Wednesday, July 30, 2008

Suurmeistri Meelis Kanepi vastused.

Alustuseks tahaks mainida, et meie esimene online-intervjuu kujunes oodatust edukumast ja küsimusi laekus päris suur hulk - tervelt 36 tükki!

Suur tänu kõigile, kes esitasid küsimusi ja veel suurem tänu ka Meelis Kanepile, kes võttis vaevaks ka vastata neile!

NB! Kommentaaridesse võite lisada, et kellele te sooviksite järgmine kord küsimusi esitada!

  1. Lugupeetud suurmeister Kanep, millised on Teie edasised ambitsioonid ja eesmärgid seoses malega. Kas peate reaalseks lähiaastatel näiteks jõuda FIDE reitinguni 2650 ning kas Teid motiveerib selleks Eesti Maleliidu lubadus hakata sellise reitingu saavutanutele andma iga kuu 5000kr stipendiumi!?

Eestis ei jõua ükski maletaja lähiaastatel reitinguni 2650. B norm 2550 on reaalne. Tippmaletajad soovitasid A normi piiriks seada 2600, mis oleks ka reaalne stiimul, maleliidu juhatuse otsus oli teine. Lubasin mängida olümpial ja eelkõige üritan selleks ürituseks võimalikult hästi valmistuda.


2. Olen kuulnud, et olete viimasel paaril aastal kuigi palju huvi tundma hakanud ka pokkeri vastu. Sellest küsimus, mislaadne on see huvi ja eesmärgid selles ning kas selle saatanliku mänguga tegelemine on kuidagi vähendanud aega, mis muidu kulunuks maleliseks tööks ning viinuks eeldatavasti ka reitingunumbrite kasvule?!

Pokkerist on maletajate jaoks saanud tõsine alternatiiv. Pakun, et umbes 80 % maletajatest mängib pokkerit, väga paljudele neist on see mäng põhiliseks sissetuleku allikaks. Ise mängin pokkerit hobikorras ja pole mingisuguseid eesmärke seadnud. Fakt on see, et lihtsalt malest pole Eestis võimalik ära elada. Pokkeril on omad võlud, aga malele jääb ta igati alla. Saatanlik on pokkeri kohta liiast öeldud, kuid ka mina leian, et selle mängu propageerimine pole mõistlik.


3. Missuguseid seeni soovitate süüa Eesti malesõpradel ja milliseid maleliidu juhtkonnal?

Malesõbrad korjake kukeseeni ja puravikke, seenekaste! Maleliidu juhatusele on mõttetu midagi soovitada, soovitusi seal ei kuulata. Näiteks viimastele tiitlivõistlustele on koosseisu määranud juhatus, juba koha kindlustanute võistkonnaliikmete arvamust isegi ei küsita. Seega soovitaks maleliidu juhatuse koosolekul punkt arutamisele võtta, mis seeni nad siis ikkagi järama hakkavad.

4. Kes on hetkel Eesti parim maletaja? Miks?

Parimaks maletajaks valiti minu teada Riho Liiva. 2008. a. võimalikud parimad Leito, Siil, Liiva, Olde, Kass, Schuster, Talihärm

Tugevaim eestlane on hetkel Ehlvest, Kanep ja Külaots on üsna võrdsel tasemel.

5. Millised on lähema aasta eesmärgid? Millistel turniiridel ja millal on plaanis osaleda?

Olümpia, Liepajas Rokade 7-10 august 2008.

6. Malevõistlustel käimisega kaasnevad teatavad kulutused, kes on täna suurmeistri suuremad toetajad?

Sõmerpalu vald on ainuke toetaja

7. Millised on hetkel suhted Eesti Maleliiduga? Kas peate neid suhteid normaalseteks?

Eestis on väga vähe maletajaid, kes peavad maleliiduga suhteid normaalseks. Minu suhted maleliiduga on lausa ebanormaalsed. Eriti maleliidu tegevdirektoriga, kellega ma pole suhelnud poolteist aastat. Tuleb tunnistada, et märksa kergem on kui ei pea pidevalt selle sopa seest tõde otsima ja iga kopika pärast kaklema. Raske oli malele keskenduda kui suurem osa ajast kulus kraaklemisele.

8. Millele kulub lisaks malele veel aega? Kool, töö - mis suhe nendega on?

Septembrist taas Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia dokumendihalduse ja infoteaduse viimasel kursusel, seekord on väga reaalne shanss asjaga ühele poole saada.

9. Millised on suurmeistri silmis Eesti male suure juhi ja õpetaja FM ja FA Hendrik Olde suurimad (karu)teened Eesti malele?

Igasuguste maleolümpiate ja maailmakarikate korraldamise üritamine. Selle tulemusena vaevleb maleliit pidevalt võlgades. Kõigepealt võiks keskenduda eesti malele. Selge, et maleolümpia oleks populariseerimise koha pealt vahva ja tore, aga kas see kaalub üles 10 aastat ikaldust. Praegu siis üritatakse 1 mehe isiklike ambitsioonide tõttu hüpata keskajast aastasse 2100.

10. Kas suurmeistril pruuti kah on?

On, malet ta mängida ei oska.

11. Kas olukorras, kus Rybka, Fritz jt on faktiliselt tugevamad maailmameistrist, on materiaalselt mõistlik püüda saada tugevaks suurmeistriks või oleks targem valida mõni teine elukutse?

Targem on valida mõni muu elukutse, aga Rybkad ja Fritzud ei mängi siin rolli.

12. Kui kõrge ELO koefitsiendi juures sellistes oludes majandab peret ülal pidav ja lapsi kasvatav suurmeister ennast ja oma peret edukalt ära?
Muidugi jah, inimesed esitavad elule erinevaid nõudeid:
mõni on õnnelik, kui elab mingis ühiselaamutoakeses, kannab oma ainukest dressi ja sööb sibulat, teine peab õnnelik olemiseks suutma oma pere üleval pidada nii, et naise rasedaks jäämine tähendaks alati rõõmsat sündmust, mitte aga õnnetust...


Suurmeistril pere loomine on alati olnud raske, kindla sissetuleku puudumine, pidevad reisid jne. Seetõttu näemegi tihti malemaailmas nö maleperekondi, kes reisivad kõikjal koos. Malelise taustaga inimestel on üksteist kergem mõista. Kuigi mind ausalt öeldes veel väga ei eruta jõmpsikad kaenlas saaliuksest sisse kärutamine. Variant on muidugi teadmisi edasi anda ja teha treeneritööd samaaegselt mängimisega. Kahjuks tihti tähendab see enda malelise arengu lõppu, ei jää piisavalt aega enese arendamiseks.

13. Mida loeb hr. Kanep oma senise maletajakarjääri parimaks (paremateks) tulemusteks?

2002 maleolümpial 5ndal laual 7 punkti9-st. Kuigi tuleb tunnistada, et maleolümpial on üsna kerge viimasel laual mängida, paljudel võistkondadel on esimestel laudadel tugevad suurmeistrid, paraku viimased lauad üsna nõrgad. Capelle le Grande mammutturniir, kus osales üles 600 osavõtja. 6,5 9-st ja 18 koht

14. Millised turniirivõidud (-tulemused) on pakkunud enim rahulolu?

Eesti meistriks on küll iga aasta järjest lihtsam tulla, kuid siiski piisavalt raske. Sel aastal esikoha jagamine Mezezersi turniiril lätis.

15. Millise reitinguni jõudmine tundub hetkel jõukohane, kaua see aega võiks võtta ja mida selleks tegema peab?

2600+ ei ole väga raske, kahjuks eeldab see ainult malele keskendumist, mis pole Eestis võimalik.

16. Kas reitinguga maailma esisajasse (see eeldab täna juba reitingut >2630) jõudmine tundub reaalne ja mida see annaks?

On reaalne, aga ei annaks see suurt midagi.

17. Kas suurmeistril oleks vaja treenerit (kui seda hetkel ei ole) ja palju selline kasulik abimees maksta võiks?

On vaja. Olümpiakoondist eeldatavalt aitab lühikese aja jooksul A. Halifman, 1 maleliidu tegu, mis kiitust väärib. Isiklikku treenerit pole võimalik palgata, liiga kallis. Samm edasi oleks kui koondise liikmetele korraldataks treeninglaagreid, aga seda juttu olen ma juba 5 a. rääkinud.

18. Millal alustasite malemängu?

Käigud sain selgeks 4-selt. Trenni läksin vist 8-selt.

19. Kas Te üldse loete Vaadeldajat? Aga Vaatlejat?

Loen

20. Milline on Teie lemmikajakontroll? Ja miks?

Ei ole lemmikut. Üldiselt kiiremate ajakontrollidega mängides jään järjest nõrgemaks, pikematega lähen paremaks.

21. Palju suhtlete teiste Eesti maletajatega?

Palju suhtlen.

22. Kas on avanguid, millest Teil pole õrna aimugi?

On palju avanguid, millest mul pole suuri teadmisi.

23. Kuidas reageerite kaotusele võiduseisust? Kas loobite toole?

Lapsepõles viskasin musta kuninga vastu sõbra otsaesist pooleks. Tegelikult sihtisin venda. Praeguseks juba nii palju laua taga tappa saanud, et hakkan ära harjuma.

24. Millist reitingut soovite omada neljakümneaastasena?

40 nagu Ehlvest

50 nagu Külaots

60 nagu Svõrjov

25. Miks Te viimasel ajal Eestis turniiridel suhteliselt vähe kaasa mängite - kas pole vastaseid või ei motiveeria auhinnad?

Eesti turniirid tõesti väga ei motiveeri, auhinnad on samas suurusjärgus nagu 10 aastat tagasi. Eelkõige tulen sõpradega aega viitma.

26. Kas olete praegu professionaalne maletaja, kes elatub vaid malest?

Ei ole ja ei elatu.

27. Kui ei ole hetkel professionaal, siis kas plaanite selleks lähiajal hakata?

Praegusel momendil ma ei näe selleks väiksematki võimalust, pole tahtmist Jaani moodi USA-sse või Lätimaale põrutada.

28. Kas malest saadavad sissetulekud on teie jaoks kindlad? Kui suured need sissetulekud on (milline tuleks kuusissetulek, kui jagada aasta jooksul saadud auhinnaraha 12 kuuga)?

Malelised sissetulekud pole kunagi kindlad, vä stipendium, mida ma ei saa.

29. Kas Meelis Kanep elab viimasel ajal rohkem Viljandis või Tallinnas või hoopis kuskil mujal?

50-50

30. Kui tihti külastab suurmeister vanematekodu? Millega seal tegeleb?

Väga tihti ei külasta, vahel siiski hea puhkus.

31. Kas suurmeister oskab öelda mitu korda ta on esindanud Eestit rahvusvahelistel tiitlivõistlustel (noored, juuniorid, täiskasvanud)? Millised on paremad/meeldejäävamad tulemused?

Ei oska, päris palju. Kunagi Pariisi lähedal Disneylandis oli turniir, mida reklaamiti kui noorte kiirmale MM. Mängisin kuni 12 aastaste arvestuses (vist) Jagasin 6-9 kohta, Bacrot võitis.

32. Mis on suurmeistri eesmärk/unistus males? Maailmameistriks?

Vaata küsimust 24

33. Kas Jaan Ehlvesti (ja mitmete teiste suurmeistrite; v.a. püsivalt absoluutsesse tippu kuuluvad suurmeistrid) keeruline maletajakarjäär motiveerib või pigem mitte? Kas sellisel keerulisel ajal üldse on tahtmist (tipp)males jätkata või tasuks õppida korralik eriala ja hankida normaalne töökoht?

Jaan Ehlvesti elu motiveerib rohkem kui keskmise kontoriroti oma. Maletajad on pigem ikkagi loovad inimesed. Jaan on siiani elanud minu arvates huvitavat elu. Üldiselt nagu varem mainitud ei soovita kellelegi professionaalse maletaja elu.

34. Kas Eesti Ekspressi meistri tiitel on võrdväärne Eesti meistri tiitliga? Kuidas suhtute sellistesse ümbernimetamistesse?

Sellised ümbernimetamised on tänapäeval üsna levinud. Mina pean seda tiitlit Eesti meistritiitliks, ausalt öeldes ei tulnud meeldegi, et olen Eesti Ekspressi meister. Sponsoreid tuleb leida ja kui see on nende nõudmine, siis miks mitte.

35. kes on sinu arvates kõige ilusam eesti naismaletaja?

Mina ei tea. Las kassid kaklevad isekeskis.

36. Lõpetuseks ka üks maailma tähtsamaid küsimusi: kust GMi arvates lapsed tulevad??

Lapsed tulevad otseloomulikult maleliidu juhatuse otsusega. Seda teavad kõik.





4 comments:

Anonymous said...

Väga huvitav intervjuu! Teie comeback on üldse oluliselt õnnestunum kui Teie varasem algus. Nüüd vähe rohkem tõsist juttu ka ning naljakad osad on oluliselt naljakamad. Peale viimase intervjuu on enim meeldinud Turunurk ning kõige ilusama naismaletaja hääletus. Kui samamoodi viitsite jätkata, siis minul igatahes igapäevast huvitavat lugemist jagub!
Edu,
Martin Velling

Anonymous said...

Järgmine intervjuu võiks olla näiteks Riho Liiva´ga.
Martin Velling

sass. said...

Aitäh. Eks me üritame oma blogi samas vaimus edasi arendada. :)

Anonymous said...

Väga huvitav intervjuu GM Meelis Kanepiga! Järgmine intervjuu võiks olla näiteks Eesti mõistes tugeva suurmeistri Kaido Külaotsaga, nädalalõputurniiride sarjas domineeriva Igor Shvõrjoviga, Eesti Maleliidu juhatuse esimehe Hendrik Oldega või mõne teise juhatuse liikmega (v.a. Carmen Kass, kes näikse olevat juhatuses vaid statist). Peaasi, et intervjueeritaval oleks Eesti maleelus kanda oluline roll!