Sunday, October 11, 2009

Carlsen hiilgas Hiinas - 2800

Hiljuti tehti avalikuks, et Magnus Carlsen on õppimas ja treenimas Garry Kasparovi käe all. Nüüd mõni kuu hiljem võitis ta Hiinas turniiri imelise skooriga 8/10.

Teine Pearl Springi turniir toimus Nanjingis 27. septembrist 9. oktoobrini. Osalejate nimekiri oli muljetavaldav: Topalov, Carlsen, Leko, Radjabov, Jakovenko ja Wang Yue. Selline koosseis eeldaks pingelist ja tasavägist turniiri, kuid keegi ei osanud ennustada, et Magnus Carlsen võidab tervelt 2,5 punktiga teiste ees. Olles juba viimaseks vooruks esikoha kindlustanud, tundus loomulik, et Carlsen teeb kiirviigi Jakovenkoga ära ja võtab auhinnaraha. Aga ei, norrakal oli teine eesmärk – tõsta reiting üle maagilise 2800 piiri. Viimase partii võitiski ta üsna veenvalt ning lõpetas võistluse 8 punktiga 10-st (kõigest neli viiki mustadega), esitlusreitinguga 3002. Sellega teenis ta peaaegu 30 reitingupunkti ja rahalise preemia 80 000 eurot. Nüüd sai Carlsenist läbi aegade viies ja ühtlasi noorim inimene, kelle FIDE reiting on olnud üle 2800. Eelmistena said sellega hakkama Kasparov, Anand, Kramnik ja Topalov.


Lõpptabel nägi välja selline:







Jääme huviga ootama Carlseni järgmist turniiri, milleks on 5. novembril algav Mihhail Tali memoriaal. Võistlevad veel Anand, Aronian, Ivanchuk, Kramnik, Morozevich, Gelfand, Svidler, Leko ja Ponomariov.

No comments: