Wednesday, October 7, 2009

43. Ilmar Raua mälestusturniir

Viljandi kuulsaimat malemeistrit Ilmar Rauda loeti 1920ndate aastate lõpus ja 1930ndatel aastatel Eesti üheks paremaks ja andekamaks maletajaks.
Ta tuli kahel korral (1934 ja aastavahetusel 1938/1939) Eesti meistriks ja aitas Eesti meeskonna maleolümpial Argentinas Buenos Aireses 1939. aastal pronksile. Kahjuks lõppes I. Raua malekarjäär varakult, sest talendikas maletaja suri juba 28-aastaselt.

Ilmar Raua mälestusturniiride algus jääb aastasse 1966. Pika traditsiooniga maleturniiri võitjateks on kroonitud mitmed tuntud maletajad nii Eestist kui ka välismaalt. Nimekamatest võiks ära mainida Gata Kamsky, Lembit Oll, Jaan Ehlvest, Georgi Zak, Dmitri Gurevitš jne.

Tänavu 43. korda peetud turniir toimus 25-27. septembrini. Osales 8 maletajat. Turniir viidi läbi ringsüsteemis ajakontrolliga 1 tund partii lõpuni mõlemale vastasele. Hoolimata väikesest osavõtjate arvust kulges turniir võitluslikus ja nauditavas meeleolus.
Turniiri võitis Meelis Kanep 5,5 punktiga 7-st, järgnesid Siim Kanep ja Gert Elmaste 4,5 punktiga. Kui turniiri võitjas kahtlust ei olnud, siis järgmistele kohtadele oli konkurents turniiri lõpuni.
Isiklikult olen viimasel ajal väga harva pikema ajakontrolliga turniire mänginud, sellest ka vähene resultatiivsus. Õnneks ei näidanud ka minu põhikonkurent Gert just kõige kvaliteetsemat mängu. Efektne näide selle tõestuseks oli partii Endel Silmaga.

Endel Silm (2031)– Gert Elmaste (2215)
1-0
Caro-Kanni avangus väljuti kiirelt teoreetilistelt radadelt ja jõuti järgmisesse seisu
Järgmise käigu Re6! tegi valge momentaalselt. Must on sunnitud arusaadavalt kahingu vastu võtma.

Järgnevalt on mustal kaks valikut, millest üks kaotab forsseeritult ja teine viib võrdsuseni. Must jätkas Kd8...

Vastuseks Re5 ja must on sisuliselt partii kaotanud (näiteks Rxe5 de Ke7 Vd6). Jätk Ke7 Vhe1 Lf4+ Kb1 Lf6 Rh4 või Lg4 =


Enne viimast vooru oli tabeliseis selline, et teise koha kindlustamiseks pidin ma partii Rein Ruusi vastu võitma, sest poole punktiga taga olev Gert võitis Arnold Kaldma (tõele au andes mingil momendil Gerdi jaoks kaotatud seisus)
Muuseas A. Kaldma tõelise džentelmenliku malefanaatikuna ei jõudnud kahes voorus malelaua taha. Põhjusteks bussi peale kiirustamine ja kohtumine endise kursusekaaslasega, keda ta polnud 60 aastat näinud. Edasi võite fantaseerida ise.

Aga nüüd mõned olulised hetked partiist Rein Ruusiga .

Siim Kanep (2239) - Rein Ruus (2126)
1/2
Vana-India avangust tekkis peale järgmine seis


Valge käigul... viigini viis Vf1 Of2+ Vf2 fe Og4 Og4 Lg6+ Kh8 Lh6+ , aga kuna pidin võitma mängisin aktiivsusele ja jätkasin Od4 Le1+ Of1 Lg3 (ainuke kaitse)

Jätkus Lh8+ Kf7 Lh7+ Ke8 Lh5+ Kd7 Ob6!

Ähvardab Ob5 matt.

Le1 ainuke kaitse, aga mitte piisav. Käisin Lh6, idee oli õige, aga väli kahjuks vale, pidi käima Lg6! Point selles, et ähvardab Le6+ kui Vf6 siis Lg8 ja Ld8 matt ja Lg6 puhul ei ole kaitset Ke8!

Lõppkokkuvõttes võib öelda, et turniir õnnestus. Loodetavasti jätkub I. Raua mälestusturniiri pikk traditsioon järgmisel aastal.
TABEL


No comments: