Monday, January 23, 2012

Tradewise Gibraltari malefestival


23.01 - 02.02 toimub järjekordne Gibraltari malefestival. Eestist osalevad Kaido Külaots, Meelis Kanep ja Toomas Valgmäe.

Avatud turniirile on hetkel registreerunud 246 mängijat, sealhulgas 56 suurmeistrit, 36 rahvusvahelist meistrit ja 3 naiste suurmeistrit. Favoriitide hulgas on Peter Svidler (2749), Shakhriyar Mamedyarov (2747) ja Michael Adams (2724). Eestlaste asetused on vastavalt 31., 48. ja  133. Vaata kogu nimekirja siit.

LIVE-mänge saab vaadata alates 24. jaanuarist siit.

Vaadeldaja meeskond soovib Kaidole, Meelisele ja Toomasele turniiril palju edu!


Auhinnafond:


Fotod turniiri ametlikult kodulehelt: http://www.gibraltarchesscongress.com/index.htm

131 comments:

Anonymous said...

Loodan, et läheb sama hästi nagu eelmine aasta.

Anonymous said...

Valgmäele täna Gibraltaril rasvane punkt, 2449 IM mustadega kotti lupsti!

Kaarel Nestor said...

Pole küll õige koht avaldamiseks, aga täiesti "lambist" leidsin sellise artikli:
http://eestielu.delfi.ee/eesti/ida-virumaa/vaivara/sport/kolmas-paul-keresele-puhendatud-malelahing-laks-korda.d?id=63821120

Minu meelest tore, kui malest kirjutatakse ka mujal kui vaadeldajas ja eml-i kodulehel.

Gibraltaril olijatele edu!

Anonymous said...

Külaotsa partii paistab teise vooru pikim mäng olema.

Anonymous said...

Huvitav, et turniir ei loo mingit arutelu. Külaots tegi kindla viigi Movsesjaniga. "Malepoliitika" kohta käivad küll tulised vaidlused, aga male enda kohta mitte. See näitab nii mõndagi.


Natuke maleajalugu: 60 aastat tagasi oli eestlane maailma parim maletaja. Keres võitis 1951 ja 1952. aastal NSVL-i meistrivõistlused. Viimane oli eriti hirmkõva koosseisuga. Lisaks võitis Keres 1952. aastal ülitugeva turniiri Budapestis.

Anonymous said...

Teeks siis katset arutelu tekitamiseks: mis arvate Kanepi vormist: seni on tal viigid 2252 ja 2206 reitinguga mängijate vastu?

Anonymous said...

hakkab looma, Kanepil 2 punkti 3st, sama palju on näiteks ka Mamedjarivil.

Anonymous said...

Nojah, võit tuli lõpuks 2236 vastu. Samal ajal Valgmäe on saanud võidud 2449 ja 2498 vastu!

Anonymous said...

Ega kiita just ei saa. Vaevalt, et suurmeister isegi rahul.

Samas esimeses partiis mängis vastane sisukalt. Ilmselt oleks küll kuskil Kanep saanud täpsemalt mängida.

Teises partiis oli väga hea seis, aga konkreetne võiduvariant jäi leidmata.

Anonymous said...

To Anonymous said...

Nojah, võit tuli lõpuks 2236 vastu. Samal ajal Valgmäe on saanud võidud 2449 ja 2498 vastu!
Valgmäe kaotas siiski täna 2498 gm vastu.

Anonymous said...

Praegu ju kõik ok eestlastel. Kaido viigistas täna tugeva suurmeistriga. Meelis võitis. Toomasel küll vähem, aga vastased on ka olnud tugevad.

Anonymous said...

Tore näha et elu käima läks, aga veel parem kui keegi kohalolijatest ka partiisid sheeriks!

Anonymous said...

partiid kodulehel kõik olemas, küll kommentaarideta, mängijad keskendugu turniiri ajal oma mängule, pärast võistlust paremaid palasid kommenteerida aega maa ja ilm.

Anonymous said...

Mamedjarovilt võeti eile 30 käiguga lihtsalt lipp maha!

Anonymous said...

Kanepil on põhjust muretseda küll, et "patsereid" eestikatele ei lastaks. Nagu sellel turniiril ei kipu ta 2200-st jagu saama, siis see on kujunemas reegliks.

http://www.chess-results.com/tnr54614.aspx?art=9&lan=1&fed=EST&snr=3

http://chess-results.com/tnr53026.aspx?art=9&lan=1&fed=EST&snr=2

Jürgen said...

küsimus ei ole minu arust patserites, vaid "patserites", kelle FIDE reiting on 2150, aga tegelik mängutugevus (nt viimaste turniiride performance'it arvestades) 2350-2400. viigid sellistega lähevad GMidele reitingu mõttes väga kalliks maksma.

Anonymous said...

Tuleb välja et selliseid "patsereid" on siis nii lätis, soomes, kui ka tagatipuks hispaanias. Kui võiks neid patseireid küll leida?

Anonymous said...

Oleks Olde poolt ikka põhjalikumat kommentaari oodanud, kus ta on välja toonud kõik Eesti GM-de viigid alla 2300 vastaste vastu. Nõrk

Anonymous said...

To 2:02 PM
Paranoia on tänapäeval ka ravitav! :D

Jürgen said...

on jah igal pool, eriti palju on neid näiteks Hiinas ja Indias, Venemaal jm idaplokis ja eriti noorte hulgas. kas Sa arvad, et 1. vooru vastase - 18aastase hindu Rakesh Kulkarni - (http://ratings.fide.com/id.phtml?event=5037077) tegelik mängutugevus on tõesti 2252?

Anonymous said...

Ega jah. On ka eestlaste FIDE reitingud ju tegelikult madalamad kui olema peaks. Ja samas on küsitav, kas Kanep ise hetkel 2500 välja pigistab. Kui ikka aktiivselt ei mängi malet, siis kipub see mängutugevus langema.

Aga pole hullu. Kui täna vastase kotti pistab, siis on lootust järgmises voorus juba keegi viisakam vastu saada. Külaotsa puhul saab juba täna näha, mis vormis ta seekord on. Laznicka valgetega pole kindlasti kerge vastane.

Anonymous said...

Partiid vaadates mängis Kulkarni väga hästi. Ühtegi suurt lollust ei teinud ja surus.

Dolgova vastu oleks pidanud siiski momendi ära lööma.

Anonymous said...

Külaots tegi natuke kehvemas seisus Laznicka vastu harakiri. Kahju.

Anonymous said...

Külaotsa seisul polnud viga midagi. 25...Vc8 asemel h5 ja mängu jätkuks kauemaks. Aga seda lipukahingut oli raske ka märgata, ja siis veel V:f8!

Anonymous said...

L:c8 ja siis veel 3 käiku - sm peaks ikka rohkem ette nägema (vt. "Malelise mõtlemise saladused", kus isegi meistrid vaatavad nn "hargneva puu iga haru" kümmekond käiku!

Anonymous said...

Suht elementaarne kombinatsioon oli ju. Esimene asi, mida arvestada peale Vc8 ongi Lxc8 ja sealt edasi. Ilmselt jättis variandi arvestuse natuke liiga vara katki. Ajahäda võis kah olla.

Anonymous said...

Tore, et meil nii palju asjatundjaid on...

Anonymous said...

Eesti 2200 pole küll rahvusvaheline 2200, seega mõni võiks moka maas hoida. Aga noh kui arvatakse, et 2202 emv-l on norm siis andke tulla ja saatke need kõik tublid olümpiale. HHAHAHHAHHAHAHHAAAAAAAAAAAAA

Anonymous said...

Kanepilt hea partii täna http://www.gibraltarchesscongress.com/monroi_games.htm

Anonymous said...

Miks see Eesti 2200 peaks nüüd nii kehv olema? Või vastupidi, et miks peaks FIDE 2200 nii palju parem olema?

Valgmäel on kah muide Eesti reiting 2200 ja eelmine aasta täitis Gibraltaril IM normi.

Kõik oleneb ikka konkreetsest juhust. Noormaletajatel on tihti reiting madalam kui tegelik mängutugevus. Nendel, kes vähe mängivad võib reiting hoopis kõrgem olla kui reaalne tugevus antud momendil.

Anonymous said...

ja märkamatult alt siblides siin mõnede sapi pritsimise vahele ongi Meelis üles roninud :))

Anonymous said...

Põle see üks 2200 nii halb midagi ja teine nii hea. Lihtsalt on imelik vaadata kuidas võideldakse eestis 2200 osalemise vastu MV-l, samal ajal kui kaotatakse järjest oma reitingut välismaal just selle sama 2200 vastu!

Anonymous said...

Täna siis pildil olev mäng Kanep-Polgar, pöidlad pihku!

Anonymous said...

Naljakas on lugeda kuidas, mõni mees püüab õigustada EMV taset läbi eesti suurmeistrite mängude rahvusvahelisel turniiril. Mingit respekti ei ole. Peaasi, et enda tegusid õigutada saaks.
Kui sulle eesti maletajate tegemiste kritiseerimine rõõmu pakub, siis ei ole sa küll õige mees osalema eesti male organiseerimises.

Anonymous said...

Ma ei ole Olde, EI OLE!!
Kas see hoiab MV taset kõrgemana, kui kunstlikult tõkestatakse madalama ELOga võistlejatel osalemine?

Anonymous said...

küsimus ei ole tõkestamises. küsimus on korralikus organiseerimises. kui meistrivõistlused ei ole korralikult organiseeritud, siis tugevamad seal ei osale. kui organiseeritakse korralikud meistrivõistlused, on finaalis kõik tugevamad kohal. nii lihtne see ongi.

Anonymous said...

Iga teema suudetakse ikka ühte kohta keerata. Uurige parem mänge.

Anonymous said...

Kõrgema reitinguga maletjatel on MV-l oht langetada reitingut. MV-l ei tule piirata madalama reitinguga maletajate osavõttu. Läbisid eelvõistlused edukalt, mängid finaalvõistlustel. Kõrgema reitinguga maletajad saab kohale meelitada kas bürokraatliku sunniga (nagu üritab Olde seniajani edutult teha) või auhindade suurusega. Kui auhinnad on ikka kopsakad, siis tulevad kõik SM-d ka kohale. Isegi Ehlvest tooks oma maletajakodakondsuse Eestisse tagasi ja hakkaks auhindu püüdma. Reitingukaotuse ohu kompenseeriks võimalus oma perele mitme kuu sissetulekud kindlustada. Sellised värisejaid, kes loobusid mängimisest reitingu hoidmiseks, eriti palju ei ole. Võib olla Nei oli omal ajal.

Jürgen said...

Meelis on avangust ikka väga-väga hea seisu saanud (peale 13. Og2). Võimas katalaani oda arendamata ratsu vastu, ülekaal tsentris + parem etturistruktuur.

Jürgen said...

14. Re4 järel kui Lg6, siis 15. Lc1 survega g5-le ja kui Ld4, siis 15. Rg5, millele järgneb sunnitud nõrgestus 15....g6 ja emb-kumb vanker tuleb tempovõiduga d-liinile. krt, mulle hakkab see seis väga juba meeldima. (see ei ole muidugi hea märk, kui minusugusele seis meeldib...). pärast tuleb välja, et teooria jätkus 25. käiguni...

Jürgen said...

ou yes, tuligi 14. Re4! ... kui 14....Lg6 15. Lc1, siis ähvardab juba väga vastik c5 edasilüke, mis jätab musta ratsu pikaks ajaks vangi ja ei lase musta viguritel koordinatsiooni saavutada. 14....Ld4 võidab aga valgele arendustempo juurde

Jürgen said...

nüüd 17. e4, siis f4, siis f5 ja mustal läheb elu karmiks; valge vigurid on ideaalsetel rünnakupositsioonidel, isegi f1 vanker

Jürgen said...

suurmeister otsustas f4 kõigepealt käia... hmm. arvasin, et tuleb e4 abil d5 vastulüke tõkestada, aga nüüd on pärast d5 ikka e4 väga tugev. nii et jah, mustal praktiliselt vastumäng puudub, valgel on aga olemas loogiline plaan: 18. e4 ja pärast kas e5 ja Re4 või f5 edasilükke ettevalmistamine. huvitav palju arvuti juba seisuhinnanguks näitab? umbes +1,2 valgele?

Anonymous said...

Peale käiku 17. f4 näitab kompuuter nulle. Nüüd peale Polgar käiku d5 näitab +0.21

Valge seis on küll silmale meeldivam, aga mustal pole suuri nõrkusi ja f4 nõrgestas potensiaalselt valget kuningat.

Anonymous said...

Lisan veel, et mustad väljad võivad potensiaalselt nõrgad olla Kanepil.

Jürgen said...

mulle see seis ka enam nii väga ei meeldi. 17. e4 oli ilmselt parem. tundub, et d5 oli vägagi võimalik ära lükata ja musta probleemid on lahendatud

Jürgen said...

palju kompu enne 17. f4 näitas? ilmselt tublit plussi valgele?

Anonymous said...

+0.28 oli enne f4

Ega seda suurt plussi ei saa nii kergelt. Musta ainuke probleem on see, et vigurid seisavad naljakalt. Samas see on lühiajaline probleem ja Kanep peab energiliselt tegutsema, et siit midagi välja pigistada.

Peale Oxe4 näitab +0.21

Jürgen said...

nujah, siin seisab kõik alles ees, suht ebasümmeetriline, lahtine ja viguriterohke seis, kus on kõik võimalik

Jürgen said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Jah. Polgari vigurid seisavad küll naljakalt, aga mingit head plaani seisu tugevdamiseks valge eest on raske leida.

Muret teeb natuke, et Meelisel 20 minutit vähem aega.

Anonymous said...

Mis jama sa ajad? Ise veel tippmaletaja. 20. Oxg6 järel ju Lxg6 esmalt ja mingit kvaliteeti ei saa kusagilt.

Jürgen said...
This comment has been removed by the author.
Jürgen said...

pole hullu, tippmaletajal on tänu sisselogimisele delete nupp :)

Anonymous said...

Kanep vist ei tea mida teha. Arvuti kah ei tea, kuna esimene liin on tsirkus: 20. Kh1 Ve8 21. Kg2 :)

Anonymous said...

Nüüd on küll +1.57!

Anonymous said...

Ää...Rg5 WTF...Rd2 ja võiduseis??? Nüüd näitab arvuti, et seis pepus, mis pepus.

Anonymous said...

Äkki leppis hirmuga viiki või midagi ja niisama tõstavad...see Rg5 on ju liiga ebareaalne...

Anonymous said...

Ah, segast panen...sai ikka käia Rg5 ka...

Anonymous said...

Samas Rd2 oli siiski selgelt parem...

Anonymous said...

Nojah, tõsteti üle mustadega..

Anonymous said...

Valgmäele täna Gibraltaril juba teine rasvane punkt, Patola Eero 1939 vastu mustadega kotti lupsti!

January 24, 2012 10:48 PM

Anonymous said...

Adams teenis täna kuidagi märkamatult punkti näiliselt viigiseisust erivärvi odadega. Tüüpiline tema partii.

Anonymous said...

Kaido täna õnneks võitis. Partiid pole küll veel vaadanud, aga tore ikkagi.

Homme siis endine maailmameister vastas. Küll naiste oma siis.

Kanepil ja Valgmäel mõlemal 200 punkti nõrgemad vastased.

Anonymous said...

Miks ma ei ei leia eestlaste partiisid üles - eile joppas live´s näha Kanepi ja Polgari partiid aga praegu ei valda seda süsteemi.

Peep said...

Playchess näitab Chen Zhu-Kaido Külaots
Sama mängu leiab http://www.gibraltarchesscongress.com/monroi_games.htm - "Live Games" alt

Anonymous said...

Kaido sai viigi kätte täna endiselt maailmameistrilt. Pole paha.

Anonymous said...

Täna siis Kaidol Grischuki naine, kellega ta 2011 EM tegi viigi ja Meelis sai veel kord kõva 2700+ pähkli närimiseks.

Anonymous said...

Meelis Kanep tegi täna Gibraltaril viigi Maxime Vachier-Lagravega, kellel reiting punga jagu väiksem kui 2700. Kõva sõna!

Anonymous said...

Kui nii edasi läheb, põrutab Valgmäe varsti meie suurmeistritest mööda.

Anonymous said...

2700 vastu pole üldse paha viigistada, pea, et 200 punkti kõrgema reitingu vastu.

Kristjan Sander said...

Esinemisreiting on Kaidol 2 punkti ja Meelisel 21 punkti madalam nende endi reitingutest. Selle järgi on mõlemad enam-vähem oma reitingule vastavalt mänginud. Vaevalt et Meelis oma senise mänguga väga rahul on, aga numbrid ei näita midagi hullu.

Tooma FIDE reiting on 2208, esinemisreiting aga 2335.

Anonymous said...

Toomas - Tooma - Tomat?

Anonymous said...

Külaots mängis mustadega Melia vastu tänases 8. voorus väga põneva partii http://www.gibraltarchesscongress.com/monroi_games.htm

Anonymous said...

Homme siis Kaidol ees mäng Judit Polgariga.

Anonymous said...

njaa, 24... Vf6 oli väga muljet avaldav. iseasi mida arvuti selle kohta ütles, kas ta pidi just üle võrdsuse ka andma?

go Kaido! said...

Täna vajaks Kaido valgetega hädasti võitu, siis oleks eelmise aasta supertulemuse kordamine täitsa mõeldav.

Jürgen said...

Kaido kukkus kahima Polgari vastu. Isegi kui see päris korrektne ei ole, on seda seisu ajapuuduses valgetega kümme korda lihtsam ja mugavam mängida kui mustadega. Millal Eesti maletaja viimati pani 2700+ maletaja kotti? Vist Ehlvest paar aastat tagasi Kamski. Ja enne seda ei mäletagi...

Anonymous said...

Kaidol võiduseis peale Lb4.

Anonymous said...

Külaots üle viigi ikkagi ei saanud, kahju.

Anonymous said...

Naiste maailmameister juhib meeste turniiri! Sealjuures on 6 vastast senisest 9st olnud tal 2700+ ja nende vastu on punkte 5/6. Võimas värk!

Anonymous said...

Kas Polgar on kunagi naiste hulgas teiseks jäänud?

Kristjan Sander said...

Ma ei näe seal lihtsat kottipanekut kuskil, aga mis mina ka malest tean.

Jõupositsioonilt viik J. Polgari vastu on igatahes ka tubli töö.

Jürgen said...

väga nauditav lõpuspurt meie meestelt: Kanep võitis viimases 2650 meest, Valgmäe 2300+ meest ja Külaots surub Cramlingit, et ka 10st 7 peale jõuda. kõigi performance tublisti üle oma reitingu.

Ilja said...

Kui vaadata seisu partiis Külaots - Polgar pärast 25 käiku, tundub et viik on hea lõpptulemus Kaidole. Võin eksida aga mustal on lihtsalt nupp üle, valged etturid ei lähe kuskile. Võib olla Ra4-b6:c4 andis taktikalised šanssid. Selle asemele võiks mängida rahulikult Ve8, Of8, g6 jne. Arvutiga ei vaadanud.

Anonymous said...

Hea töö!

Anonymous said...

Polgar säutsus, et tal oli paremus. Ja arvuti kinnitab samuti, et Külaotsa seis oli kaugel võidust. Hea, et viigiga pääses.

Kanepilt hea tulemus täna. Üldiselt mängisid kõik meie omad enda taseme välja. Esinemisreitingu põhjal keegi meeletult üle oma varju ei hüpanud.

22. Kanep 7p Performance 2556
27. Külaots 7,5p 2601
93. Valgmäe 5,5p 2322

Kena turniir. Tänud.

Anonymous said...

Parandus: Kaidol siiski 6,5 punkti.

Anonymous said...

Eestlased tõega igati tublid, pole küll mitte sellist supertulemust nagu Kaido eelmise aasta kolmas koht, aga kõik mängisid oma koha välja ja natuke rohkemgi.
Ja muidugi turniirivõitja, 17-aastasena võita maailma läbi aegade tugevaim lahtine maleturniir, milline tulemus!

Kristjan Sander said...

Hm, Nigel on ikkagi natuke vanem...

Anonymous said...

Nigel on tubli jah, teine koht on tegija kah. Esikoht läks aga siiski 17-aastasele plikaohtu naiste male maailmameistrile.

Anonymous said...

performancega esimene Hou, playoffiga Short.

elu kalleimad partiid said...

esikoht 20000 naela, teine 12000 naela, kas play-offis mängiti 2 partiid malet 8000 naela peale?

Anonymous said...

Juhtus see, mis juhtuma pidi...kuningas on alasti!
1.-2. Hou Yifan 2605

22. Kanep, Meelis 2509
27. Külaots, Kaido 2581
93. Valgmäe, Toomas 2208

Nagu meie olematud suusatajad :)
Meie olematud suusatajad ei küsi Eesti MV osalemise eest auhinnarahasid, hea kui lastakse võistlema!

Anonymous said...

Suusatajate tulemustega pole siin midagi võrrelda. Kaks tulemust ikkagi esimese kolmekümne hulgas. Kõik kolm said parema performance'i kui nende hetke reiting näitab. Samuti said kõik kolm kõrgema koha kui nende stardiasetus oli. Varasemalt polnud ka kuulda et Kaido või Meelise poolt oleks lubatud poodiumi kohta. Meelise start oli küll veidi konarlik (viigid 2200 meeste vastu) aga lõpuspurt viis ta jällegi tema kohta heale positsioonile.

Jürgen said...

Meelise partii Parligrasiga (2650) jätab mulje, et vastane lendas Meelise avanguettevalmistuse orki ja sellest obadusest enam ei toibunudki. lõppmäng oli juba koomiline, kui valge niisama ringi sahmis ja etturid muudkui kukkusid. Meenub Meelise partii Motõljoviga olümpial, kus samamoodi kumas läbi väga hea kodune ettevalmistus ja 2700 piiri nuusutanud mees pääses vaevu viigiga. minu meelest ei õnnestu Meelisel seda eriti hästi varjata, et ta kodus trenni teeb, kuigi avalikkusele püüab ta endast teistsugust kuvandit jätta :)

Anonymous said...

Suusatamises on võistlustel umbes kolm korda vähem osalejaid.

Kristjan Sander said...

Paistab, et mõnele teeb kohe füüsiliselt haiget, kui kellelgi teisel hästi läheb.

Anonymous said...

Kristjan, kui sa 1:20 kommentaarile viitad, siis see on positiivne kommentaar.

Anonymous said...

Maletajad arvavad, et suusatajate 20.-30. kohad on kehvad. Küsige suusatajate arvamust maletajate 20.-30. kohast, ütlevad, kehvad kohad!
Eestis on suusatajaid rohkem kui maletajaid :)

Ingmar said...

Kas kohad on head või halvad, on rohkem maitseasi. Hollandile jääme alla, aga Belga peale kehitame hoopis õlgu. Juttude põhjal peab uskuma, et Eestis on paarkümmend meistrikandidaati, kes sama suudaksid, kui vaid tahaksid; sedasi vaadates pole ju laita, või kuidas? :P

Anonymous said...

Küsimus on rahastamises. Võime Belgia peale õlgu kehitada, aga Eesti riik sellise tasemega täiskasvanute sportimist ei toeta.
Tuleb välja tõsiasi, et male elab noortespordi toel. Selles valguses on häbi vaadata malelitsentsi tasumisi. Noorte eest on makstud, "vanad kalad lasevad liugu"!

Anonymous said...

Kahju kohe sellistest, kes ei suuda teiste eesti maletajate hea tulemuse üle rõõmustada. Äkki toetaks neid kuidagi, saadaks psühhiaatri juurde kibestumist ravima vms?:D

Anonymous said...

Tore näha, et klubid hoolitsevad oma liikmete eest ja maksavad litsentsid ära. Asjad toimivad iseenesest.

Anonymous said...

Pigem ümberpöödult, peaks aru saama, et 20.-30. koht ei ole tulemus, mille üle rõõmustada.
Tuleks ise ravile minna, siis saab tulevikus aru, et esikohast jäävad need 19.-29. koha kaugusele.
Suusatajate kohad vähemalt märgitakse spordinurgas ära, maletajaid pole olemas ja nende kohtade üle suudab rõõmu tunda mõni ülioptimist!

Kristjan Sander said...

Karta võib, et maletajaid on jälle üle maailma oluliselt rohkem.

Üleüldse, on mõttetu võrrelda spordialasid, milles paremus selgitatakse individuaalse soorituse tulemuste võrdlemise teel ja spordialasid, milles tulemus saadakse võitlusega vastasega punkti pärast. Parema selgitamise viisidena on need liiga erinevad. Malet võiks vaadelda seoses tennise, poksi, maadluse vms. alaga, mitte suusatamise või jooksuga.

Anonymous said...

To Anonymous said... February 3, 2012 4:40 PM
Maailma tugevamal openil, kus näiteks Kanepi asetus on 48, koht 7-24 ja Sa väidad, et pole põhjust rõõmu tunda? Kui sa nii väga suusatajatega just maletajaid võrrelda tahad, siis sinu unelmates on sama hea, kui Eesti praegusest suusatajate tipust tuleks keegi MK-l esikolmikusse (tavadistants). Väga pikaks ajaks jääd seda ootama.
See on juba omaette teema, kas maletajate tulemusi märgitakse ära või mitte ja maletajad ise ei saa küll selles süüdi olla. Kelle tegemata töö see on? Mis sa arvad, et suusatajad helistavad ise sporditoimetusse ja teatavad, et näe sellise koha sain. No oled ikka naljavend.
Ja lõppude lõpuks pole mingilgi määral võrreldav maletajate ja suusatajate toetust Eesti riigis. Suusatamises on taga mitmed tugevad sponsorid, toimub järjepidev töö, laagrid jne.
Kui palju EML on viimastel aastatel tippudega tööd teinud?
Õigusta ennast palju sa tahad, saad sa tegelikult isegi aru, et ajad lihtsalt jama.

Anonymous said...

Olen vana aja inimene ja nagu filmis "Vallatu kurvid", alla tšempioni, teistest kohtadest lugu pidada ei oska :)
Võib-olla on tänapäeval "teisiti" ja 20.-30. kohad on ka head ja mängijaid tuleb nende saavutamise eest kiita ning poputada!
See on jama!
Sellise tagantkiitmise peale hakkavadki meie lihtsalt keskmikud uskuma, et on "tippmaletajad".
No ei ole! Selliste "tippudega" e. ärarikutud keskmikega ei peakski EML tööd tegema.
Nagu suusatamises, võtta noored ja püüda neist esialgu keskmikud ja seejärel õiged tipud kasvatada.

Kristjan Sander said...

Meelis Kanepi reiting on 2509 ja sellega on ta 742. Temast eespool on Külaots (286. koht) ja hetkel küll USA-d esindav Ehlvest. WTA naiste nimekirjas on selles vahemikus kolm aktiivset mängijat (Kanepi, Kontaveit, Rüütel). Kanepi on 25., Kontaveit 588., Rüütel 831. Ilmselgelt kajastatakse naiste tennist praegu rohkem kui malet, aga seda põhjustab suurel määral Kaia Kanepi fenomen. Ehlvesti parim koht (Wikipedia andmetel 5. koht aastal 1991) reitingutabelis langeb kahjuks aega, mida on ajakirjanduse tähelepanu mõttes võimatu praegusega võrrelda.

ATP nimekirjas on Jürgen Zopp 139., Vladimir Ivanov 516. ja kõik.

www.postimees.ee leheküljel otsides annab Google "kaido külaots" peale 2 650, "jaan ehlvest" peale 13 000, "jürgen zopp" peale 41 900, "margit rüütel" peale 61 800, "anett kontaveit" peale 18 200 ja Kaia Kanepi peale 225 000 tulemust.

Vaid mõne aasta hästi mänginud teismeline Kontaveit on seega kogunud oluliselt rohkem kajastust kui Ehlvest alates postimees.ee arhiivi algusest 1995. aastal.

Kristjan Sander said...

Vanamoodsale anonüümile võib vaid soovida samasugust printsipiaalsust iseenda saavutuste hindamisel. Loodame, et ta on mõnel alal maailmameister. Sest et muidu oleks ju täitsa nukker lugu: ei saakski midagi teha peale kodus vedelemise ja internetti kommentaaride toksimise.

Anonymous said...

Statistika: aus, aga julm või julm, aga aus.
Nojah, Kristjan, Sina oled siin kõige "printsipiaalsem", mis ala maailmameister oled? :-)

Anonymous said...

12 esimesele olid rahalised auhinnad, võrdsete punktide korral läksid auhinnarahad jagamisele, Kanep jagas 7.-23. kohta ja sai seega auhinnaks ~620 naela (~750 eurot). Sõiduraha sai vast enam-vähem kaetud ja mängurõõmu oli oi-oi-oi kui palju. Nurisemiseks pole tõepoolest põhjust.

Anonymous said...

Erinevalt suusatamisest ei ole tegemist maailma karikaga kus maailma tipud kohal, vaid üsna tavalise turniiriga.

Kristjan Sander said...

Ma ei ole ise maailmameister ja ei nõua seda ka teistelt. Ma nõuan vaid elementaarset korralikkust, hoolsust ja ausust. Tänan küsimast.

suusakunn said...

Anonymous said...
Erinevalt suusatamisest ei ole tegemist maailma karikaga kus maailma tipud kohal, vaid üsna tavalise turniiriga.
February 3, 2012 6:54 PM


Oma rumalust siin avalikult kuulutada pole ka ikka ilus tegu. Gibraltari turniiri on tituleeritud maailma läbi aegade tugevaimaks lahtiseks turniiriks.

Anonymous said...

Tugevaim lahtine turniir võis olla. Pole ikkagi võrreldav maailma karikaga kus kohal maailma paremik.

Anonymous said...

Aru ei saa mida te jagate? Milles Kaido või Meelis süüdi on?
Eelmisele anonümosele..ei saa ju võrrelda suusavõistlust ja male openit.Open oli väga tugev ..tugevad ka mängijat, kuid openil mängib igaüks ju erinevat turniiri.Kaidol oli vist 3 üle 2700 mängijat...seda õnne ei olnud mitte kõigil temast eespool olijail.
Shirov oli temast 2 kohta eespool ja ta ei mänginud ühegi üle 2700 mängijaga.Kas nüüd on ta keskmik või peaks ennast põlema panema...
Lisaks tuleks tõelisel malesõbral vaadat ka partiisid...see näitab maletaja sisu
Kaido noorpõlve konkurent..maailma tippklassi kuuluv Svidler kogus ka ainult pool punkti rohkem ja jõudis mängida ainult Movsesjaniga viiki nagu Kaidogi.Tasuks ikka punktide taga ka sisu näha!!

Anonymous said...

Polegi milleski süüdi. Jäägem vaid objektiivseteks. Hea tulemus, mitte rohkem.

Anonymous said...

Hea turniir mehed.

Ingmar said...

Kellele see asjaolu suurt rõõmu pakub, võib ju endale magamistoa seinale suurelt võõbata: "Külaots ei ole Keres ja Kanep ei ole Ehlvest". Jutt jumala õige, ei ole jah. Näib, et tippkutid jätavad enda taha mingi võika augu, kus nõudjate pahameel neelab kõik, kes pärast kuhugi pürivad. Kui natuke meenutada, siis Kerese ja Ehlvesti vahel oli ikka hoopis tühi periood; praegu on vähemalt kedagi, kellele kaasa elada.

Malemängijaid on maailmas pöörasel hulgal ja maletajad, kes pole just printsipiaalsed vana aja inimesed, üldiselt teavad ja hindavad kõrgelt palju rohkemaid kui esimest. Vaadake Gibraltari turniiril Kanepist ettepoole tulnuid - mitu endale tundmatut nime te sealt leiate? Või kui üldse maailma malet ei jälgi ja nimed puha tundmatud, vaadake siis tema taha, äkki seal paistab mõni tuttavam nimi? Selle turniiri tipus oli paarkümmend meeest ja naist, kes on maleuudiste püsinäod, keda näebki rohkem eliitturniiridel kui lahtistel. Ja nende vahel (tõsi, selle, tippkuttide pundi tagaotsas) on Kanep ja Külaots. Ära ei võitnud jah, sunnikud. Širov, Svidler ja Mamedjarov saavad kodus küllap päris peksa.

Anonymous said...

Ülikõva turniir mehed, respect!

Anonymous said...

Ühtin arvamusega, hea tulemus, mitte rohkem!

Anonymous said...

Ma arvan, et kasvõi võrdluses oma sooritusega eelmisel aastal samal turniiril ei kipu ka Kaido ise seekordset tulemust rohkemaks kui rahuldavaks pidama. Aga loodetavasti pajatab ta ise lähiajal lähemalt.
Meelise tulemust võib küll väga heaks pidada minu hinnangul. Loodetavasti pajatab ka tema Vaadeldaja vahendusel turniirist lähemalt.

Anonymous said...

Ei elevant pole siga ega lammas laululind...

Väärtuste parimaks mõõdupuuks on olnud ja on RAHA.
Arvestades m.a. tulemusi, kus KK pani tasku 8000£, TV 2000£ ja MK jäid "tühjad pihud", siis tänavu võib oma tulemusega rahul olla vaid MK ca 600£ (!?).
Aga eks tulude hulka tule arvestada ka sponsoritelt, EMTÜ-lt jt. heategevustest saadud summad, p.s. veel rõõm malemängust. Eks KK ja MK oli hea võimalus Judit'iga malet mängida.
Minu rehnungi järgi sai Judit (7000+600)£. Kas ikka auhinnad liideti. Või hoopis 10000£?
Kas keegi teab, kas ja kus on avaldatud saadud auhinnad?

Anonymous said...

Ja see raha küsimus ongi kõige tähtsam küsimus?Kindlasti ei ole Kaido oma tulemusega rahul, kuid ei ole tal ka põhjust tuhka pähe raputada,sest mängud ei olnud kehvad. Kui head mängud olid,seda oskab ta ise öelda,sest vaevalt anonüümsed kiibitsejad temast kompetentsemad on.
Ja oma rahaasjadega peavad Meelis ja Kaido ise hakkama saama!

Anonymous said...

> Selles valguses on häbi vaadata
> malelitsentsi tasumisi. Noorte
> eest on makstud, "vanad kalad
> lasevad liugu"!
> February 3, 2012 3:37 PM

Asjad ei ole nii lihtsad. On olemas sellised klubid, kes üritavad iga hinna eest võimu lähedal püsida, olgu see võim siis missugune tahes, poetab ehk oma laualt ka klubile mõne palukese. Neil klubidel on tõesti peaaegu kõigi (nii noorte kui vanade) eest juba tasutud. Teistel klubidel kes hoiavad pigem opositsiooni ligi, on ilmselt aasta alguses päris tõsine rahakriis (aga eks vabadus on alati palju maksnud ja kallis lõbu olnud, lakeilik käitumine on lühikeses perspektiivis kasulik, aga pikas perspektiivis hukatuslik) ja nii on jätkunud raha ainult nende noormaletajate litsentside tarbeks, kel lähiaegadel litsentsi nõudvad turniirid tulemas. VABADUS ON KALLIS...

Kristjan Sander said...

Ma ei kujutaks seda nii dramaatilisena. Minu arust on loomulik,et inimesed maksavad selle eest, mida neil on vaja ja mitte niisama. Litsentsi on tänasel päeval vaja eelkõige kõikvõimalikel Eesti meistrivõistlustel osalemiseks. Eks siis osalejad maksavadki ja pole midagi imestada, et suur osa teeb seda enne võistlust, millel neil on kavas osaleda.

Anonymous said...

Nendele kes virisevad, et press ei märkinud ära:
http://ohtuleht.ee/462895

Tegu oli tõesti tugevaima openiga kui tippe vaadata. Küll on olemas üks suur aga... nimelt mängisid samal turniiril ka terve hulk FM ja madalama tasemega maletajaid. Sellisel turniiril on loosiiõnne tähtsus meeletult suur. Kanep nt mängis täiesti turniiri lõpus (8. ja 9. voor) FM-ga. Mis oleks saanud kui mõni suurmeister oleks vastu sattunud?

Nt Aeroflot Openil on selline asi täiesti välistatud, sest tugevamat turniiri pääsevad mängima ainult suurmeistrid. Seega Gibraltari nimetamisega kõige tugevamaks openiks oleks ma ettevaatlik.

Anonymous said...

Vabadus millest? Arvata võib, et enamik praegust võimu toetavad tunnevad ennast üsna vabalt.

Anonymous said...

To February 3, 2012 9:00 PM
http://www.gibraltarchesscongress.com/prizewinners_2012.htm

Short'ile preemiaks lisaks veel £5000 kuninganna teemant-juubelilt!
Nagu tabelist on selgelt näha, AUHINNAD LIIDETAKSE.
2 2nd + 1st Woman + Junior
GM Hou Yifan 2nd + 1st Woman + Junior £12,000.00+£10,000.00+£600
MÕTLEMIST MEIE TURNIIRI KORRALDAJATELE!

Jürgen said...

Nii et juunioride esikoha auhind peaks olema 20 korda väiksem 2. koha auhinnast (12000 vs 600). Katsume seda palvet järgmisel aastal Võnnu turniiril arvesse võtta (80/20=4 eurot) ;)