Monday, January 16, 2012

2012. a kalenderplaan, Eesti meistrivõistlused ja koondise komplekteerimise tingimused


Eesti Maleliidu lehelt võib lugeda, et EML juhatus kinnitas 12. jaanuaril 2012. aasta Eesti meeste ja naiste meistrivõistluste juhendid ning tingimused käesoleva aasta maleolümpiakoondiste komplekteerimiseks.

Klassikalise male Eesti meistrivõistluste eelturniirid toimuvad sel aastal 30. märtsist 1. aprillini ning finaalturniirid 1. - 8. mail.
Maleolümpia toimub 27. augustist 10. septembrini Türgi suurimas linnas Istanbulis.

Eesti MV-te juhend
Koondvõistkonna komplekteerimise tingimused
Täiendatud kalenderplaan

159 comments:

Anonymous said...

Huvitav oleks lugeda O.Sepa kui juhatuse liikme ja koondiste kontaktisiku arvamust taolisest meeste MV komplekteerimisest.
Vaevalt ta ise mängib.

Kaarel Nestor said...

Mis sellel meeste MV komplekteerimisel siis häda on?

Kristjan Sander said...

Ma küsiks pigem, kui otstarbekas on olümpiakoondise liikmetelt iga hinna eest nõuda Eesti MV-l osalemist. Kas see parandab ettevalmistust maleolümpiaks? Kas põhieesmärk on või ei ole saata maleolümpiale võimalikult tugev koondis?

Anonymous said...

EMV tuleb panna korralik auhinna fond ja probleemid on lahendatud. Praegusel juhul võib tekkida selline jabur olukord, kus meistrikatel osalemine läheb mõnele kallimaks maksma kui pilet Türgisse.

Kaarel Nestor said...

Ma arvan, et on suhteliselt otstarbekas nõuda meie parimatelt MV-tel osalemist. See aitaks tõsta MV-te taset, mis tõmbaks suuremat tähelepanu MV-tele ja aitaks ka sponsoreid ligi tõmmata. Samuti annaks ka nendele nö. mitte-tippmaletajatele, kellest ikka paar tükki finaalturniirile pääseb, katsuda võimeid ka kõrgema klassiga mängijate vastu ning miks mitte täita ka mõnd normi (nt. Vovkil või miks mitte Valgmäel, kes Gibraltaril endast kõvemate vastu tegi kõva tulemuse). Samuti ka need mängijad, kes finaalturniirile ei pääse, saavad lihtsalt jälgida, kuidas meie parimad mängivad.

Anonymous said...

Kaarel kirjutas siin nö üld malepoliitilistel teemadel ja pigem madala reitinguga mängija vaatevinklist, mis ei tähenda, et see vale oleks.

Sepp aga on praeguse seisuga -12 punkti suurmeister ja kuulub kohalikku tippu, seepärast ongi tema arvamust huvitav teada.

Kaarel Nestor said...

Ärge minust valesti aru saage, ma mõistan ka tippude seisukohta, et neil on nö. ohtlik mängida madalama reitinguga mängijate vastu, aga me ei saa ju eelmise aasta 5-te paremat lihtsalt kõrvale lükata sellepärast, et neil on madalreiting. Nad mängisid oma kohad välja ja imelik oleks mitte jätkata seda traditsiooni, et 5paremat edasi pääsevad järgmise aasta finaali. Külaots ja üks teine tippudest ju põhimõtteliselt ei pea mängima, sest on ju kirjas see klausel, et parima FIDE reitinguga mängija on endale koha finaalturniiril taganud (noo raske uskuda, et keegi Kaidost möödub) ja et ühe mängija saab koondis ise juhatusele esitada (suhteliselt tõenäoline on, et koondis valib ühe tugevamatest ning miks mitte ei võiks olla see Sepp, kes just nimelt GM tiitlit silmas pidades ei tuleks EMV-tele riskima).
Aga jah, kindlasti oleks huvitav kõigi meie tugevamate mängijate arvamust lugeda sellise lahenduse kohta.

Anonymous said...

Reset meeste meistrivõistusteks oleks pidanud eelmisest alles jätma max 3 kohta. Vovkile ja Ladvale aga kompensatsiooniks tasuma näiteks kasvõi osaliselt mingi rv võistluse kulud.

Poolfinaalist 2 otse edasi ja ülejäänud kohad täita kas meie s(r)m -ga või tuua väljast paar rändrüütlit. Siis oleks enam-vähem tasakaalus komplekteerimine. Ja 5 paremat säilitaksid koha, loomulikult peaks olema ka normaalne auhinnafond. Järgmisel aastal poolfinaalist 3 edasi + ülejäänud juhatuse otsusega, et reitingut mitte liiga alla tõmmata. Ei midagi keerulist.

Praegune juhend näib rohkem käteväänamise moodi välja.

Kristjan Sander said...

Kaarel ütles: Ma arvan, et on suhteliselt otstarbekas nõuda meie parimatelt MV-tel osalemist.

Nii et sinu jaoks siis ei ole maleolümpia komplekteerimise reeglite põhieesmärk saata võimalikult tugev koondis maleolümpiale.

Kaarel Nestor said...

kuidas on parimatelt MV-tel osalemise nõudmine seotud võimalikult tugev koondise välja saatmisega OM-le?

Kaarel Nestor said...

võimalikult tugeva*

Kristjan Sander said...

Juhul, kui parimad Eesti MV-l ei osale, ei saa olümpiakoondis võimalikult tugev.

Kaarel Nestor said...

Aga kuidas me siis saaksime võimalikult tugeva koosseisu olümpiale? Võtame Fide reitingu 5esimest: Külaots, Kanep, Volodin, Sepp ja Svõrjov (ja Veingold jääks 6reitingupunktiga välja)? või ainult fide 5 tugevamat nö. aktiivset mängijat? või võtame Eesti reitingutabeli 5esimest: Külaots, Sepp, Rõtsagov, Kanep, Veingold (ja Volodin jääks välja)? Või peaks tiitlite järgi võtma, et GM-d enne ja siis IM-d järgi?
Ma ei tea, see tundub jabur nagu, sest ma ei tea, mille järgi mängijate tugevust peaks hindama.
Praegust on kindel see, et toimub nö. eelturniir koondisesse pääsemiseks ja las nad selgitavad seal, kes siis tugevad on ja seda kohta väärt on. Minu meelest aus värk. Ning kui tõesti mõni neist tugevatest ei saa osaleda, siis koondise liikmetele on võimalus ta nö. sisse hääletada ta juhatusele kandidaadiks esitades. Lisaks kõigele, aitaks see ka EMV väärtustada.

Anonymous said...

Tugevust tuleb hinnata reitingu järgi, siin ei saa olla muud võimalust. Ainult et reitingusüsteem tuleb kõigepealt korda teha! Kasutusele peab võtma teatud reitingu aegumise kriteeriumid. Siuksed tegelesed, kes mängisid viimate eelmisel sajandil tuleks kohe tabelist ära koristada.

Anonymous said...

Kui selle aasta meistrivõistlused tuleb samasugune fiasko mis eelmisel aastal, siis võib kindel olla, et Eesti läheb olümpiale läbi ajaloo nõrgimas koosseisus.
Ju siis EML soovib jõumeetodil mehi mängima panna nõudega, et kui EMV-l ei osale, siis jääb ka olümpiauks suletuks.
Kui selline nõue on sees, siis võib juba vaikselt ennustama hakata, milline auhinnafond sel aastal EMV-l olema saab.

Kristjan Sander said...

Kaarel kirjutas: Ning kui tõesti mõni neist tugevatest ei saa osaleda, siis koondise liikmetele on võimalus ta nö. sisse hääletada ta juhatusele kandidaadiks esitades.

Ei ole. Reglemendi järgi peavad kõik koondislased olema Eesti MV-l osalenud.

Lisaks kõigele, aitaks see ka EMV väärtustada.

Ma küsisingi ülal, et kas olümpiakoondise komplekteerimise reglemendi põhieesmärk peaks olema võimalikult tugev olümpiakoondis või ei. Sina arvad, et ka "aidata Eesti MV väärtustada" peaks olema selle reglemendi eesmärk.

Mina arvan, et sellised malepoliitilised eesmärgid on toredad küll, kuid neid tuleks saavutada teiste vahenditega kui olümpiakoondise komplekteerimine ning et põhimõtteliselt peaks püüdma selle poole, et olümpiakoondis oleks objektiivselt võimalikult tugev. Selleks võib loetleda rida kriteeriume, millest osa sa nimetasid ja millest üks võiks kindlasti olla ka tulemus Eesti MV-l. Aga ühe - mööngem, et mitte eriti vingete tingimustega - turniiri selline absolutiseerimine ei tundu vähemalt mulle võimalikult tugeva koondise saamise viisina otstarbekas.

Kaarel Nestor said...

Sorry, my bad. On tõesti reglemendis kirjas, kuid ma ikkagi leian, et on aus nõuda, et kord kahe aasta jooksul ikka tugev mängija leiab aega ja soovi EMV-tel osaleda ("peab kindlasti osalema kas maleolümpia toimumise eelsel või
maleolümpia toimumise aastal Eesti meeste meistrivõistlustel;"). Ma tõesti ei poolda ideed, et EMV muutuksid nö. teisejärguliseks võistluseks, kus keskmine reiting on 2200 ja OM-l esindavad meid mängijad, kellest mitte keegi EMV-l ei osalenud.

Aga mind siiralt huvitaks siiski sinu idee, kuidas koondis kokku panna.

Kristjan Sander said...

Põhimõtteliselt arvesse võttes eelmise aasta kõiki saavutusi. Kui keegi ei osale Eesti MV-l, aga mängib hästi mõnel sellest tugevamal rahvusvahelisel turniiril, siis ei ole tugevama koondise saamise huvides just Eesti MV-l osalemist kõige tähtsamaks pidada.

Anonymous said...

On ilmselge, et selline meeste MV juhend ja olümpiakoondise komplekteerimine ei kõlba - las juhatus mõtleb läbi ja esitab tasakaalustatud projekti arutamiseks. Aega veel on.

Kristjan Sander said...

Kaarel kirjutas: on aus nõuda, et kord kahe aasta jooksul ikka tugev mängija leiab aega ja soovi EMV-tel osaleda

Aus kelle suhtes?

Mina näiteks arvan, et nii rahastajate kui malehuviliste suhtes on aus teha kõik, et koondis oleks võimalikult tugev. Kas maleolümpial osalemise toetaja peab kaudselt toetama ka Eesti MV-d?

Kaarel Nestor said...

Aus Eesti maleliidu ja teiste maletajate suhtes. Kui maleliit maksab kinni olümpiale sõidu ja ettevalmistuse, võib ta minu meelest midagi vastu ka küsida ehk siis EMV-l osalemise.
Aga kuidas sa hakkaksid tegema vahet rahvusvahelistel turniiridel, šveitsi ja ringsüsteemi turniiridel? Kas loevad kohad või vastaste keskmine reiting? Kas reitinguid peaks ka arvestama? Mis koefitsiendiga mida arvestama pean (nt. kui palju näitab mängija tugevust reiting ja kui palju viimase aasta tulemused)? Ma ei tea... ma leian, et juba selle süsteemi leidmine läheb jube keeruliseks ning siis juba võistkonna välja selekteerimine omakorda veelgi keerulisemaks ja pikemaks aeganõudvaks protsessiks. Nii samuti selle süsteemikeerulisuse tõttu muutub koondise moodustamine suhteliselt raskesti jälgitavaks. Rääkimata veel siis majanduslikuks ebavõrdsuseks mängijate vahel, mis mängima hakkab, siis kui nõutakse tulemusi rahvusvahelistel turniiridel. Osadel on rohkem vahendeid (aeg ja/või raha) rahvusvahelistel turniiridel osaleda, osadel vähem.
Kokkuvõttes, ma leian, et tuleks välja pakkuda ise selge süsteem enne kui praegust à la anonüüm 4.29PM stiilis kritiseerima hakata.

Kristjan Sander said...

Maleliit ei maksa midagi kinni. Maleliidul puuduvad selleks iseseisvad tulud. Konkreetselt 2012. a. maleolümpial osalemise raha tuleb hasartmängumaksust, st. riigilt. Minu arvates oleks riigi, malehuvilise ja maksumaksja suhtes aus, kui selle projekti vahendeid ei kasutataks muuhulgas Eesti MV sunduslikuks muutmiseks, vaid püütaks koostada kõiki sportlikke tulemusi arvesse võttes objektiivselt võimalikult tugev koondis.

Turniiridel osalemise hindamiseks on mitu meetodit, sh. esitlusreiting. Ära arva, et meie siin kommentaariumis esimest korda sellele probleemile mõtleme... Kuidas seda detailideni teha, ei olegi ju hetkel oluline - küsimus on põhimõttes, et kas just Eesti MV peab olema A&O ja kas selline korraldus tagab koondise parima võimaliku esinemise maleolümpial või ei.

Selleks, et hakata konkreetset meetodit arutada, peaks esiteks üldse kokku leppima, et eesmärk on maksimaalselt tugev koondis. Hetkel, ma saan aru, sellist kokkulepet ei ole ning kõnealusel reglemendil on ka muid eesmärke.

Ma saan muidugi aru, et sa oled SDE, aga see majandusliku ebavõrdsuse jutt pole suurem asi. Suurmeistri tasemel mängida on Eestis väga vähe võimalusi ja kes mängib vähe, sellel on raske ka taset tõsta või hoida.

Anonymous said...

Kuidas küll vanasti hakkama saadi? Olid korralikud meeste MV koosseisud ja koondis tasemel. HO peaks teadma küll, kuidas siis asju aeti. Lihtsalt praegu on ta meie tippudega tülis ja tahagi suhteid normaliseerida.

Kaarel Nestor said...

Oot-oot, sa oled millestki valesti aru saanud. See on ikkagi maleliit, kes kinni maksab, mis sest et raha tuleb riigilt (ja/või sponsoritelt). See raha, mis mujalt tuleb, ongi maleliidu tulu. maleliit organiseerib, raha tuleb mujalt.
Minu meelest on riigi, malehuvilise ja maksumaksja suhtes aus ka see, et EMV oleksid võimalikult tugevad ning miks mitte siis neid kahte omavahel ühendada.
"Kuidas seda detailideni teha, ei olegi ju hetkel oluline" - noo on küll oluline. Detailides tulebki välja, kes need tugevamad siis on. Süsteemi puhul detailides, Eesti Mv-tel reaalses võitluses. Muide, ka kergejõustik kasutab väga tihti ka vahetut võistlust, et parimat koondist Euroopa võistkondlikeks selgitada. Paraku kuna EMV on tavaliselt suve lõpu poole ja Euroopa võistkondlikud suve hakul, siis Eestikaid ei kasutata, vaid enamasti on selleks Big kuldliiga mõni osavõistlus olnud. Aga see vahetu võistlus on mõeldud enamasti aladele, kus selge liider puudub (nt. ei ole mõtet Niitu Ameerikast ära kutsuda, et ta siin 200m jookseks). Nii võiks ka meil olla, et selge liider (Kaido) saab koha OM-le igal juhul vaatamata sellele, kas ta osaleb EMV-l ning ülejäänud jagelege omavahel.
Kergejõustiku liidu selline meetod on ka kindlasti eesmärgiga saavutada maksimaalselt tugevaim koondis.
Kui palju üldse Eesti mängijatest välismaal mänginud on viimasel ajal (Soome klubide MV ma sisse ei arvestaks)? Neid võib vist ühe käe sõrmedel üles lugeda. Ja nii muuseas, ma ei ole SDE. Ma ole erakonnatu (https://ariregister.rik.ee/erakonnad.py/liikmed)

Anonymous said...

Ei jõua ja ei tahagi kõike kommenteerida, aga kui kunagi peaksin milleski Kaareliga samal arvamusel olema, siis annan teada.

Meelis

Kristjan Sander said...

Ei, Kaarel. Maleliit saab riigilt raha sihtotstarbeliselt maleolümpial osalemise korraldamiseks ja Maleliidul on kohustus seda parimal võimalikul viisil teha. See ei tähenda, et see olekski Maleliidu raha ja et see, kes maksab ja muusika tellib, oleks Maleliit. Maksab ikka maksumaksja.

Kui tõesti oleks sponsor, kes ütleb, et toetab maleolümpial osalemist JA Eesti MV-d ja peab oluliseks, et koondislased mängiksid Eesti MV-l, siis oleks iseasi. Minu teada aga sellist sponsorit ei ole.

Kui nüüd peaks juhtuma, et Eesti MV korraldamisega kordub eelmise aasta fiasko ja maleolümpia koondis koostataksegi meistrikandidaatidest, siis ütlen mina maksumaksjana, et riigi raha on raisatud jama peale. Ma muidugi väga loodan, et midagi sellist enam kunagi ei juhtu ja kõik tugevamad maletajad mängivad rõõmsalt Eesti MV-l.

miks mitte siis neid kahte omavahel ühendada

Tõesti miks mitte, kui objektiivselt tugevaim koondis ja võimalikult hea koht maleolümpial eesmärk pole.

Süsteemi puhul detailides, Eesti Mv-tel reaalses võitluses.

Ja muudel turniiridel kui Eesti MV ei toimu reaalne võitlus või?

Olümpiakoondise liikmeid võib ka ühe käe sõrmedel üles lugeda. Kes on kus kui palju mänginud, peaksid nägema FIDE lehelt.

Kaarel Nestor said...

Aga Meelis, miks nt EMV ei sobi OM-võistkonna moodustamiseks? Kuidas sinu arvates peaks võistkonna moodustama?

Kokkuvõttes ma millegipärast eeldan, et vastuseis selle sundluse vastu on lihtsa põhjusega: lihtsalt teatud inimesed ei soovi EMV-l mängida kuna see on Oldega seotud.
Palun ette vabandust mu terava arvamuse tõttu.

Anonymous said...

Täpselt. Minu puhul on see tõesti peamine põhjus.

Meelis

Anonymous said...

Mõttetu hala jälle peale hakanud. Kui Eestil ei mängi olümpial kõige "tugevam" koondis ei juhtu absoluutselt mitte midagi nagu ka ei juhtunud sellest, et eelmistel Eesti meistrivõistlustel "tugevamad" ei mänginud. Mängivad need kes on nõus reeglite järgi käituma ning mitte koguaeg vinguma.

Kaarel Nestor said...

"Ja muudel turniiridel kui Eesti MV ei toimu reaalne võitlus või?"
mitte igatahes omavahel.

praegust on igatahes reglement paigas juhatuse poolt. Nö. tippmaletajate esindaja(d) oli(d) ka (loodetavasti) protsessi kaasatud. Järelikult tema(nemad) teisi liikmeid veenda ei suutnud. see aasta mängitakse nende reeglite järgi, vaatame, mis saab. Ma tahaks küll loota, et meie parimad mängijad EMV väärtustavad ja seal osalevad.

Aitäh, Meelis, ausa vastuse eest. Aga mul on kahju, et sa selle järgi asju otsustad.

Kristjan Sander said...

Ja maleolümpial mängivad nad omavahel või?

Anonymous said...

Just selliste inimeste(?) nagu 6:13 tõttu tuleb anonüümsed kommid ära lõpetada. Tahaks näha, kes enda nime alt julgeb sellist lollust kirjutada.

Meelis

Kristjan Sander said...

Noh, eks ole ju seegi üks võimalusi määratleda maleolümpial osalemise, Eesti MV korraldamise, kogu Eesti maleelu või ka veel üldisemaid eesmärke. Reeglite järgimine on ülim väärtus ja teha tuleb nii nagu ette nähtud ja mitte õiendada. Ajaloolasele on siin vähe uut :)

Anonymous said...

Pigem tuleks kommenteerimine üldse ära keelata. Paha hakkab seda vingumist lugeda millel ei paistagi lõppu tulevat.

Kaarel Nestor said...

ei mängi. aga maleolümpial ei pea nad selgitama omavahel tugevamaid, vaid nad peavad selgitama riikide vahel tugevaid. suht rumal võrdlus...

aga kuna diskussioon kisub jälle malepoliitiliseks (just isikute kohapealt), siis on vist aeg eemalduda. kui keegi tahab diskuteerida reglemendi ja selle aususe/mitteaususe üle, eks ma löö siis jälle kampa.

Kristjan Sander said...

Jah, väga õige :)

Ceaușescu Rumeenias oli näiteks ka nii, et ilmateated kuulutasid Bukarestile alati päikesepaistet. Ilus aeg oli :)

Kristjan Sander said...

Kaarel kirjutas: aga maleolümpial ei pea nad selgitama omavahel tugevamaid, vaid nad peavad selgitama riikide vahel tugevaid. suht rumal võrdlus...

Tõesti rumal. Miks sa siis hakkasid rääkima omavahel mängimisest?

Anonymous said...

> lihtsalt teatud inimesed ei
> soovi EMV-l mängida kuna see on
> Oldega seotud.

Meelis ei ole siin ainuke. Meid, kes me võimaluse korral väldime HO-ga suhtlemist, on päris palju. Inimene elab üksainus kord. Miks raisata oma elu (aega, närve jne) suhtlemisele inimesega, kellest lugu ei pea?
Eesti on piisavalt suur, Eesti maleelu on ka piisavalt suur. Saame valida, käia turniiridel ja suhelda nende inimestega, kellest peame lugu.
Ainuke häda on, et minnes Eestit esindama, tuleb siiski selle inimesega suhelda. Aga mida vähem, seda parem.

Jürgen said...

Valest otsast püüab minu meelest maleliit asja "lahendada". Äsja avaldatud tingimustes on kesksel kohal püüd iga hinna eest Eesti meistrivõistlusi (taas) väärtustada, aga kui need on nii kehvasti korraldatud, et jäävad peaaegu igale suvalisele külaturniirile nii koosseisu, auhindade kui ka lisaväärtuste (kas või nt kohvilaud) poolest alla, siis üritada jõumeetoditega nendele kehvalt organiseeritud võistlustele Eesti paremaid mängima saada on veidike valest otsast lähenemine. OK, 1. aprilliks lubatakse teatada auhinnafond, aga kui selleks kujuneb käepigistus, nagu möödunud aastal, ja ühtegi tiitliga mängijat osalema ei tule, siis võib vist maleliidu suursaavutuste hulka kirjutada ka Eesti meistrivõistluste maine lõpliku äralörtsimise.

Anonymous said...

Meelis muidugi pole meie paremikust (nii meestest kui naistest) ainuke, kes Oldega suhtlemist väldib. Tegelikult ei teagi kedagi, kellele ta poleks suutnud käkki keerata. Oma nime all ei taheta kirjutada ka sellepärast, et HO on pika vihaga osav kättemaksja ja oskab inimesele ikka jalga ette panna. Noh jätab FIDE maksud maksmata või hilineb nendega, nii et jälle meie maletajad ei pääse rahvusvahelistele võistlustele.

Marek Kolk said...

"Oma nime all ei taheta kirjutada ka sellepärast, et HO on pika vihaga osav kättemaksja ja oskab inimesele ikka jalga ette panna."

Ja antud hetkel on mitte lugupeetud anonüümus ise sama reha otsas. Ole aus ja tule siis oma nime all kordki elus. Olde on küll viimane instants keda kuskil suvalises kommentaariumis karta.

Anonymous said...

Pole nendel reeglitel häda midagi. Antud süsteem tagab:

1) sportliku printsiibi koondise koostamiselt
2) igaühel on võimalus pääseda koondisse ning esindada Eestit maleolümpial
3) vaidluste ja segaduste väike tõenäosus (süsteem on küllaltki lihtne ja selge)

Muidugi oleks võinud esinumbrile koha garanteerida. Aga muidu on süsteemi ainuke suur "viga" küll selles, et olümpiale pääsemiseks peab midagi maletaja ka tegema (antud juhul osalema edukalt EMV-l).

Kaarel Nestor said...

"Tõesti rumal. Miks sa siis hakkasid rääkima omavahel mängimisest?" - omavahel parimate mängijate selgitamine, kes koondisesse pääsevad on veidike teine asi, Kristjan, või mis?

Kristjan Sander said...

Ei ole, sest nii sa ei selgita välja mitte mängijaid, kes võiksid esineda koondises edukamalt, vaid mängijaid, kes antud konkreetses inimgrupis edukamalt esinevad. Kõige usaldusväärsem viis selgitada välja, kes võiksid esineda koondises edukamalt, on vaadata kõiki hiljutisi rahvusvahelisi võistlusi. Eesti MV on malelises mõttes üks võrdlemisi tagasihoidliku tasemega turniir paljudest.

Marek Kolk said...

Ütleksin, et olen Meelisega täiesti vastu arvamusel. Miks sa norid teatud anonüümust, kellel on sisu täiesti olemas? Oleks, et lamp postitus, aga lihtsalt ei meeldi ei ole argument.

Nu ma ei tea, reiting ei mängi. Kuidagi tuleb see koondis selgitada ja EMV on täiesti pädev variant (SPORTLIK variant ja ses mõttes ikka väga kõva variant). Kuigi ka Kristjani ettepanekul arvestada muid võistlusi on oma iva sees (ainult selle vahega, et puudutab 1-2 mängijat kes pääseks juhatuse otsuse järgi nagunii, kui juhatus ikka mõistuse juures on).

Üks ohtlikumaid variante ongi arvestada siin "vanu tulemusi" a la reiting (nagu näiteks minu puhul võiks rääkida), sest vahepeal on kõvasti jalgu seinal hoitud ja spordiga on siin väga vähe pistmist.

Kuigi, kõik see diskussioon peaks toimuma mängijate endi vahel. Mis vahet on see, mis meie arvame. Aga kui gm teatab siin, et teda üldiselt teema ei huvita, siis pole nagu eriti millestki rääkida.

Kristjan Sander said...

Ainult ühe turniiri arvesse võtmine ja teiste ignoreerimine ei ole sportliku printsiibi rakendamine, vaid selle rikkumine.

Marek Kolk said...

"Eesti MV on malelises mõttes üks võrdlemisi tagasihoidliku tasemega turniir paljudest."

Minu meelest võiks see ikka olla suhteliselt tähtis turniir Eesti mastaabist vaadates.

Ja krt, ainult üks gm on siin sõna võtnud, ülejäänud on täiesti minu tasemel amatöörid. Täiesti Eesti tasemel arutelu.

Kristjan Sander said...

Muidugi võiks, aga see puutub vähe küsimusse, kuidas praegu võimalikult tugevamat koondist välja selgitada.

Kui praegu öeldakse, et maletaja, kes Eesti MV-l ei osale, ei saa olla ka olümpiakoondises, ei teeni see võimalikult tugevaima koondise komplekteerimise eesmärki. Minu arvates ei ole see õige. Ongi kõik, mis ma antud teema raames tegelikult öelda tahan.

Ma olen ikka arvanud, et sa oled vähe kõvem amatöör kui mina :S Ja Jürgen on ikkagi tippmaletaja, ära unusta.

Marek Kolk said...

Oi, sa ei tea veel, mis tasemel vussermeister amatöör ma olen ...

Ok, ma olen selles mõttes nõus, et nendesse tingimustesse on liiga palju EMV lisatud. Just nimelt, et kui selles 5. liikme valimise klauslis ei oleks EMV osalemise nõuet, siis oleks päris ok skeem (sest seal on rahvusvahelised turniirid, reiting, muutused jms).

Teisalt, võtke eesti maletaja vaatevinklist. Oletame, et nu ütleme et nt Kalinitšev osaleb rahvusvaehelistel võistlustel vääääääääääga hästi ja ei osale EMV-l, et kas siis koha andmine niisama on ikka vastuvõetav? Ma ei usu, et on 100% üksmeel. Päris mõttetu nõue EMV-l osalemine ei tundu olevat (justnimelt arvestades meie väikest riiki).

Anonymous said...

Kasutatakse erinevaid koondise valikukriteeriumeid. Noorte puhul on aluseks MV-d. Miks peaks täiskasvanutel teisiti olema?
USA koondis pannakse kokku MV-e põhjal. Olgu tiitleid palju tahes, MV-l jääd joone alla ja ootad järgmist võimalust.
Lihtne, aus ja arusaadav!

Kristjan Sander said...

Ma ütleks, et esimese ja viienda liikme puhul tekib see küsimus. FIDE reitingunimekirja esimene peaks praeguse reglemendi järgi koondisse kuuluma ka siis, kui ta osaleb Eesti MV-l ja seal viimaseks jääb. Mis mõte siis teda üldse sinna ajada on? Vähemalt koondise tasemega ei ole sellisel sunnil vähimatki ühist.

Mida sa Kalinitševi näitega öelda tahad? Rahvusküsimust tõstatada?

Ega jah ei ole ammu juhtunud sind laua taga nägema küll. Millal see võimalus jälle avaneb?

Jürgen said...

MV-te põhjal koondise moodustamine on täiesti loogiline ja traditsiooniline meetod, ühtlasi oleksid MV-d kui Eestis toimuv (ainus) tugev ringsüsteemis turniir ettevalmistus tiitlivõistlusteks. Aga elementaarne oleks, et "aastas 700 000 krooni kasumit teeniv" maleliit siiski leiab paar tuhat eurot, et esinelikule-viisikule rahalised auhinnad välja panna ja GMidele vajadusel natuke elamiskulusid kompenseerida, sest kui GMid on kohal, on ka IMid kohal ja ongi korralik turniir olemas. See, kuidas eelmisel aastal MV-d korraldati, nii tavamale kui ka kiirmale, kus medalivõitjale 3 EURi pihku pisteti, oli minu meelest näkkusülitamine Eesti maletajatele. Asi ei olnud ju raha taga, vaid lihtsalt hoolimatus ja "ärapanemine".

Anonymous said...

Kristjan Sander: "Kõige usaldusväärsem viis selgitada välja, kes võiksid esineda koondises edukamalt, on vaadata kõiki hiljutisi rahvusvahelisi võistlusi."

Hea idee. Sellega kaasneb aga üks suur probleem. Kui tihti osalevad Eesti maletajad rahvusvahelistel turniiridel? Jätame erinevad liigad välja, kuna sealne spetsiifika on pisut teine, st võistkonna tulemus on tähtsam.

Ehk küsimus ongi lõpuks selles, et kuidas komplekteerida koondis kui meil on reaalselt üks aktiivne maletaja rahvusvahelisel tasemel.

Anonymous said...

Ehk ei ole põhjust kahelda Maleliidu analüüsivõimes. Ju siis on ikka olemas selge kava ja vahendid selleks, et meistrivõistlused kujuneks igati soliidseks. Muidu ei oleks ju sellist juhendit ja valikkriteeriume koostatud?!
Ei tahaks ju keegi helpida suppi, mis saaks kokku keedetud siis, kui läheks nii nagu eelmine aasta.

Anonymous said...

Hoidkem faktid täpsed. Maleliit oli 700 000 plussis 2010, auhindadeta meistrivõistlused toimusid 2011.

Anonymous said...

> Maleliit oli 700 000 plussis 2010>, auhindadeta meistrivõistlused
> toimusid 2011.

Just. Kui eelmisel aastal saadakse kõva pluss, siis järgmisel aastal saab seda raha kasutada ka EMV auhindadeks. Aga auhindu panna ei taheta, mõnitatakse käepigistuse ja heal juhul 3 euroga.
Enamus külaturniiridest on hoopis suurema armastuse ja maletajatest hoolimisega korraldatud. Pika tee kohalesõitnutele pakutakse kohvi ja saiakesi, mõeldakse selle peale, et inimesed peavad voorude vahel kusagil söömas käima jne.
EML korraldab oma keskmisest kallimaid turniire vist aga selleks, et EML kohtunikud saaksid oma tasu kätte.

Anonymous said...

Ehk ei ole põhjust kahelda Maleliidu analüüsivõimes

Sellist (meeste) MV juhendi/koondise komplekteerimist ei saa tuua näitena maleliidu analüüsivõimest, pigem kui järjekordset käru keeramist. Mis usalduse tekitamisest saab siin üldse juttu olla? Kas suheldi koondislastega kasvõi kontaktisiku Sepa kaudu? Kas ja missugused olid nende ettepanekud?

Isegi kõrvaltvaataja
Jürgen said... January 16, 2012 10:51 PM saab aru, et nii ei saa. Ja pole ainult rahas asi.

Mis siis ikka, ei teagi mis hullem on, kas läheb olümpiale mk võistkond või esimest korda mehed ei lähe. Mõlemal juhul tuleb riigilt olümpiaks eraldatud summast osa tagastada kui ebaotstarbekalt kulutatud või kulutamata raha. Ja ei maksa oma suutmatust jälle mängijate kaela ajada a la "Külaots ei mängi, seepärast ei saanud Pärnus võistlust läbi viia", mis oli jultumuse tipptase.

Tülgastav.

Anonymous said...

_Just. Kui eelmisel aastal saadakse kõva pluss, siis järgmisel aastal saab seda raha kasutada ka EMV auhindadeks._

Vaadata Maleliidu bilanssi. Eelmise aasta kõva pluss vaid päästis halvimast.

Anonymous said...

Ma ei saa aru, miks küsitakse aru Olav Sepa käest. Sepp ei ole ju juhatuse liige. ;-)

Äriregistri kande põhjal on ju juhatuse liikmed Siil, Olde, Liebert, Prii ja Haavamäe, kusjuures neist Olde võib EML ainuisikuliselt esindada, teised kõik ainult kollektiivselt.

Ja kui vaadata EML kodulehte, siis sealgi on juhatuse kontaktandmete rubriigis kõik just niimoodi kirjas, kusjuures HO kutsutakse juhatuse esimeheks.

See, et mõni kuu tagasi toimus mingi üldkoosolek, ei lähe kellelegi korda, suur juht peab ennast täiesti õigeks meheks ja teguteb omas tuntud stiilis edasi.
Juhatused ja nõukogud on vajalikud selleks, et peale seda, kui välja on tulnud nagu alati, saaks vastutuse ära hajutada. Just nagu loos seitsmest rätsepast, kes ühte kuube õmblesid.

Neist ülejäänud rätsepatest võib ju kahjugi olla, aga nad on ju täiskasvanud inimesed, enamus neist on aastaid eesti malega seotud ja nad peaksid juba aru saama, kellega neil on tegemist.

Anonymous said...

Kui Eesti riigil on 1,5 mijardit võlgu ja eelmise aasta puhaskasum on 700 miljonit, kui palju me Eesti riigil raha on?

Kristjan Sander said...

See "kõva pluss" tuli minu teada jah võlgade kustutamisest ja seda reaalseteks auhindadeks konverteerida on, hm, komplitseeritud... Sellele ei tasuks antud kontekstis nii väga suurt tähelepanu pöörata.

Anonymous said...

Et äriregistris pole muudatusi tehtud, siis võibolla on toimunud hoopis putš ja putšistid toimetavad presidendi nimel.

President on aga isoleeritud(ehk muudatusi ei viida äriregistrisse sisse) nagu praeguseks olematu riigi president omal ajal.

Appi, tulge kõik barrikaadidele!

Jürgen said...

ma ei noriks formaalsuste kallal, kui on olulisi sisulisi asju, mis on paigast ära. äriregistris juhatuse liikmeid igal aastal vahetada on parasjagu tüütu bürokraatlik toiming ja mtü-del juhtub sagedasti, et kuigi igal aastal juhatus vahetub, tehakse äriregistris muudatusi "nii, kuidas meelde tuleb".

Anonymous said...

Ometi ka Kristjani poolt üks mõistlik postitus.

Eks parem olekski vaadata rohkem ettepoole, kust tulevane auhinnaraha võiks tulla. Nädalavahetusel kaotas Eesti käsipallikoondis olulise mängu ja edasipääsuvõimaluse, sponsorite reaktsioon on positiivne, pigem tuleb toetatajaid juurde. Kas maletajatel on miskit vastu panna?

Kristjan Sander said...

Jürgen, see on tüütu küll, aga kuulub siiski kellegi töökohustuste hulka... Paljud asjad on tüütud, aga tuleb ikka ära teha. Tüütus ei ole vabandus.

Kui sellised viivitused on väikesed, siis pole muidugi mõtet norida ja seni ma pole seda teinud ka. Aga praegu hakkab ausalt öelda juba imelikuks muutuma küll.

Anonymous said...

Viimasel EMLi üldkoosolekul keegi küsis, mis siis saab, kui äriregister muudatust sisse ei vii.

Ei tea kas see viivitus on selle sama küsijaga seotud?

Kristjan Sander said...

Anonüüm, vähemalt Hendrik Olde saavutused toetajate leidmisel on viletsad, kui väga pehmelt öelda. Loodetavasti õnnestub nõukogu liikmetel rohkem ära teha.

Kui raha on vähe, siis saab seda tihti vähemalt osaliseltki korvata inimliku suhtumisega... Kui aga kumbagi pole, siis läheb paratamatult asi rappa.

Anonymous said...

Jürgenile: kui tüütuid pisiasju ei tehta mõistliku aja jooksul korda, kust saab tulla kindlus, et olulisi sisulisi asju, mis on paigast ära suvatsetakse ülepea üldse joonde hakata ajama? Seda enam, et ilmselgelt mõne jaoks polegi miskit paigast ära?

Anonymous said...

Kas tõesti suurmeistrid ise kommenteerivad siin anonüümselt koondise komplekteerimise tingimusi või on siin grupp seltsimehi, kellel pole targemat teha, ning üritavad intriige tekitada?

Anonymous said...

Jälle on oluline kes mitte mida saaks paremini teha - typical

Anonymous said...

Kui tippudele pole tingimused vastuvõetavad, siis nad ei osale MV ja jätavad ühe olümpia pigem vahele. Nii lihtne see ongi.

Anonymous said...

lihtne on rongist maha jääda

Anonymous said...

Eelmise aasta Eesti MV pandi ka selle aasta omadele paras põnts. 5 madala reitinguga mängijat said otse finaali + veel selle aasta eelturniirilt edasisaanud. Nüüd tulebki mõttetult palju mängida nõrkadega ja võidab taaskord see, kes viimaseid usinamalt kolgib. Aga nagu ma ütlesin, praegu on juba liiga hilja, eelmise aastaga tehti ära. Eks näis, mis saab.

Meelis

Anonymous said...

Kui EMLiit ajab jäigalt oma joont, siis võiks hoopis EMTÜ korraldada pärast ametlikke meistrivõistlusi lõpliku valikturniiri juunis-juulis. Nö meeste absoluutse tšempioni tiitlile, kuhu kutsutaks osalema ka 3 MV esimest. :)

Anonymous said...

Hakkab korduma vana stsenaarium. Varsti peletatakse ka praegused uued võimalikud rahastajad eemale ning jääb jälle ainult Olde. Ja siis küsitaks, et huvitav miks ei ole meistrivõistlustel auhindu?

Anonymous said...

Seep see on et HO -st ei saa üle ega ümber ja seetõttu on eesti male soos. Tõeline eesti malest hoolija ja heategija leiaks talle teise töö - ikkagi pere vaja toita. Ja siis saaks eesti male vabaks!

Kristjan Sander said...

Jah, ärakäkitud 2011. a. MV pärandina on ka muidu väga sümpaatne, kuid siiski vaid reitinguga 2357 maletaja Vorobjov igal juhul olümpiakoondises sees.

Kaarel Nestor said...

"Kui EMLiit ajab jäigalt oma joont, siis võiks hoopis EMTÜ korraldada pärast ametlikke meistrivõistlusi lõpliku valikturniiri juunis-juulis. Nö meeste absoluutse tšempioni tiitlile, kuhu kutsutaks osalema ka 3 MV esimest." - ma siiralt loodan, et seda ei tehta.

Kokkuvõttes, kui olümpiale sõidab ka mk-koondis, siis ei ole ka maailmalõpp. sõidavad ja mängivad need, kes tahavad. täiskoosseisus medalile nigunii ei mängita. Nö. maleproffe on ainult üks meil, kellele tõesti see turniir marjaks ära kuluks. Loodetavasti pääseks "mk-koondisega" olümpiale ka Ladva. Tallegi oleks see kindlasti väga kasulik turniir.

Kaarel Nestor said...

ärakäkitud 2011.MV... kes selle siis ära käkkis ikka?

Anonymous said...

Kuidagi ei suuda mõned mehed leppida, et just Olde uue presidendi ja nõukogu liikmed leidiski. Presidendi esimesed sammud juba näha Hasardi tulemuste näol. Olde ülesanne oli leida inimesed, kes hakkaksid malele toetajaid otsima. Tõi ka Kassi tagasi, kes olevat Olde pärast ära läinud - ikka paha!

EMTÜ mehed "hüppasid" ise alt ära ja palusid panna juhatusse Sepa ning nõukogus veel tippude eest seisjana Ehlvest. Milles teised süüdi on, küsige Sepa käest ja las ta siis otsib rahasid ja vastutab tippude hea elu eest. Kuulda, et Sepal juba lahkarvamused eriti naistega. Meistrivõistlustel mängida ei taha aga koondisse küll tahaks pääseda. Ikka raha, raha, raha.
Ega Kanepi nimi toetajaid malesse ei too, kui just eesnimi KAIA ei ole. Võiks sellest aru saada.

Anonymous said...

Tegelikult oleks kõige õigem olnud teha lahtine Šveitsi süsteemis turniir, kus oleksid kõik soovijad saanud osaleda, ning oleks ka tegelikud tugevamad selgunud. Nüüd aga virisetakse sellepärast et kinnisesse (kõrge reitinguga) tegelaste hulka on trüginud madalama reitinguga tegelesed, keda aga tegelikult pruugi üldse 100% võita.

Kinnise turniiriga tekib aga küsimus, et kuidas teised saavad oma reitingut tõsta, et nad kvalifitseeruksid sellele? Eestis ju toimub viimastel aastatel ainult kaks FIDE arvestusse minevat turniiri (EMV ja Tallinna MV).

Ja nii on tekkinudki suletud ring, kus on teatud seltskond kõrge reitinguga mängijaid, kes ei soovi eestis madalama reitinguga mängijatega kohtuda, kuna nende reiting ei vasta tegelikule tugevusele. Teistel jälle puudub võimalus eestis oma reitingut tõsta.

Anonymous said...

"Teistel jälle puudub võimalus eestis oma reitingut tõsta."

Asjatundmatu jutt.
HO ise korraldas mõned aastad tagasi FIDE eloga turniire nii meestele kui ka naistele, kus soovijad said mõõduka osavõtutasu eest mängida. Miks ta siis neid enam ei korralda, saab küll teha kui ainult tahab.

Anonymous said...

Tippude kantseldamine pole meelakkumine mitte ühelgi spordialal ja males eriti - seepärast HO ongi otsustanud malepüramiidi ülemise osa lihtsalt ära lõigata, mõnitades ja diskrediteerides kohalikke tippe ja ajades kõik oma tegematajätmised nende kaela.

Anonymous said...

Antud turniire korraldati jällegi ainult kitsale ringile: kokku koos välisosalejatega ca 10 inimest. Mõsitlik oleks korraldada lahtisi turniire. See muidugi oleks kindlasti suurema osavõtumaksuga kui praegused kiirturniirid, aga vähemalt oleks tahtjatel võimalus odavamalt hakkama saada, kui praegu, kus ainuke võimalus on minna kas siis soome või lätisse.

Kaarel Nestor said...

Samas... ma ei tea, et kuskil tipud leiaksid, et nemad peaksid dikteerima, kuidas EMV korraldada või kuidas koondist kokku pannakse. Kuna ma teen ka kergejõustikuliidu siseelu natukene, siis ma ei kujutaks ette, et Gerd astuks nüüd Sirje (Lippe) kabinetti sisse ja teataks, et tema nüüd küll 40meetri meestega ei võistle. Kujutage ette, Gerdi-sugune mees peab isegi minema kvalifikatsiooniringi, kui osavõtta soovivaid kettaheitjaid on üle 12-ne (mitte ei lasta otsefinaali tugevamaid nagu meil males tehakse). Kui mu mälu mind ei peta, siis juba paar aastat puudub ka rahaline auhind EMV-tel. Vanasti küll oli kõikidele Eesti meistritele mõeldud 1000kroonine stipendium, aga MASU ajal ei olnud seda võimalik pakkuda. Gerd võiks ju eestikate asemel hoopis valmistada mõneks teemantliiga osavõistluseks.
Loomulikult Olde-poolne suhtumine/suhtlemine tippudega võiks (lausa peaks) parem olla, aga ma leian, et ka teisel poolel on, mida parandada...

Anonymous said...

Ah... lõpuks paneb raha rattad käima. On kõik need Oldega tülis olevad tipud mänginud kui auhinnad korralikud. Pole ei Külaots ega Kanep tulemata jätnud. Ju pole see tüli nüüd nii põhimõtteline. Eelmine aasta polnud raha ja jäid ka paremad tulemata.

Kristjan Sander said...

Kaarel ütles:

Kokkuvõttes, kui olümpiale sõidab ka mk-koondis, siis ei ole ka maailmalõpp.

Ka see, kui üldse ei sõideta, ei ole maailmalõpp. Isegi see, kui alaliit hingusele läheks ja maleharrastus Eestis vaikselt hääbuks, poleks maailmalõpp. Aga vähemalt ühe inimese otsene töö on ju selliseid arenguid vältida, n'est-ce pas?

Kaarel küsis:

ärakäkitud 2011.MV... kes selle siis ära käkkis ikka?

Ei ole päris selge, kuid tundub, et juhatuse esimees H. Olde, sest võistlus korraldati viisil, mis on varasemate juhatuse otsustega vastuolus ning puudub juhatuse koosoleku protokoll, milles need oleks ära muudetud.

Füüsilise spordiala tegija vorm kõigub vististi rohkem kui maletaja oma? Tippvormi ajastamine on neil ju teadus omaette?

Anonüümi lahtise shveitsi süsteemis turniiri jutt on jälle Švejki stiilis, et meie maakera sees on tegelikult üks hoopis suurem maakera, vaja ainult see üles leida. Ei ole meil siin kuskil neid varjatud andeid, kes pole löögile pääsenud. Eesti-sisesed turniirid, sh. nädalalõpusari, annavad üsna hea pildi, kes on kes. See muidugi ei tähenda, et Eestis ei võiks olla rohkem FIDE reitinguarvestusse minevaid võistlusi.

Meistritiitli nõudmistele vastav shveitsi turniir poleks odavam kui praegune süsteem poolfinaal + finaal. Hakata mingit nädalalõputurniiri moodi asja Eesti MV-ks kuulutama oleks otseselt malevastane tegevus.

Anonymous said...

Kaarel millest sa räägid? Gerd Kanter saab (ja peabki saama) riigi poolt täiesti korralikku stipendiumit ja eraldi raha treeninglaagriteks. Muidugi võib ta selle ühe päeva ohverdada. Maletajad ei saa maleliidu poolt juba aastaid mitte midagi. Ja tuletan meelde, et Eesti mv males kestavad oluliselt kauem kui 1 päev.
Minu meelest polnud Su näide just kõige õnnestunum.

arvan said...

üks asi mida tähele panna võistondlike alade puhul - võistkonnaliikmete omavaheliste suhete klapp.

mõni võib olla individuaalselt hea mängija aga kui ta teisi närvi ajab siis kogu võistkonna mäng kannatab.

nii et ei ole õige rangelt ainult sportlikku printsiipi järgida.

koondise peaks koostama ja ka hiljem tulemuste eest vastutama peatreener, nii nagu see on ka teistel võistkonna aladel.

arvan veel said...

EMV edukaks toimumiseks peab seal olema
1) tagatud tasemel koosseis
2) mõistlik kompensatsioon auhinnaraha v punktitasu vms näol.

tehnilised küsimused kuidas seda saavutada võivad olla mitmesugused.

Anonymous said...

Kas väike vastuolu ei ole jutus:
Gert Kanter saab riigi poolt stipendiumi aga maletajad ei saa maleliidu poolt midagi?!
Maletajad ei saaks vist riigi poolt samuti midagi, kuid ohutum on süüdistada maleliitu, sest riigi tegemistele kiideti ju täiega takka EMTÜ juhtide poolt.
Kergejõustikuliit saab riigi käest Kanteri jaoks küsida toetusi, sest tal on, mida ette näidata peale nõudmiste ja "ülikõrge" reitingu.

Anonymous said...

Aga kas Külaots saab riigilt stipendiumi? Kui on elo jõudnud kasvõi korraks 2600 peale, siis kunagi mitte nii väga ammu EMLiidu poolt kinnitatud kriteeriumi alusel oleks tal õigus saada.

Kaarel Nestor said...

"Ei ole päris selge, kuid tundub, et juhatuse esimees H. Olde, sest võistlus korraldati viisil, mis on varasemate juhatuse otsustega vastuolus ning puudub juhatuse koosoleku protokoll, milles need oleks ära muudetud." - noo kui sa pead käkkimiseks seda, et tugevaid mängijaid ei olnud, siis ma küll ei ole kuulnud, et nüüd oleks süüdistatav Olde oleks keelanud kellelgi osaleda või neile ukse peal ette astunud.

Gerdi raha pealt juba üks anonüüm vastas. Ühepäevase võistluse kohapealt... arvestades seda teadust, millega sportlasi füüsilistel aladel vormi sätitakse, siis see üks päev kuskil külmas vihmases Tallinnas on ka ülioluline.
Kuna meil on ainult üks maletaja, kes elatub malest, siis ülejäänud peaksid nigunii vast EMV-tel osalema pigem tiitli/lõbu eesmärgil, mitte rahateenimise. Nii, et sellest seisukohast vaadates oleks Kaido mitteosalemine ainsana loogiline.

Anonymous said...

"nigunii vast EMV-tel osalema pigem tiitli/lõbu eesmärgil, mitte rahateenimise."

Auhindu pole, elamiskulud kanna ise, töötasu ei kompenseerita - kes see aeg peret ülal peab?

Anonymous said...

Külaots, Kanep, Volodin, Sepp, Seeman, jne... Kellel neist töökoht (töötasu) on ja kellel pere ning ülalpeetavad lapsed? Sepp vist ainus, kes kunagi endale sooja koha sai Tallinna vees.
Elavad nad ka kõik Tallinnas. Mis kuludest ja saamata töötasudest siin räägitakse.

Kaarel Nestor said...

"Auhindu pole, elamiskulud kanna ise, töötasu ei kompenseerita - kes see aeg peret ülal peab?" - tahaks kunagi näha EMV mille auhinnafond seda kõike teeks... kui ma miljardär oleks, siis oleksin vast valmis nii suuri summasid välja käima... firmarahasid küll sellises suuruses nii vähe kajastatule alale ei kulutaks.

Anonymous said...

Huvitav, et teemaks on mehed. Naised mängivad Eesti meistrivõistlustel oma puhkuse ajast, kulud katavad ise, lapsi sel ajal ei kasvata, palka ei saa. Amatöörid järelikult. Finaali pääseb vaid eelvõistluse võitja. Päris keeruline. Motivatsioon missugune.

Jürgen said...

Jälle see jutt, et malel pole sponsoreid ja meie tipud ei suuda sponsoreid ligi tõmmata. See on loll jutt. Enamikel spordialadel toetavad sportlasi-võistlusi sellesama spordialaga mingil moel seotud inimesed natukehaaval, mitte suvalised suurfirmad ei pritsi niisama sadu tuhandeid. Raha saadakse sportlaste vanematelt/sugulastelt või nendega seotud ettevõtetelt, endistelt sportlastelt/nende firmadelt, kohalike võistluste puhul kohalikelt firmadelt/omavalitsustelt + kultuurkapital ja hasartmängumaksunõukogu jne. Eestis on palju malega seotud ärimehi/tippjuhte/muiduedukaid, kellest paljud on malet toetanud ja toetavad ka edaspidi (OS, TV, PL, RL, CK, AV jpt), on vandeadvokaate, edukaid arste, on noorte maletajate jõukaid vanemaid, on niisama eluga toime tulevaid inimesi, kes toetavad kohalikke võistlusi, on kulka, on hasartmängumaksunõukogu, on KOVid... Aga fakt on see, et eelmisel aastal ei olnud Eesti MV-del ei tavamales ega ka kiirmales mitte ühtegi sponsorit. Millest see kõneleb? Minu jaoks kõneleb see sellest, et üks mees võiks peeglisse vaadata ja teha ühe suure teene, mille eest teda jäädakse hea sõnaga meenutama: tagasi astuda.

Jürgen said...

pole ju vaja mingit eriti keerulist valemit leiutada, varasemad aastad on näidanud, et kui on normaalselt organiseeritud meistrivõistlused (2009, 2010), on kõik paremad kohal ja pole mingit nurinat. küsimus on tavamale puhul kolme-nelja tuhande euro leidmises. ja seda mitte mingile suvalisele võistlusele, vaid aasta kõige mainekamale ja edukamale turniirile. 2011 toimus aga mingi, ma ei teagi mis - käegalöömine, solvumine, ärapanemine...? et kui tippmaletajad mind (HO) ei toeta, siis säh, sööge seda suppi?

Kristjan Sander said...

Kaarel ütles: noo kui sa pead käkkimiseks seda, et tugevaid mängijaid ei olnud, siis ma küll ei ole kuulnud, et nüüd oleks süüdistatav Olde oleks keelanud kellelgi osaleda või neile ukse peal ette astunud.

Sellest on Kaido juba tükk aega tagasi kirjutanud, mis kõik 2011. a. Eesti MV korraldamise juures probleeme tekitas ja miks ta ei mänginud ning ma ei näe mõtet seda siin kordama hakata.

Anonymous said...

Nojah, neid järjekordseid kõiksugu toredaid kriteeriume vaadeldades meenub seesama kunagine EML stipendiumide maksmise reglement, mille kohaselt pidanuks meie paremad maletajad ehk siis potentsiaalsed stipendiaadid sümboolse stipendiumi saamiseks sisuliselt malejuhi tallalakkujaks hakkama. Mida kõike seal loetelus ka ei leidunud...

Marek Kolk said...

Jürgen, sa ei arva, et näiteks viimase juhatuse ja nõukogu kutsus ja leidis see, kellelt tahad näha tagasi astumist? Ja et seal ei olnud näiteks teatud klauslit just nende nimede suhtes, kaasaarvatud see, kes peaks tagasi astuma? Kas sa ei arva, et midagi ikka üritatakse teha (ok, vahepeal oli mingi peata olek)? Uute inimeste saavutuste osas aga tuleb anda natukene aega, enne kui otsust teha.

"Eestis on palju malega seotud ärimehi/tippjuhte/muiduedukaid,"

Ja mis keelab neil ka enda initsiatiivi näidata (nende seas on ka erandeid)? Seni on tüüpiline see, et väiteks on "meie ei toeta, sest seal üleval istub HO" või et keegi toetab HO-d ... mis on täisjabur vabandus, sest kes keelab kedagi või midagi otse toetada. Lihtsalt, kui sa juba ütlesid, et neid niimaru palju on. Suhted on ammu läinud liiga isiklikuks. Süüdlase otsimine siin samuti asja edasi ei vii. No ma ei tea, tõesti on kõigis küsimustes lahenduseks ühe inimese lahkumine? Ma ei arva nii, see lihtsalt ei ole loogiline.

On ka positiivseid jooni ... näiteks nii mõndeki meistrid on sammu edasi astunud ja saanud vussermeistriteks :-D

Kristjan Sander said...

Küsimus ei ole selles, kuidas üritatakse, vaid selles, kuidas välja tuleb.

Jah, uued inimesed peaksid kindlasti saama aega ennast näidata, aga Jürgen ei rääkinudki uutest inimestest.

Jürgen said...

Marek, ma tõepoolest ei rääkinud mingitest uutest inimestest, vaid sellest, et kui maleelu juhib inimene, kes on aastakümneid mitmekümne Eesti maleelu võtmefiguuriga lepitamatult tülis ja ei leia aasta jooksul tava- ja kiirmale meistrivõistlustele ühtegi sponsorit ja nii-öelda opositsioon korraldab aasta jooksul ligi 20 võistlust, mille auhinnafond on kokku kuskil laias laastus 15000 EURi (koondauhinnad + etapid), siis nagu midagi võiks see maleelu juht enda isiku asendamatuse kohta järeldada ja vahepeal mõnel teisel ametikohal kätt proovida.

Jürgen said...

vabandust, õhtune aeg ja tegin väikese näpuka: tahtsin kirjutada aastaSADU, mitte aastaKÜMNEID tülis.

Anonymous said...

aastasadu kestis vastasseis eelmise figuuriga

Anonymous said...

Kuigi teema on kahtlemata ammendamatu, on kuidagi kohatu nõuda inimese tagasiastumist, keda toetab vähemalt 2/3 maleklubisid. See on klubide asi malejuht välja vahetada.

Kristjan Sander said...

Ära ole selles nii kindel.

Anonymous said...

Andrei Korobeinik lubas etteotsa asudes, et annab tegevjuhile veidi aega tegutseda ja vahetab ta siis vajadusel välja. Praegu paistab, et vähemasti suhtumises maleinimestesse, maletajatesse läheb kõik vanaviisi edasi.

Anonymous said...

Miks te arvate et juhendid Nõukogu liikmetega kooskõlastamata on? Näiteks Jaan on värskelt ameerikast tulnud, ning seal on kombeks kõik koondised meistrivõistluste tulemuste põhjal kokku panna ja häda sellele kes näiteks USA MV ajal vigastatud on! Äkki vaataks ikka veidi laiemat pilti, kui ühe mehe näolappi.

Anonymous said...

Pole võimalik, et Ehlvest ja Sepp andsid oma kooskõlastuse nendele juhenditele.
Pigem võeti otsus vastu lihthäälteenamusega kui ikkagi toimus koosolek. Aga jah, eks juhatuse protokolle näeb alles teisel poolaastal kui üldse.

Kui te arvate nüüd, et ülalpool kirjutatu mõjul olgu see nii mõistlik kui tahes HO midagi arutama, muutmisest rääkimata hakkab, siis eksite. Pealik on rääkinud. Kõik jääb nii nagu on, ta reageerib ainult materiaalsetele argumentidele, mis väljenduvad tema rahakoti sisu suurenemises või vähenemises.

Anonymous said...

Kerge on oletust õhku visata...pole võimalik, et Ehlvest ja Sepp andsid oma kooskõlastuse nendele juhenditele.
Aga kui nad ikkagi osalesid ettevalmistusprotsessis ja olid teadlikud, mis siis saab!? Ja võib-olla oli kaasatud ka Kaido, mis siis veel öelda!?
Kritiseerijad peavad HO-d üliinimeseks, aga ta ei ole seda. Nõukogus ja juhatuses tehakse meeskonnatööd.

Kristjan Sander said...

Nagu juba ülal öeldud - ma loodan väga, et Eesti MV-l 2012 kõik tugevamad mängivad ning kõik läheb hästi. Mis sellest kõigest reaalselt välja tuleb, selgub 5. aprilliks.

Anonymous said...

Minu teada osalesid Olav ja Kaido arutelus. Mõne asja suutsid nad selgeks teha, mõni lollus jäi sisse. Aga mis teha, eelmise aasta MV-te mõju on siiani tunda ja midagi väga paremat oligi raske selleks korraks toota.

Meelis

Anonymous said...

Liiguvad legendid, et nõudmised olla olnud palju suuremad, kuni 5000 euri pappi auhindadeks ja eelmise aasta parematest ainult esimene mees jääb finaali, muidu tipud ei mängi madalama klassi meestega. Nüüd pandi mõned kohad juure, et Sepp ise sisse mahuks, kuid seda "lollust" osalejate lintšimise osas ei arvestatud.

Kui arutelul Külaots osales, siis pole siin teistel viriseda midagi, ju need asjad nii kokku lepiti.

Kristjan Sander said...

Ja milleks anonüümne kuulujuttude levitamine hea on?

Anonymous said...

Ja eks teame, kes neid kuulujutte peamiselt levitab...

Anonymous said...

Anonymous said...
..., keda toetab vähemalt 2/3 maleklubisid. See on klubide asi malejuht välja vahetada.
January 18, 2012 12:33 AM

Kristjan Sander said...
Ära ole selles nii kindel.

Paistab, et KS-il on selgus HO toetajaskonnas.
Milline on KS arvates HO toetajaskond ja miks peab sellise toetajaskonnaga ta väljavahetama.
Miks KS arvab, et tema "nõudmine" on palju olulisem kui 2/3 klubide nõudmine HO oma tööd jätkata.

Miks üldkoosolek HO "välja ei vahetanud"?

Anonymous said...

Sekkumata täiskasvanute MV poleemikasse tahaksin juhtida tähelepanu ühele olulisele muutusele noorte meistrivõistluste üldjuhendis. Varasemate aastate üldjuhendites oli kirjas, et kuni 12-a vanuseklassis mängitakse ajakontrolliga 1 tund ja 30 minutit partii peale lõpuni ning
igale käigule lisandub 30 sekundit.

7 vooruline võistlus pidanuks siis kestma 4 päeva; viimastel aastatel on need 12. aastaste võistlused vaikselt üldjuhendit rikkudes lükatud kolme päeva peale kokku, kusjuures esimesel päeval toimub 2 vooru, teisel 3 vooru ja kolmandal 2 vooru. Probleemide allikaks on siin just see teine kolmevooruline päev, mille puhul otsustavaks saab see, kellel jääb voorude vaheliseks puhkuseks aega, kellel mitte. Sel aastal on tehtud juhendis järgmine muutus:

Kuni 12-, 10- ja kui 8-a. vanuseklassides mängitakse ajakontrolliga 1 tund partii lõpuni ning igale käigule
lisandub 30 sekundit (võistlusel mängitakse kolme päevaga 7 vooru).


Sellele muutusele vastavalt on pandud 12-aastaste MV kolme päeva peale:
12-aastased noormehed ja neiud 04.05.- 06.05. Põlva (Põlva MKK)

Paraku on Eesti noorte MV osalejate arv ja tugevamate konkurents selline, et kuni
12-aastaste hulgas saavad need tugevamad omavahel kokku just teisel päeval. Kes on otsustava partii eel vähem äraväsitatud, see siis ka võidab.

Ma ei pea sellist lähenemisviisi EMV puhul õigeks. Meie 10-12 a. noormaletajate paremik mängib mõnuga pikka malet, nad võivad vajaduse puhul neli tundi ühe võidu pärast heidelda. Eesti meistrivõistlused on nende jaoks aasta kõige tähtsam turniir. Sellisel turniiril ei peaks mängitama kolme vooru päevas.

Kokkuvõte: Kuni 12-aastaste meistrivõistlused võiksid toimuda samuti neljal päeval (nii nagu kuni 14- aastaste, kuni 16-aastaste ja kuni 18-aastaste meistrivõistlused). Ja aega võiks olla 1 h 30 minutit+30 sekundit käigule.
Praegu me teeme korraldajate elu mugavamaks (2,5päevane võistlus on veidi odavam 3,5 päevasest), mõtleme sellele, et treeneritel on nii lihtsam ainult kiirmänguks võimeliste keskpäraste noormaletajate vaba aega sisustada.

Kokkuvõte: Kuni 12-aastaste MV-l ei peaks enam mängitama kolme vooru päevas. Malet tõsiselt võtvad noormaletajad on seda väärt.

Anonymous said...

2011 Põlva -12 aastased. 30 minutit vooru algusest kulunud, poisid annavad ära parii, milles on üle 60 käigu. Kas selleks on vaja korraldada turniir kolme päevaga? 3,5 päevasel turniiril vs 2,5 päevasel turniiril on kuskil 100 eur vahe iga vanemaga tulnud lapse kohta. Korraldajate lisakulud on marginaased. 12 aastaste paremik mängib nii -14, -16 -18 aastaste mv. Niiet häid mänge peaksid nad niikuinii saama. Pealegi 2 vooru partii peaks neile kerge jalutuskäik olema NO peksuvoor nr 2.

Kristjan Sander said...

Miks üldkoosolek HO "välja ei vahetanud"?

Ühest küljest pole ühtegi selleks kokku kutsutud ÜK-d õiguspäraselt läbi viidud. Teisest küljest on iseloomulikuks näiteks üks perekond, mille liikmed on kolmes liikmesklubis ja mille pereisa vastava hulga häältega ÜK-del kohal on. Väidetavalt tunneb sama isiku vastu huvi ka politsei. Kolmandast küljest on H. Olde tegevusega rahulolematuid klubisid õigusvastaselt liidust eemal hoitud. See "demokraatliku enamuse toetus" on küll muinasjutt.

See kõik muidugi ei tähenda, et reaalne vahekord tingimata vastupidine olema peaks.

Aga see kõik läheb väga teemast mööda.

Kristjan Sander said...

Ma ei pea sellist lähenemisviisi EMV puhul õigeks. Meie 10-12 a. noormaletajate paremik mängib mõnuga pikka malet, nad võivad vajaduse puhul neli tundi ühe võidu pärast heidelda. Eesti meistrivõistlused on nende jaoks aasta kõige tähtsam turniir. Sellisel turniiril ei peaks mängitama kolme vooru päevas.

Olen nõus. 12-aastasi lapsi ei tohiks nüüd küll panna päevas 6-8 tundi puhta mänguajaga kolme vooru mängima. Isegi täiskasvanule on see natuke liiga karm.

Anonymous said...

KS-s lööb järjekordselt sotsiopaat välja. No ikka on vaja mingisugune hägune "kild" õhku visata. MINE RAVILE!

Ilja said...

Olen nõus, et 3 vooru päevas ajakontrolliga 1t + 30 sek on liiga palju. Kui teha 3 vooru siis maksimum 1.15 või isegi 1 tund partiile. Muidu "igavene ajapuudus" algab juba 30st käigust mis teeb partiisid veel pingelisemaks. Teiseks tihti juhtuvad pikad lõppmängud näiteks V+O vankri vastu vms. Kõik ootavad kui üks partii lõpeb, ja kohe algab järgmine voor kus peavad mängima ka viimase marafoni kangelased. Kadrioru turniiris täiskasvanud inimesed sarnases olukorras mängisid ka K+V K+V vastu. Ilma etturideta.

Kaarel Nestor said...

"Ühest küljest pole ühtegi selleks kokku kutsutud ÜK-d õiguspäraselt läbi viidud." - et kui viidaks siis "õiguspäraselt" läbi (ma ei tea, mida sa tegelikult selle all mõtled), et siis Oldet enam tagasi ei valita?
"Teisest küljest on iseloomulikuks näiteks üks perekond, mille liikmed on kolmes liikmesklubis ja mille pereisa vastava hulga häältega ÜK-del kohal on.Väidetavalt tunneb sama isiku vastu huvi ka politsei." - kas need kolme klubi hääled hoiavad siis Oldet paigal või? Minu teada toetab Oldet ikka palju rohkem klubisid, millest nii mõndagi juhivad täitsa asjalikud inimesed.
"Kolmandast küljest on H. Olde tegevusega rahulolematuid klubisid õigusvastaselt liidust eemal hoitud." - Palju siis neid eemal hoitud on? Rahulolematuid klubisid eemale hoidnud... ma ei tea, milline alaliit tahaks vastuvõtta juba loomisest saati rahulolematuid klubisid? ükski vist...
"See "demokraatliku enamuse toetus" on küll muinasjutt" - kelle jaoks muinasjutt, kelle jaoks paratamatu reaalsus. Kristjan, tee siis mingi tabel või midagi, milles tõestad ära, et kuidagi valtiseb maleliitu vähemus mitte enamus. seda jura on juba nii palju kuuldud, aga mingite reaalsete faktidega ei ole keegi tõestanud. Viskasin pilgu peale ka viimasele koosoleku protokollile... seal nüüd küll otsest "Olde" valimist küll ei olnud, aga mingisugusegi pildi jõudu vahekorrast vist saab.

NB! Ma igaks juhuks mainin, et ma ei ole kellegi pooldaja (nagu aeg-ajalt siin mind mingi kummaline anonüüm selleks mind tembeldada püüab), vaid proovin asju kaine pilguga vaadata. distantsilt tuleb see päris hästi välja.

Kaarel Nestor said...

jõudude vahekorrast*

Kaarel Nestor said...

ja mis muutub kuni 12-aastaste MV-tesse, siis nõustun kriitikaga.

muutuma-muutub said...

...ja mis muutub kuni 12-aastaste MV-tesse...

Maga välja!

Marek Kolk said...

"Maga välja!"

Internetiajastul võiks vähemalt niipalju mõistust olla, et igasugu taipod võetakse enesestmõistetavatena arvesse ja ei närita iga tähe kallal.

Kaarel Nestor said...

Neid taiposid tuli mul päris palju. Vabandan!

Anonymous said...

Probleem ei ole otseselt selles, et kas kolm mängu päevas on palju või mitte. Oleneb ka turniirist ja turniiri tähtsusest ning ühtlasi vastavalt sellele valitud ajakontrolli tüübist. Noorte tavamale meistrivõistlused peavad selgitama välja need, kellel on asja noorte EM-le ja MM-le. Paraku seal mängitakse boonussekunditega ja EMV-st veel tunduvalt suurema ajalimiidiga malet. Seetõttu on loomulik, et ka EMV-l kasutatakse boonussekundeid. Ka arvan, et kuni 12-a meistrivõistlustel võiks ühe mängija ajalimiit siiski olla 1h 30 min + 30 sekundit käigule.
Kuni 8- ja kuni 10-aastastel võiks see olla 1 h +30 sekundit käigule.
Probleeme tekitab just see, et
7 vooru paigutamisel kolme päeva peale viisil 2+3+2 saame šveitsi süsteemiga selle vanuseastme Eesti suhteliselt väikeste osavõtjaarvude puhul tulemuseks selle, et favoriidid kohtuvad omavahel just nimelt teisel päeval, partii pikkusega vedamine/mittevedamine ning väsimusest tingitud näpuvigade vältimine ekstreempäeval otsustavad suure tõenäosusega turniiri võitja.
Esimeses kahes voorus, kus kohtuvad suurte reitinguerinevustega vastased, ei kulu tavaliselt nii palju aega, kui 3-5 voorus. Head lahendust ei ole. Võiks siiski austada meie noori maletajaid ja mitte sundida neid EESTI MEISTRIVÕISTLUSTEL mängima teisel päeval kolme partiid. Selle vanuseastme tõsisemate mängijate omavahelised kohtumised annavad tulemuseks ausad pikad võitluslikud partiid; nende otsustavate mängude päeva ei tasuks teha kümnetunniliseks.
Loomulik on, et EMV partii eel veidi puhatakse ja veidi ka valmistutakse konkreetseks partiiks ette. Kui aga neljatunnisele partiile järgneb 15 minuti pärast uus neljatunnine partii, siis on asi halb. Eriti halb on aga võimalus, kus ühte päeva satuvad noormängijal kolm pikka ja ühtlasi kõige olulisemat partiid. Mis sünnib siis selles kolmandas partiis? Ainuke normaalne lahendus on neljapäevane turniir, nagu 14 ja 16 aastastel.

Peep said...

Soovitaks kiirendatud paarimist - I voorus esimene veerand mängib teisega, kolmas neljandaga. Saavad kõvad juba teises voorus kokku.

Kuni 30 osavõtjaga võiks ka ühe vooru vähemaks võtta.

Ajakontrolliga on üldse kuidagi minemas, et varsti mängitaksegi pikka ainult MV-tel.

Anonymous said...

2011 Põlva -12 aastased. 30 minutit vooru algusest kulunud, poisid annavad ära parii, milles on üle 60 käigu.


"Tublid kiirmaletajad". ;-S

Üldjuhul sellised poisid ei pretendeeri ei tavamales ega ka kiirmales kõige kõrgemate kohtade peale. Aga selle seltskonna järgi, kes mõtlevad peamiselt sellele, kuidas saaks piinava malelaua tagant sõpradega jalgpalliväljakule vutti lööma tormata, ei tuleks ümber seada EMV formaate. Me peame üritama aidata neil jõuda ka tõsisema malemänguni, mitte seadma nende
lapsesoovide järgi turniiriformaate. Kui vaadata EMV-d rüblikute kantseldamise mugavuse seisukohast, siis võiks ju hoopis loobuda fikseeritud ajagraafikust, alustada iga järgmist vooru 15 minutit peale eelmise vooru viimase partii lõppemist. Nii saab ehk palju varem õhtale. Aga see pole siis enam Eesti meistrivõistlused, see on siis Vabaetturi vms voorude üksteise otsa lükkimist harrastava klubi nädalavahetuseturniir.

3,5 päevasel turniiril vs 2,5 päevasel turniiril on kuskil 100 eur vahe iga vanemaga tulnud lapse kohta.

Tallinnas võib olla tõesti, kilulinnas on hotellis ja hostelis ööbimine ning söögid kallid. Aga Põlvas saab ju oluliselt odavamalt läbi. Hotell "Pesa" on sealne kõige kallim koht, Mammaste spordikeskus on odavam ja mängukoha naabruses olevas Metsa tänava spordihoones saab lausa poolmuidu ööbida. Enamus kasutaski vist seda viimast võimalust.

Korraldajate lisakulud on marginaased.

Tore kuulda. Siis ei ole ju tõsist põhjust, miks ei võiks 12a MV olla nelja päeva peal, nii nagu varasemate aastate juhendki seda ette nägi.

12 aastaste paremik mängib nii -14, -16 -18 aastaste mv. Niiet häid mänge peaksid nad niikuinii saama.

Küsimus ei ole selles, kas 12 aastaste paremik saab häid mänge või mitte. Häid mänge saavad nad igal pool, kuna nad on alles 12 aastased ja neile leidub Eestist võrdväärseid vastaseid nii noorte kui täiskasvanute hulgast.

Pealegi 2 vooru partii peaks neile kerge jalutuskäik olema NO peksuvoor nr 2.

Need peksuvoorud on esimene ja teine. Kerge esimene päev ei muuda teise päeva kolme vooru kergemaks.

Küsimus on selles, et selles vanuses võiks EMV turniiriformaat olla niisugune, et soosiks veidi tõsisemat malesse suhtumist ning ei muudaks malet ekstreemspordiks, partiide kvaliteeti kehvemaks ja tulemusi juhuslikumaks.

Las pisikesed patsaanid (8 ja 10 aastased) mängivad ühel päeval 3 vooru päevas. Ka see ei ole hea, et kolm vooru tõsist malet päevas, aga neid on rohkem, nende puhul on tõenäosus, et teine päev kujuneb pikaks ekstreempäevaks, oluliselt väiksem.

Anonymous said...

Peep lirjutas:

Ajakontrolliga on üldse kuidagi minemas, et varsti mängitaksegi pikka ainult MV-tel.

See on kurb. Võrrelge meie paremate noorte tulemusi tava-, kiir- ja välkmales. Need medalid on teenitud kiir- ja välkmales, tavamales on meie tipud muu maailmaga võrreldes oluliselt nõrgemad. Põhjus on lihtne - noored on edukamad nendes formaatides, mida nad on saanud rohkem harjutada. Kiirmale partii mida noormaletaja protokolli alusel pärast partii lõppu koos treeneriga analüüsida ei saa, on nagu veevirvendus - loob korraks hea või halva tuju, aga õpitakse sealt vähe. Kõige arendavamad on just sellised pika male turniirid, kus toimub ainult 1-2 partiid päevas; kus lisaks takkajärele analüüsile toimub ka voorueelne ettevalmistus, kus uuritakse vastase seniseid partiisid, valitakse selle põhjal välja avanguvariandid ja mängustiil. Siit moraal - turniride korraldajad ei peaks käega löövalt suhtudese püssi põõsasse viskama, vaid mõtlema sellele, kuidas korraldada noormaletajate jaoks suhteliselt odavalt just nimelt neid pika male turniire. Treenerid saavad ju aru, et ainult välgu ja kiirmalega maletajaid ei koolita.

Anonymous said...

"Las pisikesed patsaanid (8 ja 10 aastased) mängivad ühel päeval 3 vooru päevas..."

Kui Chukavin mängib 10-aastaseid, siis on ta pisike patsaan. Aga kui ta mängib 12-aastaseid, siis on juba tõsine tegija. Läinud aastal võitis see "patsaan" 12-aastased ära. Miks peaks seekord mikit teisiti minema?
Tugevamad peaksid teistest ikka pea jagu üle olema ja siin ei ole ajakontrolli süüks midagi ajada.
Tõsi see on, et 12-aastastel on 4/5 partiidest läbi 1-1,5 tunniga.
Üks lisapäev läheb klubile/lapsele/lapsevanemale maksma vähemalt 25 eurot inimese kohta. Lapsi kokku koos vanematega ja treeneritega on vähemalt 60 inimest, seega täiendav kulu ei ole just marginaalne (kusagil 1500 euro kandis + korralduskulud).

Anonymous said...

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/suhtekorraldaja-5-soovitust-keskerakonnale-tunnista-kahetse-vabanda-paranda-meelt-taasta-usaldus.d?id=63796312
Mõtlemisainet ka hr Oldele.

Anonymous said...

Alati kultuurne ja vaoshoitud noorhärra Kirill Tsukavin ei ole vist kunagi olnud patsaan. Ta mängib just sellises tempos, mis vastase kindlaks võitmiseks vajalikuks osutub, ning sobiks seetõttu neile domineeriva jalgpallihuviga patsaanidele elavaks eeskujuks. Probleem on pigem selles, et EMV korraldamisel nii täiskasvanutele kui ka lastele ei tohiks turniiri formaadi abil taseme erosiooni soodustada.
Kuni 12 a Eesti meistrivõistlusi ei korraldata ju ainult K.Tsukavini välismaale delegeerimise legitimiseerimiseks ega ka rüblikute ajaveetmisürituseks. Kuldne kesktee on kusagil vahepeal, selles vanuses tuleb soodustada tõsist tegelemist malega, mitte teha MV turniir kuidagi ära, peaasi, et treenritel voorude vaheajal rüblikuid vähem kantseldada tuleks ja võistlused kaelast ära saaks. Üllataval kombel on samas vanuses tüdrukute paremiku partiid keskmiste poiste omadest tihtipeale hoopis kaalukamad. Noorte EMV tavamale turniiri formaat peaks soodustama tõsisemat lähenemist kui suvalise nädalalõputurniiri oma.

Anonymous said...

Poolmuidu ööbimine on tore küll aga vanemalt võtab see ära lisaks ka ühe tööpäeva mistõttu tulebki kuluks umbes 100 eur.
Vo peaks

Anonymous said...

"Üks lisapäev läheb klubile/lapsele/lapsevanemale maksma vähemalt 25 eurot inimese kohta"

Vaata imet, ühe märkuse peale langes hind 100 eurolt 25 euro peale. :-)
Aga Põlvas ja muudes maakohtades, kus on soodsaid ööbimisvõimalusi ja mõistliku hinnaga toitlustusasutusi, saab ikka veelgi odavamalt hakkama.
Käiakse ka poes ja lapsevanemad/treenerid teevad ööbimiskoha kööginurgas ise ka vahel veidi süüa. Tulemus on enamasti maitsvam ja seeditavam kui esimeses ettejuhtuvas söögikohas. Me ei pea ju võtma hotelli "Pesa" sviidi hinnakirja keskmise osaleja kulude hinnagu aluseks.
Paraku juhul, kui Tallinnas sugulaste-tuttavate juures ööbimise võimalusi ei ole, on elamise mõttes kõige kallimaks kohaks Tallinn.

Anonymous said...

Jätkan vo saaks MV tähtsust tõsta sel moel et 8-18 aastaste mv saaks osaleda ainult ühtedel MV.
Sel juhul oleks õigustatud 1-2 vooru päevas ja motivatsioon oleks suurem hästi omavanustes esineda. Lisaks soodustaks see pisut vanemate male juures püsimist ning seetõttu tõuseks male üldine tase. Lihtsalt tippude kasvatamine ei vii perspektiivis edasi. Kandepind jääb kitsaks.
Kui iga 3-4 aasta tagant tuleb ka meistri materjal (Ladva, Chukavin) jäävad MKd olemata ning kellele siis malet vaja on.Tippudele või 1800 stele 15-16 aastaselt loobunutele kuna nende vanusegrupis domineerivad nooremad?

Anonymous said...

Vanemate teenimata jäänud 75 eurost.

Enamus 12 aastaseid käib EMV-l ja nädalalõputurniiridel juba ilma vanemateta, vaid hoopis grupis koos oma klubi treeneriga.

Kommentaarile vastaja ei peaks asju vaatama ainult oma pere tarbimisstandardist ja elulaadist lähtuvalt vaid veidi laiemalt.

Anonymous said...

100 euro jutt oli ikka perekonna kohta mitte iga isiku kohta. Tasuks ikka läbi läbi lugeda.

Anonymous said...

Jätkan vo saaks MV tähtsust tõsta sel moel et 8-18 aastaste mv saaks osaleda ainult ühtedel MV.


Soomes on nii, aga see on juba suurem põhimõtteline muudatus, mis võib tuua kaasa ka omi soovimatuid tagajärgi. Enne sellise muudatuse sisseviimist tuleks asju ikka väga põhjalikult kaaluda. Aga see probleem, et meie turniiride ja noorte MV süsteem teravdab püramiidi tippu ja sööb kitsamaks püramiidi alust, on arvestatav probleem. Võib olla peaks noorte EMV muutmise asemel korraldama rohkem selliseid turniire, kus hiljem alustanud ning aeglasema arenguga maletajad saaksid ka silma paista. Võistlusklassid mitte vanuseastmete kaupa, vaid näiteks reitinguvahemike kaupa.
Praegu kipuvad tõesti varaalustanud tipud keskmikke ja hiljem alustanuid välja sööma.

Anonymous said...

Noored peaks kindlasti mängima reitinguvahemike kaupa. NL ajal olid teatavasti järgud ja toimusid järguturniirid, kus enamvähem sama tase ja sai tõusta-langeda järgmisele tasemele.

Anonymous said...

Venemaal käivad asjad nii. Moskva oblasti kuni 8-aastaste (2004 ja nooremad) meistrivõistlustel märtsi alguses mängitakse 6 päevaga! 9 vooru 1 tund kummalegi partii lõpuni. Sellel turniiril selguvad edasipääsejad Venemaa meistrivõistluste finaali. Osavõtumaks 500 rubla (12 eur) ja auhinnad on nii poiste kui tüdrukute turniiril 1.koht 10000 rubla (240 eur)2.7500 RUB ja 3.5000 RUB. Elamine maksab üle 1000 rubla ehk umbes 25 eurot päevas. Ei ole just odav, sest nii väikesed ei reisi ainult treeneriga. Venelased suudavadki MMidel ja EMidel 9 kuni 11 vooru mängida ilma, et ära väsiks. Eesti paratamatus on see, et meil pole finaalis näiteks nii palju tüdrukuidki ükskõik, mis vanuseklassis, et 9 vooru mängida, eelvõistlusest rääkimata.

Anonymous said...

> Moskva oblasti kuni 8-aastaste
> (2004 ja nooremad)
> meistrivõistlustel märtsi
> alguses mängitakse 6 päevaga!
> 9 vooru 1 tund kummalegi partii
> lõpuni.

Seega 1-2 vooru päevas, mitte kolm vooru päevas. Aga jah, konkurentsi on meile rohkem tarvis.

Anonymous said...

Eesti paratamatus on see, et meil pole finaalis näiteks nii palju tüdrukuidki ükskõik, mis vanuseklassis, et 9 vooru mängida, eelvõistlusest rääkimata.
---

kas see oleks väga kole lahendus kui tüdrukud mängiksid koos poistega. selles vanuseklassis vist nii suure tasemevahesid pole et see segavaks osutuks.

Anonymous said...

> Eesti paratamatus on see, et
> meil pole finaalis näiteks nii
> palju tüdrukuidki ükskõik, mis
> vanuseklassis, et 9 vooru
> mängida, eelvõistlusest
> rääkimata.

Tüdrukuid ikka on, eriti pareguse süsteemi korral, kus vanemates vanuseklassides saavad ka nooremad Eesti MV-l võistelda. Probleem on pigem selles, miks nii paljud tüdrukud ja poisid jätavad male varakult maha? Üheks põhjuseks tüdrukute puhul on võib olla see, et me ei oska korraldada selliseid turniire, mis tüdrukutele hinge lähevad. Tatjana Fomina oskab, tema korraldatud Maaja Ranniku karikatrurniiridel on tüdrukuid oi kui palju, sest seal on väike kultuuriprogramm, sest seal on meeldejäävad auhinnad karikate näol, mõni aasta käib ta lastega Metsakalmistul maletajate haudadel ja on neile teel peal vahvaks giidiks. Aga need tüdrukud kaovad ära siis, kui nad puutuvad kokku maleturniiride proosaga (auhinnaks diplom, Olde käepigistus ja vahel mingi elektrooniline vms pisinänn parimale tüdrukule). Tüdrukud lähevad ära siis, kui ilmneb, et juhul kui kohal on mõni noorem ja kiiremini arenenu või varemalustanu, siis pole neil eriti lootustki selle ainsa tüdrukute lohutusauhinna peale jõuda. Need tüdrukud, kes lähevad ära, ei lähe ära mitte selle pärast, et nad on juba tüdrukutirtsudena täiesti perspektiivituteks loetud, nad lähevad ära selle pärast, et muude valdkondade turniirid ja seltsielu pakub emotsionaalselt rohkemat ja on korraldatud suurema inimliku soojusega.
Ja milline tüdruk tahab nii väga päevast päeva aastate kaupa madistada nende agressiivsete ja tihti ka ebakultuursete malerüblikutega?

Me ei oska hoida tüdrukuid male juures.

Marek Kolk said...

Soovitan täna õhtul Tartusse tulla. On keegi, kes ei ole läinud ja seda isegi pärast Teie kirutud HO käepigistust ja diplomit. Näeksite oma silmaga.

Aga muidu, huvitav miks siis kõik need ära on läinud, kes pole HO-d oma silmaga näinudki (mõtlen eelkõige Tallinnast väljaspool olevat kontingenti). Ja mida siis kõrgemal tasemel oodata on? Seda, et kõik lasevad karjapoissi teha ja meeleolu on trullallaa ja trallalla? Et niikui Tuuli või Triin või nüüd juba ka Mai on turniiril, siis on pidu läbi, ainult et kuidas siis olema peab?

"Me ei oska hoida tüdrukuid male juures."

Aga kas nii vägisi on üldse vaja kedagi kuskil hoida? Kui ikka endal soovi ei ole, siis mida siin teha?

Treeneri isiksus on ilmselt siin ilmselt suurima kaaluga ja mõned üksikud suudavad enda ümber vastava õhkkonna luua, aga neid on väga vähe.

Anonymous said...

> Eesti paratamatus on see, et
> meil pole finaalis näiteks nii
> palju tüdrukuidki ükskõik, mis
> vanuseklassis, et 9 vooru
> mängida, eelvõistlusest
> rääkimata.

Praegu ikka veel osades vanuseklassides on. Aga kui lubada igal noormaletajal EMV-l võistelda ainult ühes vanuseklassis, siis ei ole selge, mis juhtuma hakkab. Mõnes vanuseklassis on paar kõva tüdrukut (näiteks Mai Narva ja
Anna Sagadijeva) mõni teine vanuseklass on üsna tühi. Kui lubada igaühel võistelda ainult ühes vanuseklassis, siis võib tekkida olukord, kus üks tugev tasalültab teise ja mujal on päris tüma maa. Praegu saavad tiilid mõistlikult jagatud. Mõni noorem võidab 16. aastaste vanuseklassi, mõni teine 14. aastaste vanuseklassi, kolmas tuleb kahes-kolmes vanuseklassis teiseks, igaüks saab midagi ja näeb ees ka teatavaid arenguvõimalusi. Käegalöömine tuleb siis, kui arenguvõimalusi enam ei näe.

Anonymous said...

Marek, mis Sa neil kõrvalistel teemadel niisama jaurad, kirjuta parem, mis probleemid reitinguarvestuse tulevikuga on!

Sina said süsteemi väljatöötamisega ja töös hoidmisega edukalt hakkama; kui Sul on tüdimus rutiinsest tööst, siis leia Tartu kandist mõni tubli malehuviline, kes oleks valmis ka sellist iganädalast või igakuist tööd tegema ja õpeta ta välja. Kui arvutussüsteemiga tekivad aga tõsisemad probleemid või vajadus praegust asja edasi arendada,
siis arvan, et siis saad palgalise eksperdi-konsultandina oma senist tööhobust edasi aretada.
Kui Sina ei kirjuta, mis värk on, siis maleavalikkus infot ei saa. Elame juba varsti kaks kuud nagu kotis.

Anonymous said...

Ega jah, juhatuse protokollidest selliste pseudoprobleemide kohta lugeda ole nagu maletajate reitingud.

Kristjan Sander said...

Kaarel Nestor küsis:

et kui viidaks siis "õiguspäraselt" läbi (ma ei tea, mida sa tegelikult selle all mõtled), et siis Oldet enam tagasi ei valita?

Selle all mõtlen ma seadusele ja põhikirjale vastavat läbiviimist.

Oma kommentaaris ma ütlesin juba, et ma ei väida, et vahekord tingimata vastupidine olema peaks. Lihtsalt praeguse asjakäigu juures ei ole mõtet puhuda juttu mingist suurest demokraatlikust enamusest.

ma ei tea, milline alaliit tahaks vastuvõtta juba loomisest saati rahulolematuid klubisid?

Esiteks, nagu sa väga hästi tead, käib jutt nii õigusvastasest väljaarvamisest kui mittevastuvõtmisest. Teiseks on alaliit üleriigiline vastava ala organisatsioonide ühendus ning sellisena ei käi sellesse astumine kellegi suva järgi. Palun mõtle teinekord enne kui kirjutad.

Anonymous said...

Jälle jutuks HO teema. KS ei saa kohe mitte kuidagi ...

Täna AK-s näidati, kuidas Tartu Ülikooli korvpallimeeskonna peatreener Visnapuu "minema peksti" ja funktsinäridel palgad alla tõmmati.

Tegelik põhjus - fännid polnud tulemustega rahul ja korraldavad "streigi", politseilt luba olemas. Tänu fännide tegutsemisele "hakkasidki pead lendama".

Tõmmakem paralleele EML-ga, KS ka Tartu Ülikoolis, kogemusi küllaga.
Vaja "tänavale tulla", aga mitte vaadeldajas "tuututada"!

Probleem aga selles, et ei saaks kokku vist kümmetki "fänni".

Seniks aga edu EML-le, HO-le ja tõsistele maletöö tegijatele!

Kristjan Sander said...

Ma ei oleks seda kommenteerinud, kui mult poleks otseselt küsitud. Rohkem üldkoosolekute küsimust siin teemas ei puuduta.

Loodame siis, et "tõsise maletöö tegijad" saavad lõpuks jälle reitingutabeli tööle ja Eesti MV tuleb ka tõsisem ja malelisem kui eelmisel aastal.

Anonymous said...

Läti noorte meistrivõistlused toimuvad kõik ühel ajal, st kui sa oled 10aastane poiss, siis sa mängidki kuni 10-aastaste turniiril ja pääsed sealt tiitlivõistlustele.
Kui ühel aastal oli Läti kuni 18-aastaste neidude seas 3 maletajat, siis mängisid turniirisüsteemis 2 ringi ja jagasid selle järgi oma medalid ning kogu lugu.
Leedus on kuni 16 ja 18 ühel ajal ning nooremad vanusegrupid teisel ajal ehk noorematel on võimalus mängida kõvematega.
Eesti 2012.a. kuni 18-aastaste finaalis mängivad 8-aastane Timošin ja 9-aastane Chukavin! Nemad saavad osaleda viiel Eesti meistrivõistlusel ja see on väga tore.

Anonymous said...

to January 24, 2012 10:48 PM

no sa võrdled ka nüüd näppu m...iga, nagu vanarahvaski tabavalt öelnud on.

Anonymous said...

Noorte EMV süsteem ei vaja väga suuri muudatusi. See, et tugevamad noored veidi vanematega jõudu katsuda suudavad, on tore. Vaevalt, et Timošinil ja Tšukavinil kuni 18-aastaste klassis juba medalilootusi on, aga las poisid mängivad. Saavad rohkem pika male kogemusi, pikka malet saab Eestis liiga harva mängida.

Probleem on tegelikult mujal. Meil on suhteliselt palju turniire vanuseastmete järgi, neile lisaks võiks olla reitinguklasside järgi ja nn järguturniire. Omasuguste ja veidi tugevamatega mängimine arendab, palju nõrgematega mängimine ei tee seda mitte.

Kristjan Sander said...

See on küll õige.