Tuesday, January 10, 2012

Margus Sööt: Eesti-Soome matš tõi malelaua taha meie tugevamad


Tänavu oli minul ja teistel Eesti Male Toetusühingu eestvedajatel, abimeestel hea võimalus aidata kaasa Eesti Spordiseltsi Kalev XXI rahvusvahelise kiirmaleturniiri „Meenutades Paul Kerest“ toimumisele. Meie vabariigi taasiseseisvumise aegadesse tagasi ulatuvate traditsioonidega turniiri planeerima asudes võtsime kavva ka Eesti-Soome malematši korraldamise 50 laual. Just sellele üritusele oma käesolevas kommentaaris keskenduksingi.

Eesti ja Soome malematš sai niisiis teoks 7. jaanuaril 2012 algusega kell 14:00 Tallinnas Sokos Hotell Viru konverentsikeskuses. Mängiti 50 laual, sealjuures 45 täiskasvanute lauda ja 5 noorte lauda (kuni 18-, kuni 16-, kuni 14-, kuni 12- ja kuni 10-aastaste esindajad). Mängiti ajakontrolliga 90 minutit 40 käigule kummalegi võistlejale, seejärel lisandus vajadusel mõlemale 15 minutit kuni partii lõpuni ning täiendavalt sai mängija iga käigu sooritamise eest malekellale 30 lisasekundit ja seda alates avakäigust. Matš lõppes Eesti esinduse võiduga 36,5:13,5 – kõik tulemused on toodud http://chess-results.com/tnr63529.aspx?art=3&rd=1&lan=1

Matši koosseisu komplekteerimisel sai aluseks võetud Eesti tavamale reitingu edetabel ja peab tunnistama, et seekord õnnestus kaasata tõepoolest suur osa meie maleparemikust. Tiitlitega mängumeestest jäid erinevatel põhjustel kõrvale küll näiteks Mihhail Rõtšagov, Aleksander Veingold, Riho Liiva, Kalle Kiik ja Ülar Lauk, kuid see-eest mängis kogu meie olümpiakoondis koosseisus Kaido Külaots, Meelis Kanep, Olav Sepp, Aleksandr Volodin ja Tarvo Seeman ning näiteks veel Igor Švõrjov, Vallo Maidla, Andrei Šiškov, Iivo Nei, Vladimir Zavoronkov, Robert Ševtšenko, Priit Leito ja paljud teised meie paremikku kuuluvad mängijad.

Üsna tähelepanuväärne on ehk fakt, et peaaegu kogu täiskasvanute koondis õnnestus komplekteerida mängijatest Eesti tavamale reitinguga 2200 ja rohkem, kuid et alati on viimasel hetkel mõned loobujad, siis nii saime seegi kord anda osalemise võimaluse ka mõnele varus olnud mängijale, kes eelnevalt matšil võimete proovimise vastu suurt huvi olid ilmutanud.

Kõik matšil osalenud, nii Eesti kui ka Soome poolel kaasa mänginud, said omale mälestuseks väikese spetsiaalselt selle ürituse tarvis valmistatud kirjadega maletemaatilise tassi. Samuti oli suurmeister Jaan Ehlvesti poolt välja pandud neli eriauhinda – tema raamatud „The Story of a Chess Player“ suurmeistri enda autogrammiga. Matši heale õnnestumisele aitas toetajana teiste seas kaasa AS A. Le Coq – kõik mängijad said malepartii pingelistel hetkedel pudeliveega oma janu kustutada ja meeli värskendada.

Kõige esimese võidupunkti tõi Eestile naiste rahvusvaheline meister Tatjana Fomina, vaid pisut kauem läks oma vastase alistamiseks aega Roman Jezovil (mõlemad võitsid valgeid malendeid juhtides) ja järjepanu lisandus Eestile punkte veelgi. Soomlastele tõi esimese võidupunkti Jyri Lammi, kes oli 17. laual valgetega üle Uku Valnerist. Kokku võitsid Eesti maletajad 26 partiid, Soome maletajad 3 partiid ja viigiga lõppes 21 mängu.

Kõige kauem kestsid esimese laua partii Tomi Nybäck - Kaido Külaots, kolmanda laua partii Markku Hartikainen - Olav Sepp ja üheksateistkümnenda laua partii Marko Tauriainen - Olev Schults. Kõik need partiid andsid lõpuks tulemuseks viigi, esimesena rahunes lahkvärvi odade lõppmängus viiki mõlema koondise liidrite vaheline mõõduvõtt, veidi hiljem lepiti viiki ka kolmanda laua partiis, kus Olav Sepp üritas pikalt oma väikest paremust realiseerida. Viimasena jäid mängima Soome maleajakirja „Suomen Shakki“ peatoimetaja Marko Tauriainen ja Olev Schults, kuid et sealgi olid laual lahkvärvi odad (lisaks mõlemal mehel ka vankrid), siis lepiti selleski partiis õige pea viiki.

Omalt poolt tahaksin veelkord tänada inimesi, kellega üheskoos me selle matši hea õnnestumise nimel tublisti pingutasime – Toomas Valgmäe ja Ardi Tedrema ning loomulikult Soome poolseid eestvedajaid Markku Hartikainen ja Panu Laine.

Tooksin siinkohal ära ka meie paremate maletajate, Eestit 2010. aasta maleolümpial esindanud olümpiakoondise mängumeeste (Kaido Külaots, Meelis Kanep, Olav Sepp, Aleksandr Volodin, Tarvo Seeman) tänusõnad kõikidele Eesti-Soome matšil osalenutele, millised on avaldatud Eesti Male Toetusühingu koduleheküljel: „Eesti Spordiselts Kalevi XXI rahvusvahelise kiirmaleturniiri „Meenutades Paul Kerest“ programmi olulise osana 7. jaanuaril 2012. a. Tallinnas Sokos Hotell Viru konverentsikeskuses toimunud Eesti - Soome matš 50 laual lõppes Eesti esinduse võiduga 36,5:13,5. Sel toredal matšil kaasamänginutena tahaksime omalt poolt tänada kõiki matšil osalenuid, kes tulid Eesti eest mängima ja aitasid saavutada meie poolt vaadatuna väga meeldiva lõpptulemuse. Samuti täname Soome poolseid korraldajaid, kes suutsid Tallinna kohale tuua täisrivistuses võistkonna ja andsid Eestile tubli lahingu. Aitäh kõigile!“

Lõpetuseks üks partii, milline kestis peaaegu kõige kauem ning pakkus pealtvaatajatele hulga põnevust ja kaasaelamise rõõmu.

Tomi Nybäck - Kaido Külaots
Eesti-Soome matš 50 laual, 1. laua partii
Tallinn, 7. jaanuar 2012
1.d4 Rf6 2.c4 g6 3.Rc3 d5 4.Of4 Og7 5.e3 O-O 6.Rf3 c5 7.dxc5 Re4 8.Vc1 Rd7 9.cxd5 La5 10.Rd4 Rxc3 11.bxc3 Rxc5 12.Oc4 Od7 13.O-O Vac8 14.Ob3 b6 15.c4 e5 16.dxe6 Rxe6 17.Og3 Rc5 18.Le1 Lxe1 19.Vcxe1 Re4 20.Vc1 Rxg3 21.hxg3 a6 [Valge on avangust väljunud enametturiga, kuid musta kaksikodad peaksid võimaldama küllaldase vastumängu.]


22.Vfd1 Vfd8 23.Re2 Of5 24.Vxd8+ Vxd8 25.Rc3 Of8 26.Ra4 Vb8 27.Vd1 Ob4 28.f3 h5 29.Kf2 Kf8 30.Rb2 Ke7 31.Rd3 Oxd3 32.Vxd3 Oc5 33.Ke2 Vd8 34.Vd5 Vd6 35.e4 f6 36.f4 Vxd5 37.cxd5 Kd6 [Tekkinud lahkvärvi odade lõppmängus on üritavamaks pooleks valge, samas nõuaks võidupunkti saavutamine vaatamata enametturi jätkuvale olemasolule valgetelt väikest imet.]
38.Kf3 b5 39.Oc2 g5 40.Ob3 gxf4 41.gxf4 h4 42.Kg4 Of2 43.Kh5 Og3 44.e5+?! [Selle käiguga algab valge kahtlane plaan mängida jätkuvalt võidule.]
44...fxe5 45.f5 e4! 46.f6 e3! 47.Kg6

47...Oe5?! [Pärast partiid pakuti siin huvitavat võimalust mustale (!!) võidule mängimiseks. Nimelt pärast jätku 47...Kc5! jõuab must oda valge f-etturit takistama diagonaali f8-a3 kaudu ja valge peab olema hoolas mustade etturite edasitungi blokeerimisel. Näiteks 48.f7 Od6 49.Od1 Kxd5 ja nüüd viiks katastroofini valge katse oma f-ettur lipustada jätkuga 50.Kg7? Kd4 51.Oe2 Kc3 52.Of3 Kd2 53.f8(L) Oxf8+ 54.Kxf8 e2 55.Oxe2 Kxe2 ning tekkinud etturite lõppmäng on mustale kergesti võidetav. Seepärast peaks valge proovima jätku 50.Kf5 Kd4 51.Oe2 Kc3 52.Ke4 Kd2 53.Kf3 Oc5! ja musta seis on selgelt eelistatavam.]
48.f7 Ke7 49.Od1 b4 50.Kf5 Od6 51.Ke4 Oc5 52.Oh5 a5 53.d6+ Oxd6 54.Kxe3 a4 55.Kd3 Oe5 56.Kc2 Og7 57.Kb1 a3 ½:½.

Eesti-Soome 50 laua matši ülevaate koostas Margus Sööt

34 comments:

Anonymous said...

Hea partii oli Henry Mannberg vs Igor Aleksejev: lõppmäng kolm musta ratsut vs üks valge ratsu valge kuningat küttimas.

Anonymous said...

Objektiivse ülevaate nädalavahetusest annab meie teenekas malekohtunik oma blogis: http://maleliit.blogspot.com/2012/01/kalevi-voistlustelt.html

"... Eesti-Soome matśi korraldasin esmakordselt juba 1965. Need on alati olnud huvitavad ettevõtmised, nii seekordki, kahju vaid, et põhjanaabrid olid toonud siia nõrgavõitu koosseisu, nii et matśivõitjas polnud algusest peale kahtlust..."
"...Kuivõrd aga mängulaudade taha vajati nii kohtunikke kui ka korraldajaid, siis sel päeval jõudis kohtunike arv küll võimaliku miinimumini..."
Milleks näidata kõike ilusamana, kui see tegelikult välja kukkus!
Kiirturniiri korralduses valitses ka täielik kaos kohati...

Anonymous said...

Pigem üritab keegi näidata head asja halvemana, lõpetab ju ka Lembit oma kirjutise sõnumiga:
"...Üldkokkuvõttes võib asja aga avapäeva tõrgetele vaatamata siiski lugeda õnnestunuks. Muide ei pidanud ma kolme päeva jooksul tegelema ainsagi määrustevastase käiguga. Siinkohal minu tänu kõigile kolleegidele, korraldajatele ja muidu kaasaaitajatele..."
Tundkem rõõmu Kalevi jõupingutustest Kerese mälestuse jäädvustamisel ja Toetusühingu abikäest selle ürituse elluviimisel, Maleliit ei suvatsenud seekord enne võistlust juhenditki avalikustada!

Anonymous said...

Jälle Maleliit süüdi! :)
Süüdistus meenutab nõukaaegset "loosungit" ... süüdi on rahvusvaheline imperialism ja neli aastaaega :)))

Anonymous said...

mis selles kirjatükis siis niiväga valesti on? kas eestil oli tugev või nõrk koondis? soome koondise komplekteerimine on juba põhjanaabrite pärusmaa. eesti on varemgi soomet tihtilugu kindlalt võitnud ja seekordse võidu võikski kirjutada eelkõige meie tubli esinduse arvele.

Anonymous said...

Suured tänud Kalevile turniiri ja kogu ettevõtmise eest. Maletajad said jälle aasta alguses kokku. Suruti üksteisel kätt ja sooviti parimat uut aastat. Üldises rõõmsas meeleolus esimese päeva viperus tehnikaga ei häirinudki (seda kaoseks nimetada on muidugi pahatahtlik). Ega sellepärast sõit seisma jäänud. Alates laupäeva hommikust läks kõik suurepäraselt edasi. Tore et Margus selle kokkuvõtte kirjutas ja eriti tore oli lugeda olümpiakoondise tänusõnu meie teistele maletajatele. Ka nende poolt oli kiiduväärt üksmeelselt välja tulla! Hoiame ühte! Gens una sumus!

Anonymous said...

Tere!

Mängisin kaasa Eesti-Soome matšil ja jälgisin ka kolm päeva kiirturniiri. Minu arvates oli väga huvitav maleüritus. Kindlasti muutis turniiri atraktiivsemaks live-partiid, mida oli võimalik jälgida ka suurelt ekraanilt(eriti oluline oli see finaalis).
Tänud organisaatoritele!

Siim Kanep

Anonymous said...

Järelkaja on vormistatud kõige paremas nõukogude aja vaimus(poleks uskunud et Margus Sööt kui noor inimene on nendega kursis), kus toodi välja ainult positiivseid külgi ja mitte sõnanagagi esinenud probleemidest . Oleks võinud ka ühe lausega kommenteerida esimesel päeval loosimisega olnud probleeme. Siin juba kahes kohas on mainitud loosimis programmi litsentsi puudumist. Kas see on tõsi?

Anonymous said...

Hea Anonymous January 11, 2012 3:39 PM

Margus kirjutab Eesti-Soome matshist. Millised probleemid siis seoses selle
matshiga esinesid? Ehk täpsustaksid. Olin ise mängimas ja võin kinnitada, et matsh mängiti meeldivas ja sõbralikus õhkkonnas, suuremaid probleeme silma ei hakanud. Kas olid ikka ise ka kohal Anonymous või ennustad vahu pealt?

optimist said...

"Tehke seda, mida te oma südames õigeks peate, sest arvustatakse teid nagunii. Teid kirutakse selle eest, mida teete, ja selle eest, et te seda ei tee." - Eleanor Roosevelt

Anonymous said...

Toetusühing vaid lõikab seda mida ise on külvanud.

kohtunik said...

Tere

Vabandan kõigi ees, et paarimisega suured probleemid tekkisid.Juhtus see et õige nimekirja toodi just enne turniiri algust ja kiiruga hakkasin nimesid sisestama aga kogemata sai mängija eemaldamise asemel esimeseks vooruks bye..ehk jäeti vabaks ja seda oli raske avastada, sest vabaks jäänud mängijat programm ei kuva.Ehmatus oli suur kui ta teine voor sisse ilmus ja otsustasin ta asendada nüüd sellega kes tolle hetke vooruks vabaks jäi, tundub et see viis punktigrupid sassi.Selle demo asjaga oli nii, et vahepeal sai otsustatud programm uuesti installeerida ja vaikimisi oli jäänud vale litsentsi kood salvestatuks ja ei saanudki tol hetkel aru, kodus alles taipasin ja panin õige koodi.Oleks taibanud, et vaikimisi kood on vale, poleks ka viies voor ära jäänud.Vabandan veelkord mängijate ees kelle turniiri elamust rikkusin.

rullik said...

Küsiks nende litsentsitasude kohta. Jürgen juhtis ühe eelmise postituse juures tähelepanu järgnevale:

Jürgen said...
Märkus EMLi reitingutabeli juures: "Eesti reitingutabeli edasine saatus on hetkel lahtine."

Märkus 1. jaanuarist kehtivates litsentsireeglites: "Eesti Maleliit ... tagab järgmised
teenused: /.../
c) operatiivse Eesti tava- ja kiirmale reitingute arvestamise koos kaasneva statistikaga.

Et siis kas tagab või on lahtine? Omalt poolt luban, et maksan litsentsitasu ära, aga see, kas ma maksan litsentsitasu, on hetkel lahtine.

January 8, 2012 3:39 PM

Anonymous said...

Suomen Keskusshakkiliiton toiminta-avustus valtiolta on tänä vuonna 45000 euroa.
Soome keskliidu riigilt tegevustoetuse puhul on male, käesoleva aasta 45000 eurot.

Anonymous said...

Soome rahvaarv Eesti omast 4 korda suurem, pindalalt Soome Eestist 7-8 korda suurem. Võib oletada, et maletajate üldarvult ka Soome Eestist kordades üle. Selles valguses sellise matshi võitmine igati tegija tulemus.

Anonymous said...

Rahvaarvud ja pindalad on küll toredad, aga Soome pole kunagi nüüd mingi suur malemaa olnud. Maailmatasemel meest pole neil kunagi olnud. Praegune aeg on vast hoopis harukordne, et Soome esimaletaja on tugevam kui Eesti parim. FIDE tabelis oleme küll veel natuke nendest ees. Ja üldine keskmine maleline tase on Eestis alati kõrgem olnud.

Hoopis põnevam matš oleks Lätiga olnud. Seal on ikka maletraditsioon (ja tase) ikka tugevam kui Soomes. Ainus "probleem" oleks, et neilt saaksime ilmselt tappa. Kuigi matš oleks tasavägine, kui mõlemalt poolt paremad kohal.

Anonymous said...

Lätlastega matš oleks muidugi tore. Ennegi olnud ju ja kulgenud väga tasavägiselt. Ainult et Kalevi turniiri ajal oleks see problemaatilisem. Majanduslikku olukorda arvestades on ikka soomlastel Tallinna tulla lihtsam kui meie lõunanaabritel. Aga Pärnu oleks nendele lähemal, seal ja ka Paikusel on nendega ennegi mõõtu võetud. Meie uus president on Pärnu mees. Äkki teeb ära?

Anonymous said...

> Soome rahvaarv Eesti omast 4
> korda suurem, pindalalt Soome
> Eestist 7-8 korda suurem.

Seega tuleb mõtlemisvõimelisel soomlasel läbida umbes ruutjuur(2) korda pikem vahemaa selleks, et jõuda teise mõtlemisvõimelise soomlaseni, et temaga malet mängida.

Soomega võrreldes unustame lihtsa tõsiasja. Meie venekeelsed.

NLiidus kuulusid maletaja, füüsik-pommimeister ja matemaatik ühiskonna privilegeeritud ossa.
Inimesi, kes majandasid end malemängu ja selle õpetamisega ära, oli nii absoluut- kui ka suhtearvudes rohkem võrreldes mistahes vaba turumajandusega riigiga.
Privilegeerituse baasil tekkinud malemängu kodukultuur ja traditsioonid ei ole meie venekeelsete hulgas veel praegusekski kadunud.
Väga õpetlik on mõnede sellistega vahel juttu puhuda. Inimese üldine kultuuritase on madal, laused kubisevad ropuvõitu parasiitsõnadest, aga maleline kultuur ja malelise folkloori tundmine on sügavam, kui üldise käitumiskultuuri poolest neid ületavatel eestlastel.

Anonymous said...

Litsentsidest ja reitingutest:

Faktid:

--------------------
Fakt 1:

Märkus EMLi reitingutabeli juures: "Eesti reitingutabeli edasine saatus on hetkel lahtine."
--------------------

Fakt 2:

Eesti reitingunimekirjades on hetkel (12.01.2012) 2177 maletajat, neist litsents on 12 maletajal.

-------------------------

Dokument 3.1:

Eesti Maleliidu litsentsireeglid

Eesti Maleliit finantseerib punktis 1 toodud maletajalitsentsi kaudu ametlike Eesti
noorte ja täiskasvanute meistrivõistluste korraldamist ning tagab järgmised
teenused:
a) info turniiride toimumise ja turniirijuhendite kohta oma kodulehel www.maleliit.ee;

b) operatiivse info turniiride tulemuste kohta ning antud tulemuste arhiveerimise;

c) operatiivse Eesti tava- ja kiirmale reitingute arvestamise koos kaasneva statistikaga.

1. Eesti Maleliidu (EML) poolt väljaantavat maletajalitsentsi (edaspidi Litsents) on
vaja:

1.1. kõigil Eesti täiskasvanute, noorte ja seenioride meistrivõistlustel ja/või
meistrivõistluste eel(valik)turniiridel osalemisel tava-, kiir- ja välkmales (sh.
individuaalsetel ja võistkondlikel MV-l osalemisel) ;

1.2. kõigil Eesti reitingu arvestusse minevatel turniiridel tava- ja kiirmales.

-------------------
Vabandust, et postitan siia dokument 3 alla terve listentsireeglistiku. Lugejal on niiviisi mugavam, saab vajadusel kohe kopeerida-lõigata.

Faktidele peaksid aga järgnema kommentaarid ja/või spekulatsioonid.

Anu Nimka

Anonymous said...

Dokument 3.2-3.8:

2. Litsentse on kahte liiki:
2.1. Üheaastase kehtivusega litsents (aastalitsents);
2.2. Ühe võistluse litsents (ühekordne litsents);
3. Litsentsitasude suurused ja maksmise kord:
3.1. Aastalitsents on 15 eurot (viisteist eurot).
3.2. Ühekordne litsents on 7,5 eurot (seitse ja pool eurot).
3.3. Kuni 18-aastastel noortel (k.a.) ja vähemalt 60-aasta vanustel seenioridel on
litsentsitasud vastavalt 7,5 eurot ja 3,75 eurot (ühe võistluse litsents). Vanuse
määramisel kehtib sünniaasta. Aastalitsents kehtib kuni jooksva aasta 31.
detsembrini. Ühe võistluse litsents kehtib vaid sellel konkreetsel võistlusel, mille
eest on litsents tasutud.
3.4. Alapunktides 3.1. – 3.3. litsentsitasud kehtivad Eesti Maleliidu liikmesklubide
liikmeteks olevatele maletajatele, kes kalendriaasta jooksul võistlevad
litsentsitasu maksnud klubi eest ning litsentsitasu makstakse Eesti Maleliidule
läbi klubi.
3.5. Kui litsentsitasu Eesti Maleliidule tasub maletaja ise ja/või litsentsitasu
maksev klubi ei kuulu EML-i liikmeskonda, siis on litsentsitasude suurused
alljärgnevad:
aastane – 20 eurot, ühekordne litsents – 10 eurot, seenioride ja noorte aastane
litsents – 10 eurot ja ühekordne litsents – 5 eurot.
3.6. Litsentsitasu makstakse kas sularahas EML kassasse või ülekandega EML
arvelduskontole nr. 100 520 328 150 07 SEB Pangas enne võistluse algust.
3.7. Kui maletaja ei oma kehtivat litsentsi, siis tal ei lubata osaleda Eesti MV-te
egiidi all toimuvatel turniiridel.
3.8. Kui maletaja ei oma kehtivat litsentsi Eesti meistrivõistlustest erinevatel
reitingu arvestusse minevatel turniiridel, siis tuleb konkreetse võistluse korraldajal
või turniiritabeli reitingute arvestuseks esitajal tasuda Eesti Maleliidule iga
litsentsita maletaja eest a`1 euro reitingute arvestamiseks (näiteks: kui võistlusel
osaleb kokku 50 mängijat ning neist 10 ei oma võistluste hetkel kehtivat litsentsi,
siis tuleb võistluse korraldajal tasuda EML-le 10 eurot, et võistluse tulemuste
alusel arvestatakse reitinguid).
3.9. Kui korraldaja poolt esitatakse reitingute arvestamiseks turniiritabel, kus
vähem kui 25% osalejatest omab Eesti kiir- ja/või tavamale reitingut, siis
rakendatakse nende turniiride põhjal reitingute arvestamisel tasu X eurot iga
litsentsita mängija kohta. Siinjuures on X=0,4 eruot kiirmale ja X=0,2 eurot
tavamale arvestuseks.
4. Pärast litsentsitasu laekumist, kantakse EML reitingute nimekirjades mängija ette
vastav märge, mis kinnitab litsentsi olemasolu. EML juhatus avaldab aastalitsentsi
omavate mängijate nimekirja EML koduleheküljel http:// www.maleliit.ee/
5. Litsentsitasude suuruse määrab EML üldkoosolek.
6. Punktis 1 nimetatud võistlustel on korraldaja kohustatud mängijaid teavitama
(näiteks võistlusjuhendi kaudu) käesolevatest litsentsireeglitest.
7. Eesti Maleliidu liige (edaspidi Klubi) peab igal aastal hiljemalt 31. jaanuariks
esitama EML-le klubi liikmete nimekirja, milles peavad sisalduma vähemalt
alljärgnevad andmed:
Klubi liikme nimi, isikukood/sünniaeg, aadress, klubisse astumise aeg. Lisaks tuleb
ära näidata klubi juhatuse liikmed ja nende kontakttelefonid /e-posti aadressid.
Samuti tuleb klubi poolt saata 31. jaanuariks EML-le nimekiri mängijatest, kelle eest
tasub jooksva aasta litsentsitasu klubi.
8. Käesolevad litsentsireeglid hakkavad kehtima 01.01. 2012. a.
Litsentsitasude suurused 2012. aastaks on kinnitanud EML üldkoosolek 20.
novembril 2011. aastal.
-----------------
Anu Nimka

Anonymous said...

Kommentaar 1.

Kui inimesel on mingi hobi ja ta osaleb seda hobitegevust korraldavatel üritustel, siis on loomulik, et ta on valmis mingil määral osalema ka sellise hobitegevuse üldkulude finantseerimisel. Mitmesugustel erialaseltsidel on omad liikmemaksud. Selle liikmemaksu eest saab osaleja hääletusõiguse seltsi koosolekutel ja üht teist muudki, näiteks tasuta seltsi trükiseid, väiksemad osaluskulud seltsi üritustel jne.
Vaatleks nüüd tõusnud litsensitasusid ka sellest vaatenurgast. Litsentsitasu maksja mingit hääletusõigust, trükiseid ja muud hobikohast träni ei saa, raha eest saab ainult litsentsiarvutuse. Paraku on üksikisiku litsentsitasu tõstetud nii kõrgele (20 eurot), et litsentsitasu tasub hakata maksma juhul, kui aastas osaled 20 turniiril, väiksema arvu turniiride puhul tasub maksta iga kord 1 euro korraldajatele.

Osalen kahes erialaseltsis. Mõlema aastamaks on hetkel samas suurusjärgus (20 eurot ehk umbes 300 krooni). Paraku saan ma oma raha eest erialaseltsides palju rohkem vastu. Ma saan HÄÄLETUSÕIGUSE, ma saan trükised, ma saan tunduvalt odavama osalemise suve- ja talvepäevadel.

Kokkuvõte: Idee (reitingu vajalikuks pidaja osaleb oma maksega reitingu arvutamise kulude tasumisel) on õige, aga teostus on ebaõnnestunud.

Anu Nimka

Anonymous said...

> 3.3. Kuni 18-aastastel noortel
> (k.a.) ja vähemalt 60-aasta
> vanustel seenioridel on
> litsentsitasud vastavalt 7,5
> eurot ja 3,75 eurot (ühe
> võistluse litsents).

Kommentaar 2:

See, et noortel ja teenekatel veteranidel tuleb vähem maksta, on hea. Võib olla tasuks kaaluda ka eriti teenekate veteranide litsentsitasust vabastamist. Seltsidel on auliikmed, kes on liikmemaksust vabastatud. Olukord, kus näiteks Hillar Kärnerit litsentsitasudega seoses nimelistelt meelde tuletatakse, on ebamoraalne. Sellised elavad legendid on ehteks igale turniirile, neilt ei tuleks üldse litsentsitasu küsida.

Anu Nimka

Anonymous said...

> 3.5. Kui litsentsitasu Eesti
> Maleliidule tasub maletaja ise
> ja/või litsentsitasu maksev
> klubi ei kuulu EML-i
> liikmeskonda, siis on
> litsentsitasude suurused
> alljärgnevad:
> aastane – 20 eurot, ühekordne
> litsents – 10 eurot, seenioride
> ja noorte aastane litsents – 10
> eurot ja ühekordne litsents – 5
> eurot.

Tegemist on ebavõrdse kohtlemisega (või lausa materiaalse diskrimineerimisega), kusjuures selliseks ebavõrdseks kohtlemiseks puudub igasugune majanduslik ja juriidiline alus. Kui ma otsustan ise maksta oma klubi eest iseenda litsentsitasu, miks ma pean siis rohkem maksma? Litsentsitasude arvestamise mõttes puudub igasugune alus nõuda EML mittekuuluvate klubide maletajatelt rohkem litsentsitasu kui EML kuuluvate klubide maletajatelt. Kulud on ju iga maletaja puhul ühesuurused. See punkt on vastuolus muude EV ja Euroopa Liidus kehtivate seadustega.

Anu Nimka

Anonymous said...

> 3.1. Aastalitsents on 15 eurot
> (viisteist eurot).
> 3.2. Ühekordne litsents on 7,5
> eurot (seitse ja pool eurot).

Kommentaar 4:

Aastanumbri vahetumisel tõusid litsentsihinnad umbes 17,2 %.

Loodan, et EML üldkoosolekul esitati reitinguarvutuse hinnatõusu põhjendus, koos vastavate kalkulatsioonidega EML liikmetele. Ilma kalkulatsioone nägemata otsustamine oleks ju asjatundmatu ja meenutaks hääletamisi ENSV Ülemnõukogus.

Kui aga võrrelda aga aastalitsentsi ühekordse litsentsiga, siis see ühekordne litsents on üks omapärane moodustis. Kui ei ole just tegemist EMV-ga, siis on odavam iga kord 1 euro maksta.

Anu Nimka

Anonymous said...

Punktides 3.8 ja 3.9 on naljakas vastuolu. Ühel juhul küsitakse 1 euro nina kohta, teisel juhul 0,2 või 0,4 eurot nina kohta.

Kusjuures mõlemal juhul tunduvad uue maletaja sisestamise kulud olevat ühesugused.

Anu Nimka

Anonymous said...

Anu Nimka kokkuvõte:

Litsentsitasu asju saaks ilmselt hoopis targemini, põhjendatumalt ja inimsõbralikumalt korraldada.
Praegune kord jätab veidi sellise hambad ristis käteväänamise mulje.

Ise leian, et malesõbrana olen alati valmis oma hobitegevuse üldkulude tasumises osalema, aga litsetsitasude sissenõudmise praegune kord ei kannata mingit kriitikat.

Ühtlasi peaks olema tagatud see, et litsentsitasude nime all kogutavat raha kasutataks ainult reitingute väljaarvutamiseks. Kui Eesti reitingute arvutamisest jääks raha üle, siis võiks ülejääki kasutada ainult selleks, et kui korraldatakse Eestis Elo reitinguarvestusse minev turniir, siis tasutakse sellest rahast meie maletajate turniiri Elo reitingutasusid. Neid Elo arvestusse minevaid turniire korraldatakse Eestis aga häbematult vähe.

vutt-vutt-vutt kommima! said...

Täname Anu Nimka, selgitused ja põhjendused üsna veenvad.

Aga ootaks ka Marko Siili vastuargumendid ära.

Anonymous said...

Ei saa pihta, miks peaks Siil siin midagi põhjendama !?
Nagu laulus ... kui on mure, siis pool anna ära...
Mulle reeglid sobivad ja mängin nendele vastavalt. Kes tahab teisi reegleid, peab mujal mängima ja mõnd teist reitingut omama, Nii lihtne see ongi!

Anonymous said...

no näedsa! kus hundist räägid!

Anonymous said...

"miks peaks Siil siin midagi põhjendama"

Muidugist, ainult segate väärika inimese elu oma kiuslike küsimistega. Valisite juhatusse? Valisite! Nüüd täitke juhatuse otsuseid ja makske nii et silm punnis ja ei miskit kobisemist!

Anonymous said...

Küsisid siili kohta, aga kustkohast hunt äkisti välja kargas...?
Mõistus, mõistus tule koju! Litsentsireeglid kinnitas üldkoosolek, kui ei usu, vaata protokolli ning vaata hääletustulemust kah, enne kui hakkad kõigi eest sõna võtma!

Anonymous said...

Siil ei ole ju enam juhatuses! Võiks enne kommentaari asja endale selgeks teha. Äkki küsiks hoopis Raimlalt või siis juba Korobeinikult! Ja miks mitte Ehlvestilt?!

Anonymous said...

Kas Siil on juhatuses või mitte, seda on lihtne äriregistrist vaadata:

Kolmas veerg: juhatus, pankrotihaldur, likvideerija *
1. kanne Marko Siil juhatuse liige, elukoht Tallinn, isikukood 368xxxxxxxx
5. kanne Hendrik Olde juhatuse liige, elukoht Kohila vald, Raplamaa, isikukood 366xxxxxxxx
9. kanne Erik Haavamäe juhatuse liige, isikukood 368xxxxxxxx
9. kanne Ervin Liebert juhatuse liige, isikukood 339xxxxxxxx
9. kanne Ants Prii juhatuse liige, isikukood 359xxxxxxxx
9. kanne Hendrik Olde esindab ainuisikuliselt, ülejäänud juhatuse liikmed ühiselt


Üldkoosolekust juba paar kuud möödas, aga amatlik asjaajamine endiselt tegemata!

Anonymous said...

Juhatuse koosseisu leiab ju ka maleliidu leheküljelt, kontaktide all on seal kirjas järgmiselt:

Hendrik Olde juhatuse esimees hendrik.olde@maleliit.ee (+372) 52 51 623
Marko Siil juhatuse liige marko.siil@seb.ee (+372) 51 00 361
Ervin Liebert juhatuse liige eliebert2@gmail.com (+372) 55 601 167
Ants Prii juhatuse liige ants.prii@jogevalv.ee (+372) 55 59 83 65
Erik Haavamäe juhatuse liige erik@vettel.ee (+372) 50 88 137