Thursday, January 19, 2012

Juhend: Laagri malefestival 4-5. veebruar

Vaadeldaja avaldab Laagri malefestivali juhendi, mis toimub 4-5. veebruaril.

Tuletame meelde, et kiirturniiri avamise ajal toimub ka Vaadeldaja 2011 aasta parimate tunnustamine.


LAAGRI MALEFESTIVAL                                                                                      JUHEND
Saue valla lahtised meistrivõistlused kiir- ja välkmales 2012
Eesti Male Toetusühingu 2012.a. malevõistluste sarjaturniir

I. Aeg, koht ja Osalejad
Laagri Malefestivali (kiirmale ja välkmale turniir) korraldab Laagri Male Arendamise ja Edendamise Keskus-Klubi 04. ja 05. veebruaril Laagri Koolis, Laagri alevik Veskitammi 22.  Laagri Kooli lähedale viivad ühistranspordi bussid nr.18 (Viljaku peatus), nr. 27 (Rahnu peatus) ja nr. 20 (Laagri aleviku peatus). Osaleda võivad kõik malehuvilised. Osavõtust teavitamine hiljemalt 03. veebruaril kella 24.00-ks eelistatult e-mailile malegold7@gmail.com või alates 25. jaanuarist kell 14.00 – 18.00 telefonil 50 34 290. Teatada osaleja nimi, sünniaeg.

II. Malefestivali korraldus ja registreerimine
Kiirmaleturniir toimub 04.veebruaril algusega kell 11.00, eeldatava lõpuga kell 17.30. Mängitakse FIDE reeglite järgi shveitsi süsteemis 8 vooru. Ajakontroll 15 minutit + 5 sekundit igale käigule mõlemale mängijale partii lõpuni. Registreerimine kohapeal kell 9.50-10.50.
Osalejate registreerimistasu 7.50.- eur, üle 60. aastastel ja kuni 19-aastastel 5.50.- eur. Saue valla elanikud, GM, IM, WGM, WIM on registreerimistasust vabastatud;
Välkmaleturniir toimub 05.veebruaril algusega kell 11.00, eeldatava lõpuga kell 16.30. Mängitakse FIDE reeglite järgi shveitsi süsteemis 10 vooru. Ajakontroll 3 minutit + 2 sekundit igale käigule mõlemale mängijale partii lõpuni. Igas voorus mängitakse kaks partiid. Registreerimine kohapeal kell 9.50-10.50. Osalejate registreerimistasu 5.50.- eur, üle 60. aastastel ja kuni 19-aastastel 3.50.- eur. Saue valla elanikud, GM, IM, WGM, WIM on registreerimistasust vabastatud;
Kui osaletakse mõlemal turniiril on registreerimistasu  11.- eur, üle 60.aastastel ja kuni 19-aastastel osalejatel 7.- eur, mis tuleb tasuda 04. veebruaril.

Võistluste ajakava reguleeritakse kohapeal, kavandatud on kohapealne lõunapaus. Osaleja, kes ilmub laua juurde 5 minutit pärast mänguaja algust, kaotab matši. Kui käigul oleva mängija kellal on jäänud vähem kui 10 sekundit võib ta taotleda viiki, enne kui ta nooleke malekellal langeb. Otsuse teeb kohunik. Põhjendamatu vastas(t)e korduv segamine (sh. mobiiltelefoniga) võib osalejale kaasa tuua kaotuse. Võrdsete punktide arvu korral kahel või enamal mängijal, selgitatakse paremusjärjestus järgnevalt: a) Buhholz; b) Buhholz ilma nõrgima vastaseta; c) Buhholz ilma kahe nõrgima vastaseta jne

IV. Parimate meelespidamine
Kiirmale turniir I koht – 100 EURi, II koht – 90 EURi, III koht - 80 EURi, IV koht - 70 EURi, V koht – 60 EURi; VI koht – 50 EURi; VII koht – 40 EURi; Parim naine - 40 EURi; Parim seenior- 40 EURi; Parim noor- hinnaline meene; Parim Saue valla osaleja- hinnaline meene, reiting kuni 2200- hinnaline meene, reiting kuni 1900- hinnaline meene. Kolm üllatusauhinda- hinnalised meened.  Üle ühe auhinna ei saa. Auhinnad jagamisele (võrdsete punktide korral) ei kuulu. Korraldajad jätavad endale õiguse auhindasid täpsustada vastavalt osavõtjate arvule.

Välkmale turniir I koht – 75 EURi, II koht – 65 EURi, III koht - 55 EURi, IV koht - 45 EURi, V koht – 35 EURi; VI koht – 30 EURi; VII koht – 25 EURi; Parim naine - 30 EURi; Parim seenior- 30 EURi; Parim noor- hinnaline meene; Parim Saue valla osaleja- hinnaline meene, Reiting kuni 2200- hinnaline meene, reiting kuni 1900- hinnaline meene. Kolm üllatusauhinda- hinnlised meened. 
Üle ühe auhinna ei saa. Auhinnad jagamisele (võrdsete punktide korral) ei kuulu. Korraldajad jätavad endale õiguse auhindasid täpsustada vastavalt osavõtjate arvule.

V. Lahendid
Kõik juhendis reguleerimata küsimused lahendab korraldaja koostöös kohtunikega. Kiirmale tulemused edastatakse FIDE-le. Võimaliku majutussoovi osas palume teavitada korraldajat kuni 25. jaanuarini. 



35 comments:

Anonymous said...

Laagrisse sõidab buss 20A (mitte 20. 20A väljub laupäeval Hobujaama peatusest 9.46 ja on Laagri alevikus 10.27. Pühapäeval see buss ei sõida.

Anonymous said...

Maleliidu juhend,Pärnu 8.jaanuar Kerese turniir.Tulemused?

Anonymous said...

Kuidas reitinguarvestusega jääb, arvestatakse või ei?
Ega ometi juhtu samuti nagu P. Kerese turniiriga!?

Anonymous said...

Kõo valla jõuluturniiri ja MLLM noorteturniiri reitinguarvestus on seniajani tegemata, kuigi need turniirid toimusid detsembri alguse poole ja keskel. Reitingu arvutajatel on käed tööd täis, sisestavad litseseeritud maletajate märkeid. Juba 20 2100-st oelvat litsenseeritud.

Anonymous said...

EMTÜ ajage asjad korda ja makske reitinguarvestuse eest ära. Reitinguid kasutate, aga maksta ei suvatse!

Anonymous said...

Lubage küsida, miks Laagri turniiri juhendit maleliidu koduleheküljel ei ole? Kas jälle on putšistid jätnud juhendi malefüürerile saatmata?

Anonymous said...

Mis puutuvad siia putšistid ja malefüürerid? ;)))
Ise oled laisk ja lohakas, ei viitsi litsentsireegleid lugeda!
1. ju uus kord.

Anonymous said...

kuidasmoodi on omavahel seotud juhendite avaldamine ja litsentsireeglistik?

Anonymous said...

Üks ... jõuab rohkem küsida, kui 100 vastata. No loe ometi ja siis küsi, võib-olla siis ei peagi enam küsima, saad ise aru!

Anonymous said...

Kurbnaljakas värk. EML peedistab EMTÜ-d juhedite reitinguarvestuse lausega, turniiridest mitteteatamise ja turniiride reitingutearvestusse mittelisamisega. EMTÜ ei saa aru, et selleks, et EML-le koht kätte näidata, tuleb kõik igaks juhuks kõik formaalsused punkt-punktilt korras hoida, kõik turniiritabelid kohe peale turniiri lõppu reitinguarvutajale saata ja reitingute arvestustasu üle kanda.
Ja lõpptulemus - reitinguarvestajad tegelevad viimasel kuul ainult litsentsimärgete lisamisega, ühtegi detsembris-jaanuaris lisandunud turniir pole Eesti reitinguarvestusele lisatud.
Pooled väärivad teineteist. Ja meil on juba 27 litsentsiga maletajat. Hurraa, seltsimehed, hurraa!!

Anonymous said...

Igas asjas ei ole mõtet vastandamist otsida Anonymous January 22. Ütled ju isegi, et detsembris-jaanuaris pole ühegi turniiri reitinguid arvestatud. Pigem on siin asi maleliidu reitingulehel olevas lauses "Eesti reitingutabeli edasine saatus on hetkel lahtine." See tähendab, et maleliidul puudub inimene, kes reitinguid arvutaks.

Anonymous said...

Pigem on siin asi maleliidu reitingulehel olevas lauses "Eesti reitingutabeli edasine saatus on hetkel lahtine." See tähendab, et maleliidul puudub inimene, kes reitinguid arvutaks.

Samas toimuvad pidevad litsenseeritud maletajate ümberarvutused. Seega, midagi ikka tehakse. Kui asjad on nii, et reitinguarvutajat ei ole (Tõepoolest, regulaarne reitinguarvutus on matemaatikadoktori taseme puhul liiga igav rutiinne töö, sellist tööd võiks teha mõni pooliku haridusega kergejõustikutreener) siis siis kaob ju ka peamine mõte litsentsitasudel. Iseasi muidugi, et mina näiteks seda pooliku haridusega kergejõustikutreenerit listenstiarvutaja objektiivsust nõudva töö peale ei usaldaks.

Anonymous said...

Milleks neid reitinguid vaja kui puudub inimene, kes neid arvutaks.
EMTÜ turniiride loosimise saab läbi viia 2011 sarjal saavutatud koha (nim. seda näit. asetuseks) järgi. Iga turniiri järel asetused muutuvad ja seda võib kasutada järgmise turniiri loosimisel. Pole vaja maksta mingeid arvutustasusi ja tavamängijat see ka ei huvita.
Samuti ei sõltu ka lõpptulemused asetusest, vaid saadud tulemustest. I vooru loosimise võib teha kasvõi tähestikulisest nimekirjast.
Ka praegu pannakse mõni tiitliga mängija hilinemise korral pingerea lõppu.
Auhinnaliste kohtade selgitamisel (kui neid on üle ühe) tuleb juhuslikkuse vältimiseks suurendada voorude arvu.
Heaks näiteks viimane Kerese valikturniir!
Samas võite selgelt näha EMTÜ sarja asetuse ja reitingu vahel seose puudumist. TEHKEM LÕPP REITINGU ARVUTUSELE! Ja kes seda soovib, vüib ju selle eest maksta ja kasvõi osta.

Kaarel Nestor said...

Anonüüm January 22, 2012 1:25 PM. cheers, you made my day!
Ilma irooniata, ma pole tükk aega nii rumalalt naljakat pakkumist kuulnud, et see mind nii naerma ajab, et minu poole raamatukogus pahaseid pilke visatakse.
Aitäh!

(PS! Ma loodan, et sa seda tõsiselt ei mõelnud)

Anonymous said...

Kaarel!
Mis seal naljakat on, tahaks ka naerda. Tegelikult on seal öeldu "logisch", kui reitingu arvutamistega hakkama ei saada.
Võta see arvutamine oma peale ja unusta muu "igapäevane tegevus", pealekauba kaasneb sellega ka vaadeldajate "ilkumine".

Anonymous said...

Sellest arutelust koorub välja väärt idee. Turniiridel võiks olla eraldi osalemistasud olenevalt sellest, millist asetust endale tahad. Ntx asetused 1-10 võiks maksta X summa rohkem kui tagumise otsa asetused.

Kaarel Nestor said...

Ma leian, et Mareki tööst reitingute arvutajana võib momendil rääkida küll ainult ülivõrdes ja ma siiralt loodan, et ta ka jätkab oma tööd. Mis ilkujatesse puutub, siis on mul siiralt kahju, et nad ei ole suutnud aksepteerida Mareki arvamust praeguse juhatuse esimehe ja malepoliitilise situatsiooni suhtes, kus ta ei ole liitunud lihtlabase materdamisega, vaid üritab asjale pigem kaine pilguga läheneda. Loomulikult doktorikraadiga inimesele ei ole just kõige tulusam töökoht malereitingute arvutamine ning seda enamgi võiksime tema panust hinnata.
Jama on ka see, et ei suvatseta täita litsentireegleid, mistõttu päris pajude turniiride reitingumuutused ja juhendid jäävad alaliidu lehel kajastamata. Mis sest, et ma suuresti nõustun Anu Nimka (oli vist selline kommentaator meil siin kuskil) kriitikaga litsentsireeglite kohapealt, siis maleliidu üldkoosolek on selle kinnitanud ning ega vist muud üle ei jää, kui selleks aastaks nendega leppida. Lohutuseks: need reeglid kehtivad ainult aasta ning aastaks 2013 saab paremad välja töötada, aga üliõpilased näiteks jäävad selle kõrgharidusreformi jama kätte võib-olla igaveseks vaevlema.

Anonymous said...

On ju öeldud, et tulemused edastatakse reitinguarvestuseks FIDE'le. Milles probleem? Sellest aastast ju FIDE'l ka kiirmale reitinguarvestus.

Anonymous said...

Võib-olla kellelgi ...pole vaja maksta mingeid arvutustasusi ja tavamängijat see ka ei huvita January 22, 2012 1:25 PM
Mina tavamängijana auhinnalisele kohale ei tule. Minu stiimuliks on võimalus reitingu muutuse teel end teistega võrrelda.
Niisama võin kodus arvutis või klubis toksimisega meelt lahutada!
Kus reitinguarvestust pole, sinna oma aega raiskama ei viitsi minna!

Anonymous said...

Teistega võrreldakse end turniiritulemuse (punktid, koht, auhinna väärtus jms.). Mida see reitingunumbri võrdlemine annab, näit 1870 ja 1780, kus viimane omavahelise kohtumise võidab või vastupidi.

Veel hiljaaegu polnud reitinguid ja malet mängiti sellegipoolest, isegi huvi selle ala vastu oli suurem.

Anonymous said...

Kus reitinguarvestust pole, sinna oma aega raiskama ei viitsi minna!
Kas /January 22, 2012 7:12 PM/ on üldse mõtet malet mängida.

Mina armastan malet mängida. Võistlustele lähen rohkem nn "seltsielu" pärast. Kus ma mujal ikka eesti tippudega kohtuda saan. Koefitsendi tõttu nad ei ole huvitatud minuga lauataga mängima (mingi koef. võib langeda) ja mängima madalatasemelistel võistlustel nagu näit. EMV. Motivaatoriks on aga auhinna rahaline väärtus, näit. äsjane Kaleviturniir.
Mägija kvalifikatsiooni iseloomustab ikka tiitlite olemasolu, tuntus oma riigi (veel parem euroopa, maailma) elanike hulgas. Samuti male propageerimine, ülesannete koostamine, artiklite kirjutamine jne.

kõrvaltvaataja said...

mis asi on MALETAJA LITSENTS?

kas midagi autojuhiloa taolist, et ilma selleta ei tohi malet mängida/autot juhtida?

kui vanalt see olema peab?

Anonymous said...

Jalgpallis on litsentsi vaja omada vaid siis, kui osaled Eesti meistrivõistlustel. Teistel võistlustel võib vabalt ilma litsentsita mängida. Litsentsitasu on ka enamvähem sama.

Anonymous said...

Jalgpalli ja male populaarsust võrreldes peaks males litsents olema kordades väiksem!

Anonymous said...

2012.aasta sarja koduleht
http://www.eestimale.ee/sari2012/

Anonymous said...

No krt kui jalgpalli võrdlus ei kõlba, siis võrdleme tennisega.
Mõlemad on üksikalad, eesti tasemel turniirid toimuvad umbes sama tihti (keskmiselt 2 korda kuus).
Tennises maksab aastalitsents täiskasvanule 20 eurot.
Turniiridel osalustasud on sellele lisaks. Nii et kokkuvõttes võiks samamoodi vinguda, et mida selle 20 euro eest mängija saab. Lähebki põhimõtteliselt punktiarvestuse tasuks. Ja pole kuulnud, et keegi tennisemängijatest oleks kunagi selle üle virisenud.

Anonymous said...

Huvitav, kas Marek loobus ka EMTÜ arvestuse pidamisest. Räägitakse et asendamatud ei ole. Kes leiab kiiremini asendaja EML või EMTÜ?

Muidu jalgpalli ja malet ei ole päris kohane võrrelda. Üks on ikkagi spordi kuningas ning lisaks veel võistkonnaala ja teine on 12. spordiala Eestis milles profesionaalselt treenib umbes 2 sportlast. Ja umbes 10 noort. Maalimas jalgpallis olles 200-300 da koha peal nõutavuselt mängija oled automaatselt euromiljonär males on hea, kui ennast elatada suudad.
Iseenest ei pea reitinguid arvutama rohkem kui 2 korda aastas. FIDE saab nii hakkama ja saime ja meie Teemäe ajal hakkama. Kes tahab oma reitingumuutust arvutada, sellel on ju võimalik ise seda teha lugedes läbi reitingumääruse ja võtta arvesse vastavaid maleliidu lehel olevaid koefitsente saada täiesti adekvaatne tulemus.

Probleem on selles, et noortel puudub hea võrdlemismäär teiste omasugustega nagu järgud. Niisiis peetakse reitingut võrreldavaks vanade järkudega. Samas järku võis parandada läbi mitmete võimaluste. MK võis umbes teoreetiliselt 6-7 turniiriga tõusta. Kuid 1200 st ülesminek 2100 peale võtab aastaid. Kiirmale reitingud on üldse hakanud hävitama tavamale turniire. Suur hulk inimesi mängib EMTÜ sarja kuid maleliselt arendab selle aasta sari noori ainult 1. osavõistlusel (I. Raud).

Ilmselt oleks vajalik teha tavamale turniiride sari Lastele ning sellel osalemist tuleks igati Maleliidu poolt toetada. Ala sõidukulude kompenseerimise mehhanism. Soodsa majutuse organiseerimine. Peaauhindadeks võiks olla näiteks EM piletid vanusegrupiti. 6 turniiri eri kohtades näiteks Tallinn, Tartu, Pärnu, Narva, Paide, (Viljandi, Jõgeva, Kohtla-Järve, Põlva).

Sellest oleks rohkem abi, kui meie noored lootused taovad kiirmalet, mille kasu lõppeb peale mängu, sest pariide analüüsi ei tehta.

Anonymous said...

Üldiselt olen paljude asjadega mida kirjutas January 22, 2012 10:40 PM, päri.

Aga loe Noortespordi toetuse jagamise kriteeriumeid aastaks 2012:

Noortespordi toetus Eesti Maleliidu liikmesklubidele eraldada valdkonniti alljärgneva
proportsiooni alusel:
1. Klubide baasraha 10,0 %
2. Klubide pearaha 25,0 %
3. Klubide sportlikud tulemused 35,0 %
4. Klubidele toetus noorteturniiride korraldamisel 5,0 %
5. Eesti Maleliidule 25,0 %


Seega Maleliit bürokraatliku organisatsioonina, kes jagab ja valitseb rahasid, saab ise sama palju raha kui palju saavad kõik klubid kokku pearaha. Ja toetus klubidele noorteturniiride korraldamisel on ainult 5%, seega viis korda vähem, kui saab Maleliit. Tõsi, Maleliit võib osa talle eraldatud rahast meeldimuse põhjal edasi eraldada.

See, et klubid saavad osa raha sportlike tulemuste eest, on hea, aga, kui mitu klubi seda raha saama hakkab, seda me veel ei tea.
Ilmselgelt üksikud tugevad klubid, Mõni klubi Tallinnast, mõned klubid Ida-Virumaalt, midagi läheb ehk ka Pärnumaale ja kõik. Nende vahel jaguneb ära 35%. Selle 35& saamise mõttes on hea olla väike klubi tugevate sisseostetud noormaletajatega. Üks selline klubi meil Eestis on.

Aga loeme edasi, mida tehakse selle 5 %-ga:

4. Klubidele toetus noorteturniiride korraldamisel (kokku 5% eraldatavast
summast):
Toetust eraldatakse järgmistel tingimustel:
• Klubi on esitanud taotluse ja korraldab 2012. aastal üleriigilise noorteturniiride
osavõistluse;
• Võistlus on lülitatud Eesti Maleliidu juhatuse poolt kinnitatud kalenderplaani;
• Võistlus toimub vähemalt kahes erinevas vanuseklassis: kuni 10- ja kuni 14-aastased;
• Toetus jaotatakse võrdsetes osades iga korraldatava võistluse kohta järgmise
erandiga – kolme päevaga läbiviidavatele turniiridele eraldatakse toetust antud
alajaotuses koefitsendiga 1,0. Lühema perioodiga toimuvate võistluste toetamise
koefitsent on 0,5.


Seega sellele 5 % võivad pretendeerida need, kes pandi kalenderplaani, mäiteks EMTÜ noortesari ja näiteks MLLM turniir ei saa ilmselt midagi - seega "Oldega tuleb läbi saada"

Vaatame, mida planeeritakse selle 25%-ga teha:

5. Eesti Maleliidule (kokku 25% eraldatavast summast):
Sellest summast kaetakse eelkõige (kuid mitte ainult):
• Eesti noorte meistrivõistluste korralduskulud;
• Eesti noorte nädalalõputurniiride kulud osaliselt;
• noortetreenerite osaline täiendkoolitus;
• noortemale arendamine ja noortega seotud kulud;
• Eesti noortekoondise vanemtreeneri ametikoha finantseerimine.


Seega tegutseme ikka vanal tuntud põhimõttel - korjame võimalikult palju ülalt alla antavast rahast kokku ja anname neile, kes meile meele järele on, natuke näpuotsaga tagasi. Osa neist punktidest on vist retoorilised.

Alla on kirjutanud 13. jaanuaril:

Hendrik Olde
EML juhatuse esimees


Mulle on tähelepanemata jäänud see uue juhatuse koosoleku otsus, millega uus juhatus valis EML juhatuse esimeheks HO. Äkki keegi teab viidata?

Anonymous said...

Äkki eelkirjutaja teab ka kohe nimeliselt neid meelepäraseid nimetada?

Anonymous said...

Mis selle väikse sisseostetud noormaletajatega klubi nimi on? Teiste klubide lapsi on koondanud Vabaettur (KKMK) ja TTMKK (KMK) mille tõttu on mõlemad väga suured klubid.

Anonymous said...

Males "asjalikke" tõlgendajaid jätkub, vabameelselt ja tüli õhutavalt!

Kristjan Sander said...

Reitingute arvestamiseks ei pea kindlasti mitte matemaatikadoktor olema. Nii nagu mina olen Marekist aru saanud, on see praeguse süsteemi järgi üsna rutiinne töö (peamiselt sisendi, st. mängijate nimede kontroll).

Üldiselt on asi nii, et ÜK otsuse järgi tagab EML:

a) info turniiride toimumise ja turniirijuhendite kohta oma kodulehel www.maleliit.ee;

b) operatiivse info turniiride tulemuste kohta ning antud tulemuste arhiveerimise;

c) operatiivse Eesti tava- ja kiirmale reitingute arvestamise koos kaasneva statistikaga.


Ongi kogu lugu. Selle organiseerimine või selleks vajadusel tehnilise töötaja leidmine on juhatuse ja eriti juhatuse esimehe otsene tööülesanne.

Ülal kiirmale pealetungi kohta kirjutatu on õige. Koos tavamale hääbumisega hääbub ka male kui spordiala.

Anonymous said...

Litsentsireeglid ütlevad:
Eesti Maleliit finantseerib maletajalitsentsi kaudu ametlike Eesti noorte ja täiskasvanute meistrivõistluste korraldamist ning tagab järgmised teenused:
a) info turniiride toimumise ja turniirijuhendite kohta oma kodulehel www.maleliit.ee;
b) operatiivse info turniiride tulemuste kohta ning antud tulemuste arhiveerimise;
c) operatiivse Eesti tava- ja kiirmale reitingute arvestamise koos kaasneva statistikaga.

Anonymous said...

Hei,
muudkui jahute siin reitingutrest, ehk oskab keegi ka vastata ... Kas reitinguarvutusel on ka mingi ajaline 0-punkt? Ehk siis küsimus reitingu aegumisest ... Pole turniiridfel mänginud 15-20a., kas see tähendab, et reiting on praegu kunagise >2000 asemel null? Või peab L.Teemäega kauopa tegema, et vana reitingut praegusesse süsteemi konvertida?

Peep said...

Esimesel turniiril oled reitinguta, seitsme partii pealt arvutatakse reiting ja tere tulemast nimekirja.Nendest partiidest on soovitav natuke punkte ka saada.