Tuesday, March 9, 2010

Käigu tagasivõtmine otsustas EM-tiitli 2003. aastal

Klassikaline malereegel "Puudutatud - käidud" on kasutusel olnud ilmselt sama kaua, kui on mängitud malet. Põhiliselt võib selle rikkumist kohata algajate turniiridel, kus üks laps nõuab teiselt nupu kättevõtmise eest käiku. Käigu tegemise kohta on eraldi kirjutatud ka määruses. Fide malekoodeks artikkel 4.

Ometi tekkis selline juhtum nii tähtsal turniiril, nagu oli seda Euroopa meistrivõistlused. 2003. aastal toimusid need neljandat korda ning võistluse otsustavaimaks partiiks jäi 9. vooru kohtumine Azmaiparashvili-Malakhov.


Siin seisus arvestas Azmaiparashvili ilmselt käike 1. ...Vxd1+ 2. Kxd1 Oe5, kuid unustas vankrid vahetada ja tegi käigu 1. ...Oe5??. Kohe oma eksimust märganud, võttis ta käigu tagasi ja mängis rahulikult edasi. Hiljem võitiski ta partii ja tuli Euroopa meistriks. Saatuse irooniana sai hõbemedali Malakhov.

Zurab Azmaiparashvili on Gruusia suurmeister (sündinud 1960.a.). GM-tiitli sai ta 1988. aastal. Hiilgavamad tulemused lisaks EM-i võidule on 2810-esitlusreiting Elista maleolümpialt ja mitu esikohta rahvusvahelistelt turniiridelt Pavlodaris, Moskvas ja Tbilisis. 2009. oli ta Euroopa võistkondlikud MV võitnud Aserbaidžaani koondise kapten. Tänapäeval Azmaiparashvili enam nii palju ei mängi, kuid on aktiivne malepoliitikas: ta on Gruusia Maleliidu president ja FIDE asepresident.


Azmai on vastuolulise isikuna silma paistnud veelgi. 2004. aasta maleolümpia lõputseremoonial pidi naiste maailmameister Nona Gaprindashvili andma üle omanimelise karika parimale võistkonnale, kuid korraldajad viivitasid sellega ja Azmai tõusis püsti, et minna lavale Ilyumzhinoviga rääkima. Sinna ta aga ei jõudnud, sest turvamehed peatasid ta poolel teel. Azmai, kes on suure ja tugeva kehaehitusega, lõi ühte meest peaga näkku. Selle peale kargas kuus turvameest talle kallale ja ta viidi politseiautoga minema ning pandi hiljem vangi. Chessbase'i artikkel.

2004. aastal juhtus ka teine lugu, kui Gruusia naismaletajad Ana Matnadze ja Lela Javakhishvili saatsid laiali avaliku kirja, mis puudutas naiste MM-i. Nad protesteerisid selle vastu, et võistlus viidi Batumist Elistasse. Seejärel olevat Azmaiparashvili neid ründama asunud, nõudes nendelt MM-il osalemisest loobumist ja suhtunud kogu perioodi vältel nendesse agressiivselt ja vaenulikult. Chessbase'i artikkel.

Kuigi partiis Malakhoviga lubas venelane käigu tagasi võtta, võis nõusoleku põhjuseks olla hoopis Azmaiparashvili mõjuvõimas isiksus ning Malakhov lihtsalt ei julgenud protesteerida.

8 comments:

Anonymous said...

Kõik head mängijad võtavad käike tagasi.

Jürgen said...

Malahhov on supermees, ta võib endale lubada vastasele käikude tagasi andmist - ainus mitteprofessionaal 2700+ klubis (töötab füüsikuna).

Anonymous said...

Selle Azmaiparashvili silmavaade on juba...

Anonymous said...

Silmavade on selline, et sobiks hästi Matrixisse Morpheust mängima.

Marek said...

Kunagi 64-s minu meelest oli jutt, et kohtunik oli juures, aga ma võin ka eksida, ma ei teagi, miks mul on selline mulje jäänud, et kohtunik oli juures. Igal juhul, kui kohtunik nägi toimuvat, siis sellise kohtuniku võiks igaveseks ajaks palgata puhkusele saata.

Turu said...

Marek, mis sa teinud oleksid, kui sa oleks selle mängu juures kohtunik olnud?

Anonymous said...

Azmaiparashvili vanus vist selline, et ta enam eriti ei mängi.

Anonymous said...

Azmai vanus on selline, et ta on Viktor Lvovitšist 30 aastat noorem.