Friday, May 7, 2010

Eesti maleklubide MV

7.-9. maini toimuvad Tallinnas malemajas Eesti klubide meistrivõistlused. Mängitakse ajakontrolliga 90 min 40 käigule ja 15 min partii lõpuni + 30 sek iga käigu eest. Tiitlit kaitseb SK Reval-Sport.

Kui eelmisel aastal osales 9 võistkonda, siis tänavu on see arv veelgi kahe võrra vähenenud. Reitingu järgi sorteeriti klubid kahte gruppi:

A-grupp

MA Vabaettur
SK Maletäht
T.Truusi MKK

B-grupp

SK Reval-Sport
Kadrioru MK
K.Külaotsa MK
Sillamäe

Täna mängiti üks voor. A-grupis kohtus Vabaettur Truusiga. Holvason suutis seekord Ottomari hoogu pidurdada ja võttis revanši U18 MV eest. Üllatuseks oli aga Abozenko võit Sarapiku üle. Poiss realiseeris agressiivselt enametturiga lõppmängu. Kokkuvõttes sai Vabaettur siiski napi 3,5-2,5 võidu.

B-grupis olid jõudude vahekorrad selgemad. Reval-Sport alistas probleemideta Sillamäe ning Kadrioru tümitas Külaotsa MK-d 5-1.

K. Külaotsa MK osalemine võistkondlikel sai teoks üle kivide ja kändude, kuid mul on väga hea meel selle üle, et saame end näidata 2010. aastal olemasoleva klubina. Umbes nädal enne registreerimise tähtaega hakkasin võistkonda kokku ajama ja selgus, et väiksel klubil ei olegi 12 inimese leidmine nii lihtne. Kaido urises midagi FIDE reitinguarvestuse kohta ja ütles, et esimestel päevadel ei mängi. Noormaletajast täht Andree Porila pidi Türki puhkusele sõitma. Mell ja Elin aga tahtsid nädalavahetusel maale tööd tegema minna ja seega polnud meil naistelauale kedagi võtta. Olin peaaegu juba Tuulit endale tirimas, kuid ta otsustas ikkagi Viljandile truuks jääda. Viimase päevani olime kahevahel, kas osaleda või mitte. Siis aga õnnestus ära rääkida sõbranna ja endine kooliõde Birgit, kes oli varemgi malet mänginud ja rõõmuga pakkumise vastu võttis. Niisiis sai ta kähku klubi liikmeks vormistatud ja järgmisel päeval viisin juba uhkelt nimekirja härra Olde laua peale. Täna, 7. mail oli meil kõigi kuue laua taga mängija olemas ja kuigi saime kamba peale vaid ühe punkti, ei tasu pead norgu lasta. Lühidalt ka käekäigust:

Niki - Ševtšenko 1/2 tehti kiirviik, sest Niki pidi kaks tundi pärast vooru algust teatriproovis olema.

Garber - Sten Kasela 1-0 partii kulges suhteliselt võrdselt ja keegi suurt paremust ei saanud. Ootamatult aga sai vanameister läbimurde tehtud ja Stenil ei jäänud muud üle, kui enda üle vihane olla, et ta mõtelda ei viitsinud lõpus.

Marko Keskel - Tarakanov 0-1 Marko valis rahuliku avangu 1. Rf3 ja jäi ruttu surve alla. Partiile pandi ilus kombinatsiooniline punkt, kui Tarakanov järjestikkuse kvaliteedi- ja vigurikahinguga lipu kätte sai.

Rauk - Turu 1/2 avangus jäin kindlasti passiivsemasse seisu, Raugul tunduvad need slaavi variandid selged olevat. Äärepealt oleksingi Oxh7+ tüüpkahingu maha maganud, aga suutsin kuidagi nupud välja arendada ilma seisu rikkumata. Siis vahetasime lipud ja mäng läks viiki. Pärast analüüsisime veel umbes 15 minutit mängu ja arvatavasti oleks Tõnu mind veidi ähvardavamalt rünnata saanud.

Gerd Eston Sepp - Sabinov 0-1 Meie klubi 11-aastane noormängija sai teha partii oma läbi aegade tugevaima vastasega. A. Sabinov tuli 2006. aastal võimsalt Tallinna meistriks. Ka täna käis kogenud maletaja jõud selgelt noormehest üle ja 10 käiguga oli Gerdil juba vanker vähem.

Heike Sander - Birgit Vanaveski 1-0 algus mängiti üsnagi rahulikult ja korrektselt. Birx sai nupud korralikult välja ja kuninga ära vangerdatud. Siis tekkis mingi taktikaline olukord, kus ta otsustas kaks vigurit vankri vastu ära vahetada, aga vankri jättis ta kogemata võtmata ja sai ühe käiguga mati.

Homme hommikul kell 10 mängitakse teine voor.

38 comments:

Anonymous said...

Vaadates osavõtjate arvu, siis KMi poolne toetuse vähenemine malele on täiesti arusaadav. Samas teeks ettepabeku, et EMLi üldkoosolekul omavad edaspidi hääleõigust ainult need klubid, mis on osalenud klubide meistivõistlustel.

Anonymous said...

Kes eelmine kommentaator ei arva, et KMi poolne aastatepikkune alafinantseerimine ning 2008. aastast alates eriti järsk toetuste langus pole mitte see mis sellise olukorrani on viinud. Põhjus ja tagajärg ikka väga segamini.

Peep said...

Väljastpoolt Tallinna ainult üks võistkond. Tallinna tulek lihtsalt liiga kallis.

Esimese kommentaari ettepanek seega mõõdab klubi rahakoti paksust. Mis võib-olla polegi väga vale.

Minu arvates klubi aastamaks maleliidule peaks olema selline, et paneb mõtlema, kas üldse klubi pidada. Samas kui aasta jooksul teatud tegevuspunktid (turniirid, treeneritöö jms) kokku saad, siis tuleb see raha liidult tagasi.

Sellepärast mul päris oma klubi ei olegi, et rahakott ei kannata välja ja riigi toetusele ma küll klubi ehitada ei julgeks. Igal juhul maleliidu siunamine ühtegi klubi kunagi paremale järjele ei vii, isegi sõltumata sellest kes seal parasjagu eesotsas on. Aga juhti, kes kõigile meelepärane, ma veel näinud ei ole.

Anonymous said...

Ühte Eesti suurkogu oli hea.

Tõesti ei ole palju hullemaid nähtusi kui nürimeelne silmaklappidega parteisõdur. Kelle jaoks ei tähenda midagi teiste inimeste töö ja elud, oma riigi maine ega traditsioonid kui need juhuslikult vastuolus kitsaste parteihuvidega.

Anonymous said...

Välastpoolt Tallinna ikka kaks klubi, Narva ja Sillamäe.

Marek Kolk said...

Siis võiks ju kõikide alade kohta nii öelda, et riigi rahade eraldamise vähendamine oli õigustatud. Vahepealne majanduslik olukord selles osas kõva tagasilöögi andnud. Muidugi, kõiki raha kaela ka ei tasu ajada. Eks me ikka 10 aastat tagasi olime nõus ööbima ja mängima palju kehvemates tingimustes. Klubiga väljaminek on üsna kallis lõbu ja hobi.

Anonymous said...

Pigem on asi selles, et tegemist on üsna mõttetu üritusega. Turniiri võitmine ei anna midagi ja Euroopas mängimiseks ei ole ühelgi klubil raha. Nagu Turu kirjutas, inimesi on raske kokku saada. Viljandi on igaks juhuks paar aastat võitnud, aga et sellest midagi oleks muutunud, ei saa aru.

Marek Kolk said...

Üritust mõttetuks nimetada on ikka pisut ülbe. Räägime siin esialgu lihtsalt maleklubidest, mitte nendest, kes Euroopasse sõidaks. Vastal korral tegelemegi mõttetu asjaga.

Anonymous said...

Mis nende Viljandi võitudega siis oleks muutuma pidanud? Muidu on kanged mehed kisama, aga isegi oma võistkonda ei suudeta (ei taheta?) MV-le välja panna. Kas see peaks nüüd teiste klubide usaldust võitma?

Hendrik Olde said...

Vedasin ise aastaid seda klubide MV-te korraldust ning kõik need aastad õnnestus ka endal koos abilistega luua meeskond, kellel olid ühised huvid ja eesmärgid.
Aastate jooksul on klubi võistkonnas osalenud: SM-id J.Ehlvest, A.Morozevitch, A.Sokolov, K.Külaots, M.Kanep; RM-id O.Sepp, T.Seeman, V.Maidla, K.Kiik, Ü.Lauk, O.Krivonossov, V.Zuravljov, T.Fomina, L.Pärnpuu ja veel palju maletajaid. Aastaid oli võistkonna komplekteerimise üheks eesmärgiks, et kutsuda võistkonda üle Eesti parimad noored ja arenevad maletajad ning liita siis juurde ka mõned tippmaletajad, kes iseloomudelt sobiksid. Ja muidugi oli eesmärgiks, et luua võistkonna liikmete vahel „kambavaim” .
Erineva nime all võitsime Eesti klubide MV-l aastatel 1995-2005 kümnel korral. Samal perioodil sai ka korraldatud kahel korral (Pärnus ja Paides) Euroopa klubide MV-te eelturniir ning veel kahel korral osaleti ise eelturniiridel väljaspool Eestit.
Kui oli tahtmist, siis oli sai leitud ka alati toetajaid . Aastal 2006 muutus aga teiste klubide kinnisideeks võitlus „Olde eliitklubi” vastu ja seda vahendeid valimata … Maleliselt loodi neil aastatel ka meie vastu ikka väga korralikul tasemel võistkondi , kus ühel aastal istusid teisel pool lauda, L.Oll, M.Rõtshagov, I.Nei, A.Veingold, J.Vetemaa, M.Tsõganova, jne… Kuid males on tuntud tõde, et maletajate individuaalsete reitingute liitmisel ei saada samal kõrgusel võistkonna taset. Mängib meeskond, mitte reitingud.
Ju siis ei ole täna lihtsalt ühelgi klubi juhil stiimulit (sh ka mängijatel), et panustada oma klubi eliitvõistkonna komplekteerimisse. Küsimus on suhtumises ja seda eelkõige maletajate omas.
Miks ei osale K.Külaots oma klubi esimesel laual vaid otsis enda asemele viimasele lauale 11-aastase koolipoisi – äkki reiting langeb, sest võistlus läheb FIDE reitingu arvestusse. Aga see ei ole tõsine suhtumine oma klubisse.
O.Sepa ja M.Kanepi klubi võitis Soome klubide MV-d ära kahel viimasel aastal ning klubi osales ka 2009.a. Euroopa karikal, kuid ilma Meeliseta – MIKS? Mäletame, et just seal täitis Olav SM-normi. Küsimus ehk selles, et ka Soome klubil puudub suursponsor ning klubi meeskonna liikmed ise maksid selle sõidu kinni (meeskonnavaim ja ühine soov osaleda), teiste hulgas ka Olav, kes on klubis olnud kindlasti üle kümne aasta. Kuid Meelis ei pidanud otstarbekaks isiklikke kulutusi teha sellele võistlusele. See ei ole kellelegi etteheide, see on valikute küsimus. Ja ma saan ka Meelisest aru -ta on võistkonnas mängiv SM ning võimalusel ja soovi korral peaks klubi otsima vahendeid. See ei ole „kambavaim”, vaid töösuhe.
Nii on ka viimaste aastate Eesti klubide MV-ga, ju siis ei ole klubides sellist eesmärki ja meeskonda, kes tahaksid ise panustada ja osaleda ka Euroopas …
On tähelepanuväärne, et enamus 2010.a. MV-t mängivatest klubidest on komplekteeritud just klubi enda õpilastest või klubiga pikalt seotud olnud maletajatest.
Klubide välkmale MV-l saab olema kindlasti kohe oluliselt rohkem meeskondi …

http://www.maleliit.ee/modules.php?name=Arhiiv&a=1&klass=1&id=19

Anonymous said...

See on suurepärane, et Maleliidu juht on nii hästi kursis põhjustega, miks üks või teine maletaja ühel või teisel turniiril ei osale.

Meelis said...

Minu arust pole mõtet suvalisi oletusi teha, seda enam, et need kipuvad üsna rappa minema...
Seda ka ei saa aru, kellega Kaido klubide mv mängima peaks?

Anonymous said...

Huvitav, millal võiks jõuda Raua turniiri juhend maleliidu esilehele?

Anonymous said...

Esilehel on jooksva kuu üritused kui mitte lähema kuu omad. Marek teab muidugi täpselt.

Teada olevad juhendid leiab "Võistluskalender 2010" alt. Aga see on kehvema arvutikasutusoskusega rahva jaoks ilmselt liiga keeruline.

Anonymous said...

http://www.maleliit.ee/download/2010/kohtumaarus.pdf

Üks hea uudis ka Eesti male jaoks.

nikitheone said...

kolmas voor peaaegu läbi. varsti paneme ka tulemused.

Üks selline asi juhtus ka - esimeses voorus oli vaba Narva Maletäht. Ma saan aru, et loosimine tehti kohapeal, aga kuidagi oleks võinud organiseerida seda enne, sest praegu pidi klubi ööbima oma raha eest ühe öö Tallinnas, selle asemel, et sõita laupäeval siia näiteks. Lihtsalt üks tähelepanek.

Anonymous said...

Saan loogikast aru, kui võistlus toimub 1. juunil siis paneb maleliit selle ka 1.juunil ülesse.
Tublid poisid!

Anonymous said...

Tsitaat Hendrik Olde intervjuust "Vaadeldajale"

Head malest huvitatud inimesed!
Vähem isiklikke solvumisi ja kibestumist ning rohkem häid ideid ja koostööd meie maleelu edendamisel. Mõtleme suurelt ja püüame ikka üheskoos edasi liikuda, mitte üksteisele „kaikaid kodaratesse loopida”.

Hendrik Olde

Anonymous said...

Kas selle asemel, et Viljandi MSile pasunasse sõita ja sellega pidevalt kekutada, poleks mõistlikum kompromisse otsida? Praegu jääb mulje, et soovitakse lihtsalt üks klubi kaardilt kustutada. Häbi peaks olema.

Anonymous said...

Peale kohtuotsuste kolmekordset lugemist jääb mulje, et Viljandi MS andis Maleliidu kohtusse ja mitte vastupidi. Häbi peaks tõesti olema.

Anonymous said...

Klubi, kes pead tõstab, saabki kaardilt kustutatud. Sellele peaks enne mõtlema. Olgu see hoiatuseks teistele.

Anonymous said...

Maleliidu põhikirjas pole kuskil kirjas, et autute tegude eest peab häbi tundma. Siil ja Olde teavad seda väga hästi.

Anonymous said...

Huvitav, miks Rapla MK eesotsas Oldede pesakonnaga ei osale?

Anonymous said...

Tsitaat Hendrik Olde intervjuust "Vaadeldajale"

Head malest huvitatud inimesed!
Vähem isiklikke solvumisi ja kibestumist ning rohkem häid ideid ja koostööd meie maleelu edendamisel. Mõtleme suurelt ja püüame ikka üheskoos edasi liikuda, mitte üksteisele „kaikaid kodaratesse loopida”.

Hendrik Olde

Tundub, et kaks meest teavad vastuseid: Hendrik Olde ja Marek Kolk.

Ühtne Eesti.

Anonymous said...

Indiaanipealikud on vait.
Jälgige looduse märke.
Olde-Kolk.

Anonymous said...

Hakkab unustatud tõde välja tulema, et esimesena võttis kohtutee ette Viljandi MK. Vastusammu tegi EML ja võitis. Kohus ütleb viimase sõna ning selle otsuse kallal ei ole enam põhjust kraagelda, või on?
Õpetlik on jälgida FIDE presidendi valimist. Kumbki osapool teeb oma valimispropagandat ja enamuse toetuse saav kandidaat asub pukki.
Meil käib ikka eestlaslikult, kõva materdamisega ning hiljem ei osata
saavutatud võimuga midagi pihta hakata.
Nüüd siis järjekordne kont pureda, miks Rapla ei mängi?
Kompromisside ja koostöö kohta on hea näide HO pakkumine Ülarile, teeme Võrus ühe korraliku malevõistluse. Millist koostööd või kompromissi pakuks omakorda näiteks Ülikooli või Viljandi MK?
Praeguste tegemiste juures võiks HO rahulikult üldkoosoleku kokku kutsuda ja jätkamiseks oleks enamuse toetus kindlustatud.

Marek Kolk said...

Mis selle juhendiga siis on? On see ju olemas seal, kus ta olema peab. Palun ärge tulge siia väidetega, et seda pole pandud ja see pannakse ma ei tea ... 1. juunil näiteks.

Sel teemal on seekord lausa pahatahtlikult kommentaare visatud, sest süteem töötab nagunii 30 päevase perioodiga, s.t. üldkalendrist ilmub juhend esilehele 30 päeva enne. Ei ole ju mõtet neid pool aastat hoida seal.

Esilehele ei peagi kõik turniirid minema. EML otsus on selline, kuigi minul on lihtsam nad sinna lasta kui mitte lasta. Ka kõiki uudiseid ei lasta esilehelt läbi.

Anonymous said...

Kas tõesti ei osata teha hiirega paari klikki, või üritatakse võistlusele saada tasuta reklaami?

Hendrik Olde said...

Kui te nüüd siin jälle hakkate anonüümselt intriigi punuma, siis ma tõesti palun Marekit, et see juhend ei läheks EML esilehele.

Juba aastaid on EML-l põhimõte, et kui võistlus ei kajastu EML kalenderplaanis, siis selle võistluse juhendid ja ka tulemused ei lähe esilehele, vaid alajaotusse "kõik uudised".
Kalenderplaan kinnitatakse juba aastaid eelmise aasta lõpus ning sinna on võimalik kõigil oma võistlused sisse panna, eeldusel, et võistlus ei ole pelgalt linna või klubi sisene.

Sellele vaatamata tegi Marek erandi (kuigi EML-i ametlikule aadressile ei ole seda juhendit siiani saadetud) ja pani juhendi kalendrisse, sest loodetavasti tuleb sellest hea võistlus.
Kuna võistlus algab 11.juunil, siis kuu aega enne võistlust läheb see juhend automaatselt (kui Marek vahepeal kurjaks ei saa) EML kalenderplaani esilehele. Ja kui võistlus läbi saab, siis automaatselt läheb see juhend jälle esilehelt maha. Aga juhend tulemusteks automaatselt ei muutu ning seega peavad korraldajad need saatma täiendavalt EML-le läbi veebipõhise vormi. Paraku on G.Elmaste poolt korraldatud võistlustel olnud just selle poolega probleeme ning aeg-ajalt on ta andnud märku, et EML võiks need tulemused "osta"...

Nii lihtne see ongi!

Anonymous said...

Ohhh Hendrik, mis jutt...

Ülar Lauk said...

Vaatleja:
Täna ilmus EML internetisaidil pehmelt öeldes hämmastav tekst:
28.04. 2010 tegi Tallinna Ringkonnakohus määruse, millega jäeti rahuldamata Viljandi MS-i määruskaebus Harju Maakohtu 15.06. 2009. a. määruse tühistamiseks. Vaidlusalune objekt on 2008.aasta EML üldkoosoleku otsuste kehtetuks tunnistamine.

Kummastav suhtumine. 2008.a. kokkutulnud erakorralisel koosolekul ei võetud vastu mingeid otsuseid ning koosoleku protokoll pole siiani olnud soovijatele kättesaadav ja nüüd väidab maleliidu juhatus, et selle otsuseid ei tühistata.

Küsimused: 1) Missuguseid otsuseid?
2). Millal avalikustatakse 2008.a. erakorralise üldkoosoleku protokoll?

Anonymous said...

Ühest küljest tundub et Ülar pole vaadanudEMLi leheküljel olevad Dokumentide linki, http://www.maleliit.ee/modules.php?name=Dokumendid , kus on lausa kaks Maleliidu 2008.a. üldkoosoleku protokolli. Kas siis oli veel kolmas koosolek, mille protokolli pole avalikustatud?

Teiseselt poolt jälle tundub imelik et Ülar peab Eesti Vabariigi kohtu poolt välja antud teksti hämmastavaks.

Anonymous said...

Minu arvates ei ole küll oluline, kas meie korraldatav üritus on EML kalenderplaanis või mitte. I.Raua turniiril ei pea ükski maletaja omama EML kehtivat litsentsi!
Juhendite ülespanekuga tegelegu liit ja loodetavasti talitatakse mõistuse järgi, mitte emotsioonidele tuginedes. Küll olen ma tähele pannud maleliidu esilehel ka Tartus toimuvate kohalike mv-te juhendeid ja muud säärast, mida suurest kalenderplaanist pole õnnestunud leida. Ja hea ongi, et info liigub.
Olen üsna kindel, et õigel ajal paneb keegi ka I.Raua juhendi esilehele.
Millistest probleemidest seoses tabelitega Hendrik räägid? Küsi Mareki käest kui kiiresti minu poolt tabelid üldjuhul esitatud on, mitte ära tee huupi üldistusi mõne üksiku erandi puhul.
Ja räägin veelkord, et kaks aastat tagasi koraldati Viljandimaal väga suur osa turniire, mis kuulusid ka EML nädalalõputurniiride sarja. Paraku liit neid üritusi rahaliselt ei totanud (isegi I.Raua noorteturniiri korraldamiseks eraldatud vahendid nõuti meilt kohtu kaudu tagasi). Küll aga nõuti meilt iga tabeli esitamise eest reitingu arvestamise tasu ja samuti mängijate litsentside olemasolu kontrolli jm säärast. Miks pidi see klubi huvi olema?
Olime vastutulelikud ja edastasime kõik oma nädalalõputurniiride tulemused EML-le koheselt, kuid meie juhatus kaalus tõesti varianti küsida EML-lt tabelite eest tasu (mida tagantjärele tarkusest oleks pidanud ka rakendama).
Edu!
Gert

Meelis said...

Minu arust on juhendiga kõik korras. Hendrik ja Marek otsustage ometigi, kord on jutt, et anonüümsetele tähelepanu ei pööra ja nemad vastust ei vääri. Nüüd, siis oleksid need samad anonüümsed ettekäändeks juhendi maha võtmiseks... Sellise suhtumise puhul suudaksid paar pahatahtlikku igat üritust saboteerida.

Ülar Lauk said...

Oo... milline üllatus. Üldkoosoleku protokoll on lõpuks ka internetti pandud. Pärast koosolekut sai maleliidu lehele terve talve ja ilmselt hiljemgi hulga klikke tehtud, aga mida polnud, seda polnud.
Paistab, et mulle vastas, näiliselt küll anonüümselt, Marko Siil ise. Tead Marko, sõbrad me pole vist enam ammu... minu jaoks reetsid Sa selle ühel mälestusväärsel juhatuse koosolekul... selliste juriidiliste nippide kasutamine vanade tuttavate vastu on alatu. Ma ei tea, kuidas Sul elus läheb, aga mina püüan sellistest asjadest hoiduda, sest elul on komme kõik taolised sigadused tagasi tuua.

Anonymous said...

KS haigus on vist nakkav, no miks peavad arukad inimesed langema tema tasemele?

Marek Kolk said...

Ülar, see protokoll on seal üle aasta olnud. Mis kradi "lõpuks". Sellist juttu maksis rääkida paar kuud pärast koosolekut, aga mitte aastal 2010 (kas ma pean eeldama, et seda mula on ka ringkonnas üksteisele räägitud?).

Anonymous said...

I would like to exchange links with your site www.blogger.com
Is this possible?