Friday, May 28, 2010

Rybka 4 ja teised uued maleprogrammid

Mai teisel poolel ilmus pärast mõneajalist pausi korraga mitu uut tugevat maleprogrammi:

HIARCS 13 - HIARCS 13 on oma eelmisest versioonist u. 100 punkti tugevam. Vaatamata suurele edasiminekule ei näe ma mõtet maksta ligikaudu 80 dollarit tarkvara eest, mis jääb Rybka 3-st 130 punkti maha ja millest on parem näiteks tasuta Stockfish 1.7.

Houdini - programm IPPOLIT/RobboLito seeriast. Torkab silma oma kiirusega: on ligi 15% kiirem samasse perekonda kuuluvast FireBirdist ja viimasest 20-30 punkti tugevam.

Critter 0.70 - Suurüllatus. Programmi eelmine versioon oli edetabeli teise kümne lõpus, nüüd aga toimus 200-punktine hüpe, mis teeb selle tasuta programmi umbes sama tugevaks kui Deep Shredder 12. Critter on tugev taktikas ent suhteliselt nõrk lõppmängudes.

Spark 0.4 - Väga originaalse stiiliga tasuta programm, mis taktikatestides on üleüldse kõige tugevam. Kuna Spark erineb tunduvalt teistest tipp-programmidest, siis kasutan analüüsimisel seda n-ö teise arvamuse jaoks . Sparki nõrgaks küljeks on jällegi lõppmängud.

Rybka 4 - Viimaks on saadaval ka kaua oodatud Rybka uus versioon, mis esialgu pidi ilmuma möödunud aasta juulis. Hinnanguliselt on Rybka 4 Rybka 3-st 60-90 punkti tugevam. See küll ei tähenda, et seda peaks ostma kiirustama. Esiteks on eelpool mainitud Houdini Rybka 3-st u. 40 punkti tugevam, seega ei edesta Rybka 4 konkurente suure edumaaga. Teiseks on kiiresti areneval Stockfishil potentsiaali jõuda Rybka 4-ga samale tasemele järgmise või ülejärgmise väljalaskega. Rybka 4 hind on 81,25 dollarit.

1 comment:

Anonymous said...

I would like to exchange links with your site vaadeldaja.blogspot.com
Is this possible?