Wednesday, January 4, 2012

Vassili kalastamise eripära

Käimas on kaks väga huvitavat turniiri.
Donostia malefestivali raames toimub maailmas ainulaadne San Sebastiani playoff turniir, kus osalejad mängivad 2 partiid samaaegselt. Kui seis jääb 1-1, mängitakse sama süsteemiga kiirmalet, välkmalet ja lõpuks armageddon (kui soovite surmavälk, välksurm, äkksurm vms). Nende reeglitega saab armageddonis loosi võitnud mängija valida, kas mängib samaaegselt 2 partiid mustadega või valgetega. Valgete malendite juhil on mõlemas mängus 6 minutit musta 5 vastu, aga ta peab skoorima vähemalt 1,5 punkti.
Poolfinaali on jõudnud ukrainlased Moiseenko ja Volokitin, kuubakas Dominguez ning tšehh Laznicka. Nimekamatest mängijatest on välja kukkunud Mamedjarov, Gašimov, Bacrot, Ponomariov. Eks näis kas nn Baski süsteem kogub laialdasemalt populaarsust. Isiklikult arvan, et väärib proovimist. Link http://www.donostiachess.com/

Reggio Emilia (54-s Torneo di Capodanno) turniir Itaalias võiks tuttav olla igale Eesti malesõbrale. Nimelt võitis selle superturniiri 1989 a. ei keegi muu kui Jaan Ehlvest. Koguni punktiga jäi maha Vassili Ivantšuk ja pooleteist punktiga Anatoli Karpov. Jaan ise kirjutab: "Pidin uue aasta esimesel päeval mustadega Karpovi vastu mängima. Karpov pidi kindlasti võitma, et turniiri esikoha pärast võidelda. Partii lõppes ainult 16 käigu järel viigiga. Sõbrad Ulf Andersson ja Nick de Firmian olid väga üllatunud, sest pidutsesime hommikuni."
Vahepeal oli turniir varjusurmas, aga viimastel aastatel on taas jõutud superturniiri seisusse.
Osalejaid 6
Vassili Ivantšuk
Aleksander Morozevitš
Hikaru Nakamura
Nikita Vitiugov
Fabiano Caruana
Anish Giri


Taas mängitakse Bilbao ehk jalgpalli punktisüsteemiga (kaotus 0, viik 1, võit 3 p). Kas teile ei tundu, et hunnik lollusi on Hispaaniast malesse tulnud? Aastaid on maletajaid Hispaaniasse tõmmanud nagu moslemeid Mekasse. Suvalisel kiirturniiril on auhind 1000 eurot või rohkem. Kust see raha tuleb? Innovatiivsed ideed toovad sponsoreid või tuleb raha sealt, kust Kreekalgi?

Praegune asjade seis on selline
1 15.0 GM Hikaru Nakamura USA 2758
2 11.0 GM Alexander Morozevich RUS 2762
3 9.0 GM Anish Giri NED 2714
4-5 8.0 GM Vassily Ivanchuk UKR 2775
GM Fabiano Caruana ITA 2727
6 5.0 GM Nikita Vitiugov RUS 2729


Ok pealkirjast, miks Ivantšukil nii vähe punkte on? Jah, sest ta on viimased 3 partiid koledal kombel tappa saanud. Paljud on nimetanud teda maailma geniaalsemaks, parima malest arusaamisega mängijaks jne. Kahjuks just selliste kaotusseeriate tõttu pole ta maailma parim. Kui ühes partiis läheb midagi viltu, siis võib järgneda täielik krahh. Meenub Sao Paulo/Bilbao turniir, mida ta oli pika puuga võitmas, aga suutis samuti 3 partiid järjest kaotada. Tõsi, seal aitas kaasa ka brasiillaste tillukene röövimisaktsioon. http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=7579
Esikoha saatuse otsustas arvatavasti järgnev seis. Sel momendil olid Nakamura ja Ivantšuk 8p liidrid, Morozevitšil 7p. Järkjärgult on Vasja mustadega vastase üle mänginud, aga ajapuuduses eksib rängalt.

Nakamura - Ivantšuk


must pani 37...Lg3+ tuld ja lasi valge kuninga mativõrgust välja. Järgnes 38. Kf1 ja kuigi arvuti variandid lõppevad viigiga, orienteerus Naka segadustes paremini ja võitis. Õige jätk oli 37...Rg4! Järgnev variant võib tunduda pikk, aga tegelikult on vaja lihtsalt ideest aru saada. Mati panemisel ei pea alati tuld panema, vahel piisab ka kuninga ära lõikamisest. Kõik valge kaitsekäigud on ainukesed. 38. Le2 Rh4! 39. Rd2 Lg3+! (õige aeg, Kf1 järgneb nüüd Rh2+) 40. Kh1 Rf3! 41. Rf3 ef 42. Le8+ Kh7 43. Vc2 f2 44. Vf2 Rf2+ 45. Of2 Lf2 ja mustal on täiesti võidetud 2 enametturiga lipulõppmäng.
Järgmises voorus mängiti partii
Giri - Ivantšuk


Seis Ivantšuki 12-nda käigu järel. Must on läbi... Etturistruktuur on täiesti kohutav ja lisaks pole musta vigureid võimalik normaalsetele väljadele paigutada. Giri võitis partii hea tehnikaga möödaminnes. Üks tähelepanek Vasja kohta. Alati hakkab ta kehvades seisudes kiiresti mängima, justkui poisike üritaks ennast õigustada. Kõik peabki nii olema, nii ma tahtsingi! Ainult, et neid poisikesi ei saa nii lihtsalt bluffida, tegemist on 2700+ mängumeestega.

Viimane diagramm räägib enda eest ise.
Vitiugov - Ivantšuk

Musta seis on täiesti OK.
Vassili lõi siin 30...Rc4?? ja andis pärast elementaarset 31. Rc4 alla, sest on vigurist ilma.
Link kodulehel http://www.ippogrifoscacchi.it/tornei_capodanno/54/tabellone.htm
Praegu käivad 8. vooru partiid. Nakamura - Morozevitš on väga huvitav etturikahinguga prantsuse kaitse. Kamsky pani USA MV-del samas variandis Akobianile hirmsa paugu. Giri - Vitiugov on huvitav. Ivantšuk mängis valgetega Caruana vastu avangut taaskord kentsakalt. San Sebastiani poolfinaalid on samuti hoos.

Hääd Seda Aastat!
Meelis

33 comments:

Kristjan Sander said...

Lisaks sellele, et alati ei pea tuld panema ja pisab kuninga äralõikamisest, kipub ka nii olema, et üksik lipp matti ei tee ja nuppe juurde tuua on ikka hea asi.

Anonymous said...

Ja Reggio Emilia naisteturniiri pika puuga troonivast Sopiko Guramishvilist ei ühtegi sõna? ChessBases tema pilt lausa esileheküljel. Kas Meelis hakkab vanaks jääma?

Anonymous said...

On küll ilus tüdruk, kahjuks tema loominguga pole jõudnud tutvuda. Vanaks hakkan ka jääma. Kõik õige. Kui Niki viitsib, siis äkki lisab tema pildi siia juurde :D

Meelis said...

Meelis

Anonymous said...

Ivantšuk mängis valgetega Caruana vastu "äraandmist" vt.

http://www.ippogrifoscacchi.it/tornei_capodanno/54/08/live.htm

Kas sellise tasemega turniiril võib ikka lolli mängida?
Või lõi Nakamura ta nii "nokki" et selle mehe "laul on lauldud".
Tabel: http://www.ippogrifoscacchi.it/tornei_capodanno/54/tabellone.htm

Anonymous said...

Moro tegi mustadega Nakamurale ära ja Giri on võitmas Vitjugovi.
Ülipõnev turniir!

nikitheone said...

Ja Reggio Emilia naisteturniiri pika puuga troonivast Sopiko Guramishvilist ei ühtegi sõna? ChessBases tema pilt lausa esileheküljel. Kas Meelis hakkab vanaks jääma?

Inimesed kirjutavad sellest, mis nad tahavad. Ootame alati lugejakirju

Anonymous said...

Niki pidi ju pildi lisama?

Anonymous said...

kuidas Vaadeldaja aasta paremate hääletamine edeneb? Ons hääletajaid sama palju nagu rahvaloendusel?

Tuuli said...

Ma arvan, et hästi edeneb. Hääletajaid ikka on, aga rahvaloendusega kindlasti võrrelda ei saa.

Anonymous said...

Mitme partii mängimine samaaegselt pole sugugi baskide idee. See on hoopis David Bronsteini vana idee. Nad mängisid isegi Taliga sellist matši.

Anonymous said...

Paluks ka pilte sellest tšikist! Kena ta on!

Anonymous said...

Tänud! Äkki on mõni turniir ka mängitud? Kunagi mängisin samamoodi Aroniani vastu bughouse (kahte lauda) 3 minutiga mõlemal kellal. Täiesti lootusetu, sain haledalt tappa.
Meelis

Anonymous said...

Mis jama see on,et Pilistvere turna reitinguid pole,äkki jäi arvutajal vahele?

Anonymous said...

reitinguarvestuseks see turniir ikka saadeti?

Anonymous said...

Mustamäe Laste Loomingu Maja noorteturniiri pole kah arvesse võetud. Kogu see segadus reitinguarvestuse ümber kipub aina suuremaks minema. Marekit ei tahaks siin küll süüdistada; mehed, katsuge ikka see litsentside ja nende tasude ja reitingute asi normaalseks ajada. Sõdimiseks ja käkikeeramiseks valige muud valdkonnad.

Anonymous said...

Male eripära, puust nuppude liigutamise tagajärjel võib jääda puupeaks!
Oma raha loetakse hoolega ja tasuta liigutust ei olda valmis tegema. Seletagu keegi "tark", miks peab reitinguarvestust tasuta pidama?
Võistluste korraldamise käigus ju reitinguid kasutatakse, nii et korraldajad, ajage asi korda!

Anonymous said...

Bronstein on mänginud sama süsteemiga mitu matši:

1978 vastaseks Vaganjan +1 -1 =2
1982 Tal +2 -4 =2
1983 Suetin +2 -1 =2
Skoor Bronsteini seisukohalt.

Samuti toimus 1990. aastal "Volmac" turniir Rotterdamis. 32 osalejat. Hollandi paremik (miinus Timman ja Sosonko) ja Bronstein.
Samuti knock-out. Ainult, et korraga mängiti 6 partiid.

Bronstein turniiri ei võitnud. Ta kaotas Piket-le. Äkki Piket võitiski. Kahjuks info puudub ja otsing ei anna samuti kohest vastust.

Üks partii kah sealt http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1493253

Nii, et baskid võtsid lihtsalt vana idee üle. Ja kaks partiid korraga on veel vähe.

Anonymous said...

Milleks üldse mingi reitingute jama kogu aeg käib? Mängige malet ja tundke rõõmu sellest mängust, selmet vaielda ja vaeste klubide arvelt oma kukrut täita. Aastakümneid oli ainult üks reiting ja see oli pikamale reiting. Vaadake kui vähe toimub pikamale turniire eestis, tuleks see kiirmale reitingute eraldi arvestamine üldse ära jätta, ei oleks mõtetut sõnelemist kogu aeg. Nüüd tuleb Eesti-Soome matš ja ikka vanade klassikaliste reitingute alusel pannakse koondised kokku, keegi ei arvesta neid kellatampijate reitinguid. Nii et mõelda tuleks selle üle.

Kristjan Sander said...

Reitingusüsteem peaks olema küll osa neist "üldkuludest", mille alaliit katab riigilt saadava toetuse arvel. Toimiv reitingusüsteem on väga otseselt seotud nii meistrivõistluste korraldamise kui üleüldse ala arendamisega. Kas see käib ainult pika ajakontrolli või ka kiir- ja välkmale kohta, on muidugi küsimus jah.

Anonymous said...

Van Wely intervjuus ütles jah, et mängis kunagi 6 partiid korraga, aga turniiri nime vist ei maininud. Selge, et pole just kõige keerulisem idee. Baskid järelikult ühendasid 2 mõtet ja said üsna huvitava turniiri. Bronstein + Volmac =Baskid
Sellist asja mängiks ise hea meelega, aga see bilbao/jalgpalli skoor on muidugi jama.

Meelis

Kristjan Sander said...

Miks sulle jalgpalliskoor ei meeldi?

Anonymous said...

Korraldajatele/sponsoritele idee.

Kui Tallinnas mingi kultuurisündmus toimub a la Vanalinna Päevad, siis organiseerige selline matš vabas õhus. Nt Meelis Kanep ja Kaido Külaots mängivad neljal laual korraga.

Rahvale oleks kindlasti põnev. Ma pakun, et ka suurmeistritele endile.

Anonymous said...

Bilbao süsteemi edasiarendus on, et viik ei anna midagi.

Anonymous said...

Kas Te saaksite täita küsimustikku, mul on vaja uurimistöö "Male Eestis" valmistamiseks . Suur tänu!

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dE1jU050aGNfODJJdV9uOG1DSlVvLWc6MQ

Anonymous said...

Kulla Anaid, miks peaks keegi oma aega ohverdama selleks mida Teil vaja on?

Pange pea tööle, mis võiks panna seda küsimustikku täitma? :)

Anonymous said...

25€ igale täitjale!

Anonymous said...

Pange pea tööle, mis võiks panna seda küsimustikku täitma? :)

hea tahe näiteks?

Anonymous said...

ärge täitke, kui ei taha-see on teie valik

Anonymous said...

Küsimused on nii head, et testi lihtsalt peab nägema!!! Vutt-vutt-vutt testi täitma!!!

Anonymous said...

Kui mina selle küsitluse küsimustele vastasin, siis arvasin, et tegu on Niki üliõpilastööga ja mõtlesin juba kirjutada talle veidi õpetavas-hurjutavas stiilis kirja, milles pakuksin välja mõnede küsimuste paremad sõnastused ja aitaksin siluda ebajärtjekindlust vastusevariantide moodustamisel. Üliõpilastöö kohta oleks natuke liiga kehv, aga õpilasuurimuse kohta täitsa hea. Vastake ikka talle!

Kristjan Sander said...

Mina arvan ka, et ei ole vaja Anaidi narrida. Ei ole ilus.

Anonymous said...

Tänan!
Anaid