Tuesday, May 11, 2010

Andor Lilienthal (1911-2010)

8. mail, kolm päeva pärast oma 99. sünnipäeva, lahkus meie hulgast maailma vanim suurmeister Andor Lilienthal. Ta on oma elu jooksul tulnud NSV Liidu meistriks, mänginud kõikide maailmameistritega (v.a. Steinitz), võites Laskerit, Capablancat, Euwet, Alehhinit, Botvinnikut ja Smõslovi. Ta oli viimane 27-st maletajast, kes 1950. aastal said FIDE poolt suurmeistri nimetuse.


Lilienthal sündis 1911. aastal Moskvas, kuid 2-aastasena kolis juudi päritolu perekond Ungarisse. Ta õppis malet mängima 16-aastaselt ja alustas varsti enda ära elatamiseks raha peale mängimist Budapesti kohvikus. Mõned aastad hiljem hakkas ta boheemlaslikult mööda Euroopat rändama ja võistlema. Ta elas vahepeal nii Viinis, Berliinis kui ka Pariisis. Viimases linnas kohtas ta ka Alehhinit, kes oli kohvikus „Regence“ sage külaline. Maailmameistrile oli öeldud, et on üks poiss, kes mängib suurepäraselt lihtsaid seise. Alehhin pakkus Lilienthalile ilma panuseta neli partiid. Pealtvaatajate üllatuseks suutis ta oma esimese võidu saada alles viimases mängus, kui oli kolm partiid kaotanud. Selle peale nõudis Alehhin revanši, kuid Lilienthal ütles: „Ma tahan säilitada selle tulemuse kogu oma eluks.“ Ja kuigi Alehhin oli närviline ja äge inimene, sai ta seekord hästi aru ja puhkes naerma.


1930. aastatel algas Lilienthali turniirikarjäär. Tema esimesed tulemused olid üsna ebastabiilsed, hiilgavate võitude hulka tuli ka lihtsaid kaotusi. 1935. mängis ta 20. sajandi ühe tuntuma partii, kui ta Hastingsis võitis Capablancat.


1. exf6!! Lxc2 2. fxg7 Vg8 3. Rd4 Le4 4. Vae1 Rc5 5. Vxe4+ Rxe4 6. Ve1 Vxg7 7. Vxe4 ja eksmaailmameister ei soovinud kaotatud lõppmängu edasi mängida. See mäng sai kiiresti väga kuulsaks. Kui Lilienthal käis simultaane andmas, siis paluti tal tihti näidata, kuidas ta Capablancale lipu kahis. Kui toimus Spassky-Fischer matš 1992. aastal, siis tervitas Fischer Lilienthalit: "Ettur lööb f6."


Lilienthal ja Ponomariov 2003. aastal

Lilienthal on kolmel korral esindanud Ungarit maleolümpial. 1940. jagas ta NSV Liidu meistrivõistlustel esikohta koos Igor Bondarevskyga, edestades teiste hulgas Smõslovi, Kerest, Boleslavskyt ja Botvinnikut. 1948. aastal kvalifitseerus ta Kandidaatide turniirile. 1950-ndatel tegutses Lilienthal põhiliselt Tigran Petrosiani treenerina. 1965. lõpetas ta aktiivse maletamise. Oma viimastel eluaastatel oli Lilienthal hea tervise juures, sõitis autoga ja kirjutas maleajakirjale lugusid.

The Week In Chessi nekroloog

Chessbase'i artikkel

Chessvibes'i artikkel

5 comments:

Anonymous said...

Tore et konkurents on jõudnud ka maleblogide hulka!

Jürgen said...

pinge tõuseb haripunkti, kes saab Anandi võidust artikli esimesena üles, kas Vaad... või Vaat...

Anonymous said...

Ja võitis www.maleliit.ee

Ülar Lauk said...

Hea lugu. Huvitaval kombel on kahes ühe ja sama inimese kohta kirjutatud artiklis üsna vähe kattuvusi.

Anonymous said...

Aljechin, Petrosjan, Bondarevski, Spasski - nii on need nimed kirjutanud oma raamatus "Valitud partiid" Paul Keres.