Friday, March 5, 2010

13-aastane ungarlane sai suurmeistriks

Märtsi alguses lõppes Ungaris Szentgotthardis Gotth' Art Cup 2010, mis oli 10 osavõtjaga kinnine turniir. Seal täitis kolmandat ja viimast korda suurmeistrinormi ungarlane Richard Rapport, kes on sündinud 25. märtsil 1996. Chessbase'i artikkel.

Kui kogu maailma tähelepanu oli koondunud noore ukrainlase Nyzhnyku üritustele maailma noorimaks suurmeistriks saada, siis Rapport sai sellega hakkama täiesti märkamatult. Jaanuari lõpus täitis ta esimest korda normi Marienbadi Openil, teine norm tuli veebruaris Ungari GM-turniirilt ja kolmas nüüd kuu aega hiljem. Seega täitis ta vähem kui kahe kuuga kõik normid ja järgmises FIDE reitingutabelis peaks tema nime kõrval juba GM olema. Veel 2007. aasta jaanuaris oli poisi reiting kõigest 1998. Nüüd läheb tema nimi maailma noorimate suurmeistrite tabelis viiendale kohale, eespool on Karjakin, Negi, Carlsen ja Bu Xiangzhi.


                                                                                Richard Rapport - Lajos Portisch

Homme algavad Horvaatias Rijekas Euroopa meistrivõistlused. Ametlik koduleht.

70 comments:

Anonymous said...

Õnnitlused uuele suurmeistrile!

Anonymous said...

Poisi reiting pole ju veel 2500, seega vist veel ikka ei saa suurmeistriks?!

Turu said...

Reiting on tal 2509.

Anonymous said...

kas temal on reiting ka ve? ja eestlastel põle

Anonymous said...

Vaata, kui vahva. Taaskord siis vana maailma meistrikad algamas. Kindlasti väga huvitav jälgida seda turniiri malehuvilisel. Nüüd võiks kommenteerida need, kes teavad miks seal siis ühtegi Eesti mängijat ei ole? Kas ei tahtnud keegi minna või on põhjus mingi hoopis kuskil mujal?

Anonymous said...

Alles hiljuti oli siin viide ühele pärnu postimehe artiklile:http://www.parnupostimees.ee/?id=221015
Selle jutu põhjal jääb küll mulje, et Kaidol oli kindel plaan EM-il osaleda. Miks tema nime osalejate nimekirjast ei leia, seda küll ei oska öelda...ilmselt lihtsalt ei viitsinud minna.
Õnneks tulevad õige pea igasugused suurvõistlused lausa koju kätte ja ei pea kaugele minema. Odake veel natuke, kallid malesõbrad....varsti saabub selgus.

Anonymous said...

Et Maleliit aitab maletajaid kulude kokkuhoiul? Et sõidate välismaale turnale (EM-i kulud suurusjärk 25k), siis ju võib raha büdžetist ainult välja voolata. Oodake, me toome teile siia need suured võistlused koju kätte. Mmm, kõlab nii altruistlikult! Aga just seda me oma suurtelt juhtidelt tegelikult ju sisimas ka ootame ja loodame, onju...

Anonymous said...

Äsja avaldati maleliidulehel EM-i link, kus eestlasi jällegi ei osale.
Alternatiivsed malesponsorid oleksid võinud ju oma võimekust tõestada ja saata oma rahadega sinna meie esindajad?!

Anonymous said...

Huvitav jah miks Eesti EM-il esindatud ei ole, kas tõesti jäi asi selle taha, et kohalesõiduks ei leitud raha? Kas jälle on maleliit süüdi?

Anonymous said...

Huvilistele
Kuidas on nii võimalik et vaadeldaja kommentaatorid kes Eesti maleeluga peaksid kursis olema ei tea et Kaido ei läinud võistlema mitte sellepärast et ei viitsinud või ei ole sõiduraha ( hotellgi broneeritud) vaid põhjus oli järjekordelt selles et EML võlgade tõttu lihtsalt ei lubatud osalema..
Aga kõik läheb endiselt edasi..

Anonymous said...

Ja mis siis, et ei lastud mängima? Kui hakata muret tundma üksikisikute probleemide pärast, siis me ei jõua kuigi kaugele. Suured ideed on need, mis meid edasi viivad!

Anonymous said...

Naljamees:)
Ega Sa juhuslikult Olde ole?
Kaido on jah üksikisik-eks ta ka ( nagu Ehlvest) vaata mis riigi all ta saab siis tööd ( ehk malet mangida) teha?!
Aga meie noored on harjunud juba 10 aastaselt igasugustel tiitlivõistustel käia- nüüd on ka nendele uks suletud!
Aga on jäänud ju valdade meistrivõistlused:).
Sellest on ju küll,et Maleolümpia Eestisse tuua

Marek Kolk said...

Registreerimine EM-ile käib läbi alaliidu (see on juhendisse sisse kirjutatud). Seega palun esitada kirjalik tõestus sellest, et alaliit oli õigeaegselt osalussoovist teadlik.

Ja valdade võistlusi palun ära tule solvama (EMSL Jõud üritus).

Anonymous said...

Tubli Marek!
Me ei ole Teiega isiklikult tuttavad-s.t Sina peal.
Valdade talimänge ei solva ma mitte-olen ka ise seal mänginud ja väga mõnus oli!
Teie kirjas puudub sisuline vastus- kas meie maletajad ( noored või vanad) saavad praegu osaleda tiitlivõistlustel? Kas väide,et osalemine on takistatud EML võlgade tõttu on vale?

Anonymous said...

Milline on sinu point, Marek? Kui Maleliit oleks olnud teadlik maletajate osalemissoovist, et siis oleks need iidsed võlad tasutud? Kuskil tunduvad olema mingid loogikavead siin. Või et mis on siis ikka süüdi, kas maletajate mängusoov või Maleliidu võlad?

Marek Kolk said...

Maleliidu võlad ei muutu olematuks (seda on juba öeldud, et halb seis on), küll aga annab seda olukorda vastavalt ära kasutada v lahendada. Ilma koostööta (vabandan, kui see sõimusõna on) ei lahenda seda olukorda küll kuskilt otsast.

"Kui Maleliit oleks olnud teadlik maletajate osalemissoovist, et siis oleks need iidsed võlad tasutud?"

Aga tõesta palun vastupidist ... kui seda kirjalikku tõestust ei ole, siis pole mõtet seda oksa ka saagida (sest see lihtsalt on pooltõde). Kui on kirjalik tõestus, siis minugi poolest palun seda EML vastu kasutada. Maleliidul oli vast valida, kas maksta enne vajalikku võistlust ära ECU liikmemaks v suunata raha mujale, kuna kohe see probleem ei põle (sest nagu öeldud ei ole vähemalt see võistlus varem eriti populaarne olnud ja noorte võistlused on aasta teises pooles) ja lahendada ära mõni muu väga vajalik asi.

NB! Ma siin olen kogemata jälle EML kaitsjaks osutunud. See ei ole otseselt mu eesmärk, ma tahan, et arutelu oleks mingilgi määral sisulisem ja faktipõhisem. Kui on faktiliselt tõestatav maleliidu must tegevus, siis palun seda tõestada ja esitada ... vastupidisel juhul viib see soigumine meid kõiki sohu.

Anonymous said...

Marek, kas asi on hoopis ECU liikmemaksus? Ma arvasin, et jama on ikka nende FIDE reitingute pärast?

Anonymous said...

Tõestada pole enam vaja..nagu ma aru saan -kinnitate ,et liikmamaks maksmata.
Koostöö on vajalik kuid kui EML ei ole juba aastate jooksul suutnud koostööd teha meie tippmaletajatega?-kas siis ei peaks ikka peeglisse vaatama??.
Lihtne küsimus-kas EML on maletajate jaoks või maletajad on EML jaoks!
Vastus paneks asjad paika!
Mis tähtus on Euroopa MV maletaja elus peaks olema selge igale funktsionäärile( kas see ei ole omakorda mingi valikvõistlus)
See oleks ikka sama seis kui Veerpalu on nüüd aasta läbi harjutanud, kuid selgub,et seekord ei saa võistelda ei Euroopa MV ega olümpiamängudel! no Eesti MV ikka lubame ( kui oled tubli ja avalduse õigeaegselt esitad)
Jõudu kõigile!

Anonymous said...

Hea Marek, palun ära seda tõesti enam tee! Ehk et ära ole siin hr Olde suuvooder. Kui tal midagi mõistlikku öelda on, siis öelgu ise ja kui ei ole, siis olgu vait.

rullik said...

Maleliit saab olla nii tugev, kui tugevad on tema klubid. Antud momendil jääb mulje et sponsorite otsimine on ainult maleliidu mure. Pole kuulda olnud, et näiteks Tartu ülikooli maleklubil või Viljandi maleseltsil oleks mingeid eraldi sponsoreid, kes oleks aidanud neil mingeid võistlusi korraldada. Ometi pole neil klubidel mingeid sidemeid maleliidu juhatusega. Tulemus on aga see, et üks eesti turniiride lipulaev, I.Raua mälestusturniir on kalender plaanist kadunud (või keeldus Olde seda kalenderplaani lisamast?). Samal ajal Hiiumaal, kus ei ole mingeid poliitilisi ambitsioone, tehakse heal tasemel turniiri läbi aastate.

Mulle jääb küll mulje, et jutt küll sponsorid tulevad, kui praegune juhatus tagasi astub suht koht bluffimisena.

Marek Kolk said...

Ära demagoogitse oma Veerpaluga (muide, mitu maksumaksja miljonit tema üksi saanud on?). Palun siis ka aasta varem kooskõlastada oma plaane alaliiduga. Need võistlused ei ole sellised, kuhu lähed kohale ja ütled, et oled Eestist.

"Ma arvasin, et jama on ikka nende FIDE reitingute pärast?"

Jummal küll, oli ju öeldud juhendis, et misiganes reitinguga ja kuitahes palju mängijaid ühest föderatstioonist. Ainuke klausel, et ECU (nuh, ilmselt palju ei teagi, et selline asutus eksisteerib, ega mina ka sellest suurt midagi ei tea, aga Euroopa MV see korraldab) maks tuleb maksta ja seda läbi alaliidu ... seda selleks, et mingi suvaline tüüp ei ilmuks sinna kohale ja ütleks, et küll alaliit maksab. See peab enne kooskõlastatud olema.

"Tõestada pole enam vaja"

ja mida nimelt ei ole vaja tõestada. Mina pole väitnud, et maleliidul ECU maks maksmata, ma oletan seda (sest ECU regulatsioonis on öeldud, et ECU võib võistlusele mitte lubada). Küll aga palun vastupidist tõestust, et võistlusel mängida sooviv isik ka tegi vajalikke samme selleks.

"Mis tähtus on Euroopa MV maletaja elus peaks olema selge igale funktsionääril"

Ma usun, et selle kohta ei julge meie tippmaletajad (vähemalt osa nendest) eriti kõvasti sõna võtta. Loodetavasti eksin, aga siin olen kummalisi külajutte kuulnud. Nii et see tähtsus on küll suhteline mõiste.

Marek Kolk said...

Mina ei ole kellegi suuvooder (kui inimene julgeb massist erineda, et siis tuleb maha lasta jah?). Et kui hakata fakte küsima, siis on suu vett täis või?

Jube vahva on kuskil anonüümselt mustata (sest enamus kordadel ilmneb, et asjal on mitu poolt ja see mõni mittenähtav on palju põnevam kui esialgselt esitatu). Mina krt riskin enda nime ja mainega kui kuskil puusse panen.

Räägime siis asjad selgeks, mis selle malega õige on ja toimub või peidame pea liiva alla ja halame, et jube halb on, aga olukorda paremaks ei oska, ei taha, ei suuda teha.

Marek Kolk said...

"või Viljandi maleseltsil oleks mingeid eraldi sponsoreid, kes oleks aidanud neil mingeid võistlusi korraldada"

See väide ei vasta tõele, VMS-il on olnud eraldi sponsoreid võistluste korraldamiseks (nt Beko hundikäpp, mitmed mälestusturniirid Sammuli, Braschinsky võistlused). Hetkeseisu teavad nemad ise.

Tartu Ülikooli maleklubi on küll varjusurmas olnud, vähemalt ürituste korraldamise osas võib selle klubi maha kanda (aga jube sõnakas on selle klubi esindaja olnud).

Kaido said...

Head malesõbrad!
Käsitletav teema ei ole ülimalt oluline mitte ainult mulle isiklikult, vaid pakub nähtavasti suurt huvi laiemale maleavalikkusele. Samuti võivad juba lähitulevikus toodud probleemidega silmitsi olla ka teised Eesti maletajad.
Kuna Maleliit ilmselt alles kujundab selle teema suhtes oma seisukohti (tõsi, täna on Rijekas juba teine voor...), siis on igati loogiline, et nö saladusloori avan mina.
Midagi, millega malehuvilisi rõõmustada, mul mõistagi öelda ei ole. Toon siinkohal vaid külmad faktid, loodetavasti ilma ülemäärase emotsionaalsuseta.
Tõepoolest, mul oli kindel plaan sõita Rijekasse Euroopa meistrvõistlustele. Sellele vastavalt oli seatud ka ettevalmistavate turniiride kava (kuskilt Vaadeldajast võib leida ka viite Pärnu Postimehe asjakohasele artiklile). Et kavatsus ei olnud tõesti paljasõnaline, kinnitab ka minu poolt juba Adriatic hotellile tehtud ülekanne ööbimise eest EM-i vältel.
Turniirile võimaldati mul registreeruda ka ilma alaliidu eelneva kinnituse/loata. Esitasin igaks juhuks ka vastava päringu (registreeruda oli vaja kiiresti, et saada veidi soodsam hind hotellis), mille kohta sain kinnitava vastuse. Osavõtumaksu (mille oleksin tasunud mina ise) saanuks tasuda juba võistluspaika saabununa.
Mind kanti turniirile registreerunute nimekirja, mida võis näha ka ametlikul kodulehel. Seal oli minu reitinguks märgitud uhke 0, kuid see on juba teine teema.
Varsti laekus ECU-lt e-kiri, milles teatati, et kuna Eesti Maleliidul on juba pikaajalised võlgnevused (ma ei tea kas ma oleks pidanud nende olemasolust teadlik olema?), siis ei ole võimalik lubada turniiril osalema Eesti mängijaid. Sellist meedet (seda püütakse tõesti rakendada erandjuhtudel) on ECU-l vastavalt oma statuudile õigus kasutada.
Ei pika aja vältel enne selle kirja laekumist ega ka pärast seda ei ole Eesti Maleliit teinud tulemuslikke samme võlgnevuse likvideerimiseks. Tulemuseks on praegu see, et minu staatuseks on EM-ist osavõtja asemel selle huvitatud jälgija oma.
EM-i näol on ühtlasi tegemist ainukese reaalse valikturniiriga Euroopa maletajatele Maailma karikale pääsemiseks. Ma loodan, et ma tõesti ei pea kellelegi siin hakkama tõestama selle võistluse olulisust minu jaoks.
Jääb üle loota, et tulevikus ei pea mina ega ka ükski teine Eesti maletaja selliste probleemidega kokku puutuma.

Parimat kõigile,

Kaido Külaots

Jürgen said...

nii, las ma nüüd ennustan natuke kohvipaksu pealt... ametlik vastus Külaotsa kirjale on midagi seesugust, et kui meie esimaletaja oleks õigel ajal maleliidu kaudu asju ajanud ja õigel ajal mingid õiged paberid mingisse õigesse kohta mingi õige inimese kätte viinud, et siis oleks saanud "asja arutada" ja kõik oleks kõik sujunud nagu lepase reega ja et tegelikult on ta tekkinud olukorras ise süüdi.

Peep said...

Kuulu järgi on võlgnevus suures osas tekkinud eelmise aasta teisel poolel. Meenub, et siis oli meil rõõmsaid kilkeid heade tulemuste üle noortevõistlustelt ... aga osavõtumaksud ja jumal teab mis veel jäi ilmselt maksmata. Ju kuskilt ka midagi lubati aga kokkuhoiutuhinas meie majanduse päästmiseks see lubaduseks jäigi.

Viimast päevade uudiste järgi olla Eesti majandus päästetud. Spordile (mille osa ka male) tõmmati lihtsalt vesi peale. Eriti karmilt mõjub see nendele aladele, kes põhiliselt riigi toetusele tuginevad.

Ja riik, keda Eesti abistab, on esindatud EM-l sellise delegatsiooniga, et suu jääb lahti.

Kaido võimaluse luhtumisest on loomulikult kahju.

Marek Kolk said...

Tänan, Kaido, juba parem. Eelkõige aitab selline lahtirääkimine hoiatada teisi mängijaid.

Sellegi poolest, kui mina oleksin alaliidu juht, siis mina ei lubaks ilma liiduga kooskõlastamata sellistel turniiridel osaleda. Seda on vaja kasvõi selleks, et ECU küsib ka turniiri enda eest eraldi osalustasu (eraldi siis sellest, mida korraldajad lisaks nõuavad). Kui mängija mingi jamaga hakkama saab, siis vastutab alaliit. See ei käi sinu kohta, Kaido, kuid üldreeglina ei saa ju suvaline isik minna Eestit esindama.

Keegi mainis kuskil 10. märtsi, eks ootame siis kuskile sinnakanti, ehk saab ka ametlikke vastuseid.

Jürgen said...

Marek, mida Sa selle "kooskõlastamise" all silmas pead? Kas "loa küsimist" või "teavitamist"? Siin on päris suur vahe.

Anonymous said...

Kaido postitus on tõesti positiivne, et saame kuskilt otsast edasi minna oma "vaidlusega".

Samas jäi üks asi silma:

"Turniirile võimaldati mul registreeruda ka ilma alaliidu eelneva kinnituse/loata. Esitasin igaks juhuks ka vastava päringu (registreeruda oli vaja kiiresti, et saada veidi soodsam hind hotellis), mille kohta sain kinnitava vastuse. Osavõtumaksu (mille oleksin tasunud mina ise) saanuks tasuda juba võistluspaika saabununa."

Turniiri juhendis oli öeldud et osavõtumaks tuleb teha kohaliku maleliidu poolt. No siis peaks olema ka kuskil viide et on pöördutud EMLi poole ja küsitud, mis võimalused selleks oleks. Aga Kaido postituses pole EMLi ja tema vahelisele suhtlemisele mitte mingit viidet (vabandan kui see kuskil kahe silma vahele jäi). Ehk siis prooviti üldse ilma EMLita hakkama saada, kuigi turniiri reglement selleks vist võimalusi ei jätnud. Siin pole isegi selles küsimus kas alaliidu juht lubab või mitte.

Anonymous said...

Marekile:March 7, 2010 1:00 PM

Kurb kui vihjest aru ei saa:(...viisaks oleks öelda, ärge demagoogitsege Veerpaluga!)Kuigi ma ei saa Teie pahameelest aru...
tegemist on Eesti ühe kõige parema suusatajaga ja parema maletajaga. Ja ei tea vist praegu ei Kristiina ega Andrus ette mida nad aasta pärast teevad( et suusaliit saaks registreerida või osavõtumakse tasuda)
Vahepeal on Kaido vastusest selgunud et takistuseks said ikkagi võlad.
Aga Te ei vastanud põhiküsimusele-kas maletajad on ML jaoks või vastupidi??
Ja istubki ametnik oma kabinetis..ja ei suuda kontakti saada kümnete ja sadade Eesti tippmaletajatega kes tahavad Euroopa MV osaleda ja et nüüd Kaido jäi kahe silma vahele oli lihtsalt "tööõnnetus"..
Aga kõigiga ju juhtub...

Marek Kolk said...

Ma ei saa aru miks kontakt peab olema ühepoolne (et maletaja ei tea liidu aadress v telefoni numbrit või? sama kehtib maleliidu kohta, aga näiteks Meelis Kanep on ise öelnud, et pani maleliidu meilieaadressi spämmi nimekirja).

Miks te küsite, kas maleliit peab olema maletajatele v maletajad liidule. Riik rahvale v rahvas riigile? See ei ole ju ühepoolne tegevus. Kui juba Veerpaluga võrdlust tõid, siis erinevalt maletajatest, on Veerpalu maailma esinumbreid. Ma ei saa aru, mis arusaamatuks jäi. Sellisel võistlusel ei saa ilma liiduga kooskõlastamata osaleda, see ei ole lahtine turniir. Sellegipoolest, ka mina tahaks, et maleliidul ei oleks neid jamasid.

Anonymous said...

ML ei ole riik ja maletajad rahvas :)
EML on kutsutud ellu selleks ,et ajada Eesti maletajate asju..nii lihtne see ongi!
Vaevalt et Meelis selle meili spämmi ise pani-vahel on arvuti seaded sellised,et mõned kirjad lähevad ise spämmi..ja võib-olla oskab IT inimene öelda,kas see on vastuvõtja või saatja viga?
Aga teada on ka tõsiasi,et ega EML ei vasta temale ebameeldivatele meilidele!

Marek Kolk said...

Mis kradi jama sa ajad. Mis IT-inimene? Ei saanud aru sellest, et tippmaletaja blokeeris ise oma alaliidu meili või? Tema otsus, ise teab, aga selliseid asju meil Eestis juhtub, edu ... tere tulemast maa peale.

Anonymous said...

Mõnedel andmetel õppis Meelis IT-d ja Marek vist natuke teab ka IT-st midagi.
Eks siin oleks Meelise kommentaari huvitav kuulda.

Anonymous said...

Kiire kommentaar, et siin inimesed asjatult ei ärrituks. Olde meilid blokeerisin muidugi ise, sest ei ole mingit tahtmist selle inimesega suhelda (ligi 3 aastat juba). Marek ei ole mõtet mind tippmaletajaks nimetada, sest minu jaoks on male eelkõige hobi. Paraku olen endiselt paljudest parem mängija, aga see ei ole minu probleem. Minu meelest on Eestis ainult üks maletaja, kellel oli antud olukorras reaalne huvi mängida ... Jään huviga maleliidu sõnavõttu ootama ja üritan pärast seda natukene pikemalt kirjutada. Tänud vint.ee meeskonnale, väga fun üritus oli
Meelis Kanep

Marek said...

Meelis, minu jaoks oled sa oi oi kui palju parem mängija kui mina ... seega tippmaletaja ... (ilma irooniata, s.t. need korrad mil sa mängida viitsid).

Siiski ma kordan ennast. Kaido juhtum oleks absoluutselt 1-0 Kaido kasuks, kui tal oleks (võib-olla tal on) kirjalik tõestus maleliiduga suhtlemise osas (antud turniiri jaoks). Kui ei ole, siis on asi väga segane (sest maleliidu finantsolukorrast kulla sõbrad, puudub meil igasugune ülevaade) ja sel juhul mina sooviks, et olukord oleks selgemast selge. Ei saa nii, et juhutum on fifty-fifty ja hiljem hakkame seda kuidagi ära kasutama (mitte Kaido enda poolt, vaid teised hakkavad sellele juhtumile viitama ilma lisaselgitusi andmata).

Anonymous said...

Kõik sõnavõtud on demokraatlikus ühiskonnas teretulnud, kuid praegu tasub arvestada, et käib võitlus Eesti male tuleviku pärast. Pole veel avalikustamise hetk mis tegelikult toimub, kuid varsti. Ning siis saab väga palju asju selgemaks.

Seetõttu tasub inimestel, kes siiralt hoolivad Eesti male tulevikust, unustada kõik isiklikud minevikusolvumised ning omavahelised tülid ning olla üks pere.

Anonymous said...

Mis krdi pärast peab Kaido tõestama, et ta pole kaamel?! Probleem on selles, et maleliit ei pea isegi meie tippudega, olgugi nad maailmamastaabis mitte eriti kõvad tegijad vajalikuks nomaalselt suhelda.

Marek Kolk said...

Suhtlus ei ole ühepoolne akt. Miks peab tõestama? Aga selleks, et probleemis on kaks osapoolt, ei ole ainult ühe poole viga.

Isegi kui maleliidul ei oleks võlgasid, siis need asjaajamised nii ei tohiks käia. Just see sama lause on minu asja point, jäi midagi arusaamatuks? Kaido kaitseks võib öelda, et meie teised ei tea pisinüansse, tehtud otsused võisid tingitud olla jummal teab millest ja olla ka mingil määral põhjendatud (aga need ei arvestanud liidu hetkeolukorda). SELGELT arusaadavat kooskõlastust on vaja ka tulevikus, seda nii liidu poolselt kui võistlejate poolselt. Seega tulevikus peaksid inimesed sellistest asjadest teadlikud olema.

Anonymous said...

Ootaks alaliidu kommentaari.

Anonymous said...

Kes kelle jaoks on ...

Lihtsustatult - Kaido klubi on tõen. maksnud ta eest kohustusliku EML liikmemaksu - EML aga pole suutnud sedasi oma tööd korraldada, et mängija saaks RV tiitlivõistlustel osaleda - mis siin keerulist on?!

"SELGELT arusaadavat kooskõlastust ..." - äkki saaks nõu, kuidas seda saavutada kui rahaasjadeski kipub kirjavahetus ühepoolseks jääma - vt. http://dokreg.kul.ee/public/20100222142822612.204652.pdf

Anonymous said...

Tuhnite seal mööda seda dokumendiregistrit, kas te mõne sealtpoolse teemasse kuuluva vastuse ka olete leidnud?

Anonymous said...

Olen seda maletajate kemplemist pisut jälginud ja vangutan ainult pead. Male on intellektuaalne sport. Meie selle ala harrastajad peaksid küll juba olema taibanud, et Maleliiduga koostööks on siiski üks võimalus. Kas tõesti on raske taibata, et Maleliidu võlad tuleb katta ise (no need vahvad malerüütlid, kes soovivad võistelda ka väljaspool kodukamarat) ja muudkui aga mängi. Olete ikka teadlikud, mida tähendab kooperatsioon? Tõlge - makske võlad ja ML ei tee mingeid takistusi mängimisel!

Anonymous said...

Kahju,et Marek isegi kahest vihjest aru ei saa :(
Aga kui tõesti Meelis kirjutas,et ta EML meilid ära kustutab,et Kaido katsub asju ajada ilma ML-ta,et meil ei ole enam Ehlvesti??
Kas see ikka ei pane ML asja üle mõtlema..asjaosalisi kokku kutsuma ja arutama??
ja kui Meelis tunnistab,et tema on hobimaletaja ,siis on praegu Eestis ainult ÜKS elukutseline maletaja!!!!
Seda Eestit me tahtsime...kas see on kuhu noored ( kasvõi Ottomar) peaks püüdlema.
ja ühe maletaja tegemisi ei suuda kuidagi kooskõlastada??
Maletajaid vahetada ei saa..küll saab funktsionääre vahetada..
vahetame ja vaatame -kas asjad muutuvad?!

katkin said...

Milleks nii palju hüüumärke? See ongi paraku tänane kurb reaalsus - Eestis on tõepoolest hetkel vaid üks professionaalne maletaja, aga kui nii edasi läheb, siis kauaks tedagi enam on...

rullik said...

"Kaido katsub asju ajada ilma ML-ta"

Reglement nõuab et osavõtu tasu makstakse kohaliku föderatsiooni poolt. Ongi kõik.

Eestis on võimalik tutvuse kaudu asju ajada ja erandeid saada aga euroopas aetakse seadustes näpuga järge. Ma juba enne juhtisin tähelepanu et üritati asju ajada otse, ilma MLita ja tulemus on et kedagi ei osale.
Oleks kontakteerutud EMLiga ja nemad oleksid eitavalt vastanud, siis oleks teil paras trump käes, aga praegu jäi Kaido kahjuks kannatajaks, kuna üritati asju ajada mitteametlikult. Kusjuures ilmselt oli ka teada et EMLil võivad ka ECU ees võlgu olla.

Anonymous said...

Fakt on, et Eesti jäi tol võistlusel esindamata EMLi võlgade tõttu ECU ees, nii lihtne see ongi. Tulemus oleks olnud ilmselt sama ka asju läbi liidu ajades, lihtsalt meie esimaletajal oleks jäänud ehk mõni broneering tegemata. Muide, kui palju see võlg üldse ECU ees on?

Anonymous said...

Kui see fakt on, miks siis tola mängiti nende broneerigutega?
Kahju Kaidost!

Marek Kolk said...

"Tulemus oleks olnud ilmselt sama ka asju läbi liidu ajades"

Aga see on juba kuritahtlik avaldus. Just selline, mida väga hea igal pool rääkida on. Võib arvata, et antud juhul oli tegemist igasuguste imelike asjade kuhjumisega, näiteks rahade taotlus, eraldamine, registreerimine kuupäevaliselt suhteliselt hilja ... nii nagu ikka see asi meil siin käib, et üle põlve (mitte pahatahtlikult, vaid inimene on natukene ikka heas mõttes hull, kui üldse tahab asjadega tegeleda), kuna sõltutakse väga palju teistest jne.

"Fakt on, et Eesti jäi tol võistlusel esindamata EMLi võlgade tõttu ECU ees, nii lihtne see ongi."

Väga ohtlik järeldus. Just nimelt, ei ole nii lihtne. Faktina on jah selline, aga ilma selgitava lauseta annab asjast vale pildi.

Sama hästi kõlab fakt, et nii mõnigi on litsentsitasu EML-ile maksmata jätnud. Voh, kah fakt. Järgnevalt võikski väita, et EML-il on tänu sellel teatud tasud maksmata. Noh, päris vale see kindlasti ei ole.

Anonymous said...

Mulle tundub, et inimene, kes püüab selle konkreetse juhtumi puhul Eesti esindamata jäämises otsida mingeid muid imepõhjusi peale EML-i lihtlabaste võlgade, on küll pehmelt öeldes rumal.

Anonymous said...

Mis sa arvad, kumb oli enne: kas EMLi võlad või Kaido soov EM-il esineda. Kui juba eete tead et EMLi võlgade pärast pole võimalik osaleda, siis milleks seda kometit broneeringutega teha. Eriti kui ei taha ka ametlikust kanalist uurida, palju ja kuhu maksta et osaleda. Kaido (või tema esindaja) peaks ju turniiri reglementi oskama lugeda!

Anonymous said...

Kurb lugeda kui mõni mees (pean silmas Marekit) raiub kinnisilmi tobedaid võrdlusi litsentsitasudest ja muust.
Samaväärne on väide, EML oleks raske rahalise seisu tekkimisel (või juba prognoosil) pidanud vähendama juhatuse esimehe palka ja EML autole kasutatavaid kulusid.
Olen üsna kindel et auto eest makstakse ka tänasel päeval aga igasugu liikmemaksud jäetakse maksmata.

Oleks mina sellise organisatsiooni juhatuses siis oleks oodata suurt puhastustuld!

Marek Kolk said...

Jah, sa võiks seal juhatuses olla küll, sest käitumismall huupi pakkumises sobib vähemalt juttude järgi praeguste juhatuste liikmete omadusega hästi kokku (rahva seas levinud arvamus).

Kui sa tead, et sa aasta lõpus saad X tuhat krooni mingi asja maksmiseks, siis sa ilmselt ei kiirusta kohe selle asja maksmisega (eriti kui selle kohta arvetki pole). Mis juhtub, kui sa ei saa seda X krooni aasta lõpus?

Pealegi ... auto osas on sul vahva tähelepanek. Eks me siis teemegi nii, et maksame ühe-kahe inimese jaoks kõik välismaksud ära ja jätame Eesti meitrivõistlused, noorte MV-d ja muu siseriikliku elu ära. Analüüs missugune. Kahjuks tuleb elus valikuid teha, enamasti on kõik millegi arvelt. Võimalik, et EML-l tegi vale valiku ja oleks pidanud Eesti harrastusmaletajatele selja keerama.

Kui autoga rahul ei ole, siis palun keegi hea inimene võiks pakkuda ennast maleliidu nuppude tassijaks. Saaks auto müüdud ja transport olemas. ... mainin selleks, et päris mõttetu see auto ei ole, kas õigustatud, ei tea (siin on minust targemaid, kes teavad), aga see auto on ikka päris paljudel võistlustel käinud.

Anonymous said...

Aga kas on keei kuulnud, et juhatuse esimehe tasu oleks kärbitud raskematel aegadel (nagu seda on tehtud erafirmades)?
Siin kuuleme ainult hala kuidas kellelgi on x kuu palk saamta.
Saamata või mitte aga see on ikkagi EML võlg.
Kulusid on vaja kärpida! Ainsad kärpekohad mida seni tean maleliidus on erinevate võistluste ja maksete ärajätmised.
Tainas kerkib!

Anonymous said...

No võtad 5000 krooni vähemaks ja siis on kõik muud võlad tasutud? Kadedus on see, mis siin kommenteerima paneb, mitte konstruktiivsed ettepanekud!

Anonymous said...

Kuidas see rasvaste kõutside asi oligi?

Marek Kolk said...

Kärpida saab ikka siis, kui on millest kärpida :-D Einoh, loomulikult selle kulude kokkuhoiu koha pealt ei saa vastu vaielda (ja miks peakski), aga enamusel on arusaam, et siis oleks nagu kõik korras.

Riik ka hoidis omast arust kokku, võttes raha sealt kus seda niigi vähe oli tehes mõned valdkonnad väljasurevaks. Vaja kokku hoida oli aga oi kui palju. Kuidagi hambad risti on praegu pensioneid hoitud, ometigi on see üks suurimaid võimalikke kärpe kohti (s.t. koht kus kärbe ka tulemuse annaks). Tulemuseks on päris suur tööpuudus, mis veel alles hakkab oma tagajärgi näitama. Õnneks on riigil olemas eesmärk, ilma selleta oleks asi päris hapu.

Ma toon ühe konkreetsema näite ka :
olgu meil Eesti meistrivõistlused ja eelarvega tuleb kuidagi toime tulla. Kas kärpida kohvi ja küpsised ära? Ei ole ju esmavajalik asi seal turniiril. Samas, kuna tegu on marginaalse summaga (kuid siiski on tegemist väljaminekuga), siis vast ei ole mõistlik sellepärast veel elu liiga ebamugavaks teha (kui just päris hapu see eelarve ei ole). Jne. Eraelust võib tuua teise näite : kui päevade kaupa tööd rassida ja raha ikka eriti ei ole, siis kas jätta ära õhtune pudel õlut? Kui arvestada päevad kokku, siis ju kokkuhoidu on. Samas, kas tasub hoida närvide ja depressiooni arvelt? Ei olegi nii kerge vastata, onju. Loomulikult on lihtsam kärpida kahe pudeli pealt ühe peale v päevade arvude osas vähema peale, aga asja ei ole mõistlik nulli viia.

Anonymous said...

Jah, normaalses liidus peaks palgaline töötaja sellise bläki korral avalikult selgitama ja vajadusel ka rahakotiga vastutama - mida selleks tehti või mis/miks tegemata jäi, et Kaido tiitlivõistlustel osaleda ei saanud, meil aga tehakse süüdlaseks hoopis esinumber!

Marek Kolk said...

""et Kaido tiitlivõistlustel osaleda ei saanud, meil aga tehakse süüdlaseks hoopis esinumber!"

Esiteks, ei tehtud süüdlaseks Kaido (miks me peame süüdlastest rääkima?). Kuid just nimelt, ei ole see juhtum ka selge teises suunas. Konfliktiks on vaja kahte osapoolt ja sedasi need meil Eestis tekivadki, et ei räägita asju läbi. Ka siin oleks mul väga lihtne olnud mitte seda teemat arendada, aga krt ei saa selliselt suhelda. Sedasi kannatavad kõik osapooled ka tulevikus olenemata sellest kes kuhu läheb ja kes kus juhib midagi.

Anonymous said...

Aga teeks mõn ürituse äkki ainult üpsiste ja kohviga?
Ja kutsuks ainult omd joped ning õhtul kallaks igaüks oma toas seda õlut sisse millest Marek räägib :)
Kindlasti saa ka nii aga..... pigem ei poolda

Anonymous said...

"Esiteks, ei tehtud süüdlaseks Kaido (miks me peame süüdlastest rääkima?)" - las Kaido kirjutab, palju tal kulutusi seoses sõidu ärajäämisega kokku tuli - kelle kanda need jäävad?

Pole kahtlust, et palgaline töötaja peab hoidma oma isiklikud sümpaatiad ametialasest suhtlemisest lahus - kas maleliidus on sellega OK? Pole kindel - võimalik, et sealt saavadki jamad alguse.

Anonymous said...

Siin on juba mitmel korral juhitud tähelapanu, et Kaido või tema esindajad ei ole pöördunud EMLi poole, et teha kindlaks tingimused millistel ta saaks osaleda EM-il. Ja kui maleliidu poole ei pöördutud, siis ei saa nad olla ka vastutavad Kaido mitte osalemise eest.

Tavainimese mõistus ütleb igatahes niimoodi.

Anonymous said...

Lennupileteid ilmselt osta veel ei jõutud. Hotelli broneeringu tühistamine ei tohiks ka miskit nagu maksma minna. Kokkuvõttes võib tulla välja, et miskeid kulusid tegelikult mängija ei kandnudki. Sellisel juhul on müra kuidagi palju nagu.

Anonymous said...

Indrek Turu on ikka metsikult hea kirjutaja, ta suudab viimasel ajal järjest nii huvitavaid lugusid postitada, et kommentaarides elu lausa keeb, lugejad on tema kirjutistest võlutud ja haaratud. Tubli töö, Turu, jätka samas vaimus!

Anonymous said...

Tavainimese mõistus ütleb, et liidu palgaline töötaja aitab organiseerida meie tippudele vähemalt tiitlivõistluste sõite, mitte ei oota taotlus/kooskõlastus pabereid.

Anonymous said...

Liidu palgalise töötajana registreeriksin ma KÕIK meie maletajad igaksjuhuks EM-le. Ja MM-le. Ja OM-le. Ja ... Ma ei oota ju kas keegi üldse soovib sinna minna.

Anonymous said...

Kärbitud küpsised ja kohv on üpsised ja ohv. Kes neid enam tahaks?

Anonymous said...

Lennukipiletite kohta ei tea, aga hotelli eest maksis Kaido ligi 11000 krooni.

Anonymous said...

ootaks huviga juba kultmin-i uudiseid:D

Anonymous said...

mina loeks ka huviga seda lubatud intervjuud :D