Saturday, March 6, 2010

John Nunni ülesannete kogu (7)

Eelmisel korral tekkis lahenduse leidmisel päris tuline vestlus. Selgus, et kahekäigulise mati teeb käik 1. Lb7! Selle ülesande tegi huvitavaks asjaolu, et kui alguses oleks musta käik, saaks valge kohe mati panna. Seega peaks inimene kohe otsima hakkama, kuidas käigupuudust ära kasutada. Õige lahendus tekitab aga hoopis uued matipildid.

Selle nädala ülesande autor on Saksa problemist Adolf Kraemer (1898-1972). Ta oli professor ülikoolis ja õpetas põllumajandust. Maleülesandeid koostas Kramer 1920. aastatest koos oma sõbra Erich Zepleriga. 1951. aastal andsid nad välja raamatu Im Banne des Schachproblems. Hollandi probleemmaletajate hulgas räägitakse, et sõjajärgsel perioodil saatis Kraemer ajakirjale oma ülesande ja palus võimaliku auhinna saata kartulites.

                                                Ülesanne 7 – Kraemer, 1936

                                                                        Matt kolme käiguga

4 comments:

Siim said...

olin ka siis eelmise tulise vestluse osaline kui väitsin et Ob3 ei ole matt ja olin ka ise lipu käigu pooldaja, samas tõin ka tõestuseks et Ob3 on vale käik - vale tõestuse aga see selleks. nii antud üleasanne siis arvan et lahendasin ära, vihjeks nii palju, et B liin on tugevalt asjaga seotud :P

Marek Kolk said...

h1-a8 diagonaal samuti :-D Ja huvitav diagonaal on ka a1-h8.

Marek Kolk said...

Kui kellelgi õnnestus näha ETV-2 pealt Enn Vetemaa "Öised lood", siis seal oli päris otsene seos malega. Igal juhul tasub nimi meelde jätta, võib-olla tulevikus näeb veel.

Anonymous said...

vb1 kg7 lb7+ kh8 lb2 matt.