Thursday, March 18, 2010

Margus Sööt: Eesti Maleliidu rahvusvaheliste võlgade tõttu on piiratud Eesti maletajate välisvõistlustel osalemine

Sain täna e-kirja Margus Söödilt:

Eesti Maleliidu rahvusvaheliste võlgade tõttu on piiratud Eesti maletajate välisvõistlustel osalemine


Kolmapäeval, 17. märtsil kirjutati ja räägiti Eesti Maleliiduga seonduvast ajalehes „Postimees“ ja telesaates „Pealtnägija“. Esinesin sõnavõttudega mõlemal pool, selgitaksin malehuvilistele veel veidi pikemalt tänaseks kujunenud olukorda (ehk põhjusi, mis olid paljuski minu sõnavõttude ajendiks).


Kaido Külaots soovis osaleda Euroopa meeste individuaalsetel meistrivõistlustel 5.-19. märtsini 2010 Horvaatias Rijekas. Külaots sai vaid veidi enne nimetatud võistlust teada, et temal võistlusest osavõttu ei võimaldata seoses sellega, et Eesti Maleliit (EML) on Euroopa Maleliidule (ECU - http://www.europechess.net/) võlgu.


Sarnaselt Kaido Külaotsale soovib/soovis ka Tatjana Fomina esindada Eestit Euroopa tiitlivõistlustel. Fomina on kinnitanud oma soovi osaleda 10.-18. aprillini 2010 Kreekas Thessalonikis toimuvatel Euroopa seenioride meistrivõistlustel (http://gamesfestival.chessdom.com/european-senior-championship-2010-participants). Tänase seisuga – nii kaua, kuni on üleval EML-i võlg ECU-le – ei võimaldata ka temal Euroopa tšempionaadil osaleda. Fomina on teinud sarnaselt Külaotsale ettevalmistusi võistluseks juba pikemat aega (sh broneerinud kohapealse elamise, lennukipiletid jms).


Kusjuures probleem on tänaseks niivõrd tõsine, et Fominale ei võimaldata Euroopa seenioride meistrivõistlustel osalemist ka mitte näiteks FIDE või ECU lipu all – nii kaua, kuni on üleval EML-i võlg ECU-le, pole Eesti maletajatel ECU egiidi all toimuvatele võistlustele asja.


Probleem ei puuduta täna enam mitte ammu vaid meie maletippe, see pärsib ka meie noorte võistlemist välismaal. Kui võlgnevusi ECU ees ei likvideerita, siis on kahjuks tõsiasi, et ka meie noormaletajatel ei võimaldata ilmselt osaleda Euroopa noorte meistrivõistlustel (19.-30. septembril Gruusias Batumis) ega ka Euroopa Liidu noorte meistrivõistlustel (3.-12. augustil Austrias Mureckis).


EML-i võlad ECU-le ei ole tekkinud üleöö. Võlgu oldav summa on suurusjärgus 5000 eurot, võlad pärinevad juba aastatest 2006-2007 (seega oli võlgnevus olemas juba enne 2008. a detsembris toimunud EML-i erakorralist üldkoosolekut).


Lähtuvalt ECU põhikirjast võeti võlgade tõttu esmalt EML-ilt ära hääletamisõigus ECU peaassambleel. Kuna ka see ei toonud kahjuks kaasa mingit erilist reaktsiooni meie alaliidu poolt, siis otsustas ECU juhatus – veelkord lähtudes ECU põhikirjast – blokeerida Eesti maletajate osavõtu Euroopa meistrivõistlustest alates 1. jaanuarist 2010.


Lisaks ECU-le võlgu olemisele on EML-il üleval ka võlg Rahvusvahelisele Maleliidule (FIDE) ja seetõttu on juba alates 2010. a jaanuarist Eesti maletajad FIDE reitingutabelis ilma reitinguta. „Postimehe“ andmetel on FIDE-le võlgu oldav summa suurusjärgus 2000 eurot. Kahjuks ei ole see mitte esmakordne juhtum, mil Eesti maletajad on alaliidu võlgnevuste tõttu FIDE reitingutabelist kõrvaldatud (markantseimad näited selles vallas pärinevad aastast 2003, kel rohkem huvi toona juhtunu vastu, siis sellest sai lugeda ajalehest „Postimees“ 15.01.2010 - http://sport.postimees.ee/?id=212140).


See, et Eesti maletajatel puudub FIDE reiting, võib omakorda tähendada seda, et isegi kui Eesti maletajad lubatakse nii-öelda 0-reitinguga šveitsi süsteemis rahvusvahelisele turniiri osalejate nimekirja, siis võib mõni konkurendist turniiril osaleja esitada ühel hetkel korraldajatele protesti ja teatada, et tema ei ole loosi tulemustega rahul (0-reitinguga osaleja šveitsi süsteemis turniiri tabelis figureerimine tähendab hoopis teist loositulemust, kui reitinguga osaleja tabelis figureerimine). Mis edasi juhtub, võime vaid oletada ja see sõltub ilmselt paljuski turniiri korraldajast.


Sisuliselt on täna seis Eesti maletajate jaoks selline, et lisaks sellele, et meie maletajad ei saa mängida ECU egiidi all toimuvatel võistlustel, siis on ka FIDE reitinguarvestusse minevatel rahvusvahelistel võistlustel osalemine seotud suurte riskidega.


Kuna ei ole mingi saladus, et EML on aastaid rikkunud oma kohustusi kultuuriministeeriumi poolt eraldatava noortespordi toetuse suunamisel noortega tegelevatele maleklubidele (sealjuures minu koduklubiks olevale MTÜ-le Vabaettur) ja tänane seis meie maletippude jaoks on ääretult trööstitu (välismaal võistlemise võimalus on pärsitud), siis paljuski just need asjaolud olid ajendiks minu sõnavõttudele eilses „Postimehes“ ja „Pealtnägijas“.


Ja veelkord – EML-i rahamured ei ole tekkinud üle öö. Probleemid said alguse ammu enne eelpool mainitud erakorralist üldkoosolekut, kui majanduskriisist polnud veel märkegi.


Margus Sööt,

meistrikandidaat males

maleklubi Vabaettur liige


64 comments:

Anonymous said...

oh sa vana kurat mihuke jama

Marek Kolk said...

Selle kohta on Maleliidul näiteks selline selgitus :

http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/audit.pdf

Täitsa nõus, et olukord on kehv. Kuid me nagu lahendamisega ka tegeleme v otsime ainult süüdlasi. Kui süüdlasi otsida, siis siin paistab, et pada sõimab katelt ja vastupidi. Minus hakkab järjest rohkem tõusma veendumus, et Maleliit on olnud liiga pehme ja järeleandlik. Äkki oleks juba varem pidanud mõned "laibad" tegema. Muidugi, see on ainult tagantjärgi tarkus ja mitte rohkem.

Küsimus: Kas peaks praeguse juhatuse (ilmselt täiskoosseisus) välja vahetam. Ilmne vastus on "jah". Enamus nõus, eks ole.

Küsimus: Kelle vastu me nad vahetame. Vastus : ... mök mök, siit alates ilmneb arvamuste paljusus ja igasugu lahkhelid. Nu vot, selline lihtne probleem meil males ongi.

Ma krt ei suuda vait olla, pean küsima, et mis kala selle MA Vabaetturi ja MA Šahh & Garde vahel seal Tallinnas on. Minule kui metslasest keskeestlasele (kes ei ole tallinlase mõttes inimene) on kõrvalt ikka väga veider mulje jäänud. Äkki mõni tark etturlane oskab selgitada.

Anonymous said...

Oo, millised salajased paberid on hakanud välja tulema! Nüüd alles hakkab Olde ja Seili vahelist kätši nägema.

Anonymous said...

Kinnitame, et ei ole pahatahtlikult jätnud kunagi täitmata oma kohustusi .... vaid lihtsalt tahtlikult ilmselt - heheeee.
Ilusaid pärle selles dokumendis, mis Marek avalikustas. Nagu nüüd aru saan siis hakkavadki dokumendid ilmuma Mareki kaudu ja õige ka kui juhatus ise ei vaevu

Anonymous said...

Juhatus oli ju selle dokumendi enne Maleliidu lehel avalikustnud?

Enne kiremist võiks EMLi lehte külastada.

Hendrik Olde said...

Hea Margus Sööt,

kas Sulle endale ei tundu, et Sind on pandud maletajatele "söödaks" ning Sinu tegevuse eesmärk ongi viia kõik rahastajad malest võimalikult kaugemale või on antud Sulle kusagilt lubadus, et kui suudad oma lahmimisega praegusest juhatusest vabaneda, siis antakse Sulle "male päästja" tiitel ning piskuke lisaraha võlgnevuste likvideerimiseks.
Ükski normaalne inimene ei käituks selliselt. Sinu eesmärk ei ole ju mitte otsida probleemidele lahendusi vaid luua intriige, tekitada segadust ning näidata malet väga halvas valguses.
Sain täna meili küsimusega Postimehe ajakirjanikult ning samal teemal loen ka siin Sinu sõnavõttu ja järjekordset "tõde".
Kui kellelgi on mingi küsimus, siis kas on ikka mõistlik see, et selle küsimusega pöördub alaliidu poole ajakirjanik ning samal ajal kirjutad Sina sellest ajaveebis.

Aga see ajakirjaniku küsimus ja minu vastus oli alljärgnev:

Austatud Peep Pahv,

Eesti Maleliit kuuleb Tatjana Fomina võimalikust osalemisest seenioride EM-l esmakordselt Postimehe ajakirjaniku käest. T.Fomina ei ole sellise küsimusega pöördunud Eesti Maleliidu juhatuse poole ning seega ei saa me hetkel seda küsimust kommenteerida.

Parimat soovides,
Hendrik Olde /EML juhatuse esimees



----- Original Message -----
From: "Peep Pahv"
To:
Sent: Thursday, March 18, 2010 11:47 AM
Subject: küsimus postimehelet

> Tere!
> Kuidas kavatseb Maleliit lahendada probleemi Tatjana Fomina
> mittelubamisega seenoiride EMile?
> Postimehe andmetel on Euroopa maleliit võtnud vastu otsuse, et võlgnevuse
> tõttu ei lubata Eesti maletajaid nende poolt korraldatavatele võistlustele
> ning erandit ei tehta ka Fomina suhtes.
> Kas maleliit on valmis mitte võistmelise korral kompenseerima Fomina
> kulutused hotelli ja lennupiletite broneerimisele?
>
> Vastust oodates,
> Peep Pahv

Anonymous said...

Aastatuhande algus. Tsirkuse esikloun ja lõvi mängivad puuris malet. Klounil konjak näpus ja tuju jube hea. Laiab mõnuga: “Kuule loom, too mulle neegrinaist, näe võta siin on viiekas.” Näitab lõvile paberraha, kus targa olemisega isand peal: “ Noh võta võta, ära põe, ma saan homme uue. Teen projekti, maleolümpia Eestisse, saab ikka!”
Lõvil kehv olla, just aafrikast tulnud ja hirmus nälginud näeb välja. Muigab ikkagi ja mõtleb endamisi, et mis kuramuse Eesti? Vähemalt nalja saab siin tsirkuses.
Aasta on 2010. Taas mängivad sõbrad malet. Esikloun kirub endamisi: “ Krdi male, krdi riik, krdi putšistid, krdi FIDE, krdi lõvi. Kõik on süüdi, mina ainuke normaalne.”
Lõvil hea olla, aus töö on ära tasunud. Joob konjakit, mõlema põlve peal tumeda nahaga naine. “Kuule kloun, sa nii räsitud olemisega, tee üks tants neegrinaisega!”
Kohe mõlemad tüdrukud kiruma: “ Kas sa hull peast lõvi, sellisega nüüd tantsima, pole tal ju reitingutki!”

Anonymous said...

Minu meelest on Oldel ka ikka õigus. Selle asemel, et lahendusi hakataks otsima, hakatakse hoopis ajakirjanduses maleliidu juhatust kritiseerima. See muudab olukorra veel pingelisemaks kui ta on. Minu meelest pole mõtet hakkata sellest rääkima ajakirjanduses, sest nii võib tekkida tunne, et nüüd ei saa üks osapool oma arvamust muuta, selle suhtes, et kas maleliit peaks tagasi astuma või mitte, sest ta on juba ajakirjanduses oma arvamust avaldanud ja kui ta muudaks oma seisukohta tunnistataks ta nii öelda "kaotatuks". Olgu see, kas, siis Olde või keegi kellele ta ei meeldi. Pigem võiks hakkata lahendusi otsima kui kritiseerima.

Anonymous said...

huvitav kes lõvi ja kes klouni osades oleks?

Peep said...

Marguse 0-reitingu protestimise mõttekäigus on üks nõrk koht minu meelest. Kui FIDE otsus on, et maletajal on 0-reiting, siis peavad korraldajad ja mängijad seda aktsepteerima. Mängijate õigus on nõuda FIDE-lt ausaid reitinguid või loobuda mängimisest.

Nõme süsteem males lihtsalt ja seda tuleks kuidagiviisi muuta. Reitingud ei saa olla objektiivsed kui nad sõltuvad rahast.
Analoogiliselt võiks ju kergejõustiku edetabelist kustutada tulemused kui kergejõustikuliidul mingi maks maksmata.

Eeltooduga ma ei ürita õigustada liikmemaksude tasumata jätmist.

Kristjan Sander said...

Marek, arvamuste paljusus on demokraatlikus ühiskonnas normaalne nähe. Harju sellega.

Inimeste nimekirja, kes on nõus uude juhatusse kandideerima, olen ma siia juba nii palju kordi postitanud, et ma ei viitsi enam. Miks Sa seda teatavaks ei võta?

Peep, reitingud ei sõltu rahast. Reitingute nullimine on üks sanktsioonidest, mida rakendatakse, et sundida oma kohustustesse hooletult suhtuvat või pahatahtlikku föderatsiooni oma kohustusi täitma. Kindlasti võetakse ajapikku kasutusele teisigi sanktsioone.

Peep said...

Sõltuvad ju rahast. Paremal järjel föderatsioonidel rohkem mängijaid tabelis. Ja võimalusi tõsta reitingut rohkem (eeldusel, et väärilisi mängijaid on). Oleks raha, saaks iga eesti maletaja FIDE reitingu. Ei peaks Marek märkamatu summa eest mingit kohalikku rehkendust pidama. Usun, et see rehkendus käibki praegu ainult Mareki heast südamest.

Anonymous said...

"Inimeste nimekirja, kes on nõus uude juhatusse kandideerima, olen ma siia juba nii palju kordi postitanud, et ma ei viitsi enam"

Qrt, kaua see uue juhatuse teemaline jamaajamine kestab. Nagunii üldkoosolekul toetust ei ole ega tule. Ja siis on jälle ving lahti, et päevakord maha hääletati.

Tehke oma kampaaniat otse klubide juhtidele.

Kristjan Sander said...

Peep, kokkuvõttes sõltub tõesti iga asi rahast. Alustades sellest, kas tulevasel suurmeistril on võimalik lapsest peale malega tegeleda või ta peab enda ülalpidamiseks näiteks peete rohima või siidiusside kookoneid lahti harutama. Mulle tundus, et oma eelmise postitusega mõtlesid Sa midagi muud. Kui ei, siis las olla.

Marek Kolk said...

"Inimeste nimekirja, kes on nõus uude juhatusse kandideerima, olen ma siia juba nii palju kordi postitanud, et ma ei viitsi enam."

Kristjan, nõus. Aga see, mis mina öelda tahan, et ei ole apriopri selge, kas inimesed peaksid toetama just teie varianti. See, et ma nt võiksin praeguse juhatuse vastu olla ei tähenda, et ma pooldan teid.

"Peep, reitingud ei sõltu rahast"

Kuidas võtta, ilma rahata sa reitinguid seal tabelis ei hoia. Tuletan meelde, et 1 euro iga inimese pealt + turniiride maksud (alates 50 euri kuni 150 euri turniiri kohta). Eelarves tuleb sellele koht leida nii PRAEGUSEL kui TULEVASEL juhatusel.

Anonymous said...

Oot, milles Oldel õigus on? Kui saab ministeeriumist vihje, et kui ta kasutab ajutiselt noortespordi raha, siis vaadatakse sellele läbi sõrmede? Aga keegi ei öelnud ju, et maleliit saab selle raha klubidele välja maksmata jätta? Maleliidus peab inimestel niipalju oidu olema, et mõelda - kui meile hiljem ikkagi seda toetust ei anta, kas me siis tuleme välja?
Ei, Olde ajab kõik ministeeriumi kaela, justkui seal oleks mingeid maleliidu otsuseid tehtud.
Kui selline inimene juhib alaliitu ja tõemeeli arvab, et tal on õigus, siis on see kõigile tõeline õnnetus.
Maha võtta alaliidu seest pole teda kerge - missugused nõksud tema arsenalis leiduvad, nähti 2008.a. detsembris. Aga kusagilt kõrgemalt ka keegi midagi muud teha ei saa, kui blokeeritakse alaliidu rahastamist. Et alaliidus lõpuks ometi mõistus pähe võetaks.
Nüüd paraku kannatavad kõik maletajad - lastest suurmeistriteni.

Kristjan Sander said...

Ei, Marek, kindlasti ei pea keegi a priori just meie poolt olema. Ma arvan, et igaüks keda Eesti male käekäik huvitab, võiks praeguses EML pretsedenditus kriisis olla muutuste poolt. Nagu öeldud, on arvamuste paljusus normaalne nähe. Meie ei karda seda.

Iga organisatsiooni tugevus seisneb ärksates ja initsiatiivikates liikmetes, mitte tugevas kontrollis liikmete üle.

Anonymous said...

Maleliidu praeguses juhatuses on ka teisi ärksaid ja initsiatiivikaid liikmeid, kes on ka muidu elus ühtekomateist saavutanud (nt. Liiva, Leito). Miks Sander ei taha neid siin kommentaariumis mustata? Selge on ju see et ilma teiste juhatuse liikmete toetuseta ei saaks Olde üksinda mitte kuidagi kontrollida teisi liikmeid. Aga millegi pärast üritatakse siin välja elada ainult isiklikke probleeme. Sellepärast ei saagi KSi juttu ideaalidest tõsiselt võtta!

Anonymous said...

Seltsimehed! Miks te teemast kõrvale kaldute? Artikkel ju rääkis, et eesti maletajad ei saa osaleda tiitlivõistlustel.

Marek Kolk said...

Sel juhul tegelege palun sellega, et teid rohkem toetataks, sest laialivalguv opositioon on üsna hull nähtus. Kusjuures apriori HO vastu olemine teile seda toetust ei taga. Vaja on natukene peenemat lähenemist kui lihtsalt vastandamist. Ühest küljest väidad, et HO rikub, valetab ja jummal teab mida ja siis lisad, et sina ei välista HO ja temaga seotud isikute jätkamist (et siis selline mees võiks sinu meeskonnas olla küll jah?). Ei ole nagu eriti veenev see teema. Päris kõik praeguse juhatuse seisukohad ei ole sellised, mida minema visata. Minu meelest kasvõi see, et maleliit ei peaks ilma võitluseta riigi rahastamise põhimõtetes niisama lihtsalt alla andma (see puudutab meid kõiki, samas ei ole lihtne siin ühes seisukohta võtta, selles osas nõus).

Lisaks palju õnne meile selle puhul, et ühtegi suurt tiitlivõistlust Eestis lähitulevikus ei korraldata. See on minu hinnang jah, vastupidine väide oleks lihtsalt sügavalt naiivne.
Selline olukord võiks vabalt olla ka siis, kui oleksime kõik olnud viimased aastad üksmeelel, ei ole eriti üheselt selge, et asi parem oleks. Mida see kaasa toob? Noh lisaks seda, et meil pole nagu eriti lootust ja alust läbi viia kõrvalprojekte a la koolitada oma kohtunikke juurde vastavale tasemele, viia end tehniliselt paremale järjele, algatada siseriiklikke kampaaniaid nt noortele (sest suure tõenäosusega ei saa ma ka selleks eraldi raha) jne. Et kui siin mõni küsis, et mida karikas v olümpia meile annaks. Üsna selge, ühest vastust ei ole, võimalik, et Eestile ei olekski seda vaja ... aga võimalik, et see oleks ainuvõimalik lahendus.

Kaarel said...

Marek, väga hästi võtsid kokku, mida MK ja olümpia meile annaks. Toetan ka seda sinu seisukohta, et nüüdseks on suurvõistluste korraldamine ilmselt mõneks ajaks keelatud Eestile. Juhul kui just ei suudeta FIDEt uskuma panna, et praegune juhatus oli mingisugune rahvusvaheline terroriorganisatsioon vms.

toetan ka seda, et jätkatakse võitlust. mul on selline tunne, et KM vajaks kerget suurpuhastust. ega maletajad ei ole ainsad, kes on kritiseerinud praegu spordirahastamise nõrkust ja ebaausust. ja nii samuti ei saa ma aru, miks ei ole meie praegune opositsioon sõnagagi kritiseerinud KM-i.

Tegelt. Kui aus olla, siis ma Marek toetan tervet sinu viimast kommentaari.

Kristjan Sander said...

Marek, ma olen Sulle mitu korda selgitanud oma seisukohti antud küsimuses. H. Olde on tõesti hakkama saanud korduvate rikkumistega ning täiesti sobimatu isik ametisse, milles ta praegu on (juhatuse esimees ja tegevjuht ühes isikus). H. Olde võiks hakkama saada tegevjuhina, kelle tegevuse üle teostab selleks ettenähtud organ - juhatus või nõukogu - korralikku kontrolli ning kes ei tegele mingite strateegilisi otsuseid nõudvate küsimustega.

Mis võitlusest ja allaandmisest Sa räägid? Maleliit peaks esinema nõuetekohase aruandlusega ja ajama asju põhikirja ja seadust järgides. Siis äkki polekski vaja niiväga võidelda? Äkki prooviks vahelduseks, mh, ah?

Ma loodan, et Sa annad oma õnnesoovid isiklikult üle H. Oldele, kes on Sinu poolt välja toodud kurva fakti eest vastutav.

Kaarel said...

minu meelest ainsad inimesed, keda eesti male hukkamises õnnitleda võib, töötavad ühes asutuses nimega Kultuuriministeerium

Marek Kolk said...

Kaarel, sa riskid sellega, et sinust saab "Kolgi" jünger :-D

"Maleliit peaks esinema nõuetekohase aruandlusega ja ajama asju põhikirja ja seadust järgides."

Ei väida vastu ... ainult, et ma tahaks näha, kuidas see reaalselt toimima saab. Ses osas ootan ma põnevusega seda uut lubatud juhatust (ilma irooniata), sest siis tahan mina ka lihtmaletajana hakata teile etteheiteid tegema. Täiesti naiivne oleks arvata, et teil probleeme ei teki. Aga lihtmaletajana olen ma kõva kritiseerija, usun, et saan oma rolliga hakkama küll.

Anonymous said...

Eesti Maleliit kuuleb Tatjana Fomina võimalikust osalemisest seenioride EM-l esmakordselt Postimehe ajakirjaniku käest. T.Fomina ei ole sellise küsimusega pöördunud Eesti Maleliidu juhatuse poole ning seega ei saa me hetkel seda küsimust kommenteerida.

Ja peale selle pole maleliidul antud teema kohta midagi öelda? uskumatu. kaarlil ka suu vett täis. ei kiidagi olde "vaimukat" vastust. kolk on ilmselt juba ammu kõiki vastavaid dokumente näinud ja on ka rahulik - kõik on nii nagu peab.

Kaarel said...

ei. ma riskin praegu sellega, et ma kukun eksami läbi. nii, et ma võtan vaadeldajas kommenteerimisest puhkuse. jõudu ja jaksu teile! küll saate maailma asjad siin selgeks räägitud!

Kristjan Sander said...

Marek, kindlasti tekib ka uuel juhatusel mitmesuguseid probleeme. Probleemid on juba kord elu lahutamatu osa.

Asi, mida ma julgen lubada, on probleemide lahendamine põhikirja järgides ja nii palju kui vähegi võimalik, läbirääkimiste teel. Mitte praeguse juhatuse esimehe kombel pöördumistele vastamata jättes, infot varjates, oma lubadustest taganedes, kokkuleppeid rikkudes ning kõikvõimalikke juriidilisi trikke kasutades.

Uue juhatuse valimine on loomulikult üldkoosoleku asi, aga kui minul selles vähegi sõnaõigust olema saab, siis niisugused ilmingud lõppevad.

Anonymous said...

Ma kommenteeriks ka seda HO vastust ajakirjanikule...Selliste vastustega (ehk siis reaalselt vastamata jätmisega ja demagoogilise hämaga) kindlasti ajakirjanduse poolt soodsat kajastamist loota ei ole.

Kas keegi suudab siin välja tuua mõne konkreetse vastuse, mida HO on viimasel ajal andnud konkreetsetele küsimustele? Need Peep Pahvi küsimused ja ka Kristjan Sanderi kaks küsimust, millele ta juba pool aastat vastust ootab, on väga konkreetsed küsimused. Nendele vastamise asemel kirjutab HO aeg-ajalt mõne järjekordse "suurepärase" üllitise, millega juhib jutu teemast kõrvale....

Marek Kolk said...

"Eesti Maleliit kuuleb Tatjana Fomina võimalikust osalemisest seenioride EM-l esmakordselt Postimehe ajakirjaniku käest. T.Fomina ei ole sellise küsimusega pöördunud Eesti Maleliidu juhatuse poole ning seega ei saa me hetkel seda küsimust kommenteerida.

Ja peale selle pole maleliidul antud teema kohta midagi öelda? uskumatu. kaarlil ka suu vett täis. ei kiidagi olde "vaimukat" vastust. kolk on ilmselt juba ammu kõiki vastavaid dokumente näinud ja on ka rahulik - kõik on nii nagu peab."

Ja kes seda küsib? Jube vaimukas omast arust, ainult et ei sisu ega nägu. Minu eest võtad seisukoha ka, päris tore kohe. Miks sul "vaimukas" jutumärkides on. Ainuüksi see näitab, et sinuga pole mõtet eriti sel teemal rääkida, sest liin "riik rahvale" domineerib niivõrd võimsalt "rahvas riigile" üle.

Anonymous said...

Et Sinu arvates, Marek, oli vaimukas vastus küll?

Anonymous said...

Kaarel: minu meelest ainsad inimesed, keda eesti male hukkamises õnnitleda võib, töötavad ühes asutuses nimega Kultuuriministeerium

Woww Kaarel see on kõva avaldus. Mulle tundub, et sa postitad liiga palju ja räägid endale pidevalt vastu.

Meelis Kanep

Ülar Lauk said...

Ütleks omalt poolt ka paar sõna.
Fakt on see, et maleliit on Olde juhtimisel läinud täielikult põhja.
Ministeerium ja riiklikud fondid sisuliselt boikoteerivad maleliitu.
Ma ei kujutanud ette, et asjad on nii hulluks läinud, aga lugesin just äsja maleliidu ajaveebist seal avaldatud dokumente... koos eilse Pealtnägija info ja Margus Söödi kirjutisega teeb ikka väga koleda pildi.
Praegused õigustused ja opositsiooni süüdistamine jätab ikka väga mannetu mulje.
Kui ajalooga paralleele tuua, siis demokraatlikes ühiskondades astuvad valitsused tagasi ja poliitikud säilitavad lootuse järgmistel valimistel uuesti võimule tulla. Diktaatorid aga kukutatakse varem või hiljem ning heal juhul pääsevad nad eksiili pakku, halvemal juhul jääb neist järele vaid märg plekk.
Siin ma lugesin Mareki ja Hendriku kommentaare, kus ähvardati oponente sellega, et senini on nendega veel hästi käitutud. Huvitav, mida veel maleliidu juhtkonnal on opositsiooni vastu varuks? Nõuavad politsei kaudu ip-aadresse ja kaebavad väidetavad laimajad kohtusse?
Ei oskagi muud öelda, kui et tule taevas appi.

Anonymous said...

Päris tõsine teemaarendus teil siin.

Marek Kolk said...

Mina kusjuures ei arva, et ainsad põhjalaskjad töötavad Kultuuriministeeriumis. Selline olukord on ikka tekkinud paljude asjade koosmõjul.

Kuid kuidas suhtuda olukorda, kus malelt võtakse 30% ja teistelt u 10%, kusjuures mingit karikat ja olümpiat ka ei tule, seega riigil jääb ka see raha alles? Ja kui sellist vähendamist praktiliselt ei põhjendatagi ära.

Kui KM nii üllas asutus tundub, siis miks on Tallinn projektiga 2011 selle sama asutusega riius, miks on viimasel ajal ilmunud üsna palju artikleid Eesti spordi rahastamisest ja kuskil kutsuti ka Jänest tagasi astuma (noh, kas just peaks, see ei ole eriti selge). See peaks olema piisav, et aru saada, et ei ole seal sugugi asjad korras kui Norras.

nikitheone said...

Tahaks küsida targematelt, et milline peaks siis olema rahastamissüsteem KMis?

Anonymous said...

"Eesti Maleliit kuuleb Tatjana Fomina võimalikust osalemisest seenioride EM-l esmakordselt Postimehe ajakirjaniku käest. T.Fomina ei ole sellise küsimusega pöördunud Eesti Maleliidu juhatuse poole ning seega ei saa me hetkel seda küsimust kommenteerida." - pole kursis, kuidas on males, aga enamusel spordialadel ei saada seenioride (tiitli)võistlustele sportlasi alaliit, s.t. alaliit ei peagi osalemisplaanist midagi teadma. Mis loomulikult ei tähenda, et võib neid takistada (=võlad).
p.s. eriti oluline on muidugi see, et MS on meistrikandidaat:)
RR

Anonymous said...

Üllariga selles osas nõus, et kuna EMLi praegune eesmärk, MK korraldamine on läbikukkunud, siis tuleks oma tegevuse läbikukkumist tunnistada ning tagasi astuda.

Samas avalik opositsioon ei ärata oma senise tegevusega mitte mingisugust usaldust: läbi pisiasjade käib kogu aeg kaigaste kodaratesse loopimine, meie tipud ignoreerivad totaalselt praegust juhatust (Kanepi blokib avalikult EML-i meilid, Külaüts üritab ümbernurga minna EM-ile, kuigi juhend ütleb et registreerimine ja osavõtumaks tuleb tasuda läbi kohaliku maleliidu), klubid kaebavad kohtusse (mis pole küll keelatud, aga nagu näha, pole neil kaebustel juriidilist alust olnud).

Tavalise malehuvilise poolt vaadatuna on tekkinud täielik patiseis.

Unknown said...

kui k.Kulaots ja t.Fomina teataksid maleliidule oma planidest osaleda tiitlivoistlustel, kas see muudaks midagi? ikka on volad maksmata ning nemad ei saa voistlustele minna.

Marek Kolk said...

"kui k.Kulaots ja t.Fomina teataksid maleliidule oma planidest osaleda tiitlivoistlustel, kas see muudaks midagi? "

Muidugi muudaks. Kui siis ka ei saa osaleda, siis on alati varnast võtta argument, et alaliit on süüdi ja sellele ei saa vastu vaielda (palun siis ka kasutada antud võimalust v meetodit alaliidu vastu).

Aga praegu on olukord, kus alaliidul tuleb teha väga kaalutletud otsuseid ja lisada sinna juurde uusi konflikte lihtsalt mittesuhtlemisest ... ei ole kummagi poole huvides. Maletajate uhkus osutub nii suureks, et ei sobi maletajal liiduga suhelda ja vastupidi. Aga kannatavad mõlemad pooled.

Unknown said...

laksin mangima thehimaale,mul pandi reitinguks 0.Reitingu suurusest pean maksma...
tahaks mangima kuni on voimalus,tosta oma reitingu. Moni turniirile lihtsalt ei lasta,kui reitingu nagu ei ole.

Unknown said...

maletajate uhkus osutub nii suureks,et ei soobi maletajal liiduga suhelda ja vastupidi.
votta uhendust Hendrikuga on uleraske.
Voi saada vastust.sest just tema naitab oma uhkust. meie linnas ma kuulen palju halba maleliidu kohta,mida raagivad tava inimesed.koik see nad votavad meediast.kas ei saaks teha umberlaua,nagu aasta tagasi pakkus uks narva linna treener.kahjuks just hendriku uhkus segab sellele.

Unknown said...

hea, Lev. Neid ümberlaua olemesi on tehtud ja püütud teha aga paraku on elu näidanud, et kasu neist ei ole olnud.
Põhjendusi ei hakka siia lahti kirjutama

Kristjan Sander said...

Lev, 2009. alguses lepiti Maleliidu juhatusega kokku, mismoodi õnnetut olukorda lahendada. Hendrik Olde jättis kokkulepitu lihtsalt täitmata. Samamoodi jättis ta täitmata oma 2009. a. suvel toimunud korralisel üldkoosolekul antud lubadused. Olgu mis on, seda küll ei saa väita, et läbirääkimiste teel lahendust leida pole üritatud.

Marek küsis:

"Kuid kuidas suhtuda olukorda, kus malelt võtakse 30% ja teistelt u 10%, kusjuures mingit karikat ja olümpiat ka ei tule, seega riigil jääb ka see raha alles? Ja kui sellist vähendamist praktiliselt ei põhjendatagi ära."

Põhjenduseks on asjaolu, et Maleliit on viimastel aastatel sihtotstarbelisi eraldisi kasutanud nagu jumal juhatab, aruandlus on puudulik ja esineb ka muid tõsiseid rikkumisi. Väga kahetsusväärselt on see hetkeolukorras üsna adekvaatne põhjendus.

Marek Kolk said...

"Põhjenduseks on asjaolu, et Maleliit on viimastel aastatel sihtotstarbelisi eraldisi kasutanud nagu jumal juhatab, aruandlus on puudulik ja esineb ka muid tõsiseid rikkumisi."

Seda sooviks ka ametlikult KM-st kuulda ja siis alles hakkab nalja saama.

Hendrik Olde said...

Kristjan Sander, mina Sinu asemel oleksin selliste "põhjenduste" väljaütlemisel oluliselt ettevaatlikum ja kontrolliks ikka oma info paikapidavust ning tõesust. Eesti Maleliidu valduses ei ole küll ühtegi sellist ministri käskkirja või kirja, milles oleks teada antud sellistest puudustest ja sellega kaasnevatest sanktsioonidest.
Või on see nüüd just see koht, kus EML-i tegevusega mitterahulolevad maleaktivistid omavad Kultuuriministeeriumiga koostöös rohkem infot?
Soovitaksin siiski lugeda tänast Postimehe intervjuud Tõnu Seiliga ning ka kommentaaride alatooni. Ehk oleks abiks loodud kuvandi avardamisel?!

Ülar Lauk said...

Levi jutust koorus välja järjekordne probleem. Tõsi ta on, et välismaal võisteldes tuleb lahtistel turniiridel maksta osavõtumaksu vastavalt reitingule st 0-reitinguga mängija peab maksma palju-palju rohkem, kui näiteks 2200-se eloga mees.
Eelpool kirjutav RR paistab arvavat, et seenioride võistlustele on Fomina (kes on sealt Eestisse toonud 4 medalit, kui ma ei eksi) sõitnud Maleliidu kulul. Ei, minu teada maksis kõik kulud iga kord Fomina ise (rääkisin 2007.a. temaga sel teemal).
Anonüümne kirjutaja süüdistab opositsiooni väiklases kaigaste kodaratesse loopimises ja muudes pattudes, aga siin saan ma küll kindlalt väita, et anonüümne kirjutaja omab asjadest ilmselt üsna kehva ettekujutust. Ma ei hakka talle siinkohal vastama, sest anonüümsed kirjutajad seda ei vääri. Tule kapist välja ja siis väitleme.

Kristjan Sander said...

Marek, naljast on asi juba ammu kaugel. Mina isiklikult ei näe mitte midagi veidrat selles, et kõik Maleliidu rahastajad neid tõsiasju vaikselt arvesse võtavad.

Usaldus on kõige väärtuslikum kapital, mida on raske koguda, aga kerge tuulde lennutada.

Hendrik Olde said...

K.Sander väitis alles hiljuti, et tema teada olevat ka käesoleval aastal Kultuuriministeeriumi poolt EML-le juba raha kantud. Kust selline info?!
Võin kinnitada, et ei ole kantud sentigi, sest siiani ei ole EML-i poolt allkirjastatud lepingut nende pakutud summade peale.
Ja teisalt ei ole ka Kultuuriministeerium lõpetanud 2009.a. sõlmitud lepingut, millega on maleliidul riigilt saamata veel suurusjärgus 45 tuhat krooni.
EML ei ole nõus vabatahtlikult sellest summast loobuma (st. allkirjastama lepingu lisa märksõnaga "poolte kokkuleppel"). Kui malele jäetakse see summa kandmata, siis peab ikka ministeerium leidma sellele mingi seadusliku lahendi.

Ja palun ärge võtke minu kirjutisi siin ja juhatuse ajaveebis mitte õigustusena ning kellegi ründamisena (mida minu suunal tuleb pidevalt).
Jah, mitmed asjad ei ole läinud sellisena nagu plaanitud ja loodetud, kuid sellel on objektiivseid ning ka meist mitteolenevaid "objektiivsed" põhjuseid.

Ülar Lauk said...

Hendrik!
Mul on Sulle üks küsimus. Kuidas on lood 2010.a. noortespordi rahade jagamisega? Poolteist kuud tagasi ütlesid, et saadad 15.veebruaril noortetööd tegevatele klubidele sellekohase kirja, kus siis palud klubidel saata ka noorte nimekirjad. Võru MK pole sellist kirja saanud ja seetõttu on ka maleliidule nimekiri esitamata.
Eelmisest aastast on meil saada 50% noortespordi rahadest, aga nüüd oleks varsti aeg 2010.a. rahasid jagama hakata.

Anonymous said...

Unustad ütlemata, et need meist mitteolenevad põhjused on lisaks meist olenenud põhjustele

Ülar Lauk said...

Sain skype vahendusel vastuse Hendrik Oldelt. Kuna asi huvitab kindlasti paljusid, siis panen selle siia üles.

Tere Ülar,

vastan Sulle siin. Hetkel ei ole veel 2010.aasta rahad malele selged. Riik on tungivalt soovinud, et me kirjutaksimenende poolt pakutavatele summadele alla, kuid see ei ole olukorrale lahedus ning noored peaksid saama riigilt toetust vähemalt 750 tuhat krooni. Seepärast oleme ka edasi lükanud nende klubide nimekirjade korjamise.
Igatahes on nii, et kui me oleme teada saanud lõpliku ja ametliku summa, siis saadame ka klubidele laiali kirja nimekirjade esitamiseks - ei jäeta meie poolt kedagi toetuseta.

Ja teiselt poolt võitleme me siiski selle õiglase rahastamise võitluse lõpuni (just täna tehti vastav teabenõue ministeeriumile), et siis juba uus juhatus saaks alustada puhtalt lehelt.

2009.a. rahad lootsime väiksematele klubidele ära maksta nendest vahenditest, mis riik septembris teatamisega tagasiulatuvalt lihtsalt ära võttis. Samas ei ole riigi poolt mitte ühtegi ametlikku sammu ega põhjendust selliseks tegevuseks. Riigi konkreetset otsust on meil vaja kasvõi selleks, et selle najal tuleb ka mingi % osas vähendada meie poolt allkirjastatud lepinguid...
Ma loodan, et aprilli alguseks on tegelikult kõik asjad selged ning ka võitlused võideldud ja rahastamine normaliseerunud.

Väga vabandan, et Sinu klubile on jäänud siiani see summa suurusjärgus 2400 krooni kandmata.

Anonymous said...

ylx - said valesti aru, kirjutasin just, et "ei ole kursis, kas ka males on nii nagu enamusel aladel, et seeniorid osalevad oma kulu ja kirjadega." Nüüd siis selge, et nii on, seega ei pidanudki Tanja EML-i sellest informeerima. Samas EMLi väide "Eesti Maleliit kuuleb Tatjana Fomina võimalikust osalemisest seenioride EM-l esmakordselt Postimehe ajakirjaniku käest." on absurd, mitte ei usu, et peale ametlike kirjade mingit suhtlust ja info liikumist ei toimu. Lihtsalt hale vabandus.
RR

Anonymous said...

Miks ei usu, et mingit muud suhtlust peale amtliku ei ole. Siin on ju mõned asjaosalised ise kinnitanud, et nad on blokkinud teise poole meilid?

Anonymous said...

Praegune juhatus kogub tuntust, populaarne vene maleportaal www.e3e5.com on avaldanud lingi venekeelsele Postimehe artiklile pealkirjaga:"Ilma retinguteta, kuid ambitsioonidega".
See iseloomustab väga hästi praegust seisu, võlgu ollakse kõigile, kuid ambitsioone ja kuraasi on jätkuvalt ülearu.

Anonymous said...

Nii et siis ongi saabunud see rahvusvaheline skandaal, millest Pealtnägijas räägiti?

Anonymous said...

Kui lugeda Seili kohta käiva Postimehe artikli kommentaare, siis leiab sealt tunnustust Maleliidu julguse kohta oma õiguste eest seista. Teised tunnevad, et neil lood sarnased.

Maletajate opositsiooni moodi KM-it õigustada ei julge küll keegi.

Anonymous said...

Aga kuidas on võimalik kritiseerida valitsuse tegevust kuhu kuuluvad parteikaaslased?

Anonymous said...

Üldiselt peaks siililegi selge olema, et kõigis Eesti maleelu probleemides on süüdi kultuuriministeerium. Postimehe artikli anonüümsed kommenteerijad arvavad ka nii ja...mis tõestust siin veel vaja on.

Anonymous said...

Ma ei saa aru, miks peab kuskil siin interneti leheküljel mingit probleemi lahendama, kui oleks mõistlikum istuda kokku ja rääkida probleemist ja leida mingi kompromiss, millega kõik rahul oleksid ja parandada probleem, mis praegu valitseb.

Anonymous said...

Nonii sõbrad, teabenõue Kultuuriministeeriumile. Tehtud!

Anonymous said...

Mis siis järgmiseks?

Anonymous said...

Järgmiseks siis selline asi, et hakatakse mitte laekunud rahade kasutamise kohta aruandeid nõudma. Kui ei esita, lõpetad kohtus. Vaata ette Ülar.

Ülar Lauk said...

Nojah, iga endast lugupidav klubi peab vähemalt korra maleliiduga kohtus käima. Eks ma siis varun alibeid ja tunnistajaid...

Denniszlvz said...

Juhatus oli ju selle dokumendi enne Maleliidu lehel avalikustnud? Enne kiremist võiks EMLi lehte külastada.