Tuesday, June 30, 2009

Maleliidu üldkoosolek 5. juulil

Kuna sellel aastal ei toimu Viljandis Ilmar Raua mälestusturniiri, on selle asemele organiseeritud Maleliidu üldkoosolek. See toimub pühapäeval 5. juulil 2009. algusega kell 12.00 Paide Raamatukogus (aadressil Lai tn. 33, Paide).

PÄEVAKORD:

1. Koosoleku juhataja ja protokollija kinnitamine
2. Üldkoosoleku päevakorra kinnitamine
3. Koosoleku reglemendi kinnitamine
4. EML 2008.a. tegevusaruande ja raamatupidamise aastaaruande kinnitamine
5. EML audiitori järeldusotsuse kinnitamine
6. EML põhikirja muutmine tulenevalt MTÜS muudatustest
7. Muud küsimused.

211 comments:

1 – 200 of 211   Newer›   Newest»
Anonymous said...

Ehk siis paratamatult hilinetakse majandusaasta aruande esitamisega registrile (tähtaeg 30.06)?
MTÜS §36 lg 5: Juhatus esitab kinnitatud majandusaasta aruande registrile hiljemalt kuue kuu möödumisel majandusaasta lõpust.

Anonymous said...

Vaadeldaja intervjuu Hendrik Oldega (http://vaadeldaja.blogspot.com/2009/05/eml-juhatuse-esimehe-hendrik-olde.html):

Kas EML juhatus kavatseb käesoleval aastal täita põhikirja p. 37 teist lõiku ja esitada lõppenud majandusaasta aruande üldkoosolekule kuue kuu jooksul?
Jah.

Kas seekord pole Hendrik Olde mitte valet vandunud?

Anonymous said...

Eesti Maleliidule tähtajad ei kehti, põhikirjast kinni ei peeta. Samas haarati esimesel võimalusel Viljandi Maleseltsile käru keerata. Proovi sa siis sellistega asju ajada.

Ants said...

On kahte sorti kadedust. Näitena, kui naabril läheb hästi, siis ühel juhul püütakse leida vigu ja talle kaigas kodaratesse visata, teisel juhul, püütakse välja mõelda, miks tal hästi läheb ning siis ise paremini teha. Malestki teada, üldjuhul on edukamad need, kes nuputavad.
EML asjaajamises on puudusi, kuid ka klubidel esineb sama viga. Ka teine arusaam, tegija puhul saab tema vigadele viidata, mittetegijal möödalaskmisi lihtsalt pole.
Momendil asjad siiski paranevad. Kui varasemalt esitati EML aastaaruanne detsembris, nüüd juba juuli alguses, tuntav edasiminek.

Anonymous said...

Igas asjas on võimalik positiivset näha.

Anonymous said...

Jutt on küll väga tore, aga see on ju selge fakt sellest, kuidas EML oma kohustusi õigeaegselt ei täida, aga klubidelt nõuab kohtu kaudu rahade tagastamist tähtaja ületamise pärast. Kui see ei ole ärapanemise soov, mis see siis on? Alaliit peaks leidma sobivaid, mõistlikke lahendusi probleemide likvideerimiseks, mitte aga hävitama klubide mainet. Milles seisneb edasiminek, kui kohustusi ei täideta õigeaegselt? Ei ole vaja ilustada asja.
Põhimõtteliselt ongi nii, et EML kohustuste mittetäitmisele vaatavad mõned teist läbi roosade prillide, aga siis kui mingi klubi on midagi tegemata jätnud, siis kiidetakse EML taevani, a la käseb, poob ja laseb. Palju õnne!

Ants said...

Öeldakse, täiskasvanud inimest ei muuda, tal on juba väljakujunenud harjumused. Samas saab tema käitumisjoont muutma.
Toon jälle näiteid Jõgeva kohta.
Eelmise volikogu koosseisuga käis meil korralik madin. Linnapea sai nii tehtud-, kui ka tegemata asjade eest. Maine kujunes selliseks, et meid taheti jagada Tartu- ja Viljandimaa vahel. Uue kooseisuga läksime teist teed. Vaidlesime seesmiselt asjad läbi, opositsiooni maha ei teinud ning kehva sõnumit välja ei saatnud. Tänane seis Jõgeval on oluliselt parem. Kõik kavandatud tööd- ja tegemised sujuvad. Aina tihedamalt "eksivad" siiakanti president ja tema proua, peaminister, ministrid ning parlamendisaadikud. Paraadi eest saime samuti kiita. Tulemus, meie rahakraane ei keerata möödaminne kinni!
Enamus on meist töölkäivad inimesed. Küsin, mis meelsusega igapäevast tööd teete, kui saate ainult kriitikat? Vist teatud kriipsuni ja ei enam!
Meie maavanemal tuleb ideid nagu külluse sarvest, paljud mõtted ainult ideedeks jäävad, kuid tunnistan, paremat pole siiani olnud, Jõgeva on kindlalt pildis.
Nüüd a la käskimisest, poomisest ja laskmisest. Millisest õpetajast te koolis lugu pidasite, sellest, kes oli pehmekene, ei kehtestanud ennast või sellest kelle puhul tehtud krutskile järgnes vääramatu karistus? Millegipärast sümpatiseerivad mulle isiklikult nüüd need viimased. Ütlen, H. Olde on siiani olnud liiga pehme juht. Mina endale peale astuda ei lase.
Olen proovinud ka konkurendi suskimise meetodid, vähetulus. Parem meetod on konkurendi konkurendile nõu andmine. Tugevam jääb peale ja saab ka enda konkurendist tasapisi lahti, ei ole mingit närvinikastamist ja maine kahjustamist.
Kui on tõsine soov H. Olde välja vahetada, siis oma juhikandidaat üles, korralik programm ja valimispropaganda ning ise hüva nõuga lisaks ja las siis klubid otsustavad, lihtne. Ainult hullusti on vaja tööd teha!
I. Raua mälestusvõistlus. EML poolt põhja lastud? Andke andeks? Korraldasin kunagi Jõgeva Šahh´i. Kui ikka tahtmine oli, siis sai igal juhul korraldatud, kui tahtmist enam ei olnud, ei aidanud ei ussi-, ei püssirohi. Vabandan, kuid vist on asi ikkagi tahtmises.

Anonymous said...

Ok, me räägime erinevatest asjadest. Ma rõhuksin ikkagi sellele, et EML peaks olema eeskujuks klubidele, paraku kohustuste mittetäitmisega ta seda ei ole. Ütleme siis, et on halvaks eeskujuks.
I. Raua mälestusturniiri põhjalaskmine EML poolt on ülepingutatud väide, küll olen arvamusel, et EML-il on selles suur osa. Ja just, väga suurt rolli omab turniiride korraldamisel inimeste tahtmises, kui see tahtmine sinult alaliidu poolt ära võetakse, siis pole midagi teha.

Kristjan Sander said...

Tere, Ants

H. Olde puhul on kõiki lähenemisi proovitud. Ei aita, kuna ta lihtsalt vilistab kõikidele kokkulepetele. Viimasel juhul olid ju ka Sa ise osaline ja peaksid mäletama, mida kokku lepiti ja teadma, kui palju sellest tegelikult täideti.

Mina isiklikult olen temaga asju ajanud üle 10 aasta, paljud inimesed veelgi kauem. Minu kannatus katkes siis, kui ta korraldas oma abikaasa kaasamise olümpianaiskonda meister Fomina asemel. Mitme klubi jaoks sai juba varem küllalt, mitme jaoks hiljem. Eks igaühel ole erinev valulävi. Aga seda julgen ma küll kinnitada, et dialoogi pidamiseks on temaga rahulolematud klubid teinud kõik endast oleneva.

Küsimus ei ole konkurentsis, vaid selles, kuidas Maleliit jätkusuutlikult kesta saaks. Ilmselt kõik klubijuhid oleks õnnelikumad, kui nad saaksid rahulikult oma klubi asjadega tegeleda ja ei peaks muretsema selle pärast, et Maleliit kraavi aetakse. Praegu on aga sellest õnnelikust olukorrast asi kahjuks kaugel.

Detsembrikuisel koosolekul jagatud materjalides - millest Sinagi minu teada koopia said - sisaldus nii rida väga tõsiseid küsimusi kui ettepanekuid olukorra parandamiseks kui isikute nimekiri, kes on valmis uude juhatusse või tegevjuhi KT-ks kandideerima. Paraku aga korraldas juhatus asja nii, et arutelu ei toimunudki.

Muide, uues mittetulundusühingute seaduses on nüüd otsesõnu öeldud, et vähemusel on õigus nõuda neid huvitava küsimuse koosoleku päevakorda võtmist. Nii et vaidluse demokraatia olemusest, mida siin Sinu ja anonüümsete kommentaatorite osalusel tarmukalt peeti, on seadusandja vahepeal lahendanud. Lahendanud nii, et vähemuse õigus olla ära kuulatud kirjutati seadusse sisse.

Anonymous said...

Seaduses on tõesti kirja pandud, et on õigus nõuda päevakorda muuta. Kuid kuskil pole kirjas, et enamus peab sellega nõustuma ja et päevakord tuleb koosoleku alguses sellisel kujul kinnitada. Nii et unista edasi.

Kristjan Sander said...

Sõnaühendit "õigus nõuda" kasutatakse eesti õiguskeeles massiliselt ning see tähendab igas seaduses seda, et nimetatud nõue on õigustatud ja kuulub rahuldamisele. Mitte lihtsalt abstraktselt õigust nõudega esineda. Paljas igasuguste nõuetega esinemise õigus on niigi kõigil olemas.

Kuidagi imelik on nii elementaarseid asju selgitada.

Anonymous said...

Antsu juttu loe viimasel ajal nagu maleliidu häälekandja juttu :D

Anonymous said...

Kui natuke meenutada, siis härra jurist pidas ka viimast koosolekut ebaseaduslikuks. Nii et elementaarsuste seletaja, vaata peeglisse.

Kristjan Sander said...

Jah, loomulikult oli ka viimasel üldkoosolekul tehtud trikk sel ajal kehtinud seaduse mõttega vastuolus põhjustel, mida olen varem korduvalt selgitanud.

Anonymous said...

Antsule - eks Jõgeva plussiks ju see, et linnapea ise maletaja.

Anonymous said...

Lühike tsitaat mälu värskenduseks.


Kommentaariks H. Olde vastustele „Vaadeldaja“ kaudu esitatud küsimustele

Kristjan Sander

Maleliidu juhtimisest

Analüüsides H. Olde vastuseid maletajate esitatud küsimustele torkab kõigepealt silma kaks asja.

Esiteks puudub vastustes vähimgi enesekriitika või oma vigade tunnistamine. Põhikirja süstemaatiline rikkumine ning detsembri algul toimunud koosoleku ebaseaduslik lämmatamine on paraku faktid.

Kristjan Sander said...

Kelle mälu anonüümne kommentaator värskendada üritab? Ma usun, et minu poolt välja toodud halb asi pole vahepeal kellelgi meelest ära läinud. Aga kordamine muidugi on tarkuse ema.

tõnn said...

teil midagi muud pole teha?:D

Anonymous said...

Ikka meie kõiketeadva juuraeksperdi. Mis alguses oli päris faktiliselt ebaseaduslik kohe on nüüd muutunud kõigest seaduse mõttega vastuolus olevaks.

Kristjan Sander said...

Seaduse mõttega vastuolus tegevus ongi ebaseaduslik.

Anonymous said...

Kahtlemata on tegemist täiesti mõttetu aruteluga. Vähemalt enne kui vastaspoolel on mingi normaalne meeskond ja programm.

Aga meelelahutuseks kõlbab väike vaidlus küll kui härra Sanderil on millegipärast tungiv vajadus teiste tegevust kritiseerida.

Kristjan Sander said...

Nii võimalikust meeskonnast kui ettepanekutest olukorra parandamiseks on "Vaadeldaja" veergudel eelmise aasta sügisest saadik nii palju juttu olnud, et anonüümsele kommentaatorile jääb üle vaid soovitada ennast varasemate aruteludega kurssi viia. Kui anonüümne kommentaator on mõne klubi esindaja, siis on tal praeguse juhatuse tagasikutsumise järel võimalus ka ise juhatuse kandidaate üles seada.

Üldiselt ei ole rikkumistele ning puudustele tähelepanu juhtimine kunagi "mõttetu".

Anonymous said...

See tähelepanu juhtimine hakkab ennast ammendama ja väga tüütuks muutuma. Ilmselt on kõigil asjassepuutuvatel isikutel need tähelepanujuhtimiste sisu juba peas.

Nüüd oleks viimane aeg kodanikel tähelepanujuhtijatel kas ise juhtimise vastutus enda peale võtta ja paremini teha või siis vait jääda.

Anonymous said...

Tähelepanu juhtimise mõte on ju ikka see, et puudused saaksid kõrvaldatud, rikkumisi ei esineks. Seni, kuni selles osas pole midagi muutunud, jätkub ilmselt ka tähelepanujuhtijaid.

Kristjan Sander said...

Viimase lõiguga olen täielikult nõus. Aeg praegune juhatus välja vahetada ja paremini teha saabus tegelikult juba ammu. Loodetavasti õnnestub järgmine erakorraline üldkoosolek läbi viia ausas ja avatud õhkkonnas, kus on võimalik argumenteeritud arutelu ja välistatud praeguse juhatuse ebaseaduslik sekkumine taolise arutelu lämmatamiseks.

Anonymous said...

Milleks on tarvis läbi viia erakorralist koosolekut? Võiks ju leida koheselt piisavalt poolehoidjaid ehk siis üle 50% klubidest ja siis juhatuse poolt ettepandud päevakord maha hääletada või siis täiendada olemas olevat.

Seni kui te seda ei tee, meenutab see lihtsalt mingi vähemuse hala, kes arvab et nende õigused on jalge alla trambitud.

Anonymous said...

Väikene vihje ausaks ja avatud õhkkonnaks, et oleks soovitav juba paar nädalat enne koosoleku toimumist tuua välja uus juhatuse koosseis koos presidendiga ning põhjalik programm. Siis saavad kõik osalejad rahulikult asja vaagida, küsimusi ette valmistada ja muud sarnast. Siis saab toimuda ka argumenteeritud arutelu.

Et eelmine koosolek nii läks olete ise süüdi. Polnud vaja külmalt peale lennata. Järgmine kord võiks käituda nagu tsiviliseeritud maailmas. Imelik, et nii elementaarset asja peab üldse seletama.

Ja kui siis saavutate koosolekul enamuse, siis ainult edu Eesti male juhtimisel.

P.S. Tsiviliseeritud riigis otsustab kohus mis on ebaseaduslik, mitte härra Sander.

Anonymous said...

Anonymous said: "Väikene vihje ausaks ja avatud õhkkonnaks, et oleks soovitav juba paar nädalat enne koosoleku toimumist tuua välja uus juhatuse koosseis koos presidendiga ning põhjalik programm. Siis saavad kõik osalejad rahulikult asja vaagida, küsimusi ette valmistada ja muud sarnast. Siis saab toimuda ka argumenteeritud arutelu."

Sama peaks kehtima ka 5. juulil toimuva üldkoosoleku kohta - paar nädalat enne võinuks klubide juhtidele olla kättesaadavad EMLi 2008.a. tegevusaruanne ja raamatupidamise aastaaruanne, EMLi audiitori järeldusotsus ning EMLi põhikirja muutmise ettepanekud tulenevalt MTÜS muudatustest. Siis saavad kõik osalejad rahulikult asja vaagida, küsimusi ette valmistada ja muud sarnast. Siis saab toimuda ka argumenteeritud arutelu.

Kristjan Sander said...

Erakorralist üldkoosolekut on vaja seetõttu, et käesoleva aasta korraline üldkoosolek toimub juba mõne päeva pärast ära ning selle keset suve valitud aeg ei ole nii oluliste küsimuste arutamiseks eriti sobiv. Ka pole vastupidistest lubadustest hoolimata seni olnud võimalust tutvuda eelmise aasta majandustulemustega.

Mis uude juhatuse koosseisu puutub, siis kandidaate võidakse esitatada ju ikkagi üldkoosolekul kõigi liikmete poolt ning erakorralise üldkoosoleku kokkukutsumist nõudvatel klubidel ei ole seega erilist võimalust kedagi tutvustada kui uue juhatuse koosseisu. Aga ma olen muidugi päri, et isikud, kes on nõus kandideerima uude juhatusse, võiksid sellest seekord varem teada anda.

Tsiviliseeritud maailmas ei saadeta üldkoosolekut ilma küsimuste sisulise aruteluta ja seadust rikkudes laiali. Sellekohase initsiatiiviga esines juhatuse esimees Olde, mitte allakirjutanu.

Ka avaldatakse tsiviliseeritud maailmas arvamust oma nime alt, mitte anonüümselt.

Ants said...

Jõgeval on plusse rohkem, üks abilinnapea on endine maletaja ja ka haigla peaarst tegeleb hobimalega :D. See on küll hea, et me vähemalt püüame hoiduda jala tahapanekust.
Ei pea ennast EML häälekandjaks, vaid ikka rohkem Jõgeva omaks. Lihtsalt on kujunenud nii, et sarnaseid vastuolulisi seise on ennegi ette tulnud. Meil võeti ju praegune linnapea 4 aastat tagasi maha. Üritati igasuguseid süüdistusi külge pookida. Sügisel pandi jälle paika, ju paremat ei leitud.
Miks üks või teine asi hea-halb on, saabki kõige paremini selgitada näidete varal.

Anonymous said...

Seaduse rikkumise tuvastab õigusriigis ikkagi kohus.

Ning aastaaruande saamiseks pöörduge Hendrik Olde poole.

Anonymous said...

Te oleksiite ju võinud siin netis puristamise asemel viimase poole aasta jooksul hoopis klubidega kohtuda ja nendele oma seisukohti (programmi ja uusi juhatuse liikme kandidaate) selgitada! Siis oleks olnud üsna ükskõik millal Olde selle koosoleku kokkukutsub, teil oleks olnud toetus juba olemas. Nüüd aga tuleb välja et midagi pärast viimast erakorralise koosoleku katset muutunud ei ole ja need viis "klubi" ona seal samas kus nad olid seitse kuud tagasi. Miks arvate et järgmine erakorraline koosolek teeb teile positiivsed otsused?

Anonymous said...

Oma nime all vaieldakse võrdsete vastastega kui arutelul on mingi mõte. Veel kord, et pange kokku uus juhatuse koosseis ja sisuline programm ning siis arutame oma nimede all ja mitte anonüümselt.

Kristjan Sander said...

EML majandustulemusi lubas H. Olde võimalikult peatselt tutvustada juba selle aasta alguses peetud läbirääkimistel. Talle iseloomulikult jättis ta selle lubaduse täitmata. Eks siis pühapäeval näeme, mis vahepeal saanud on.

Ants said...

Võistluste korraldamine on väga mahukas töö. Müts maha nende ees kes seda teevad. I. Raua mälestusvõistluse suurust üritust ei ole korraldanud, kuid meie väikese šahhi puhul ei küsinud ma EML-st midagi. Jooksin ise käsi pikkas firmasid pidi ja sain lõpuks igale lapsele mingi auhinna ning ka rahaliselt ei jäänud miinusesse. Alustasin ettevalmistustega üle poole aasta varem.

Anonymous said...

Jah, ma ei vaidle vastu, sponsorite leidmisega oleks loomulikult võimalik turniir ära korraldada, EML välja tegemata. Küsimus on eelkõige EML suhtumises näiteks VMS-i. Alaliit, kes peaks olema toetav, koostööd viljelev organisatsioon klubide vahel, tegeleb oma võimu näitamisega erinevatel viisidel - kaebab kohtusse, murrab kokkuleppeid, ei täida kohustusi. Ja klubid peaksid sellist tegevust kummardama? Mis maleelu arendamisest te siin räägite?

Anonymous said...

Et faktid oleksid täpsed, siis VMS kaebas EML-i esimesena kohtusse. Koostöö viljelemise kohustus võiks olla mõlemapoolne.

Ja tavaliselt koostöö ei käi nii, et sõimame kõvasti, kutsume kokku koosoleku juhatuse mahavõtmiseks, seejärel kaebame alaliidu kohtusse ja siis tehke meiega koostööd. Sorry.

Anonymous said...

Loe siis uuesti G. Elmaste intervjuu vastuseid: Kohus jättis VMS kaebuse läbi vaatamata, seetõttu, et Gert Elmaste ei väljendanud üldkoosolekul protesti seda selgesõnaliselt öeldes. Sisuliselt oli EML poolne tegutsemine väär.

Ants said...

Nägemust alaliidu ja klubide vahelisest vastasseisust kirjeldasin rubriigis "Avalda oma arvamust siin!" Rõhutasin, see on minu nägemus. Siiani ei ole kellegi teise arvamust selles küsimuses saanud lugeda.

Anonymous said...

Kohus sai hapu asja lihtsamalt tagasi lükata. Järeldus EML tegutsemise kohta on meelevaldne. VMS jäi kaotajaks ja jokk.

Kristjan Sander said...

Erakorraline koosolek juhatuse vahetamiseks korraldatigi sellepärast, et koostöövõimalused juhatusega olid ammendunud. Seda on juhatus ning eriti juhatuse esimees ka hilisema käitumisega korduvalt demonstreerinud.

Hea Ants, minu artiklit sa eelmisel aastal ometi ju lugesid?

Mis kohtuasja puutub, siis tõesti kohus ei andnud antud vaidlusele sisulist hinnangut.

Marek said...

Sihukese nääklemise peale ei julgegi Eestisse tagasi tulla :--( Paidesse ammugi mitte.

Mis Raua turniiri puutub, siis kuidas see on seotud EML ja VMS vahelise jamaga? Turniirile toetuse leidmine käib ju teiste allikate kaudu, ega seda raha ei saa ju kohtulahendiks kasutada ja vastupidi. Noorteraha oli sihtotstarbeline ja vaevalt seegi määrab. Kas kultuurkapitalile, omavalitsusele jms õigeaegseid taotlusi üldse tehti?

Anonymous said...

Loe eelpooltoodud kommentaari:
Anonymous said...
Jah, ma ei vaidle vastu, sponsorite leidmisega oleks loomulikult võimalik turniir ära korraldada, EML välja tegemata. Küsimus on eelkõige EML suhtumises näiteks VMS-i.
Kui te olete rahul sellise eesti male juhtimisega, siis palun kummardage edasi ja elage hästi.

Ants said...

Lugupeetud Kristjan, Sinu artiklit ma lugesin. Ütlen, me näeme probleemi erinevast vaatenurgast. Sina oled males olnud minuga võrreldes kauem ja näed probleeme seesmiselt, mina aga hilisema tulijana, väliselt.
Maleelu parandamiseks pakud Sina varianti, kus vahetatakse sisemiselt juhatus ja selle kaudu paraneb klubide koostöö alaliiduga. Mina näen teist teed. Klubid töötavad endid nii tugevaks, et nad saavad alaliidule oma tingimused ette seada. Võib-olla on veel kolmas, neljas jne. erinev lähenemisnurk. Ongi strateegia valiku küsimus. Seda valikut saabad aga klubid ainult ise teha.

Anonymous said...

Eeee...Kes on Kristjan Sander, et praegune juhatus peaks tahtma temaga mingit koostööd teha ja tema arvamusi kuulata?

Anonymous said...

Vii ennast asjaga kurssi ja ära küsi sellised idiootseid küsimusi.

Anonymous said...

Aga no tegelikult. Mis eriteened male ees Kristjan Sanderil on, et tema sõnal peaks mingit kaalu olema.

rullik said...

Aga miks me peaksime maleliidu etteotsa valima inimesi (nõi nende poolt ettepandud), kes ei suuda maleliidu tegevusest hoolimata isegi üht male turniiri korralda. "Sander, Elmaste & Co" peaksid kõigepealt tõestama, et nende tegutsemine on ka ilma (või hoolimata) maleliiduta tase kõrgemal. Näiteks, suudetakse kaasa haarata sponsoreid!? Nüüd aga läheb kogu nende aur Olde kukutamisele.

Sander pole siiamaani vastust andnud ka küsimusele, miks tema enda Tartu ülikooli maleklubi äratatakse ametlikust varjusurmast puhkudeks kui on vaja Oldele ära teha (muud pole ju sellest klubist kuulnud).

Anonymous said...

Analoogne oleks, et ma asutan viie liikmega partei mis reaalselt ei tegutse ja hakkan Ansipit ahistama, et tee nüüd minuga koostööd ja kuula mida mul öelda on ning kummarda nüüd mind. Ja üldse olen ma väga tark ja andekas.

Kristjan Sander said...

Tere, Ants

Üldiselt ei pruugigi meie lähenemised nii väga erinevad olla. Sinu lähenemine eeldab seda, et juhatusega on võimalik sõlmida siduvaid kokkuleppeid. Kui see nii oleks, siis ma toetaksin seda teed täielikult. Ainult et ma olen lihtsalt liiga palju näinud, kuidas H. Olde kokkuleppeid, turniiri juhendeid, põhikirja, seadust jne. rikub täpselt siis, kui see talle parajasti pähe tuleb. Aastate jooksul on sellesse võimalusse lihtsalt igasugune usk kadunud. Viimane näide pärineb käesoleva aasta alguses peetud läbirääkimistelt.

Kui asuda seisukohale, et juhatusega siduvaid kokkuleppeid sõlmida võimalik ei ole, peab paratamatult möönma, et ka sinu kirjeldatud lähenemine ei tööta ja vaja on uut juhatust.

Kristjan Sander said...

Veel üks näide sellest, kuidas asjad käima ei peaks. 28. juunil küsisin e-kirja teel juhatuselt eelnevaks tutvumiseks üldkoosolekul arutusele tulevat majandusaasta aruannet ja põhikirja muudatuste eelnõu. Oma palvet kordasin 30. juunil ja 1. juulil. Mitte midagi aga saanud ei ole.

Panna üldkoosoleku päevakorda abtstraktselt "EML põhikirja muutmine tulenevalt MTÜS muudatustest" ning keelduda enne koosolekut selle kohta rohkem infot andmast ei ole mingil juhul korrektne. Niimoodi ei tehta.

Anonymous said...

Millegipärast arvan, et sa pole midagi saanud sest oled minetanud tõsiseltvõetavuse ja keegi ei viitsi sulle midagi saata.

Anonymous said...

Hea Kristjan,

kas Sa tõesti ei saanud kätte minu meili, mille saatsin Sinu järelpärimise kohta 30.juuni hommikul?! Ma eeldan, et see kiri jõudis ikka Sinuni.
Paraku ei ole Sul olnud veel tänaseks mahti võtta ühndust Kelli ja Markoga.

Minu vastus Sinu tookordsele kirjale oli selline:

Tere,
ei saada me laiali EML majandusaasta kinnitamata versiooni, sest nagu elu on
näidanud, siis seda võidakse tõlgendada väga erinevalt ja ekslikult.
Enne EML üldkoosolekut on Sul võimalik tutvuda Eesti Maleliidus kinnitamata
majandusaruande versiooniga kas kolmapäeval või reedel, sest nendel päevadel on olemas ka Kelli (EML raamatupidaja), kes saab Sulle anda vajadusel täiendavaid selgitusi. Aga selleks on vajalik kokku leppida Kelliga täpne aeg kohtumiseks.
MTÜS tulenevad muudatused EML põhikirjas valmistab ette SEB Panga jurist Marko Siil ning nendes küsimustes palun pöördu otse Marko poole. Tema saab
Sulle öelda, et millal on võimalik nende planeeritavate muudatustega
tutvuda.

Parimat soovides,
Hendrik Olde

Anonymous said...

Mõtlesin, et uurin ka EML dokumente, mis EML kodulehel leida on. Esiteks näen seda, et EML üldkoosoleku protokolle on 3, aastast 2008 2 protokolli ja aastast 2002 1 protokoll. Veider.
Teiseks võrrelge ka 06.11.2008 ja 06.12.2008 toimunud EML üldkoosoleku protokolle.
06.11.2008 päevakorra esimene punkt: koosoleku juhataja ja protokollija kinnitamine
06.12.2008 päevakorra esimene punkt: koosoleku päevakorra kinnitamine
Aga kuhu jäi 06.11.2008 päevakorrapunkt: koosoleku päevakorra kinnitamine???
06.12.2008 protokollis ütleb H. Olde: Praegu ei saa juhatajat valida, kui päevakorda pole kinnitatud. Kuni päevakorra kinnitamiseni ja üldkoosoleku juhataja valimiseni juhin koosolekut EML juhatuse esimehena mina.
Samas ütleb A. Prii: Päevakorra hääletamine selleks ongi, et kui päevakorda ei kinnitata, siis seda pole ning tuleb laiali minna.
Miks siis 06.11.2008 üldkoosolekul päevakorda ei kinnitatud?
Ootan huviga, mis hakkab toimuma 5. juuli 2009 üldkoosolekul.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Täpselt sellise kirja Sa mulle tõesti saatsid. Pärast seda olen kaks korda kirjutanud Marko Siilile, lisades adresaatide hulka ka Sind, paludes põhikirja muudatuste eelnõud. Neile kirjadele ei ole vastanud ei Sina ega Marko Siil.

Palun jätkuvalt saata põhikirja muudatuste eelnõu aadressidel kristjans@hot.ee ja kristjan.sander@affecto.ee .

Ühtlasi pean veidraks eelmise majandusaasta tulemuste varjamist, eriti veel meenutades, et nende esitamise osas lepiti juba aasta alguses läbirääkimistel kokku.

Kristjan Sander said...

Kellelt: Kristjan Sander
Kellele: marko.siil@seb.ee,hendrik.olde@maleliit.ee
Koopia: maleliit@maleliit.ee,jyrischuster@hot.ee,riho.liiva@itella.ee,priit@egrupp.ee,andrus@selius.ee
Teema: RE: RE: Re: Eesti Maleliidu üldkoosolek
Aeg: 01.07.2009 20:24

Tere

Ootan jätkuvalt kavandatud põhikirja muudatusi aadressitel kristjans@hot.ee ja kristjan.sander@affecto.ee .

Lugupidamisega,

Kristjan Sander



Kellelt: Kristjan Sander
Kellele: marko.siil@seb.ee
Koopia: hendrik.olde@maleliit.ee
Teema: RE: Re: Eesti Maleliidu üldkoosolek
Aeg: 30.06.2009 23:18

Tere

Tänapäevaste tehnikavahendite juures on veider, kui peab dokumentidega tutvumiseks Tallinna sõitma.

Palun siis Markol saata põhikirja muudatuste projekt.

Lugupidamisega,

Kristjan Sander

rullik said...

Nõustun et Maleliidu tegevus oma põhikirja muudatuste ja tegevusaruande varjamisel on enam kui imelik.

Samas tahaksin ikkagi vastust ka oma küsimusele, miks ei ole TÜ maleklubist muulajal midagi kuulda kui ainult enne järjekordset ML'i koosolekut.
Miks peaksin hääletama teie või teie esindajate poolt, kui teil pole viimasel ajal tuua ühtegi näidet oma edukast tegevusest male (või muu) ürituse organiseerimisel?

Anonymous said...

Nädalapäevad tagasi olin kohaliku spordiliidu üldkoosolekul. Enne seda oli klubidele saadetud e-mailiga nii aastaaruanne, kui ka MTÜ põhikirjamuudatused.
Klubidel oli nii raha kulutamise kui muude asjade kohta küsimusi, aga kõik vaidlused said kiiresti ära vaieldud ja 1,5 tunniga oli kõik edukalt läbi.
Spordiliidus on 1 palgaline töötaja (palgale kulub 3 korda vähem kui Maleliidul), liisitud auto, millele kulub üle kahe korra vähem raha, kui Maleliidul.
Järeldused tehke ise.

Kristjan Sander said...

Tere, Rullik

Tõsi, et me ei ole viimastel aastatel korraldanud Tartus mingeid suuremaid võistlusi. Samas käisime ka eelmisel poolaastal regulaarselt koos mängimas. Kui on huvi Tartus malet mängida, siis palun minuga eraldi ühendust võtta.

Nagu olen korduvalt öelnud, ei kavatse ma kandideerida ei juhatuse esimeheks, tegevjuhiks ega tegevjuhi KT-ks. Ennekõike need ametikohad eeldavad pidevat tööd võistluste vahetul läbiviimisel. Juhul, kui Te nõustute minu seiskohtadega, kuid kahtlete minu isikus, soovitan Teil hääletada mitte minu, vaid muutuste poolt. Uude juhatusse esitatakse kindlasti kandidaate, kelle kogemus ürituste vahetul korraldamisel on suurem kui minul.

Samas, spordiorganisatsiooni sujuv käigushoidmine ei tähenda ainult ürituste vahetut läbiviimist, vaid ka kommunikatsiooni liikmetega, korrektset asjaajamist jne. Usun, et selles vallas suudaksin mõndagi teha olukorra parandamiseks.

Lugupidamisega,

Kristjan Sander

rullik said...

Nõus et Spordiorganisatsiooni käigushoidmine ei tähenda ainult ürituste läbiviimist, kuid samas hõlmab see ilmselt 60-70% tööst. Korrektse asjaajamise ja korraliku suhtlemisega pole midagi peale hakata, kui puudub organisaatori vaist.

Võtame või näiteks Jalgpalli. Pohlakut on seal kirutud läbiaegade, samas maha teda pole suudetud senini võtta. Küll aga on sõltumata Pohlakust või tema tegevuste kiuste tekkinud Flora kõrvale täiesti arvestatavad klubid Levadia, Tartu, Nõmme, Ida-Virus, kuigi ka Pohlakut on läbiaegade süüdistatud rahade kantimises ainult omadele klubidele ja nii edasi. Samas kui osadele maleklubidele paistab Maleliit kui hapnikuvoolik olevat, millest sõltub kas mingi turniir toimub või mitte. Ja loodetakse vist et ka turniiride läbiviimise rahastamine peab tulema Maleliidu poolt, mis on juba täiesti vale seisukoht.

Anonymous said...

Tõlgendamise oskus või tahtmatus asjadest aru saada jätab teil soovida. Ma olen kaks korda öelnud, et sponsorite leidmisega oleks loomulikult võimalik turniir ära korraldada, EML välja tegemata. Küsimus on eelkõige EML suhtumises näiteks VMS-i. Seoses sellega, et siin on mitu korda vihjatud I. Raua mälestusturniiri ärajäämisele.

rullik said...

Milles on tavalised maletajad süüdi et EML-i ja VMS-i suhted sassis on?

Praegu tundub see nende karistamisena, kuna enamikku ei huvita absoluutselt olde ja elmaste vahelised suhted. Nad oleksid tulnud heameelega Viljandisse maletama. Nüüd aga tuuakse see põhjuseks et Raua turniir ära jääb.

Kristjan Sander said...

Jah, 60-70% on usutav ja kindlasti peab tegevjuht võistluste korraldamisega aktiivselt tegelema.

Kui me oleme ühel nõul selles, et Malelit vajab muudatusi ja teistsuguseid juhtimisvõtteid, siis see ongi tegelikult kõik, mida olen üritanud selgitada.

Anonymous said...

VMS eestvedajad nagu enamik klubide eestvedajaid on tegelenud turniiride korraldamisega vabatahtlikult, erinevatele probleemidele vaatamata on oldud rahul, et turniir sai korraldatud. Kui sulle kui vabatahtlikule eestvedajale alaliidu poolt s**** keeratakse, nii, et see igasuguse tahtmise enam midagi korraldada ära võtab, siis on aeg asi lõpetada.
Kujutan ette, et enamik kommenteerijatest ei tea, mida maleturniiri korraldamine tähendab.

rullik said...

Äkki peaks peale juhtimisvõtete keskenduma alguses sellele, mida te ootate maleliidult ja ma ei pea siin silmas mitte aruannete õigeaegset esitamist (mis iseensest ei ole mitte vale). Kui vaatasin ümarlaua kokkeleppeid jaanuaris siis teised nõudmised peale aruannete jäid ikka väga arusaamatuteks. Olen ka varem siin juhtinud tähelepanu sellele uue Male blogi tegemise nõudele: milleks uus kanal lisaks kui on olemas juba olemasolevad , nt Foorum. Küsida ja vastata saab ka seel palju efektiivsemalt kui blogis.
Teine nõue on see tippmaletaja definitsiooni tekitamine. Kui vaadata muid sprdialasid, siis pole sportlastele palga maksmine üldsegi spordialaliidu asi, muidu kui ainult riigi esindamise puhul. Üldjuhul ajavad sportlaste palgasju hoopis managerid või klubid kelle palgale sportlane kuulub. Lihtsalt ei saa aru milleks on vaja defineerida seda mõistet: mis see juurde annab?

Anonymous said...

õige,eestis ongi kõik maletajad amatöörid

Anonymous said...

Tere Kristjan Sander!

Kui sa ise ühelegi positsioonile juhatuses ei kandideeri, siis mis huvid sul üldse siin mängus on, et sa enda aega sellise jagelemise peale raiskad? Mängijana turniiridel osalemise huvi sul vist ka puudub, kuna oled ju üsna andetu mängumees.

rullik said...

Millega siis EML veel VMS-ile käru on keeranud, peale selle viimase kohtuotsuse?

Ka selle kohtu loo puhul tuleb arvestada, seda et VMS algatas ise esimesena teise kohtuskäigu, mis küll kohtu poolt vormi puuduste pärast tagasi lükati.

Kristjan Sander said...

Rullik, jutt on peamiselt kolmest valdkonnast.

Esiteks Maleliidu majanduslik seisukord. Eelmisel aastal Margus Söödi poolt majandusaastate aruannete põhjal koostatud materjalist nähtub, et Maleliidul oli veidi rohkem kui 3-miljonilise käibe juures umbes 1 miljon võlgu. H. Olde on korduvalt väitnud, et M. Sööt eksib, kuid pole kordagi esitanud andmeid, mis M. Söödi nukravõitu väite ümber lükkaksid. Meie esimene eesmärk oli saada võimalikult ruttu selgust Maleliidu 2008. aasta majandustulemustes ja seetõttu sai ka kokku lepitud, et H. Olde teeb selle kohta ülevaate. Kahjuks aga keeldub H. Olde Maleliidu 2008. aasta majandustulemusi kommenteerimast isegi vahetult enne korralist üldkoosolekut, rääkimata siis tähtajast, milles sai kokku lepitud läbirääkimistel. Juhul, kui Maleliidu majanduslik seisukord on jätkuvalt väga halb, on ainuüksi see piisav põhjus juhatuse tagasikutsumiseks.

Teiseks, Maleliidu probleemidest olulise osa moodustavad kommunikatsiooniprobleemid, sealhulgas ka see, et Maleliit ei vasta kirjadele ja infopäringutele. Selleks otsustati luua omaette keskkond, kus küsimuste esitamine ja neile vastamine jälgitav on. Ka seda otsust ei ole täidetud.

Kolmandaks, kõik kokku näib viitavat sellele, et juhtimisstruktuur, milles juhatuse esimehe ja tegevjuhi ametikoht on ühendatud, st. milles tegevjuht on juhatuse esimehena sisuliselt iseenda ülemus, ei tööta. Leppisime kokku, et me esitame ettepanekud põhikirja muutmiseks ja siis tegeleme nendega edasi. Ettepanekud said esitatud, aga mingit vastust Maleliidult pole siiani.

Mis puutub tippmaletaja defineerimisse, siis see puutub siiski mõttesse, et teatud tasemel mängijaid peaks toetama ka Maleliit. Selleks tuleb kõigepealt see tase määratleda.

Kristjan Sander said...

Tere, anonüümne kommentaator! Mind motiveerib piisavalt mure Eesti male saatuse pärast. Tänan küsimast.

Mis andesse või andetusse puutub, siis suurmeistrite kõrval oleme me kõik andetud.

Kristjan Sander said...

Tahtsin ülal muidugi öelda "veidi rohkem kui 3-miljonilise tulu juures umbes 1 miljon võlgu". Vabandan!

Anonymous said...

Kahju, et mõni mees ei saa aru, et temast on malele kasu asemel kahju. Aga kroonilise mölisejaga pole midagi peale hakata.

rullik said...

Esimese ja kolmanda punktiga olen täiesti nõus.

Omaette küsimus on kas see iseseisva UUE keskkonna loomine aitab vastuste jälgitavusele kaasa. Maleliidu Foorumi ümber organiseerimisest oleks ilmselt küll, kui ML võtaks endale kohustuse ka vastata.

Viimane teema oleks ilmselt seljuhul mõeldav kui males oleks mingi ülemaailme sari kus osalejad esindavad Eesti riiki. Nagu suusatamises on maailmakarikas. Praegu näeksin ainukese mõeldava variandina toetada juunioreid kel on juba mingeid saavutusi, et neil oleks huvi malega edasi tegeleda ja nad saaksid valutumalt üleminna täiskasvanute klassi, kus nad saaksid juba tasutud edukate turniiride auhindade näol. Loomulikult peaks ML rahastama täielikult olümpiaga seonduvad kulud , sealhulgas kompenseerima ka koondislaste kõik kulud, ka võimaliku saamatajäänud töötasu, kui nad muul ajal töötavad. Aga sellega peaks ka piirduma. Maletaja muu aja igapäevased kulud peaks katma ikkagi tema edukad turniiridel osalemised.

Kristjan Sander said...

Eks see tippmaletajatega seonduv olegi arutelu teema. Teisest küljest, kui me leiame, et tippmaletajad peavad ennast ise majandama rahvusvahelistel turniiridel osaledes, siis ei saa neile ette heita, kui nad ei osale näiteks Eesti MV-l, kui see pole neile majanduslikult piisavalt kasulikuks tehtud. Kui me nõustume, et hüvitama peaks maleolümial ja võib-olla veel mõnel rahvusvahelisel turniiril Eesti esindamise kulud, siis järgmine küsimus on kohe, kas peaks hüvitama ka nendeks võistlusteks valmistumise kulud ja kui jah, siis mis aja jooksul, mis ulatuses jne.

Nagu ma oma intervjuu II osas mõned postitused tagasi sellel küsimusel peatudes tõdesin, on erinevaid meetmeid, millega saavutussporti toetada, palju ja lahendus peitub ilmselt mingis kavalas kombinatsioonis, mida "Vaadeldaja" kommentaariumis vaevalt et leida õnnestub.

Mul oleks muidu hea meel teada, kellega ma lugupeetud Rulliku näol vestlen. Kui ei ole soovi siin oma isikut avalikustada, siis võib-olla kirjutate e-kirja aadressil kristjans@hot.ee ?

Ants said...

Tere Kristjan!
Küsin homse suhtes ühe olulise asja, kas diktofoni kasutamine tuleks kõne alla? Kui tuleb, siis võta või lase kaasa võtta.
Nüüd eelnevatest kommenraaridest. Kirjutasid, et Margus kommenteeris eelmise aasta EML aastaaruande põhjal EML majanduslikku seisu. Saatsin Sulle selle kohta oma seisukoha. Olen hariduselt ökonomist, sellel alal ka töötanud. Juba tookord äratas minus imestust, võetakse mõned numbrid ja tehakse nende põhjal kaugeleulatuvad järeldused. Nii ei saa ja ei tohi teha. Valed järeldused toovad kasu asemel kahju.
Aastaaruande projektist. Sul on õigus, need peavad olema klubidele eelnevalt kättesaadavad, mis kujul, pole põhikirjas öeldud. Muidugi võib see olla paika pandud mõne teise dokumendiga. Samas on kirjutamata reegel, et projekti avalikult ei kritiseerita. Esitatakse täpsustavad küsimused, tehakse täiendused, parandused, kinnitatakse ning siis on see ametlik paber. Mulle on siiani arusaamatu, miks EML puhul lähevad poolikud dokumendid avaliku kriitika ja kommenteerimise alla, mõistusevastane.

Kristjan Sander said...

Tere, Ants

Ma usun küll, et tuleb kõne alla, kui mõni liige sellise taotluse esitab.

Mis aadressil sa saatsid? Hetkel pole veel kohale jõudnud.

Millistest poolikutest dokumentidest Sa räägid?

Anonymous said...

Probleem on isikutes. Maleliitu juhib mees, kes ajab väljasuretamise kurssi nende klubide suhtes, millised tema tegevuse suhtes kriitilised on. Hetkel on löögi all VMS, smamoodi oli ja on löögi all KKMK (lugege Gert Elmaste sellekohast kirja). Samas on juhil klubi, millesse ta ise küll ei kuulu aga mille üritusi ta millegipärast viimastel aastatel korraldama on hakanud. Mõtlen siin TTMKK-d. TT on mainega treener, aga ise ei korralda midagi, ei saa hakkama ei korraldamise ega rahade väljaajamisega. Aga tema eest korrldab ja talle rahad ajab välja Maleliidu tegevjuht. Huvitav, kuidas see asi lõhnab?

Anonymous said...

Probleem on isikutes. Maleliitu juhib mees, kes ajab väljasuretamise kurssi nende klubide suhtes, millised tema tegevuse suhtes kriitilised on. Hetkel on löögi all VMS, smamoodi oli ja on löögi all KKMK (lugege Gert Elmaste sellekohast kirja). Samas on juhil klubi, millesse ta ise küll ei kuulu aga mille üritusi ta millegipärast viimastel aastatel korraldama on hakanud. Mõtlen siin TTMKK-d. TT on mainega treener, aga ise ei korralda midagi, ei saa hakkama ei korraldamise ega rahade väljaajamisega. Aga tema eest korrldab ja talle rahad ajab välja Maleliidu tegevjuht. Huvitav, kuidas see asi lõhnab?

Marek said...

TT niimoodi anonüümselt solvata ... pealegi on see üsna alusetu väide, et TT ei suudaks ise midagi [sa üldse tead mida ütled ? sama hästi võiks öelda, et Päike ei suuda ise paista].

Väljasuretamise kurss on klubil endal, kui halvad suhted maleliiduga tähendavad talle hukku ... järelikult sellisel juhul ei tohi valida sellist kurssi. Kui klubi suudab ennast hoida ka ilma maleliiduta, siis on selline strateegia õigustatud. Oma elus sa ka ei vali enesehävituse teed (sa teed paljusid asju, mis sulle ei meeldi, sest enda alalhoiuks sa lihtsalt pead neid tegema) ? või valid ?

Ants said...

Hea asja hääbumiseks ei ole vaja mitte midagi teha, ta lihtsalt kaob. Asja püsimiseks on vaja teha tööd, teda elus hoidma, arendama.
EML võib, aga ei pea klubi otseselt aitama. Rõhutan, võib!

Anonymous said...

Keegi võiks infot anda, kuidas koosolek lõppes!

Anonymous said...

Üldkoosoleku kohta peaks saama protokoll Eesti Maleliidu koduleheküljele alajaotuse http://www.maleliit.ee/modules.php?name=Dokumendid alla ülesse lähema paari nädala jooksul. Siis on ka lugupeetud anonüümsel huvilisel võimalik end Paides toimunuga kurssi viia.

Kristjan Sander said...

Aitamine on üks asi, aga kindlasti peab EML hoiduma tegevusest, mis mõne liikme olukorda halvendab.

Mis üldkoosolekusse puutub, siis kuna põhikirja muutmiseks polnud kvoorumit, toimus ainult majandusaasta aruande kinnitamine. Paraku jättiski juhatus kavatsetud põhikirja muudatused enda teada. Loodame, et enne järgmist katset põhikirja muuta esitatakse need liikmetele aegsasti tutvumiseks.

Anonymous said...

Maleliit ei pea klubisid aitama, aga ei tohiks ka nendele kaikaid kodaratesse loopida. Mareki suhtumine on ammu teada. Sinu arvates peaks elu lõpuni inimestele pugema kui see sulle kasulikuks osutub. Sina teed seda selleks, et oma töökohti alles hoida? Edu sulle sellises elus.

Ants said...

Mida EML teeb, või tegemate jätab, et kasutatakse väljendit kaigaste kodaratesse loopimisest? Mina ei tea, räägiks keegi lähemalt.

Anonymous said...

Klassikaline näide kuidas inimesest tehakse kaamel:
Visatakse õhku süüdistus ilma tõestuseta. Ja katsu siis tõestada et sa ei ole kaamel.

Anonymous said...

Sama palju kui alaliit peab hoiduma tegevusest mis liikme olukorda halvendab, peab liige hoiduma tegevusest, mis alaliidu olukorda halvendab.

Anonymous said...

Milles siis seisnesid plaanitud EML põhikirja muutused? Milleks selline salatsemine nende ilmselt mõnesõnaliste muutuste ümber? Kas maleliidul on midagi varjata?

Anonymous said...

kellelegi viirastub hirmus koll, magada ikka saad vä?

Anonymous said...

Selline tühine asi ilmselt kellegi und ei riku, Aga kuulujuttude vältimiaseks võiks infot ikka veidi rohkem tilgutada.
Hea näide on siin ka anonüümuse poolt July 6, 2009 4:53 PM kirjutatu. Oleks võinud ju kohe kirjutada et eelarve kinnitati ja põhikiri jäi muutmata kvoorumi puudumise tõttu. Selle asemel anti teada, et asi on enne ametlikku protokolli salajane. Ja kõikidelt osalenutelt on seniks võetud vaikimisvanne.

On ju kena konspiratsiooni teooria?!

Ise teeks maleliidu koosolekul ettepaneku eraldada selle aasta eelarvest väike summa, et Olde saaks osaleda mingil avalike suhete alasel koolitusel.

Anonymous said...

Mõnedel EML-i tegemistesse sama paranoiline suhtumine nagu friikidel CIA, FBI, NASA ja UFO-de suhtes. Hirmsad konspiratsioonid, salamahhinatsioonid ja kantimised käivad koguaeg:)

Kristjan Sander said...

On mõttetu koolitada või nõustada inimest, kes ise muutuda ei taha.

Ants said...

Kui ei proovi, siis ei tea.
EML oli 2008 a. kasumis, kodukale riputatakse uudist päris kiiresti üles, Olde ei sõima enam, pakub koostööd jne. Näha, et mees vähemalt püüab.

Anonymous said...

Aga seda kindlasti mitte tühikargajate vaid juhatuse tegevuse tõttu.

Praegune juhatus kohe kindlasti ei vaja näiteks Kristjan Sanderi ja Gert Elmaste õpetussõnu kuidas organisatsiooni juhtida.

Anonymous said...

Üleolev suhtumine maletajatesse (ükskõik kellesse) kindlasti olukorda paremaks muuta ei aita.

Anonymous said...

Üleolev suhtumine EML-i juhtkonda paistab samas olevat väga lubatud:)

Anonymous said...

Ei tea, kas mõne mehe isiklik solvumine kumab läbi?

Tahaks tsiteerida klassikuid:
Head malest huvitatud inimesed!
Vähem isiklikke solvumisi ja kibestumist ning rohkem häid ideid ja koostööd meie maleelu edendamisel. Mõtleme suurelt ja püüame ikka üheskoos edasi liikuda, mitte üksteisele „kaikaid kodaratesse loopida”.

Kristjan Sander said...

Tere, Ants

Jah, ühelt poolt on positiivne, et tunnistati näiteks noortespordi toetuse kasutamist muudeks eesmärkideks ning lubati seda enam mitte teha.

Samas neid püüdmisi usun ma alles siis, kui neil on mingi käegakatsutav ja siduv tagajärg. Niisama juttu on aja jooksul ikka väga palju aetud ja nagu ma ka üldkoosolekul ütlesin, on H. Olde silma paistnud püüdega kõikvõimalikke arutelusid suunata vormi, kus nendega ei saa kaasneda juriidiliselt siduvaid otsuseid. Alles siis, kui lõpuks jõuame nii kaugele, et mingi kokkulepe juhatusele kohustuslikus vormis fikseeritakse, oleme millegi poolest edasi liikunud.

Anonymous said...

Paraku pole kodanik Sanderil mingit õigust midagi juhatusele kohustuslikuks teha. Enne kui üldkoosolekul enamust ei saavutata on tegemist vaid märgade unenägudega.

Anonymous said...

SADAAA!!! Vaadeldaja on popp!

Ants said...

Tere Kristjan!
Gert esitas üldkoosolekul küsimuse, kas EML on 2009 a. eelarve projekt? Ilmnes, et sisemine on, kuid üldist ei ole. Mõtlesin selle üle ja toon jälle ühe paralleelse näite.
Linna 2009. a. eelarve kinnitasime juba eelmise aasta detsembris. Nüüdseks oleme seda muutnud juba 4 korda. See toob hulgaliselt probleeme ja ebakindlust allasutustele (lasteaiad, koolid jne.). Muidugi oleks nad huvitatud fikseerivatest lepingutest, kuid neid ei saa sõlmida, MASU. Meil on valitsusega lepping, mille kohaselt peaksime tagasi saama ühe milli. Momendi seisu arvestades ei aja me selle tagasinõudmisega pilli lõhki, vähemalt ei anna nõusolekut lepingu lõpetamiseks.
Eks sama segane olukord on EML eelarveliste rahadega.
Eelarveliste rahade jagamisse on tüliõuna sisse sokutanud kõrgemalseisev jagaja. Need rahad antakse alla korrapäratult ning tavaliselt laekub suurem summa aasta viimastel päevadel, st. jagaja on oma kohustuse aasta lõikes täitnud. Tööd on vaja teha aga 12 kuud. Seda teades, ei julgeks mina küll teha mingeid siduvaid lepinguid.
Siin ongi EML nn. piits ja präänik, kellele varem, kellele hiljem.

Ants said...

Tänan Kristjanit, et ta võttis mu tähelepanekut kuulda ja ei kasuta enam teravaid väljendeid.
Mul on sama palve anonüümsele kommenteerijale, hoiduda väljenditest a la märjad unenäod.
Kui tahame suhteid normaliseerida, siis selline stiilikasutus asjale kasuks ei tule.

Anonymous said...

Kui inimene kelle osalus teatud organisatsiooni tegevuses on üsna tagasihoidlik ja vaatamata sellele kipub teistele iseenesestmõistetavusi õpetama ning tahab ise hirmsasti juhtida ja otsustada, siis tundub teatud tüüpi unenägude moodi asi. Midagi pole teha:)

Naxer said...
This comment has been removed by the author.
Ants said...

Hoidke alt, Ottomar on tulemas! :D
Õnnitlused vanematele, treenerile ja toetajatele!

Anonymous said...

Tundub, et erapooletut ajakirjandust nagu Vaadeldaja ei huvita Maleliidu üldkoosoleku edukas läbiviimine ega ka Ottomari tulemus.

Sest mõlema puhul ohh häda ja õnnetust saab äkki Maleliidu juhatuse positiivse tegevusega seostada.

Anonymous said...

Mis ajast on blogi erapooletu ajakirjandus? Seni on blogiks peetud kohta, kus blogi omanik saab väljendada oma subjektiivset arvamust maailma asjade kohta.
Samas MLi osaliselt läbikukkunud koosolek (kvoorumi puudumise tõttu jäid põhikirja muudatused tegemata) on kajastatud maleliidu koduleheküljel ja Ottomari edukas esinemine leidis kajastamist ka Postimehe online uudistes.

Anonymous said...

See oli küll rohkem küla võistlus,kus olid Inglismaa,Hispaania,Venemaa??
Enamus riigid ainult Serbia,Rumeenia ja Ungari.Tubli saavutus aga tundub,et mujal Euroopas kiirmalet ja välkmalet ei väärtustata,või on see Serblaste korraldatud EM, lihtsalt vähe välja reklaamitud, mujal.

Anonymous said...

vabandust mõned venelased siiski olid...

Ants said...

Vaadeldaja meeskonda tuleb tänada. Nad on võimaldanud akna, mille kaudu saabad malehuvilised oma arvamust avaldada. Loomulikult on neil oma igapäevased tööd-toimetused ja seetõttu tuleb sisse väikeseid infopause. Edu ikkagi!

Kristjan Sander said...

Tere, Ants

Eelarve ja lepingud on ise asjad.

Jah, muidugi võib juhtuda, et eelarve tuleb ümber teha. Aga teie linna eelarve on ju ka ometi avalik kogu kehtimise ajal, olenemata tõsiasjast, et seda on käesoleval aastal 4 korda ümber tehtud?

Samas saab ka lepinguid nii teha - ja üldjuhul tehaksegi - et neis arvestatakse võimaliku vääramatu jõu toimimisega. Näiteks võiks selliseks vääramatuks jõuks olla riigipoolse toetuse vähendamine, mida oli lepingu sõlmimise hetkel võimatu ette näha. Sellisel juhul tuleks ilmselt ka lepingus ära näidata, millisele riigipoolse toetuse arvelt lepingut täidetakse.

Anonymous said...

Kristjani ettepanekud kisuvad absurdiks ära. Iga raha, mis riik eraldab on sihtotstarbeline ja selle kasutamine mingiks muuks otstarbeks on teatavasti keelatud. Operatiivse asjaajamise huvides on teatud mööndustel ilmselt võimalik neid ajutiselt muul otstarbel kasutada, aga kui see nüüd lepingusse kirjapanna, siis ilmselt järgnevad riigi poolsed sanktsioonid ja rahadest võidakse üldse ilma jääda.
Ei tea küll Kristjani taset itimehena aga hea et ta juristiks ei läinud. Las iga kingsepp jääb oma liistude juurde.

Ants said...

Raamatupidamislikult Kristjani ettepanekud valed ei ole.
EML puhuv võiks kõne alla tulla eelarve projekt, rõhutan projekt. Projekt muudaks süsteemi avatumaks ja selle alusel ei tehta siduvaid lepinguid.
Selline projekt on muidugi kokkuleppe küsimus, et selle põhjal ei hakataks tegema kaugeleulatuvaid järeldusi a la klubile on raha ette nähtud, aga maleliit ei anna.
Raamatupidajale paneb see täiendava koormuse, sest kindlasti hakkatakse pidevalt "pommitama", kas raha laekus ja kui ei, siis miks ei.
Samas võib selline avatus tekitada ka nn. äratõmbamise efekti, st. kellel tutvused, see saab.

Anonymous said...

Võtsin siis ka lõpuks vaevaks lugeda läbi üle saja mõtteavalduse koosoleku teemadel. Päris huvitav pean tõdema. Peale üldkoosolekut ma tean, et seda blogi loevad ja siin kommenteerivad ka inimesed, kes ise mitte millestki aru ei saa (Kersti Kivioja sõnavõtt enda ja Endel Kivioja kohta üldkoosolekul) siis arvan, et peaksime andestama neile anonüümsetele "suurmõtlejatele"
Mis puudutab toimud üldkoosolekut ja minu küsimustele saadud vastuseid siis pean tõdema, et juhatuse esimees sõi oma sõnu juba 2 päeva pärast koosolekut. Nimelt lubati üldkoosolekul tulla VMS esindajal EML-i tutvuma juhatuse kooslekute protokollidega juba järgneval kolmapäeval. Paraku sain teisipäeva õhtul kirja HO-lt kus ta väidab vastupidist ja ei võimalda mul nende dokumentidega tutvuda.
Loodan, et koosoleku juhataja ja protokollija saavad need küsimused ja vastused õigeaegselt üldkoosoleku protokolliks vormistatud. Muide, ootan ka, et nimetatud dokumendi sisu vastaks tegelikkusele. Kui soovite võin anda kasutada enda diktofonisalvestist.

Edu
Gert Elmaste

Anonymous said...

Paraku on nii, et organisatsiooni igapäevast tegevust korraldab juhatus ning juhatus ka otsustab millised igapäevast tööd puudutavad dokumendid on avalikud millal ja kellele.

Mõnedel on ikka väga raske kohaneda selle mõttega ning hirmsasti tahaks ise juhtida kuigi volitusi pole selleks antud.

Ants said...

Suureks probleemils on arusaamine organisatsiooni ülesehitusest.
Üldkoosolek valib juhatuse ja sellel ongi suurimad õigused-kohustused ja vastutus.
EML puhul ei käi juhatuse esimehe H. Olde võim juhatusest üle.
Olen Gerdiga päri, et Hendrik lubas dokumentidega tutvuda, kuid juhatus võib selle alati keelata ning Hendrikul tuleb juhatuse käsku täita.

Kristjan Sander said...

Operatiivse asjaajamise huvides on teatud mööndustel ilmselt võimalik neid ajutiselt muul otstarbel kasutada, aga kui see nüüd lepingusse kirjapanna, siis ilmselt järgnevad riigi poolsed sanktsioonid ja rahadest võidakse üldse ilma jääda.

Mina soovitasin noortespordi toetuse saamise lepingusse kirjutada, et seda kohustust katab Maleliit riigilt saadava noortespordile mõeldud raha arvel ning et selle raha vähendamine on lepingu mõistes vääramatu jõud.

Anonüümne kommentaator luges millegipärast välja midagi peaaegu vastupidist...

Kristjan Sander said...

Anonüümsed kommentaatorid pole vist tuttavad Maleliidu põhikirjaga. Selle p. 17.4 ütleb järgmist:

17. Liidu liikmetel on õigus:

[...]

4) esitada arupärimisi ja ettepanekuid liidu valitavate organite tegevuse kohta ning
saada liidu tegevusest teda huvitavat informatsiooni;


Ühesõnaga põhikirja järgi on liikmel õigus teda huvitavat informatsiooni saada ning kogu lugu.

See, et H. Olde midagi üldkoosolekul lubab ning kahe päeva pärast oma lubaduse täitmisest loobub, ei tohiks enam kedagi üllatada.

Võimalik, et asi on muidugi lihtsalt selles, et juhatuse koosolekuid pole viitsitud protokollida või on nende protokollidega midagi juhtunud ja seda ei juleta tunnistada.

Ants said...

Eks need protokollid tulevad ka, ainult ilma minu allkirjata ei saa neid avalikuks teha. Mina olin puhkusel, esimesed päevad kohal. Nüüd tulem leida moment, millal ma Tallinnasse tulen või Hendrik Jõgevale juhtub.

Kristjan Sander said...

Vabanda, aga mis see sinu allkiri asjasse puutub?

Ants said...

Meil linnas ei muutu ükski paber ametlikuks dokumendiks, kui protokollija allkirja all pole.

Anonymous said...

Ants Sa olid äkki koosoleku juhataja ja Joozik oli protokollija

Ants said...

Vabandust, tööpäeva lõpuks jookseb juhe kokku:)
Olin jah koosoleku juhataja. Aga eelnev lugu kehtib ka koosoleku juhataja kohta.

Kristjan Sander said...

Ants, jutt käib ju JUHATUSE protokollidest, mitte üldkoosoleku omast.

Anonymous said...

Sander, ole vait!!!

Anonymous said...

Alati leiab mille üle norida. Fakt on see et kõik eesti meistrivõistlused toimusid plaanipäraselt, või on kellelgi vastuväiteid. Samas suurimad mässajad ei saanud saanud ühe turniiri (I. Raua turniiri) korraldamisega hakkama. Vabandusi muidugi võib leida igasuguseid. Ning nagu ma seni kommentaaridest arusaan, siis polnud Sanderil ja kompaniil ka majandusaasta aruande kohta midagi kobiseda.

Äkki võtaks nüüd aja maha ja tegeleks vahelduseks ka milegi meeldivamaga?

Anonymous said...

Viimane oli vist Kersti Kivioja, kes taaskord hullus.

Anonymous said...

Mõned ei taastugi alalisest hullusest

Anonymous said...

Sina Sander?

Ants said...

Nojah, teema pealkiri on küll EML üldkoosolek 5. juulil, aga vist on märkamatult üle mindud juhatuse koosolekule. Selles osas kaasa ei räägi.

Anonymous said...

Eks see tuleb ilmselt kohtus selgeks vaielda millist informatsiooni liikmel on õigust saada.

Juhiks veel tähelepanu, et põhikirja 18.6 ütleb, et liidu liikmed on kohustatud "hoidma ja kaitsma liidu head nime, seisma liidu eesmärkide ja põhimõtete eest".

Seega võiks viimastel üldkoosolekutel vastu koonu saanud tegelased natuke mölataseme maha tõmmata.

Anonymous said...

Eelmise kommentaari juurde, et info jagamisel võiks kohus nõustuda põhimõttega, et liikmel on õigus saada tema enda tegevust puudutavat informatsiooni ning muu info saamiseks on vaja üldkoosoleku luba.

Anonymous said...

Igasugune liidu tegevus mõjutab liikmeid. Kas liikmed peaksid tulevikus info saamiseks alati kohtu poole pöörduma? Tükk aega ei ole midagi nii lolli kuulnud.

Anonymous said...

Enne kui kedagi teist lolliks sõimad õpi kirjapandu sisu mõistma.

Anonymous said...

Näib, et selgeks on vaidlemata kes kelle jaoks on - kas liit klubide jaoks või vastupidi.

Anonymous said...

Liit on kõikide klubide jaoks ning esindab oma liikmete ühishuve.

Seetõttu pole normaalne, et kahe klubi ehk marginaalse osa esindajad arvavad, et neil on rutiinne õigus sekkuda üldkoosoleku poolt valitud juhatuse tegevusse.

Samuti pole seetõttu normaalne, et näiteks nende kahe klubi esindajatel peaks olema ligipääs liidu üldkoosolekul demokraatlikult valitud juhatuse töödokumentidele ning kasutad neid jumal teab mis eesmärkidel. Keegi ei saa garanteerida, et seda ei tehta viisil, mis kahjustab kõikide liidu liikmete ühishuve.

Seetõttu kui infopäringud oma klubi puudutavate asjade kohta siis aga palun, muu info küsimise kohta palun enne üldkoosoleku nõusolek.

Anonymous said...

Mõne mehe sõna ei maksa ikka mitte pennigi...

Kristjan Sander said...

Tere, Ants

Probleem seisneb selles, et üldkoosolekul vastas H. Olde meie kõigi kuuldes, et klubidel on võimalik juhatuse protokollidega tutvuda ja paari päeva pärast, nagu näha, oma sõna murdis. Võin ma küsida Sinu arvamust niisuguse käitumise suhtes?

Põhikiri seab info nõudmise puhul ainsaks kriteeriumiks liikme huvi juhatuse ja liidu tegevuse suhtes. Anonüümsed kommentaatorid võiks lõpuks ometi põhikirja läbi lugeda. See, mis nende isikliku arvamuse järgi on "normaalne" või ei, on ise teema. Põhikiri on meile kõigile, sh. juhatusele, täitmiseks ja kogu lugu.

Anonymous said...

Mis on kogu lugu otsustab vajaduse korral kohus. Olen päris kindel, et kohus asub seisukohale, et juhatuse esimehe kinganumber ei kuulu avalikustamisele ning info küsimisel peab olema põhjendatud huvi ning see põhjendatud huvi peab kuidagi ka liidu teiste liikmete õigustega ühtima.

Mis Olde lubadust puudutab, siis "diktaator" Olde, kelle tegevuse üle puudub piisav kontroll, paraku ei arvestanud, et tema ei otsusta selliseid asju üksi ning on vaja ka teiste juhatuse liikmetega konsulteerida. Seega pole asi selles, et Olde ei taha sõna pidada vaid see pole tal kahjuks võimalik.

Ning kui põhikiri on kõigile täitmiseks, siis veel kord soovitan punkt 18.6 läbi lugeda ning natuke järele mõelda.

Kristjan Sander said...

Keegi ei olegi küsinud H. Olde kinganumbrit, vaid otseselt Maleliidu juhtimisse puutuvaid dokumente, millise õiguse liikmetele annab põhikirja p. 17.4. Liikmete huvi liidu juhtimise vastu on igati põhjendatud ja 17.4 mainib ka otsesõnu liidu valitavate organite tegevuse kohta arupärimiste esitamist.

Kui Maleliidu juhatus lihtsalt keeldub põhikirja täitmast ja soovitab kohtu poole pöörduda, siis on tegemist täpselt sellise käitumisega, mis peaks viima juhatuse tagasikutsumiseni. Kahjuks on sellised nähtused viimasel ajal kujunenud juba pigem reegliks, kui erandiks.

Anonymous said...

Aga palun, kutsu juhatus tagasi. Seda nõu on Sulle juba pool aastat antud, et pane kokku korralik tiim, näita et suudad Eesti maleelu paremini juhtida kui praegune juhatus, saavuta koosolekul enamus ja kõik on õnnelikud.

Ma julgen isegi arvata, et vähemalt osa praegusest juhatusest lahkub vabatahtlikult kui Sa suudad tõestada, et suudad Eesti malet hästi juhtida.

Sest ainult loll hoiaks kinni kohast mille eest palka ei maksta, mille eest tuleb kohati veel peale maksta ja mille peale kulub päris palju aega ja energiat. Sellist asja tehakse ainult missioonitundest ning kui keegi teine suudab paremini, siis ainult edu.

Seniks aga soovitan punkti 18.6 juurde tagasi minna. Ning tuletan meelde, et praegune juhatus tõesti ei vaja Sinu nõuandeid. Kui oled ise juhatuses ning vastutad, siis saad ka oma ideed ellu viia.

Kristjan Sander said...

Juhul, kui juhatus erakorralise üldkoosoleku lõpuks seaduse järgi korraldada suudab, usutavasti ka nii läheb. Praegune juhtum on viimane pikast reast, mis peaks näitama, et juhatus ei ole enda jaoks mingeid järeldusi teinud ja ei soovi jätkuvalt Maleliitu seaduse ja põhikirja alusel juhtida.

Tuletan aga anonüümsele kommentaatorile meelde, et uue juhatuse valib üldkoosolek.

Huvitav on ka see, et tundmatud arvajad võtavad endale õiguse juhatuse liikmete nimel rääkida... Kas juhatuse liikmed tõesti käivad siin anonüümselt kommenteerimas?

Anonymous said...

Sander võiks välja tuua need punktid, milledele ta loodab juhatuse protokollidest vastuse leida. Muidu tundub et tegu on lihtsalt õngitsemisega, et äkki näkkab...

Anonymous said...

Edu selles:) Seniks aga soovitan veel kord punkti 18.6 juurde tagasi pöörduda.

Juhatus on teinud need järeldused, et Kristjan Sanderil ning juhatusel on seadusest ning põhikirjast erinev arusaam ning teineteisemõistmine pole ilmselt võimalik. Näiteks kohtulahend eelmise koosoleku seaduslikkuse osas oli üks näitaja kelle arusaamad on õigemad. Seni on EML võitnud valdava enamiku kohtuasjadest mille pärast klubid on kohtusse läinud.

Kui oled ise juhatuses siis juhi EML-i oma arusaama järgi põhikirjast ja seadusest. Seni võiksid lasta seda teistel teha ilma liidu mainet kahjustamata.

Nagu Sulle juba eelnevalt kirjutati, siis oma nime all arutatakse asju võrdsete vastastega. Kui Sul on korralik tiim ja programm koos ning arutelul on mingi mõte ning see võiks Eesti maleelu edasi viia, siis arutame ka mitteanonüümselt.

Kristjan Sander said...

Selle nõude esitas Viljandi Maleselts ja viimasele küsimusele võiks Gert Elmaste vastata.

Mina omalt poolt ei saa kuidagi nõustuda sellega, et Viljandi Maleseltsi igati põhikirja ja seaduse kohast nõuet kõigepealt lubatakse üldkoosolekul avalikult täita (muuseas oli seal ka enamus juhatuse liikmeid kohal) ja siis 2 päeva pärast keeldutakse. Nii ei tehta.

Anonymous said...

Küll nõutakse punkte, millele juhatuse protokollidest vastuseid loodetakse; küll nõutakse enne üldkoosolekut uute kanditaatide programmi, nimesid, sponsoreid ja mida kõike veel; küll heidetakse ette mõne turniiri korraldamata jätmist jne. jne. Ise aga ei suudeta esitada ei juhatuse protokolle; ei suudeta või ei taheta esitada enne üldkoosolekut varakult liikmetele tutvumiseks aastaaruannet ja põhikirja planeeritavaid muudatusi; ei suudetud või ei tahetud korraldada nädalalõputurniiride sarja jne. jne. Klubusid veavad vabatahtlikud maleaktivistid, kes teevad oma tööd tasu saamata; alaliitu juhib aga inimene, kes selle eest ka kenasti tasustatud saab. Paratamatult tekib selles valguses küsimus, et miks on alaliidu asjad nõnda nagu nad parasjagu on?

Anonymous said...

Asjad on nii sellepärast, et praegune juhatus teeb asju nii hästi kui oskab ning 6/7 juhatusest oma vabast ajast.

Kui kuskil on paremad tegijad, siis astugu jälle ette, müügu ennast üldkoosolekul maha ning tehku paremini.

Mis puudutab näiteks nädalalõputurniiride sarja, siis eelmise aasta peasponsor loobus liidu sisekonfliktide tõttu. Sponsoreerimisega ei tegeleta oma maine määrimiseks ja inimesed ei taha siduda ennast konfliktipesaga.

Anonymous said...

Lisaks, et ei kohtud ega ka üldkoosolek pole asunud seisukohtadele, et juhatus rikuks põhikirja ja seadust.

Kui Kristjan Sander seda pidevalt valjult kireb näiteks 2008. aasta detsembri koosoleku kohta, siis on äärmiselt kahetsusväärne, et ta jättis erinevalt Gert Elmastest pöördumata kohtu poole saamaks oma sõnadele sõltumatu kinnitus.

Kristjan Sander said...

Mis on veelkordseks kinnituseks asjaolule, et konfliktne juhatuse esimees on ennast oma ametikohal ammendanud.

Muide, eelmisel aastal ma ennustasin, et EML ei suuda oma tegevust senises mahus jätkata. Kahjuks oli mul, nagu näeme, õigus.

Anonymous said...

"Muide, eelmisel aastal ma ennustasin, et EML ei suuda oma tegevust senises mahus jätkata. Kahjuks oli mul, nagu näeme, õigus"

Einoh, Sander peaks selgeltnägijate tuleproovis osalema.

Anonymous said...

Ega Sanderi ja kompanii klubidki pole oma tegevust laendanud: TÜ maleklubi on varjusurmas nagu varemgi ja VMK tegevusest pole 2009.a. midagi kuulda.

Uups!! VMK on oma jälje ju sel aastal ajaloo annaalidesse jätnud kuulsusetu kohtus käiguga.

Anonymous said...

Paar meest taovad omale juba pikemat aega anonüümsetes kommentaarides võidukalt vastu rindu (põhjendamatult), Eesti malele tehakse oma käitumisega pigem kahju kui kasu.

Anonymous said...

Ei põhjenda mida teed on halb. Põhjendad mida teed on ikka halb. Kena damogoogia.

Anonymous said...

Hmmm jube lahe vaadata kuidas EML juhatus peab ennast 2-liikmeliselt (olde+siil) ennast juhatuse eest otsustavaks. Kahju vendadest, kes veel praeguses juhatuses eksisteerivad. Loodan teile heas mõttes kiiret lennukit.

Ants said...

Vaidluses pidi selguma tõde, kuid siinses diskussioonis vist küll mingit tulemust ei ole.
Samal ajal on Ottomar Ladva teinud kaks tublit tulemust, veelkordsed õnnitlused!
Vaadates viimaste aastate noorte tulemusi,ütleksin, EML on õigel teel.
A.Volodin, M.Lapidus, O.Ladva, õed Narvad on järjest silma paistnud. Julgeksin väita, et EML noortesüsteem toimib edukalt. Selle süsteemi osa on ka nädalalõputurniiride sari.
Kui nüüd õieti aru sain, siis selle sarja peatoetaja loobus, sai vist kõrini.
Minu arvates on see suur ohu märk. Nn. tühivaidlusega püütakse muuta süsteemi, kui võib juhtuda, et veega visatakse välja ka laps. Kui selline asi peaks juhtuma, keda siis tänada?

Anonymous said...

Õige küsimus Ants, keda siis tänada? Hädadele on lihtne lahendus: Hendrik Olde taandub EML juhatusest, nn. tühivaidlusi ja sopaga viskamisi jääb vähemaks, elu läheb paremaks. Ainuke häda, et vabatahtlikult ei taandu ja kuhu minnagi on? Pakud ehk mingit kohta Jõgeval?

Anonymous said...

Pean vajalikuks vastata hunnikule anonüümsetele kommenteerijatele, milleks ma soovin näha juhatuse koosoleku protokolle. Tahan saada infot meie klubi puudutavates küsimustes (noortespordi rahad, litsentsitasud jm, et klubi vajadusel kohtus kaitsta. Paraku EML sellest aru saada ei taha ja arvab, et mul selleks õigust ei ole aga eks me näe
hääd
Gert

Anonymous said...

Ants, oled sa kindel, et Volodini, Lapiduse, Ladva ja Narvade head tulemused said teoks tänu EMLe? Küsi parem nende laste treenerite, vanemate ja klubide juhtide käest, kas EML ja Olde on nende jaoks midagi head teinud?

Anonymous said...

See arutelu ei vii kuhugi seni kuni on olemas arvestatav alternatiiv praegusele juhatusele. Vanasse kaevu ei tasu enne sülitada kui uus valmis hakkab saama.

Ants said...

Ma tõin välja ühe aspekti, nädalalõputurniirid. Kindlasti on suurem osa laste heade tulemuste juures nende vanematel ja treeneritel.
Jälle näide. Jõgeva linnapea V.Svjatõšev ja abilinnapea A.Olgo olid endised noorteklassi mängijad. Nende jutust on välja tulnud, et suur puudus oli võistlustest. Nädalalõputurniirid on selle augu täitnud ning see ongi aspekt, millele ma tähelepanu juhtisin, ei enamat.

Kristjan Sander said...

Tere, Ants

Probleem seisneb selles, et üldkoosolekul vastas H. Olde meie kõigi kuuldes, et klubidel on võimalik juhatuse protokollidega tutvuda ja paari päeva pärast, nagu näha, oma sõna murdis. Võin ma küsida Sinu arvamust niisuguse käitumise suhtes?

Seda, et Maleliit oma praeguse asjaajamisega kaotab sponsorite usalduse, prognoosisin ma ka juba eelmise aasta sügisel 2008. aasta korralisel üldkoosolekul.

Alternatiiviks praegusele juhatusele on uue juhatuse valimine, tegevjuhi KT tööle võtmine ning 2-3 kuu jooksul konkursi läbi viimine tegevjuhi ametikoha täitmiseks.

Anonymous said...

Kristjan, mis mõttes kaotab? Ükski mõtlev sponsor ei toeta maleliitu kui selle juhiks on Olde. See oli selge enne 2008 a. Välja arvatud juhatuse liikmed, kes tunnevad, et peavad kuidagi õigustama oma staatust.

Anonymous said...

Kes siis oleks see vinge sponsorimagnet:)?

Ants said...

Tere Kristjan!
Ma eespool juba Gerdi kommentaarile sellel teemal vastasin, aga nüüd ilustan seda ka näitega.
Juhatuse esimees on ainult juhatuse üks liige ja tema võim juhatusest üle ei käi. Juhatus võib alati juhatuse ühe liikme otsuse tühistada.
Näide: meie linnapea lubas võiduparaadi korraldajatele lahkelt, et ööbimiseks antakse koolimaja ruumid tasuta. Volikogu aga on allasutustele kehtastanud ruumide kasutamise eest hinnakirja. Nüüd jäigi linnapea rumalasse olukorda, lubas, aga lubadust täita ei saanud, leidsime läbirääkimiste teel kompromissi.
Sama lugu juhtus Hendrikuga.

Anonymous said...

Mitte ei saa aru miks segab Maleliit mõne klubi tegevust?. Maleliidu ülesanded on suht kitsad: vabariigi MV-de korraldamine, ning laste rahade vahendamine. Ülejäänud asjades saavad klubid väga hästi läbi ka ilma Maleliiduta. Klubi saab endale ise sponsorid hankida. Võistluse korraldamiseks pole ka ilmselt klubil keskselt mingeid vahendeid vaja liidu pollt, saab edukalt hakkama ka oma sposoritega, kui suudetakse võistluse idee neile maha müüa.

Siin aga loodetakse et Maleliidule tuleb uus juhatus, keda sponsorid hakkavad miljonitega toetama, ning siis pole klubil enam muud teha kui ainult kulutada, ilma et peaks mõtlema tuludele.
Uue juhatuse puhul aga saab ilmselt käru keerama vana juhatus, mis jällegi sponsorid eemale hirmutab ja kõik jätkub vana moodi :P

Anonymous said...

Selgituseks, et miks küsitakse uue juhatuse liikmete kandidaatidelt sponsorite olemasolu.

Praeguse juhatuse isikliku ja firmade rahade eest on vähemalt osaliselt ära korraldatud Eesti meistrivõistlused, nädalalõputurniiride sari, käidud viimasel võistkondlikul EM-il ja OM-il, saadud Maailma Karika korraldamisõigus, organiseeritud koondiste ja noorte ettevalmistust.

Igaüks võib ise arvata kas seda on tehtud eneseupitamiseks või eneseõigustuseks või veel millekski. Vahet pole.

Kuid uuel juhatusel peaks olema vähemalt ligilähedaseltki samad vahendid.

Ja uuele juhatusele käru keerata:)? Pigem peaks tänama kui vaevast lahti saab ning keegi teine maksma hakkab:)

Kristjan Sander said...

Ma olen täiesti nõus, et Maleliit peaks tegelema sellega, mida klubid üksinda teha ei saa. Selle ühisosa finantseerimiseks otsibki Maleliit sposnoreid. Loomulikult on oma klubi majandamine iga klubi enda asi. Eranditena võiksid kõne alla tulla vastasutatud klubid piirkonnas, kus maleharrastus on seni nõrgalt arenenud, aga see on ise teema.

Uut juhatust ei ole vaja mitte seetõttu, et praegune juhatus ei suuda klubidele sponsoreid leida - see pole tõesti juhatuse ülesanne - vaid seetõttu, et praegune juhatuse esimees ei saa oma ülesannetega hakkama ning et ei täideta Maleliidu põhikirja ja seadust.

Kristjan Sander said...

Ants, tuletan sulle meelde, et üldkoosolekul oli kohal ka juhatuse enamus.

Ants said...

Olid küll ja nemad ei lubanud ju midagi. Meil olid linnapea lubaduse juures mitmed volikogu liikmed, enamus pani asja paika.

Anonymous said...

Head Vaadeldaja lugejad.

Ma olen selle rubriigi alaline külaline ja vahel harva, kui minu meelest asi vajab sekkumist ja selgitamist, olen seda siin ka teinud. Ei ole pidanud ma vajalikuks "kommida" siin salaja ja anonüümselt.

Selle portaaliga on paraku nii, et olenemata teemast ja artiklist, on mingi kindel seltskond, kes jõuab ikka ainult ühe kindla teemani - H.Olde tuleb vahendeid valimata maha võtta. Ja see on kindel ning kompromissidele mitte alluv tingimus, et Eesti male saaks edasi areneda.
Kuna siin oli vahepeal neli päeva vaikust ja samal ajal toimus Hiiumaa turniir, siis ei ole raske eeldada, kes on see valjuhäälne anonüümne (ka mõni nimeline) kontingent, kes vahet pidamata mind ja maleliitu mustab (ka inimeste "käekirjad on ju meile kõigile tuntavad".

Püüan ka järjepanu siis seekord anda asjadele paar selgitust ja loodetavasti ei pea ma seda siin portaalis enam kunagi tegema.

1) Gert Elmaste soov tutvuda EML juhatuse protokollidega. Nagu ka Gert ise siin väja ütles, siis tema eesmärk on tutvuda juhatuse protokollidega, et äkki oleks võimalik leida mingi möödalaskmine, mille alusel saaks hakata taas EML-ga kohut käima.
Kui G.Elmaste sooviks mingit konkreetset juhatuse otsust, mis puudutab EML ja VMS vahelisi suhteid, siis saab ta neid rahulikult nõuda ka kohtu kaudu. Aga kuna kaks asja kohtus on lõppenud VMS-le negatiivse tulemusega, siis eeldatavalt püütakse otsida-leida midagi, et taas otsida võimalust EML kohtusse anda. Kas see on normaalne koostöö?!
Mina isiklikult olin tõesti valmis üldkoosolekul näitama G.Elmastele EML juhatuse protokolle, kuid juhatuse otsus on teistsugune ning tänaseks olen ka mina jõudnud asja "tuumani" - miks G.Elmaste neid tegelikult näha tahab.
Olgu siinkohal lisatud, et noortespordi toetusi puudutav EML juhatuse otsus on EML kodulehel. Samuti on seal üleval otsus litsentside kohta ja suhteid VMS-ga reguleerib sõlmitud koostööleping. Seega peaks ju kogu soovitud info olema kättesaadav!

Lisan ka siia minu vastuse G.Elmastele, millega EML soovib, et mõlemal osapoolel on õigused ja ka kohustused ning loodetavasti täidab ka VMS oma kohustusi.

Ja siin siis vastus G.Elmastele:
Austatud Gert Elmaste,
vastuseks Sinu taotlusele, mille esitasid EML üldkoosolekul Paides ning mille kohaselt soovid tutvuda EML juhatuse koosolekute protokollidega annan teada, et arutasin Sinu taotlust EML juhatuse liikmetega.
Juhatuse liikmete seisukoht on, et me ei võimalda Sul tutvuda EML juhatuse protokollidega, sest need on meie sisest tööd reguleerivad dokumendid ning MTÜS-s ja EML põhikirjas ei ole sellist õigust klubile antud.
Küll aga on klubil õigus saada ärakirja üldkoosoleku protokollist vastavalt MTÜS §21 lg.-le 7. Koheselt, kui EML üldkoosoleku protokoll on valmis, siis paneme selle ka meie kodulehele kõigile tutvumiseks.
Samuti loodame, et ka Viljandi MS juhatus täidab korrektselt EML põhikirjast, seadustest ning kohtuotsustest tulenevaid nõudeid ja kohustusi.
Parimat soovides,
Hendrik Olde

Kristjan Sander said...

Kompromissi sõlmimiseks saadi aasta alguses kokku. Paraku jättis H. Olde kokkulepitu täitamata.

Ants said...

Soovitan lugeda 15.07. Eesti Päevalehe artiklit "Ideaalselt töötavat ministeeriumi ei ole".

Anonymous said...

Huvitav, et EML üldkoosolekul 4-st juhatuse liikmest ükski ei vaielnud vastu sellele, miks Gert juhatuse protokollidega tutvuda ei võiks. Pigem jäi ikka meelde H. Olde "jah" vastus.

Kristjan Sander said...

Ants, ma olen täiesti nõus, et keegi meist ei ole ideaalne. Kõik teevad vigu. Vajadusest konkreetse isiku välja vahetamise järele hakatakse rääkima ikkagi alles siis, kui on selgeks saanud, et see isik ei kavatse ennast parandada ega oma vigadest õppida.

Anonymous said...

2) Veidi ka sellest "vahendeid valimata" võitlusest Olde vastu.
K.Sander kirjutas: "Muide, eelmisel aastal ma ennustasin, et EML ei suuda oma tegevust senises mahus jätkata. Kahjuks oli mul, nagu näeme, õigus." Jutt käis sponsoritest ja toetajatest!

Hea Kristjan Sander, Sa oled oma viimase poole aasta tegevusega teinud kõik selleks, et EML toetajaskond väheneks.
Aga siiski oleks vaja konkreetseid fakte, mis kinnitaksid Sinu sellist väidet (NS sarja peasponsor suunas oma käesoleva aasta toetuse lihtsalt teise valdkonda ja otsustas toetada sihtotstarbeliselt eelkõige noori). Kui Sa muretseks tõsiselt Eesti male käekäigu pärast, siis Sa ei rõõmustaks selliste asjade üle, vaid püüaksid teha kõik selleks, et väljaspoole oleks EML maine hea ja meil oleks võimalik leida alale toetajaid. Sinu senisest käitumisest saan küll järeldada, et eesmärk ei ole mitte tagada EML-i jätkusuutlikku tegevust... Eesmärk on Olde maha võtta ja siis vaadata, et kuidas pärast "lahingut" seda laastatud "linna" oleks võimalik uuesti üles ehitama hakata.

Meeldetuletuseks niipalju, et kunagises kohtuvaidluses SK-ga Diagonaal oli põhiliseks vaidlusaluseks punktiks ORGANISATSIOONI MAINE ning millega on mõõdetav maine kahjustamine. Kui K.Sander siin ise kinnitab, et tänu praegusele olukorrale on EML toetajaskond ja sponsorite usaldus vähenenud, siis kas see ei ole juba mitte mõõdetav suurus. Samas ei ole siiani ükski esitatud süüdistus EML juhatuse tegevuse vastu "vett pidanud" ja tegemist on olnud enamasti suure lahmimisega, mis on faktidel põhinevate andmetega ümber lükatud.
Lisaks esitasin juba üldkoosolekul kahe toetusi eraldava ametkonna esindaja seisukoha (st. väljavõtte saabunud kirjast) EML maine kohta, mis luuakse mõnede liikmete poolt ning mille tulemusena on halvenenud EML maine ning seega vähenevad fondide toetused.
Ma loodan, et sellist tegevust harrastav seltskond on ka valmis selleks, et ühel hetkel on EML-i kohustus kaitsta oma enamuse liikmesklubide huve ja esitada siis "kuvandite loojate" vastu nõue tekitatud kahju korvamiseks.

Minu soovitus selleks, kuidas Olde ning kogu praegune juhatus maha võtta. Palun pange oma meeskond kokku ja tehke midagi paremini. Looge oma tegevusega EML liikmesklubidele võrdlusmoment. Siis saavad klubide juhid otsustada seni tehtu, teoksil oleva ja plaanitava tegevuse üle. Andke inimestele võimalus võrrelda kahte meeskonda, mitte ärge keskenduge ainult meie meeskonna tümitamisele. Uskuge mind, ei tule EML-st head nahka, kui te püüate võimule tulla suurte skandaalidega ja praeguse juhatuse mustamisega.

Demokraatia on selline, kus vahel tuleb leppida ka enamuse soovidega ja praegu on EML liikmeskond meie meeskonna toetaja.

Olde mahavõtmine (ka kogu praeguse juhatuse) on kõige lihtsam ikka nii, et te võidate enamuse klubide toetuse (ja seda kindlasti oma positiivse tegevusega) ning eks siis klubid hääletusega otsustavad...

Repliik ka juhatuse esimehe tegevuse kontrollimisest. Nagu siin juba ka mitu korda on läbi käinud, siis juhatuse esimehe valib EML juhatus juhatuse liikmete hulgast. Kui juhatuse esimehe tegevus oleks kontrollimatu, siis juhatuse liikmed saavad igal hetkel juhatuse esimehe tagasi kutsuda ja määrata sellele kohale uue inimese. Seega on juhatuse esimehe koht ikka väga kontrollitav kogu ülejäänud juhatuse poolt!

H.Olde

Cato said...

"Muide leian, et, Kartaago tuleb hävitada"

Anonymous said...

3) Kas EML-i juhatuse tegevus on kuidagi seotud meie praeguste noorte tulemustega?
EML on klubide liit ja juhatuse üheks oluliseks eesmärgiks ning ülesandeks on võimaluste loomine. Töö tuleb ikka iseendal teha: nii klubidel, treeneritel, lastevanematel ja ka maletajatel! EML saab toetada neid, kes ise teevad, soovivad teha teistega koostööd ja tahavad midagi saavutada.
Klubi ja EML peaksid olema partnerid, kes teevad koostööd. Meil on see "suhe" mõne klubiga nii, et ühel poolel on õigus nõuda (ajades põhikirjas näpuga järge õiguste osas, kuid kohustuste lugemiseni ei jõua) ja teine osapool (EML) on ainult kohustuste täitja.
Ma julgen küll kinnitada, et EML on püüdnud aidata neid, kes seda soovivad.
Kui Eestis korraldati eelmisel aastal üle 260-ne malevõistluse, siis juba see on väga suureks abiks maletaja arenemisel.
EML organiseerib treenerite koolitusi ja otsib vahendeid treenerite lähetamiseks erinevatele koolitustele (ka O.Ladva tänase treeneri suutsime EML poolt otsitud toetustega lähetada FIDE Treenerite Akadeemia koolitusele Berliini). EML korraldab rahvusvahelisi võistlusi, kus on meie maletajate poolt täidetud nii mõnigi rahvusvaheline norm. Treeninglaagrite korraldamine, treenerite palkamine, maletajatele toetuste (stipendiumid) otsimine, jne., jne.
EML loob võimalused ja taustajõud, et maletaja saaks areneda.

Aga kui siin mõnda arvustajat lugeda, siis tundub, et Olde ja EML juhatus on just nagu "liiga" kaua malevankrit vedanud (ja seda põhja lasknud) ning kogu juhatuse tegevuse kiuste on viimastel aastatel hakanud meie noored vägagi edukalt konkureerima rahvusvahelistel tiitlivõistlustel!!!
Pigem on EML juhatus siiani püüdnud vältida igasugust avalikku kaklust ja vaatamata kõigele oleme püüdnud eelkõige keskenduda male arendamisele. Praegusel hetkel on aga kahjuks olukord, kus me ei saa enam 100% keskenduda maletegevusele, vaid peame ka erinevates ametkondades selgitama, et me ikka ei ole selles kõiges süüdi, mida meie kohta räägitakse.

Ikka ja jälle - ehk katsume üheskoos töötades edasi liikuda, sest on ju tänasel päeval Eesti males positiivset ikka oluliselt rohkem. Millal viimati said Eesti noorted maletajad rahv. tiitlivõistlustelt a` kaks medalit aastas!
Olge tublid ja koostöö viib edasi ning kaklus viib sohu kogu organisatsiooni.

H.Olde

Ants said...

Anonüümsele küsijale H.Olde ülkoosoleku "jah" asjus.
Võib-olla see asjaolu näitabki, et juhatuse otsused on tähtsaimad ning juhatuse esimees ei olegi "jumal".

Anonymous said...

Nojah. Nii see peaks olema. Aga kas ei oleks olnud korrektne nii ka vastata, et selliseid asju otsustab juhatus? Väidan, et üldkoosolekul lubati protokollidega tutvumist 4 juhatuse liikme juuresolekul selgesõnaliselt. Selline käitumine on ebakindluse märk.

Anonymous said...

:D:D:D. Kas oleks pidanud peatama üldkoosoleku, korraldama kiiresti juhatuse koosooleku kus 3 liiget poleks saanud üldse arutelus osaleda, arutama teemat pool tundi lastes kõigil teistel oodata? Naer kuubis.

Juhatuse liikmed olid sellel koosoolekul klubide esindajatena ning mitte juhatuse liikmetena.

Anonymous said...

Ei oleks pidanud peatatama koosolekut, seda ma ei olegi väitnud. Minu mõte oli see, et kui 2 päeva hiljem vastatakse otse vastupidist üldkoosolekul öeldule, siis see näitab ebapädevust.

Anonymous said...

Ka riikide presidendid teevad vigu sest eksimine on inimlik. Antud lubaduse tagasivõtmisega ei tekitatud kellegile reaalset kahju.

Hendrik Olde on järgmine kord targem kui midagi lubama hakkab.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Ma olen viimaste aastate jooksul teinud kõik selleks, et Maleliidu toetajaskond ei väheneks: selleks, et Maleliidu võimalikud toetajad näeksid, et mitte kõik liikmed ei toeta Sinu ebakorrektset asjaajamist. Palun ära sea võrdusmärki Maleliidu ja enda isiku vahele. Sinu arvamus, et koos Sinu isiku lahkumisega muutub Maleliit "laastatud linna" sarnaseks, on üleliia suureline.

Samuti soovitan Sul lõpuks loobuda kombest süüdistada enda ebaõnnestumistes kõiki teisi - küll teatud erakondi, küll Kirjanike Liitu, küll mingeid salapäraseid "maleaktiviste", kes justkui võiksid igale riigiametile korraldusi jagada. Sina oled pikka aega Maleliitu juhtinud, selle eest palka saanud ning Sina vastutad ka oma töö tulemuste eest. Sealhulgas ka selle eest, et Sinu kõikvõimalike rikkumiste tõttu on tugevasti kannatanud ka Maleliidu maine. Esmane, mida EML oma maine taastamiseks teha saab, on loobuda Sinu teenetest.

Konkreetne fakt, mis näitab, et EML ei ole suutnud oma tegevust 2008. aasta tasemel jätkata, ongi nädalalõputurniiri sarja ärajäämine. 2008. aastal oli sari, 2009. aastal ei olnud. Järelikult ei jätku EML tegevus 2009. aastal 2008. aasta mahus.

Kui ma õigesti mäletan, jäi ka viimane treenerite koolitus ära ning selleks saadud toetus tuli tagasi maksta?

Huvitaval kombel küsis minu käest 2008. aasta sügisel mitu maleaktivisti kõhklevalt, kas uus juhatus ikka kavatseb nädalalõpusarja jätkata... Nüüd ei ole sellega hakkama saanud senine juhatus.

Ma olen väga kaugel sellise asjakäigu üle rõõmustamisest. Nagu korduvalt öeldud, mul oleks antud küsimuses väga hea meel eksida. Kahjuks aga näitavad järjest uued ja uued faktid, et ma ei eksi.

Anonymous said...

Telgitaguseid teades ei loobunud peasponsor nädalalõputurniiride sarja toetamisest Hendrik Olde tegevuse tõttu. 100% oli põhjuseks 2008. aasta detsembri üldkoosolekul korraldatud palagan.

Kristjan Sander said...

Mis puutub juhatuse esimehe lubadusse, siis juhatuse esimehel on õigus esindada Maleliitu ainuisikuliselt ning seega on kolmanda isiku ees juhatuse esimehe poolt võetud kohustus Maleliidule siduv.

Kristjan Sander said...

2008. aasta detsembris muudeti üldkoosolek "palaganiks" ju H. Olde initsiatiivil?

Anonymous said...

See Olde initsiatiiv hoidis ära mõttetu inetu poriloopimise kus juhatuse kukutajatel polnud endal midagi asemele pakkuda. Õnneks arvas enamik klubisid samamoodi.

Kristjan Sander said...

Anonüümne kommentaator, kes väidetavalt telgitaguseid tunneb, ütleb meile sisuliselt seda, et nädalalõpu sarja sponsor on nõus nädalalõpu sarja toetama ainult juhul, kui H. Olde pädevust ega sobivust oma ametikohale kahtluse alla ei seata.

Selles avaldub minu meelest täiel määral viimaste aastate Maleliidu üks nõrgemaid kohti - Maleliit ei pole piisavalt usaldusväärne, et seda toetaksid suuremate panustega erasektorist pärit sponsorid, kes juhatusse ei kuulu. Tulemus on kahetsusväärne kahel viisil - esiteks on sponsoreid vähe (kuna juhatuses on kohti vähe) ja teiseks võib sposnor muutuda pigem mingisuguse konkreetse isiku või huvigrupi kui Eesti male toetajaks.

Anonymous said...

Ning Kristjan, sa pole ju ometi päris loll?

Võib-olla tõesti on juhatus mõnda põhikirja punkti rikkunud ja tule taevas appi eksinud mõne seadusepügala vastu. Ei tea. Kuid kas see tähendab, et juhatus tulen tagasi kutsuda enne kui midagi on asemele pakkuda?

Sinu enda klubi pole esitanud kuuldavasti statistikaaruandeid juba pikka aega. Kui ma ei eksi, siis nende esitamise nõue tuleb seadusest. Kas viskame sinu klubi maleliidust välja, anname sind kohtusse ja paneme vangi? Äkki sul koguni veab, et Eestis enam surmanuhtlust pole.

Kristjan Sander said...

Põhikirja ning seaduse rikkumise juures paistab antud juhul kahjuks silma selle süstemaatilisus ning soovimatus rikkumisi kõrvaldada hoolimata korduvatest tähelepanu juhtimistest.

Enne 2008. a. detsembri erakorralist üldkoosolekut esitati avalikult nimekiri isikutest, kes olid valmis uude juhatusse kandideerima. Sellesse kuulus nii varasemaid juhatuse liikmeid kui juhatusse varem mitte kuulunud inimesi, kes on ennast kas siis maleaktivistina või erialaselt minu arvates küll piisavalt tõestanud. Anonüümne kommentaator - kahjuks ma ei tea, mis alusel ta mind sinatab - võiks teada, et juhatuse liikmete kandidatuurid esitatakse ametlikult üldkoosolekul vahetult enne valimisi ja selleks on võimalus igal liikmel.

Anonymous said...

Olid need statistikaameti aruanded esitama mis aastast? Oli see 2001 või 2002? Tundub üsna süstemaatiline...

Surmanuhtlus tundub täiesti õiglase karistusena.

Kristjan Sander said...

Kui H. Olde ainus probleem oleks mingi aruande esitamata jätmine, siis oleks lausa hästi. Samuti, kui märkimisväärne osa minu klubi liikmetest nõuaks minu tagasiastumist, siis ma kaaluksin seda tõsiselt isegi juhul, kui tegemist oleks ainult iseloomude sobimatusega.

Aga see selleks - nagu öeldud, minu klubi siseasjad ei puutu Maleliidu probleemidesse absoluutselt. Nähtavasti järjekordne anonüümne katse arutelu teemast kõrvale kallutada?

Anonymous said...

Aruannete esitamata jätmine riiklikele institutsioonidele ei ole absoluutselt klubi siseasi, vaid seaduse rikkumine. Samuti olen arusaanud et pole allutud maleliidu põhikirjale mis kohustab klubi esitama iga aasta oma liikmete nimkirja.
See on asja vormiline ja seaduslik külg.
Sisulisest küljest võib aga nõustuda, kuna tegu ainult nime poolest klubiga, aga tegelikult lihtsalt sõprade ühendus, kes kunagi pulli pärast lasi MTÜ registris ennast arvelevõtta, et juristina oma kätt harjutada. Imelik et Maleliit pole seda kadunukest oma ridadest välja visanud. Ilmselt pole Olde lootust kaotanud, et kunagi saab sellest (klubist) sõpruskonnast ka asja.

Kristjan Sander said...

Maleliidu põhikirjas ei ole liikmel kohustust esitada juhatusele klubi liikmete nimekirja. Anonüümne kommentaator võiks enne kommenteerimist läbi lugeda dokumendid, millest räägib.

Iga maleklubi ongi malesõprade ühendus.

Minu poolt on see alamteema lõpetatud.

Marek said...

Jeerum, siin räägitakse juba surmanuhtlusest ...

K.S., malele sponsori leidmine ongi äärmiselt raske, seda saab suurema kala korral teha enamasti kas Kerese v Ehlvesti nimega v kellegi üliandeka noore abil, praeguse tiimi maskott on C.K. ja paluks seda mitte alahinnata (tegemist on maailma nimega, keda teist Eesti males vaevalt lähima 100 aasta jooksul kohtab, pealegi oli Anandi Eestis käik tema teene, tema tase on ka läbi rääkida Eesti Vabariigi ministrite ja presidendiga ... jällegi, kedagi teist ikka naljalt seal jutule ei võetaks). Kui praegune meeskond laiali läheb, siis ei jää mitte samad sponsorid alles. Loomulikult saab siis kasutada neid, kes praegu ei taha malele raha anda (kuigi miks ? kas pole mitte hea küsimus ? kas tähtis on male v nimed, aga see selleks, sponsor tellib muusika, midagi pole teha).

Male suur probleem ongi see, et pole sellist toetajat nagu Swedbank, Tallink, Tallinna Sadam, Estonian Air, Kalev v muud sellist. Üksiktoetajad nagu T.V. on küll väga tervitatud, kuid kahjuks jätkub nende suutlikkust ainult üksikuteks projektideks ja sisuliselt on ikkagi raha tuulde lennutamisega, sest vastu ju ei saada midagi (peale hea tunde, et saadi malet toetada). Ka praegu nt oli Hiiumaa Suve üks "suursponsoreid" I.N. (seda võistlust ei peetud mitte ainult tema rahadega), kuid aasta jooksul oleks vaja kümneid selliseid inimesi ja seda ka igal aastal(kuid järjepidevus on Eestis väga nõrk koht). Pealegi võtavad projektid nagu Eesti meistrivõistlused, Euroopa MV saatmine, olümpia minimaalselt mingi mitusada tuhat krooni ja enamgi ... seda ei kata lihtsalt hea inimese tahtest.

Ma loodan siiralt, et niisama tühja tähja pärast jälle kohtusse ei minda (ja seda mõlemalt poolt). Paberid võivad küll tähtsad asjad olla, aga kas selle pärast tõesti kasutada kohtu lahendit? Mina isiklikult ei näe muud lahendust, kui vahetub kogu meeskond v opositsioon astub sammukese tagasi ... vahepealne variant on väga kehv ja see igavene vindumine kohustab tegelt kummagi poolt üksteisele lõplikult pasunasse andma (just selleks, et sellestb vindumisest üle saada).

Minu soov on, et eksisteeriks tugev oppositsioon. Üks probleeme härrased K.S., M.S., G.E. ... on see, et teil on oskusi, tahtmist ja eneriat küllaga, aga kus on garantii, et te ka ise jätkate ... praegu on jäänud kõlama, et maha tahate võtta, aga ise jätkata ei soovi (ühega nendest inimestest sai küll räägitud, et võib-olla ta ikkagi ka ise kaasab ennast). Tekib lihtsalt selline probleem, et "kukutamise" meeskond ise on päris hea, aga asja jätkav meeskond on suuresti ilma selle vajaliku energiata (aga kes vastutab, kui asi untsu läheb?).

Mina tõesti ei arva, et meil asi põhjas on (minu meelest on, mida ära rikkuda). Tõsi, suhtluste kohapealt on küll lood kehvad (ja ilma uue meekonnata ma ei näe, kuidas need paraneksid).

Anonymous said...

Mis suhtluses parandamist väärt on?

Seda on revolutsionääridele koguaeg räägitud, et tehke ise või võtke vaiksemalt.

Aga paistab, et ise teha ja ei taha ning vait olla ka ei taha.

Anonymous said...

Üks moodus ometi kuidagi edasi minna oleks, et juhatus peaks ise erakorralise üldkoosoleku kokku kutsuma ja panema päevakorda juhatuse lahkumise. Kui siis ka juhatust maha ei võeta, siis peaks ehk ometi revolutsionäärid maha rahunema. Kuid ilmselt ei aitaks ka see. Lõpmatu mõttetu jauramine jätkuks.

Samas just oli koosolek kus aastaaruande kinnitas 100% klubidest ning ainsad kes midagi kriitilist ütlesid olid ikka need samad tegelased. Seda juba võib võtta kui usaldushääletust juhatusele.

Kristjan Sander said...

Tere, Marek

Ma olen täiesti nõus, et malele sponsorite leidmine on niigi raske. Seepärast teebki mind äärmiselt murelikuks, et meil on juhatuse esimees, kelle tegevus Maleliidu juhtimisel selle veel raskemaks muudab.

See, et Sinu arvates kedagi peale Carmen Kassi Eesti otsustajate hulgas jutule ei võeta, paneb mind aga imestama.

Mis praeguste sponsorite allesjäämisse või kadumisse puutub, siis mina Sinu asemel küll nii julgelt nende nimel ei räägiks.

Nagu ma olen korduvalt öelnud, on kohtusse pöördumine viimane võimalus, mida kasutatakse ainult siis, kui juhatus kõik muud teed välistab.

Sinu nägemus lahendusest võib õige olla, aga paraku demonstreeris juhatuse esimees käesoleva aasta alguses ning pärast korralist üldkoosolekut, et ta kokkuleppeid täita ei soovi. Loodetavasti oled Sa sel teemal rääkinud ka temaga?

Sa sunnid mind ennast kordama: enne 2008. a. detsembri erakorralist üldkoosolekut esitati avalikult nimekiri isikutest, kes olid valmis uude juhatusse kandideerima. Sellesse kuulus nii varasemaid juhatuse liikmeid kui juhatusse varem mitte kuulunud inimesi, kes on ennast kas siis maleaktivistina või erialaselt minu arvates küll piisavalt tõestanud. Kahtlemata Sa tead, et juhatuse liikmete kandidatuurid esitatakse ametlikult üldkoosolekul vahetult enne valimisi ja selleks on võimalus igal liikmel.

Anonymous said...

Marek Sa oled tubli, et tuletasid meelde presidendi (C.K.) funktsiooni - suhelda ministrite ja presidendiga :)
Suhtleb tublisti aga Gert ja CO hoiavad ikka riigi rahasid kinni.
No ajab mulle ikka küll naeru peale
Gert

Marek said...

K.S., Kassi pärast muudetakse ka kohtumisaegu ja kohti kui vaja ... asi pole lihtsalt kohtumises v formaalselt ära kuulamises, Kassi taga on nimi ja potentsiaal reklaamirahast ka mingit tuntust saada. Ma ei väida, et pole paremaid lahendusi, aga minu meelest on see pisut nagu sülle kukkunud võimalus, mida ei tohiks ei kuritarvitada ega ka lihtsalt minna lasta. Kassiga on muidugi see mure, et tegu on võib-olla liiga suure nimega ... Eestil pole eriti palju vastu pakkuda, mingi suurema föderatsiooni puhul leiaks kergemini ka väljundi.

Mis puutub sponsorite nimel rääkimisse, siis analüütilise mõtlemise üks osa on arvestada halvima lahendiga ... teie puhul mulle näib, et kas ei ütle välja v pole see eriti pähe tulnud (samas, ilma teatud riskita nagunii ei saa). Siiski, meil on asjast erinev nägemus, üksteist me ümber rääkida ei suuda, aga mingi kompromiss vast on võimalik.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 211   Newer› Newest»