Thursday, January 12, 2012

Kalevi kiirmaleturniir.

Tervist, kallid lugejad!

On jälle kätte jõudnud uus aasta ja ka sellega kaasnev traditsiooniline Paul Kerese mälestuseks peetav kiirmaleturniir. Sarnaselt eelmise aastaga toimus ka tänavu turniir Viru hotelli avarates ruumides, kus üksteiselt mõõtu võtsid nii noored kui vanad, suurmeistrid ja isegi Maailmameister!

Jah, täpselt nii. Eelturniiril osales 1999 aasta FIDE Maailmameister Aleksander Khalifman. Suurmeistritest osales veel Fedosejev, Švõrjov, Volodin ja Westerinen. Eesti tippudest olid kohal veel Seeman ja Sepp. Aga nüüd turniirist endast.

Turniiril olin oma FIDE reitinguga saanud 36. asetuse, mis minujaoks oli veits imelik. Juhendis oli selgelt kirjas, et paarimisel kasutatakse kas FIDE reitingut või eesti kiirmale reiting -100p, ükskõik kumb kõrgem olema peaks. Viimase loogika kohaselt oleks ma pidanud umbes 15. paigutus olema, aga see selleks. Vaevalt see turniiri lõpptulemuse koha pealt midagi muutnud oleks, ise tuleb laua taga kõva mees olla.

1. ja 2. vooru partiid võib mitte kommenteerida, sest 10sekundilise aja lisandumisega oli mul nende mängude lõppedes kella peale aega vastavalt 22min ja 18min kui vastased alistusid.

Kolmandas voorus sain vastaseks Soome-Vene rahvusvahelise meistri Agopovi. Olen taga varemalt ühe korra kohtunud, paar aastat tagasi Soome klubide välkmalel, kus kaotasin. Kuigi mul olid mustad, siis ega see mu mängu väga ei mõjuta. Ütleme nii, et mängisin vastase umbes 15 käiguga üle ja siis....


Tekkis selline seis. Musta seis on täiesti võidetud - Vankri eest on rohkem kui küll materjali, 4 etturit ja selline võimas ratsu e5-l. Valgel puudub absoluutselt igasugune mäng. Ei hakka siia igavat käikudejada kirjutama, igaüks saab tervet pariid vaadata siit.

Igastahes jõudsime sellisesse seisu -


Mustal on endiselt täiesti võidetud, lihtsalt seis on natuke lihtsustunud.

Siin jätkus partii järgmiselt - 51. Vxa7 Kf5 52. Va5 Tollel hetkel oli mõlemal juba arvestatav ajapuudus ja ma jätkasin oma plaani f4 ettur maha võtta. 52...Rd5+ 53. Kf3 Rxf4 54. c4 Pärast seda käiku olin ma täiesti shokis. Millegipärast mu pea arvas, et ainuke moodus etturit võtta on vankriga ja see ei ole väga ohtlik. Käik c4 aga muudab järsult valge muidu mõttetu etturi vabaetturiks...Mida teha? 30 sekundit kellal ja tuleb mingi otsus vastu võtta. Loogiliselt peaks olema kaks mõtet - Kas mängida e5 cxb5 Rd5 Va6-b6 peale lihtsalt ettur ära võtta ja loota 5 vabaetturi peale või hakata kartma ja kuningaga kaitsesse joosta?

Laua taga mul millegipärast esimest mõtet ei eksisteerinud. Võib-olla shokk käigust c4 oli nii suur ja ei suutnud enam ajapuuduses selle peale tulla. Igastahes jah, mina valisin teise variandi, jooksin kuningaga tagasi, andsin etturid ära ja mäng lõppes viigiga. Kahju, sest kui pärast arvutiga vaatasin, siis ratsu kahing valge etturi vastu tagaks täpse mängu korral ikkagi mustale võidu. 5 etturit on valge majesteedile ja üksikule kahurile liiga palju.

Pärast seda mängu suutsin 4. voorus halvemast seisust Olavi vastu taktikaga viguri võita, aga rohkemaks suuteline polnud. Viimane päev hävisin masendavalt kõik mängud ja lõpetasin turniiri poolte puntkide peale.

Võib öelda, et oleks natuke rohkem õnne olnud, oleks võinud ka kõrgemate kohtade eest võidelda, aga kahjuks sai kütus otsustavatel hetkedel otsa.

Kui nüüd turniiri korralduse pealt rääkida, siis mina isiklikult küll end sellest häirida ei lasknud, et esimesel päeval ainult 4 vooru mängiti ja voorud viibisid päris kaua. Kõike võib juhtuda, eksimine on inimlik. Ma olen kindel, et Askold tegi arvuti taga oma parima ja varem pole minu arust temaga mingeid probleeme ju olnud? Pigem mängis siin rolli tema vana arvuti. Siit ka idee, et kui EMTÜ lahkelt noortele nutitelefone jagab jne, siis võiks ju turniiride jaoks osta korraliku läptopi ja printeri, mis alati kindlasti töötavad?

Turniiriga võib 100% rahule jääda, meeldiv avalöök uuele aastale ja sarjale, mis see aasta üllatas veelgi paremate auhindadega.


Kohtumiseni Laagris, mis see aasta pidavat toimuma kahepäevasena(kiirmale ja välk) nagu Tartu turniiridki.

Sass.

12 comments:

Anonymous said...

isegi kolme seotud vabaetturi takistamine võib vankri ja kuningaga raskeks osutuda, viiest rääkimata.

sass. said...

olen kursis, seda enam hämmastavam on fakt, et mul isegi kasvõi korraks see idee ei välgatanud.

Anonymous said...

Miks EMTÜ on määranud Kalevi Kerese-turniiri peakohtunikuks litsentsita kohtuniku???

S.K. Juhendis oli selgelt kirjas, et paarimisel kasutatakse kas FIDE reitingut või eesti kiirmale reiting -100p, ükskõik kumb kõrgem olema peaks. Viimase loogika kohaselt oleks ma pidanud umbes 15. paigutus olema, aga see selleks.

LV: Selle, mis juhtus valikturniiril, võiks paigutada kohtuniku õudusunenägude rubriiki...

LV: Ükskõik, kellest asjad sõltusid või kes konkreetselt süüdi oli, peab kõige turniiril toimuva eest vastutama peakohtunik. Pean pealegi tunnistama, et ega ma päris rahulikuks jääda ei suutnud,...

Kui võistluse peakohtunikuks on EMTÜ määranud litsentsita kohtuniku, ei saagi asjad teisiti kulgeda!

Kristjan Sander said...

Keda anonüüm litsentsita kohtuniku all silmas peab?

Anonymous said...

Millest sa räägid anonüüm???
Tutvu kohtunike registriga aadressil http://www.maleliit.ee/reitingud/elo/kohtunikud/index.php?act=0

Anonymous said...

Selle kohtunikeregistri järgi ongi meil üldse ainult 15 kehtiva litsantsiga kohtunikku terve Eesti peale kokku. Ja siis on veel 30 kohtunikku, kelle litsents aegus 2011. aastal ja kuna vahepeal litsentsi pikendamiseks koolitusi ja eksameid pole toimunud, siis peavad need 30 inimest nüüd kohtunikuameti mingi muu elukutse vastu välja vahetama, kasvõi sulgpallikohtunikuks ümber õppima. Kalevi turniiril olid määruste täitmist jälgimas ja korraldusi jagamas litsentsi poolest vägagi pädevad kohtunikud, aga tehniliste viperuste vastu pole kaitstud ka mitte kõige kõrgema kvalifikatsiooniga seadusesilmad. Igatahes edu kõikide võistluste korraldajatele ja kohtunikulitsentsi olemasolu ülimaks pidavatele asjapulkadele jõudu kohtunikekoolituste korraldamisel!

Anonymous said...

Kristjan Sander said...
Keda anonüüm litsentsita kohtuniku all silmas peab?

Turniiril oligi 2 kohtunikku.

Elmaste Gert C 01.12. 2011
IA Vahesaar Lembit C 06.08. 2013

Kumb litsentsita on, võib KS ise arvata.

Miks aga litsentsita kohtunik pandi MALEEKSPERDI ees peakohtunikuks??? Üks on poliitik, teine mitte.
Poliitika on ka EMTÜ tegevuses võimu võtnud, meeldib see teile või mitte, mulle igatahes mitte!

Anonymous said...

...30 inimest nüüd kohtunikuameti mingi muu elukutse vastu välja vahetama.

Kohtuniku amet on hobi, mitte elukutse.
Sooritage eksameid, tõstke kvalifikatsiooni ja ärge keerake turniire p...
Seekord see nii oli, kes vaidleb vastu!
Kuidas aru saada - LV: Selle, mis juhtus valikturniiril, võiks paigutada kohtuniku õudusunenägude rubriiki...

Anonymous said...

peakohtunik oli ikka Vahesaar mu teada. ja kohtunikke oli ikka rohkem kui 2. ise üleüldse kohal olid anonymous või pritsid niisama sappi?

Kaarel Nestor said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

To Anonymous said...
January 13, 2012 7:35 PM
Mis mõttes? Peakohtunik oli ikka L. Vahesaar või sa suudad tuua siia ühe tõestatava fakti selle kohta, et mingit moodi oli teistpidi?

Anonymous said...

LV: ... konkreetselt süüdi oli, peab kõige turniiril toimuva eest vastutama peakohtunik.

Kui L.Vahesaar olnuks peakohtunik, siis poleks jamasid olnud. Samuti poleks ta kirjutanud ülaltoodud lauset kohtunike blogis.