Tuesday, March 2, 2010

Karpov kandideerib FIDE presidendiks

Eksmaailmameister Anatoli Karpov kandideerib sellel aastal toimuvatel valimistel FIDE presidendiks. Karpovi arvates tuleb kord majja lüüa ja lahendada probleemid, mis puudutavad MM-i korraldamist. Septembris Hantõ-Mansiiskis toimuvatel valimistel kandideerib ka praegune FIDE president Kirsan Ilyumzhinov, kes on võimul olnud alates 1995. aastast.

Chessvibesi artikkel

Õhtulehe artikkel

Eile ilmusid ka uued FIDE reitingud. Esikümme näeb välja selline:

1 Carlsen, Magnus NOR 2813
2 Topalov, Veselin BUL 2805
3 Kramnik, Vladimir RUS 2790
4 Anand, Viswanathan IND 2787
5 Aronian, Levon ARM 2782
6 Mamedyarov, Shakhriyar AZE 2760
7 Grischuk, Alexander RUS 2756
8 Svidler, Peter RUS 2750
9 Gelfand, Boris ISR 2750
10 Wang, Yue CHN 2749

186 comments:

Anonymous said...

eestlastel pole ikka reitingut?

Ilja said...

muidugi pole, rumal küsimus :)

Anonymous said...

Aga kas nad on valmis oma reitingute eest tasuma?

Anonymous said...

kes nad?

Anonymous said...

Ikka need, kellele peaks kuuluma reitingud.

Peep said...

Tegelikult on ju tobe, et üldse peab raha maksma, et kinnitada, et sa ikka mängida oskad.
Puudub veel, et maksad rohkem ja reiting tõuseb

Anonymous said...

Paar kuud juba pole eestlastel reitingut olnud....aga kas seetõttu on midagi hullu juhtunud? Ei ole...elu läheb ikka edasi. Eestis pole ühtegi maletajat, keda FIDE reitingu puudumine morjendaks :) Seega päris heasse seisu on eesti "tippmale" jõudnud...samas töö maleklubides käib, alles toimusid ka suured valdade ja linnade maleturniirid...kõik on olukorraga rahul.

Anonymous said...

Onud-tädid pakuvad seal reitingute arvutamise teenust, nagu öeldakse. Selle töö eest siis esitatakse ka arve...

Anonymous said...

Sa esimene 12:38 jätsid veel lisamata lause: "Ega ma mingi ässitaja ei ole, aga verd tahaks küll hirmsasti näha".

Ilja said...

Väike meeldetuletus: reitingute raha peab maksma eml. On olemas reegel mida peab täitma. Üks asi kui seda rikkutakse printsipiaalselt, ja teine kui ei ole võimalust maksta lohaka rahapoliitika tõttu.
#7, reitingust sõltub osalemine turniirides, ja osavõtumaksu suurus.

Anonymous said...

Maleliidus ei ole keegi mingeid reegleid tahtlikult rikkunud. Samuti on kõik toimunud ausalt ja läbipaistvalt. "Süüdistajad" võiksid ikka endale kõigepealt peeglist otsa vaadata!

Meelis said...

Anonüümne, kes kirjutas allpool oleva teksti, palun pane oma nimi alla. Siis ütlen antud olukorra kohta enda arvamuse. Tõsiselt, mulle tundub, et sa oled väga MÕISTLIK inimene ja diskussioon sinuga aitaks eesti male arengule KÕVASTI kaasa.
Meelis Kanep

Paar kuud juba pole eestlastel reitingut olnud....aga kas seetõttu on midagi hullu juhtunud? Ei ole...elu läheb ikka edasi. Eestis pole ühtegi maletajat, keda FIDE reitingu puudumine morjendaks :) Seega päris heasse seisu on eesti "tippmale" jõudnud...samas töö maleklubides käib, alles toimusid ka suured valdade ja linnade maleturniirid...kõik on olukorraga rahul.

Anonymous said...

Ikka ma ei oska seda klounide ja neegrinaiste lugu leida kusagilt. Kas keegi ei juhataks?

Anonymous said...

Kas keegi üldse oskab öelda, millal on reaalne, et ka Eesti maletajatel on taas reiting.

Anonymous said...

oh oleks mul reiting, tuleks kapist välja ja alles näitaks

Nats tõsisemalt - kui FIDE tahaks, siis leiduks maailmas nii mõnigi nimekas IT firma, kes ainuüksi sellise liigutuse äramärkimise eest (näit. suur logo maleolümpial) arvutaks reitinguid tasuta või maksaks peale. Praegu peavad rehkendust FIDE funktsionäride pereliikmed vms tegelased ja kindel sissetulek garanteeritud. Seda, et FIDE koorib maletajaid, on ammu arutatud. Aga nagu pumba juurde saadakse nii keeratakse pigem toru oma molli poole.

Süsteem ju olemuselt nõme. Ei tea, et tennisemängijate ATP tabelis püsimiseks keegi raha peaks maksma. Väike fiktsioon - katsuge ette kujutada uudist, et Kaia Kanepi langes ATP edetabelist välja, sest Tenniseliidul jäi raha maksmata. Terve mõistuse vastane situatsioon. Males täiesti võimalik. Hakkaks parem tennist mängima ... aga ei tasu, higiseid sokke tuleb pidevalt pesta

Anonymous said...

Süsteem on kõikidele sama, olgu ta siis nõme või mittenõme. Samas on enamus teistel maadel reitingud olemas, Eestil paraku mitte.

Anonymous said...

Äkki toob Karpovi rooli juurde asumine ka selles osas muudatuse paremuse poole.

Anonymous said...

Olde ei tahtnud FIDE-le reitingute arvestamise eest raha maksta, ütles et meil Kolk arvutab ära, aga FIDE polnud nõus ja nüüd on tüli majas :)

Jürgen said...

Ehlvest tegi Isalndil viimases voorus andeka mudilase Nyzhnyki vastu väga hea partii. 9st 6,5. Pole paha.

Anonymous said...

Õhtulehe artikkel on hea näide, kuidas muutub asjatundmatu tõlkimise käigus lause mõte.

Originaal:changes during a cycle

Tõlge: reglemendi muutmine turniiri käigus

Anonymous said...

Õige. Malet puudutavate artiklite tõlge tellida ainult maletajatelt. Parem veel, ainult hetke Eesti meister võib ja peab tõlkima kõik ajakirjandusele huvi pakkuvad malet puudutavad artiklid. Teistel male mainimine ainult Maleliidu loal. Alternatiiv - kohustuslikud kursused ja atesteerimine ajakirjanikele.

Hea on asjatundjana ilkuda teise teadmatuse kallal. Muide, reglemendi muutmist turniiri käigus tuleb ette ka Eestis.

Anonymous said...

Oota, aga nüüd peaks ju avaldama mingi vol.2, et Mugabe juhib kenasti malet, aga Eesti... Jaa, ei paku siinsetele instantsidele mingid FIDE reitingud pinget. Muidugi, ega reiting ei mängi, ikka ainult mees, eksole ju nii!

Anonymous said...

Ajakirjanduse eesmärk peaks olema ikka täpset infot anda (muidugi kui Õhtuleht seda on).

Antud juhul on tõlkes asja mõte ikkagi ära muudetud. Üks räägib aiast ja tõlge aiaaugust.

Anonymous said...

Veel, kus sa seda ilkumist nägid. Juhtisin rohkem tähelepanu tõlke veale. Aga äkki oledki selle online artikli autor?

Marek Kolk said...

Nu ma ei tea. "On line" meedias nagu nt Postimehe veeb on vahel selliseid vigu, et hakka või nutma. Ma saan aru, et mina matemaatikuna võin filoloogia koha pealt puusse panna, aga selle ala asjatundjad niisuguseid jamasid kirjutada vast ei tohiks. Üldse on ajakirjandus omandanud sõimusõna tähenduse, sest produtseeritakse uudiseid sealt, mis uudis ei ole. Eriti levinud on stiil "võib tulla", "võib olla", "võidakse teha" ilma sisulise analüüsita jne

Peep said...

Kui ikka näit. majandusajakirjanik, kes malest tuhkagi ei tea, võtab miskit enda meelest huvitavat edasi anda-tõlkida. No ärge hakake kohe norima.
Filmi jne vaatamisel annab omaette elamuse tõlkevigade otsimine subtiitritest. Muidu ei vaatakski võib-olla. Tõlkijate õnn, et neid pärast filmi suures plaanis ei näidata ja saatekavas pole märgitud: näitlejad need ja need, tõlkinud too.
Ajakirjandus nõuab viimasel ajal tempot (tegelikult kes ikka nõuab?) ja vigu tuleb robinal. Õnneks need kauaks püsima ei jää, sest uus "uudis" oma vigadega matab eelmise.

Ja katsuge siin parem Turu kirjutistest vigu leida. Kui suudate!

Anonymous said...

Mis neist Turu vigadest ikka otsida. Tema väljendab oma subjektiivset tõde enda päevikus, milleks ju blogisid peetakse.

Aga ajakirjandus s.o. ajalehed, ajakirjad, televisioon ja raadio, kui nad ei ole just mingi erakonna häälekandjad peaksid edastama ikkagi objektiivset ja tõest infot.

Muidugi ajakirjaniku kaitseks peab ütlema, et on tore ka selliseid uudiseid lugeda. Aga ikkagi lähtun põhimõttest kus viga näen laita, seal tulen ja aitan, ehk siis viitan veale, et tulevikus saaks sarnast viga vältida.

Kristjan Sander said...

Eesti Maleliidul on ikka FIDE liikmemaks maksmata, mitte "reitingute arvutamise teenuse" eest. Seda on varem ka juhtunud (vt. 2007. a. kohta näiteks http://www.epl.ee/artikkel/402598 ).

Karta on, et Eesti Maleliit on hetkel ainuke Eesti spordialaliit, mis aktiivselt takistab Eesti sportlasi rahvusvahelistel võistlustel osalemast.

Anonymous said...

Varuge kannatust veel natuke. Kõige hiljem 10. märtsil on selgus majas ning mõned päevad hiljem ka tulemused avalikud. Enne ei ole kahjuks võimalik kommenteerida.

See on vastuseks ka nendele, kes on Maleliidule oma probleemidega seoses kirjutanud.

Hendrik said...

Kulla tippmaletajad ja muidu „nupuliigutajad”.
Olgugi, et teemaks on uus võimalik FIDE president, siis suur hulk siin sõna võtvaid „malesõpru” (eesotsas muidugi kodanik KSiga) tahab ikka ja taaskord viia tähelepanu kuskile mujale - saaks ikka kaikad Maleliidule kodaratesse ja et neid palju oleks!
Nagu siin juba varem mainitud sai, siis ei ole reaalselt Eesti maleelus katki mitte midagi - turniirid ju toimuvad (möödunud nädalavahetus kinnitas seda ju väga ilusti - kas polnud nii??) ja malerahvas on rahul. Vaikiv enamus (ma ei pea ju teile rohkem meelde tuletama, mida tähendab klubide ühendus ja häälteenamus seal?!) teeb väga produktiivselt tööd ning ei nurise. Nende austatud klubide juhid saavad aru, et „kraanide kinnikeeramine” noortespordirahade ja ka igasugu muude rahade äravõtmise näol on vältimatu. Nad teavad ka seda, et peavad olema valmis täielikult omafinatseerimise peale minema (see juhtub kohe-kohe).
Reitingud?! Aga sõbrad, keda need huvitama peaksid? Tulge nüüd maa peale tagasi! Kas tõesti peaks reitingud olema mingisugune Maleliidu prioriteet?? Ütlen päris ausalt, minu seisukoht on, et igaüks peaks oma eralõbu ikka ise kinni maksma! Tahad omada reitingut, (selle eest kuskil koguni mingeid privileege saada...), siis maksa ikka ise see lõbu ka kinni! Ja mingi sotsiaalabiga me päris kindlasti Maleliidus ei tegele!
Meie siin mõtleme suurtes kategooriates, mitte mingisuguste pisikeste numbritega. Loodan, et tuleb aeg, mil te kõik mõistma hakkate, et õigus oli minu poolel.
Praegu aga saab premeerida ainult neid, kes tõesti Eesti malet on edasi aidanud. Te saate aru...
Gens Una Sumus!

Anonymous said...

"Las minna!": ütles Kiir. Küll need reitingud selleks ajaks tagasi tulevad, kui EML huvid mängus on, näiteks maleolümpiaks:P
Kurvaks teeb selline suhtumine.

Marek said...

Kurvaks teeb olukord, mitte suhtumine. Keegi tõesti arvab, et EML oma lõbuks reitinguid maas hoiab?

Jürgen said...

Kas see on 4.02 on liba-Hendrik (sisselogimata) või päris? Tahaks uskuda, et liba... Kui liba, siis võiks selle teksti ära koristada, sest pole ilus teise inimese nime all postitusi teha.

Anonymous said...

Mida Sa, Jürgen, täpselt silmas pead? Miks ei võinud tolle arvamusavalduse autor olla Hendrik?

Hendrik Olde said...

Ma ei uskunud, et olen prominendiks muutunud ja see amet nii huvipakkuv on, et mulle on tekkinud "töövari", kes püüab minu eest mõtteid avaldada ja sõnavõtte kokku seada.

Üks koht oli enam-vähem, kuid tööd tuleks veel palju teha...
Igatahes jõudu ja järjepidevust "töövarjule"!

Jürgen said...

No algusosa oli päris loogiline ja traditsiooniline H.O. tekst, aga lõpuosa (jutt, et reitingud on eralõbu + "küll veel näete, et mul on õigus" jmt) kiskus kuidagi veidraks ja jättis mulje, et keegi on tema nime all selle postituse teinud. Lisaks veel sisselogimata, päris Hendrik on harilikult sisse logitud.

Kristjan Sander said...

Kahjuks ei huvitagi Hendrik Oldet viimasel ajal enam muu, kui ta isiklikud ärid. Sellest, kas Eesti sportlased saavad rahvusvahelistel võistlustel mängida, on tal sügavalt savi.

Kui noortespordi raha klubidele suures ulatuses võlgu ollakse ja oma rahvusvahelistesse spordiorganisatsioonidesse kuulumisest tulenevaid kohustusi ei täideta, milles siis üldse seisneb Maleliidu tegevus, millele "kaikaid kodaraisse loopida"? Milleks üldse Maleliit, kui vilistatakse nii noortemalele kui Eesti esindamisele rahvusvahelistel võistlustel? Kohalikke turniire võivad klubid vabalt korraldada ka ilma Maleliiduta.

Marek said...

Tere hommikut, Kristjan. Ise ka usud, mida räägid?

http://sport.postimees.ee/?id=231813

Kui sina kirjutad oma programmi ja ma vahepeal lõpptulemust nõuan (no kohe mõnuga enne mõistlikku tähtaega), siis ka võin sinu kohta kõikjal väita, et sa ei hooligi projektist ja programmi valmimisest? Niimoodi kusjuures ma võiksin iga päev hakata pasundama, et näed, ei ole valmis selle asemel, et väita, et näed, kirjutasid juurde.

Nii, toimusid Kerese mälestustunriir tavamales, Eesti noorte lahtised, kuni 18-a MV (Vabaettur), ja tulemas 16-a MV (Maletäht), EMV, välkmale MV. Vot ikka ei korralda küll ilma maleliiduta, sest klubidel pole nii palju korralikku inventari ja tasemel kohtunikke ka ei pruugi olla. Alles eelmine aasta noorte tiitlivõistlused koos tulemustega maailmas toimisid, sel aastal ei ole neid veel peetud, seega sinu poolt müstilised väited (pigem 1-2 kahe klubi poolt suunatud).

Vilistama? Ja sinu poolt selle sõna kasutmine nüüd aitas malele tohutult kaasa? Ise aru ei saa, et võib arvata, et liidul raha ei ole (põhjuseid on ilmselt palju, aga ülemisest artiklist saad ühe sellise ... suure osa teiste alade rahadest suutsid meie suurepärased olümpialased laiaks lüüa ... teise põhjuse saad eelmise aasta majandusveergu lugedes). Milleks kasutada väljendeid "ei soovi", "ei taha", "takistab aktiivselt" jne.

Marek said...

Veel viiteid, mis puudutavad nii riiki kui alaliitusi :

http://www.ejl.ee/index.php?page=19&mod=news&id=3745

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=22353

http://tv.delfi.ee/en/video-viewed/czJUUGTu/?p=7

http://www.postimees.ee/?id=228001

http://www.epl.ee/artikkel/428854

Anonymous said...

Mareki mõttekäigud suudavad ikka üllatada...

Anonymous said...

Palju inimesi sõna võtmas teemadel mida nad ei valda. Ning siin ei peeta silmas Marekit.

Anonymous said...

Keda siis, Hendrikut või?

Marek said...

"Mareki mõttekäigud suudavad ikka üllatada."

Stohhastilised protsessid võivadki üllatuslikud olla :-D

Anonymous said...

Maletajate vaheliseks rahajagamistapluse stardipauguks sobivate järjekordsete rahasüstide kohta leiate infot sealt:

http://www.kul.ee/index.php?path=0x7x1556x1695

http://www.kul.ee/index.php?path=0x7x1556x1724

Edu jagamisel!

Anonymous said...

Maleliit võiks teada anda, kas kaua oodatud vastus Kultuuriministeeriumilt on saabunud. Teaks kas vähemalt Eesti Vabariigi seadused käivad ka ministeeriumide kohta?

Anonymous said...

Karpov oleks päris huvitav kuju FIDE presidendina. Mingi aeg oli president eksmaailmameister Max Euwe ja tema oli presidendina populaarne.

Kristjan Sander said...

Marek, karta on, et klubid peavad hakkama ka Eesti MV-d varsti ise korraldama, kui EML pankrotiga lõpetab.

Mida Sa nende linkidega öelda tahad?

Peep said...

Mareki jutu mõte lihtne, pole male ainsana hädas.
Mul endal veidi kokkupuudet ka mõne teise spordiala ja -klubiga, kõige suurem erinevus nagu sõltuvus alaliidust. Kuidagi mulje jäänud, et klubi ajab oma asja ja alaliidu finantsabi on pigem tunnustus tegevuse eest.
Muidugi mitte kõik alad ei toimi nii. Ka males paistab tegevus algavatki liidu toetusest. Vähemalt jääb osast sõnavõttudest selline mulje.

Anonymous said...

Kes need targutajad Peep ja Marek on? Kas nad ise ka malest midagi teavad, et siin nii rõõmsalt takka kiidavad EML-le?

Marek said...

Nu näed, Peep ... hoiatasin :-D

Kui EML-i otse ei sõima iga päev, siis on inimesel mingi viga küljes?

Peep said...

Kiitust Maleliidule küll minu poolt pole tulnud. Lihtsalt maaslamajat ei lööda.

Maleliidu poolt ära ostetud ma kõrgete kohtunikutasudega ka ei ole (vihjeid olen kuulnud). Eelmisel aastal Maleliidult saadud kohtunikutasusid oli vähem kui kulus osalemistasuks kohtunike koolitusel. Ükski klubi minu eest ei maksa ja ma pole seda soovinudki.

Malest ei tea ma tõesti suurt midagi. Erinevalt nendest, kes oma nime kirjutada ei julge.

Ja kes mind ja Marekit ei tea, siis olete oodatud 27.03-02.04 Tartusse Eesti meistrivõistlustele. Meil on ka sinna asja.

Vahel võib meid ka mõnel muul turniiril mõttetu inventari hulgast leida.

Marek said...

Kusjuures me oleme Peebuga otse finaalis. Kalliks läks, aga ära tegime :-D

Anonymous said...

Selle kohta, et maaslamajat ei lööda, on mulle jäänud küll mulje, et see maaslamaja on hakanud ise väga alatult lööma - allapoole vööd.

Anonymous said...

Millised need allapoole vööd löögid siis olnud on?

Anonymous said...

Mõned siin väidavad et küll toetaks malet, kui Oldega näiteks ei peaks tegemist tegema. Sel juhul on mul küsimus et miks siis Viljandi maleseltsi poolt korraldatud I.Raua turniir on kalenderplaanist kadunud. Sel võistlusel ei olnud ju mingit pistmist EML-ga?

Anonymous said...

Kusjuures mina ei leia, et Mareki ja Peebu otse finaalis osalemine mingi nali peaks olema. Mängida oskavad nad väga korralikult, tahtmist on ning varem osalenud nad ka finaalis ei ole. Millisel põhjusel peaks seal eelistama praegu GMe või IMe?
Kui keegi miskit koondist üritab kokku seada, siis sinna võiks ka ju kuuluda maleentusiastid selle sõna heas mõttes. Põhinebki ju Eesti male praegu tervenisti entusiasmil.

Anonymous said...

Minu arust ka võikski koondis koosneda ainult tublidest maleentusiastidest - OMile võiks saata lisaks Marekile ja Peebule veel kindlasti kõige suurema entusiasti - härra Olde. Lisaks võiksid sõita veel Liiva ja Leito...nemad paneksid siis omast taskust finantsid, et üldse osaleda saaks. Kusjuures lisaks sellele, et kõik on entusiastid, on nad kõik ka väga kõvad mängijad.

Las need GM-id siis vigisevad edasi ja üritavad Eesti malet põhja lasta...karavan läheb ikka edasi.

Anonymous said...

Need GM-id on peagi juba unustatud. Tõelised malearmastajad aga jäävad. Tõeline malesõber ei nõua midagi, ta armastab ilma tingimusteta.

Anonymous said...

Äsja avaldati maleliidulehel EM-i link, kus eestlasi jällegi ei osale.
Alternatiivsed malesponsorid oleksid võinud ju oma võimekust tõestada ja saata oma rahadega sinna meie esindajad?!

Jürgen said...

karm turniir on see EM küll, 183 meest reitinguga üle 2500... samas mängivad ka 1700-1900 reitinguga tüübid ja neid ei ole mitte vähe. tõeline üleeuroopaline malepidu. märtsikuine Horvaatia ei ole üldse kallis maa, pigem väga odav, selles mõttes kahju, et eestlased ei osale - oleks väga jõu- ja taskukohane nii tippudele, noortele kui harrastajatele, aga turniir on muidugi meeletult pikk (kaks nädalat). sellistel turniiridel (mõtlen just Horvaatiat sealse ööbimise odavuse tõttu) saaks tegelikult 5-6 inimesega päris säästlikult ära käia - mikrobussiga kohale (24 h sõitu), kamba peale 2-3 toaline merevaatega apartement (märtsikuus imeodavad - võib 60 euroga saada ehk umbes 200 kr/öö inimese kohta).

Marek Kolk said...

Eks viskame pilgu juhendisse ka :

"10. ECU FEES
In accordance with the ECU regulations, Grand masters and International masters are required to pay a fee of 65 €/person, while other players are obliged to effect the payment of 130 €/person of the fee.
According to the ECU regulations (Art. B.9.5.1), the entry fee shall be paid by the federations to ECU before or at the start of the competition. If the entry fee is not paid until end of round 2 these participants will not be paired in subsequent rounds.

11. ORGANISATION FEE
The organization fee is 70 Euro and must be paid by all participants.
The organization fee includes:

* Transfer from airports Zagreb and Rijeka (island of Krk) to the hotels in Rijeka and Opatija and back
* Bus transfers from the hotels to the playing hall and back
* One drink (coffee, tea or water) for all participants during the round.

On request, the organizer will provide transfer from the airport of Trieste and Ljubljana to Rijeka or Opatija. The cost of such transfer will be charged directly to the participant. "

Et siis 200 eurot (kui ei ole tippmaletaja) peaks ka varuks panema paljalt osavõtumaksuks lisaks muudele kuludele. 5 inimest, 1000 euri :-D Edu.

Anonymous said...

Täiesti nõus Jürgeniga, tegemist on suure malepeoga, mis pakuks huvi nii tavalisele asjaarmastajale kui ka profile. Nüüd, tegelikkuses on asi karm, aga samas väga proosaline. Nii väga, kui ka Eesti maletajad sellel (ja täitsa võimalik, et ka tulevastel tiitlivõistlustel)osaleda ei taha, puudub neil selleks igasugune reaalne võimalus. Seda seni, kuni nad on Eesti Maleföderatsiooni all. Eesti Maleliidu juba kaua-kaua üleval olnud võlgade tõttu on nimelt Eesti maletajate osalemisõigused peatatud. Kui keegi rääkis "alternatiivsetest sponsoritest", siis need ei peaks praegu hoolt kandma sugugi mitte ainult maletajate võistlusele toimetamise eest, vaid peaksid üle võtma Maleliidu enda majandustegevuse ning tasuma kõik võlad, millele Maleliit pikalt ja pidevalt vilistanud on. Ja alles siis saab Eesti maletaja võistlusel laua taha. Päris nukker, mis?

Anonymous said...

Tasuta teenuseid ei ole, igal pool on osavõtumaksud, ka Eesti turniiridel. Samamoodi olid Aeroflotil osavõtumaksud, olid ka omaaegsetel Kalevi korraldatud Kerese mälestusturniiridel kiirmales. Ja ikka nii, et nõrgemad maletajad maksid vaata et rohkemgi.

Anonymous said...

Et kõigil Eesti maletajatel oleks olnud võimalus kohale sõita, aga ainult mitte võistlusel osalejana??

Anonymous said...

Kas suudab Marek mingil moel lohutada ka tiitliga mängijad, kel nii narril moel osalemata jäi?

Anonymous said...

Selles osas on muidugi õigus et kõik ametlikud osalustasud tuleb maksta kohaliku maleföderatsiooni kaudu. Ja kuna maleliidul raha ei ole, siis jääbki osalemata. Samas võiks Olde teada anda kas niiöelda sihtotstarbelisi annetusi eml on valmis vastuvõtma, et hoida lahus enda ambitsioonid (OM ja MK), samal ajal lastes meie meie tippudel osaleda euroopa tippvõistlustel. Võib-olla on selline kompromiss olnud jutuks, ei tea.

Kui selline kompromiss võiks aset leida, siis see näitaks et ollakse siiski eesti male eest väljas, mitte ainult isiklike ambitsioonide eest.

Anonymous said...

Kellegi isiklike ambitsioonide pärast jääb maletajatel turniiridel osalemata??

Marek Kolk said...

Millest selline järeldus, et EML-i pärast praegusel võistlusel ei oleks saanud osaleda? Te tahate väita, et kui inimene (asutus) lepib EML-iga raha asjus kokku (sest EML ei pea niisama omast taskust seda maksma) ja kannab sinna üle, et siis on kohe raha kuskile mujale kanditud? Tere, hallo, aga päris nii see ei käi (vähemalt mitte seda sorti juhtumitel) ... isegi kui ma EML-i rahaasjadest midagi ei tea, oleks antud juhul tegemist täieliku absurdiga.

"Eesti Maleliidu juba kaua-kaua üleval olnud võlgade tõttu on nimelt Eesti maletajate osalemisõigused peatatud."

Selle võistluse koha pealt täiesti mööda lause.

Juhendist :

"The 11th European individual chess championship for men and women is open to all players representing the Chess Federations which comprise the European Chess Union (FIDE zones 1.1 to 1.9) regardless of their title or rating. There is also no limit of participants per federation."

Kusjuures see õiguste peatamise lause kehtib võib-olla ainult olümpia kohta, muus osas ei keela keegi (vähemalt osalemist mitte). Mis on väga halb, on see, et meie ainuke aktiivne elukutseline maletaja ei saa kutsetega turniire mängida (tiitli normiga võistlused). Miks reitignutega selline lugu on , see lugegu uuesti ülemisi viiteid, siia juurde lisandub väike nüanss, et eelmise aasta juulist hakkas FIDE korraldama oma reitingutabelit iga kahe kuu tagant, s.t. ka jälgima, kas arved tasutud on. Üsna labane järeldus on see, et EML pidi mingi üsna tõsise paugu saama enne septembri tabeli avaldamist. Kes mõelda oskab, see mõtleb välja ka.

Marek Kolk said...

"samal ajal lastes meie meie tippudel osaleda euroopa tippvõistlustel."

Selleks peab male ka kuskilt raha saama. Kusjuures tipud vaevalt seal ilma rahata osaleda tahavad, nii et vaja oleks nii sõidu, kulutuste, maksude ja honorari jaoks. Jube lihtne on paberile lüüa, et võiks osaleda seal ja seal. Reaalsuses osalema seal, kus jõuame asja kinni plekkida ... s.t. ilmselt siin samas Eestis. Noorte puhul maksavad suure osa kulutusi vanemad omast taskust, elukutseline peab siis olema nii hea, et suudab ise turniiridelt tagasi teenida v peab tal olema hea(d) toetaja(d).

Suve- ja taliolümpia aastad röövivad väga suured summad teistelt aladelt. Sel aastal läksid meie olümpiaturistid (sorry, aga 95% seal osalejatest seda olid) u 11 miljonit krooni maksma (tuletan meelde, et riik ei leidnud päästjatele mingit närust 2-4 miljonit kuskilt). Koos ettevalmistusega üle 30 miljoni.

http://www.epl.ee/artikkel/486948

Anonymous said...

"Selleks peab male ka kuskilt raha saama."

Siin pidasingi silmas et opositsiooni sponsoritel oleks olnud võimalik näidata, et nad ei ole mitte ainult jutumehed vaid saavad ka tegudega hakkama. Ja see oleks juba suur samm ka tulevasteks valimisteks.

Aga see võib vaid juttudeks jääda, kuna selleks on vaja kompromisse.

Anonymous said...

Marek, võta tiba hoogu maha. Eesti maletajate turniiridel osalemise õigused on hoopis kesisemad kui sina neid ette kujutad. Ja ka kõne all olev EM kuulub just sellesse kategooriasse, kus tõesti Eesti maletajad ei oleks saanud osaleda meie Maleliidu võlgade tõttu.
Sellest tulenevalt siis veel sellele tarkpeale, kes kommenteeris pärast Marekit: kas need opositsiooni sponsorid oleks pidanud üle võtma Maleliidu majandustegevuse ja võlad? Võid ka mõne kommentaari tagasi kerida, kus seda teemat piisavalt täpset kommenteeriti.

Anonymous said...

Tore et juhatusest eemal seisvad inimesed teavad täpselt, kuikesised meie maletajate osalemis võimalused on!

Aga äkki näitab see viimane kommentaar (4:02) hoopis kompromisside võimatust kahe osapoole vahel?!

Kristjan Sander said...

Jah, Marek ja Peep, male ei ole ainuke ala, millel on raskusi. Mis siis? Mida Te teate teiste alade raskuste põhjustest? Maleliidu raskuste põhjustest on meil kõigil kaunis hea ülevaade. Maleliidul oleks palju vähem raskusi, kui Maleliidu asjaajamine oleks korralik, tegevuskulusid oleks õigel ajal kokku tõmmatud ja Maleliidu toetajatega korrektselt käitutud, siis kui keegi välaspoolt juhatust veel Maleliitu toetas. Me kõik teame seda. Mis mõtet on siin rääkida teistest spordialadest?

Anonymous said...

Kristjan, äkki räägiksid enda teenetest Eesti Male ees?!

Marek Kolk said...

"Ja ka kõne all olev EM kuulub just sellesse kategooriasse, kus tõesti Eesti maletajad ei oleks saanud osaleda meie Maleliidu võlgade tõttu."

Palun põhjenda siis ära ka või kus kohas see kirjas on, palun viidet sinna.

Marek Kolk said...

"Mis mõtet on siin rääkida teistest spordialadest?"

Sul paistab maleliidu juhtimine nagu kandikul olevat?

"Maleliidu raskuste põhjustest on meil kõigil kaunis hea ülevaade."

Muhvigi sul ülevaadet on. Tahaks neid fakte lugeda, mis sa lubasid.

Et siis kõik teised spordialad on juhitud väga korrektselt ja ikka ollakse käpuli? Miks me ei peaks rääkima teistest spordialadest kui kogu spordisüsteem on omadega seal samuses ... selle tõttu ka malele eraldatav riikilik finantseerimine, mis M.S. aasta taguse kirja põhjal oleks pidanud nagu samaks jääma. Isegi kui teised inimesed hakakvad malevankrit vedama, siis peavad nad sellega arvestama.

See lause nagu ei ütle sulle midagi? :

"Riigi rahakotist alaliitudele eraldatavate summade kohta on sõlmitud lepingud. Reaalse raha puudumine ei võimalda neid aga täita ning viis vajaduseni summasid vähendada."

jällegi labane järeldus, et riik rikkus lepingut (nagu muid seadusi eelmine aasta). Ma ei tea, palju see maleliitu puudutab, aga ilmselt puudutab.

Anonymous said...

Ma ei saa aru, kes siin selliste müstiliste sõnavõttudega esineb? Maletajatel keelatakse võistlustel osalemine Maleliidu võlgade tõttu! Ma ei tea, kui mina Maleliidus oleks, siis ma tunneks väga tungivat huvi selle vastu, kes ja kus sellised provokaatorid on! Milleks sellist laimu levitada? Viib see kuskile?

Peep said...

Teistelt aladelt on õppida. Paremini läheb aladel, kelle klubid oskavad korraldatavatest (rahva)spordiüritustest tulu teenida. Korraldajate hulgast leiab ka MM-dele sõitjaid ehk tipptegijaid. Males oodatakse rohkem kandikul kätte toomist.

Marek Kolk said...

"Ja ka kõne all olev EM kuulub just sellesse kategooriasse, kus tõesti Eesti maletajad ei oleks saanud osaleda meie Maleliidu võlgade tõttu."

See juhtum vääriks minu meelest lausa eraldi artikilt, minu meelest kasvõi ajakirjanduse tähelepanu.

Seni kaua kui viidet otsid, siis

"8.9 Members who have not paid their current fees, loose their vote at the GA. The Board can exclude them from ECU events"

(kahjuks ma liikmemaksu suurust kuskilt ei leidnud)

samas tasuks ka juhendisse vaadata :

"According to the ECU regulations (Art. B.9.5.1), the entry fee shall be paid by the federations to ECU before or at the start of the competition"

Seega üsna loogiliselt saab sellisele võistlusele läbi alaliidu (sest muidu võivad mingid poliitilised nüansid juhtuda). Seega minu küsimus, kas keegi, kes sinna minna tahtis, kooskõlastas oma sõidu alaliiduga? Kui nüüd oleks näidata kirjalik tõestus ja alaliidu võlgade pärast osaleda ei saanud, siis oleks juhtum lahendatud. Aga las ma arvan ... mingit sellist taotlust ei ole, onju? Kui mina oleksin alaldiidu juht (õnneks ma seda ei ole), siis ma kardan, et oleks väga kuri selliste ümber nurga asjade suhtes.

Kristjan Sander said...

Marek, ma mõtlesin, et minust oleks viisakas oodata ära Hendriku selgitus noorteraha kulutamise kohta, mida ta lubas juhatuse leheküljele postitada. Kuna praeguseks on selge, et ta andis järjekordselt lubaduse, mida ta ei täida, siis kõige lähemal ajal panen uuendatud ülevaate Maleliidu juhtimise ebakohtadest "Vaadeldajasse".

Ma ei ole mitte midagi öelnud teiste spordialade juhtimise kohta. Ma küsisin, et mida sina tead nende probleemide põhjustest? Nagu öeldud, Maleiidu juhtimisvigadest on pikalt räägitud - ka Sinu kuuldes, aga mul ei ole muidugi midagi selle vastu, et Sinu mälu värskendada - aga kust võtad Sa informatsiooni teiste alaliitude juhtimise kohta?

Marek Kolk said...

"aga kust võtad Sa informatsiooni teiste alaliitude juhtimise kohta?"

ma pole teiste alaliitude juhtimise kohta nagu eriti midagi väitnud (minu lause oli eeldus, et oletame, et kuna EML on ilmselt kõige halvemini juhitud organisatsioon Eestis (juttude põhjal jääb selline mulje), siis teised peavad ilmselt paremini juhitud olema, aga ometi on neil suured probleemid). Esialgu käis jutt riiklike finantside kuivamisest (mitte lihtsalt vähenemisest, vaid vähenemisest alla kriitilise piiri), mis tingib paljudes alaliitudes otsima teisi lahendusi.

Kristjan Sander said...

Marek, finantskriis lõi kindlasti kõiki. Mõnd aga rohkem ja mõnd vähem. Riikide hulgast ka Lätit rohkem ja Eestit vähem. Vahe tuleneb suures osas erinevustest juhtimises.

Spordialaliitudest rääkides, esiteks on oluline avaliku sektori vahendite osakaal eelarves. Maleliidu puhul on see olnud väga kõrge (nagu sellele juhiti tähelepanu juba 2008. a.). Erasektorist ei ole Maleliit rea aastate jooksul suutnud toetajaid juurde leida, pigem on viletsa juhtimiskultuuri tõttu neid kaotatud.

Teiseks on olulised varasemad finantsotsused. Maleliit oskas endale headel aastatel kaela võtta väga suure võla.

Kolmandaks võib rääkida valmidusest tegevuskulusid kokku tõmmata. Ka siin ei ole Maleliidul millegagi hoobelda.

Kui Sa räägid näiteks noortespordi rahaga seoses riigi toetuse kärpimisest, siis too palun välja, kui palju pidi riik noortesporti algselt toetama, kui palju kärbiti ja kui palju Maleliit praegu klubidele võlgu on. Minu andmete kohaselt on Maleliit klubidele oluliselt rohkem võlgu, kui riik kärpis.

Selle täpsustamiseks esitasingi Hendrik Oldele küsimuse, millele ta aga kardab vastata. Ju siis on põhjust.

Marek Kolk said...

Seda enam, Kristjan, tahaks teada teie masterplaani sponsorite osas, sest see varasem, kus põhisumma "ei vähene" ei pruugi töötada:

"Kuna Eesti Maleliidu viimaste majandusaastate aruannete põhjal ilmneb huvitav fakt, et valdav osa alaliidu tuludest tuleb riigieelarvest (need vahendid laekuvad ilmselt olenemata sellest, kes on maleliidu juhatuse esimees ja juhatuse liikmed)". (M.S. kirjast)

Juhtimise kohta on sul julged väited, umbes nagu Ansip viis Eesti majanduslikku kaosesse. Takkajärgi võib vaielda konkreetsete pisiasjade üle, aga ma ei arva, et EML ainult valesi otsuseid on teinud. Head ja halvad asjad on millegi arvelt, ilmselt on mingite asjade puhul liiga optimistlikud oldud, aga selle arvelt tehakse mujalt mingeid teistsuguseid otsuseid. Pealegi ei saa järeldusi enne teha, kui see MK rada oma lõpliku lahenduse leiab, kas kilbiga v kilbil.

Sinu väide sponsorite kohta on tore küll, aga Kaarel sulle juba ütles ühe lause, mida ma ei hakka siin kordama. Mind ei huvita sinu nimed, ma tahaks teada reaalset suurusjärku. Tore on rääkida, et tuleb uus ja huvitav, aga ilma vähima garantiita ei ole mul mingit kindlust, et täielik kaos ei võiks tulla.

Anonymous said...

Kristjan, kas sa oled Malele ka muul moel kasulik olnud, või ainult EMLi juhatuse VÕIMALIKEST vigadest pasundamisega?

Kristjan Sander said...

Marek, mitte keegi ei ole väitnud, et EML on ainult valesid otsuseid teinud. Otsuste kogusumma tulemus on aga paraku just nii nutune, kui see on.

Sponsorite nimede kohta ei saa ma hetkel midagi avaldada. Sellest räägime enne hääletust. Suurusjärgu kohta võin kinnitada, et praeguse seisuga võrreldes peaks juhatuse vahetumisel erakapitali osakaal Maleliidu eelarves suurenema.

MK turniir ei ole asi, mille pärast kogu ülejäänud Eesti maleelu tuksi keerata. Mida Sa õieti arvad - et selle ürituse eelarvest saab ka muud Maleliidu võlad vaikselt kinni maksta? See on Sinu arusaam normaalsest asjakäigust...? Või kui Sa nii ei arva, siis mismoodi täpsemalt MK turniir õieti kõik probleemid lahendab? "Valget laeva" oodati küll prohvet Maltsveti ajal, aga 21. sajandi alguses tundub see veidike nagu kummaline.

Peep said...

Minu arust on mõtteviis, et Maleliit hangib raha ja jagab seda klubidele, väga äraspidine. Mis on sellise klubi mõte peale väljapressimise? Klubi peaks olema mõttekaaslaste ühendus, oma tegevusega teistele nähtav ja sponsoreid ligitõmbav.

Jagan seisukohta, et mingit suurt üritust on alale vaja. Kui ala pole (riigile) atraktiivne, ei tule ka püsivat toetust.

Ka kunagine P.Kerese mälestusfestival andis ala arengusse aastatesse ulatuva panuse.

Kristjan Sander said...

Peep, keegi ei mõtlegi niimoodi. Riik eraldab Maleliidu kaudu sihtotstarbelist toetust noortespordi arendamiseks, mida Maleliit on kohustatud klubidele välja maksma. Täpselt sama toimub teistes alaliitudes. Maleliit aga ei ole seda summat reale klubidele olulises osas välja maksnud, kuigi tähtaeg oli 31.12.2009.

Hendrik said...

Peep tõi välja ühe meie põhiseisukoha - klubid peavad 100% üle minema omafinantseerimise peale. Kirjutasin sellest tegelikult paar päeva tagasi ka ise siin. Mingile Maleliidu poolsele "taevamannale" ei tasu tulevikus küll loota. Kõik olgu väljas iseenda eest!

Anonymous said...

Kristjanikene, selle MK eelarvega saab igasugu vahvaid vigureid teha!

Marek Kolk said...

"Sponsorite nimede kohta ei saa ma hetkel midagi avaldada. Sellest räägime enne hääletust. Suurusjärgu kohta võin kinnitada, et praeguse seisuga võrreldes peaks juhatuse vahetumisel erakapitali osakaal Maleliidu eelarves suurenema."

Ära hiili kõrvale. Ma ei küsinudki nimesid, need ei huvita mind. Mind ei huvita ka ähmane "suurem". Mind huvitab suurusjärk, on see 100 000, pool milli, miljon v mitu miljonit. Mis allikate põhjal sa ütled, et sinu puhul saab summa suurem olema, selleks peab sul mingi number ees olema, minu teada oled sa varem kurtnud, et EML ei avalda seda. MK rahadest ei maksta otse teisi asju kinni, vaid see aitab teostada projekte, kaasata inimesi, teha väljaõpet jne. Arvestades paari aasta tagust maleelu Eestis (mida siis kõvasti sõimati), siis praeguses valguses tundub see võib-olla viimane selline periood ... edasi võib vaid unistada. Nu ma ei tea, kas me peame ilmtingimata süüdlasi otsima. Ajaloole annab hinnangu aeg ise, eks 10 v rohkem aasta pärast oleme targemad.

Kristjan Sander said...

Marek, EML 2008. a. majandusaasta aruandes on kirjas, et 2008. a. tulud olid 2 200 673 krooni. Lisas 17 on lahti kirjutatud riigi ja KOV toetused ning sihtotstarbelised eraldised avalikust sektorist. Kokku 1 607 200 krooni. Anna mulle andeks, ma ei teadnud, et Sa ei ole kursis EML viimase majandusaasta aruandega.

Marek Kolk said...

Aga ega sa ju suurusjärku ennast ei julge välja pakkuda.

Anonymous said...

Marek ütles ennist, et: "Tore on rääkida, et tuleb uus ja huvitav, aga ilma vähima garantiita ei ole mul mingit kindlust, et täielik kaos ei võiks tulla."

See ei saa tulla...see juba on.

Anonymous said...

Marek, millal muidu sinuski võiks veendumus vormuda, et Maleliidu poolt juhitud Eesti male praeguseks pepusse jõudnud on?

Anonymous said...

Millised on selleks tarvilikud argumendid/tõendid?

Jürgen said...

anonüümused võiksid endale vähemalt mingi varjunime võtta (Karuott, Rebase-Rein, Siilipoiss vmt), muidu vahepeal anonüümsete postituste jada lugedes jääb mulje, et mingi lõhestunud isiksus peab iseendaga dialoogi.

Marek Kolk said...

"See ei saa tulla...see juba on."

Väga kitsas nägemine. Mina näen küll kordades võimalikke halvemaid stsenaariume. Hetkel on paljudel mulje, et põhi on käes paljalt sellepärast, et teatud inimesed teevad oma asju ikakgi edasi. Põhi tuleb siis, kui finants ei parane ja inimesed samuti lahkuvad, vot siis räägime sellest P tähega asjast. Praegu on olukord väga halb, aga kogu riigis on (sellepärast on ka põhjuste ja tagajärgede osas raske selgust saada) ... mis ei tähenda, et halvemaks ei saaks minna.

Anonymous said...

Maletajatele oleks vist praeguses seisus prii rongipilet Siberisse taeva õnnistus.

Anonymous said...

Turniir kuhu ilma reitinguta võetakse?

Anonymous said...

Maleliit "pani maletajad rongi peale".

Peep said...

Rong on hea mõte.

Eesti-Läti 100 laua matš Tallinn-Riia rongis. Mega üritus oleks. Guinessi rekord jne

Anonymous said...

Marek osutus ootamatult sõjakaks. Maleliselt laibastatud ei ole mingi argument. Vaja on ikka päris verd või siis vähemalt tuleb ette näidata ühe suuna lennupilet. Alles siis võib mõtlema hakata, et ohhoo, äkki ikkagi on majas see va Suur ja Karvane?!

rullik said...

"Minu andmete kohaselt on Maleliit klubidele oluliselt rohkem võlgu, kui riik kärpis."

Kristjan, too palun oma andmed välja, siis on võimalik ka edasi rääkida. Ühe korra juba küsiti konkreetseid nimesid, kellele EML võlgu on ja siis teatasid et sul puudub volitus neid klubisid välja tuua.

Aga volituse süüdistusi loopida ilma fakte välja toomata oled endale ise võtnud?

Peep said...

Samamoodi võiks nõuda, et Maleliit tooks häbiposti oma võlglased. Ja need, kes on lubanud kindlasti toetada aga (siduva lepinguta) alt ära hüpanud. Selline avaldamine oleks väga rumal tegu, rah(v)atarkus ära hammusta kätt, mis sind toidab. Viimaste esiletoomisel on ju loota, et avaneva võimaluse ja tahtmise korral toetada valitakse toetamiseks teine koht.

Tundubki olevat kogu melu eesmärgiks peletada minema senised toetajad, et uued päästeinglid oleksid tingimusteta oodatud.

Kristjan Sander said...

Peep, misasja Sa ometi räägid? Riik eraldab Maleliidule raha sihtotstarbeliselt selleks, et Maleliit selle noortega tegelevatele klubidele edasi kannaks. Maleliit teeb selle rahaga aga tont teab mida ja keeldub sellekohastele küsimustele vastamast. Kas noortega tegelevad klubid peavad tõepoolest seda vaikides pealt vaatama...?

Rullik, kultuuriministeeriumi dokumendiregistris on kärped ju üleval. Vaata http://dokreg.kul.ee/?id=&t_id=138144&asutus_id=1&dok_id=7602 . Lisa 2 on kärped kirjas. Noortespordi toetust kärbiti ca. 20 000 võrra. Ainuüksi "Vabaetturile" on EML rohkem võlgu, teistest klubidest rääkimata.

Viimati kui NS rahast siin rääkisime, panin lingi ka Peleshevi kirjale. Olgu see veelkord ära toodud: http://dokreg.kul.ee/public/20100222142822612.204652.pdf

Sain Nikolailt teada, et varsti ilmub "Vaadeldajas" kantsler Suklese intervjuu, mis nii mõndagi peaks selgitama. Mul ei ole mõtet enne seda ise kirjutada.

Marek Kolk said...

Jutt ei käi ju ainult noorterahast. On vist üsna selge, et EML vist (sest ma pean oletama, kuna ma ei tea) riskis noorterahadega, arvestades, et kuskilt saab mujalt kaetud ... aga seda mujalt ei saanud kaetud.

Anonymous said...

See Suklese intervjuu saab kindlasti lõbus lugemine olema eeldusel, et see üldse ilmub.

Ennustan, et Maleliidul juba näpud sügelevad, et kogu suhtlus ministeeriumiga internetti üles riputada ning Eesti spordi finantseerimise telgitaguseid natuke tuulutada. Siis saab ka näha, et kes oma hambad murrab.

Hendrik Olde said...

Ka EML-i juhatusel on selle peagi saabuva kantsleri intervjuu üle ainult hea meel. See annab meilegi võimaluse ja õiguse avaldada kogu senine asjaajamine ja "võitlus" Kultuuriministeeriumi ametnikega Eesti soprdi rahastamise või mitterahastamise teemal.
Oleme oodanud seda hetke, et siis rääkida numbritest ja faktidest ning meie spordipoliitikast, mitte üldsõnalisest hämamisest, mida ka Vaadeldajas nii mõnigi huviline püüab järjepidevalt üles keerutada.

Aga seniks kõigile huvilistele (sh. ka K.Sanderile) arvutamiseks: Kui riik plaanib eraldada Eesti Maleliidule (harrastatavuselt 10. spordiala Eestis - 2717 harrastajat) 2010.aasta tegevtoetuseks 200 tuhat krooni, siis ainuüksi sügisel toimuva maleolümpia osalemise komandeerimiskulud on sellest summast suuremad! Aga mille arvelt peaks toimuma kogu ülejäänud alaliidu tegevus, kui isegi ära jätta juhatuse esimehe "riigikoguliikme suurune töötasu" ja transpordikulu?!

Vastavad numbrid näiteks laskmisel on: 1435 harrastajat (21.koht) ja tegevtoetus on 391,5 tuhat krooni või jalgrattasport: 1875 harrastajat (15. koht) ja 1,0 miljonit krooni tegevtoetuseks või laskesuusatamine oma 268 harrastajaga (37.koht), kuhu liigub 300 tuhat krooni tegevtoetuseks.

Seega - kas mitte juba eos ei ole riigi tasandil sisse kodeeritud konflikt male normaalsesse rahastamisse...

Ja uskuge mind - kantsleri peamiseks argumendiks on - maletajad kogu aeg kaklevad omavahel!

Igatahes saabumas on põnevad ajad ja kindlasti on see ka seotud "valimisvõitlusega" uude EML juhatusse 2010.aastal!

Kristjan Sander said...

Hendrik, male on kaotanud rohkem kui muud alad, nagu Sa ise väidad. Teooriat, et kultuuriministeeriumis kuidagi eriliselt malet vaenatakse, on väga raske uskuda. Sellel on kõik vandenõuteooria tunnused. Miks Sa oma üldsõnalises postituses noortespordi raha mittesihtotstarbelise kasutamise probleemist jälle kõrvale hiilid? Kas sellised vahejuhtumid ei võigi olla põhjuseks, miks just malet nii tagasihoidlikult toetama on hakatud?

Noortespordi raha ei eraldatud EML-ile kõiksugu muude eelarveaukude ajutiseks lappimiseks, vaid noortega tegelevatele klubidele edasi kandmiseks. Maleliidul puudub igasugune õiguslik alus kasutada seda eraldist ükskõik milleks muuks. Selline väärtarvitus üksi on juba piisav põhjus juhatuse esimehe ametist vabastamiseks.

Peep said...

Olukordi võib olla mitmesuguseid. Kunagi, kui olin veel ettevõtja, võttis lugupeetud amet mu firma pangaarvelt märkimisväärse summa ("sihtotstarbeline" tellimuse ettemaks, 5 nulli oli taga) maksuvõla katteks. Tegelikult olin teatanud ühe tehingu ärajäämisest (käibe vähenemisest) aga sisestaja eksis. Lepinguliste kohustuste täitmisega jäi firma tõsiselt hätta. Kohtuskäimiseks polnud mul ei jaksu ega vahendeid. See, et poole aasta pärast jäeti summa maksude ettemakseks (ei tagastatud, sest majanduses oli raske aeg), enam ei päästnud.

Viidatud dokumendi lugemisest uit mõte. Kristjan, kuidas Sulle meeldib kui Sinu tööandja kolm kuud enne aasta lõppu teatab Sulle, et Sinu aastapalka on vähendatud 10%? Ehk novembris saad ca pool palka ja detsembris oled ilma palgata. Ja Sul on majalaen kaelas. Saad hakkama, eks ju?

Kristjan Sander said...

Peep, noortespordi toetust vähendati ca. 20 000 krooni, 550 000 -> 530 000. See on ümmarguselt 3.6%. Kui ülekanded klubidele oleks olnud ka 3.6% väiksemad, ei oleks keegi õiendanud. Tegelikkuses, nagu öeldud, on EML ainuüksi "Vabaetturile" rohkem võlgu, kui kultuuriministeerium kärpis.

Lisaks on riigi poolt ka käesoleva aasta esimene ülekanne juba toimunud. Mida EML selle rahaga teinud on? Minu teada ei ole see klubideni küll jõudnud.

Marek Kolk said...

Noortespordi rahasi muidugi eriti välja vabandada ei anna, mingis osas küll, sest tegu on üleüldse eriolukorraga, aga sellised otsused on muidugi juhtide omal riisikol.

Küsimus, miks Vabaettur ise asjast ei räägi? Vait kui sukk, anonüümselt võib aeg-ajalt ainult arvata kes postituse taga on.

Anonymous said...

"Lisaks on riigi poolt ka käesoleva aasta esimene ülekanne juba toimunud" - kas on andmeid, milline see summa on, millal ja milline on üldse leping käesolevaks aastaks? Ilmselt ka Maleliidu rahvas tahaks teada!

Anonymous said...

Tahaks lugeda midagi ka Karpovi muudest malelistest tegemistest, temast pole viimasel ajal eriti midagi kuulda olnud.

Kristjan Sander said...

Marek, lisaks on veel küsimus, kas NS toetust on EML kõikidele klubidele võrdses proportsioonis võlgu või mõnele klubile maksti ikkagi täies mahus ära ja siis "Vabaetturile" ja "Maletähele" ja veel mõnele ollakse väga suures ulatuses võlgu? Kas näiteks klubile, millega Hendrik Olde väidetavalt seotud on, ollakse samamoodi võlgu või mitte?

Marek said...

Miks just Truusi MKK. Äkki küsiks ka nende teiste kohta, kellele makstud on (kas nendes klubides on ka HO aktiivselt tegev?)? Mis siin küsida on, finito, ollakse võlgu ja seda ei saa väga (vist) välja vabandada. Põhjus on üsna labaselt ilmne, kuna loodeti kuskilt mingit raha (kusjuures üks selline oli lepinguline), aga seda ei tulnud, siis pandi puusse raha muul otstarbel kasutamisega (oletus, sest fakti ma ei tea). On seal veel peidetud nüansse? Kahtlen, et me kumbki seda teame, aga kui seal on, siis võib seal olla nii mõndagi olulist.

Anonymous said...

kes see lepinguline oli, kes kohustusi ei täitnud?

Marek said...

Kusjuures muul otstarbel ma pidasin esialgu silmas sihtotstarbeliselt aga teise kohta kui konkreetsele klubile. Võigi ka talitada (üsna ilmselt) teistmoodi.

Kristjan Sander said...

Marek, ma küsisingi juhatuse leheküljel kõigi EML liikmete kohta. Siiamaani pole mingit vastust saanud. Muidugi pakub huvi, kui palju on EML kõikidele klubidele võlgu, aga kui ei vastata, ju siis on seal tõesti midagi varjata, mida me kumbki ei tea.

Truusi klubist rääkisin sellepärast, et ka niisuguses õnnetus olukorras tuleb klubisid kohelda võrdselt. Kui juhatuse esimees eelistaks klubisid, mis temaga seotud on, oleks see ilmne korruptsioon.

Anonymous said...

Sõnadega peab ettevaatlik olema. Kui väga tahta, siis korruptsiooniks oleks saanud lugeda ka juhtu kui Kaido sõitnuks üksinda EM-le ja näiteks naiste meister mitte jne.
Pisiasi, et omast taskust makstud, ei huvitaks pärast kedagi.

Anonymous said...

Kas KS kui "jurist" võiks palun tuua siin välja korruptsiooni legaaldefinitsiooni ja selgitaks, kuidas see antud juhtumile rakendub.

Marek Kolk said...

"Truusi klubist rääkisin sellepärast, et ka niisuguses õnnetus olukorras tuleb klubisid kohelda võrdselt."

Sellised võrdsusele tuginevad asjad on enamasti kehtivad ainult paberil. Huvitav, et sinu esimene reaktsioon oli, et EML-l on midagi varjata. Ilmselt ongi, aga miks mitte ei või klubil endal midagi varjata olla? Mitte võrdsel määral, aga see on see koht kus paberil olev ideaalne mudel hakkab reaalelus väga ähmaseks minema.

Võtame nt näite ka. Ma pean kandma kolmele v rohkemale inimesele raha üle. Pean kohtlema võrdselt. Selgub, et paar nendest vajab seda otsekohe seoses mingite kiireloomuliste projektidega. Kuna mul kohe kõigile nii palju ei ole, siis otsustan nendele paarile teiste arvelt umbes kõik ära maksta. Hiljem võib muidugi selguda, et ei olegi nii lihtne enam teistele nende puuduvat osa ära katta. Mida tähendab võrdsus siin? Seda, et nendel paaril, kel kohe vaja oli jääks mingi asi tegemata. Noh, üks selline näide ... mis ei pruugi sobida küll meie teemasse endasse.

Kristjan Sander said...

Ei, Marek, minu esimene reaktsioon ei olnud, et EML-il on midagi varjata. Seda olen sunnitud arvama seetõttu, et Hendrik Olde hoiab põhikirja rikkudes juba rohkem kui kuu aja jooksul kõrvale asjakohastele küsimustele vastamisest.

Normaalsetes organisatsioonides koheldakse liikmeid sellises olukorras võrdselt. Kui Sinu arvates ei ole see oluline, siis üllatad Sa mind tõsiselt.

See, et organisatsiooni raha ei ole piltlikult öeldes ühes suures hunnikus koos, kust siis võetakse nii, nagu parasjagu kellelgi millekski vaja läheb, on oluline finantsdistsipliini osa. Kulutusi planeeritakse ette, arvestatakse laekumiste sihtotstarbega ja nii edasi. Hendrik Olde ei ole selleks võimeline ja sellepärast tulebki ta asendada pädevama juhiga.

Marek Kolk said...

"Kui Sinu arvates ei ole see oluline, siis üllatad Sa mind tõsiselt."

Ära aja palun teooriat ja praktikat segamini. Jah, on tore ideaali poole püüelda, aga reaalses elus tuleb meil igasugu imelikke otsuseid vastu võtta. See võrdsuse jutt hakkab veits närvidele käima, see on muidugi minu viga ja see on rohkem seotud viimaste naisõiguslaste uudistega lehtedes, kus vinti nats nagu üle keeratakse.

Muideks ... Tartu Ükikooli maleklubi ja teisi tuleks kah võrdselt kohelda? Täielik absurd ju, klubid on nii erinevad kui vähegi olla saab (kui sa peaksid ise jagama maid klubide vahel, siis erinevad klubid nüuavad erinevaid asju ja peagi avastaksid ennast väga imelikest kahvlitest). Vabaetturi puhul muidugi on asi halb, sest tegu on ühe Eesti suurima klubiga, sealhulgas väga suur noortega tegeleja. Loomulikult rahalises mõttes võiks asi olla korras (vähemalt ligikaudselt).

Siiski, üks viide veel :

http://sport.delfi.ee/news/varia/muu/kultpordi-rahastamist.d?id=29637103

Kristjan, pane ennast nüüd korraks EML juhi kohale ja nüüd kujuta ette, et oled sattunud (mitte ise, vaid male kui spordiala) riigi vankri alla ... Isegi kui me unustame ära tehtud vead v kes iganes juhib maleliitu. See puudutab kõikide spordialade liitusi ... seda nii täna kui tulevikus hoolimata sellest kas malet juhib tulevikus Kristjan Sander v Henrik Olde v keegi kolmas. Vaja on mingit masterplaani, mida siis mõni, kel midagi teha ei ole, võiks üritada välja mõelda. Kritiseerida oskan mina ka ... tonnide viisi. Ma võiks päevad otsa kirjutada, mis kuskil valesti on ... sealhulgas mu enda tegemistes.

Kristjan Sander said...

Marek, reaalses elus tulebki täita põhikirja ja liikmeid võrdselt kohelda. Täpselt samamoodi nagu võistluse ajal tuleb täita malekoodeksit. Põhikiri on selleks, et juhatus ja liikmed sellest kinni peaksid, mitte mingi iluasi. Põhikirja ja seaduse järgi on kõik liikmed võrdsed.

Kui Sulle käib närvidele nõue põhikirja täita, ei oska ma Sulle küll mitte midagi soovitada peale närvide puhkamise.

Eelkõige on vaja korrektset asjaajamist ning pidada kinni oma kohustustest partnerite ja liikmete ees. See on "vankri alla" mittesattumise esimene eeldus. Seda ei olegi nii väga keeruline välja mõelda.

Alaliidu juht, kes on viinud oma alaliidu sellisesse seisu nagu seda praegu on Maleliit, peaks viivitamatult tagasi astuma.

Peep said...

Kristjan, mainisid, et selle aasta NS rahade esimene ports on saabunud. On Sul tõene informatsioon, kui suur summa see oli?

Marek Kolk said...

"Alaliidu juht, kes on viinud oma alaliidu sellisesse seisu nagu seda praegu on Maleliit, peaks viivitamatult tagasi astuma"

ja edasi ... palun räägi seda ka. Ansip, kes on Eesti riigi viinud sellisesse seisu nagu see praegu on, peaks ka tagasi astuma (Savisaare järgi on ju selles Ansip süüdi)? Mitte, et need kaks asja võrreldavad on, aga jube kindel oled sa endas. Seda, millises seisus alaliit täpsemalt on, saame vast üsna pea teada.

Sinu plaani on saadud varem lugeda, aga s.t. et kui viivitamatult keegi tagasi astub, siis peab leiduma ka asendaja kohe võtta, reaalse tegevusplaaniga ja olukorraga hästi kursis olev inimene. Kui kriisiolukorras hakata inimesi välja vahetama, siis uutel inimestel kulub päris pikk aeg, et üldse sotti saada olukorra raskuspunktidest (seega energia läheb olukorraga tutvumisele, mitte olukorra lahendamisele). Seega minu meelest on targem lasta vähemalt vanadel valupunktist üle rabeleda (muidugi eeldusel, et passivsed ei olda, aga hetkel ei olda). See eeldab aga seda, et mingi tegelane kuskil ei jauraks kogu aeg ühte ja seda sama joru.

Muide, kuidas Tartu Ülikooli maleklubi ise muidu põhikirjadest kinni peab, nii seesmiselt kui liidu poolt vaadatuna.

Kristjan Sander said...

Peep, ma ei tea summa suurust.

Marek, me teame juba piisavalt, et hinnata alaliidu seisu väga halvaks. Või kuidas siis muud moodi tõlgendada pidevaid võlgu liikmetele, rahvusvahelistele maleorganisatsioonidele ning maksuametile, riikliku sihtotstarbelise toetuse mittesihipärast kasutamist ja iga hinna eest, vajadusel ka põhikirja rikkudes juhatuse tegevuse kohta käiva info varjamist?

Nagu Sulle korduvalt on öeldud, on nii tegevjuhi kohusetäitja kui praegustest juhatuse liikmetest sugugi mitte vähem võimekad inimesed olemas. Mitmendat korda me sellest juba räägime?

Jah, olukorra lahendamiseks tuleb sellega tutvuda ja sellele kulub aega. Aga miks küll peaks arvama, et olukorra lahendamine üleüldse õnnestub isikul, kelle saamatuse ja rikkumiste tõttu see olukord tekkinud on? Kui lubadeta juht ajab auto kraavi, kas Sinu arvates peaks ta seal bensiini lõppemiseni edasi põristama kuni jälle kraavist välja saab?

Hendrik Olde on juhtinud Maleliidu sügavasse kriisi ja tema senine tegevus ja tegevusetus annab põhjust ainult arvata, et ta juhib Maleliidu edaspidi veel sügavamale. Selles mõttes on Sul kindlasti õigus, et praegu pole põhi veel saabunud.

Miks Sa koguaeg kellestki Ansipist räägid? Mis tema Maleliitu puutub?

Marek Kolk said...

"Miks Sa koguaeg kellestki Ansipist räägid? Mis tema Maleliitu puutub?"

Sest sinu väide antud majanduse olukorras on samal tasandil. See võib olla õige, aga see võib olla ka vale. Kahjuks ei tea me tõde, sest selleks tuleks mõlemad variandid reaalselt läbi proovida (s.t. see teine ka siis lisaks sellelem, mis reaalselt toimus).

"Peep, ma ei tea summa suurust."

See lause võidab Nobeli preemia.

"Selles mõttes on Sul kindlasti õigus, et praegu pole põhi veel saabunud."

Lõpuks ometi keegi sai aru, et mul ka milleski õigus on.

"Kui lubadeta juht ajab auto kraavi, kas Sinu arvates peaks ta seal bensiini lõppemiseni edasi põristama "

Hullemat võrdlust ei leidnud või? Einoh, mina ei ole vastu uutele inimestele. See oleks praktikas hästi põnev teada saada, mis täpsemalt juhtuma hakkaks.

"Mitmendat korda me sellest juba räägime?"

Seda, et inimesed olemas on ja mingi kava, seda teame kõik siin vast. Minu küsimus on pigem, kas sul on olemas inimesed ja kava, arvestade nö TÄNAST olukorda ja peidetud nüansse. Aga noh, kahjuks ei saa edasi küsida, sest see eeldaks maleliidu poolset ülevaadet, mida meile lähiajaks lubati.

Kristjan Sander said...

Ei, Marek, minu väide toetub väga konkreetsetele etteheidetele, mida on ka käesolevas teemas välja toodud, rääkimata varasematest, milles Sina ka oled osalenud.

Esiteks on avaliku sektori vahendite osakaal eelarves väga kõrge (nagu sellele juhiti tähelepanu juba 2008. a.). Erasektorist ei ole Maleliit rea aastate jooksul suutnud toetajaid juurde leida, pigem on viletsa juhtimiskultuuri tõttu neid kaotatud.

Teiseks oskas Maleliit endale headel aastatel kaela võtta väga suure võla.

Kolmandaks ei ole Maleliidul millegagi hoobelda tegevuskulude kokkutõmbamise vallas.

Neljandaks on mindud sihtotstarbeliste eraldiste väärkasutamise teed, mis võib tulevikus kaasa tuua edasised nõuded Maleliidu vastu sihtotstarbeliste toetuste eraldajate poolt.

Viiendaks ei austa Maleliidu juhatuse esimees liikmete õigusi ega Maleliidu kohustusi liikmete suhtes, rikub pidevalt seadust ja põhikirja ning tema otsustusprotsess tekitab korruptsioonikahtlusi.

Need kõik on asjad, mida oleks saanud teisiti teha ja oleks pidanud teisiti tegema. Ja juhatuse esimees vastutabki oma tõsiste vigade ja tegematajätmiste tagajärjel tekkinud olukorra eest. Ma ei tegele ega ole tegelenud abstraktse kriitikaga; küll aga püüab Hendrik Olde pidevalt kõrvale hiilida konkreetsete probleemide käsitlemisest.

Kas Sa ei ole mõne ülaltoodud punktiga nõus ja kui jah, siis millisega? Kui oled, miks räägid Sa siis jätkuvalt Ansipist?

Jah, ka TÄNAST olukorda arvestades on inimesed, kes on valmis oma vaba aega ning sotsiaalset kapitali kulutama Maleliidu jaluleaitamisele, jätkuvalt olemas, nii kummaline kui see ka pole. Eestis on hulk inimesi, kellele male korda läheb. Muidugi ei taha ükski neist, kellega olen rääkinud, ennast siduda ennast nii põhjalikult kompromiteerinud isikuga nagu seda on Hendrik Olde, aga nad on olemas.

Peep said...

Avaliku sektori vahendite osakaal kahaneb tänu ...* tegevusele maailmamajanduse kokkurullimisel nagu Marek mõista annab. Mõningate märkide järgi Maleliidu jaoks isegi enam ei kahane.

Ja need, kes jagamisest osa said, on nüüd tõesti hädas - nii klubid kui Maleliit ise.

Nii mõnigi Kristjani etteheidete alla käiv on tekkinud juhatusest lahkunud inimeste initsiatiivil, tõsi küll Hendrik on olnud protsessis osalev. Kes viimastena laevale jäävad ongi ju kõiges eelnevas süüdi. Ja eriti kui abistamise asemel vigu otsida.

* punktiirile võib ise nime kirjutada, ei pea A. olema

Kristjan Sander said...

Peep, konkreetselt milline minu etteheidete põhjustest on tekkinud konkreetselt kelle intsiatiivil?

Hendrik Olde oli ja on juhatuse esimees ning ainus juhatuse liige, kes on Maleliidus täsikohaga tööl ja saab selle eest palka. Seetõttu on kõrgem ka tema vastutus. Kas Sa ei leia, et see on loogiline?

Marek said...

Hinnanguid sul jagub, fakte ka tahaks. Mitte, et ma ei arvaks, et mõni nendest väidetest tõele ei peaks vastama (ma tahaks näha, kuidas sa reaalselt mõnest nendest punktidest ise ära lahendaksid) ... aga kuidas see sinu varga teooria oligi? See oli midagi sellist, et varas on varas ka ilma tõestuseta. Sel väitel on aga üks viga küljes ... see eeldab, et tegemist on vargaga. Vist päris ei ole nii, et inimene on varas ka ilma tõestuseta.

Huvitav, kas mõni HO-st mööda ka näeb? s.t. et kui ükskord kuningas saab troonilt kukutatud, siis ilmneb, et elu jätkub samas vaimus, ainult et kuninga nimi vahetus.

"Kas Sa ei ole mõne ülaltoodud punktiga nõus ja kui jah, siis millisega? Kui oled, miks räägid Sa siis jätkuvalt Ansipist?"

Riik rikkus päris mitut väga olulist seadust ja rikub (keeldub täitmast v muudab kooskõlastamata ära) ilmselt veelgi euro nimel (mingit kindlat garantiid aga ses osas ei ole), inimeste ootused ja lootused said üsna palju petetud. On selline käitumine õigustatud? Noh, tark mees, vasta. Mina rumalana sellele küsimusele vastust ei tea.

Hendrik Olde said...

Minu konkreetne küsimus Kristjan Sanderile: kas kõigis Vaadeldaja kommentaarides (ka EML juhatuse ajaveebis) esitatud seisukohtades ning küsimustes esindab Kristjan Sander Tartu Ülikooli Maleklubi ametlikke seisukohti (mille üks juhatuse liige ta on) või on tegemist eraisik Kristjan Sanderi seisukohtadega.

Palun konkreetset vastust, et asi oleks edaspidiseks selge ja üheselt mõistetav.

rullik said...

Minu konkreetne küsimus Hendrik Oldele: mis selle Kristjan Sanderi ja TÜ Maleklubi kohta käiva küsimuse vastusega on plaanis peale hakata?

Palun konkreetset vastust, et asi oleks edaspidiseks selge ja üheselt mõistetav.

Kristjan Sander said...

Marek, enda teada olen käesolevas lõngaski rea fakte esitanud näiteks NS toetuse võlgnevuse kohta. Mis fakte Sa veel tahad? Konkreetselt millise minu poolt välja toodud punkti kohta napib Sinu meelest faktilist materjali?

Konkreetselt mis seadusi on riik rikkunud ja milles seisneb selle mõju Maleliidule?

Miks väitled Sa vihjete abil?

Anonymous said...

No näed sa: kohe kui üritad endale mingit profiili võtta on kohe ka liba(rulliku)d kohal. Jürgeni ettepanek oli ilus, et võtke endale kas või karumati nimeks, oleks parem jälgida...

Peep said...

Kristjan, kas need on sul ikka täpsed faktid? Eile õhtul sa juba ühele täpsustavale küsimusele vastasid, et ei tea. Akki on veel sarnaseid juhtumeid? Et oleks pidanud miskit toimuma aga tegelikkus on teistsugune?

Vanarahval oli komme susi nime mitte suhu võtta.

Kristjan Sander said...

Peep, kui Sa leiad, et ma milleski eksin, siis on Sul alati võimalus mind parandada. Seni ei ole ka juhatuse esimees Hendrik Olde mitte ühtegi minu väidet tõenduspõhiselt ümber lükanud. Ma olen enam kui kindel, et juhul, kui ma mõnes osas eksiks, teeks ta seda rutem kui muidu. Selle asemel ta aga väldib küsimustele vastamist ning püüab pidevalt teemat vahetada.

Hendrik, loomulikult olen ma kõik ametlikud teabenõuded Maleliidule esitanud Maleliidu liikme TÜ Maleklubi nimel. Sellest tulenebki Sinu põhikirjaline kohustus neile vastata, mida Sa aga väga kahetsusväärselt rohkem kui kuu aja jooksul teinud ei ole.

Hendrik Olde said...

Kuna Eesti Maleliidule ei ole viimasel ajal (ei meenu, et klubi nimel üldse oleks) ametlikke teabenõudeid Tartu Ülikooli MK poolt esitatud, siis järelikult on siin Vaadeldajas avalikkusele esitatavad süüdistused ja seisukohad eraisik Kristjan Sanderi omad ning Tartu Ülikooli MK lihtliikmetel ja juhatuse ülejäänud liikmetel ei ole nende seisukohtadega mingit pistmist.

Pilt selge!
Aitäh ja edu ka edaspidiseks.

Peep said...

Tõenduspõhine ei saa see vestlus siin olla. Enamus meist ei valda täit informatsiooni. Ja juurat nuusutanuna peaksid ise kõige paremini aru saama, kuhu tõenduspõhine materjal kuulub.

Kui buss jääb tulemata, siis kas põhjust tuleb küsida bussijuhilt või kuskilt mujalt? Igal juhul on ju bussijuht süüdi reisijate ees kui kätte satub. Ka siis kui buss saadeti teisele liinile.

Marek Kolk said...

"Konkreetselt mis seadusi on riik rikkunud ja milles seisneb selle mõju Maleliidule?"

Ja miks peaks maleliidule mõju olema? Näide on selle kohta, et eelmisels ja ilmselt sel aastal on paljud otsused sellised, mis ei saa arvestada sinu ideaalselt toimivaid mudeleid ja seadusi (nii nagu nad paberile kirjutatud on). Ometi trambid sa sel samal köiel edasi. Riigi koha pealt võib meenutada pensionisambaid, käibemaksu, õppelaenu intresse, sporditoetusi, riigitöötajate palku (üsna lambist tehti järsku lepingud ümber) jne (neid ei saa üldistada muidugi).

"Marek, enda teada olen käesolevas lõngaski rea fakte esitanud näiteks NS toetuse võlgnevuse kohta."

Võlgade olemus on üldteada asi, see ei ole nüüd küll uudis. Mis on sul öelda nende põhjuste kohta? Tüüpiline jurist, kes vaatab ainult paberile ... tule siia alla maa peale ka mõneks ajaks. Siinjuures ei tähenda see seda, et ma liidu käitumisega nõus oleksin, aga hinnanguid andmast ma pigem hoiduks, kui tausta eriti täpselt ei tea. Aeg annab siin ükskord omad vastused. Sina aga annad hinnanguid üsna tihti, nagu sul oleks kõik selge kui seebivesi.

TÜ Maleklubi on muidugi see õige klubi tundmaks huvi noorterahade ja liidu asjaajamise vastu (eks ju see klubi korraldab aktiivselt turniire, osaleb meistrivõistlustel, omab treenereid, kes käivad koolitustel, tegleb noortega ja on igati kursis reaalelus oleva olukorraga, ...). Ses osas ma ootaks, et Vabaettur ise neid küsimusi esitaks, seejuures ilmselt oleks küsimused ka veidi täpsemad ja konkreetselt asjaolusi arvestavad.

Teistel klubidel vähemalt on õigustele lisaks ka olemas maleliidu ees kohustused, Tartu Ülikooli maleklubil aga aktiivse tegevuse puudumisel erilisi riske ei ole (ja s.t. et ei ole ka eriti muid möödapanemisi). Kui sina kahtlustad korruptsiooni, siis mina kahtlustan tankiste ... nt 40-ndatel olla neid siin nähtud.

"Miks väitled Sa vihjete abil?"

Sest mõnest asjast võiks inimene ise aru saada, ilma et talle kõik ette ära seletatakse. Pealegi ei ole mõned asjad otse seletatavad.

"Konkreetselt millise minu poolt välja toodud punkti kohta napib Sinu meelest faktilist materjali?"

Ühest küljest on sul õigus, teisest küljest suudaks ma enamuse nende probleemide kohta etteheiteid teha üskõik millisele juhatusele v inimesele (kui ma ikka norida tahaks). Sa küll ei taha seda Ansipit, aga minu meelest on teil HO-ga väikestviisi Ansipi-Savisaare mekk manu, kus reaktsioonid üksteise suhtes on liiga emotsionaalsed ja jätavad arvestamata igasuguse muu ümbritseva.

Kristjan Sander said...

Hendrik, ära valeta! Teabenõue esitati Maleliidu juhatuse lehekülje kaudu http://maleliidujuhatus.blogspot.com/2009/11/head-malehuvilised.html#comments

Nagu Sa ise sellel lehel ütled:

Kindlasti ootavad aga klubide juhid ning maletajad ka rohkem objektiivset taustainfot Eesti Maleliidu ametlikult kanalilt ja siin olev info saab põhineda mitte pelgalt emotsioonidel ja oletustel, vaid konkreetsetel faktidel. Sama ootame ka kommentaaridest, et vajadusel ollakse valmis oma väljaöeldud seisukohti tõendama konkreetsete faktidega.

Käesolev Eesti Maleliidu ajaveeb on eelkõige suunatud EML liikmesklubidele ning maletajatele kes omavad klubilist kuuluvust ning seeläbi on ka otseselt seotud maletegevusega Eestis.


Sul on põhikirjaline kohustus liikmete küsimustele vastata.

Marek Kolk said...

"Sul on põhikirjaline kohustus liikmete küsimustele vastata."

vastati ju. See, et sulle vastus ei sobi, ei tähenda, et ei vastatud. Põhikirjas ei ole öeldud, kui põhjalikult peaks vastama. Ma ei hakka sinuga vaidlema selle üle, mida vastus isenensest sisaldab ja mida ei sisalda. Ses suhtes on sul õigust oma küsimust täpsustada jne.

Kristjan Sander said...

Marek, mitte ainult eelmisel ja sel aastal, vaid ka real varasematel aastatel on tehtud rida otsuseid, mis rikuvad nii põhikirja kui seadust. Jah, sellepärast ma nõuangi jätkuvalt juhatuse esimehe tagasiastumist. Põhikiri ja seadus on täitmiseks. Kui juhatuse esimees ei suuda Maleliitu nende raames juhtida, siis peab ta endale leidma võimetekohasema töö.

Võlgnevuse põhjustel olen ma samuti peatunud. Võlgnevuse põhjus on asjaolu, et Maleliit on kulutanud sihtotstarbelist eraldise ebasihipäraselt, kuna juhatuse esimees ei suuda kulutusi ette planeerida (seda ta ka ise viimasel üldkoosolekul tunnistas). Mis siin keerulist on? Kuidas muud moodi saab selline võlg tekkida?

Ei, Marek, ülaltoodud etteheiteid ei saa teha mistahes juhatusele või inimesele. Eestis on hulk tublisid alaliite, kes saavad hakkama ilma rikkumisteta ja ei siple võlgades. Miks küll peab just meie olukord nii vilets olema...?

Kristjan Sander said...

Marek, vastusest keeldumine ei ole vastamine. Vastamine on info andmine. Ma poleks arvanud, et Sa sellise demagoogiani laskud.

Peep said...

See jutt siin on tänu oma spiraalsusele ilmselt kõik juba ära tüüdanud.

Kordan veelkord oma ettepanekut: Kristajan, Sina ja Sinu mõttekaaslased - pange püsti klubi, kes oma tõhususe ja tulemustega oleks eeskujuks teistele klubidele. Selline klubi omaks vastuvaidlematult moraalset õigust öelda Maleliidule, kuidas asjad peavad käima, ja saaks siis ka vääriliselt Maleliidu juhtimise üle võtta. See oleks ka võimalus näidata, et ilma olulise riigi poolse toeta on võimalik hakkama saada.
Mina ausalt öelda praegu sellist seltskonda kuskilt kerkimas ei näe.
Kui keegi tõeliselt malet toetada tahaks, siis suudaks ta ka kurja juureks olevast Hendrikust üle olla.

Hendrik Olde said...

Rahu, ainult rahu!
1) Kas Kristjan Sanderi poolt oli EML juhatuse ajaveebis kommentaarina esitatud teabenõue? Kahjuks ei ole seal kirjas, et tegemist on teabenõudega (milel esitamiseks on ikka seadustes etteantud vormid) ning samuti ei ole seal küll mingit märget, et see oleks tulnud klubi poolt.
2) Ja nagu aru sain, siis Vaadeldajas vastutab oma väljaütlemiste eest Kristjan Sander eraisikuna ning need ei ole Tartu Ülikooli MK ametlikud seisukohad.

Seda tahtsingi teada, et kas Vaadeldajas loob EML tausta meie liikmesklubi või on tegemist ühe malehuvilisega, kes nagu esindaks mitmete klubide seisukohti.

Sellele postitusele ei ole vaja enam vastata (st. palun mitte vastata), sest sain enda jaoks vastuse kätte.

Aitäh ja ootame üheskoos seda aega, millal EML saab oma ajaveebis ka avaldada faktidel põhineva info ning tõesema pildi olevikust ja minevikust.
Kindlasti ei lasku ma aga sellele tasemele, et hakkan siin ajaveebis "võitlema" K.Sanderiga, sest enamus tema poolt esitatud seisukohti on kas teadlikult esitatud valeinfo segaduste tekitamiseks või on tõesti tegemist inimese rumalusega, kes ei tahagi reaalsusest aru saada.

Seega - ei ole mõtet siin provotseerida intriige!

Marek Kolk said...

"Marek, vastusest keeldumine ei ole vastamine."

ja ometigi on see vastamine. Sa väidad, et ei vastata sinu küsimustele. Ei ole ju sinugi väide õige, sest sellest loeks välja, et üldse ei reageerita. Pigem võiks ette heita, et ei vastata piisava täpsusega ja võib-olla hämatakse ja hoidutakse sisust kõrvale, aga ei saa väita, et ei vastata. Ka vale vastus on vastus muideks.

Anonymous said...

Varuge kannatust veel natuke. Kõige hiljem 10. märtsil on selgus majas ning mõned päevad hiljem ka tulemused avalikud. Enne ei ole kahjuks võimalik kommenteerida.

See on vastuseks ka nendele, kes on Maleliidule oma probleemidega seoses kirjutanud.

Kristjan Sander said...

Hendrik, "teabenõue" on antud juhul kõnekeelne termin. Põhikiri räägib arupärimistest. Juhatuse leheküljel kasutan ma sõna "arupärimine". Lõpeta bürokraatlik vingerdamine ja täida oma kohust vastamisel.

Marek, oma viimaste postituste pärast võiks Sul piinlik olla. Juhul, kui lugeda formaalset vastamist "ei ütle" vastamiseks, siis kaotab arupärimise esitamise õigus igasuguse mõtte.

Peep, igal Maleliidu liikmel on moraalne õigus avaldada rahulolematust seaduse ja põhikirja rikkumise puhul.

Anonymous said...

Kristjan, närvid ütlesid üles ja ei suutnudd kauem vaiki olla?

Marek Kolk said...

Aga kuskil pole öeldud, et ma pean arupärimistele kõik südamelt ära rääkima. Mitte kuskil pole kohusutust vastata nagu SULLE meeldib. "Ei ütle" oleks natsa äärmuslik, sellist vastust ei ole ju olnud, ka ajaveebis koosneb vastus päris mitmest lausest. Et siis piinlik? No ma siis küsin ei v jah:

Kas sinu küsimustele vastati?

Kas sinu küsimustele vastati "Ei ütle"?

Nuh ... äkki on hoopis väjendid ja sõnastus need, mille peaks ümber korraldama.

Jürgen said...

issand kui igavaks siin on läinud... samas tuleb imetleda mõne inimese julgust Marekiga norida - ma julgeks enne Mike Tysoniga norida, kui Marekiga - paar hiireklikki tema poolt ja kõik kohalikud reitingud oleksid kadunud.

Anonymous said...

A ta võiks paari klikiga rahvusvahelised tagasi tuua. Vat see oleks tase! Või peab kuskilt Tysoni leidma, kes aitaks need tagasi saada?

Marek said...

Tyson on parem mõte. Mis kasu oleks see, kui mina nt reitingud tagasi tooks? Need ei oleks ju juriidiliselt siduvad. FIDE on ka ikkagi organisatsioon ja vajab oma liikmemakse nagu vajab seda ka meie alaliit. Kuigi see on maletajate suhtes väga ebainimlik need reitingud sealt ära kaotada, aga selline hoob on FIDE-l olemas ja ilmselt on see üsna tõhus.

On olemas lugu sellise üksteisele võlgu olemisega (noh, ei peagi malet puudutuama ennetades KS reaktsiooni) :

"
It's a slow day in a little East Texas town. The sun is beating down, and the streets are deserted. Times are tough, everybody is in debt, and everybody lives on credit...

On this particular day a rich tourist from back east is driving through town. He stops at the motel and lays a $100 bill on the desk saying he wants to inspect the rooms upstairs in order to pick one to spend the night.

As soon as the man walks upstairs, the owner grabs the bill and runs next door to pay his debt to the butcher.

The butcher takes the $100 and runs down the street to retire his debt to the pig farmer.

The pig farmer takes the $100 and heads off to pay his bill at the supplier of feed and fuel.

The guy at the Farmer's Co-op takes the $100 and runs to pay his debt to the local prostitute, who has also been facing hard times and has had to offer her "services" on credit.

The hooker rushes to the hotel and pays off her room bill with the hotel owner.

The hotel proprietor then places the $100 back on the counter so the rich traveler will not suspect anything.

At that moment the traveler comes down the stairs, picks up the $100 bill, states that the rooms are not satisfactory, pockets the money, and leaves town.

No one produced anything. No one earned anything.

However, the whole town is now out of debt and now looks to the future with a lot more optimism.
"

Peep said...

Kui kõik oleks nii must ja valge nagu Kristjan asju näeb, siis oleks muidugi väga lihtne elada.
Tapsid kärbse, siis loomakaitsjate nõudel saad karistatud. See, et kärbes imiku nina peale järjekindlalt batsille tõi, pole ju oluline.

Kristjan, tööandja annab sulle sihtotstabeliselt raha, et osta mingi haruldane vidin, mida saab näiteks Hamburgist ja pead ise järele minema. Sõiduraha jagu hetkel tuleb puudu aga lubatakse, et kui Hamburgi jõuad, siis vahepeal on sõiduraha sulle kätte saadavale arvele kantud. Seni saadud rahaga jõuad kohale. Hamburgis muidugi saad teada, et raha pole laekunud. Selgubki, et oled sihtotstarbelise raha valesti kulutanud. Ja avastad ka, et tagasisõiduks ei jätku. Tahaksid tööandjat maapõhja saata aga ta on hetkel ainus, kes saab sind koju tagasi aidata. Kuidas olukorra lahendaksid? Läheksid kohtusse oma õigust nõudma ehkki sulle oli lubatud, et pärast naasmist tõstetakse palka või edutatakse?

Peep said...

Hehee, Mareki näide pea samasugune nagu mina ükskord und nägin. Et oli kloonitud üht kõigile tuntud VK-d, nii neli või viis tükki ja see päris laenas esimesele kloonile 10 krooni jne. Lõpuks oli kamba peale kokku päris kenakene summa saada, plaan oli klappida ja viina osta. Aga, et see oli uni, siis tegelikult oli ka see esimene kümme krooni laenatud.
Ei, minult see kümme ei olnud. Minult oli natuke rohkem, see juhtus varem ning on ammu lootusetuna maha kantud.

Kristjan Sander said...

Marek, juhatuse esimehe nn. "vastuse" sisuks ongi "ei ütle". Mine loe juhatuse leheküljelt üle.

Vastus peab andma informatsiooni asjakohases küsimuses. Hendrik Olde vastus sisaldas ainult hulka demagoogiat ja asjassepuutumatut juriidikat Maleliidu eraõigusliku vormi teemal, millega ta püüdis õigustada põhikirjast tuleneva sisulise vastamise kohustuse eiramist. See, et Maleliit on eraõiguslik organisatsioon, ei puutu absoluutselt asjasse, kuna info andmise kohustus liikmetele tuleneb Maleliidu põhikirjast.

Kristjan Sander said...

Peep, Sinu tööandja näite seost Maleliidu probleemidega ei suuda ma kahjuks mõista.

Marek Kolk said...

"Marek, juhatuse esimehe nn. "vastuse" sisuks ongi "ei ütle". Mine loe juhatuse leheküljelt üle."

Aga sel juhul palun kasutagi väljendit a la "ei vastata sisuliselt ". Sinu väide, et ei vastata küsimustele on otseselt vale. Kui väita, et ei vastata sisuliselt, siis sisaldab selline esitus SINU poolset hinnangut ja ei ole enam nii radikaalne mõiste, kui su esimest liiki väide. Pealegi mõne küsimuse puhul võib olla põhjendatut otseste faktide avaldamisest keeldumiseks (antud juhul ei ole asi minu hinnata, sa põhjendasid päris hästi ära ajaveebis pärast küsimustele vastamist, miks nagu võiks täpsemalt midagi öelda).

"Peep, Sinu tööandja näite seost Maleliidu probleemidega ei suuda ma kahjuks mõista."

Kas nutta või naerda selle peale?

Peep said...

Kurb. Marek ütles kõik ära.

Kristjan Sander said...

Marek, ma olen kahjuks sunnitud ennast kordama: vastamisest keeldumine ei ole vastamine.

See, kui kellelgi on õigus esitada millegi kohta arupärimisi, tähendab ühtlasi ka seda, et tal on õigus saada arupärimise objekti kohta infot. Vastasel juhul muutuks arupärimise esitamise õigus mõttetuks.

Juhul, kui juhatusel oleks õigus oma suva järgi arupärimistele vastuseks infot anda või ei, poleks üleüldse vaja arupärimise esitamise õigust põhikirja sisse kirjutada, sest juhatus võib liikmetele infot anda ka siis, kui nad arupärimist ei esita. Mis tahes normi tõlgendades ei saa eelistada tõlgendust, mis muudab vaadeldava normi mõttetuks.

Puhas formaalne loogika, mu sõber.

Anonymous said...

Tubli Kristjan.

Anonymous said...

Tubli Kristjan.

Anonymous said...

Tubli Kristjan.

Anonymous said...

Tubli Kristjan.

Rene said...

Teil midagi mõistlikumat teha pole kui siin bolgis väikeste vahedega oodata kuni üks vastab ja siis vastata ja taas ootama hakata? Lugedes kõiki neid sõnumeid ei näe ma miskist ostast, et asi kuhugi areneks. Males oleks selline seis ammugi lootusetuks tunnistatud ja järgmine partii (teema) oleks saanud alata.

Antud juhul tundub, et puudub neutraalne kohtunik, kes ütleks pusijatele, kes sellest ise aru ei saa (ja neile, kes proovivad seda selgitada, vaatavad nad arusaamatult otsa): "Kuulge, aitab sellest nuppude edasi tagasi käimisest, korduste arv on täis!".

Ootaks üldkoguni ära, soovitaks üldkogule neutraalset ja asjalikku eestvedajat ning siis rääkigu inimesed oma suud puhtaks ning konkreetsetele tugevate küsijate tugevatele küsimustele antagu konkreetsed vastused.

Ma saan aru, et EMLil on raske, kuid ma arvan, et viisaks oleks ka nendest raskustest siis vastata (küsib seda siis EMLi liikmesklubi või lihte malehuviline). Põhjalik vastus on parem kui hämamine. Öelda jah, osad rahad on maksmata, põhjus valearvestus ning edasised plaanid on sellised. Mina küll ei süüdistaks kedagi, vaid prooviks pigem koos lahendusi leida. Pidevalt ühelt poolt tampida üht ja sama asja ning teiselt poolt keerutada samale teemale vastamisel. Mina ei tea, suht imelik tundub.

Muide, siin kunagi mingis teemas ütles Olde, et ta varjas asju kuna ma ajakirjanikuna tegelesin Golubenko-teema uurimisega. Nagu selgus poleks olnud ju vaja midagi EMLi poolt varjata ja asja segaseks ajada. Igal teemal saab rääkida, kuid kui üks osapool suhtleb ajakirjanikuga avalalt ja annab oma mõtetest ja arvamustest teada ning teine osapool proovib kõike asju varjata, siis selge on see, et ühe osapoole käitumine tundub kahtlane (see ei tähendanud, et ma ühe osapoolt oleks toetanud siis või praegugi, kuigi leian, et mõistlikumal asjaajamisel oleks võitnud kõik osapooled. Kokkuvõttes oli mõlemalt poolt üks suur jonniajamine).

Kokkuvõtlikult - kui alaliit ei suuda suhelda oma klubidega muudmoodi, kui läbi kohtute, siis on midagi mäda. Ja mitte ühepoolselt, vaid mõlemal pool on oma süü. Kui ikka armastad spordiala endas, mitte ennast spordialas, siis üritad ikka mõistlikult asju ajada.

Marek said...

"Puhas formaalne loogika, mu sõber."

Loogika on tore asi, mulle ka meeldib, ainult et tihti tuleb reaalelus ette, et loogika mängitakse kellegi poolt üle. Selles suhtes olen ma Renega nõus, et mõned küsimused-vastused on üle produtseeritud, ilmaasjata nii keeruliseks aetud. Samas KS puhul ongi see jama, et neutraalset reaktsiooni ei ole enam kummalgi poolel, kuna see suhe on ammu liiga isiklikuks muutunud. See tingib selle, et ka vastuseks ausalt öeldes valitakse mingi väga müstiline meetod. Mõni teine inimene saaks sama küsimusele ilmselt palju kvaliteetsema vastuse.

Anonymous said...

Head malesõbrad! Tore, et varusite kannatust. Tänaseks on selgus majas ja mõne päeva pärast ka tulemused avalikud. Enne ei ole kahjuks võimalik kommenteerida.

See on vastuseks ka nendele, kes on Maleliidule oma probleemidega seoses kirjutanud. Varuge kannatust veel natuke.

Anonymous said...

"Mõni teine inimene saaks sama küsimusele ilmselt palju kvaliteetsema vastuse."

Kas tõesti võib palgaline töötaja anda vastuseid näo järgi?

Marek said...

"Kas tõesti võib palgaline töötaja anda vastuseid näo järgi?"

Suhted loevad väga palju ja saab ju valida vastuse tooni ja esitamise viisi ning seletuse pikkuse. Olgem ausad, kui TÜ Maleklubi küsib millegi sellise kohta, mis ausalt öeldes ei ole selle klubi asi, siis minul tekiks suht sarnased reaktsioonid. Vastus ise küll samast mastist ei oleks. Mis puutub aga maleliitu, siis mõned paberid ja selgitused võiksid paremad olla küll. Selle kinnisusega on omale kaela võetud igasugu jama väikestest asjadest, mis kõik võinuks olemata olla. Nuh, aga vaatame, mis edasi saab, mina olen 100% kindel, et sarnased probleemid hakkaksid kummitama kes iganes seal pukis ei oleks, ilmselt varjundid oleksid teised.

Anonymous said...

Kes see ikka tankistiga asju tahab ajada, kui niiditõmbajad varju tahavad hoida.

Anonymous said...

Nüanss veel, et TÜ Maleklubi värvides on Eesti reitingutabelis ainult üks mängija.

Kristjan Sander said...

Marek, suhtumine, mille järgi põhikirja ja muid kohustusi täidetakse ainult nende liikmete osas, kes juhatust toetavad või mingil muul põhjusel juhatuse esimehele sümpaatsed tunduvad, ongi viinud Maleliidu kurba seisu, milles see täna on. Mul on kahju, et Sa seda jagad.

Põhikirja järgi on iga klubi asi küsida organisatsiooni juhtimise ja finantsolukorra kohta.

Marek Kolk said...

Formaalselt ma ei vaidlegi sulle vastu, on õigus pärida ja küsida ja muret tunda, jah.

Aga kas peab oma õigust absoluutselt igal pool kasutama ja taga ajama? Eriti kui sa ise ei tegele selle valdkonnaga, milles sa püüad asja lõhki ajada. Siinjuures ei tähenda see seda, et ma sinuga paljudes asjades nõus ei oleks.

Anonymous said...

Marekile. Asi ei ole konkreetsetes küsimustes. Kui Hr. Oldel on midagi vaja, siis kehtivad igasugused tähtajad, kirjalikud nõusolekud ja hiljem repressioonid patustanute vastu. Kui maletajal midagi vaja on, siis on juhatuse esimeest täiesti võimatu kätte saada. Räägin enda kogemusest, tõsi küll ligi 3 aasta tagusest. Kahjuks tundub, et asjade seis ei ole paranenud.
Meelis Kanep

Anonymous said...

Hm, mis te sest Oldest lõpmatult tümitate - ta on pannud kokku igati muljetavaldava meeskonna, kuhu kuuluvad maailmakuulus modell presidendina, juhatuse liikmetena majandusmees Leito, finantsasjatundja Liiva, jurist Siil jt.

Samas lihtinimese mõistuse järgi peaks just jurist juhatuse esimehe korrale kutsuma, kui too seaduse või põhikirja vms vastu eksib. Aga võibolla Sanderi näited ei vastagi tõele või on kallutatult pahatahtlikud? Sander võiks tema arvates markantsemad rikkumised kokku panna ja küsida (avalikus kirjas?) Siili kui pädeva juristi arvamust.

Kristjan Sander said...

Marek, see, kuidas ja miks klubid oma põhikirjalisi õigusi kasutavad, on nende, mitte Sinu mure. Kui Sa oleksid erapooletu, siis sa möönaksid, et klubide nõue informatsiooni saada on põhjendatud ja lõpetaksid jutu.

Kui turniiril keegi tahab etturi viimisel viimasele reale mitte lipu vaid ratsu peale panna ja vajaliku viguri saamiseks Sinu poole pöördub, kas Sa kohtunikuna ka küsid, milleks tal seda vaja on?

Teiseks, klubide huvi ka neisse otseselt mittepuutuvate Maleliidu juhtimise küsimuste vastu õigustab kasvõi see, et nad otsustavad Maleliidu senise juhtimise alusel, kelle poolt edaspidi hääletada. Mida rohkem klubisid langetab otsuseid, vaagides neid Maleliidu kui terviku seisukohalt, seda parem Maleliidule.

Anonymous said...

Kristjan, sa meenutad meie korteriühistu vanatüdrukust pensionäri, kes peab põhimõtte pärast kõge kohta arupärima, ning tänu tema lollustele on kü juhatus olnud sunnitud loobuma nii mõnestki heast algatusest, kuna tema põhimõtte pärast alla ei kirjuta.
Edu sulle sinu raskel teel.

Anonymous said...

Et Maleliidu värk oleks arusaadav ja avalik, siis võiks tõesti olla otse Maleliidu lehel on-lines näha kui palju ja kellele Maleliit võlgu on ning kui palju ja kellelt Maleliidul raha saada on. Lisaks veel palgad ja muud maksmised, sest inimesi see ju huvitab.

Kuidas see aga juriidiliselt korrektne välja kukub kui summade taga on lepingud oma konfidentsiaalsusnõuetega? Viimasele küsimusele peaks oskama vastata just KS.

ruu said...

KSi sõnavõtud on enamasti päris huvitavad, nendega tasub kaasa mõelda ja maletajad on ometi mõtlemisvõimelised inimesed.

Marek said...

"Marek, see, kuidas ja miks klubid oma põhikirjalisi õigusi kasutavad, on nende, mitte Sinu mure."

Küll aga võib siin tagaplaanil igasugu huvitavaid ja tähtsaid elemente leiduda.

Anonymous said...

Selgeltnägijate tuleproov :-)

Kristjan Sander said...

Konfidentsiaalsusnõuetega on asi lihtne. Arupärimise esitajalt saab nõuda konfidentsiaalsuskohustuse allkirjastamist, kui see tõesti põhjendatud on.

Marek, klubide tegutsemise tagaplaanid ei puutu absoluutselt põhikirjaliste kohustuste täitmisse. Seda, mida põhikirja kirjutatud on, tuleb täita, ükskõik milline "tagaplaan" ka parasjagu ei oleks.

Muide, ma olen peaaegu aasta jooksul H. Olde intervjuust saadik esitanud ühe (1) arupärimise kahe (2) küsimusega. Seda ei tohiks nüüd küll lämmatavalt palju olla.

Anonymous said...

Siin üleval pool juba toodi väljha teised suurema kaliibriga juhatuse liikmed. Miks Sander ei taha neid siin kommentaariumis mustata? Selge on ju see et ilma teiste juhatuse liikmete toetuseta ei saaks Olde üksinda mitte midagi teha. Aga millegi pärast üritatakse siin välja elada ainult isiklikke probleeme. Sellepärast ei saagi KSi süüdistusi tõsiselt võtta! On neil juriidilist alust või mitte.