Tuesday, September 9, 2008

Turunurk #9

On alanud uus kooliaasta, mis on endaga kaasa toonud nii head kui ka halba. Ilmad on läinud väga koledaks, aega on vähe ja kõik on justkui keerulisem kui paar nädalat tagasi. Positiivseks küljeks on aga maleturniiride arvu suurenemine Eestis ja ka välismaal. Tulemas on Gunnar Uusi mälestusturniir, Vabaetturi nädalalõputurniir ja Tallinna meistrivõistlused. Meie tublimatele maletajatest koolilastele on aga suurepäraseks ajaks kalendris Euroopa meistrivõistlused noortele, mis toimuvad 14.- 25. septembrini. See tähendab, et peab ainult kaks nädalat koolipingis kannatama ning just enne kui hakkab tõsiselt koppa ette viskama, saab Montenegrosse turniirile põrutada. Eesti koondis sellel aastal on järgmine:

U-10: poistest Ilja Sirosh, kes kuu aega tagasi võistles ka Euroopa Liidu noorte meistrivõistlustel (nendel kahel üritusel on tegelikult suur vahe) ja sai 20. koha 53 osavõtja seas; Vladislav Karassev, kes karastas end hiljuti väga tugeva konkurentsiga Põlva suveturniiril, kus võitis Lauri Kooli ja Viktor Kassi ning tegi Heikki Otsaga viigi. Tüdrukute hulgas on lootused kindlasti tohutud. Anna Sagadijeva on oma FIDE reitinguga 2106 peaaegu 300 punkti kõrgemal kui teine asetus, sellise talendi puhul oleks kuldmedalist ilma jäämine sügav pettumus. Teine tütarlaps Arina Zarkova on üsnagi tundmatu nimi minu jaoks, kuid kindlasti saab ta sealt hindamatu kogemuse.

U-12: siin klassis loodame eelkõige head tulemust Ottomar Ladvalt, kes EL-i noorte MV-lt naasis hõbemedaliga. Siin on koosseis loomulikult tugevam ning Ladval 60. asetus. Punkte ootame ka Georg Abozenkolt, kellel samuti kogemusi tiitlivõistlustelt väljaspool Eestit. Turniiri formaat pole talle aga kahjuks eriti sobilik, sest lisasekundite tõttu ei saa aega maha peksta. Poistest teeb siin veel kaasa ka „turist” Oleg Nikulin. Tema võimalused võidu saamiseks on ainult siis, kui vastane mängu ajal telefoniga rääkima läheb. Tüdrukuid on siin osas ainult üks, kuid ta võib meeldivalt üllatada. See on loomulikult Eesti meistrivõistlustelgi mänginud Katrina Korban.

U-14: sellest sektsioonist leiame ühe poisi ja ühe tüdruku. Mark Lapidus ei ole 87. asetusega ja reitinguga 1877 just favoriit, kuid heal päeval võib ta võita ka 2000-2200 mängijaid. EL-i MV-l jäi ta õnnetule 4. kohale, millega võib üldises mõttes loomulikult rahule jääda. Tüdrukute au kaitseb Triin Narva, kes viimati jäi malemajas A-klassis toimunud välkturniiril oma väikse õe Mai järel teiseks.

U-16: siit leiame hiljuti Rootsis turniiri kinni pannud Jüri Holvasoni, kellel läheb karmis konkurentsis raskeks, kuid põnevaks. Üle 60 mängija on reitinguga 2100+. Tüdrukute hulgas on Ann Narva üks madalama asetusega mängijaid, kuid kindlasti on ta vahepeal tublisti harjutanud ja läheb head võistlust tegema.

U-18: äsja rahvusvaheliseks meistriks kinnitatud Aleksandr Volodinit saab kindlasti huvitav jälgida olema. Tema puhul on võimalik: väga hea tulemuse tegemine (20%), enda IM-tiitlile vastava tulemuse tegemine (30%) või väga halva tulemuse tegemine (50%). Sten Kasela puhul on eesmärk üks ja ainus, FIDE reiting tuleb tõsta üle 2000. Sten tegi väikse eelsoojenduse Pärnumaa kiirmalesarja 1. etapil, kus ta sai Aivar Sopa järel 2. koha (kaotas Tõnu Heinmetsale). Neidudest on registreerunud Olga Rumjantseva. Tema parim (ainus?) tulemus sellel aastal on pärit veebruarist, kus ta sai kuni 18-aastaste meistrivõistlustel hõbemedali.

Loodame, et meie noored mängivad hästi ja hoiame kõigile pöialt! Võistluste kulgemist saab vaadata siit: chess-results.com

Turu

1 comment:

Anonymous said...

Oleks ägens kui vaadeldaja analüüsiks eestlaste huvitavaid partiisid, aga miks mitte ka noorte välismaalaste vahelisi lahinguid.:)