Tuesday, April 6, 2010

Male meedias: Fomina ei saa osaleda seeniorite EMil

Meedias on ilmunud järjekordne artikkel malest ja seegi ei ole positiivses valguses.

Lugu saab ise lugeda postimees.ee spordilehel ja seal on kirjas, et seoses EML võlgnevusega rahvusvahelisele alaliidule ei saa Tatjana Fomina osaleda homme algavatel seeniorite EMil. Kultuuriministreerium ise ei tohi EML võlgnevust maksta.

Samuti lisas Tanja, et selle võistluse jaoks ta ei pidavatki suhtlema EMLga ning et ta pole seda teinud juba viimased viis aastat.

Varem on Fomina saanud maailmameistrivõistlustelt 4 pronksi, Euroopa meistrivõistlustelt hõbe ja pronks (vastavalt 2007 ja 2006). Allikas.

Artikkel.


NB! Lisan ka Jüri Eintalu artikli malest, mis ilmus eile Delfis pealkirjaga "Koperatiivmatt Eesti malele"
NB2! Õhtulehe artikkel.

152 comments:

Marek Kolk said...

See juhtum juba ei vabanda liitu välja, sest alates Kaido juhtumist peab liit olema teadlik võimalikust probleemist. Saan aru, et tuleviku nimel on maletajad eesliinile ohverdatud [on see põhjendatud v mitte ja kas see annab tulemust v mitte, seda on vara öelda], ainult et mingi selgitus ja teavitus võiks ka liidu poolselt juures olla.

Teiselt poolelt "Samuti lisas Tanja, et selle võistluse jaoks ta ei pidavatki suhtlema EMLga ning et ta pole seda teinud juba viimased viis aastat." on umbes samaväärne ämber. Eneseuhkus on vahva asi, paraku annab väärikust hoida ka suhteliselt mõistlikumal moel.

nikitheone said...

Nõus Marekiga.

Anonymous said...

Siiski, milles seisneb Tanja ämber? Kui liiduga suheldes jääb sinu osaks pidev frustreeritus ja õiglust ei saa kuskilt, siis loomulikult püüad sedalaadi läbikäimist miinimumini viia. Nagu Kanepki tegi.

Anonymous said...

Kas see et 2004 Maleolümpiale saadeti Fomina asemel Brokko-Olde, oli EML poolt õiglane ja erapooletu otsus?

Anonymous said...

Kas Maleliit on maletajatele teada andnud, et püsivate võlgade tõttu on neil endiselt maletamine võimatu? Või peab igaüks omal nahal seda tunda saama kui juba väljaminekudki tehtud?

Marek Kolk said...

Uskumatu, ikka see vana 2004. a. sündmus. Äkki saaks juba üle mõnest asjast? Kui seda siis ei suudetud selgeks rääkida, miks praegu peaks parema tulemuse saama? Vanade asjade meeldetuletamise kohta on eestlastel üks terav vanasõna olemas.

Anonymous said...

Kes tahab väljamaale mängima minna, peab maksma ise EML võlad või asuma elama välismaale. II variant on etem.
Kui Te maleliiduga suhelda ei soovi, siis ärge esitage sellele ka nõudmisi. Mis Te siis veel siin passite?!
HO on investeerinud 150 ja KK 350 kEEK! 7 kEEKi on selle kõrval köki-möki. KUI SUUR ON SINU, LUGEJA, PANUS??
Ja nüüd arvake, kes pani MILJONI(1oooooo kr).
HO presidendiks, MBO kantsleriks, KK supermodelliks!

P.s. õige vastuse esitajale soe käepigistus!

Peep said...

Et perioodika teema, siis tänases Tartu Postimehes on ka oluline lugu:
http://www.tartupostimees.ee/?id=246026
Malet ei mainita ei heade, ei halbade näidete hulgas.

Anonymous said...

Kas see et 2004 Maleolümpiale saadeti Fomina asemel Brokko-Olde, oli EML poolt õiglane ja erapooletu otsus?

vana sündmus küll, kuid kas sellel mingi vastus ka on?

öeldakse veel et kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta.

laiem küsimus on - kas selle 5-6 aasta jooksul on miskit OLULISELT paremaks läinud või ei ole?

Ülar Lauk said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Tuleb välja et Seili puusalt lask (lubadus ECUle võlg ära maksta) läks metsa nagu tema muudki avaldused. Meest sõnast, parteilast ...

Kristjan Sander said...

Hendriku prioriteetide hulka lihtsalt ei kuulu, et tema "vastased" mingitel võistlustel mängida saaksid. Nii lihtne see asi ongi. Mees peab oma isiklikku võitlust, mitte Eesti male oma.

Marek Kolk said...

Mis sa sellega öelda tahad? Minu prioriteetide hulka ei kuulu ka väga palju asju, eriti ebameeldivaid asju, aga mis sellest nagu järeldada saab?

Anonymous said...

Kristjan, mida arvad sellest et Seil alguses lubas Postimehe veergudel, et KM maksab ise ECUle võla ära ja nüüd sellest oma lubadusest on taganenud? Kas mitte ametnik ei peaks enne mõtlema mida ütleb?

Ülar Lauk said...
This comment has been removed by the author.
Kristjan Sander said...

Vabanda, Ülar, aga nii see paraku näib.

"Jaanuaris tuli ilmsiks, et Eesti Maleliit on rahvusvahelisele alaliidule võlgu, ning maletajad jäid reitinguta. Senini pole asja lahendatud. «Kas peaks?» küsib alaliidu juht Hendrik Olde süütult."

http://sport.postimees.ee/?id=237966

No vaat' kui küsitakse sellises kohas "Kas peaks?", siis tulevad paratamatult niisugused mõtted, nagu ma ülal väljendasin.

Aga võtan märkuse arvesse, aitäh.

Anonymous said...

Hilja juba. Opositsioon on juba ammu näidanud, et nad pole just väga palju paremad. Üks suur vaenu kihutamine ainult käibki siin. Sellele järgnevad ühed ja samad seletused, väited, süüdistused. Ära ei tüüta? Tegelege parem oma liidu, klubide ning muude asjadega. Et ikka kõik kirjad saaks loetud, rahad leitud ja arved makstud.

Üldiselt paras seebikas käibki siin. Varsti viskan vanaemale lingi, et las saab kah osa.

Peep said...

Sarnaseid Seili jt lubadusi on Hendriku mailipostkast täis. Kunagi sain lõuatäie naerda kui ta nende kustumise pärast endast väljas oli. Kellel ikka on mitu aastat vanu maile vaja?! Õnnestus taastada. Alles see kähmlus andis aimu, mis nende tegelik tähtsus on.

Anonymous said...

> Uskumatu, ikka see vana 2004. a.
> sündmus. Äkki saaks juba üle
> mõnest asjast?

Kas siis HO on juba käinud Tanjalt vabandust palumas? Oleks ilus küll.

Hendrik Olde said...

Nagu siin taaskord on välja tulnud, siis tegelikult kestab siiani mõne inimese "pime viha" minu ja EML juhatuse vastu ning seda alates aastast 2004. Eesti male areng neid inimesi tegelikult ei huvita. Mina olen seda teadnud kõik need aastad, et võitlus käib isiklike ambitsioonide tasandil, mitte male arengu nimel. K.Sander võib rääkida kõigest (samas ei ütle ta oma väljaütlemistes mitte midagi), kuid ikka ja jälle jõuab ta välja selle sama aastani.
Kui sportlane (jutt siis praegu T.Fominast) ei soovigi suhelda alaliiduga vaid vastupidiselt otsib võimalusi, et läbi meedia "tümitada" mind ja maleliitu, siis on see isikliku tähelepanu vajadus ning soov iga hinna eest halvustada mind ja EML juhatust. Samuti ei huvita teda mingigi koostöö, nagu ta ise ütleb. Ta tahabki olla üksi ja eraldi ning vastanduda teistele.
Kui inimesed on võtnud endale sellise positsiooni, siis võib alaliit pingutada palju tahes (mida on ka kõik need aastad tehtud), siis teise osapoole soovimatusest ei olegi võimalik leida ühtegi kompromissi.
Kui K.Sander väidab: „Hendriku prioriteetide hulka lihtsalt ei kuulu, et tema "vastased" mingitel võistlustel mängida saaksid. Nii lihtne see asi ongi. Mees peab oma isiklikku võitlust, mitte Eesti male oma.”, siis on see samasugune väljaütlemine, millel ei ole mingit tõepõhja, ehk siis tegelikult laim, mille eest võiks astuda mõne konkreetse sammu.
Ma ei pea endale kedagi „vaenlaseks”, sest siis ma tõesti ei oleks males. Minu prioriteet males on – eelkõige sportlik konkurents ning sportlik valik. Kas K.Sander ütleb mulle ühe konkreetse fakti (mis peab ka paika), kus ma olen oma tegevusega sihilikult takistanud K.Sanderi mõistes „vaenlastel” osaleda mingitel võistlustel?!
L.Vahesaar kirjutas malekohtunike ajaveebis hiljuti Eesti Maleliidu loomisest 20 aastat tagasi. Võtan sealt ainult ühe lõigu siia lõppu. Olgu lisatud, et mind (tegelikult kogu tänast juhatust) siis aktiivses maletegevuses ei olnud, kuid nii mitmedki tänased intriigide punujad (nimesid nimetamata) olid ka tookord teine teisel pool „rindejoont”. Mitte midagi ei ole selle 20-ne aastaga muutunud, sest maletajate iseloom lihtsalt on selline, kus ei soovita mitte koostööd, vaid soovitakse vastanduda, vastanduda, vastanduda … ja olla teistest parem „vahendeid valimata”.

Lõik L.Vahesaare malekohtunike ajaveebist:
„ … Küllap olime maleliidu taasloomisel esialgu põhjendamatult roosilises meeleolus. Arvasime, et EML raamesse õnnestub ühendada kõik Eestis malega tegelevad asutused koos nende kaadrite ja rahaliste ressurssidega. Juba ajutise volikogu tegutsemise perioodil olid aga komplitseerunud EML juhtivate tegelaste suhted nii maleasutuste juhtidega kui ka osaga tippmaletajatest ning ega pinged hiljemgi päriselt raugenud. Esialgu polnud EML-l ühtki oma nurgakest ega koosseisulist üksust. Kasutatavad rahad olid minimaalsed.
Juba paar nädalat enne EML kongressi kuulutas end looduks ühendus Eesti Tippmale. Kõiges ei saa tipp- ja reamaletajate seisukohad kokku langeda. Küllap oli tippmängijate esindusorganisatsiooni loomine sel ajal mõneti loogiline. Kahjuks ei jõutud koostöös kaugemale paari kokkulepitud põhiprintsiibi formuleerimisest, kuni ühendus lõpuks oma loomulikku surma suri. Ka EML ise polnud seesmiselt päris ühtne, isegi üks asepresidentidest pani veidi pärast valimist oma ameti maha …”

Hendrik Olde said...

OK! EML juhatus ei suuda K.Sanderi arvates objektiivselt koostada Eesti koondist?!
Kas Vaadeldaja enamasti anonüümsed kommenteerijad püüaksid oma parima äranägemise järgi komplekteerida 2010.a. maleolümpia naiskonna?! Millised oleksid ettepanekud ja ehk ka põhjendused, et millel üks või teine ettepanek põhineb.
21.01.2009 kehtestatud koondise komplekteerimise kriteeriumid on aadressil: http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2009/tippmaletajad.pdf
Selle alusel on koht koondises olemas V.Gansvindil, T.Vahtral ja T.Narval. Vabad on veel kaks kohta.
Siinkohal lisan ka väikese ülevaate koondisse konkureerivate naismaletajate võistlemistest Eesti MV-l alates sellest „kurikuulsast” aastast 2004.
T.Fomina (reit. 2256)– II koht aastal 2007 - ei osalenud MV-l aastatel 2004, 2009 ja 2010
T.Laesson (2210) – ei osalenud MV-l 2004, 2005, 2007- 2010
V.Bashkite (2200)– II koht (2007); III koht (2006) – ei osalenud MV-l 2008, 2009, 2010
M.Tsõganova (2161)– I koht (2004, 2005, 2007, 2008); III (2006) – ei osalenud MV-l 2009, 2010
L.Pärnpuu (2141)– II koht (2004, 2009) – osalenud kõik aastad MV-l
R.Narva (2044)– III (2007, 2010) – ei osalenud MV-l 2006
Tabelid Eesti MV-st leiate aadressilt: http://www.maleliit.ee/tabelid/2010/itella/index.php?akt=38

Igatahes on väga suur tõenäosus, et ükskõik millise otsuse teeb EML juhatus, siis ajakirjanduse veergudele jõuame me ikka (aga äkki saaks väikese hulga vastutust siis lükata malehuviliste kaela).

Anonymous said...

Ilmselgelt naisi niikuinii olümpiale ei sõidutata, sest raha pole ega tule või kuidas?

Anonymous said...

Ilmselt jah naised seekord puhkavad ja teevad trenni, varsti järgmine olümpia.
Mehe või paar võiks ehk saata.

Unknown said...

"Kui sportlane (jutt siis praegu T.Fominast) ei soovigi suhelda alaliiduga vaid vastupidiselt otsib võimalusi, et läbi meedia "tümitada" mind ja maleliitu, siis on see isikliku tähelepanu vajadus ning soov iga hinna eest halvustada mind ja EML juhatust.".

Ma väga vabandan, aga mul on seda
imelik lugeda. Selline hoiak, mille kohaselt need, kes kritiseerivad, pole mitte ratsionaalsed indiviidid, kellel on selleks täielik ÕIGUS (isegi, kui nad eksivad), vaid teevad seda (a) mingi sotsiopaatse hälbe tõttu ("ta tahabki olla üksi ja eraldi ning vastanduda teistele")või (b)ebamomoraalsetel motiividel ("isikliku tähelepanu vajadus")või (c) ebaadekvaatse isikliku viha tõttu ("soov iga hinna eest halvustada mind")ei ole küll demokraatliku organisatsiooni juhtimisel adekvaatne.

Anonymous said...

Millal ikkagi hakkavad mängijad jälle mängida saama? Kes ütleb? Või ongi vastus, et ärge praegu mängigegi, saatke reisi ja hiljem vaatab, kui palju pappi tuleb, siis saate võibolla jälle malet mängida?

Anonymous said...

Kui Olde nügib Seili minema ja asub ise pukki, küll siis ka maleliidu kõik võlad tasutakse.

Anonymous said...

Kritiseerimisel ja kritiseerimisel on suur vahe.

Anonymous said...

konkreetne näide?

Anonymous said...

See Olde tundub väga tark mees olevat. Ei tea, kas ta on majandust õppinud?

Anonymous said...

Koondise koostamisega on alati olnud mingi jama. Kriteeriumid muutuvad pidevalt ja vastavalt vajadusele. Viimastel aastatel on otsustanud ainult juhatus ja juba koondise koha taganud mängijate arvamusega ei arvestata. Nii ongi tiitlivõistlustel Eestit esindanud üsna kentsakas seltskond. Juhatus ei ole lihtsalt piisavalt pädev, et antud teemal iseseisvalt otsuseid vastu võtta. Ühesõnaga huvitab mind piir, kui palju peaks mõni suvaline jorss maksma, et ta varumängijana näiteks olümpiale kaasa võtta. Enda sõidukulud, 100 000 , 300 000, 500 000 ?

Shh maletajaid leiavad raha, et osaleda võistlustel. Maleliidu poolt mingisugust abi ei tule. Juba mitu kuud jäetakse jonni pärast rahvusvahelistele organisatsioonidele maksmata...
Korraldage maailmakarikaid, maleolümpiaid ja teisi utoopilisi projekte, aga jätke normaalsed inimesed rahule. Mõned meist ei ela päkapikumaal ja tahaks vahel malet mängida.
Turniirikorraldajatele tuleb mitu kuud (minimaalselt) ette teatada...

MILLAL MEIL SAAVAD OLEMA FIDE REITINGUD?

Meelis Kanep

Marek Kolk said...

Meelis, soovid osaleda? :~) Kui juba rahanumbritest juttu tegid.

Hendrik Olde said...

Meelis,
ma julgen Sulle vastu vaielda.
31.märts 2005 kinnitati koondvõistkonna komplekteerimise põhimõtted MO-ks (2006 ja 2008) ja võistk. EM-ks 2005 ja 2007).
Samuti tippmaletajate finantseerimine Euroopa ind. MV-ks aastatel 2005-2008
Need on EML kodulehel: http://www.maleliit.ee/maleliit/otsused/2007/koondis.pdf

21.jaan.2009 kinnitati uued kriteeriumid 2010.a. MO-ks.
Need on EML kodulehel: http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2009/tippmaletajad.pdf

Millised on Sinu etteheited, kas EML juhatus ei ole neid põhimõtteid järginud alates 2005.aastast?!

FIDE reitingutest! Ma isiklikult loodan, et see saab toimuma kõige lähemal ajal, ehk siis järgmise nädala jooksul. Igatahes me otsime lahendust ja tegemist ei ole jonnimisega ning maletajaile spetsiaalselt selja keeramisega...

Lohutuseks: tegelikult arvestati FIDE reitingut ju ka Eesti MV-te partiidele ning seda näeb aadressilt: http://ratings.fide.com/tournament_report.phtml?event16=49821
Klikates oma nimele, näed ka reitingu muutust Soomes mängitud klubide MV-l.

Anonymous said...

Meelis on seal piiripeal ilmselt. Eestikate 3. koht :( Pluss tuleb kindlasti arvestada veel Liiva ja teiste juhatuse heakskiidu saavate mängijatega

Hendrik Olde said...

Aadressi lõpp läks kaduma: http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2009/tippmaletajad.pdf

Anonymous said...

Kolm kuud on neid lahendusi juba otsitud. Kust läheb piir?

Anonymous said...

Kurivaim, tšempionaadi võitja kaotas reitingut...Ilge jama küll, kui turniirivõidu eest sind preemiaks ELO-st välja tõstetakse.

Kristjan Sander said...

Hendrik, Fomina ei taha kellelegi vastanduda. Fomina tahab Euroopa seenioride MV-l malet mängida. Kahjuks olete Teie oma viletsa asjaajamisega selle tal võimatuks teinud ja Sinul jätkus veel küünilisust küsida FIDE võla tasumise kohta "Kas peaks?"

Täpselt sama käib suurmeister Külaotsa kohta.

Mina saan asjast ikka niimoodi aru, et Maleliit peaks olema organisatsioon, mis soodustab malelist tegevust, mitte vastupidi.

Ma ei tea ühtegi teist alaliitu, kes oma ala sportlastesse niimoodi suhtuks.

Anonymous said...

Ma ei tea ühegi teise ala sportlaseid, kes oma ala maine nii täis s....ks nagu maletajad.

Tüüpiline tekkinud kuvand maletajast:kitsarinnalised, kahepalgelised, kibestunud ja kompleksides enesekesksed eneseimetlejad, kelle jaoks on vaid üks arvamus- nende enda- ja vaid ühed huvid- samuti nende endi omad.

Hendrik Olde said...

Hea Meelis,
sain täna FIDE-st kinnituse, et meie maletajate reitingud on jälle avalikud.
Reitingud on sellel aadressil: http://ratings.fide.com/topfed.phtml?ina=1&country=EST

Edu maletamises!

Anonymous said...

Tubli, Hendrik. Läks vaid veidi üle kolme kuu. Mis siis ECU võlast saab? Kas sellega on ka lootust?

Hendrik Olde said...

Kindlati saab ka see küsimus lähemal ajal lahendatud (vähemasti me teeme omalt poolt selleks kõik). Kui te arvate, et maleliit ei ole nende lahenduste otsimisel tööd teinud, siis nii see tõesti ei ole.
Siinkohal tasub meenutada, et saatsime läinud aasta detsembri alguses kultuuriministrile kirja, milles ühe punktina oleksime ka arutanud just seda probleemi.
Kurb on see, et nii mõnigi malehuviline on tegelikult selle küsimuse lahendamise oma rahvusvahelise "suhtlusega" teinud oluliselt komplitseeritumaks.
Ka hetkel leidsime selle lahenduse ilma Kultuuriministeeriumita, kes samuti mingi aeg tagasi suure suuga lubas ise asjad korda ajada ...
Ja eks see protsess nõuab rohkem energiat, kui koostöö asemel vastutöötamist harrastatakse.

Anonymous said...

Jee, jälle saab malet mängida!

Anonymous said...

Tubli, härra Olde!
Kui nüüd ECU-ga ka mingi nipiga ühele poole saaks, siis ei peakski äkki kabet mängima hakkama.

Kaido Külaots

Kristjan Sander said...

Kui probleemiks on võlg, siis on probleemi lahendus võlg ära maksta. Tore, et lõpuks - pärast rohkem kui 3 kuud ja 1 nädalat - selleks raha leidus. Aga ei ole mõtet kujutada seda "lahendust" mingi eriliselt peenikese ja keerulise tööna.

Kuidas sellele üleüldse võiks vastu töötada, on mul raske mõista - kas tõesti hoidis keegi Hendriku paroolikalkulaatorit enda käes ja ei lasnud tal ülekannet teha...?

Anonymous said...

Mida see paroolikalkulaator aitab kui raha pole:)?

Kristjan Sander said...

Meelise viimane küsimus on muide väga asjakohane ka ühes teises kontekstis.

EML põhikirja p. 2 lg. 2 järgi "Juhatuse koosolekutest kutsutakse osa võtma mõlemad valitsevad Eesti täiskasvanute meistrid." Eks Eesti meistrid võivad ise kirjutada, kas seda nõuet on koondise komplekteerimise koosolekutel (ja ka muudel) täidetud. Ma igaks juhuks ei hakka mõistatama.

Kristjan Sander said...

EML põhikirja p. 27 lg. 2 mõtlesin muidugi, vabandust.

Hendrik Olde said...

Hea Kristjan, Sul on jälle õigus!

Võin lisada, et peamiseks probleemiks ei ole mitte võlg vaid malele eraldatavate toetuste oluline (loe: kordades) vähenemine alates sellest ajast, mil Sa oma meeskonnaga asusid jõuliselt malet "päästma".
Usu mind, kui Olde ja praegune juhatus ära lähevad, siis jõuad peagi tõdemusele, et raha ei hakanudki uuesti ojadena voolama ning seda kusagilt saada on ikka päris keeruline ülesanne. Vahel ei aita ka töö tegemine ning projektide kirjutamine, sest igasuguseid päkapikke liigub ringi...

Anonymous said...

Tore, et reitingud lõpuks olemas. Olen võistkondade komplekteerimise dokumenti lugenud ja juhtisin tähelepanu peamisele lüngale, mida see sisaldab.
Mis tulemuste või näitajate alusel oli Riho Liiva Torino malolümpial koondise liige. Pekingi mõttemängude festivalil oli koondises lausa 3 liiget maleliidu juhtkonnast (Liiva, Leito, Talihärm) Võistlust, mida reklaamiti kui treeningturniiri Dresdeni maleolümpiaks, mulle ja kahtlustan ka Volodinile ei tehtud pakkumistki... Tegu ei olnud suvalise külaturniiriga.
Naiskonna komplekteerimisest ma ei hakka rääkima. Kui on mingid kriteeriumid, peaksid need kehtima alati, mitte vajaduse korral.
Meelis Kanep

Anonymous said...

Aga kuidas, Meelis, Sulle pakkumise teha saab, kui sa Hendriku meilid blokeerinud oled? Äkki ta katsuski suga ühendust võtta? Või oleks ta pidanud hoopis telegrammi saatma?

Marek Kolk said...

"Aga kuidas, Meelis, Sulle pakkumise teha saab, kui sa Hendriku meilid blokeerinud oled? "

Täitsa koomiliseks läheb. Nagu varem korduvalt öeldud, suhtlus on kahepoolne ja parandada ning initsiatiivi saavad näidata mõlemad pooled. Praegune olukord, kus maletajad ise ka ignoreerivad juhtkonda, ei ole ikka normaalne. Kasvõi saatke sõimukirju, aga pärast eraldumist ei jää enam eriti õigustusi asjade mitteteadmisest.

Selle vastutöötamise koha pealt ootaks pigem EML-lt konkreetset ülevaadet ajaveebis, ühest FIDE kirjast jääb väheseks. Ok, mingi KM-iga sebimine ka, aga ikkagi jääb kuidagi pinnapealseks (lahti seletamata). Pealegi on tegu tõsise süüdistusega.

Anonymous said...

Marek tuleb mõni tuttav ja virutab sulle kolm korda mööda tahti. Hiljem ütleb, et ise oled süüdi, jooksid oma lolli peaga vastu mu rusikat. Suhtled temaga edasi nagu midagi poleks juhtunud? Kusagilt jookseb piir...

Meelis Kanep

Marek Kolk said...

Füüsiline suhtlus käib ka vastastikku.

Probleemid süvenevad, kui neid lahti ei räägita. Sinu toodud näide vast ei kehti siin, sest füüsilist vägivalda pole vast olnud. Vaimne aga kannatab mingil määral lahti rääkimist. Emotsioonid siin eriti ei aita, tõsi, seda on lihtne öelda, raske teha.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Kahjuks ajad Sa oma viimases kommentaaris taaskord põhjused ja tagajärjed segamini. Sinu suutmatus korraldada normaalset asjaajamist ja aruandlust on põhjus kahele tagajärjele: toetajate usalduse kaotamisele ning rea klubide initsiatiivile juhatuse koosseisu muuta.

Üks asjakohane viide ka:

http://dokreg.kul.ee/public/100303_Maleliit.189513.doc

Mis tulevikku puutub, siis karta on, et pärast Sinu viimaste aastate skandaale saab usalduse taastamine Maleliidu suhtes raske olema. Aga ma usun ja loodan, et uus juhatus suudab tõestada, et ka ausalt on võimalik.

Kristjan Sander said...

Marek, lahtirääkimine toimus 2009. aasta alguses. Kas polnud sellest midagi, sest juhatuse esimees ei täitnud kokkuleppeid, milleni lahtirääkimise tagajärjel jõuti.

Marek Kolk said...

Kristjan, opositsioon, kes näeb probleeme ainult ja ainult Hendrik Oldes on juba ette läbi kukkunud, sest sellisel korral puudub teil igasugune reaalsustaju.

Mis puutub 2009.a. ümarlauda, siis hakkas pärast seda igasugu huvitavaid asju juhtuma ja minu meelest oleks olnud vaja uut istumist, sest olud muutusid (aga see on minu subjektiivne hinnang ja võib osutuda ka ekslikuks). Ma ausalt öldes ei mäletagi, mida sa kokkulepete mittekinnipidamise all mõtled (s.t. ma ei mäleta KÕIKI neid kokkuleppeid, kuigi sellest on juttu olnud).

Anonymous said...

Äkki peaks nüüd kandilise laua taga istuma?

Kristjan Sander said...

Marek, senine asjakäik annab alust arvata, et Hendrik Olde juhtimisel ei ole võimalik kõrvaldada ka probleeme, mille algpõhjus ei seisne Hendrik Oldes. Hendrik Olde ei ole demonstreerinud just eriti head probleemide lahendamise võimet.

Kokkulepetest on nii palju juttu olnud, et ma ei kavatse enam ennast kordama hakata. Mine loe mälu värskendamiseks minu eraldi artiklina ilmunud kommentaari H. Olde intervjuule või eelmisi "Vaadeldaja" arutelusid sel teemal, millest Sa ka osa võtsid. Praktiliselt kõik, mis 2009. aasta alguses kokku lepiti, jäi H. Olde poolt tegemata.

ümarlaud said...

Kristjan Sander ühes varasemas postituses kirjutas sellest ümarlauast. Mälu värskendamiseks link:
http://vaadeldaja.blogspot.com/2009/05/vastuseks-hendrik-olde-kusimustele.html

Anonymous said...

Kuradi hea huumor siin ikka. Ärapanija päris poisike sellega võrreldes.

Anonymous said...

Hendrik Olde, aeg on küps: tuleb lahkuda!
http://www.ohtuleht.ee/373514

Anonymous said...

Kumb on kumba jaoks - kas maletajad juhtkonna jaoks või juhtkond maletajate jaoks? Minu naiivse arusaamise kohselt peaks maleliidu tegevjuht olema maletajate teenistuses, s.t. ta peaks tegema kõik selleks, et noormaletajad, treenerid, tippmaletajad ja tavalised harrastajad Eesti maleeluga ja rahvusvaheliste tegvusvõimalustega rahul oleksid. Praegu ei tundu eriti keegi rahul olevat, ainult tegevjuht seletab pidevalt, et tema on kõike teinud kõige paremal mõeldaval viisil, aga teised on pahatahtlikud, võimuahned jne jne.

Anonymous said...

Õhtulehe spordiblogi Olde tagasiastumisest:

http://www.ohtuleht.ee/spordiblogi/1849

Anonymous said...

Eesti ühtede parimate juristide poolt on tehtud teabenõue male rahastamise osas et see oleks normaalsel tasemel, Riigikogus on tehtud arupärimine tipppoliitikute poolt, vaatamata riigi toetuse puudumisele on toimunud kõik võistlused ja nüüd saadi suhted FIDE-ga korda ning reitingud tagasi. Midagi ei tehta?

Marek Kolk said...

"1) 31. märtsiks esitab Maleliidu juhatus 2008. a majandusaasta aruande (kasvõi auditeerimata versiooni) – ei esitanud;

2) 31. märtsiks esitab Maleliidu juhatus 2009. a majandusaasta kulude-tulude prognoosi – ei esitanud;

3) 31. märtsiks tehakse valmis Eesti Maleliidu ajaveeb, kus saab Eesti Maleliiduga seonduvate probleemide üle arutleda (märtsi lõpuks sai valmis vaid niinimetatud Eesti Maleliidu ajaveebi "makett" aadressil http://maleliidujuhatus.blogspot.com/ , mis on aga jätkuvalt täiesti tühi, seega sisuliselt tegemata);

4) 31. märtsiks pakutakse välja “tippmaletaja” määratlus, mida saab hiljem tippmalega seotud regulatsiooni kujundamisel rakendada – tegemata."

Noh, kui lugeda seda tänasel päeval, siis ei ole nagu midagi nii väga tegemata. Tippmaletaja määratlus võib lihtsalt praktikas lahendamatu probleem olla. Kes keelab ise ideid välja pakkuda? Mina mäletan pigem seda, kuidas pärast Ants Priid igas surmapatus hakati süüdistama.

Anonymous said...

Naljakas nagu natuke, et süüdistatakse ministeeriumi ja mitte linna. Tegelikult loodeti mõlemalt poolt saada toetust maailmakarikale ja olümpiale. Ei saadud vist kumbagi poolt. Nüüd on süüdi aga ainult üks. Miks linna vastu samamoodi ei lahmita? Andke minna!

Anonymous said...

Lisagem siia juurde 8 aastat kestnud korraldusprotsess maailma karika ning maleolümpia korraldamiseks, millele on saadud nii Tallinna linna kui ka valitsuse üksmeelne toetus, et ala Eestis populariseerida.

Nimetage palun üks alaliit mis oma ala eest rohkem võitleb.

Kristjan Sander said...

Marek, esiteks, kui lepitakse millegi tegemine kokku tähtajaks, siis tuleb see teha tähtajaks. Kui jäetakse tähtajaks tegemata, siis on tegemata.

Teiseks, juhatuse leheküljelt ei saa klubid neid huvitavat informatsiooni. Luba ennast tsiteerida:

"Kristjan said...

Kas Hendrik Olde on loobunud käesoleva lehekülje kaudu vastamast EML liikmete küsimustele EML-i juhtimise kohta?

Lugupidamisega,

Kristjan Sander
February 17, 2010 3:12 PM

Marek Kolk said...

Kristjan, mitte ei ole loobunud, vaid ei ole alustanud.
February 18, 2010 6:25 AM"


Anonüümikud, võitlus on üks asi, tulemused teine. H. Oldel on ette näidata palju võitlusi, kuid väga kasinalt tulemusi.

Kristjan Sander said...

Mis puutub "Eesti ühtede parimate juristide poolt tehtud teabenõudesse", siis võib arvata, et see läks Maleliidule ca. 10 000 kr. ümber maksma. Kardetavasti on see raha ka raisus lihtsalt. Hästi elame, midagi pole öelda.

Peep said...

Kristjan, kas sa arvad, et see raha tuli KM-lt saadud NS toetusest?

Marek Kolk said...

Kristjan, kus kohast sina tead, kelle v mille taskust see tehti? Jube kergemeelselt pillud oma väiteid. See näitab väga ilmekalt sinu tooni antud küsimustes.

"Teiseks, juhatuse leheküljelt ei saa klubid neid huvitavat informatsiooni"

Miks sa enda klubi võrdsustad mitmusega, s.t. klubid?

Anonymous said...

Juhatus maksis selle teabenõude kulud omast taskust kinni nagu ka märkimisväärse osa ehk tegelikult sisuliselt kõik senised MK ja OM-i korralduskulud.

Peep said...

Ma olen ka mingi klubi liige, see ei anna mulle õigust küsida teiste klubide rahaasjade kohta.

Ülar Lauk said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Hendrik, ole hea ja vasta Ülari küsimusele. Ilmselt huvitab paljusid maletajaid, kas ka pikas perspektiivis reitingud säilivad ning kust see raha võla likvideerimiseks tekkis või ei tekkinud. Aitäh!

Anonymous said...

Ot Peep kas Sa ei saa asjadest päris hästi aru? Loomulikult ei saa küsida keegi teise klubi rahaasjade kohta, küll aga saab iga klubi küsida rahaasjade kohta katusorganisatsioonis (EML) kuhu ta kuulub.
Ma pole ikka aru saanud, miks te ei taha lugeda läbi liidu põhikirja ja selle sisu omale selgeks teha?

Kaarel said...

"Kristjan, kus kohast sina tead, kelle v mille taskust see tehti? Jube kergemeelselt pillud oma väiteid."

Marek, kas Sa siis ei ole varem märganud, et sealt tuleb pidevalt väiteid, aga mitte tõestusi:

KS: "Praktiliselt kõik, mis 2009. aasta alguses kokku lepiti, jäi H. Olde poolt tegemata"
Samas möönab ta hiljem: et praeguseks on tehtud. Jäi tegemata ei võrdu tegi hiljem, Kristjan, ei võrdu. See on see niinimetatud lahmimine, mida viimati kuskil Marekile ette heideti.

Siis palusid, Marek, Kristjanil neid 2009.aasta kokkuleppeid meelde tuletada, tuli vastus, et ma ei viitsi seda kogu aeg igale poole kirjutada (sest see oleks aga ta väite kahtluse alla seadnud), kuid lõputud küsimuste kordamist ei sega miski...

Samas, ei suutnud ta vastata mu kahele lihtsale küsimusele, miks ta ei ole kritiseerinud KM-i poolsete rahade vähendamist, et kas ta on siis rahul sellega?
Ta ei vastanud sellele, vaid tegeles selle vältimisega esitades mulle mitmeid küsimusi (seda tegevust võite te näha "Maleliidust ja sponsoritest kommentaariumis 6.aprilli 1.hommikul kuni kella 1.30ni). Kui ma neile lõpuks vastasin, siis jätkuvalt ta ei vastatud, vaid tegeles hämamisega. see tekitas minus küsimuse miks, aga ka loomulikult sellele ei vastatud.

nii palju siis aususest ja lahmimistest...

kui Sa, Kristjan, soovid lõpuks vastata, siis palun, ma ootan seda. või noh... see on pigem üleüldiselt opositsiooni liikmetele (kes ennast niimoodi defineerida julgeb/tahab) mõeldud: miks ükski opositsiooniliige ei ole sõnagagi kritiseerinud KM-i nii suure protsendilist maleliidu rahade vähendamist?

Aitäh vastuse eest!

Anonymous said...

Küsimus hr. Olde sobivusest EML juhiks.

mida on siis Olde teinud hästi?

see mida ta on teinud halvasti on ju päevselge - ta on suutnud minna tülli eesti parimate mängijatega (nx Ehlvest, Fomina), treeneritega (Golubenko), kohtunikega (Vahesaar), mitmete klubidega ja nüüd siis ka male olulisemate finantseerijatega.

kas males eksisteerib veel mõni osapool, kellega on veel võimalik tülli minna?

Mis on tema nö positiivne programm, mis on tema juhtimise all males paremaks läinud, võrreldes tema-eelse ajaga?

On need maletajate tulemused, spordiala populaarsus - so registreeritud mängijate arv, eestis korraldatud rahvusvahelised suurvõistlused, EML parem finantsseis?

Oskab keegi midagi konkreetset nimetada, midagi arvuliselt võrreldavat? ja see ei ole retooriline küsimus vaid püüe leida ausat ja konkreetset vastust.

Anonymous said...

Sattusin lugema Kaarli kommentaarw 2009. a oktoobri Vaadeldaja artikli juurest http://vaadeldaja.blogspot.com/2009/10/kaido-kulaotsa-arvamus-euroopa.html
Üks on näiteks selline.

Kaarel said...
"Lapsik on riigi poolt raha mitte eraldamise põhjuseks tuua esitamata aruandeid. Inimene kes nii arvab ei tea üldse mitte midagi."

Oh issand.. mis sellise kommentaari peale öelda. Veel sellisel kellaajal. See ei ole lapsik, vaid, kallis anonüüm, minu meelest on see pagana mõistlik tegu. Mille krdi pärast peab keegi raha eraldama, kui ei saada täpset kinnitust, mida sellega tehti. Ja kui lõpuks saadakse see ametlik dokument, siis alles tüki aja pärast. Riigilt raha saamisel on vaja täita kõik tema poolt ettenähtud tingimused. Lepingus on ju kõik kirjas, kuidas seda eraldatakse ja mida teinepool tegema peab. Aga kui lihtsalt ei mängita nende reeglitega, mis kirja sai pandud, siis pole ka ime, miks ei taheta järgmine kord nii lihtsalt toetada. Kunagi ei tea ju, millal keegi suvatseb aruande teha ja selle ära saata. Mille pagana pärast, pean ma ootama selle paberi järgi ja pidevalt pärima aruande järgi. Neil on ju targematki teha. Kes maksab, tellib ka muusika.

Nii, et kullakallis anonüüm, tundub, et sina ei tea hoopis midagi.

Ja minu meelest on absurd uskuda, et ministeerium ei anna raha Kristjan Sandri või kellegi muu kriitika ja mahategemise pärast. Neil ei ole mitte mingit mõjuvõimu. Palju loogilisem põhjus on see, et üks osapool jätab järjepidevalt paberid esitamata. Mind isiklikult häiriks ka see, kui sellise asjaga tegelema peaksin. Ning tõenäoliselt teeks ise samamoodi (mis sest, et olen maletaja), et ei annaks raha (ükspuha, kes siis alaliitu juhiks), et äkki siis hakkab kuskil tuluke põlema ja edaspidi ka paberid kiiremini jooksma.

Ja mul ei ole mitte midagi mitte kellegi vastu. Ma lihtsalt vihkan seda, et Eesti males kõik logiseb. Ńing selle logisemise ajal mitte ei tegeleta probleemi(de)ga, vaid jagatakse väiteid, et kõik teised on süüdi. Varsti hakatakse jumalaid, Obamasid ja ilma ka veel takkapihta kiruma.
Absurd!

Head ööd!

October 31, 2009 1:25 AM

Peep said...

Ega ma tegelikult ei saa nendest raha asjadest aru jah. Ma ei saa aru nimelt, miks peab klubidelt liikmemaksu kogumise asemel ootama mingeid KM annetusi. Igal pool on nii, et maksad katuse eest, saad katust.

Oleme nii vaesed, et üle saja kroonine turniirist osavõtumaks käib üle jõu. Katsuge sellise osavõtumaksu eest kasvõi vaesesse Lätti mängima minna.

Ega ma nüüd KM toetuse vastu ka pole aga eelkõige peavad klubid ise hakkama saama.

Kaarel said...

tundub, et ma olen sellele oma kommentaarile sunnitud vastama. Päris naljakas oli ennast lugeda.
Eriti sellist suhteliselt agressiivses stiilis kommentaari lugedes...
seletus 1: ma räägin siin projektipõhistest rahade eraldusest, mitte üldrahadest
seletus 2: mis puutub opositsiooni poolsesse kriitikasse... siis toona ei olnud minuni jõudnud üks teatud sorti informatsioon. Ma rääkisin selle kommentaaris sellest mahategemisest, mis toimub siin meie keskis.
seletus 3: olen KM-i ja selles toimuma kohta natukene parema pildi kätte saanu
seletus 4: asjadest eemalolek, ülikoolis õppimine ja vanemaks saamine on mind veidi targemaks (ma loodan) ja laiema vaatega inimeseks teinud. Laiema vaatega mõtlen ma siin, et ehk suudan ma nüüd näha enamiki probleemi külgi.

aga jätkuvalt ootan vastust:
miks ükski opositsiooniliige ei ole sõnagagi kritiseerinud KM-i nii suure protsendilist maleliidu rahade vähendamist?

Anonymous said...

KM-ist ei oodata annetusi. Riigieelarveliste vahendite jagamine peab käima seaduse järgi ning seaduse järgi on alaliitudele toetused ning nende arvutamise kord ette nähtud.

Hendrik Olde said...

Vastuseks Ülarile ja teistele.

Nagu Postimehes T.Seil väitis «Rahvusvahelised maleorganisatsioonid soovivad suhelda siiski meie alaliiduga,»
Siis jäägu see lahendus maleliidu ja rahvusvahelise organisatsiooni vahele. FIDE-lt on mul igatahes kinnitus, et kõik meie maletajad saavad osaleda rahvusvahelistel võistlustel, sh. ka maleolümpial (teadaolevalt on sellel võistlusel osalemisel eriti karmid piirandud võlgnevuste osas). Ja FIDE kinnitus on kindlasti usutavam KM-i omast.
Jätame nüüd selle teema ja "hirmujuttude" ajamise. Ka meie noored saavad kindlasti osalede MM-l ja EM-l ning ka MTÜ Vabaettur lapsed saavad osaleda sellel Tsehhi malefestivalil.

Ettepanek:
Jätaks nüüd rahvusvahelise valdkonna rahule ja ei hirmutaks enam lapsi ning lapsevanemaid sellega, et nad ei saa Olde pärast tiitlivõistlustele sõita.

Aga koduses "sõjas". Andke minna, kui see teie kindel eesmärk on ja soov on. Kõik mis ei tapa teeb tugevaks ja on kindlasti edaspidi millegiks kasulik. Aga kas selles sõjas on võitjaid?!
Minu küsimus - kas K.Sander defineeriks oma eesmärgi ja mis saab siis edasi, kui eesmärk on täidetud?!

Marek Kolk said...

See Kaarli vana postitus on päris hea leid. Mnjah, aga Kaarel, mul oli sulle ka küsimus eelmine kord, et palju teil seal kilo konna kah maksab? Egas film Malev ometi mööda ei pane, Prantsusmaal ikka leidub konni?

Kaarel said...

Marek, minu meelest on sellele mu postitusele eelnev jutt anonüümilt parem... sattusin lugema...:D:D nii vanu postitusi ei satuta lugema, aga noo see selleks.

Marek... tundub, et ma ei vingerda sellest küsimusest kuidagi ära... mul ei ole halli aimu ka :D:D. aga kui vaja, eks ma uuri välja kuidagi.

Kristjan Sander said...

Kaarel, ma vastan Sulle nagu ikka hea meelega.

> > KS: "Praktiliselt kõik, mis 2009. aasta alguses kokku lepiti, jäi H. Olde poolt tegemata"
>
> Samas möönab ta hiljem: et praeguseks on tehtud. Jäi tegemata ei võrdu tegi hiljem, Kristjan, ei võrdu. See on see niinimetatud lahmimine, mida viimati kuskil Marekile ette heideti.

Juhatus lubas esitada andmed majandusseisu kohta kindlaks tähtajaks, mis oli enne seda, kui neil tekkis seadusest lähtuv kohustus esitada majandusaasta aruanne. Kuna nad neid andmeid esitasid alles koos majandusaasta aruandega, ei täitnud nad lubadust. 2009. aasta tulude-kulude prognoosi ei esitatud mitte kunagi ja nagu me nüüd oleme aru saanud, kujunesid 2009. a. rahaasjad väga segaseks. Kolmas kohustus puudutas elektroonilise suhtluskanali loomist juhatuse ja klubide vahel. Seda tuli teha kindlaks tähtajaks, mingi ilma igasuguse sisuta lehekülg saadi üles pool aastat hiljem ning küsimustele ei vastata seal siiamaani. Neljandaks ei ole mitte mingit edasiminekut ei tippmaletaja määratluse ega juhtimisstruktuuri muutusega, millest samuti juttu oli, hoolimata sellest, et meie pool esitas põhikirja muutmise ettepaneku, nagu kokku lepiti.

> Siis palusid, Marek, Kristjanil neid 2009.aasta kokkuleppeid meelde tuletada, tuli vastus, et ma ei viitsi seda kogu aeg igale poole kirjutada (sest see oleks aga ta väite kahtluse alla seadnud), kuid lõputud küsimuste kordamist ei sega miski...

Kaarel, ma ei viitsi tõesti lugematu arv kordi korrata informatsiooni, mida ma olen juba sama küsijaga vesteldes esitanud. H. Olde seevastu ei ole mitte kordagi esitanud informatsiooni, mida minu klubi temalt põhikirjaga kooskõlas nõuab.

> Samas, ei suutnud ta vastata mu kahele lihtsale küsimusele, miks ta ei ole kritiseerinud KM-i poolsete rahade vähendamist, et kas ta on siis rahul sellega?
> Ta ei vastanud sellele, vaid tegeles selle vältimisega esitades mulle mitmeid küsimusi (seda tegevust võite te näha "Maleliidust ja sponsoritest kommentaariumis 6.aprilli 1.hommikul kuni kella 1.30ni). Kui ma neile lõpuks vastasin, siis jätkuvalt ta ei vastatud, vaid tegeles hämamisega. see tekitas minus küsimuse miks, aga ka loomulikult sellele ei vastatud.

Kaarel, enne seisukoha võtmist ma tahaksin algallikast kontrollida, kas arvud, millega sa opereerid, tõele vastavad. Teiseks huvitab mind enne ka teise poole, st. KM-i seisukoht antud küsimuses. On seda liiga palju palutud? Kui ma küsisin Sult algallikat, siis sa vastasid, et "sõida seenele".

> Aitäh vastuse eest!

Palun väga. Küsi ikka, kui midagi segaseks jääb. Minul ei ole midagi varjata.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Nagu on Sulle korduvalt öeldud, on eesmärgiks lõpetada skandaalid ja segadused Maleliidu asjaajamises ning rahaküsimustes. Kahjuks näib, et Sinu juhtimisel ei ole see võimalik.

Marek Kolk said...

"Seda tuli teha kindlaks tähtajaks, mingi ilma igasuguse sisuta lehekülg saadi üles pool aastat hiljem ning küsimustele ei vastata seal siiamaani."

Palun ära soni, Kristjan. Esiteks oledki seal ainult sina oma õnnetu kahe küsimusega, millele mittevastamine on sinu hinnang asjale ja mitte rohkem. Teiseks, kui sa nii sisu fänn oled (nagu sa oma küsimustes rõhutad), siis ammu enne ajaveebi tulekut hakkas Hendrik vastama Vaadeldaja kommentaariumis ja veerus ilmus isegi intervjuu (mis oli suht enneolematu). See oli suur edasiminek ja esimene samm asjade arendamiseks (sisuliselt oli kanal ju olemas). Kolmandaks, Maleliidu foorum on isegi enne seda esimest sammu olemas olnud ja seda ei kasutanud mitte keegi. Kui ei kasuta, siis ei kasuta (järelikult ei ole mitte mingit nõudlust asja üle või ei osata siis mitte midagi kasutada), aga ei tasu nagu jura ajada, et mingeid samme ei tehtud ja vilistati igale asjale.

2009. rahade prognoos ... majandusveerge ikka lugesid? Krt igal pool kurdeti, et mingeid prognoose ei ole võimalik teha ja ükski neist ei pea vett.

Aruanne ... ju siis pingutati üle kuupäevalise lubaduse suhtes. Kriitikat võib siin teha, aga on see maailmalõpp?

"tippmaletaja määratlus" - nagu mainisin, siis võib see osutuda praktikas äärmiselt keerukaks ülesandeks. Ma kinnitan, et seda arutati ja üritati leida mingi lahendus, aga tõsi on see, et ära ei lahendatud. Samas ma ei saa aru, miks keegi teine ei või oma head ideed välja pakkuda, kui see tal olemas on.

"Kaarel, enne seisukoha võtmist ma tahaksin algallikast kontrollida"

täiesti üllatav. Kõigega oled kursis, aga tähtsamate asjadega mitte. Umbes nii, nagu litsentsitasudega, põhikirja tead nagu 1x1, aga litsentsinõudeid klubijuhina järsku mitte.

Ei eita, et minu toon muutub päev-päevalt üha teravamaks ... vähemalt sinu suhtes.

Kristjan Sander said...

Tere, Marek

Esiteks, Sa ise ütlesid sealsamas lehel, et küsimustele vastamist pole alustatudki. Edasi, vastamisest keeldumine ei ole vastamine.

Teiseks, kui Sa arvad, et korralikult juhitud organisatsioone 2009. aastal ei eelarvestatud, siis Sa eksid. Küsimus on veapiirides. Kas Sa tõesti ei tee vahet kokkulepitud prognoosi esitamisel ja selle mittetäitumisel ettenägematute asjaolude tõttu ning üleüldse esitamata jätmisel?

Kolmandaks, palun Sul oma postitustes siiski viisakuse piiridesse jääda. "Ära soni" ning "ei tasu jura ajada" on väljendid, millest võiksid hoiduda.

On fakt, et kõik 2009. a. alguses sõlmitud kokkulepped jättis H. Olde täitmata.

Marek Kolk said...

Ma võin nende väljendite asemel siis ka ebaviisakaid kasutada, kui soovid.

Marek Kolk said...

Seinale räägin või? Nii kaua, kui väidad, et 4/4 jäeti täitmata, siis sõida seenele. Selles suhtluskanali osas sa mind ei veena.

Jürgen said...

mina isiklikult pean kõige kahetsusväärsemaks möödalaskmiseks siiski tippmaletaja määratluse kinnitamisega venitamist. see on mulle palju unetuid öid põhjustanud.

Kaarel said...

ma ei viitsi neid sinu jaoks veel kord, Kristjan, üle kontrollida, aga mu andmed pärinevad siit:
http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/NS_toetus.pdf
http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/tegevtoetus.pdf
palun, siin on andmed ja algallikas. nüüd võid sa väita, et need andmed on valed või teine variant vastata.

KM-i seisukoht ei tohiks siin suurt midagi muuta, sest rahastamiseskeemid on suhteliselt kindlaks määratud.

sõida seenele ei vastanud ma sulle algallikate küsimuse peale, vaid nende kontrollimise peale.

üleüldse, mis ajast sind huvitab algallikas ja kellegi seisukoht? juhatuse suunas tuled sinult kogu aeg väiteid ilma algallikata ja nende seisukohata. nüüd teises suunas äkki ei saa? miks? Seil ei luba sul kommenteerida või?

ja sa jätkuvalt ei vastanud mu küsimusele:
miks Kristjan Sander ei ole sõnagagi kritiseerinud KM-i nii suure protsendilist maleliidu rahade vähendamist?

Anonymous said...

Kummaline, et hr. Marek Kolk nii kirgliselt juhatuse esimeest kaitseb, egas võimuvahetusega kohtunike kogu ega partiide transleerimine netis ära ei kao.
Fakt, et pädevamat aktiivset malekohtunikku pole meil praegu ning vaevalt niipea tulemaski on.

Marek Kolk said...

Noh, need mainitud asjad on kõige väiksema tähtsusega. Ainult, et miks selline arusaamine, et mina alles jään (nagu ma ei tahaks asjast puhata)? Valida on meeskond meeskonna vastu, väga lihtne. Hendrik Olde tõesti ei kuulu inimeste hulka, kellega MINUL ei oleks võimalik koostööd teha, kuigi ta mul juuksekarvad turri ajab.

Anonymous said...

Kas Kaarli arvates on ühe alaliidu vägikaikavedu ministeeriumiga mõistlik samm? Viib see kuhugi? Jookseme kõik maletajad pea ees tormi? Ei tea...

Marek Kolk said...

Sellele küsimusele ei saa ilmselt praegu vastata. See võib tõsi olla, et pannakse peaga vastu seina. Samas, kas me peaksime alla andma? Ei oska kahjuks hinnata, kumb variant mõistlikum on. Üks asi on küll kindel, kui riik juba on vähendanud ühe spordiala prioriteetsust, siis tagasi seda enam nii lihtsalt ei saa. Selle eest hoolitsevad juba teiste alaliitude juhid.

Kaarel said...

enne viib vägikaikavedu kuhugi kui alla andmine. ja kui see ei anna suuremaid summasid, siis ta peaks vähemalt andma vastuse, miks malelt rohkem võeti kui paljudelt teistelt.

Anonymous said...

Allaandmisega pole veel keegi partiid võitnud.

Hendrik Olde said...

Mullegi on veidi arusaamatuks jäänud see, et kehtib põhimõte: sõimame Oldet niikaua, kuni ta lihtsalt ära läheb ja siis kõik ülejäänud jäävad alles ning elu muutub ilusaks.

Ma millegipärast kardan seda sama, et kas te ikka jaksate Marekile kinni maksta kõik need tema enda huvist ja vabast ajast loodud programmid, mille abil toimub reitingute arvestamine, turniiride registreerimine, erilehtede tegemine, jne. jne. Maleliit ei ole jaksanud Marekilt osta neid teenuseid ning ta on oma huvist seda kõike teinud. Kui läheb Marek, siis alustab ehk K.Sander uute programmide kirjutamist või läheb kõik tagasi "käsitööle"...
Ja kas te olete uurinud, et mitu maleklubi sellisel juhul loobub koostööst K.Sanderi valitsusega.
Ma isiklikult ei usu, et siis hakkab klubide poolt tulema koostööpakkumisi uksest ja aknast, pigem saab see olema vastupidi.

Julgen siinkohal välja öelda mõtte- praeguse võimaliku võimuvahetusega muutub male oluliselt Tallinna kesksemaks senisega võrreldes. Need ajad olid aastat viisteist tagasi ning nii mõnigi siin juhatuse vastu aktiivselt sõdiv maheluviline soovib neid aegu tagasi...
Juhatuse üks suuremaid "patte" on see, et me suhtume kõigisse klubidesse üle Eesti värdselt ning püüame ka võistlusi korraldada üle Eesti. Ja me tõesti ei eelista pealinna (suur)klubisid.

Marek Kolk said...

Ma lisaks, et ega võimuvahetus ei pea iseenest halb olema. Võib-olla ongi hea, et tuleb uus laine ja elu läheb edasid (noh, vindub natukene, aga uus põlvkond mingil teisel moel viib selle asja kuhuge teisele tasandile, olgu see kasvõi madalam aga stabiilsema näiteks). Jah, võib juhutuda, et uueks liiniks jääb siis Tallinn-Narva ja kõik, aga see ei pruugi veel maailmalõpp olla. Jah, võib juhtuda, et osa asju kaob ära, aga ilmselt tuleb siis ka midagi uut (teistsugust) asemele.

Marek Kolk said...

Sattusin malekeskkonnas kasutajanimele "Nestor Paris", Kaarel, ega see sinu prantuse varjunimi ei ole? :~)

Kristjan Sander said...

Kaarel, suhtlemine Hendrik Oldega on mind õpetanud, et tema poolt esitatud andmeid tuleb alati üle kontrollida. Sellepärast küsisingi Maleliidu leheküljel esitatud andmete algallika järele.

Mul on kombeks mitte kujundada seisukohti mõlemat poolt ära kuulamata. Kui Sa minult seda ootad, siis pean Sulle paraku tõesti pettumuse valmistama. Ma olen kõigiti selle poolt, et kõiki spordialasid, sh. malet, tuleks käsitleda võrdsetel alustel, aga ma tahan igal juhul tutvuda KM-i otsuse argumentatsiooniga enne, kui selle kohta midagi kindlat ütlen.

Oma väiteid Maleliidu juhatuse vigadest olen enda teada põhistanud viidetega dokumentidele nagu näiteks majandusaasta aruanded. Kui Sa leiad, et mõni minu väide on põhjendamata, siis ütle seda. Ma olen hea meelega valmis sellistest väidetest loobuma. Minul ei ole probleemi oma eksimuste tunnistamisega.

Kristjan Sander said...

Marek, kui Sa tahad väita, et juhatus täitis mõne 2009. a. alguse kokkuleppe, siis pead Sa näitama, millise kokkuleppe juhatus täitis ja kuidas. Seni ei ole Sa seda teinud.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Sa tead väga hästi, et mina ei kavatse Maleliidu tegevjuhiks hakata. Mingit "minu valitsust" ei tule. Lõpeta demagoogia.

Minu eesmärk on lõpetada skandaalid ja segadused Maleliidu asjaajamises ning rahaküsimustes. Kahjuks näib, et Sinu juhtimisel ei ole see võimalik.

Asendamatuid inimesi ei ole olemas. Mul oleks väga kahju, kui Marek Kolk loobuks oma senisest tegevusest, sest erinevalt Sinust on tema töö korralik ja tulemuslik - aga ka sellisel kahetsusväärsel juhul saadakse hakkama.

Ma olen alates 14. eluaastast tarkvaraarendusega kokku puutunud, juhtinud projekte, mille eelarve on suurem kui Maleliidul ja tean väga hästi, kuidas hinnata Marek Kolgi poolt loodud IT lahendusi. Selle pärast ei tasu Sul muretseda.

Marek Kolk said...

Kristjan, mina ei saa sinna midagi teha, kui sina argumentatsiooni eitad või ignoreerid. See on sinu hinnang, et suhtluskanalit ei loodud, minu hinnang on, et loodi. Enamus ümbritsev on pigem tähenärimine.

"aga ma tahan igal juhul tutvuda KM-i otsuse argumentatsiooniga enne"

Aga teabenõude kohta käiva tasu julgesid küll kohe välja ütelda ilma tutvumata, kes, kus ja millal.

Marek Kolk said...

"erinevalt Sinust on tema töö korralik ja tulemuslik"

Selge ülekohus juhatuse aadressil. Teeme ikka selgeks, et minu tegemised asuvad paar tasandit all pool. Eesti on IT-firmasi täis, väga lihtne sealt tellida omale teenuseid sisse või siis leida mõni naiivne üliõpilane jne.

Siinjuures ma ei saa jääta mainimata, et ma ei ole sugui kõigi Kristjani väidete vasti, mis puutub kriitikat juhatuse aadressil. Pigem on küsimus viisi, kuidas seda esitletakse.

Kristjan Sander said...

Marek, suhtluskanal esiteks loodi rohkem kui pool aastat pärast tähtaega ja teiseks ei vastata seal küsimustele. Vastamisest keeldumine ei ole vastamine. Kumma väitega Sa nõus ei ole?

Teabenõude kohta käivat tasu oskan ma selle valdkonnaga teatud määral siiski seotud inimesena ette kujutada ning kuna advokaadid esindasid Maleliitu, on loogiline eeldada, et ka arve tuleb Maleliidule. Kui mõni juhatuse liige seda ise maksab, mis siis ikka, tema valik. Minu isikliku arvamuse kohaselt oleks seda raha võimalik Eesti male heaks palju paremini kasutada, aga loomulikult on iga inimese oma asi, mida rahaga teha.

Ma tahaksin muidugi ka selle kohta, et teabenõude eest maksis mõni juhatuse liige, näha dokumentaalset kinnitust anonüümse kommentaari asemel.

Kaarel said...

"Mul on kombeks mitte kujundada seisukohti mõlemat poolt ära kuulamata."
Mis ajast sina kuulad mõlemaid pooli? Noortespordi rahade suhtes olid väga kärme seisukohta võtma - ebaseaduslik. Üldkoosoleku laiali saatmine - ebaseaduslik. Küsimustele mittevastamine - ebaseaduslik. 2008 ja 2009 aasta eelarve - näitab kindlasti, et maleliit on pankrotis. Kusjuures, seda viimast väidet tehes, toetusid sa minu mälu järgi Söödu andmetele, mille õigsuses ei olnud ka tema 100% kindel.

Ühelgi ainuüksi nendest nimetatud kordadest ei ole sa ära oodanud mõne juhatuse liikme poolset seisukohta ja selgitust. Küll oled aga väga kiiresti oma arvamuse teatavaks teinud. Seeärast panebki mind siiralt imestama sinu praegune vaikimine või vastusest hoidumine.

Kuna aga Kristjan ei soovi vastata (vist), siis on äkki mõni teine opositsiooni liige lahkelt valmis selgitama mulle ja teistele asjast huvitatule: miks ükski opositsiooniliige ei ole sõnagagi kritiseerinud KM-i nii suure protsendilist maleliidu rahade vähendamist?

Aitäh vastus(t)e eest!

Kaarel said...

tahad näha dokumentaalset kinnitust?
aga samas selleks dokumentaalset kinnitust vaja ei olnud, et maleliit maksis selle kinni... naljanumber

Kaarel said...

Marek, ei ole minu varjunimi.

Ma proovin nüüd pühapäeval siin Dijoni lähedal ühel turniiril kaasa mängida, äkki teen isegi sellest kokkuvõtte.

Kristjan Sander said...

Marek

"Siinjuures ma ei saa jääta mainimata, et ma ei ole sugui kõigi Kristjani väidete vasti, mis puutub kriitikat juhatuse aadressil. Pigem on küsimus viisi, kuidas seda esitletakse."

Heakene küll. Mulle piisab, kui me nõustume täpselt ühes asjas: Maleliit vajab muutusi. Kui Sina või keegi teine leiab, et mina ei ole õige isik neid ellu viima, siis ma austan seda arvamust. Maleliidu juhatuse tegevusega ei ole nõus rida inimesi, kellel on aktivistidena või male toetajatena palju rohkem teeneid kui minul (Ülar, Igor, Peleshev, Gert, Valgmäe jt.).

Nagu ülal öeldud, tean ma täpselt, kuidas Sinu tööd hinnata. Vähemalt selles ei pruugi Sul kahelda.

Kristjan Sander said...

Kaarel, nii noortespordi toetuse kui üldkoosoleku puhul esiteks olen ma kursis nii Hendrik Olde kui Marko Siili seisukohtadega.

Teiseks on tegemist faktidele õigusliku hinnangu andmisega. Selleks piisab, kui faktid objektiivselt tuvastada. Maleliidu ja klubide vahel olid lepingud, milles oli kirjas noortespordi toetuse suurus ja ülekandmise tähtaeg. Maleliit rikkus neid lepinguid. See on fakt, mille vastu isegi H. Olde ise ei vaidle. Ka üldkoosoleku lämmatamise faktilise külje osas on kõik selge.

Kui Sa aga soovid, et ma hindaks kultuuriministeeriumi otsust vähendada Maleliidu tegevustoetust, siis ma vajan tõesti selle kohta rohkem informatsiooni. Praegusel hetkel puudub mul alus arvata, et selline otsus oleks otseselt ebaseaduslik. Kui Sa leiad, et see nii on, siis palun esita selle väite toetuseks argumente. Kui see otsus ei ole otseselt ebaseaduslik, siis tuleb seda analüüsida diskretsioonipiiride jne. seisukohast, mida aga ei ole võimalik teha selle otsuse põhjendustega tutvumata.

Marek Kolk said...

Kristjan, kui juba sina ei suuda hinnata seda toetuse vähenemist, siis vast peaksid mõistma, miks Maleliit antud osas KM-ile päringuid teeb (ja sa nimetad seda maha visatud rahaks? ega see ju meid kõiki ei puuduta?). Võimalik, et jah, Maleliit on kõiges süüdi, aga enne paluks siis ka selle kohast tõestust (paraku asjad ei ole nii must-valged). Poliitika on Eesti sporti sisse sööbinud juba ammu enne meid. Selleks ei pea küll selgeltnägija olema, et näha, mis toimub. Võimalik, et Eesti malet päästaks üks julge poliitik, ainult, et kus kohast sellist võtta.

Peep said...

Kristjan
"...oli kirjas noortespordi toetuse suurus ja ülekandmise tähtaeg. Maleliit rikkus neid lepinguid."

Nagu aru võib saada, siis osaline põhjus selles rikkumises on ka seesama KM eraldiste vähendamine.
Kõik oleme nõus, et sihtotstarbeline NS raha peaks jõudma KM-lt Maleliidu kaudu klubideni. Kui aga KM pole oma kohustusi täitnud, siis nurisete Maleliidu kallal. Kui Maleliit KM-lt aru pärib, siis jälle nurisete.
Ja kui nüüd Kaarel KH käitumise kohta opositsioonilt hinnangut küsib, siis ei meil ei ole alust, informatsiooni vms
Peale destruktiivsuse pole opositsiooni poolt seni midagi välja pakutud.

Kaarel said...

küsimus on selles, et kas sa olid nende seisukohtadega enne juba kursis kui "lärmama" hakkasid, et ebaseaduslik, ebaseaduslik. minu mälu järgi ei olnud, aga see kipub mind petma. point on selles, et mille suhtes on sul kasulik pahameelt avaldada, siis selle suhtes ka seda avaldad (et saada Olde minema) ja mille suhtes mitte ei ole kasulik (KM-i puhul veel mulle mitte tõenduspõhja all omavatel seletustel), sa seda ei tee. Aga ma räägin siin nendest, mis on SULLE kasulik/mittekasulik, mitte sellest, mis on malele.

nagu juba korduvalt olen mõistnud, Kristjaniga ei saa vaielda, sest välja jõuab ikka samasse kohta - mitte kuhugi.

Nii, et ootan siis Gerdi ja Igori ja ka teiste opositsiooniliikmete vastuseid küsimusele:
miks ükski opositsiooniliige ei ole sõnagagi kritiseerinud KM-i nii suure protsendilist maleliidu rahade vähendamist? Kas see tähendab, et te olete rahul sellega?

Anonymous said...

Kes küll seda Kaarlit nüüd nõnda on hammustanud? Andke aru ja kohe!

Anonymous said...

Stokholmi sündroom?

Anonymous said...

Ei saa aru, miks räägitakse meeskonna vahetusest teise meeskonna vastu - sisuliselt vastandakse üht teisele. Kas on liig naiiv arvata, et kokku võiksid tulla kõik, kes maleelu veidigi paremaks tahavad muuta ja leida ühised kokkupuutepunktid? Üldkoosolek on see koht?

Anonymous said...

Stockholmi sündroom on tõsine asi, jätke naljad.

Peep said...

On näha, et osa rahvast ei ole mitte mingil tingimusel koos töötama nõus. Ja nii on see meie males vähemalt peale Kerest kogu aeg olnud. Varasemat isiklikult ei mäleta, ei julge arvamust avaldada.

Ülar Lauk said...
This comment has been removed by the author.
Kaarel said...

"Palju õigem on leida võimukoridoridest uus president (paljud tahaks oma CV-sse lisada: Eesti Maleliidu president) ning siis raha välja kaubelda nagu kõik teisedki."
Vabandust, aga mina jälestan sellist asjaajamist. Nii, et ma ei saa seda põhjust presidendi väljavahetamiseks toetada. Minu meelest ei tohi riigi rahade jagamised partei liini pidi käia.

Kristjan Sander said...

Marek, ma ei arva, et Maleliidu teabenõudes esitatud küsimused oleksid kuidagi iseäranis rumalad ja enda teada pole seda ka öelnud. Aga ma olen äärmiselt skeptiline, et selliste küsimuste esitamisega võiks õnnestuda raha juurde saada. Kui info saamine on eesmärk omaette, siis teenib teabenõue oma eesmärki, kui eesmärk on raha juurde saada, siis kardetavasti mitte.

Peep, Sa oled valesti aru saanud. Sihtotstarbelist noortespordi toetust kärbiti mõne protsendi võrra. Klubidele tuli see üle kanda, vähendades nende osa proportsionaalselt. Sihtotstarbelise NS toetusega tegevustoetuse augu lappimine on lubamatu.

Koostöö on võimalik inimestega, kes peavad oma lubadustest ja sõlmitud kokkulepetest kinni. Hendrik Olde seda ei tee.

Kristjan Sander said...

Kaarel, ma olen H. Olde seisukohtadega nii juhatuse lehekülje kui "Vaadeldaja" kaudu kui tema sõnavõttude kaudu üldkoosolekutel kursis.

Teiseks, kui lepingus on kirjas, et teatud tähtajaks peab raha üle kandma ja raha üle ei kanta, on see rikkumine olenemata sellest, mida H. Olde arvab. Õiguslikku hinnangut ei muuda see karvavõrdki. Igal juhul on tegemist rikkumisega.

KM-il aga on minu teada põhimõtteliselt õigus otsustada alaliitude tegevustoetuse suuruse üle. Kui mõne alaliidu tegevustoetus on väga proportsioonist väljas, siis tuleb selle hindamiseks uurida, mis motiividel KM sellise otsuse langetas. Ma ei tea õigusnormi, mis ütleks, et kõikide alaliitude toetus peab olema võrdne. Kui Sina tead, siis palun viita sellele. Ilma otsuse motiive teadmata ei saa seda seetõttu hinnata.

Mõistad vahet?

Marek Kolk said...

Kristjan, keegi ei räägi võrdsusest. Me räägime suurusjärkudest. Kui see number oleks 30 asemel 15% langust, oleks see arvestatav (teistel keskmiselt umbes 10), 20 hakkaks silma, aga noh, mingil määral saaks aru, aga pärast seda kui riik ei pea tegema kulutusi ei MK ega Olümpia jaoks, siis u 30 tundub tõsine langus. Võib-olla see on põhjendatud, aga tundub, et selle põhjendamine võtab KM-l ikka päris palju aega. Ma saaks ka aru, kui see hõlvaks ainult noorte toetusi, kui tõesti etteheide on rahade kasutamine ja aruannete ebakooskõla, aga isegi see ei ole päris selge (ma mõtlen siin põhjusi).

Kaarel said...

õigusnorm, et nad võrsed on, ei eksisteerigi. küll on, aga seadustatud, mida tuleb arvestada toetuste jagamisel: palun, loe, kui sa tõesti ei tea, et eksisteerib spordiseadus.

https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?replstring=33&dyn=1013701&id=982026

see peaks näitama isegi sulle, et maleliidu rahastamine on proportsioonist väljas.

Marek Kolk said...

Lisaks, on näha, et riik on oma panuse teinud suusatamisele. Noh, eks need 50.-60. kohad meile tulid kah. Ainuke jama, et edaspidi kaob nii Veerpalu ja mingil hetkel äkki ka Šmigun ja siis on need kümned ja kümned miljonid suht tuulde pandud, sest jäävadki 50.-60. kohad. Selle all kannatab mitte ainult male, vaid enamus väiksemaid alasid. Ajakirjanduses käib jutt selle üle, et tuleb valida eelisalad ja võib-olla lõpetada ära igasugune muude alade toetamine. Kas sellised jutud ei tee sind mitte ärevaks? Ilmselt ei oleks malel probleeme, kui meil oleks kuskil mõni tipp-poliitik asja eest võitlemas, kahjuks meil seda ei ole. Kas me peaks oma hääbumist vaikselt pealt vaatama? Siinjuures ma isegi ei mõtle hetke konflikti KM-iga, vaid üleüldist pilti.

Marek Kolk said...

Mul on ka lahendus: kui Kaarel tagasi jõuab, siis võtame ta pantvangi ja tema isa on sunnitud male eest seisma hakkama. Vähemalt on meil siis tipp-poliitik olemas.

Vast saadi naljast aru.

Kristjan Sander said...

Kaarel, spordiseadusega olen ma kursis. § 4 sisaldab 5 kriteeriumit, mida tuleb omavahel kaaluda. Ma ei tea, kuidas see kaalumine toimus ja seetõttu ei saa seda ka hinnata.

Lihtsalt üks teoreetiline näide - § 4 p. 5 toob ühe kriteeriumina välja "spordiala arenguperspektiivi lähtudes spordialaliidu arengukavast". Kui asuda seisukohale, et alaliidu arengukava eesmärgid on täitmata, kuidas see mõjutab siis tegevustoetuse suurust? Kuidas seda arenguperspektiivi üleüldse hinnatakse?

Kristjan Sander said...

Ma väljendasin ennast ebatäpselt. Jutt on muidugi Sinu poolt viidatud ministri määruse § 4 kriteeriumitest.

Kaarel said...

minu isa ja tipp-poliitik? Marek... minu isa ei ole kohe mitte kindlasti tipp-poliitik... ma ei tea, et ühe väikefirma omaniku saaks tipp-poliitikuks liigitada.

Marek Kolk said...

No siis teeme temast ühe :-D Meil ju valitakse tihti.

Kaarel said...

ma ei usu elu sees, et ta sinna läheks. ta näeb oma venna pealt väga hästi ära, et sealt saab ainult sõimata. isegi kui asja hingega teed.

Marek Kolk said...

Midagi ei ole teha, Kaarel. Isamaa vajab ohvreid :~)

Kaarel said...

sorry... oma isa ma ei ohverda

Marek Kolk said...

No siis pead ise poliitikat tegema hakkama, lähed koos Tarandiga EL-i.

Kaarel said...

ei. ma ise ka ei läheks.

Marek Kolk said...

Nujah, kui sina ei lähe, siis on Eesti male omadega ...

Ahh, räägi parem, palju seal vein maksab? Noh, ma mõtlen ikka hea vein. Ja mis kellast mis kellani seda müüakse.

Kaarel said...

Alkohol... minu teada saab seda osta ööpäev läbi, kui sa mõne lahtise poe leiad. nt. siit oma kodulähedalt ostsin kunagi ühe päris hea valge veini, maksis 7,95 €. Aga see pood on ka kallis. Täna sain sealt ühe punase 4,95 eest. Ei kurda ka, et väga hull on. Lidl'i 4 eurine oli ikka tunduvalt parem, aga pole ka sel hullu. Ma kahjuks ühe ülihea veini hinda ei tea, minu juures oli siin üks väike õhtusöök ja üks ungari poiss tõi pudeli veini kaasa. see oli ikka väga hea.
Üldiselt kui sul veab, peaksid joodava veini siit kätte saam juba 3-4euri eest.hea veini umbes 6-8. ja mida hind tõuseb seda paremaks nad ka vahel muutuvad. 2 eurist veini, aga ma väga ei soovita. suhteliselt kohutav.

Marek Kolk said...

Siis ma pean sinuga vist ühinema ja ka ära konnade maale tulema :~) Loodan, et ei pahanda, et siit veini kaasa ei võta.

Kaarel said...

kuule... kokkuvõttes on siin parem elada jah. vähem mõttetuid lahmimisi ja kaklusi. Ma vaatan siis pühapäeval turniiri ka üle. plaan on nagu kinni panna. 100euri esikoht kiirturniiril, päris tore.

Marek Kolk said...

Eeee ... ega seal kuskil autosi ei põlatata? Või kuskil mõnda streiki või revolutsioonie ei ole?

Kaarel said...

kuule streike siin ikak vahel on. nt, mul käis ema ja väikevenna külas. käisime naaberväikelinna vaatamas, aga meie reis oli raskendatud rongitööliste streigi tõttu.
autosid põletatud ei ole, aga sügisel siin Dijonis möllasid farmerid. põletasid traktorikumme, põristasid oma traktoritega ja loopisid sõnnikut.

Kaarel Alasoo said...

Kaarel, mis sa keerutad? Ma pidin terve selle jama läbi lugema, aga vastust sulle esitatud küsimusele ei leidnud. Palju see pagana konna kilo siis maksab?

Kaarel said...

Kaarel... mis allikatele su küsimus toetub? kust üldse sa tead, et prantsusmaal konnad on? Samas, ma tahaks enne konnade seisukohta kuulda, et kas nad on nende arvates väärt seda hinda.

Anonymous said...

Eriti kõnekas on määruse § 4 punkt 3: rahvusvaheliste suurvõistluste korraldamine Eestis.

Teatavasti MK korraldusõiguse ja valitsuse toetuse OM-ile sai Maleliit 2007. aasta lõpus.

Tegevoetused:

2006 - 260 000
2007 - 360 000
2008 - 349 200
2009 - 286 030
2010 - 200 000

Pole midagi imestada, et põhjendamine võtab kaua aega.

Anonymous said...

Vahepeal olid tõepoolest head aastad. Majandusbuuuum.

Anonymous said...

Olid tõesti head aastad. Näiteks 2008. aastal kasvasid spordile eraldatud rahad ligikaudu 20%. Maleliidule eraldatud rahad langesid tervikuna 19%. Tundub mõistlik.

Tegelikult keskendutakse siin liigselt ainult langusele konkreetsel aastal. Küsimus on pigem selles, et kas Maleliidu rahastamine üldse kunagi on olnud normaalsel tasemel. Veel hullem on kui suur langus tuleb juba niigi liiga väiksest numbrist.

Ning kui teabenõudega raha juurde ei saagi, siis vähemalt loodetavasti selgub kas Eesti on postsovjetlik banaanivabariik, kus ametnikud otsustavad nii nagu heaks arvavad või siiski on tegemist õigusriigiga, kus ka seadustel on oma sõna.

Kristjan Sander said...

Ülar, kas H. Olde on vastanud sinu küsimustele, et mis tingimustel FIDE reitingud taastas ja kas ECU-le on ka ära makstud? Suurem võlg oli ju üldse ECU ees ja Külaots ei saanud just selle pärast mängida .

Ülar Lauk said...
This comment has been removed by the author.
Kristjan Sander said...

Arvata siis võib, et see probleem ikka veel üleval...