Wednesday, March 17, 2010

Artikkel tänases Postimehes

Tänases Postimehes ilmus artikkel Eesti Maleliidu kohta, pealkirjaga "Võlgades maleliit nõuab riigilt raha".

Artiklis kirjutatakse erinevatest asjadest: EML võlgadest rahvusvahelisele alaliidule, EML ja ministreeriumi erinevatest nägemustest asjadele, malele eraldatud raha suurusest, kultuuriministreeriumi auditist, 2011. aasta MK-turniir, 2016 aasta maleolümpia, Hendrik Olde, Tõnu Seili ning Margus Söödi kommentaarid, EML fintantsolukorrast, 2008. aasta üldkoosolekust, Kaido Külaotsa mitteosalemine EMil, ning EML võla suurus FIDEle (u 2000 eurot).

126 comments:

Kaarel said...

okei... ma pean ikka kommenteerima.

postimehes artiklit lugedes virutasin ma pettunult arvuti kinni. Uuesti arvutit avades ja Vaadeldajasse tulles, näen jälle seda artiklit.

Olles nii neutraalne kui üldse olla saab, on mul ainult üks küsimus: kas keegi oskab mulle seletada, kuidas ajakirjanik Pahv, kes malest suurt midagi ei tea (vist), suudab kirjutada ühe nii subjektiivse artikli?

selle peale tuli teine küsimus veel:
kas Pahv jõudis sellise artiklini tõesti ise vaadates fakte ja põhjendusi või tal oli "sõpru", kes ta sellise arvamuseni viisid?

igatahes... nukker.

Anonymous said...

Igatahes suhted paistavad sassis olema.

Anonymous said...

Ära väsitab juba see liidu tegevusest lugemine. Pangu oma pood kinni ja asi tahe. Ei näe mõtet, miks peab EML juht süüdistama riiki, klubisid, maletajaid, ajakirjanikke....
Kui ikka alaliidu juhtimisega toime ei tulnud, siis kergita kaabut sirge seljaga ja vigu tunnistades.

Kaarel said...

viimane kommenteerija. proovi sellest artiklist faktid (mitte see mõttetu mula, mis sinna juurde pressitud on) välja korjata ja saad aru, et kõik probleemid ei olegi nii ühepoolselt tekitatud.

Anonymous said...

Kaarel oled endiselt Prantsusmaal? Kui oled, siis sul polegi võimalik aru saada. Ma ei tea, kuidas need asjad täpselt võiksid olla, aga pakun enda variandi. Siis kui reitingud taaskord kadusid (jaanuaris?), oli teema põgusalt arutlusel mehed ei nuta saates. Juba siis ei saanud ajakirjanikud aru, kuidas ei suudeta sellist võlga ära maksta. Mis sa arvad, mis Pahv praegu mõtles kui kuulis, et reitinguid ikka ei ole? Nüüd siis ei saanud Kaido EM-l ka osaleda... Tegelikult ma ei saa aru, kus see subjektiivsus sinu arust täpsemalt on. Arvad, et kirjutatakse Oldet kiitev artikkel kui ta vastab irooniliselt, et kas me peaksime tõesti oma võlgu maksma?

Marek said...

Kaarel, sinu puhul on viimase poole aastaga mingi suuna muutus toimunud :-D Tere tulemast sõimata saavate inimeste perre.

Anonymous said...

Maleliidu teemad tänases Pealtnägijas hmm... Kuna see uudis ka maleliidu lehel üleval, siis ilmselt Oldet seal väga maha ei tehta?

Anonymous said...

Kus siin loos uudis on? Loeks midagi põnevamat, kasvõi arenguid male EMil.

Anonymous said...

Marek, Kaarel ei küüni kaugeltki sinu tasemele. Teist sellist Olde jüngrit ei ole, sa ammu üle võlli keeranud.

Marek said...

"Marek, Kaarel ei küüni kaugeltki sinu tasemele. Teist sellist Olde jüngrit ei ole, sa ammu üle võlli keeranud."

Erinevalt sinust julgen ma oma nime all esineda. Jutul lõpp, bye bye.

Jürgen said...

ei ütleks, et üle võlli... minu meelest ajab Marek täiesti argumenteeritud juttu. ma ei ole paljude tema argumentidega nõus, aga kõik tema seisukohad on vähemalt põhjalikult argumenteeritud.

Anonymous said...

Maleliidu lehel veel uudis arupärimisest Riigikogus.

Kaarel said...

kõigepealt, siis asjalikke inimeste juurde.
Marek... suunamuutus, mille suunas? ma olen jäänud siis keskele ja proovin leida (vähemalt enda jaoks) mingisugust objektiivset tõde. mul sai villand sellest, et üks pooltest lahmib täiesti tühja, ühes suunas, nägemata muid aspekte. minu jaoks täiesti mõttetu tegevus. ja sõimaku, sõimaku. anonüümsena on kõik härga täis ja pilluvad sõnu sinna ja tänna. nii et seda sõimu ma nigunii tõsiselt ei võta. miks peakski? ei ole ju vaja end lasta ärritada. nii et ma soovitan sul ka, Marek, sõimule läbi sõrmede vaadata.

Nõustun sinuga, Jürgen, mis sa Mareki kohta ütled.

nüüd tühjad kohad (aka anonüümikud):

anonüümik vol.1 - jah, olen endiselt Prantsusmaal, aga see ei sega mul kursis olemist eesti asjadega. tänu piisavalt laiale tutvusringkonnale tean suhteliselt hästi, mis toimub eesti males (ja ka eesti sprodis üldiselt) nii, et sellepärast ei pea küll muretsema. nii, et anonüümik vol.1, loe palun uuesti artikkel läbi ja sa saad aru, et kõik faktid on tõlgendatud ühele poole viltu (nagu venemaa väidab, et eestlased ise tahtsid okupatsiooni; täpselt samas stiilis tõlgendatud). miks seda nii tehtud on - ma ei saa aru? kas keegi maksis selle artikli eest? või mida? kui tõesti eestis enam mitte mingisuguseid tõekspidamisi ei ole ja tõesti maksti selle artikli eest, siis ma vist ei tahakski sinna tagasi tulla. aga ma ei usu... pigem siiralt loodan, et see on tõesti Pahvi enda veider seisukoht. aga kui tõesti mingi ime läbi on tellitud artikel ja selle tellis mõni eesti malega seotud inimene, siis tõesti... ma ei tea... sellisel juhul tahaks midagi kurja öelda. ja see, et ma artikli sisuga nõus ei ole, ei tähenda kohe absoluutselt, et ma ootan Oldet kiitvat artiklit. kohe kindlasti mitte! aga ikka nii viltu ei tohi kirjutada...

anonüümik vol. marek-on-olde-jünger:
kahju, et Marekist, kes on eesti males üks kõige tänuväärsemaid inimesi (osaline ju kõikidel turniiridel - kohtuniku, ülekande tegijana, mängijana või lihtsalt reitingu arvestajana) niimoodi arvatakse. Kohe kui üritatakse natukenegi vastu vaielda ja näidata, et asjad ei ole nii must-valged peetakse sind kellegi jüngriks. Kui Marek tõesti kellegi jünger on, siis ma arvan, et ta on ka nii julge mees, et ütleb selle välja. vähemalt on ta nii julge, et paneb oma nime alla sellele, mis ütleb ja mõtleb. mitte nagu mõni... (tahaks jälle kurjasti öelda, aga vot ei ütle).

jätkuvalt... ma ootaks lõpuks mingisugust objektiivset suhtumist... enam-vähem kõigilt.

Anonymous said...

Keegi oskab öelda, kui palju said raha nt suusatajad, sõudjad või korvpallurid?

Ma arvan, et riik kulutas meeletult raha, et saata meie "maailmatasemel" suusatjad olümpiale. Korvpall peaks kah hästi saama, kuigi tulemused lähevad iga aastaga kehvemaks. Sõudjatel on vähemalt mingid tulemused, kuid tegu on suht marginaalse alaga.

Lisaks oleks põnev vaadata palju on Eestis aktiivseid noorsportlasi alade lõikes. Sealt peaks see toetus ka välja kooruma. Ma eeldan, et male on noorsportlase arvu poolest suht ees ning rahastamise osas suht taga. Väita kindlalt ei julge, sest pole täpseid arve näinud.

Peep said...

Kaarel, edu sulle.
Järgnevalt keeratakse see Riigikogult arupärimine ka sinu kraesse.

Kaarel said...

ma just tahtsin öelda, et see riigikogu arupärimine on palju huvitavam lugemine kui Pahvi oma. selle leiate siit:
http://www.riigikogu.ee/?op=ems&P_APKK=AP&page=apkk_nimekiri&user_id=13964

kui keegi peab mind seotuks sellega, et mu lähisugulane sellele allakirjutas (väldin võimalikke süüdistusi), siis ma võin kinnitada, käsi südamel, et ma ei ole temaga mitte üheski arupärimisest sõnagi rääkinud. viimane kord kui me omavahel rääkisime oli üle kuu aja tagasi. siis peeti ühte sünnipäeva ja ma olin skype vestluses ühenduses kõigi sünnipäevalistega. nii, et mina, isiklikult, ei ole kedagi palunud ühtegi pöördumist teha või neile allakirjutada.

Peep, ma loodan, et ma andsin sellega nüüd kõigile ausa vastuse nii, et minu kraesse ei kirjutata midagi.

Anonüümik "rahastamine"

tegin ükskord kiirelt paar arvutust tabelite järgi, mis KM-i kodulehel üleval on. Tegin küll arvutused harrastajate kohta. eestis male harrastamine on 9ndal kohal. rahastus: male oli 39 spordiala seas 30ndal kohal 99,94 krooniga harrastaja pealt. Juhtis moodne viievõistlus 2325,58 krooniga harrastaja pealt. Üle tuhande krooni harrastja pealt saavad kultuuriministeeriumilt veel laskesuusatamine vehklemine ja sõudmine. Sumoliit teenis 5ndana "vaid" 904,26krooni harrastaja pealt. Korvpalliliit oli nt. 27. 126,52 krooniga harrastaja pealt ja suusaliit 10.s 437,06 krooniga. Meist tagapool olid nt. ujumine ja jalgpall, aga ei tohi ära unustada, et nad saavad suuritoetusi ka mujalt. Üldjoontes tundub nukker, kui seda tabelit vaadata.

Kristjan Sander said...

Karta on, et H. Olde viimaste aastate tegevusega kursis olevad ametkonnad pigem loobuvad suurvõistluse toetusest, kui tema juhtimise alla 20 miljonit usaldavad.

Minna seda summat ultimatiivselt, ähvarduste saatel nõudma oli hetkeolukorras juhatuse poolt ikka väga rumal samm. Olukorra võiks ehk praegugi päästa Maleliidu reaalne ning muljetavaldav tegevus usaldusväärsuse nulli viinud ebakohtade kõrvaldamiseks, aga praeguse juhatuse puhul mina isiklikult ei julge küll midagi ligilähedastki loota.

Kaarel said...

oeh... Kristjan. sama vana jutt. kuidas sa jaksad? ma luban, me kõik oleme aru saanud, et sulle ei meeldi Olde.

ähvardused... kui arvestada, kuidas Pahv teisi fakte tõlgendas, siis ma elu sees ei usu, et seal ähvardati kedagi.

ja kuidas sa siis seda usalduväärsust tõstad? kui uskuda artiklit, et maleliit saab KM-ilt ainult 200.000, siis selle raha eest ei saa midagi tõsta. selle eest saab vaevu-vaevu palgad inimestele ära maksta. rääkimata siis kõigest muust. Bensu jaoks raha ei ole, pakkide saatmiseks jaoks samuti mitte nii, et kõik väiksemad kohad - ma ei kujuta ette, kuidas te turniire ilma malendide ja kelladeta läbi viite. väikstel kohtadel endal nii palju võtta ei ole. inimesed hakkavad heast tahtest viima tõenäoliselt, aga nii küll normaalses riigis toimida ei tohiks. kirjatarbed - hakkame maleliidule pabereid ja pastakaid annetama? ja kõik mu oluline. ma ei kujuta ettegi, kuidas on 200.000 võimalik ühte alaliitu juhtida. Kristjan, kas sa kujutad? (üritan teemat muljale viia sellelt kulunud igavalt storylt, et Olde on paha-paha, sest selelst on vist juba kõik aru saanud)

Anonymous said...

Heh, minu arvates täiesti OK artikkel. Leidsin ligi 10 argumenti, mis ühtivad minu seisukohaga. Kahju ainult, et Kaido Eestis ei viibi, tema kommentaarid oleksid huvitavad olnud. Kaarel, kus see mõttetu mula sinu arust oli? Marek, mis sina artiklist arvad? Ootan igatahes huviga tänast pealtnägijat.
Meelis Kanep

Anonymous said...

Hea Kaarel, katsu ikka artikkel läbi lugeda ja sellest aru saada...

Peep said...

Toetan Kaarli juttu kulude osas.

Pahvi loos toodud NS rahade summa (597 000 krooni) eest saaks tõesti vaevu tasutud ainult kahe treeneri palk. Hea tähelepanek Postimehe kommis. Teeks parem küsitluse, kes need kaks treenerit võiks olla?

Ja küsiks veel, mis ülejäänud peaks tegema?

Anonymous said...

Siin hädaldatakse, et 200 000 pole võimalik majandada. Vaatasin siis huvi pärast KMi lehelt, et palju said see aasta teised mõttemängudega tegelevad liidud. Näiteks kabeliit sai 70 000, bridzhiliidu kohta kahjuks vastavat numbrit ei leidnud.

Jürgen said...

Pean puhtsüdamlikult tunnistama, et siinse anonüümse sapipritsimise tulemusena minuski on hakanud teatav "HO jüngri" sündroom arenema (mida Kaarlile ja Marekile süüks pannakse), sest tõsiseltvõetavat opositsiooni ei paista kusagilt. Ainult Kristjan S. ja Gert E. võtavad oma nime all sõna - ja kindlasti saaksid nad ka maleliidu juhtimisega hakkama, ma ei kahtle selles - aga Kristjan S. on öelnud, et tema kuhugi ei kandideeri. Kes siis tüüri juurde asuksid? Needsamad inimesed, kes siin anonüümselt sõimlevad?
Teine asi, kui Kaarel tõi välja rahastamise ühe harrastaja kohta, siis siin on üks väike aga - näiteks viievõistlust ei saa harrastada ilma hobusteta, vehklemisvarustuse, ujulata, laskeriistadeta... isegi spetsiaalseid jooksususse on vaja... kallis ja aristokraatlik ala. kui palju maksaks 100 osalejaga viievõistluse turniiri korraldamine? 200 000 krooni? vähemalt... ja kui palju maksab korraliku 100 osalejaga kiirturniiri korraldamine? 2000 krooni? korraliku saali rent üheks päevaks - 1000-1500 krooni, kohtunikele - 1500 krooni, inventari rent - tasuta või sümboolne summa, auhinnad - nt 3000 krooni. osavõtumaksust laekub ca 5000. Selles mõttes näiteks nädalalõputurniiride ärajäämine on minu meelest küll konkreetselt maleklubide poolne bläkk - viitsimatus ja ükskõiksus, mitte rahapuudus. Või näiteks pika turniiri korraldamine (samas formaadis nagu EMV valikturniir ehk 2 päeva x 3 vooru) - rentida suvel kaheks ööpäevaks suur puhkemaja (nt http://www.valgemetsa.eu/ kus on umbes 25 ööbimiskohta 2-3-kohaliste tubadena, all sobilik saal 20-25 mängijale) 8000 krooni eest ja saaks korraliku kahepäevase turniiri/puhkuse 350-400 krooni nägu läbi viidud ilma täiendava finantseerimiseta. Puhtalt kättevõtmise asi (+ risk, et omalt poolt tuleb paar tuhat krooni miinust kinni plekkida). Minu meelest toimub Eestis kaugelt liiga vähe suuremaid turniire (nagu Kõo jõuluturniir, Olli mälestusturniir, AVRO Tartus jmt) ehk püramiidi kõigi alumine ots on liiga kitsas ja see ei ole maleliidu juhtimise süü. Kui noortel ei ole piisavalt mängimisvõimalusi, siis ei saa kandepind laieneda, aga lai kandepind omalt poolt looks eeldusi sponsorite tekkeks (ainuüksi isiklike sidemete paljususe kaudu) ja tippude arenguks. Pika jutu kokkuvõtteks - kui kellelgi on mõtteid/ettepanekuid/soovitusi/tahtmist, et lähiajal uusi laia kandepinnaga turniire (esialgu kiirturniire) korraldada, siis võiks selleteemalist arutelu natuke arendada. Ma omalt poolt tahaksin selles osas lähiajal mõndagi ära teha.

Anonymous said...

Jürgen ma saan aru küll, miks ei taheta enda nime alt kirjutada. Niikui kaldutakse ühe poole seisukohta kaitsma, läheb teine pool isiklikuks.
Meelis Kanep

Kaarel said...

Meelis, sulle natukene: "Paljuski olevat süüdi Eesti riik, konkreetsemalt kultuuriministeerium." - jätab mulje nagu riik ei ole milleski süüdi. Vabandust, minu jaoks on! Kogu Eesti sport vaevleb alarahastuse all, mitte ainult male.

"Olde on siiani väitnud, et need kaks üritust on omavahel tihedalt seotud." - saab keegi mulle tõestuse tuua? jah, ma tean, et Olde on väitnud, et nad on seoses, aga et väga tihedalt, kahtlen. samas üleüldiselt tundub mulle ka loogiline, et kui üks riik ei saa MK-korraldamisega hakkama, miks peaks ta saama OM-i korraldamsiega hakkama. nii, et seoses on nad kindlasti (vähemalt minu jaoks).

"Seil väidab, et võttis pärast kirja saabumist Oldega kolm korda ühendust, ent õiget kontakti ei tekkinud." Seil väidab... tõestust on või? "Õiget kontakti..." mis krdi asi on õige kontakt? sai siis ühendust või mitte? kuidas ta ühendust võttis? helistas maleliidu numbrile kell 3 öösel või? ma väidan ka, et üritasin eile eesti malele leida sponsorit, Bill Gates'i nimelt, kes eesti malet 100miljoniga toetaks. Aga näh... seda õiget kontakti ei tekkinud. Kutsusin, kutsusin teda oma toas, aga ikka ei tulnud.

mis puutub rahadesse ja nendesse viimaste hetke kirjadesse, siis on ju selle artiklis kirjas, et maleliit proovis juba ammu enne ühendust võtta, aga KM ei võtnud vedu. Pahv tõlgendab seda kõike aga Maleliidu süüna.

"Paraku mängis Olde opositsionäärid üle.

Postimehe andmetel on Olde koondanud enda kätte kontrolli rohkem kui poolte maleliidu liikmete üle – nende hulgas on nii tema toetajaid kui ka vanemaid inimesi, kes ei taha teravas väitluses osaleda ning loovutavad meeleldi oma hääleõiguse mõnele juhatuse toetajale." - mida see tähendama peaks??? Olde mängis üle.. mis trikke ta siis tegi? puistas karpi mõned hääled juurde või? On koondanud enda kätte kontrolli - Olde on Eesti male ristiisa, kes saatis oma "kapid" klubide juhtidele peale või? Mina tõlgendaks seda hoopis teistmoodi - vana juhatus on vanematele inimestele ja ka paljudele teistele klubi juhtidele tundunud usaldusväärsem kui uus, väljapakutud juhatus. Loomulikult toetab Oldet ka tema lähiringkond, aga nende osakaal on suhteliselt marginaalne. Minu jaoks palju loogilsem väide. See, et opositsioon ei ole suutnud klubi juhte veenda, et nad on paremad, ei ole Olde süü. Vabandust, aga tõesti ei ole. Või kellegi arvates on?


"Häältepataka abil lämmataski Olde opositsiooni juba esimese päevakorra punktiga, kui pandi hääletusele koosoleku päevakord."
Olde lämmatas... kas Olde võttis selle otsuse vastu või? Ei. Minu mälu järgi võttis otsuse vastu mõnikümmend klubi (vabandust ei mäleta täpset arvu).

"Kas Olde jääbki oma toolile, selgub lähitulevikus. Postimehe andmetel loovad klubid ja tippmängijad kultuuriministeeriumi ja EOK abil FIDEga otsesidet."

Kui seda osa lugeda, siis jääb mulle mulje nagu KM ja opositsioon teeksid omavahel koostööd üritades Maleliit pankroti servale viia ja siis ise päästjatena tulla (KM-i poolne rahastus on ju ülinapp). Ma siiralt loodan, et see lause on tulnud ka Pahvi enda veidrast loogikast.

"Nii otsustasidki Euroopa malejuhid, et enne selle kustutamist pole Eesti sportlastel võimalik nende korraldatud võistlustel osaleda. Külaots sai oma võimaluste nullimisest teada alles viimasel hetkel.

Hendrik Oldel on siingi seletus varnast võtta: Külaots tegutses omapäi ega kooskõlastanud EMile minekut koduse alaliiduga."
Kui lugeda juhendit (nagu Marek näitas), siis Külaots olekski pidanud Oldega ühendust võtma. Loomulikult taunin ka mina kõikide võlgade olemasolu, aga tõesti, ka siin ei olnud süü ainult Olde poolne (vabandust, Kaido!)

Ja lõpetuseks vaatame ka pealkirja: "Võlgades maleliit nõuab riigilt raha" Võlgades.. on vist jah. Nõuab? natukene range sõna või mis? Nõuab raha? kohe kuidagi väga range. Ma sõnastaks hoopis: soovib normaalset rahastamist. Väljendaks palju paremini.

Kaarel said...

Ja nüüd, kui lugeda kogu artikkel läbi, siis toon on väga selge - Olde ja praeguse juhatuse vastu. Jätkuvalt leian ma, et kõik faktid on tõlgendatud ainult ühtepidi ja teise poole väideteid on ironiseeritud või näidatud halvas valguses.

ja ausõna, ma üritan olla täiesti objektiivne. Ma ei toeta praegu kumbagi poolt. Ma soovin ainult, et Eesti male päästetud saaks. see on ainuke asi, mis mind huvitab. Kes see selle päästab, mind ei kõiguta.

Kaarel said...

anonüümik kahtlen-kaarli-lugemis-oskuses

ma ei tea, kes sa oled, ja ma ei tea, kui hästi sa mind tead, aga ma kinnitan, et mu lugemisoskusega ja eesti keelest arusaamisega on kõik ilusti korras. par exemple: eelmine aasta tegin eesti keele kirjandi nagu kõik 12nda klassi lõpetajad. sain päris hea tulemuse, kahjuks grammatika vigade tõttu jäi ideaalne tulemus saavutamata. nii, et eesti keelega peaks päris korra olema. lugemisoskus... ma luban sulle, et ma tegelen praegu palju raskemate tekstidega kui seda on Peep Pahvi artiklid. nt. praegu on mul laual kaks raamatut: üks prantsusmaa konstitutsioon ja teine räägib prantsusmaa riiklikest institutsioonidest. need on prantsuse keeles. ma luban sulle, et isegi kui nad on eesti keeles, neist ei oleks just kõige lihtsam aru saada. mina pean aga järgmiseks nädalaks essee sellest tegema. sellistel teemadel on mul juba 10neid töid kirjutatud. ma ei ole veel ühtegi tulemust mitte rahuldavat saanud. järelikult olen ma tekstidele ka pihta saanud, millest omakorda võib järeldada, et ka mu lugemisoskus on suhteliselt heal järjel. Aga aitäh sinu mure pärast. ja ma lugesin igaks juhuks selle artikli läbi. ja mu seisukohad, et see on täielikult ühele poole kaldu ainult süvenesid.

Kaarel said...

Jürgen. ma võin eksida ja mul ei ole tõesti rohkem jaksu oma väidet üle kontrollida (ei ole viimasel ajal palju maganud - tööd on palju). aga minu teada KM ei arvesta/ei tohi arvestada spordialade maksumusi. aga ma võin eksida ka, mulle tundub ka kuidagi loogilisena, et seda arvestatakse, aga ma olen mitmelt inimeselt kuulnud seda väidet, et ei tohi arvestada. loomulikult võisid nad ka jama ajada. kui keegi viitsib, võiks üle kontrollida.

Kaarel said...

Meelis, aga kuidas kommenteerid sa seda, et mina, kes ma ei kaitse ühegi poole seisukohti ja üritan asju objektiivselt vaadata, saan ka enda pihta igasugu süüdistusi ja ütlemisi?

Kaarel said...

ai... ma unustasin selle Kabeliidu ja teiste liitude raha asju kommenteerida. Male harrastaja pealt 99 krooni oli eelmiste aastate sumamde pealt. üleüldse - siis kui maleliit sai üle 300000 tuhande. Kabeliit - 70.000. Kui ma Eestisse jõuan, üritan esimese asjana Kabeliidu hauda külastada, et sinna lilli viia. arvudest: see teeb Kabeliidule 61,78 krooni harrastaja pealt. Maleliidu 200.000 - 55,52 krooni. Juba siin on küsitavus, miks peaks Kabe saama rohkem kui male.
Bridziliit sai just 500.000 krooni mitte millegi eest nii, et seda ma kommenteerima ei hakka. Otsusta ise.

Ma nüüd lõpetan praeguseks kommentaariumi risustamise ja lähen tegelen millegi targaga - nt võrkpalliga, paremini tasustatud vähemalt.

Peep said...

Kaarel, Kabeliidu osas vara veel. Nad on päris osavad Kulka-lt ja HMM nõukogult kümnete tuhandete kaupa välja kauplema.

Anonymous said...

Kaarel soovitan pealtnägijat vaadata. Ütle oma arvamus, oli see kallutatud? Oli üsna hirmutav, kuigi ammu selge. Ma ei saa aru, kas maleliidu funtsionärid ei näinud või ei tahtnud näha olukorda.
Meelis Kanep

Marek Kolk said...

"Niikui kaldutakse ühe poole seisukohta kaitsma, läheb teine pool isiklikuks."

Meelis, siin on vahe, kas kirjutatakse v avaldatakse mingit arvamust üldiselt. Kui aga minnakse konkreetselt kedagi süüdistama v mustama (ilma faktilise materjalita), siis on rahva viha selle anonüümse vol X vastu (kasutades Kaarli sümboolikat ... mis oli päris naljakas) igati põhjendatud. Oma nime all ei julgeks enamus lihtsalt huupi lahmida ja jääks ära ka suur osa mõttetuid konflikte.

Mida ma arvan artiklist?

No me veel hakkame neid artikleid nägema, küll ühele poole ja teisele poole. Kas me saime midagi olulist teada sest artiklist? Ma eriti ei arva seda, mulle tundub, et me alles hakkame sellest teada saama.

Mina HO jünger?

See on ammu teada, et inimene, kes riiki ei sõima, see pole inimene. Ütlema tulevad siia mingid tegelased, kes kardavad oma tuvastamist nagu tuld ja tõrva.

Anonymous said...

Vaatasin ka pealtnägijat ja mul tekkis täielik hämming kui Kass väitis, et usaldati suusõnalisi kokkuleppeid!? No halloo, ma ei usaldaks 100kr diili ka teha ilma et oleks kirjalikku või elektroonilist jälge sellest. Kuidas saavad nad teha miljoneid puudutavaid diile lihtsalt suusõnaliselt, mida pärast võimatu tõestada.

Peep said...

Vaatasin Pealtnägijat. Kas kuulsin midagi põhjapanevalt uut või ootamatut?! Ei kuulnud. Faktimaterjal oli Maleliidu poolt, Seil lihtsalt pareeris stiilis - nii need asjad ei käi. Ja mulje jäi, et õigeid trumpe veel lauda ei löödud.

Üks võimalus tüdrukul poissi rabelema panna, on anda lootust. Pärast saab ju alati öelda, et sorry aga said valesti aru.

Usaldusest: tunnen Eestis ettevõtjat, kes annab ühe toiduaine Euroopa toodangust ca 5%. Sealjuures pole tal välismaiste ostude ja müügi tarvis mingeid paberil vms fikseeritud lepinguid, piisab telefonikõnest. 100% eksport. Saksamaa kaudu saavat tema toodet osta ka Stockmanist. Ise nimetab ennast külakurnajaks, tal on peale enda üks tööline. Eestis äri ajamiseks ei aitavat ka paber mitte.

Pealtnägija said...

Saates väideti, et malejuhid panid oma raha mängu kokku ligi 1,5 miljonit krooni. Sellest 350 000 Kass ja 150 000 Olde. Aga kust tuli ülejäänud miljon?

Anonymous said...

Maleelu jälle keeb :-)

Anonymous said...

Hetkel mina küll Olde juttu ei usu. Näidaku ette, mis kulutusi maleliit on õige teinud, et mk-d ja olümpiat eestisse tuua?
2008 aasta lõpus väideti, et Kass on kulutanud miljon krooni oma raha. Nüüd oli summa 350000. Olde väitis, et tema ise on kulutanud 150000 krooni. Maleliidu juhi palgast?
Aga lõpp oli optimistlik. Olde ütles, et ei tea, kuidas olukorrast välja tulla. Järeldus - midagi pole parata, peab tagasi astuma.

Anonymous said...

Varsti peaks seda Pealtnägijat internetist ka vaadata saama
http://etv.err.ee/arhiiv.php?otsing=pealtn%C3%A4gija

Marek Kolk said...

"Olde väitis, et tema ise on kulutanud 150000 krooni. Maleliidu juhi palgast? "

Võta vaiksemaks. Mina olen seda paberit näinud. Jah, rumal inimene, et nii tegi ... aga tegi.

Anonymous said...

"Passatimees" lubas tagasi astuda :)
Kiidan mõtte heaks aga hilinenuks

Anonymous said...

Ei võta. Sellise paberiga lehvitab ta muidugi kõigi nina ees. Aga lehvitagu maleliidu muude kulutustega kah. Mille peale ikkagi kulusid noortespordi rahad?

Unknown said...

Marek, seleta mulle asjatundmatule, kuidas saad Sina näha selliseid dokumente, mina klubi esindajana ei näe paraku vaatamata palumistele isegi juhatuse koosolekute protokolle?
Äkki aitad ka mõned mind huvitavad dokumendid üle kaeda?
Sinu jutt siin on ilmselge demagoogia stiilis mina tean kõik õige - ära aja rohkem sellist umbmäärast juttu!
Kui tead siis ütle kui suur EML võlg FIDEle?

Anonymous said...

Riiklikust rahastamisest midagi kuulnuna, sorry aga fakte tuua pole lubatud, info ei pärine Hendrikult ja ei käi Maleliidu kohta. Ehkki väga sarnane võib olla.

Vaja on ürituseks raha. Lähed sinna, kuhu ikka peab pöörduma. Küsid, et tahad plaanivälist üritust teha, veidi raha vaja lisaks. Öeldakse: "sorry aga sellel eelarve real hetkel ei ole. Aga me saame sulle teiselt eelarve realt praegu ette maksta, tehke see asi ära. Ja kahe nädala pärast on uus eelarve korrigeerimine, siis kindlasti lahendame asja positiivselt" Noh ja edasi on fifty-sixty. Üks võimalus on, et laua taga istub uus ametnik ja eelmise lubadustest ei teata midagi. Revident loomulikult leiab raha väärkasutuse ka üles. Ise kaevasid endale augu, keegi ei käskinud...

Marek Kolk said...

"Ei võta. Sellise paberiga lehvitab ta muidugi kõigi nina ees. "

"Marek, seleta mulle asjatundmatule, kuidas saad Sina näha selliseid dokumente, mina klubi esindajana ei näe paraku vaatamata palumistele isegi juhatuse koosolekute protokolle?"

Kaks täiesti risti vastupidist arvamust ja see ei tule isegi minu kui "superjüngri" suust. Tulge ise ka veidi Maa peale tagasi ... siia alla poole.

Kes veel aru ei ole saanud : isegi kui me võtame selle Olde sealt ära, paneme asemele superopositsiooni, siis kas praegused probleemid Eesti males oleksid olemata või need kaovad kuskile? Kas 200 tuhande eest saab katta näiteks kahe inimese aastapalga a' 10 tonni kuus (mis Tallinna kohta ei tohiks just midagi erilist olla, eriti kui maksud on veel seal sees). Ok, kahte ei saa, aga siis palun näidake mulle see loll, kes 10 tonni eest miinus maksud kuus teeb ära kuue inimese töö ja seda mitu aastat järjest. Võimalik, et see inimene eksisteerib, sel juhul palun ta võtta Eesti kullafondi.

Intervjuus lubati fondidest u 1,5 milli, hea on kui sealt poole kätte saab. Olümpial osalemine ise maksab u 400 tuhat. Edu siis neile, kes AINULT isikutes probleemi näevad. Teata, ma näen ise ka teiste inimeste probleeme ja ma ei ole mitte vähe mõnda siin tuntud tegelast Kuu peale saatnud, aga lõüppude lõpuks on valida, kas varblane peas v vares katusel. Kahte korraga males kahjuks ei saa, selleks võib tõesti pokkerit taguda, kusjuureso lgu öeldud, et mina ei tea pokkerist mitte muhvigi, erinvalt siis Marek Kolgist (2), kes on väga kõva pokkerimängija.

Anonymous said...

Arvad, et opositsioon ei saa hakkama? Et uued juhid tahavad samuti kõrgeid palku ja kompensatsioone? Et hakkavad maleklubidega kohut käima ja advokaatidele honorare maksma? Lendama äriklassis ja ööbima kallites hotellides?

Kaarel said...

Meelis, kindlasti vaatan. Esimesel võimalusel. Enne seda on mul aga laupäeval majanduse eksam. Võib-olla näpistan oma niigi napist uneajast ja vaatan ära, et siin kommentaariumis asja veidi maa peale tuua. Marek küll üritab, aga teda süüdistatakse ma ei tea milles kõiges. Mina oleks Mareki asemel juba ammu siit uttu tõmmanud ja jätnud reitingu arvutamise mõnele anonüümikule.

Ja Gert. Ma millegi pärast usun, et Marek on tõesti seda dokumenti näinud nii, et vaevalt see demagoogia on. Tundes Marekit, siis ta on aus inimene või on ta mind täielikut ära petnud.

Kaarel said...

viimane anonüüm. ma arvan, et 200.000 ei saa keegi hakkama. selle raha eest saad juhul kopli liinidel peksa. ühte alaliitu, kus on kolm palgalist töötajat sa ülal ei hoia. ja opositsiooni idee, ka juhatuse esimees tagasi tuua ja ka talle palka maksta. jah, ma olen selle idee pooltm jätkuvalt, aga vabandust. 200.000 piisab heal juhul Mareki, tegevdrektori ja raamatupidaja ülalpidamiseks. ja ka ainult siis, kui nad on väga leplikud. mitte millekski muuks ju ei jätkugi.

Meelis, sulle ka üks küsimus: mida sa arvad riigikogus tehtud pöördumisest? oled selle ikka läbi lugenud, ma loodan. ma luban, et seal on fakte veidi objektiivsemalt (vähemalt minu jaoks) tõlgendatud kui seda Pahv tegi.

Anonymous said...

Aa, et peaks Olde ikka pukki jätma? Et kulutame siis selle 200000 tema palgaks ära, vähemalt üks inimenegi on rahul? No aitäh soovitamast.
Mina soovitaks, et tuleb ära maksta noortespordi rahad, sest ilma noortetööta pole Eesti malel päris kindlasti tulevikku. Lisaks muidugi FIDE ja ECU maksud.
Uus tegevjuht peab esimesel aastal tegema tööd sisuliselt tasuta või siis projektipõhiselt - iga ürituse eelarvest mingi tasu. Järgmisel aastal on lootust riigilt uued rahad saada ning võlgadest vabanenult (loodame, et suurema osa saaks 1 aastaga kaelast ära) tuleb ka uus hingamine.
Nii lihtne ongi. Aga selleks on vaja palju head tahet ning eelkõige vana juhtkonna lahkumist.

Kristjan Sander said...

Kaarel, kui on jama kokku keeratud - vabanda väljenduse pärast - siis tuleb olla alandlik ja viisakas ja pakkuda välja kõiksugu mooduseid, kuidas jõuda kõiki pooli rahuldava lahenduseni jama klaarimisel. MITTE minna ja nõuda 20 miljonit ja ähvardada "Pealtnägijaga", kui ei anta. See on suurim rumalus, mida üldse teha annab.

Asi ei ole selles, et mulle ei meeldiks H. Olde, vaid selles, et kõik kõnealused probleemid on tekkinud H. Olde töö ja tegevuse tulemusena. Nagu ka H. Olde ise "Pealtnägijas" tunnistas, on majas kultuuriministeeriumi audit, mis on leidnud hulga rikkumisi. Kes Sinu arust nende eest vastutama peaks kui mitte H. Olde?

Mulle ei meeldi paljud inimesed, aga ma seedin neid seni, kuni nad oma ülesannetega hakkama saavad. H. Olde ei ole saanud. Nii lihtne see asi ongi.

Marek, Sa ei vastanud Gerdi küsimusele, kuidas saad Sina näha kõiksugu dokumente, mida varjatakse liikmesklubide eest, kellel on põhikirjaline õigus neid näha. Ootan huviga vastust.

Kaarel said...

tead... tegelikult on mul üks palju parem pakkumine. võtame selle 200.000 vastu. Korraldame uhked matused ja pärast seda peied, sest ei päästa see 200.000 kedagi meist maletajatest, ei proffe, ei noori, ei funktsionääre. Matame eesti male maha. Riiki see ei koti, meie, asjaarmastajad, võime kohvikus ise kokku saada ja raha peale mängida. Proffid võivad kolida kuhugi riiki, kes hoolib ka oma spordialadest. Noored... noh ehk Läti tahab meid, Horvaatia vast ikka. Nagu ma olen arusaanud, siis nüüd, 35 aastat pärast Kerese surma, ei maksa ta mälestus mitte midagi. Nii, et parem on vist meil kõigil alla anda.

lugege ka seda: http://sport.postimees.ee/?id=238369
veidi objektiivsem

head ööd!

ma lähen nüüd magama. sügavalt pettununa eesti kultuuriministeeriumis. ma loodan, et ka opositsiooniliikmed näevad, et Olde ei ole kõiges süüdi. Oleks suht viimane aeg seda taibata. Minul võttis selleks... mmm ütleme aasta aega, et Olde tõesti ei ole kõiges süüdi. Aga see ei tähenda, et ma toetan teda. Olde on Olde ja me kõik teame, milline ta on, aga siiski... ta ei ole kõiges süüdi.

Unknown said...

Ei saa aru, millest te kohati räägite. Kolm palgalist töökohta, mille hulgas mainite raamatupidajat - oioi. Sellise käibe puhul on kindlasti tunduvalt odavam see teenus sisse osta, mitte teha nö sotsiaalseid töökohti.
Lisaks on veel mitmeid kokkuhoiukohti, millest EML siiani arutleda ei taha. Kommentaariumites on palju mainitud autokulusid - olen ka ise selle toetaja, et tegevjuhile võiks maksta isikliku sõiduauto kompi, mis oleks ka Olde puhul teinud aastas kõva kokkuhoiu. Aga senisel juhatusel oli kama kõigest, kui olid head või natuke hapumad ajad. Autoga lennati edasi aga nädalalõpusari ja noorterahad jäeti maksmata! Totrus ütlen mina.
Olen ka ise ühe alaliidu juhatuse liige ja ei kujuta ette, et meie juhatuses keegi nii ükskõikselt majandamisse suhtuks.
Kindlasti ei ütle ma seda, et kõik on olnud halvasti kuid suur osa juhtimisvigu ja personaaliat on viinud olukorra kaose äärele.
Leian, et selle olukorra eest on täiel määral vastutav tänane juhatus, kes pole kuulda võtnud nõuandvaid inimesi vaid jõuga kõigist üle sõitnud.
Olge terved!

Anonymous said...

Rääkides telest. Kuhu on Ants Prii jäänud, kas müüb Jõgeval kellraadioid, mis ööläbi piiksuvad :)

Kaarel said...

Kristjan... ma olen väsinud juba, aga siiski:

näita mulle tõestust, kes see nõudis 20miljonit krooni. Vaevalt ükski maleliidu liige läks ja lõi jalaga lahti KM-i ukse ja ütles, et meil on 20milli vaja. ma ei usu seda elu sees, kuniks ma näen reaalset paberit.

Pealtnägija on alati olnud see, kuhu viimases hädas pöörduda. ja nüüdki.

Jah, Olde vastutab, et uskus naiivselt KM-i suusõnalisi lubadusi. Loomulikult on see Olde süü. Aga vaevalt meist keegi uskus, et eesti riigis on nii kõrgetel kohtadel tööl... ma ei hakka parem kurje sõnu vastu ööd kasutama. ja ka loomad ei vääri võrdlust.

ja Kristjan, sa ei vastanud minu küsimusele. kas sinu meelest on võimalik Maleliitu majandada 200.000 krooniga, ilma, et alaliidu tegevus kannataks või sõltuks heategevusest? kas sinu meelest on normaalne, et ühe spordialaga nagu seda on male Eestis, käitutakse nii. 30-s ala rahastamiselt 2009 (või oli see 2008, unise peaga aastaarvud sassis). Meil oli Keres, meil oli maleolümpiavõistkond 1939, naiskond 1994 (jällegi need aastaarvud, millal oli me naiskond 6.?). Meil oli Ehlvest, Oll. Meil on tublid noored - Narvad ja Ottomar ja Volodin ja neid on veel. Ma ei ole veel aru saanud, miks on vaja olnud nii käituda KM-i poolt, aga igatahes on see tülgastav. Ma ääretult pettunud, et eesti riigis, kultuuriministeeriumis üldse sellised inimesed töötavad. see on häbiväärne. Samuti, olen ma pettunud selles, Kristjan, et sa ainult ühes isikus süüd näed. Aga mis teha. vahest inimesed on pimedad või millestki pimestatud.

Anonymous said...

Hea Kaarel, paljud maletajad on uskunud naiivselt härra Olde suusõnalisi lubadusi...

Kaarel said...

jah. ka mina. aga nende lubaduste tõttu ei ole mina pankroti äärel ja rahvusvaheliselt häbistatud

Marek Kolk said...

Oot, Kaarel ... aga miks sa siis Eestist plehku panid :-D

Gert, see on demagoogia, kui mina nt näen mingit dokumenti? Minu meelest on demagoogia see, kui inimene ütleb selle teles välja ja esimene reaktsioon on, et ei ole võimalik. Neid juhatuse dokusid ei ole mina ka näinud, kui sa muidu magada ei saa.

Probleemi olemus on ju selles, et kui riik juba kord rahasi vähendab, siis tulevikus neid tagasi saada on kordades raskem. Küsimus ongi selles, et MILLE ALUSEL riik neid vähendab. Ok, kõigil võetakse, aga kui pilti vaadata, siis jaotumine on rohkem nagu erakonniti. Kas malet saab päästa ainult nii, et moosime ühe reformari v keski ära?

Pealtnägijas kõlas muideks, et aastal 2016 meid toetataks. Andke andeks, aga selleks aastaks on juba hilja mingit toetust oodata. Juhtub u sama nagu Tallinn 2011 projektiga v nagu praegu karikaga. Jah, võib-olla liigne kartus, aga põhjust kahelda nagu on.

Kaarel said...

eestist lahkumiseks oli oluline roll ülikoolil. eestis sellist ei leia ;).

mis puutub 2016.aasata toetusesse, siis see on ju ka suusõnaliselt tehtud ja nagu me teame, suusõnaliselt võib meie riigis vist kõike lubada.

ja selliste rahadega nagu 200.000 oleme me selleks ajaks ka ju sügaval põhjas.

Unknown said...

Ma olen täiesti nõus, et tänasel päeval tundub ükskõik kui suur rahasumma ikka väiksena.
Kuid mina liikmena tahan teada, milleks seda raha kasutatakse. Kui mul oleks ülevaade siis oleksin ka mina totavam lisavahendite leidmise osas. Paraku näen täna, et Olde ainult hämab ja elab endiselt pilvedes rääkides suurvõistlustest, mille kuuldavasti riik on ära jätnud. Tegelikkuses on see muidugi suurelt osalt juhatuse ja selle esimehe laiskus ja tegemata töö.
Hetkel loen liidu kodulehelt võistluste juhendeid, kus vaid osavõtumaksudest mingisugune protsent auhindadeks - st liit pole leidnud ainsatki toetajat! (kui mingi saalirent välja jätta. Aga ka Viljandis luban EMV korraldamiseks igal ajal tasuta ruume lubada).
Selline alaliidu juht, kes armastab suusõnaliste lepingute najal maailma üles ehitada ja ei tea oma organisatsiooni põhikirjast ilmselt midagi, peaks leidma omale uue väljundi nagu ka M.Kärmas pakkus.
VMS korrastas oma dokumente varasematest aastatest ja selgus, et EML-lt on jäänud ka meile vaid suusõnalised lepingud ja sedagi inimesega, kes meie hulgast lahkunud.

Marek said...

"kus vaid osavõtumaksudest mingisugune protsent auhindadeks - st liit pole leidnud ainsatki toetajat!"

Uskumatu. Esilehel on kaks toetajat kirjas ja sa tuled väitma, et mitte ainsatki. Millise Viljandi saali sa meile tasuta annad siis? Sellise, kusjuures, millel ka väga soliidne välimus on, sinna juurde muu teenus. Kahtlemata, kui sul on sellised võimalused olemas, siis Viljandi elab päris hästi, ainult et eiti pole kuulda seal toimuvatest võistlustest.

Kaarel said...

ma ei toeta sinu seisukohta, et ükskõik, mis summa on väike. kui teha mingisuguseid arvutusi, siis 200.000 on tõesti täiesti tarbetu summa, millega alaliidu ülalpidamine toimival tasemel on minu jaoks küsitav. nt. mulle tundub, et 300.000 elaks juba kuidagi ära. kui saada aga 500.000 nagu bridziliit sai, siis elaks juba väga lahedalt ära.

mis puutub sellesse, et Olde hämab ainult sulle ja ei ava kaarte. loomulikult on see jama, koos on ikka kergem, aga mul isiklikult oleks ka raske usaldada inimest, kes internetis (ja tõenäoliselt ka tavaelus) ründab mind.

mis puutub toetamisse. oleks ma firmajuht ja väga malekauge inimene, siis kuhugi kaklevasse punti ma küll raha ei süstiks. see oleks esimene asi, mida ma vaataks - kas õhkkond on seal normaalne. siis hakkaks inspekteerima juhatust ja tema võimekust jne.
Juhul kui ma maletajana oleks firmajuht, siis ma leiaks alati võimaluse malet toetada. isegi kui ma maleliidu juhte ei usaldaks, mingi võimaluse toetamiseks ma ikka leiaks. toetaks mõnd andekat noort, et ta kõvematele turniiridele saaks välismaal. Ostaks talle uue läpaka vms. vastavalt oma võimetele. samuti on alati võimalus mõne oma sõbra korraldavat turniiri toetada. igatahes jah, oleks (olekseid-polekseid ma vihkan tegelikult) ma rikas, siis 99% tõenäosusega ka toetaks eesti malet. Kui ma võin kasutada eesti tugevaima naismaletaja väljendit: "minu süda valutab ainult eesti male pärast".

see tähendab, et mina ei muretseks oma raha pärast, millest ma ilma jääks...

Kristjan Sander said...

Kaarel küsis: Kristjan, sa ei vastanud minu küsimusele. kas sinu meelest on võimalik Maleliitu majandada 200.000 krooniga, ilma, et alaliidu tegevus kannataks või sõltuks heategevusest?

Vastan. 200 000 on vähe. Maleliidu tuludes aga on avaliku sektori osakaal liiga kõrge (ca. 73%) olnud läbi aastate. See ei olegi normaalne, et riik peab kogu või ka kolmveerandit malelist tegevust üleval. Seni, kuni selline suhtumine ei muutu, jäämegi kiratsema.

Erakapitali suurem kaasamine eeldab läbipaistvat asjaajamist, korralikku finantsplaneerimist ja hoopis suuremat valmidust sõlmida kokkuleppeid ning anda oma tegevusest aru. Kõigest sellest rääkisin 2008. aasta korralisel üldkoosolekul ja varemgi ning ma ei olnud ainuke, kes juhtis tähelepanu praeguse mudeli jätkusuutmatusele. Meid aga ei kuulatud, H. Olde teatas tookord, et Maleliidu majanduslik seisukord on hea ja toetajate usalduse pärast pole põhjust muretseda. Kahjuks on aeg näidanud, et minul oli õigus ja tema eksis.

H. Olde on valinud terava konfrontatsiooni tee nii rea klubide kui mõne endise toetaja kui nüüd viimase arenguna kultuuriministeeriumiga. Niimoodi ei saa. Tuleb osata kokku leppida, kompromisse otsida ja ka kokkulepetest kinni pidada. Sellepärast tulebki ta välja vahetada.

Anonymous said...

Kui Olde paneb ameti maha, siis on eesti malega lõpp? No pidage hoogu! Olde=eesti male?

Peep said...

Autodest. Viimase kahe kuu jooksul olen mõned korrad tankinud Tartus Lõunakeskuse Statoilis. Olen seal näinud inimesi mitu kraadi (loe korda) vingemate autodega kui Maleliidul. Miks kirjutan?! Need inimesed on tuttavad ajalehtede spordilehekülgedelt ja telest. Ei ole ainult suusatajad, muude alade tegijaid on ka kohata. Ehkkki suusatajate autod on paremad, no saate ise aru - ikkagi ala lume sees, katsu sa mingi panniga edasi liikuda.

Maletajaid-kabetajaid pole kohanud ei tanklas, ei teles, korra kehva uudisega lehes. Selle nädalani.

Tanklas Maleliidu kirjadega autosid kohata polegi mu eluunistus. Aga kui sind pole näha siis pole sind ka rahajagajate jaoks olemas.
Mnjah, kui Maleliidu juht saabuks näit. EOK koosolekule läbi vihma jalgrattaga, siis ehk mõnusalt muiates aidataks taksoga koju. Raha jagataks tõsisemate tegijate vahel.

Ja pole siin silmapiiril ikka ühtegi pururikast malesõpra paistmas. Teised oma raha sisse ei mataks ja see pole teps mitte ainult Hendriku süü. Potensiaalne sponsor pigem toetaks konkreetset (noor)mängijat või meelepärast klubi.

Hendrik Olde said...

Hea Gert, Kristjan ja kõik malehuvilised,

Eesti Maleliit on püüdnud järjepidevalt ja juba aastaid jõuda Kultuuriministeeriumiga selgusele, et mille alusel toimub spordialade valik ja nende rahastamine. Ehk küsiksid Hasartmängumaksu Nõukogust, et kuidas on võimalik korraldada eraldatud 20 tuhande krooniga Paul Kerese mälestusfestivali (aga me tegime selle ära). Samas sai riigilt täiendavalt Sinu erakonnakaaslase poolt juhitud Turniiribridzi Liit pool miljonit krooni rahvusvahelise võistluse korraldamiseks?! Eesti spordis ei ole täna küsimus rahas, vaid parteilises kuuluvuses. On ju ka Gert üks nendest, kes on loonud tausta HMN liikmete hulgas, et maleliit ei saaks sealt toetust oma projektidele.
Me lootsime kuni viimase hetkeni, et kokkulepped peavad ning kaine mõistus võidab. Paraku läksid ministeeriumile appi "male päästjad" oma meeskonnaga, kes vahendeid valimata soovivad kukutada tänast EML juhatust.
Ja enamasti ongi ministeeriumi seisukoht kujundatud just nende inimeste suhtumise läbi, kes ei ole leidnud EML liikmesklubide enamuse toetust. Olen kuulnud minagi, et Tõnu Seil olevat öelnud nagu tagaks tänase juhatuse võimul püsimise fiktiivsete klubide kasutamine üldkoosolekul ja enamus tegutsevaid klubisid peavad paraku sellise olukorraga leppima. Palun nimetage mulle need fiktiivsed klubid!
See on tõsiselt kurb, et Margus Sööt ei võitle mitte selle eest, et spordialale tuleks rohkem raha, et spordi rahastamine toimuks võrdsetel alustel ning et Eestis toimuksid rahvusvahelised tiitlivõistlused (mille nimel võitlevad nii paljud spordialaliidud Eestis), vaid ta toetab riiki selles, et male võiks olla alarahastatud ning me ei peakski tegema siin ühtegi rahvusvahelist tiitlivõistlust.

Aga kuna oleme jõudnud täpselt sellesse seisu kus oleme, siis nüüd on ka EML juhatusel võimalik rääkida asjadest õigete nimedega. Nii ma siis hakkangi juba tänasest panema jooksvat infot juhatuse ajaveebi, millele lisan ka dokumendid (kirjad, kokkulepped, jne.).
Õppisin aastast 2004, kui ma olevat lubanud ühele maletajale suusõnaliselt ja nelja silma all maksta MO-ettevalmistuseks raha. Tookord läks see väidetav lubadus avalikkuse ette ja "müüs" hästi. Sealt edasi on mul küll õnneks olemas ikka ka kõik kirjalikud jäljed lubadustest, mida ma ka tegelikult olen andnud ja mida ei ole keegi oma unenägudes minu suusõnalisteks lubadusteks pidanud.
Aga keegi ikka (viimati ka Tõnu Seil) mainib, et me nagu ei olekski midagi ametlikult küsinud või siis me olevat kusagil midagi ainult suusõnaliselt lubanud...

Ma ei usu, et 2008.aastal alustatud võitlus EML juhatuse ja minu vastu, mis on toimunud K.Sanderi, M.Söödi ja G.Elmaste aktiivsel vedamisel, on toonud Eesti malele kasu.
Just see võitlus on täna viinud selleni, et riigil on võimalus öelda malele EI.

Ei ole mõtet süüdistada siin anonüümselt (mõned oma nime all) Oldet kõiges. Enamus siinsetest süüdistustest on ju ilma igasuguste faktideta ja seega selge laim minu kohta.
See oli ka põhjus, miks ma siin mõni aeg tagasi küsisin K.Sanderilt, et kelle nimel ta selliseid väljaütlemisi teeb.
Eks siis tuleb ka see aeg, kus nii mõnigi süüdistaja peab ikka põhjendama oma väljaütlemisi, mitte mina ei pea ümber lükkama seda laimu, mida minu kohta öeldakse.

Lõpetuseks. Ma tõesti ei usu, et tegutsevad Eesti maleklubid toetavad sellises võitluses Margus Sööda & Co tegevust, kes tegelikult võitlevad oma tegevusega male vastu, mitte ei otsi võimalusi kuidas malet arendada.

Anonymous said...

Teie, härra Olde, ei ole male.

Anonymous said...

Malejuht Olde, mille peale kulusid 2009. a. noortespordi rahad? Kas Kass on kulutanud 1 miljon krooni (nagu väitsite 2008 aasta lõpul) või 350000 krooni ja mille peale? Mille peale kulutasite Teie 150000 krooni?

Hendrik Olde said...

Ja palve - lõpetaks nüüd selle "trummidega põristamise" ja teeks ka midagi reaalset ära!

Gert ja Kristjan võiksid alustada näiteks kasvõi väikestest asjadest.
Kristjanil on siiani maksmata tema enda litsentsitasu (mis on kinnitatud EML üldkoosoleku poolt) 2008. ja 2009.aasta eest.

Gert võiks Viljandi MS-i juhina siiski täita alustuseks kohtuotsust ja siis oleks tah vähemasti mingi moraalne õigus edasi "põristada". Seejärel võiks ka muud seni maksmata arved ära tasuda.
Luban, et kui Gert tõstab EML arvele selle kohtuotsusega seni maksmata summa (üle 20 tuhande krooni), siis liigub see raha ka kohe edasi Margus Sööda poolt esindatud Vabaetturile noortespordi võlgnevuse katteks.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Alustada võiksid sellest, et "kokkulepped ei pidanud" noortespordi toetuse kasutamise osas Maleliidu poolt. Ära õigusta oma ebaõnnestumisi vandenõuteooriatega. Sa ei ole hakkama saanud Maleliidu headele tavadele vastava juhtimisega ja ootuspärane tulemus ongi nüüd käes.

Juhatuse leheküljele võiksid kõigepealt panna vastused minu kahele küsimusele, mille estiasn rohkem kui kuu aega tagasi EML liikme Tartu Ülikooli Maleklubi nimel. Need on:

1) millistele klubidele on EML võlgu 2009. a. riiklikku noortespordi toetust, mille maksetähtaeg oli 31.12.2009, millises ulatuses ja millisel põhjusel?

2) kas EML juhatuse esimees töötab või on viimase aasta jooksul töötanud Tõnu Truusi Malekoolkonna klubis ja kui jah, siis millisel ametikohal?

Anonymous said...

Kulla Hendrik. Mul on rõõm lugeda, et julged endiselt mind otseselt süüdistada HM rahastamise sulgemises. Sul on täielik õigus jääda oma arvamuse juurde ja jumal Sinuga, aga ma veelkord ütlen, et ei ole minu võimuses (kuna ma ei ole jumal) mõjutada mingisuguseid institutsioone väitega, et Olde on paha, ärge malele raha andke. Sellest võiksid ehk aru saada.
Viimases kommentaaris lisad väite, et kultuuriministeeriumilt saadud 2008.aasta noortespordiraha, mille VMS liidule võlgneb kannad edasi Marguse poolt viidatud klubidele.
Kas Sa oled asja tuuma pisut juurelnud. Nimelt olen seisukohal, et võimaluste tekkimisel ja noortespordi raha tagasikandmisel Eesti Maleliidu kontole - peab see raha tagasi jõudma ka kultuuriministeeriumile, mitte ei saa seda kasutada 2009. aasta noortespordivõlgade silumiseks.
Mulle tõesti tundub, et oled asja võtnud kui "suur maleisa", kes lahkelt lubab tõsta pappi siia-sinna, paraku pole ma Sinuga selles osas päri ja soovin siiralt, et klubid, kellele EML tänasel päeval noortespordi rahasid ja riiklikud institutsioonid, kellele võib-olla ollakse võlgu nt aruandeid, käituksid EML-ga täpselt samamoodi nagu käitus EML eelmisel aastal Viljandi Maleseltsiga
hääd
Gert

Anonymous said...

Huvitav, et Olde ikka ei saa aru, mida ta teeb. Sihtotstarbeline raha on sihtotstarbeline raha, seda ei tohi mitte mingil juhul kulutada muudeks otstarveteks. Seetõttu normaalse majandamise korral ei ole selline olukord nagu praegu - riik on kandnud Maleliidule üle sihtotstrabelise noortespordi toetusraha, mis tuleb kohe klubidele üle kanda, aga nüüd tuleb välja et seda üle kanda ei saa, sest raha netu ja nüüd tuleb klubidel tuleb oodata, millal EML Viljandi maleseltsiga kohtutee lõpetab ja kohtuasjadega teenitud raha kätte saab...
Sihtotstarbeliste rahade äraraiskamine muudel otstarvetel (olgu need siis kas Vasjukiga seotud või kasvõi EML igapäevasteks majanduskuludeks)
on tavaline majanduskuritegu. Kui nii võtta, siis peaks MBO hakkama juba kuivikuid ja barankasid oma abikaasale pakkide saatmiseks koguma... ;-)

Anonymous said...

Nimetaks asju õigete nimedega. Need kes on käinud riigikogu liikmetele ja ministeeriumiametnikele kaebamas, et maleliidult rahasid ära võtta, ongi ju tegelikult Eesti male hukutajad!

Kristjan Sander said...

Ja nüüd kõik koos:

Kusagil struktuurides on kallutatud jõud!

Marek Kolk said...

"Kristjanil on siiani maksmata tema enda litsentsitasu (mis on kinnitatud EML üldkoosoleku poolt) 2008. ja 2009.aasta eest. "

Kristjan, kas see vastab tõele ja kui vastab, siis mida sa plõksid siin meie raha eest. Sel juhul erinevalt sinust on mõned siin Eestis ikkagi sellest kohustusest kinni pidanud. Juba eeldan, et siia tuleb juriidiline pläma. Palun ütle täna ka, et sa ei teagi asjast midagi. Huvitav küll, kõigest muust küll tead.

Anonymous said...

minu arusaamist mööda ei ole litsentsi eest maksmine üldse vajalik, kui ei mängita turniire, mis eeldavad selle maksmist. kui kristjan on mänginud turniire, aga temalt pole litsentsi küsitud, siis on see pigem turniiride korraldajate viga.
või on olemas mingi plõksimislitsents?

Marek Kolk said...

Nu vot, vahva, "minu arvates". Ma saan aru, mulle ka tuli "üllatusena". Aga ei saa olla, et Kristjan ei ole tänaseks päevaks teadlik järgmisest:

"
1.1 kõigil Eesti täiskasvanute ja noorte meistrivõistlustel (sh. kiirmales ja välkmales);
1.2 nn tavamale reitingu arvestusse minevatel turniiridel, mis on EML kalenderplaanis;
1.3 üle-riigilistel kiirturniiridel, mis on EML kalenderplaanis;
1.4 erandina on litsentsitasudest vabastatud maletajad, kes mängivad kalendriaasta
jooksul vaid ühe punktides 1.2 -1.3 loetletud turniiri ning võistleja on võistlust korraldava
spordiorganisatsiooni liige (näiteks: Viljandi MS liige, kui ta mängib aastas ainult I. Raua
mälestusturniiril);
";

Peep said...

Kohtunikuna pole ma veel turniirilt kedagi litsentsitasu maksmata jätmise eest minema saatnud. Korraldajaile on ka see stardiraha oluline. Ainuüksi kontrollimine võtaks aega. Paljud arvavad, et kui kohtunikul on arvuti laual, siis on automaatselt ka internet. Mina nii palju ei teeni, et seda endale lubada. Väide, eile maksin, ei ole aga uus.

Pealegi peaks selle raha vastu võtma volitatud Maleliidu esindaja. Te kõik hakkaksite karjuma, kui Maleliit igale turniirile kassiiri komandeerib. Need litsentsitasud ei teeni ennast sel juhul tasa. Aitaks muidugi litsentsitasu suurendamine. Viimast me keegi ei taha. Või kuidas?!

Anonymous said...

no kuulge. iga tööd saab teha rahulikult ja ilma rabelemiseta. kui litsentsidega on jama, siis peab kohtunikul olema nimekiri käepärast. ja kui seda kohe pole aega kontrollida, siis saab ta seda teha voorude ajal. aga mitte nii, et 3 aastat ei õnnestu kellelgi mõne mehe käest litsentsimaksu kätte saada ja siis heidetakse seda ette ilma, et keegi teaks, kas litsentsimaksu küsimine nonde aastate eest on õigustatud või ei ole.

Peep said...

"litsentsitasu maksmata = reitinguarvestusest väljas" on võrdluseks FIDE stiil. Meil annab selleni veel areneda.

Anonymous said...

Ärge hakake litsentsitasudest pasundama. See järjekordne teema, millega minu väitel pole liit kuidagi hakkama saanud. Mitte, et mul litsentsitasude vastu põhimõtteliselt midagi oleks aga maleliit arvab, et selle litsentsi maksmine on klubi asi ja kui ise seda mängijalt kätte ei saa siis saadab aasta hiljem klubile arve.
Pullshit

Peep said...

Soliidsed klubid tasuvad mängumeeste eest litsentsitasusid omal initsiatiivil. Neile pole vastuvõetav, kui võistkonnavõislusest keegi eemale peab jääma jne.

See mitte tasumine on rohkem juhuslikuma rahva probleem, samas just selliste juurdetõmbamise kaudu peakski ala kandepinna laiendamine käima.

Marek Kolk said...

Mina maksin 2009. ise oma litsentsi ja mulle on ABSOLUUTSELT vastuvõetamatu, kui mõni tegelane tuleb siia ütlema, et einojah, ei ole nagu tema asi jne. Osalesin ainult ühel turniiril, ometigi ei lasknud ma seda klubil maksta, vaid minu peas ikka käis läbi mõte, et klubi on niigi raskustes.

Kui me räägime siin seadusest v eetikast? Ok, keegi krt ei ole tänaseks välja mõelnud mingeid erilisi karitusi mittemaksmise eest, aga sel juhul võiks see teine pool, kes selle sama raha pani kuskile mujale ... veidi vaiksem olla, sest sellest sõltub võib-olla minu töö tasu nt ja sel juhul võin ma ikka vägagi kuri olla.

Ma olen ka juhatuse ajaveebi kommentaaris kutsunud üles sel teemal arutlema. Kui selline süsteem sobib, siis seda tuleks ka aktsepteerida. Kui ei sobi, siis palun mõelgegi midagi muud välja.

Kui maleliit juba alustas sõda, siis mina ka lähen oma ütlemistes veidi järgmisele tasandile.

Hendrik Olde said...

Marek,
maleliit ei ole küll alustanud mingit sõda ja mitte kellegi vastu. Vahel lihtsalt peab ka maleliit astuma vastusamme nende suunas, kes püüavad pidevalt sõdida alaliiduga.
Ja tegelikult oleks alaliit pidanud juba ammu oluliselt otsekohesemalt oma seisukohti väljendama.
Meie viga, et lasksime sellel laimamisel ja lahmimisel liiga kaugele minna ning nii tekkis nii mõnelgi karistamatuse tunne - a`la KÕIK on lubatud.

Anonymous said...

misasjad on need KÕIK on? Minu meelest on asi täiesti vastupidine - Olde arvab, et TEMALE on KÕIK lubatud.
Kui mitmed aastad arvas Olde, et võib kõiki karistamatult sõimata? Kümned inimesed kurtsid, et Olde jälle sõimas neid. 2008.a. erakorralisest koosolekust oli vähemalt niipalju kasu, et pärast seda lõpeats Olde "oma alamate" sõimamise.
Nüüd siis, kui käes on pankrot, selgus järsku, et kõik ei olegi isegi Oldele lubatud.

Kaarel said...

Meelis,
jah, pealtnägija oli objektiivne. mulle ei meeldinud ainult üks väide seal - Olde mängis juriidiliste trikkidega opositsiooni üle. See ei olnud ju mingi juriidiline trikk, see oli ikkagi klubide enamiku tahe.
Ma olin tol koosolekul ise kohal ja toona olin ma selgelt opositsiooni poole kallutatud. Praegu, konkreetselt fakte vaadates ja oma mälu värskendades, ei olnud need mingid Olde trikid, vaid klubide otsus. Tehke, mis tahate, aga ma usun, et see hääletuse tulemus on ka kuskil kirjas ja keegi ei saa seda vaidlustada.

Jürgen said...

kas maleliidul on olemas ka mingi tegevusplaan (plaan B), kuidas praeguses olukorras edasi minna? (pankroti väljakuulutamine, tagasiastumine, aktsiaemissioon, valge laeva ootamine, malekellade müük, uute sponsorite otsimine, taksoteenuse osutamine alaliidu autoga, auto mahamüümine, litsentsitasude kümnekordistamine, korjandus, oksjon, liitumine bridžiliiduga?)

või ei ole plaani B?

Unknown said...

Jürgen oled just minu mõtted suust võtnud. Kui küsisin viimasel koosolekul kas on tegevuskava või eelarve siis sain vastuseks ainult häma, mida võib osaliselt lugeda ka protokollija M. Siilu poolt osaliselt kirja pandud protokollist (Kellel on huvi, võin pakkuda koosoleku helifaili, mis kõlab pisut teisiti aga see selleks)
Kas siis juhatusel on mingi plaan kuidas edasi minna? Või loeme seda jälle ühel hetkel kusagilt ajakirjandusest? Kas on ikka õige rünnata riiki, poliitikuid ja oma maletajaid ning klubisid?
Olen alati olnud valmis koostööks ja väidan, et olen ka täna kui EML näitaks kasvõi pisukest tahet asja kõigile vastuvõetaval viisil paremuse suunas muuta.
Tehke algust ja avaldage edasine tegevusplaan

Anonymous said...

Kava ju lihtsamast litsam, kas pole aru saanud?
2011 MK ja siis edasi Olümpia. Enne vaja papp saada riigilt. Eesti tasandil male tõmbame seniks koomale

Kaarel said...

minu teada ei ole keegi rääkinud riigi tasandil male koomale tõmbamisest. ma ei saa aru, kust nii rumal väide pärineb...

Hendrik Olde said...

Ma ikka tahaks selle Eesti male koomale tõmbamise arvelt konkreetseid fakte.
Räägitakse, et turniirid jäävad ära, nädalalõputurniiride sarja ei toimu, jne., jne.
Palun nimetage mulle konkreetselt need turniirid, mis EML poolt 2009.aastal ära jäeti. Omalt poolt võin öelda, et MTÜ Vabaettur jättis ära täiskasvanute turniiri ning ka Viljandi MS jättis ära I.Raua memoriaali (sh. noored). Kui mitte arvestada seda sügisel väiksele ringile tehtud turniiri.

Kui EML kutsus ellu nädalalõputurniiride sarja, siis ju samad turniirid toimusid ka 2009.aastal, kuid ainult sarja koondauhindu ei olnud, st. meie tugevamatele maletajatele ei jätkunud enam täiendavaid auhindu. Aga ehk on siin ka väike süü maletajail endil, kes 2008.aasta peasponsori esindajat EML juhatuse liikmena 2008.aasta detsembris püüdsid maha võtta.
Samas toetas EML sisuliselt kõiki üleriigilisi turniire, mis erinevates kohtades korraldati.

Veelkord, millised olid konkreetsed võistlused, mis EML süül 2009.aastal ära jäeti? Ärme ajame tühja loba, vaid toome ikka konkreetsed faktid!

Anonymous said...

Oioi, Kaarel. Sinu mälu veab Sind kõvasti alt või ei saanud Sa 2008.a. eriti aru, mis toimub.
Kohapeal selgus, et kaks opositsioonilist klubi on hiljaaegu maleliidust välja arvatud (kuigi ühe klubi esindaja oli kohal ja teiselt oli olemas volikiri). Mingi opositsioonilise klubi volikiri tunnistati veel kehtetuks jne.
Samal ajal oli Oldel taskus 5, Brokko-Oldel 3, Siilil 2 või 3, Reil 5 häält (loodan, et ei mäleta valesti... aga maleliit pole tolle erakorralise koosoleku protokolligi avalikustanud). Mitu häält oli Airapetjanidel, seda ma ei tea. Miks Oldet toetas Truus, kes teda "bandiidiks" kutsub, sellest ma ka aru ei saanud.
Minul isiklikult on kahtlus, et kõik nimetatud volikirjad ei pruukinud samuti olla korrektsed ja kas neid opositsiooni esindajatele näidatigi?
Ja ma kahtlen sügavalt, kas need klubid andsid Olde klannile oma hääled selleks, et kerkinud probleemide üle MITTE arutlust pidada. Kui Olde&Co oli oma õigsuses nii kindel ja tagasivalimiseks hääledki olemas, miks ei lastud opositsioonil üldse rääkidagi? Eriti silmakirjalik oli Olde ettepanek lõpetada ametlik osa ja minna edasi "vaba mikrofoniga", kus rääkidasoovijat keegi enam ei kuulanud.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Konkreetsed faktid: eelmise aasta nädalalõpu turniiride sarja ärajäämine ja Eesti-Soome matshi ärajäämine. Maleliidu pankroti äärele sattumine ja sellega kaasnev Eesti maletajate võimatus rahvusvahelistel turniiridel osalemiseks.

Viljandi MS poolt korraldatud Raua memoriaal toimus (ise osalesin muuhulgas). Ära valeta.

Marek Kolk said...

Vingelt lugesid turniire üles, Kristjan. Päris palju said kohe, varbad pidi ka appi võtma ilmselt. Nädalalõpusari kui koonauhindadega asi - siin ei tohiks mööda minna eelmise korra peasponsori solvumisest just TEIE tegevusele, mitte maleliidu tegemisest sponsori vastu.

Äkki loeks pigem need üles, mis hoolimata raskustest ikkagi toimusid, sealhulgas muide ka I. Raua memoriaal.

Kristjan Sander said...

Marek, juhatuse liikmete ülesanne on Maleliidule sponsoreid otsida ja üritusi korraldada, mitte solvunuid mängida ja maleelu torpedeerida. Kui keegi ei taha malet arendada ja sponsoreid otsida ja on väga-väga solvunud ükskõik kelle või mille peale, oleks temast ainuke lugupidamisvääriv samm juhatuse liikme kohast loobumine.

Anonymous said...

On olemas kahte tüüpi opositsiooni! Ühed oopositsionäärid üritavad oma asja eduk edasi ajades tõestada enamusele, et just nemad on need õiged juhatuse liikmed. Teised keskenduvad ainult negatiivsele, mis on, ise sealjuures summutades igasuguse positiivse tegevuse. Kahjuks Sander ja Kompanii on just viimase tüübi esindajad, ja neil ei ole võimalik kuidagi teiste usaldust võita.

No kuidas on võimalik väita et viimane Raua turniir edukalt toimus, kui võrrelda seda kas või 2008.a. võistlusega? See on juba demagoogia tipp.

Kaarel said...

Anonüüm. ma tean ka täiesti tavalisi, tublisi malejuhte, kes toetasid Oldet sellepärast, et neis ei olnud opositsiooni usku. seetõttu ma kahtlen ka nende häälte ebaseaduslikus kogumises.

Kristjan, ma arvan, et mitte ei mängitud solvunut, vaid oldigi seda. Kui ma toetaks malet üldiselt ja peaks samal ajal sõimu taluma ja lõpetuseks tahetaks mind maha tõmmata, siis ma ei näe põhjust, miks ma peaksin toetama malet üldiselt, kui ka nendel, kelle sõimu alla ma langesin, on võimalik minu toetusest (loe: rahast) kasu saada. ma eelistaksin selle raha anda kellelegi, kes ka austaks mind või vähemalt ei sõimaks mind selle eest, et ma raha annan millegi hea jaoks. tundub, et nii ka tehti praegu. nii, et see NL-sarja äralangemine jääb kohe kindlasti teie südametunnistusele.

Anonymous said...

Kulla inimene, kes võtad siin õiguse kommenteerida I.Raua turniiri teemadel. Ole hea ja pane oma nimi ka alla teinekord.
Sinule teadmiseks, et 2008.aastal toimus Raua turniir täismahus koos noorteturniiridega, millele Viljandi Maleselts kulutas ka 2008. a. noortespordi vahendeid suurusjärgus kuni 5000 krooni. Paraku Olde 2009. aastal otsustas meie klubi kohtusse kaevata, kuna tema ei näind ei kuulnud et miskit toimund oleks ja nõudis sellele turniirile kasutatud raha pluss leppetrahvi 5000 krooni hunnikus meilt tagasi.
2009. aastal ei plaaninud liit meie klubile muidugi mingeid vahendeid ja seetõttu oleme Viljandis seisukohal, et oma lasteturniire võite kapa-kohilas teha. Meil on õigus otsustada ise mida ja kui suurelt me kohapeal teeme.
See kõik samamoodi nagu sel aastal ärajäänud Rapla turniir või kui toimus siis ikka väga mannetult kuna juhendeid tulemusi pole üldse näha olnud.
Erinevalt Rapla turniirist oli ka 2009.a. I.Raua juhend üleval nii vaadeldajas kui EML lehel. Kui ei osale siis oma asi.
Kusagilt lugesin siit, et väideti et 2009 toimus nädalalõputurniir ainult koondauhindu ei olnud :) Naera puruks mis siis oli? Litsentsitasude nõue mängijatele?

Ahh ei taha oma tuju rikkuda selliste väiklaste anonüümikutega aga mis teha pask ongi haisemiseks ütleb rahvatarkus

hääd
Gert

Anonymous said...

Kas mitte Viljamdi Maleselts ise esimesena maleliitu kohtusse ei kaevanud?

Kristjan Sander said...

Kaarel, kui nii kõvasti solvutakse, et hakatakse maleürituste korraldamise asemel neid likvideerima, siis ongi kõige õigem teostada ennast mujal kui Maleliidu juhatuses. Maleliidu juhatusse võiks ikka kuuluda inimesed, keda huvitab male arendamine, n'est-ce pas?

Marek Kolk said...

Gert, kas sa meelega teed seda või milles asi on?

1) Väitsid, et ei leita ühtegi sponsorit, ometi on esilehel kaks nimetatut kirjas ja see on malele väga väärtuslik. Mine küsi nt Aksel Rei käest, mis tema asjast arvab v nt Karmen Viikmaa käest, tippmaletaja Jürgen Innose käest jne

2) Rapla turniir :

http://www.maleliit.ee/modules.php?name=Arhiiv&a=17&klass=21&id=151

Siinjuures demagoogitsesid sa juba siis, kui juhendeid küsisid, nagu sa ei teaks, kus ja kes ja mis formaadis seda korraldab. Ok, see selleks, aga tulla täna väitma, et ei ole tulemusi ja muud pahna? Tõesti, kui ämbrisse tahad astuda, siis vali vähemalt poliitikuna mõni selline, mida mingi minusugune lihtne loll ümber lükata ei oska. Kui kahelda tahad, millal need üles panin, siis serveris on salvestamise info olemas ja need ei ole sinna mitte viimase kuu jooksul pandud.

3) "aastal otsustas meie klubi kohtusse kaevata, kuna tema ei näind ei kuulnud et miskit toimund oleks ja nõudis sellele turniirile kasutatud raha pluss leppetrahvi 5000 krooni hunnikus meilt tagasi"

Minu teada küsiti esiteks aruandlusi, mille kohta sa ise väitsid Vaadeldaja kommis, et VMS juhatus võttis vastu sellekohase otsuse, et neid aruandeid ei esitata. Edasi tõesti mina ei tea asjast eriti midagi, aga sellisena kõrvalt näen, et maleliit põhineb selles küsimuses oma käikudel mingil määral faktidel, sina aga juttudel. Ei ole eriti võrdne argumentatsioon.

"Erinevalt Rapla turniirist oli ka 2009.a. I.Raua juhend üleval nii vaadeldajas kui EML lehel."

Erinevalt Raua turniirist on nt Rapla turniiri tulemused EML lehel üleval. Kas ma pean tulema tagasi vana küsimuse juurde, et Viljandi ei saada eriti oma tulemusi (tõsi, midagi sealt ikka tuleb)? Tead, ma võin tahta olla nii neutraalne v maleliidu vastane kui tahes, aga sinu argumendid on täiesti ühele poole kaldu ja lisaks eksid sa ka veel.

Raud :

http://www.maleliit.ee/modules.php?name=Arhiiv&a=21&klass=16&id=49

reitinguarvutuseks ei ole esitatud, hoolimata sellest, et arvutus ise on tavamales tasuta. Tõsi, see litsentsiteema teeb asja segaseks (ja seda võikski klubide juhid arutada, aga mitte mingitel imelikel teemadel, et kas kuskilt mingit paberit saab v ei saa).

4) "Kuidas mõtleb EML tulla toime MK või olümpia korraldamisega, kui isegi 5-l !! laual toimuva turniiri reaalajas kajastamisega on tõsised raskused?"

Küsime selle nüüd üle Tarmo Tuule käest, mis tema asjast arvab. Mina olen ühte sellist arvamust juba kuulnud.

Minu küsimus sulle on , et miks sa devalveerid oma positsiooni täiesti mõttetute möödapanekute v kriitikaga, mis on suht koht põhjendamatu. Sinu küsimuste seas (mida siin ei ole esitatud) on ka väga mõistlikke ja põhjendatud asju, aga sa lihtsalt oskad paari rumala väitega teha olukorra, kus ka sinu ülejäänud rida muutub kaheldavaks.

Anonymous said...

Marek ma ei viitsi Sinuga vaielda. Loe minu varasemaid kohtuasja puudutavaid kommentaare ehk saad targemaks.
Püüa ka ise kasvõi üks kord näha ka liidu puudusi. Sa oled muutunud täiesti arusaamatuks minule.
Demagoogitsed mingite nüansside kallal.
Ise vahetasid oma klubi ära kasutades seda, et oled maleliidu moderaator. Viljandi Maleseltsi põhikiri ütleb, et mängija peab klubi teavitama (kusjuures kirjalikult). Minul sellest küll savi aga lõpeta see maleliidu õigustamine siin ükskord ära ja lepi sellega, et mina tänasel päeval maleliidu juhtimist taunida julgen!
Ja loodan, et sul ikka niipalju mõistust on antud, et näiteks liidu pankroti korral mitte hakata terve elu puhuma juttu kuidas nn opositsioon liidu põhja lasi
hääd ööd
Gert

Anonymous said...

Jürgen kirjutas...
kas maleliidul on olemas ka mingi tegevusplaan (plaan B), kuidas praeguses olukorras edasi minna? (pankroti väljakuulutamine, tagasiastumine, aktsiaemissioon, valge laeva ootamine, malekellade müük, uute sponsorite otsimine, taksoteenuse osutamine alaliidu autoga, auto mahamüümine, litsentsitasude kümnekordistamine, korjandus, oksjon, liitumine bridžiliiduga?)



auto mahamüümine on ikka väga rumal plaan (see võib ära tasuda ainult juhul kui ostetakse VW Passat - Passatimees on meil nüüd ju olemas). Aga ikkagi odavam oleks autole lihtsalt väike ümberehitus teha ja suurem paak külge ühendada...

Anonymous said...

Üllariga selles osas nõus, et praeguse juhatuse eesmärgid on läbikukkunud ja sellest tulenevalt maleliidu rahaline seis pankroti eelne ning seega oleks nende poolt tõesti parim praegusel hetkel tagasi astuda.
Samas jälle viis kuidas avalik opositsioon on oma detailide kallal norimisega kogu aeg kaikaid kodaratesse loopinud, ning avaliku EMLi ignoreerimisega silmapaistnud (nt Kanepi poolt maleliidu meilide blokkimine, Külaotsa soov osaleda EM-il ilma EMLiga kooskõlastamata, kuigi juhendid ütlevad et asja tuleb ajada ikkagi läbi kohaliku maleliidu ei ärata ka nende vastu mitte mingisugustki usaldust.

Ainus termin, mis selle kohta käib, on patiseis.

Marek Kolk said...

"Püüa ka ise kasvõi üks kord näha ka liidu puudusi. Sa oled muutunud täiesti arusaamatuks minule."

Miks sa arvad, et ma ei näe neid?

Et mina olen arusaamatu, kui sina tuled ja väidad, et tulemusi ei ole? Mina olen arusaamatu, kui sina tuled ja väidad, et sponsoreid ei ole. Et mina olen arusaamatu, kui sina tuled ja väidad sisuliselt, et T. Tuul teeb Tallinnas s**tta tööd?

Kumb meist nagu arusaamatu on. Kas ma pean nendele väidetele takka kiitma? Et siis olen nagu omainimene jah?

Ja kui sa oma dokumendi pläma edasi ketrad "Viljandi Maleseltsi põhikiri ütleb, et mängija peab klubi teavitama (kusjuures kirjalikult).", siis ma küsin sinult, kus on minu kirjalik avaldus VMS liikmeks astumiseks.

Unknown said...

Marek, mina ei viitsi Sinu teksti tähe kauapa närima hakata aga leiaksin palju rohkem kohti kus samamoodi iga lause kallal iriseda.
Rapla turniiri osas väidad, et tabel olemas - jumal sellega. Väga hea siis kui mingeid asju mingil hetkel arhiivi tõstad. Mina pidevalt seal ei tuhni. Väidan lihtsalt, et selle võistluse juhendit pole kunagi EML lehel olnsd ja ka selleaastased tulemused ei jõudnud operatiivselt esilehele vaid pisteti ilmselt otse arhiivi või reitingutesse.
No arva mida tahad aga.....
Ei ole mina kunagi öelnud, et Tarmo Tuul on teinud halba tööd ja ei taha seda ka teha. Väitsin lihtsalt millalgi, et kahtlen kas Eesti on võimeline toime tulema suurvõistluste korraldamisega, kui 5 laual ülekannete tegemisel tekkis tõrkeid (Võimalik, et neid oli vähe aga mina juhtusin ülekannet külastama just kahel sellisel korral kui puudused ilmnesid ja rohkem ei viitsinud).
Küsid, kus on sinu liikmeavaldus. Kahjuks ma seda ei tea aga olid varem aktsepteerinud oma kuulumist VMS-i, mängides selle klubi eest ja nähes klubi liikmete nimekirja, mida klubi EML-le esitab.
Ole hea ja kasuta siis minu puhul ka seda klubi nime vahetamise õigust ja pane mind nüüd näiteks Viljandi Kabeklubi esindajaks. Kujutan ette kuidas korvpallurid hakkavad iga nädal teist särki selga tõmbama, ilma, et eelmist särki klubile tagasi viiks. Asi on kultuurses käitumises. Olen suhteliselt kindel, et ka meie klubi ei oleks hakanud Sind kinni hoidma ja kuidagi takistanud klubivahetust kui ainult oleksid toiminud korrektselt, teavitades klubi, mitte ise oma nime taga klubi nime ära vahetades.

Unknown said...

Ja veel lisaks. Ma ei mõelnud eesti tavamale mv-i vaid välkmalet, kus oleks võimalik ka minul osaleda. No tee mis tahad aga ma ei näe toetajaid ja juhendis mingi umbmäärasus, et kui sponsoritel on huvi siis saate äkki saia ka....

Marek Kolk said...

Gert, üks asi kui sa tuled maleiitu sõimama, teine asi kui sa MIND ISIKLIKULT solvama tuled väitega, et ei ole seda ja teist :

"EML lehel olnsd ja ka selleaastased tulemused ei jõudnud operatiivselt esilehele vaid pisteti ilmselt otse arhiivi või reitingutesse."

http://www.maleliit.ee/modules.php?name=News&file=categories&op=newindex&catid=19

postitus : Laupäeval, 30. Jaanuar 2010, kell 22:31 . Reitingusse lisatud 1.02.2010 21:57:00 (kas pean sulle koopia serveri pildist saatma? kusjuures serveri andmeid ei suuda mina võltsida)

Esilehel ei peagi maakonna uudised olema. Sinna teen valiku mina ja täielikult ise valin, kui just väga konkreetselt ei ole EML kontorist öeldud, et mingi asi peaks tingimata esilehel olema.

Ma ei suuda uskuda, et poliitik astub sama asjaga samasse ämbrisse mitu korda. Mina tõlgendan seda juba avaliku laimuna. Sa lihtsalt väidad midagi ilma et kontrolliks.

"Küsid, kus on sinu liikmeavaldus. Kahjuks ma seda ei tea aga olid varem aktsepteerinud oma kuulumist VMS-i, mängides selle klubi eest ja nähes klubi liikmete nimekirja, mida klubi EML-le esitab."

Aga siis ära tule palun rääkima mingitest kirjalikest avaldustest a la väljaastumisest. Nüüd võitlen ma juba enda isikliku maine eest, mitte maleliidu oma eest ja siin ma olen valmis sinuga täielikult tülli minema, kui sa ei lõpeta avalikku laimukampaaniat faktidega mida ma sekundiga ümber lükkan.

Unknown said...

Heake küll, ma tunnistan, et ei kontrolli igat detaili enne kui siia kommentaariumi kirjutan.
Kui oli tabel üleval siis oli aga mina ei näinud! Rapla juhendit (EML kalenderplaani üritus) lausa otsisin tervelt 2 nädalat aga ei leidnud. Juu see oli ka sellises kohas kust ma otsida ei osanud.
Tahan öelda, et sul pole põhjust iga sõna kallal nokkida. Olen ammu aru saanud Sinu seisukohtadest ja arvamistest.
Minu eesmark on juhtida tähelepanu asjadele, mis minu arvates ei ole spordiliidule sobilikud. See, et Sina sellega ei nõustu on sinu isiklik arvamus.
Vasta siis, kes on need sponsorid, kes toetavad Eesti välkmalemeistrivõistlusi? Mina kahjuks nagu juba korduvalt olen öelnud ei pääse juurde kõigile dokumentidele. Sina enda väitel oled paljutki näinud.
Ole hea ja loe Eesti Maleliidu põhikiri mõttega läbi. Ja vestleme siis edasi teemadel, kellel on õigus liidu asjadest teavet saada ja mis on liidu töö eesmärgid ja kuidas nendega seni hakkama on saadud.

Marek Kolk said...

Rapla juhendit ei ole mulle saadetud. Aga sina panid juhendi ja tabelid ühte lausesse. Palun siis olegi täpsem.

Rapla juhendit ei olnud ka 2009. aastal, ometigi see ei takistanud sind seal osalemast :

http://www.maleliit.ee/mk/rapla/2009/Rapla_kiir.htm

Ja seda ei olnud ka 2008. a. maleliidu lehel, ometigi sa osalesid seal :

http://www.maleliit.ee/mk/rapla/2008/keres.htm

Tahad sel teemal edasi väidelda?

Millised on sponsorid välkmalel? Kui ise välja ei mõtle, siis ei mõtle. Sa kas ignoreerid fakti v tõepoolest ei saa aru.

"Minu eesmark on juhtida tähelepanu asjadele, mis minu arvates ei ole spordiliidule sobilikud"

Siis ära kasuta esimest ettejuhtuvat väidet, võib juhtuda et ei vasta tõele.

"Ole hea ja loe Eesti Maleliidu põhikiri mõttega läbi. Ja vestleme siis edasi teemadel, kellel on õigus liidu asjadest teavet saada ja mis on liidu töö eesmärgid ja kuidas nendega seni hakkama on saadud."

Vot see on juba sisukam jutt. Hoopis teine asi. Siin alal on sul tugevaid argumente ja palun neid kasutagi, aga mitte ära tule torkima seda, millele isegi mina suudan vastu väidelda (ksujuures mitte sugugi edutult).

Hendrik Olde said...

Gert,
et Sa Mareki rahule jätaksid, siis vastan Sinu kahele küsimusele ise.
1. Rapla kiirturniiri juhend on olnud enne võistlust üleval maakondliku spordiliidu lehel: http://www.raplamsl.ee/index.php?page=87&date=2010-01
Samuti on Sul olemas võistluste peakorraldaja kontaktid ning kui Sul oleks olnud tõsine soov sellel võistlusel osaleda (mitte ainult viriseda), siis oleksid ka võinud Olavile helistada. Mis Sa arvad, kas Sinu praeguse pideva virisemise peale on ka selle võistluse korraldajal huvi näha Sind Rapla turniiril aastal 2011.
2) Ka EML ei tea täpset infot Viljandi MS-i liikmete kohta, sest Sa ei ole suvatsenud viimased aastad neid nimekirju EML-le esitada. Aga liikmete nimekirju me Sinult oleme küsinud.

Peep said...

Mareki toetuseks on öelda, et kohalikud üritused ei peagi kõik Maleliidu esilehelt läbi käima. Nii nadi see tase ka ei ole. Kui korraldajad suudavad tasemel turniiri kokku saada, siis see ka esilehelt läbi käib.

Eriti nõme on kurta, et näe mina mängisin seal ja seda ei pandud üles. No kui tiitlitega meestel selline probleem on, siis saan veel vast aru.

Välkmale MV auhinnafondi ümber kaevamine on ka üks male mandumise külgi. Küllalt palju olen kuulnud kilde, et sellele või teisele üritusele polnud mõtet minna, sest auhinnafond väike. Samas jälle, et väikse auhinnafondi pärast ei tasunud kohale minna aga näe nad panid vahepeal juurde ja nüüd läksid auhinnad täiesti mõttetutele meestele.

Osa rahvast käib võistlustel ja ei saa kunagi auhinda. Maksavad osavõtumaksu ja saavad mängurõõmu. Viimane peakski maletajaid ühendama. Au korraldajana Aksel Rei-le, kelle võimed lasevad teha ka üritusi, kust pea keegi auhinnata ei lahku. Proovige teised järele teha, mis te kähmlete niisama.

Hendrik Olde said...

Ja nüüd siis natukene nendest sponsoritest Eesti MV-l ja Eesti välkmale MV-l.
Teadaolevalt toimuvad võistlused Tartus, Hotellis Dorpat (www.dorpat.ee).
Sellelt lehelt leiad info hindade kohta. Saal, milles võistlused toimuvad (Struve II) on oma pindalalt 200 ruutmeetrit ning selle saali hind on 5500 krooni päevas (ehk siis 8 päeva x a`5500 krooni = 44 tuhat krooni). Hotell annab meile need ruumid tasuta (sh, siis välkmale MV-ks mitterahaline toetus kuni 5500 krooni).
Majutusest samas hotellis: hinnakirja järgi maksab kahene tuba ööpäevas 1250 krooni ning ühene tuba 990 krooni. Hotell annab meile toad vastavalt 550 kr. ja 400 kr öö. Broneeringu järgi on meie maletajate kasutuses hetkel 12 tuba (kui letihinna järgi oleks ühe maletaja maksumuseks EMV-l 5940 krooni, siis hotelli soodustusega on see 2400 krooni koos hommikusöögiga). Seega võib arvestada hotelli soodustuseks majutuse arvelt kokku 42,5 tuhat krooni.
Seega on hotelli Dorpat toetus sellele projektile tegelikult suurusjärgus üle 85 tuhande krooni. Aga see on mitterahaline panus, mida Sina ja Kristjan Sander ei arvesta ja mida te ei taha näha! Ja ka selle taga on päris palju tööd.
Olgu veel lisatud, et tänu võistluste peasponsorile on ka meeste MV-l auhinnad summas 24000 krooni (10; 8; 6 tuhat kr) + eriauhind turniiri ilusaima partii eest. Lisaks makstakse sponsorvahendite arvelt kinni meeste MV-l osaleva kahe suurmeistri majutused täies ulatuses (Külaots, Kanep).
Sisuliselt tasuta tuuakse Eesti Spordimuuseumist kohale Paul Kerese näitus, jne.

Ja et selle ürituse näol oleks tegemist ka kogu Tartu malerahva spordipeoga, siis korraldame ka 28.märtsil enne meistrivõistluste vooru kiirturniiri, millel on rahalised auhinnad.
Kui selle kiirturniiri korraldamisega seoses pöörduti ärimees Ants Vihmandi poole, et kas ta ei oleks nõus toetama just konkreetselt selle võistluse korraldust auhindade näol, siis ta olevat teatanud, et ta põhimõtteliselt ei toeta Olde poolt läbiviidud projekte.

Eks nii me otsimegi ka täiendavaid sponsoreid sellele välkmale MV-le ning eesmärk on ikka see, et maletajatel oleksid veidigi suuremad auhinnad.
Siinkohal suur tänu Karmen Viikmaale, kes andis väga suure panuse sellesse, et me hotellis Dorpat just sellised tingimused saaksime. Ja seda vaatamata asjaolule, et ka temale ei tehtud just väga pehmet paid siin Vaadeldajas anonüümsete kommenteerijate poolt.

Aga kui hotell Dorpat teatab ootamatult, et tal on sellest maletajate vahel kemplemisest ja pori loopimisest kõrini ning loobub praegusest kokkuleppest, siis plaani B meil tõesti ei ole.

Põhjuse mitte toetada leiate alati, kuid leidke vahel ka põhjus toetada!

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Mina arvestan ja tahan näha kõike, mida on võimalik dokumentaalselt tõendada. Liiga paljudel juhtudel aga on Sinu väited kas paljasõnalised või vastuolus teiste tõenditega. Kui Eesti MV Tartus õnnestub korralikult läbi viia, tore. Aga üldist väga nukrat pilti see üritus paraku ei muuda.

Anonymous said...

Pealtnägija saates väideti, et malejuhid panid oma raha mängu kokku ligi 1,5 miljonit krooni. Sellest kõige rohkem 350 000 Kass ja 150 000 Olde. Aga kust tuli ülejäänud miljon?

Anonymous said...

Kas oli tegemist annetusega, laenuga? EML võiks vastata!

Anonymous said...

Valeria Gansvind kommentaar vene Postimehes:

" Интересно а кто играть будет в этом чемпионате в Тарту.Я действующая чемпионка Эстонии , по семейным обстоятельствам сейчас нахожусь в Канаде и никакого официального извещения о чемпионате я не получала . И как вообще шахматистам жить без рейтинга? только закончились чемпионаты Европы среди мужчин и женщин и ни одного эстонского шахматиста в нем не участвовало.Как выступать в международных соревнованиях?Очень хочется услышать официальный ответ от господина Олде"

Anonymous said...

Kas oli tegemist annetuse või laenuga?

Anonymous said...

Eks see Valeria küsimus ole ka veidi imelik, kuna MV juhend juba tükk aega EML-i kodukal väljas.

Samas ilmselt peaks ML ka ise saatma ametliku kutse broneeringuga osalejatele, mitte ainult ootama nende poolset osalemise kinnitust, nagu on juhendis kirjas. Äkki HO kommenteeriks!?

Anonymous said...

Tartu hotelli hind on hästi kaubeldud.
Reval Hotel Central pakub kahese majutuse hinnaks ainult 485 krooni koos lisadega.

http://www.revalhotels.com/et/special-offers/offer/Three-Night-MiniholidayPakkumine sisaldab:

Majutus Standard klassi kahekohalises toas
Rikkalik buffet-hommikusöök***
Traadita tasuta interneti leviala üle kogu hotelli****
Sauna ja tervisekeskuse kasutus, parkimine (võib varieeruda hotelliti, lisainfo internetist www.revalhotels.com)

Aga eks Tartus ole elu ka ju kallim.

Anonymous said...

Dorpat annab ju tasuta saali. EML otsis ikkagi võistluspaika, mitte odavaimat majutust.

Anonymous said...

Kui küsida Revalis üle kolme päeva majutust, siis nii ilus enam ei ole. Ainult 20% discount jääb.

Muide Tartus Tamme staadioni kõrval kuuris saab oma lumepesuga vobshe tasuta põõnata.

Anonymous said...

mis muud uudist peale selle et juhatus ML teemaga pealtnägijasse jooksis?

Anonymous said...

Hendrik!
Enne kui hakkad Vaadeldajas midagi kommenteerima, palun vasta:
1. Pealtnägija saates väideti, et malejuhid panid oma raha mängu kokku ligi 1,5 miljonit krooni. Sellest kõige rohkem 350 000 Kass ja 150 000 Olde.
Kas oli tegemist annetusega või laenuga Olde ja Kassi poolt? Ülejäänud miljon, sama küsimus: laen või annetus?
2. Millal EML likvideerib võlgnevuse FIDE ees?
3. Millal EML likvideerib võlgnevuse ECU ees?
4. Millal EML likvideerib klubide ees noorterahade võlgnevuse 2009 aasta eest?
Toomas Valgmäe

Anonymous said...

Siit vist kohe elu kaob, kui keegi oma nimel konkreetsema küsimuse esitab.

Anonymous said...

Ma ka vaatasin, et asi läks lukku siis, kui tegelikult oleks alles pidanud algama. Samas, rasked küsimused ja keerulised arvutamised numbritega, millel palju nulle taga.

Hiir hüppas, said...

kiisu arvas,et 350000+150000 on poolteist milli!