Thursday, September 8, 2011

Eesti koolidevahelised meistrivõistlused online males

Vint.ee palus edastada järgneva info:

Toimimusaeg:01.11.2011 12:00 - 30.11.2011 12:00
Kirjeldus:Esimest korda Eestis, korraldavad Eesti Mõttespordi Liit, Eesti Maleliit ja Eesti mõttespordi portaal Vint.ee koolidevahelised ONLINE meistrivõistlused males!

Turniirid toimuvad ajakontrolliga 10+2, šveitsi süsteemis. Maksimaalne voorude arv on 7. Seega on ühe turniiri maksimaalne kestus 2,5h.
Turniiridel kasutatakse Vint.ee turniiride süsteemi, kus võrdsete punktide korral läheb arvesse progresseeruv koefitsient ning võrdse koefitsiendi puhul kasutaja Vint.ee male reiting).

Orienteeruv ajakava:
September 2011 - Koolide teavitamine turniirist.
Oktoober 2011 - Koolid selgitavad välja huviliste arvu ning teavitavad sellest Eesti Mõttespordi Liitu.
November 2011 - Alagruppide loosimine ning turniiride toimumine.
Turniirid toimuvad koolipäeva teisel poolel (algusega 14.00 - 15.00). Seega on koolidele palve vabastada kooli arvutiklass turniiri ajaks võistlejatele.
Turniiri täpsem formaat (alagruppide arv) selgub pärast osalejate arvu selgumist.

Koolide omavahelises võrdluses läheb arvesse viie parima õpilase tulemus turniiril. Seega on koolidel soovitatav vähemalt 5 õpilast võistlema panna.
Parimat kooli autasustatakse karikaga.

Kõik küsimused on oodatud mottespordiliit@gmail.com, Vint.ee ürituste kalendris (http://www.vint.ee/yrituse-detailid/?event=152), või telefonil +3725268922 (Marten Meikop)

PS! Kevadel (Märtsis) on plaanis sarnane turniir korraldada ka Vene Kabes
Toimumiskoht:Turniirid toimuvad Vint.ee keskkonnas.
Turniirile pääsemiseks tuleb minna www.vint.ee/turniirid/ lehele ning valida vastav turniir.

Segaduste vältimiseks soovitame õpilastel enne turniiri Vint.ee keskkonnaga tutvuda!

Toimumise ajaks peab kool määrama vastutaja (direktor, huvijuht, mõni õpetaja), kes turniiri ajal füüsiliselt arvutiklassis on ning kontrollib, et ei kasutataks kõrvalist abi.
Registreerimise info:Oktoobris 2011 peavad koolid välja selgitama huvilised omas koolis ning saatma osalejate nimekirja mottespordiliit@gmail.com.

NB! Iga kool peab andma teada Õpilase nime, klassi ning VINT.EE KASUTAJANIME.
Seega on võistlejal kohustus luua endale Vint.ee kasutajakonto ning teavitada sellest oma kooli.

Novembri alguses loositakse välja alagrupid ning igat kooli teavitatakse eraldi turniiri toimumise ajast.

Osalejate arv ühes koolis ei ole piiratud. Osalejaid võib olla nii 1 kui 25. Maksimaalset arvu piirab ainult kooli arvutiklassi suurus.
Samuti ei ole piiratud õpilaste vanust: kooli võivad esindada nii 1. kui 12. klassi õpilased.

Järgmine nädal saadetakse info 560 koolile. Kui kellegil on mingeid ettepanekuid/arvamusi siis võib siin kommenteerida.

42 comments:

nikitheone said...

Võiks olla teada mis on auhinnad.
2,5h turniiri peale tundub päris palju minu arust ka.

Anonymous said...

kui peaks juhtuma, et kõik 560 kooli panevad 5 võistlejat välja siis on kindel et vint.ee kokku ei jookse kui 2500+ mängijat korraga turniiri mängima hakkavad? :)

Anonymous said...

10+2 pannakse Fritzuga kinni turniirid.

T6nn said...

Väga lahe ettevõtmine! aga jah, kontroll võiks kuidagi reguleeritud olla kuigi seda suhteliselt raske korraldada, sest väiksemates koolides on õpetajad natuke järeleandlikumad. Ajakontroll võiks olla pigem 10+0 või 5+2. Internetis saab natuke kiiremini neid nuppe liigutada.

Eesti Mõttespordi Liit said...
This comment has been removed by the author.
Eesti Mõttespordi Liit said...

Tere,

Eelmisel aastal korraldasin viie Lõuna-Eesti suurima kooli vahel kohtumise kabes ja males.
Iga kool pani ühe õpetaja / huvijuhi turniiri ajaks arvutiklassi toimuvat kontrollima ning petmisega probleeme ei olnud.
Kes tahab petta, leiab selleks alati võimaluse. Tegemist on pilootprojektiga. Kui tekivad probleemid, korraldame järgmisel aasta turniiri, kus finaal (5 parimat kooli) toimub malemajas laua taga.

Males oli ajakontroll 5+2 ja 11 vooru. Tagasisidena öeldi, et ajakontroll oli liiga lühike ja voorusid liiga palju.

Ürituse eesmärgiks on eelkõige male populariseerimine noorte seas, mistõttu auhinnaks on parimale koolile karikas (rahalised auhinnad puuduvad). Sellega vähendame me ka motivatsiooni pettusega tegelemiseks.

Piirangut õpilaste arvule ühest koolist ei sea (igaüks, kes käike teab, võib proovima tulla).
Üle 50 inimese ühel turniiril ei osale. Seega, "kui tuleb" 2500 osalejat, toimub 50 eelvooru :)

Marten

Anonymous said...

Väga hea idee. Mõttespordi populariseerimine noorte hulgas on suurepärane ettevõtmine, mida ka riik igakülgselt toetada võiks / toetama peaks. Tore, et Vindi ja Eesti Mõttespordi Liidu eestvedamisel taoline algatus tehtud on, loodetavasti kogub koolides mõttespordi propageerimine sellest tuult tiibadesse.

Meikop said...

Toetuse küsimise osas on head ideed teretulnud. Noori motiveeriks kindlasti rohkem, kui väike auhind parematele välja panna oleks.

Ise olen küsinud hasartmängumaksu nõukogult ja ühelt suurelt telekommunikatsiooniettevõttelt.
Kahjuks tulutult.

Marten

Anonymous said...

Noh Kristjan Sander ja muud "aktivistid" millal te ükskord midagi sellist ära teete. Isegi kabetajad teevad male jaoks rohkem ära kui K.S ja kõik teised klähvijad kokku.

Kristjan Sander said...

Üldiselt peaks petmise vältimine olema ikkagi kohtunike rida. See tähendab siis, et igas mänguruumis peaks viibima turniiri korraldajate poolt tunnustatud kohtunik, kes ei tohiks olla sama kooli töötaja. See teeks küll ürituse ivake kallimaks, kuid ikkagi on palju odavam komandeerida kohtunikke kui osavõtjaid.

Üritus kui selline on muidugi tore.

Anonymous said...

Oh Jumal küll, miks oled Sa maletajaid KS-ga karistanud!

Anonymous said...

KSi kommentaar näitab järjekordselt et tema jaoks ei ole eesmärgi juures tähtis mitte sisu vaid vorm. Ja kui vormiliselt võib asi mitte kõige korrektsem olla, siis võib ka eesmärgi maha matta.

Marek Kolk said...

Raske isegi öelda. Ma arvan, et kohalikud kooliõpetajad tunnevad oma õpilasi ja olusi kordades paremini, kui väljast tulev kontroll.

Ideaalis näeks pigem mõlemat seal, nii õpetajat kui kohtunikku. Õpeteja probleem on see, et ei pruugi kõiki reegleid teada ja alati on väljaspool kahtlus, et ehk mängiti kokku jne.

Samas, kui mäng ei käi mõisa peale, siis on sündmus ise tähtsam kui see, mis kuluaarides toimub (kui see just asju päris pea peale ei keera).

Seega minu meelest piisab, kui panna kohalikele südamele, et
"mäng" oleks aus. Kohtunik oleks lahendus, kui võistlus toimuks ainult paaris erinevas koha, s.t. vajalike kohtunike arv on suht väike ja osalejate arv ruumis suur.

Kristjan Sander said...

Just, kohtuniku kohalviibimise mõte on muuhulgas see, et välistada eos kõikvõimalikud kahtlused. Malest vähe teadvad isikud ei pruugi ka aduda, kui oluline võib olla üheainsagi käigu etteütlemine.

Sellega ka nõus, et kui mäng mõisa peale ei käi, pole sisulist vahet. Kui peaks aga kunagi tekkima tahtmine EML liinis mingit ametlikumat võistlust niimoodi korraldada, siis ei piisa koolitöötajatest. Väga võimalik, et lahtised valikturniirid kunagi toimuvadki traadi kaudu, mitte ei pea sadat või rohkemat last kuhugi ühte ruumi kohale tooma. Suures osas Eestis on siiski oluline vahe, kas sõita Tallinna või kohalikku maakonnalinna.

Kristjan Sander said...

Üleüldse on kohtuniku roll sellisel võistlusel huvitav küsimus. Mis erilisi reeglite rikkumisi seal ikka toimuda saab? Vale käiku arvuti ei luba teha, puudutatud-käidud reegel minetab ka oma tähtsuse. Ka pika ajakontrolli juures ei ole käikude ülesmärkimine mängijate poolt enam oluline. Ühe laua taga toimuva mängu puhul seda küll nõutakse jätkuvalt olenemata elektrooniliste abivahendite kasutamisest, sest ükski turniirikorraldaja ei taha võtta endale vastutust juhtumi eest, mil tehnika töö lõpetab ja mängu käigust ühtegi märki järele ei jää, aga kui mängu toimumine ja käikude registreerimine arvuti poolt on üksüheses sõltuvuses, siis pole mu meelest mingit mõtet veel mängijatel midagi üles märkida. Ka ajaületuse registreerimine võib toimuda automaatselt.

Kasvavate probleemidena tõusevad ilmselt esile jägmised.

Esiteks, kõrvalise abi kasutamine ja üldised korrarikkumised, mille välistamine eeldab abikohtuniku pidevat kohalviibimist mänguruumis.

Teiseks, konkreetse tarkvara kasutamisega seonduv. Peab olema väga täpselt teada, kuidas on tarkvara enne mängu seadistatud: kas eelkäik (premove) on lubatud, kas toimub automaatne lipustumine või ei, mis tingimustel fikseerib tarkvara viigi (kas suudab fikseerida kõiki teoreetiliselt mittevõidetavaid seise) jne.

Kolmandaks, juhul kui tekib vajadus kohtuniku poole pöörduda, siis kuidas seda teha, kui kaks mängijat on ise paikades ja kummagiga ühes ruumis ise abikohtunik? Selleks peaks olema võimalik taotluse esitamise (näiteks ajapuuduses juhul, kui vastane ei tee mõistlikke jõupingutusi võitmaks normaalsete vahenditega) hetkel mäng peatada ja peakohtunikule nähtavaks teha.

Neljandaks, mida teha side- või elektrikatkestuse või muu kohapealse tehnilise rikke puhul? Kas lugeda see alati mängija riskiks ja seega kaotuseks? Kui asi saab normaalse aja jooksul korda, on see ilmselt ebaõiglane. Kas mängija peaks kaotama kogu rikke kõrvaldamisele kulunud mõtlemisaja? Kas see on õiglane?

Anonymous said...

Viimane KSi sõnavõtt on heaks näiteks kuidas lihtsat üritust on võimalik keeruliseks ajada. Vindil ilmselt ei jää muud üle kui üritus ära jätta.

Tõsisemalt rääkides, siis saab ilmselt ainus tegelik probleem olema kõrvalise male tarkvara kasutamine. Ja sellest tuleks ka õpetajatega enne rääkida. Ei usu küll et selle kasutamine teeks mingi algaja turniirivõitjaks.

Kristjan Sander said...

Kulla vasaku jalaga voodist väljunud anonüüm, ma ei ole kuskil öelnud, et vint.ee peaks oma ürituse ära jätma. Mine söö mett, läheb tuju ka paremaks.

Anonymous said...

Kristjan, Sa tood esile tehnilised kitsaskohad. Need on tähtsad, kuid esialgu teisejärgulised.
Tegu on lastega ja malemängu propageerimisega. Tehniliste nüanside peale jooksevad kõik minema. Lapsed vaatavad, jube keeruline, kooli IT-juht lööb põnnama ja direktor arvab, kas tasub jännata.
Kristjan, mine kooli ja lükka selline üritus käima ja siis tule oma tarkust näitama!
Kõigepealt tuleb direktor ja IT õpetaja nõusse saada, siis klassijuhatajad ja klassid läbi käia ja vastav tudvustus teha, ühesõnaga tekitada huvi ja luua positiivne hoiak. Seejärel tuleb lapsed vint.ee keskonnaga tuttavaks teha + tuhat muud pisiasja.
Ühte kohta on Jumal andnud, teisest kapaga tagasi võtnud!

Kristjan Sander said...

Ole rahulik, ma olen mitu aastat eri koolides malet õpetanud. Ma tean küll, mis asutus on kool ja mida tähendab seal malega tegelemine.

Lapsed, IT-juht ja direktor ei peagi tehniliste nüanssidega tegelema. Selleks on ürituse korraldajad. Loomulikult ei oska ükski malekauge inimene öelda, mismoodi peaks üht või teist maleüritust korraldama. Ei peagi oskama ja seda ei saagi neilt oodata. Küll aga peavad korraldajad valmis olema juhuks, kui noil malekaugetel inimestel tekivad pretensioonid. Neile tuleb anda loogilised vastused ja eelnevalt on vaja kokkuleppeid, kuidas ühel või teisel juhul toimida, peakohtunik kättesaadav ja nii edasi. Täpselt sama kehtib ka lauataguse male kohta.

Sul jäi vist kahe silma vahele, mis ma ülal ütlesin:

Sellega ka nõus, et kui mäng mõisa peale ei käi, pole sisulist vahet. Kui peaks aga kunagi tekkima tahtmine EML liinis mingit ametlikumat võistlust niimoodi korraldada, siis ei piisa koolitöötajatest. Väga võimalik, et lahtised valikturniirid kunagi toimuvadki traadi kaudu, mitte ei pea sadat või rohkemat last kuhugi ühte ruumi kohale tooma. Suures osas Eestis on siiski oluline vahe, kas sõita Tallinna või kohalikku maakonnalinna.

Selle nagu ma tahaks käesolevat üritust kuidagimoodi maha teha, mõtlesid sa ise välja, vaevumata minu kommentaare korralikult lugemagi. Mine söö mett nagu öeldud.

Anonymous said...

Siinsetest kommetnaaridest võib välja lugeda, et teised said koheselt aru, et mäng ei käi mõisa peale. Kristjan vaid mööda minnes mainib et "Kui mäng mõisa peale ei käi ..."

Samas võib nüüd arusaada, miks pole Kristjan kunagi suurelt julgenud midagi ette võtta, kuna pisiasjadesse süvenemine võtab tal hinge kinni. Ja miks ta alati teiste silmades pinde näeb aga enda palk jääb nägemata.

Kristjan Sander said...

Kole küll.

Anonymous said...

Kristjan, see on õudne!

Marek Kolk said...

jube

rullik said...

Tõesti kole lugu, kui peab mingile Anonymousele tõestama, et sa ei ole kaamel.

Marek Kolk said...

See võib veel õnnestuda, aga katsu sa kaamelile tõestada, et sa kaamel ei ole, kui tema äkki teisiti arvab :-D

Anonymous said...

Elu on lill.

Anonymous said...

Ja kuidas siis tõestada kaamelile, et sa kaamel ei ole?

Anonymous said...

Aga kuidas kaamel kaamelile tõestab, et ta kaamel ei ole?

Anonymous said...

Juba vanarahvatarkus ütleb: kuidas kaamel kaamelile, nõnda kaamel kaamelile.

Anonymous said...

Need malemängu prorammid on üsna hästi disainitavad kasutaja poolt. Kui ma disainin oma keskkonna Vindile sarnaseks, siis küll ei saa kooli kehalise õps (kes arvutiklassis passib) aru, kui ma ühe klahvivahetusega asendan Vindi keskkonna mõne disainitud Fritzu keskkonnaga, sealt saan info kätte ja seejärel hüppan Vindi keskkonda ning teen käigu. Kogu asi taandub Fritzu jt keskkondade ümberkujudamisvõistluseks. Milleks sellist potjomkinlust vaja on? Ja pealegi, selline võistlus korjaks kokku hulga algajaid noori. Viimaste hulgast enamiku jaoks on nii kiire ajakontroll ikka liiga kiire. Kui ka nende mõtted on head, peksavad meie noorprofid nende kellade pealt aja maha. Kardan, et tulemusena saame malevastase antipropaganda võistluse.

Kristjan Sander said...

Kooli arvutites tõenäoliselt Fritzu ei ole, aga isikliku arvuti kasutamise võimalus avab tõesti terve uue võimalustespektri petmiseks.

Eesti Mõttespordi Liit said...

Kõik võistlejad asuvad kooli arvutiklassis.

436-le koolile läks teele e-mail:

Tere,

Eesti Mõttespordi Liit, Eesti Maleliit ning Eesti mõttespordi portaal Vint.ee korraldavad esimest korda koolidevahelised meistrivõistlused males Interneti vahendusel.

Miks Internetis?
1) Mugavam õpilastele (turniiril osalemiseks tuleb minna ainult oma kooli arvutiklassi)
2) Kulude kokkuhoid koolidele - Õpilasi ei tule võistlustele sõidutada
3) Kulude kokkuhoid korraldajale - puuduvad kulud ruumide rentimiseks ning kohtuniku palkamiseks.

Detailse juhendiga on võimalik tutvuda siin: http://www.vint.ee/uploads/Koolidevaheline_male_2011/juhend.doc

Juhendis kaks kõige olulisemat punkti:
1) Iga kool määrab ühe isiku (direktor / huvijuht / õpetaja), kes oleks koolipoolseks kontaktiks võistluse korraldajale, juhendaks õpilasi turniirilt osavõtmise küsimustes ning füüsiliselt oleks kooli arvutiklassides kohal turniiride toimumise ajal. Kui see isik on selgunud ning kool on jõudnud selgusele, et turniirist võetakse osa, võib sellest kohe (koos isiku kontaktandmetega) teada anda : mottespordiliit@gmail.com.
2) Kõik koolid peavad teavitama soovist võistlusest osa võtta koos õpilaste nimekirjaga aadressil mottespordiliit@gmail.com kuupäevaks 28.10.2011
Iga õpilase kohta tuleb teada anda:

1)Õpilase ees- ja perenimi
2)Klass
3)Õpilase Vint.ee kasutajanimi

Viimane punkt eeldab, et huvilised on kuupäevaks 28.10 loonud endale Vint.ee keskkonnas kasutajanime ning teavitanud sellest enda kooli.

Lisan siia veel posterid, mida iga kool saab välja printida ning kooli teadete tahvlile üles panna.

A4 poster: http://www.vint.ee/uploads/Koolidevaheline_male_2011/a4_poster.pdf

A3 poster:http://www.vint.ee/uploads/Koolidevaheline_male_2011/a3_poster.pdf

Kui on selge võistlusest huvitatud koolide arv, annan sellest teada.

Marten

Kristjan Sander said...

Heakene küll, aga kas kooli arvutiklassis asuv õpilane võib kasutada isiklikku sülearvutit?

Võib öelda, et kohtunikutöö teevad antud juhul ära vabatahtlikud. See on muidugi ka laua taga toimuvate turniiride puhul mitte just harva niimoodi.

Huvitav, milles Eesti Maleliidu roll antud võistluse puhul seisneb...?

Eesti Mõttespordi Liit said...

Nagu mainisin, tegime eelmine aasta pilootprojekti 5-e kooliga. Probleeme, kus keegi oleks kõrvalist abi kasutanud, ei esinenud.

Mainin ka veelkord seda, et kui üritus saab meediakajastust, leiame järgmiseks aastaks sponsorid kes parimatele rahalised auhinnad välja panevad, siis finaali korraldame laua taga malemajas.

Maleliit paneb välja karika parimale koolile.

Marten

Anonymous said...

Siin on küll mainitud, et mis siis juhtub kui koolis tekivad probleemid internetiga, aga teisalt tekib küsimus, kui mitme kasutajaga on testitud vint.ee enda serverit. 50 kasutajat korraga mängimas ja server crashib?

Eesti Mõttespordi Liit said...

Juba kaks aastat tagasi toimus vindis 66 osalejaga turniir: http://www.vint.ee/turniiritabel/?id=4751. Viimase kahe aastaga oleme serverit täiendanud ja minu hinnangul veaks server ka 500 osalejat ühel turniiril välja, kui ainult huvilisi oleks:)

Marten

Kristjan Sander said...

Marten, ma sain aru, et eelmine kord ei tekkinud probleeme pettusega, aga ma olen malevõistluste korraldamisega kokku puutunud üle 15 aasta ja julgen täie vastutustundega kinnitada, et suurem osa neist ongi täiesti probleemitud. Aeg-ajalt aga tuleb ette tuliseid vaidlusi kuni medalite kohtu kaudu jagamiseni välja. See, et eelmine kord ei tekkinud probleeme pettusega, ei näita mitte kuidagi, et seekord ei võiks tekkida.

Samas on igal spordialal võimaliku valemänguga seotud küsimused hästi tundlikud ja riski vähendamiseks soovitan mina isiklikult küll vabatahtlikele abikohtunikele kindlasti südamele panna, et tuleb olla pidevalt kohal, võimalikult range ning lubada osalemist ainult kooli arvutiklassi enda arvutite abil, milles muud maletarkvara ei ole.

Serverile võiks ju muidugi koormustesti teha, aga mõnisada ühendust ei tohiks eriline hull koormus olla.

Muidu soovin igati edu. Wõrgus mängimise võimalus on vist kõige parem asi, mis viimastel aastakümnetel male kui spordialaga juhtunud on ja üritus kui selline väga sümpaatne.

Karikas on kõva panus :)

Eesti Mõttespordi Liit said...

Jah, õnneks kõik partiid salvestuvad ja hiljem on kahtluse korral võimalik selle sama Fritzuga partiid läbi mängida (ja tuvastada, kas mängiti programmi pakutud käikude järgi).

Lisaks ei meeldi koolidele kindlasti, kui nende kooli nimi pettusega seostatakse, seega on ka koolidel olemas motivatsioon toimuvat kohapeal rangelt kontrollida.

Kristjan Sander said...

Ei ole see tuvastamine nii lihtne ja ühene midagi. Kui algaja mängib terve partii nagu Fritz, on asi selge, kuid kui niiöelda kriitilist positsiooni lastakse arvutil analüüsida, ei selgita seda keegi pärast välja. Antud juhul oleks seda küll üsna raske teha lühikese ajakontrolli tõttu.

Võid mind pessimistiks pidada, aga kui igal aastal kerkivad üles küsimused "abistamisest" lausa lõpueksameil, siis vaevalt et leebus mingil malevõistlusel imeasi oleks.

Anonymous said...

Eesti Mõttespordi Liit said...
> Jah, õnneks kõik partiid
> salvestuvad ja hiljem on
> kahtluse korral võimalik selle
> sama Fritzuga partiid läbi
> mängida (ja tuvastada, kas
> mängiti programmi pakutud
> käikude järgi).

Maailmas on kümneid programme, mis mängivad malet suurmeistritest paremini. Neil programmidel on kümneid erinevaid versioone. Olenevalt algseadetest võib üks ja sama versioon anda erinevaid käike. Mitte midagi te ei tuvasta.
Ja ka seda, kas arvutis on malemänguprogramm või mitte ei suuda te kuidagimoodi tuvastada.
Mõnel on vastav pogramm USB peal, mõni teine häkib lahti kooliarvuti paroolid ja muutub ise administraatoriks (selline asi on näiteks Ophcracki abil võimalik 5 minutiga) ning hoiab oma programme kus tahab ning installib neid peale/maha kui tahab. Ausam oleks korraldada selline konkurss, kus lubataks kasutada nende Fritzude, Rybkade jt abi. Propageeriks malet, malemänguprogramme ja arvuti kasutamist.

Marek Kolk said...

Ei maksa asja päris lõhki ka ajada.
Mille nimel keegi siin kedagi kräkkima hakkaks? Või mida suurt see talle annaks? Jah, petab, kräkib jne, aga mis siis? Teised saavad mängida ja see petja oma 5 minutit kuulsust (mingeid miljoneid ju mängus ei ole) ja ongi kõik.

Kusjuures analüüsima ei pea ju kõiki mänge. Vabalt võib võtta esemesed kolm parimat ja lasta mõnel asjatundjal maletajal oma pilguga üle vaadata, kas nt omab reitingut, ei oma, kui omab siis mis tasemele võiks see mäng selle reitingu järgi olla ja mis ime taktikat siis mängudes esines.

Ei saa siin elus kõike kontrollida ja kõike ennetada, midagi tuleb ikka juhuse hooleks ka jätta.

Ingmar said...

Just, mõni mõis, kui mingi naga otsustab oma vabast ajast mõned tunnid käikude ühest aknast teise tõstmisele raisata; need, kes ise mängivad, saavad oma mängurõõmu kätte nii või naa. Mingit karmimat politseid ei tasu küll kokku pongestada kui õpetaja, kes räiged rikkumised ära hoiaks.

Kas on tagantjärele võimalik mängu järgi tuvastada, et see arvuti abiga mängiti, on väga hall teema. Päris algajate puhul võiks isegi õnnestuda, 2000 lähedal taseme juures pole mul sellesse maagiasse mingit usku. Olen näinud, kuidas netiliigas mängijaid "(c)heatimise" eest bännitakse; alati tekitab see pika ja laia diskussiooni ja alati vastavad "kohtunikud" kõigile küsimustele "meil on oma meetodid, mida me ei saa avaldada". Voodoo ja iseendale õlalepatsutamine.