Monday, September 5, 2011

Vaadeldaja külastatavuse statistika

Tähelepanelikud lugejad on kindlasti märganud, et Vaadeldaja külastatavuse statistika on kõigile kättesaadav (paremal ääres alla kerides "Vaadeldaja stats"). Ometi selgus viimasel "peaaegu kõik Vaadeldaja liikmed kohal" kohtumisel, et isegi kõik kaaskirjutajad pole Vaadeldaja statistika jälgimise võimalustest teadlikud. Nii otsustasimegi, et teen väikse ülevaate külastatavusest ja huvitavamatest trendidest.

Artikkel "Vaadeldaja on tagasi", samm tõsisemate maleteemade juurde, ilmus 21. juulil 2008. aastal. Samal päeval loodi Vaadeldaja profiil StatCounterisse. Sellest päevast alates on Vaadeldaja blogi vaadatud peaaegu pool miljonit korda.

StatCounteri abil on võimalik jälgida:
  • Lehe unikaalseid külastusi, korduvaid külastusi ning külastusi kokku (Summary)


Ülal graafikul on kujutatud Vaadeldaja külastusi päevas perioodil 21.07.2008 - 05.09.2011. Väikest tõusutrendi on märgata, kuid üldjoontes on külastatavuse suurusjärk aastate jooksul samaks jäänud. Huvitavamatest trendidest võib nimetada seda, et tavaliselt on nädalavahetuseti külastatavus väiksem ning samuti on märgata külastatavuse langust rohke osalusega maleturniiride ajal, mil paljud lugejad ise malelaudade taga.

Kõige rohkem on Vaadeldaja lehel käidud 6. aprillil 2010. aastal (1610 kogukülastust). Mis toimus sel päeval? Vaadeldajas oli artikkel "Male meedias: Fomina ei saa osaleda seenioride EMil". Antud artiklil on 152 kommentaariga arutelu. Samuti olid värskelt lõppenud Eesti meistrivõistluste finaalturniirid
  • Kust Vaadeldaja lehele jõutud on (Came from
Kõige rohkem on Vaadeldaja lehele tuldud otse. Umbes paarkümmend klikki päevas tuleb ka Eesti Maleliidu viidete lehelt ning teine samapalju erinevatest otsingutest.
Populaarseim märksõna on tavaliselt Vaadeldaja, kuid otsingus on ka erinevaid nimesid. Näiteks leiab viimase päeva-paari otsingust järgmised märsõnad/nimed: Nikolai Kunitsõn, Carmen Kass, Roman Holvason, Rein Ilves, Ungari maletaja, Kultuuriministeerium.
Sellel lehel on natukene segamini Vaadeldaja enda lingid ja Vaadeldajast keskkonnast välja viivad lingid. Populaarsemateks on tavaliselt Vaadeldaja artiklite kommentaaride lehed. Näiteks viimase viie päeva klikkimise-hitid on:
176 Hits
119 Hits
22 Hits
19 Hits
18 Hits
11 Hits
10 Hits
9 Hits
9 Hits
9 Hits
  •  Milliseid pilte/faile on lähemalt vaadatud (Downloads)
 Statistika võetakse siis selle järgi, millisele pildile/failile on klikitud, et seda suuremalt näha või salvestada. Arvatavasti ei ole see päris täpne, sest juba algselt suuremalt kuvatud pilte pole mõtet suurendamiseks klikkida, kuid usun, et lugejaskonna üldist huvi see StatCounteri funktsioon siiski näitab. Viimase kolme kuu jooksul on populaarsemad allalaadimised olnud järgmised:
28 klikki
24 klikki
22 klikki
Näiteks viimase 30 tunni jooksul on ligikaudu 41% külastajatest viibinud Vaadeldaja lehel alla 5 sekundi (arvatavasti on lahkutud pärast nägemist, et uusi postitusi pole), natukene üle 34% külastajatest viibinud lehel üle tunni aja (sel juhul on muidugi teadmata, kas Vaadeldaja aken on lahti unustatud või on tõesti nii pikalt lehel loetud ja uuritud).
Peaaegu kõik külastajad on loomulikult Eestist. Üksikuid külastusi tuleb veel Soomest, Rootsist, USA-st ja teistst riikidest. Maakondadest on Vaadeldaja külastajaid viimasel päeval olnud kõige rohkem Harju-, Tartu-, Rapla, Viljandi- ja Jõgevamaal.
  • Millist lehitsejat Vaadeldaja lugejad kasutavad (Browsers)
Viimase 30 tunni populaarseimad on olnud Firefox (43%), Internet Explorer (37%), Chrome (9%) ja Opera (11%).
See on päris huvitav funktsioon, mille abil võib otsida inimeste tegevusi. Näiteks saab viimastest külastajate tegevustest (Recent Visitor Activity) vaadata mõne külastaja IP-aadressi ja siis selle IP-otsingu abil leida kõik viimase päeva-paari külastaja tegevused. Põhimõtteliselt saab tõsisema uurimisega nii umbkaudu arvata ka aktiivsemaid anonüümseid kommenteerijaid. Selleks tuleks muidugi appi võtta ka "Locate IP-address" võimalused internetiavarustest.

Võimalused sellega veel ei lõpe. Lähemalt saab iga külastaja uurida StatCounteri Vaadeldaja lehelt siit.

Statistikat tehes oli mulle üpris suureks pettumuseks see, et enamikel neist võimalustest on üpris tõsine ajaline piirang. Osasid statistikaid kuvas ainult ühe päeva kohta, mis ei võimalda tõsiseltvõetavaid analüüse teha. Eks siin taga on peidus raha-teenimise skeem ja kui me sooviks näha täpsemat statistikat pikema aja kohta, siis tuleks avada juba tasuline profiil.
Lisaks võimaldab külastatavust analüüsida ka Bloggeri enda süsteem, kuid sellega veel täpsemalt tutvuda jõudnud pole.

Ilusat õhtu jätku!


2 comments:

Simo Runnel said...

Minu blogi malerubriigi vaadatavus on vastupidi pikemate turniiride ajal tõusnud.

Tuuli said...

Eks see paistab loogiline, sest malehuvilised soovivad pikemate-tõsisemate võistluste kulgu jälgida ja maleblogid seda tihtipeale kajastavad.
Pikemate maleturniiride ajal (näiteks EMV finaalturniirid) tõuseb ka Vaadeldaja vaadatavus, tavaliselt. Langustrende on mõnikord olnud märgata aga lühemate turniiride ajal, nagu näiteks ühe- või kahepäevased nädalalõputurniirid.