmete teha.

Kristjan Sander

NB! Vaadeldaja on nõus ka edaspidi avaldama lugejakirju, mis meile saadetakse. Aga muidu on sellest poliitikast kopp ees.

39 comments:

Anonymous said...

Ja tõesti ongi aruandevõlgnevus. Seda näeb kui kirjutada seal koduleheküljel alajaotusse aruandevõlglased maleliidu registrikood 80023498. Paha lugu.

Anonymous said...

Kas keegi teab, kuidas läheb meie mees- ja naiskonnal Euroopa võistkondlikel MV-tel Novi Sadis?

Malehuviline Maria said...

Neid aruandevõlglasi on teisiga ja summad on suuremad.
http://www.tallinn.ee/g6140s17109

Marek said...

Nu aga mis sellest järeldub?? Sellel aastal on rahadega kogu riigis ja maailmas igavene jantimine olnud ja mina sellist ebastabiilset aastat ei julgeks küll analüüsiks ette võtta.

Samas mahus vast suudab Eestis üldse vähe organitsioone jätkata.

Anonymous said...

Ilmneb, et palgaga tasustatav töö on elementaarsel tasemel tegemata. Tähtajad varsti juba kuu aega üle. Ausalt öeldes on piinlik, et sellistele asjadele peab tähelepanu juhtima ja alles siis saavad asjad korda.

Anonymous said...

Eesti EMil ei mängi.kahjuks. Eestist osaleb Horvaatia naiskonnas Valentina Golubenko

Anonymous said...

kas on mõni põhjus ka, miks Eesti ei mängi, või lihtsalt unustati ära, et selline võistlus toimub, nagu aruannetega kipub juhtuma?

tippmaletaja Tartust

Anonymous said...

Kaks aatat tagasi oli võimalik võistkondlikule EM-ile (ngu ka eelmisele olümpiale) minna, sest juhatus pani oma isikliku raha alla. Peale tippmaletajate avaldusi ning KS-i, GE, MS-i ja teiste ilusat kampaaniat võidakse sellest edaspidi unistada.

Anonymous said...

Seekord vist ei tekkinud isegi arutelu kas mängida võistkondlikul EM-l või mitte. Teoreetiliselt oleks muidugi tervitatav kui osaletakse võimalikult paljudel tiitlivõistlustel, aga reaalselt ei näe ma sellel suuremat mõtet. Tuletan meelde, et eestlastel jäi peaaegu osalemata malemaailma tähtsamail sündmusel. EM ja maleolümpia on vaevalt võrreldavad. Praeguse rahalise seisu juures on see üritus meie jaoks mõeldamatu. Võiks mängida ainult siis kui on raha, ollakse tõsiselt valmistunud ja minnakse endast parimat andma.
2 aastat tagasi otsustati lambist, et minnakse mängima, aga ilma varumeheta . Liiva läks normi täitma ja teised said Kreetal hea puhkuse. Mõlemad eesmärgid täideti. Minu seisukoht oli ühene, ilma varumeheta head võistkondlikku tulemust on võimatu saavutada. Hiljem mainis juhatuse esimees igal võimalusel minu tahtmatust Eestit esindada.
Aasta hiljem oldi juba targemad, mõttemängude festivalile Hiina lendasid sellised malekorüfeed nagu Hendrik Olde, Andrus Talihärm, Marko Siil. Juhatuse liikmetest veel Priit Leito ja Riho Liiva. Varumehena kaasa läinud Talihärm kahjuks platsile ei pääsenud, varunaise Margit Brokko-Olde skoori kahjuks ei mäleta.
Meelis Kanep

Anonymous said...

KULD ja rohkem sõnu pole vaja!

Anonymous said...

Varumehena Hiina kaasa läinud Andrus Talihärm kahjuks platsile ei pääsenud ja ega ei pääsenud platsile ka varunaisena kaasas olnud Margit Brokko-Olde.
Said nemadki hea puhkuse. Aga selle vahega, et sõnavõtja suurmeister pidi Kreetal lisaks puhkamisele ka malet mängima.

Anonymous said...

Kui Meelis Kanepil oli EM-l varumängijat nii väga vaja oleks ta võinud selle varumängija kaasasõidu ise kinni maksta. Või oleks pidanud pöörduma Kristjan Sanderi poole raha saamiseks, sest temal tundub olevat vastus igale probleemile. Või siis üldse mitte osalema, sest varumängija puudumine oli ette teada.

Mõttemängude festivalil maksis suur osa mängijaid oma kulud ise. Vaatamata sellele saadi võistkond viimasel hetkel kokku ja sõit sai üldse toimuda.

Anonymous said...

Hmm, aruandevõlgnevused on Paul Kerese mälestusfestivali korraldamise eest. Kas see festival üldse toimus? Või oleks rahaeraldajatel põhjust eraldatud summad tagasi nõuda?

Anonymous said...

Heh, just varumängija puudumise tõttu ma eelmisel võistkondlikul EM-l ei mänginudki.
Meelis Kanep

Anonymous said...

Mis häda on siis nende aruandevõlgadega? On või ei ole?

Anonymous said...

Mõned maletajad vist elavad vist pilvedes või kuskil teisel planeedil. Tuua mitte mängimise põhjuseks varumängija puudumine on vist ikka ülim ülbus või lollus. Näiteks viimase maleolümpia võitja Armeenia mängis praktiliselt ilma varumängijata. Vaatasin ka praegust EM-i. Ilma varumängijata mängivad meist palju rikkamad riigid: Norway, Finland.
Samas mis SUURI TULEMUSI on Meelis Kanepil ette näidata et ta esitab oma tingimusi?

Anonymous said...

Võib-olla tasuks Hiinas käinud maletajaid kasutada ka järgmisel maleolümpial, sest iseenesest tulemus polnud ju halb ja pealegi on mehed võimelised sõitu ise finantseerima!
Võidaksid kõik!

Anonymous said...

Millegipärast kiputakse siin kommentaarides teemat vahetama. Äkki keegi teadja ikkagi selgitaks malevõhikutelegi seda aruandevõlgade teemat? Ehk annab HO asjale selgituse.

Anonymous said...

Mida te HO kiusate, kuna mälestusturniiri pole ju toimunud ei saa ka mingit aruannet olla!

Marek said...

Ma ei saa sellest Meelise kallal ilkumisest aru. Kui varumängija oli tema tingimus, siis oli ... tingimust ei olnud võimalik täita ja läks keegi teine, milles probleem?

Anonymous said...

Üritan viimast kord anonüümsele seletada. Kahjuks ma pole see inimene, kes siin pidevalt pilvedest ja planeetidest jahub, oma nime alla kirjutanud.
1. Varumängija ei ole mingi tingimus, varumängija on täiesti elementaarne. Võibolla soovitab anonüümne järgmine kord näiteks kolme mehega minna? Kahega? Mõni normitäitja üksinda?
Armeenia jutt oeh... vist väga malekauge inimene. Armeenial on kaasas mitu treenerit (mehed, kes võistkonda ei pääsenud aitavad võistlustel ette valmistada ja mängumeeste kotte tassida :)), kapten, muidugi ka varumees. Armeenia mängis ilma varumängijata? :))))))
Varumängija ei pea tingimata mängima 7,8 või 9 partiid. Ta on VARUmängija, mäletate?
1. Kui põhikoosseisust keegi haigeks jääb? (2003 a. euroopa võistkondlikel MV olid eesti võistkonnast 3 mängijat haiged)
2. Vastased peavad ettevalmistuses arvestama, et ei mängita alati sama koosseisuga.

Kui juhatus esindab Eestit tiitlivõistlustel, mis motivatsioon jääb maletajatele. Tulemustest olenemata läheb võistlustele juhatus või juhatuse poolt määratud isikud.
Näiteks isegi Läti ja Leedu suurmeistrid on saanud honorari tiitlivõistlustel mängimise eest. Eestlased on olnud nõus tasuta mängima. Ja siis öeldakse, et kes sa oled, et siin tingimusi esitad (mäletate varumees on tingimus mitte mängija).

Meelis Kanep

Anonymous said...

Kahjuks pole see inimene... jne tahtsin kirjutada

Anonymous said...

Ilma varumängijata mängides täitis Riho Liiva suurmeistrinormi. Seega on võimalik küll ilma varumängijata mängida. Kõik on vaid suhtumise ja tahtmise küsimus. Kes mängib sõltumata oludest ja kes vingub niisama.

Anonymous said...

Aruandevõlad on teema, kui mäletate. On võlad või ei ole? Ja kui on, siis miks? Kas tänane juhatus tõesti ise tõmbab male mainet alla suutmata tähtaegadest kinni pidada? Ja kui nii, siis miks?

Anonymous said...

Näidake palun ühte organisatsiooni kes ei ole kunagi midagi võlgu. Jälle mõttetu orkaan teeklaasis.

Hendrik Olde said...

Hea Kirstjan Sander,

oled siin jälle teinud head uurimistööd ja leidnud EML võlgnevused KulKa ees.
Mingi aja õigusteadust õppinud inimesena Sa kindlasti tead, et juriidiliselt on see võlgnevus tõesti olemas, kuid kui nüüd natukene süveneda nendesse projektidesse, siis "kaine mõistus" ütleb, et pelgalt "linnukeste" taga on ka miskit muud:
1) Projekt, mis on seotud noorte EM- ja MM-võistlusega.
Kuna noorte MM-võistlused toimuvad Türgis 11.-23.novembril, siis pool sellest projektist on alles realiseerimata. Muidugi oleks võinud ma esitada projekti aruande ka pelgalt EM-võistluste põhjal, kuid siis oleks see esitatud aruanne olnud poolik ning ei oleks kajastanud tegelikke kulutusi noorte tiitlivõistlustele ja seda proportsioonis Kulka poolt eraldatud toetusega.
Samas tunnistan oma viga, sest siiani on vormistamata EM-võistluste delegatsiooni juhi komandeeringu aruanne ning seega puudub mul juriidiliselt korrektne kuludokument EM-võistluste komandeeringuks. Samas ei ole ma selle pärast ka nahast välja pugenud ning EM-l edukalt esinenud koondise treenerit spetsiaalselt Võrust Tallinnasse ajanud. Ehk saame inimlikult selle aruande tehtud juba saabuval nädalal.
2) P.Kerese mälestusfestivaliks eraldati toetust pärast tegeliku festivali toimumist, st. EML, T.Truusi MKK ja ESS Kalev korraldasid koostöös jaanuaris P.Kerese mälestusfestivali (olemas on ka EML-i erileht festivalist). Samas planeerisime aasta algul ning oleme jätkuvalt optimistlikud selles, et meil õnnestub teha ka P.Kerese mälestusfestivali programmis GM-normiga tavamale turniir. Seega, me ei läinud P.Kerese mälestusfestivali projekti aruande esitamisel lihtsama vastupanu teed (ei esitanud jaanuaris toimunud ürituste kuludokumente, mis katavad ka KulKa eraldatud toetuse), vaid püüame korraldada veel ühe turniiri, kus nii mõnigi meie maletaja saaks proovida GM-normi täitmist.

Järelikult: EML soovib pikendust nende kahe projekti realiseerimiseks!

Kuna siinsetes kommentaarides on ilmunud ka küsimusi seoses Eesti mitteosalemisega võistkondlikul EM-l, siis ühe Vaadeldaja toimetaja palvel annan ka sellele küsimusele lähiajal pikema selgituse.

Parimat soovides,
H.Olde

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Ei ole selleks mingit uurimistööd teha vaja, et näha, kes kultuurkapitali aruandevõlglaste leheküljel figureerivad. Ja kuna karta on, et mina pole ainuke, kes seda vaatamas käib, on sellises kohas esinemine kasvõi juba EML maine seisukohast paha asi.

Huvitav, kas käesoleva aasta alguses toimumata jäänud maletreenerite koolituse toetus (vististi 15 000, kui mu mälu ei peta) on kultuurkapitalile ikka tagasi makstud või oleme muudki võlgu kui aruandeid...?

Kas ma saan õigesti aru, et kultuurkapitali vahendeid kasutatakse teisel juhul ürituse korraldamiseks, mis erineb sellest, milleks neid vahendeid taotleti? Mul on raske uskuda, et rahuldatud taotlus ei sisaldanud korraldatava ürituse kuupäevi ning muud sellist ja et taotledes raha jaanuaris korraldatud ürituse jaoks tagantjärele on normaalne asjade käik korraldada novembris või detsembris sama toetuse eest hoopis uus üritus.

Anonymous said...

Kui enam midagi norida ei ole, siis võtame uue teema (maletreenerite koolitus (mis vist toimus küll suvel)) või siis hakkame detailide kallal norima (mis küll peaks olema hoopis KulKa teema). Tõesti hakkab tunduma, et male enda edenemine on Kristjani jaoks teisejärguline. Kristjani eesmärk on pigem võimalike pseudoprobleemide esiletoomise läbi ennast esile tõsta. Kuigi võib kogu malele sellega suure käru keerata.

Anonymous said...

http://dokreg.kul.ee/public/090522_Maleliit_hasardi__leping_kiri.164726.doc

Anonymous said...

Veidi lugemist eml tegemistest http://dokreg.kul.ee/public/090522_Maleliit_hasardi__leping_kiri.164726.doc

Anonymous said...

hasardi__leping_kiri.164726.doc

Anonymous said...

Eesti Maleliit 05.2009 nr 8.10/




Lugupeetud Hendrik Olde


Käesolevaga teatame, et Kultuuriministeerium ei pea põhjendatuks Eesti Maleliidu taotlust 23. mail 2008. a sõlmitud riigieelarvelise toetuse kasutamise lepinguga nr 8.14/419 (edaspidi leping) projektile „III-V taseme maletreenerite erialane täiendkoolitus“ eraldatud toetuse aruande esitamise tähtaja teistkordseks pikendamiseks.

Vastavalt lepingu punktidele 3.3 ja 4.3.3 palume Eesti Maleliidul eespool nimetatud projektile eraldatud toetus summas 15 000 krooni tagastada Rahandusministeeriumi arvelduskontole hiljemalt 10. juuniks 2009. a:

saaja: Rahandusministeerium
arvelduskonto: 10220027689012
viitenumber: 1200001950
selgitus: leping nr 8.14/419, 23.05.2008; HMN otsus nr 210, 15.05.2008







Siim Sukles
Kantsler





Tõnu Seil 628 2206

Anonymous said...

Mis see veel on?

Anonymous said...

Nädalalõputurniiride sari jäi ära Kristjan Sanderi enda tegevuse tõttu. Sponsor loobus peale koosolekul korraldatud palagani.

Anonymous said...

Kas sponsor Maleliit/Olde solvus?

Kristjan Sander said...

Koosoleku muutis palaganiks ju juhatuse esimees, mitte Kristjan Sander.

Ilmselt siis juhatus suhtub asjasse niimoodi, et kui korraldatakse koosolek, millel soovitakse neid tagasi kutsuda, siis jäetakse niiöelda "karistuseks" mingi maleüritus ära. Eesti male arendamisega ei ole sellisel käitumisel ilmselgelt mitte midagi pistmist. Puhas kiusuajamine ja võimu kuritarvitamine.

Anonymous said...

Kas hakkame jälle vaidlema selle üle et enne koosolekut tuleb saavutada enamuse nõusolek küsimuse arutamiseks?

Anonymous said...

kas maleliidult nõuti tõesti tähtajaks esitamata aruande eest raha tagasi, paha-paha.

Kristjan Sander said...

Kusjuures huvitav küsimus on ka see, et kui taotluses näidatakse ära kuupäevad, mil üritus toimub, siis mismoodi küll saab aruande tähtaeg enne kätte jõuda, kui ürituse kuupäev möödas on? Konkreetselt siis jutt H. Olde väitest, et "Kuna noorte MM-võistlused toimuvad Türgis 11.-23.novembril, siis pool sellest projektist on alles realiseerimata." Midagi siin ei klapi.