Wednesday, April 28, 2010

Intervjuu Tõnu Seiliga

Maleblogi Vaadeldaja intervjuusari jätkub intervjuuga Kultuuriministreeriumi spordi asekantsleri Tõnu Seiliga.

Vaadeldaja küsimused võib leida Kultuuriministreeriumi dokumendiregistrist.

Lp Nikolai Kunitsõn

nikitheone@gmail.com

maleblogi Vaadeldaja

Austatud hr Nikolai Kunitsõn


Intervjuu vastused


Kultuuriministeeriumi poolt on suhted Eesti Maleliiduga olnud viimastel aastatel konstruktiivsed ja töised. Kultuuriministeerium on alati teinud Eesti Maleliidu kui organisatsiooniga koostööd nagu kõikide teiste Eesti spordialaliitude ja spordiühendustega. Viimastel aastatel on majandusraskuste tõttu vähenenud riiklikud toetused kõikidele eluvaldkondadele, sh spordile. Kultuuriministeeriumi rahaeraldised on seotud igal aastal vastuvõetava riigieelarve seadusega ja mõnel aastal ka negatiivse lisaeelarve seadusega. Teiste fondide ja kapitalide malele rahaeralduste kohta saavad kommentaari anda teised fondid ja kapitalid.


Eesti malel, maleklubidel ja Eesti Maleliidul on õigus ja võimalus küsida toetusi nii Eesti Kultuurkapitalilt kui Hasartmängumaksu nõukogult. Kahjuks ei ole Eesti Maleliit tänaseni meile ametlikult teadmata põhjusel ainukese spordialaliiduna aktsepteerinud ja allkirjastanud riigieelarvelise toetuse lepingut Kultuuriministeeriumiga, millest sõltuvad otseselt kõikide Eesti maleklubide noortespordi ja Eesti Maleliidu kui organisatsiooni toetus. Kultuuriministeerium on teadlik Eesti Maleliidus toimuvast ja Eesti Maleliiduga seonduvatest probleemidest.


Kultuuriministeerium on neid probleeme mitmel korral Eesti Maleliidu esindajatega kohtudes arutanud ja esitanud omapoolsed lahendusettepanekud, seni kahjuks tulemusteta.


Kultuuriministeeriumi poolt spordialaliitudele mõeldud toetus on ette nähtud spordialaliitude põhikirjaliste eesmärkide ja arengukavas kirjeldatud tegevuste elluviimiseks ning ühekordsete projektide realiseerimiseks.


Toetuse eraldamisel spordialaliitudele arvestatakse edukust tiitlivõistlustel viimase nelja aasta jooksul (olümpiamängude puhul arvestatakse olümpiatsüklit, mis on neli aastat), samuti spordialaga tegelejate arvu riikliku statistika alusel, rahvusvaheliste suurvõistluste korraldamist Eestis, spordialal kutsekvalifikatsiooni omavate treenerite arvu ja nende taset, spordiala arenguperspektiivi, lähtudes spordialaliidu arengukavast jne. Samasuguse põhimõtte järgi eraldatakse toetusi ka noortespordile, mille puhul on oluline vastava ala spordiklubide ja -koolide noortega tehtav tulemuslik sporditöö. Antud loetelus on olulisel kohal rahvusvaheliste tiitlivõistluste korraldamise võimalus ja nende reaalne läbiviimine Eestis. Kultuuriministeerium peab spordialaliitude toetuse eraldamisel lisaks riiklikule statistikale ja tulemustele kindlasti arvesse võtma ka rahvusvahelise tähtsusega tiitlivõistluste korraldamist. Rahvusvaheliste tiitlivõistluste toetamisest tulenevalt on muutused spordialaliitude kogutoetustes aastati protsentuaalselt erinevad.


Erinevate spordialade spetsiifikad, ajalugu, põhimõtted, võistlused ja neil aladel saavutatud tulemused on väga erineva iseloomuga. Spordialaliitude toimimist hindab Kultuuriministeerium koos Eesti Olümpiakomiteega, analüüsides põhjalikult ka spordialaliitude sisulist tegevust. Lisaks peame vajalikuks märkida, et riigipoolse kogutoetuse hindamisel tuleb arvesse võtta kõigist erinevatest riigieelarveallikatest (Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, stipendiumid) eraldatud toetussummad. Seetõttu on võimalik olukord, kus Kultuuriministeeriumi poolse toetuse vähenemine ei pruugi kaasa tuua üldise riigieelarvelise toetuse vähenemist samas mahus.


Kultuuriministeerium jälgib spordiorganisatsioonide majandustegevust ja on muuhulgas Eesti Maleliidus läbi viinud riigi toetuste kasutamise osas kontrollauditi 2007-2008.a kohta. Spordialaliidu kui organisatsiooni tegevuse hindamisel on lisaks spordiseaduses, ministri määruses, toetuse käskkirjas ja lepingus toodud nõuetele määrav ka nõuetekohane aruandlus. Kahjuks ei ole Eesti Maleliidu juhatuse poolt Kultuuriministeeriumile esitatud dokumendid andnud kindlust ministeeriumipoolse eraldise sihipärases kasutamises. Esitatud dokumendid ja ka Eesti Maleliidu liikmesklubide poolt esitatud informatsioon kinnitab, et 2007 - 2009. aasta riigipoolne noortespordi toetus ei ole jõudnud ettenähtud ulatuses Eesti Maleliidu liikmeks olevate spordiklubideni, puudulikud on ka varasemate aastate aruanded. Eesti Maleliit on seega jätnud täitmata seadusest tulenevad kohustused Kultuuriministeeriumi ja liikmesklubide ees. Lisaks ei ole liit esitanud Kultuuriministeeriumile arengukava, mis koos nõuetekohaste aruannetega on kultuuriministri 10. jaanuari 2006. a määruse nr 1 kohaselt üks peamisi riigipoolse toetuse eraldamise eeldustest. Kultuuriministeeriumil on õigus nõuda tagasi varasematel aastatel eraldatud toetussummad, mida ei ole sihipäraselt kasutatud. Eesti Maleliit on põhikirja järgi vaba algatuse alusel asutatud ja mittetulundusühinguna avalikes huvides tegutsev ja heategevuslikult malet toetav vabatahtlik ühendus, mille põhitegevus on suunatud male arendamisele Eestis. Liidu tegevuse eest vastutab alaliidu liikmete poolt üldkoosolekul valitud juhatus, mille esimehe ülesandeks on tagada liidu üldtegevuse toimimine. Kui Eesti Maleliit on teinud viimastel aastatel majanduslikult riskantseid otsuseid ja sattunud selle tulemusel raskustesse oma põhikirjaliste eesmärkide täitmisel, lasub vastutus selle eest põhikirja järgi liidu juhatusel.


Tänases majanduslikus olukorras ei ole Kultuuriministeeriumil võimalust toetada Maailma karikaturniiri korraldamist Eestis 2011. aastal Maleliidu poolt küsitud summa ulatuses. Kultuuriministeerium on konsulteerinud antud küsimuses ka Tallinna linnaga ja meile teadaolevalt ei ole ka linnal sellist raha, et küsitud mahus ja kiirendatud korras nõutud toetust eraldada. Kindlasti muudab olukorra veelgi keerulisemaks tõsiasi, et FIDE ise ei näe ette toetust Maailma karikaturniiri korraldamiseks ja kogu tulu peakski tulema Eesti riigi ja Tallinna linna eelarvest. Et Eesti saaks näidata end võimeka korraldajamaana, soovitasime EML-l tänaseid olusid arvestades Maailma karikaturniiri korraldamine edasi lükata. See annaks võimaluse võistluse korraldamist paremini planeerida, korrastada struktuur alaliidu sees, esitada toetuse saamiseks täiendavad taotlused ka näiteks EAS-le. Kindlasti saame koostöös väärikalt tähistada ka Paul Kerese 100 sünniaastapäeva 2016. aastal. Maleolümpia korraldamise võimalikkuse kohta Eestis on Kultuuriministeeriumil samad tingimused ja ettepanekud, mis Maailma karikaturniiri korraldamise kohta. Kõik see eeldab muidugi seda, et alaliit on korrastanud oma finantsseisud ja likvideerinud võlad riigi, oma liikmesklubide, sportlaste jne ees.Suurvõistluse toetamise näitena on Kultuuriministeerium tänaseni kõige suurema summaga toetanud Iluuisutamise EM korraldamist Tallinnas – toetus 2 mln krooni. Näiteks Otepää MK etapi õnnestumiseks eraldab ministeerium toetust ca 1 mln krooni.


Kultuuriministeerium ei pea vajalikuks kommenteerida meedias ilmunud kriitilisi avaldusi Kultuuriministeeriumi ametnike ja Eesti Maleliidu ametnike vahel.


Lugupidamisega

Tõnu Seil

Asekantsler


Vastused võib endale arvutisse laadida siit.

86 comments:

Peep said...

Lugesin seda jura juba eile õhtul. Ei saanud pihta. Täna hommikul lugesin üle, ikka hämming. Kui mina oma töö kohta küsimustele nii vastaks, saaksin kiiresti valge paberi ja lõpparve.

Kas keegi siit leiab ka mõne vastuse mõnele küsimusele?! Mõne fakti või konkreetsuse?

Au Nikile, kelle küsimustes sisaldub rohkem informatsiooni kui saadud vastustes.

Riigi stiil on tõesti, et praegu on paras aeg hakata kojamehi hurjutama, et lumi lükkamata. Et tolm õhus ringi lendab, see tuleb meelde sügiseks, masu ju.

Kristjan Sander said...

Kui rääkida küsimustele vastamisest, siis mina esitasin Maleliidu juhatuse ametliku lehekülje kaudu juba 4. veebruaril oma klubi nimel kaks küsimust, millele siiamaani ei ole vastust saanud.

Millistele klubidele, mis ulatuses ja mis põhjusel on EML hetkel võlgu 2009. a. noortespordi toetust, mille lepingujärgne maksetähtaeg oli 31.12.2009?

Kas EML juhatuse esimees Hendrik Olde töötab või on viimase aasta jooksul töötanud Tõnu Truusi Malekoolkonna maleklubis ja kui jah, siis millises ametis?

Peep said...

Nagu Hendrik sulle vastas, Tartu Ülikooli Maleklubiga seotud võlgnevusi pole ja muu osa küsimusest puudutab Maleliidu ja teiste maleklubide vahelisi rahalisi suhteid, millede detailid ei tohiks küll kolmandatele isikutele avalikud olla.

Kui küsiks näiteks muu klubi stiilis: "Meie andmetel on meil saamata sellise aja eest nii ja nii palju, kas meie andmed on õiged? Kui jah, siis millal me saame?" Sellise küsimise peale juba peaks vastama aga loomulikult õigustatud küsijale mitte suvalisele malehuvilisele.

Eksisteerib võlaõigusseadus ja see on maleliidu põhikirjast üle.
Mina pole juurat õppinud, võimalik et korrektne asjaajamine võib nõuda veel täpsemat formuleerimist. Võõrast rahast avalikult rääkimine toob alati jama kaela.

Mina näiteks ei taha avalikult öelda, et see või teine tegelane on mulle jätkuvalt võlgu kui mul pole paberit ette näidata. Ja päris vastik tunne käib läbi kui selline tegelane tuleb turniirile ja ütleb osavõtumaksu kohta, et maksab pärast, praegu ei ole.

Antud teema kohta, et Niki unustas küsida ühe põneva küsimuse - kas KM-l on ka mingeid võlgnevusi Maleliidu ees või mingeid ootel rahasid.

Kristjan Sander said...

Peep, ma ei küsi mitte võõra raha kohta, vaid Maleliidu raha kohta. Ma esindan Maleliidu liiget, kellel on igati õigustatud huvi Maleliidu rahaasjade kohta teavet saada ja kelle jaoks Maleliidu raha ei ole "võõras raha". Ma ei ole "suvaline malehuviline".

Tõnu Seili vastusest tuleb välja, et Maleliit ei ole esitanud korrektset aruandlust ka ministeeriumile.

Anonymous said...

On tore olla ministeeriumi tentsik.

Anonymous said...

Peebu kommentaarist peaks küll aru saama, et TÜMK-le ei ole EML võlgu. Mis on Kristjanil asja teiste klubidega, saagu omaga hakkama!

Anonymous said...

Nii tuleb välja, et mitte miski pole mitte kellegi asi. Et kui keegi näeb, et kurjategija tapab kurikaga inimest või Eesti malet, siis võib ta rahuliku südamega mööda minna. Pole tema mure!

Ülar Lauk said...
This comment has been removed by the author.
Marek Kolk said...

2016 olümpia toimub never ever Eestis.

nikitheone said...

Lisan veen selle, et küsimused esitati 3 veebruaril, vastused saadi 28 aprill.

Paul said...

Tubli ettevõtmine Niki!

Anonymous said...

Eks sisukate vastustega läheb ikka tsipa aega.

Anonymous said...

Kuradi haige passazhiir, täitsa tavaline "chinovnik" ühe sõnaga!

Anonymous said...

Ilusad selged ja asjalikud vastused on. Viisakad kah, mitte nagu oldelik "rafineeritud" sõim ja oponentide halvustamine.
Tõsi, vastused küsimustele ei ole küsimuseti eraldi välja toodud. Aga ei peagi. Aga mul tekkis omakorda üks ebakorrektne küsimus:

"Noortespordi sihtotstarbelised rahad on kadunud, mittesihipäraselt ära raisatud vms. Rahade kaotsimineku süüdlane on olemas, ja ta on kõigile teada. Millal süüdlane kinni läheb?"

Anonymous said...

Kinni minemise koha pealt:

http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/audit.pdf

Anonymous said...

Kuidagi valikuline on see dokumentide loetelu seal http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/

Anonymous said...

Mõtlema panevad need vastused igatahes. Tahaks teise poole kommentaare.

Anonymous said...

Mida siin mõtelda on? Mingeid uusi fakte ju välja ei toodud, vaid need samad üldsõnalised süüdistused. Ümmargune nagu poliitiku jutt ikka.
Niki küsimused olid tõesti head, aga otseseid vastuaseid me ju nendele ei saanud. Teise poole kommentaarid on siin ülal ühe lingiga ju välja toodud, aga selliseid teemasid ei taha ju Seil puutuda.

Anonymous said...

Ainus koht millega võib antud vastustes nõustuda on järgmine:

"Kui Eesti Maleliit on teinud viimastel aastatel majanduslikult riskantseid otsuseid ja sattunud selle tulemusel raskustesse oma põhikirjaliste eesmärkide täitmisel, lasub vastutus selle eest põhikirja järgi liidu juhatusel. "

Ning ka nendes raskustes võib osaliselt KMi süüdistada.

Anonymous said...

http://maleliidujuhatus.blogspot.com

Lisainfot.

Anonymous said...

Maleliidu majanduslikult kõige riskantsem samm ja kõige suurem viga oli Eesti riigi usaldamine.

Anonymous said...

See eneseõigustamine on lihtsalt hale. Aruanded on puudulikud, oleks naiivne loota, et samamoodi jätkates asjad paremaks läheksid.

Anonymous said...

Enne kui teisi süüdistama tulla võiks endal asjad korras olla.

http://www.riigikontroll.ee/fake_index.php?lang=et&uri=%2Faudit.php%3Fdokument%3D1028

Olulisem väljavõte:

"Toetusotsuste tegemisel ei ole tagatud rahataotlejate võrdne kohtlemine. Otsuste õigus- ja sihipärasust ei saa hinnata, sest otsuste aluseid ega põhjendusi ei dokumenteerita. Kultuuriministeerium annab toetust ka neile taotlejatele, kelle taotlused on puudulikud või kes pole esitanud aruandeid."

Paistab, et ainult Maleliidu puhul on esitamata aruanded probleem.

"Kõigi kolme allika puhul on raha jagamisel otsustajateks ja samas ka kasutamise kontrollijateks valdavalt samad isikud. Otsustamisel eksisteerib mitmel juhul huvide konflikt. "

Siia sobib illustreerimiseks tabel Maleliidu rahastamisest aastatel 2008-2010:

http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/rahad.pdf

Anonymous said...

Ilmekas näide maleliidu noortespordi vahendite kasutamisest:

http://www.sportiv.ee/dokument/2009_noortespordi_toetuse_jaotus.xls

Riigi poolt eraldatavast 529952 kroonist jäeti liidu kasutusse lubatud 25% asemel 59,2%. Noortetööd tegevad klubid on lihtsalt unarusse jäetud. Teist sellist alaliitu annab tikutulega taga otsida.

Anonymous said...

Vastus noortespordi rahade osas on korra juba välja toodud miks seis selline. Toome uuesti:

http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/audit.pdf

Kommisõber said...

Öine uni:

Esitasin emale aruande, et ostsin kommiraha eest jäätist, kulus 16 krooni. Aruanne on puudulik, sest jätsin ütlemata, mis jäätist ma ostsin, kust ja miks sellise hinna eest. Äkki oleks teisest poest saanud odavamalt, kas ikka oli tarvis šokolaadijäätist osta. Nüüd ema enam jäätiseraha ei anna, kommirahast rääkimata.

Kristjan Sander said...

Kaks punkti:

1) korralik aruandlus esitamata NS toetuse kasutamise kohta;

2) arengukava esitamata.

Kumbki väide ei ole üldsõnaline, arusaamatu ega kontrollimatu. Maleliidul oleks väga lihtne neid ümber lükata, esitades liikmetele või avalikustades õigel ajal riigile esitatud korrektsed aruanded ja arengukava. Maleliidu leheküljel leidub dokument "EML arengukava aastatel 2003 - 2005 ja visioon aastani 2008" ja see on kõik - ja sellegi eesmärgid on suures osas täitmata.

Juhatuse esimehe töö on tegemata ja tulemus ootuspärane.

Marek Kolk said...

Kristjan, teeme nii, et kui sa tahad olla täpne, siis sa ISE ka oled seda.

http://www.maleliit.ee/maleliit/otsused/2007/tegevuskava.pdf

leiab ka seal paar rida ülevalt ja sinust oleks viisakas vähemalt mainida selle olemasolu, on ta siis nii sisukas v mitte.

Kusjuures see mittetäitmine on ka sinu üsna ülbe hinnang, Maleliit on nagunii üle oma võimete elanud ja täitnud asju, mida ei oleks pidanud täitma, nagu täna selgub.

Kristjan Sander said...

Marek, see tabelike ei ole arengukava.

Maleliit on tõesti üle oma võimete elanud, kuid kahjuks ei ole sellega kaasnenud arengukava eesmärkide täitmist.

Anonymous said...

On tore olla ministeeriumi tentsik.

Anonymous said...

Võib väga vaielda, kas Maleliit on elanud üle oma võimete või on usaldanud Eesti Vabariigi valituse üksmeelset toetust ning Tallinna linnapea allkirjaga paberit.

http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/valitsus_2007.pdf

http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/linna_toetus.pdf

Kui sellised paberid muidugi Eestis midagi ei tähenda, siis on Maleliit tõesti elanud üle oma võimete.

Kristjan Sander said...

Kummaskis neis paberitest ei ole ühtegi sõna konkreetsete summade kohta. Ainult nende alusel väga suuri kulutusi teha on pehmelt öeldes rumal ja vastutustundetu.

Anonymous said...

Tsiteerime valitsuse kirja:

The Government of the Republic of Estonia is aware of the responsibilites that a possible acceptance of an offer submitted by the Estonian Chess Federation to the hold the Chess Olympiad by the FIDE would include with it and will do its part so that the Estonian Chess Federation can succesfully prepare, organize and hold the Chess Olympiad.

Kas valitsus andis sellise kirja välja teadmata mis on maleolümpia eelarve? Halloooo!!!

Ning mida tegi Maleliidu rahastamine peale sellise kirja saamist?

http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/rahad.pdf

Kristjan Sander said...

Kui selliseid kirju hakatakse võtma lubadustena ükskõik mis kulutused joonelt kinni plekkida, siis ei saagi lõpuks midagi muud välja tulla kui pankrot.

Anonymous said...

Kus on tõendusmaterjal ükskõik mis kulutustest?

Anonymous said...

Praegu on väga hea kirjeldada sammude kaupa uut arengukava:

1. Riigi poolne toetus 0.

2. Sellest innustununa jätkame tormilist arengut.

3. Riik suurendab oma toetust 3 korda.

4. Areng tuleb lausa peadpööritav, jõuame viie aastaga Euroopa viie tugevama malemaa hulka.

Kui keegi siis veel keegi malet mängib ...

Anonymous said...

Nikile annaksin küsimuste koostamise eest 5 pluss. Puudutatud on kõiki probleeme ja seda on suudetud teha neutraalsel ja pehmel toonil.
10 küsimust, aga palju vastuseid?
1) intervjuu ... suhted konstruktiivsed ja töised, samas ... meile teadmata põhjusel?
Kas siis suhted on konstruktiivsed ja töised või ainult väike keerukuju?
2) KM on esitanud omapoolsed lahendusettepanekud. Neid võiks klubid EML-lt näha paluda.
3) väidetavalt analüüsitakse põhjalikult spordialaliitude tegevust.
Kas selline põhjalik analüüs on EML-le väljastatud, et ka liikmesklubidel oleks võimalik sellega tutvuda ning selle alusel hinnata juhatuse tegevust?
Fondide kohta osavalt konstrueeritud lause ... KM poolse toetuse vähenemine ei pruugi... jne.
4) vastust ei leidnud;
5) sama lugu;
6) mida võiks tähendada ... KM-le esitatud dokumendid ei ole andnud kindlust? Kontrolli tulemuste kohta mitte poolt sõnakestki.
7) järjekordne - ei leidnud;
8) siin kindel ja konkreetne vastus, et KM ei pea vajalikuks kommenteerida ja sellega jään ka rahule;
9) konkreetne lühike vastus olemas;
10) võimalik toetus oleks siis vist järgmine:
a)soovitus EML tänaseid olusid arvestada;
b)korrastada struktuur alaliidu sees;
c)esitada näiteks taotlus EAS-le
d)alaliit korrastaks fin. seisud ja likvideeriks võlad.
Toetus n.ö. moraalne.
Kokkuvõtteks ütleksin, et keerutamise sõnakunsti kõrgem pilotaaž.
Õnneks on koolisüsteemi nüüdse korra kohaselt võimalik jätta töö hindamata, et esitajat mitte traumeerida!

Hendrik Olde said...

Kristjan Sander leidis jälle võimaluse hakada kritiseerima EML-i tegevust ja õigustama riigi tegutsemist (teema tundus talle sobilik, et "võidelda" taas male hea käekäigu nimel) maletegevuse rahastamise vähendamisel. Kristjan, kui enamus EML-i liikmesklubisid ei toeta Sinu seisukohti, siis keda Sa õigupoolest esindad... Millist osa meie maletajaskonnast?!
Võin Sulle öelda, et Sina oma viimaste aastate tegutsemisega oled teinud kõik selleks, et EML ei saaks normaalselt areneda. Intriige ei loo mitte mina ja EML juhatus vaid Sina ja Sa ei ole siiani küll suutnud teha ühtegi käega katsutavat sammu male positiivseks arenguks Eestis.
Ainult üks suur mula ja mitte ühtegi konkreetset sammu, millest EML liikmesklubid võiksid kasu saada.

Ja ainult kaks näidet selle T.Seili kirjatüki kohta, mis on ju kokku kirjutatud EML-e saadetud KM-i seisukohast ja meie poolt esitatud teabenõude vastusest.
Kus on seal üks konkreetne faktidel põhinev vastus N.Kunitsõni küsimustele?

Hendrik Olde said...

EML 2006.a. üldkoosoleku protokolli väljavõte: (suhtlust KM-ga tollest ajast siia ei kuva, sest mul läheb neid fakte edaspidises "tõestamises" veel vaja.
6. EML tegevussuundade kinnitamine aastateks 2007-2010.
K. Kaugija: sõna ettekandeks on H.Oldel.
H. Olde: Maleliit kinnitas 2003. aastal oma tegevuskava kuni aastani 2006. Kui tahame riigilt ka edaspidi saada raha, siis peame paika panema edasise tegevuskava.
Kõigepealt näitab H.Olde seinale eelmise tegevuskava punkte.

H. Olde:
• Kerese Malekeskuse reorganiseerimine spordibaasiks - täidetud
• Riikliku finantseerimise kindlustamine maleolümpiakoondise ettevalmistamiseks - täidetud
• Eesti noortekoondise suvelaagri korraldamine - täidetud
• Noortekoondise treeneri koha loomine - täidetud
• Maletreenerite koolituse korraldamine - täidetud
• Eesti Maleliidu detailse arengukava koostamine - täidetud
• Tippspordi toetajaskonna loomine - täitmata
• Raamatu Male Eestis I osa koostamine - täitmata
• P. Kerese mälestusfestivalide korraldamine - täidetud
• Interneti lehekülje kaasajastamine - täidetud
• Treenerite litsentseerimine - täidetud
• Kerese Fondi loomine - täidetud
• Male algõpetuse kooli viimine - täitmata. Kuid C.Kass on kohtunud haridusministriga ja sellega tegeletakse.

2007-2010 tegevuskava:
• Maletreenerite erialase kõrghariduse omandamine Eestis
• Male algõpetuse kooli õppeprogrammi lülitamine sh ka veebipõhine maleõpetus
• Malekohtunike täiendõppe ja kvalifikatsioonisüsteemi loomine
• Eesti täiskasvanute koondise treeningsüsteemi loomine
• Tippspordi toetajaskonna loomine. See on tippmaletajatele individuaalsete sponsorite leidmine
• Noortekoondise tiitlivõistlusteks ettevalmistamise projekti elluviimine. On reaalne selle projekti abil paari aasta jooksul tiitlivõistlustelt medali saamine.
• Vähemalt ühe rahvusvahelise suurvõistluse korraldamine Eestis. See ei pea olema gigantvõistlus, aga kasvõi juuniorite tiitlivõistlus. See annab võimaluse kustutada mälust 1997. aastal korraldatud noorte EM ebaõnnestumise.
• Eesti maleajalugu käsitleva raamatu koostamine
• P.Kerese mälestusfestivali laiendamine maakondadesse koos suurturniiri korraldamisega.

K. Kaugija: Kas on küsimusi tegevuskava kohta?
V.Kiiver: Miks noortekoondise peatreeneri koht ei ole täidetud? Kas küsimus on raha taga või pole võtta treenerit?
H. Olde: Me oleme otsinud treenerit, teinud konkursse. Lõpptulemusena ei ole olnud hinna ja kvaliteedi suhe paigas. Aastaks 2006 ei olnud võimalik palgata treenerit selle summa eest, mis meilt küsiti. Samas oleme teinud lepingu Ülar Lauguga, kes ei tahagi olla vanemtreener, vaid abitreener. Noorte tulemused on paranenud. Lauk on loonud laste andmebaasid, kus on üle 1000 partii. Pikendasime temaga lepingut järgmise aasta lõpuni. Kuid on teada, et Eestisse on huvitatud tulema treenereid Venemaalt ja Saksamaalt. Kuid laste jaoks võib takistuseks saada keelebarjäär. Arvan ka, et noortekoondise treener ei tohi olla tööl üheski klubis.
K. Kaugija: Kas on veel küsimusi?
Küsimusi ei ole

K. Kaugija: On ettepanek kinnitada tegevussuunad aastateks 2007-2010.
Poolt 32, vastu 0, erapooletuid 0
OTSUS: Kiita heaks EML tegevussuunad aastateks 2007-2010.

Kinnitan, et need on ka KM-le edastatud 2006.aastal ja KM-i poolt ei ole meile tulnud mingeid etteheiteid või täiendavaid nõudeid.

Peep said...

EAS poole võib malekuurorti ideega minna, muu vaevalt peale läheb

Hendrik Olde said...

Ja teine repliik.
5.03.2010 on T.Seil saatnud EML-le ametliku seisukoha 9.12.2009 saadetud kirja vastuseks (tere,
Käesolevaga edastame veelkord Kultuuriministeeriumi ametliku seisukoha Teile, mis saadetakse ametlikult ka maleliitu).

Ja selle seisukoha viimase lõigu esimene lause on selline:
"Maleolümpiast ja MK etapist
Tänases majanduslikus olukorras ei ole Kultuuriministeeriumil võimalust toetada MK etapi korraldamist Eestis 2011. aastal Maleliidu poolt küsitud summa (ca 2 mln USD ehk üle 20 mln EEK) ulatuses."

Vaadeldajale saadetud vastuses on sama lõigu esimene lause: "Tänases majanduslikus olukorras ei ole Kultuuriministeeriumil võimalust toetada Maailma karikaturniiri korraldamist Eestis 2011. aastal Maleliidu poolt küsitud summa ulatuses."

KM-i dokumendiregistris, kus on vastus EML-i 9.dets. kirjale, on veel kolmas versioon sellest lausest!

Miks? Kas mitte tookord ei olnud vaja leida konkreetne põhjus, et miks riik ei saa toetada MK`2011 korraldust: 1) küsitakse 2 milj. USD, mida on riigi jaoks liiga palju; 2) tegemist on MK etapiga (nagu näiteks Otepää MK etapp suusatamises või MK etapp vehklemises (Tallinna Mõõk).
Sellisena pakutud võrdluses tundub EML-i nõudmine ikka väga utoopiline (läheb ulmekirjanduse valdkonda) ja kõrged otsustajad sai öelda, et küsite liiga palju.
Nüüd, kui otsused on tehtud, siis toon on palju madalam: võistlus on muutunud taas MK turniiriks ja see 2 milj. USD on üldse ära kadunud.
Aga kui palju on see summa, mida siis EML küsis ja mis on riigi jaoks täna liiga palju?! Jutt ei olegi riigi poolt summas vaid põhimõttes - eesmärk oli mitte toetada ja vajalikuks hetkeks leiti ka "vettpidav" põhjendus... Küsiti 2 milj. USD.

Ja selliseid ebatäpsusi on KM vastustes küll ja veel...

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Ma esindan, nagu Sulle väga hästi teada on, üht Eesti Maleliidu liikmetest, kelle ees Sa ei ole oma põhikirjalisi kohustusi täitnud. Palun jätkuvalt vastata kahele küsimusele:

Millistele klubidele, mis ulatuses ja mis põhjusel on EML hetkel võlgu 2009. a. noortespordi toetust, mille lepingujärgne maksetähtaeg oli 31.12.2009?

Kas EML juhatuse esimees Hendrik Olde töötab või on viimase aasta jooksul töötanud Tõnu Truusi Malekoolkonna maleklubis ja kui jah, siis millises ametis?

Kohevarsti saab nende esitamisest täis juba 3 kuud.

Niisugust konspektiivset tegevuskava, nagu Sa esitasid üldkoosolekul ja nagu ripub üleval Eesti Maleliidu leheküljel, ei saa kuidagi pidada arengukavaks. Fakt on, et eelmine EML arengukava koostati aastateks 2003-2005 ja hiljem ei ole seda tehtud.

Anonymous said...

On tore olla ministeeriumi tentsik.

Hendrik Olde said...

Oleme ausad, ainuüksi see lause esimeses vastuses määras ära MK`2011 toimumise Eestis ning kõik ülejäänu selle juures on ainult "vajalik" taust eituse põhjenduseks.

Kristjan Sander said...

Olgem ausad, Maleliit ei ole hetkel võimeline korrektselt haldama ka oma väikest eelarvet, saati siis veel suurüritusi korraldama.

Anonymous said...

Jätkuvalt on tore olla ministeeriumi tentsik.

Kaarel said...

aga Olde (juhul kui see konfidentsiaalne informatsioon ei ole), kui palju maleliit õigupoolest riigipoolset toetust sooviks, kui palju linnalt ja kui palju erakapitalist?
Aitäh vastuse eest (kui saab vastata)!

ja see küsimus on minu isiklik huvi

Kaarel said...

Kristjan, millel Su viimane väide põhineb?

Anonymous said...

Palun ärge laskuga mõttetutesse vaidlustesse ühe kodanikuga kelle põhieesmärk tundub olevat fakte hägustada nii, et lõpuks ei saa keegi enam millestki aru.

Iga vähegi mõtleva inimese jaoks peaks praeguseks juba selge olemas kes on kes ja mis on mis.

Kristjan Sander said...

Kaarel, minu väide põhineb faktil, et EML ei kasutanud vähemalt 2009. aastal noortespordi toetust sihtotstarbeliselt ja peaks seda siiamaani klubidele mingis osas võlgu olema.

Anonymous said...

Kaarel, kui see küsitav informatsioon on sinu isiklik huvi, siis küsi seda personaalselt mitte Vaadeldajas.

Anonymous said...

Ja läkski andmiseks, oligi nõnda kaua selle teema all kommenteerimine kuidagi vaiksevõitu.

Hendrik Olde said...

Kindlasti ei hakka EML siin kellegile "andma". Minu asi oli välja tuua ka mõned vasturääkivust sisaldavad faktid, et see vastus ei oleks väga ühepoolne.

Vastuseks konkreetse numbri kohta. Juba 2007.a. esitatud taotluses oli sellest juttu, et milline oleks EML-i soov ning nägemus: http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/taotlus2.pdf

Selle aasta alguseks oli kogu ettevõtmise eelarve juba kolmandiku võrra väiksemaks jäänud võrreldes tookordse taotlusega, st. olime läbirääkimiste käigus väiksemaks kaubelnud.

Võrdluseks, et 2010.a. iluuisutamise EM-i eelarve oli suurusjärgus kuni 30 milj. krooni, kuid sellel alal on ka olemas tulu piletimüügist. Seega - ei midagi ületamatut ja ulmelist ka Eesti oludes!
Pigem põhimõtteline seisukoht.

Kristjan Sander said...

Hendrik, Sa võiksid alustada sellest, et tuua välja faktid EML-i aruandlusest KM-ile. Arengukava ei ole nagunii, aga kuidas saavad liikmed tutvuda kultuuriministeeriumile esitatud aruannetega?

Kristjan Sander said...

Kaarel, ma ei saa su erakirjale vastust saata, sest su hotmail saadab mulle veateate tagasi. Saad mulle mingi muu oma aadressi saata või oma MSN-nime vms...?

Anonymous said...

Miks Kristjan ei küsi, kas on maleklubisid, kes on maleliidule võlgu? Kas KM-l on maleliidu ees võlgnevusi? Kas kõigi maletajate litsentitasud on kokku kogutud?
Need küsimused Kristjanit ei huvita.

Anonymous said...

Kristjanile võib omistada aunimetuse Esti male MUST SURM. Tundub, et ka asekantslerile saab meie MS saatuslikuks :)

Anonymous said...

Tõnu Seil väidab intervjuus:
Suurvõistluse toetamise näitena on Kultuuriministeerium tänaseni kõige suurema summaga toetanud Iluuisutamise EM korraldamist Tallinnas – toetus 2 mln krooni. Näiteks Otepää MK etapi õnnestumiseks eraldab ministeerium toetust ca 1 mln krooni.

Küsimus: kui palju küsis maleliit ministeeriumilt MK-turniiri korraldamiseks?

Anonymous said...

Sõbrad, kui panete tähele, siis mõlema võistluse puhul on 1/3 erasponsorite raha. Seega suutis maleliit kokku korjata maailmakarikaks 9 miljonit krooni erasponsorite raha, mille eest tuleks müts igal juhul praeguse juhtkonna ees maha võtta!

Kristjan Sander said...

Kas ikka suutis? Kuidas selles veenduda, et see tõsi on?

Anonymous said...

Kristjan, küllap need summad ikka EML arveldusarvel asuvad, üritust juba ju alates 2007, seega 3 aastat organiseeritud.
Kes see sellist raha ikka kodus voodi all hoiab!

Peep said...

No ärge nüüd nii lihtsameelset juttu ka ajage. Kui seis nii hea oleks, ei peaks Maleliit NS rahasid laenama.

Küll võib olla konkreetseid kokkuleppeid, milledel praegu puudu üks lüli. Riigi panus annab garantii, et üritusse üldse uskuda. Ja see usk teeb rahakotirauad kogu maailmas lahti.

Anonymous said...

Uus info ajaveebis http://maleliidujuhatus.blogspot.com

Maleliidu teabenõue http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/TN.pdf ja vastus sellele http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/TN_vastus.pdf

Siim said...

Tere!
Anonüümsed kommenteerijad, kes te siin valjult sõna võtate, palun pange nimi ka alla.

Siim Kanep

Marek Kolk said...

Kristjan, kas esindad enda või Kultuuriministeeriumi seisukohti? Vägisi jääb mulje, et sa oled KM-iga väga tihedalt seotud (varasemate Kaarli küsimuste põhjal).

Nagu varem mainitud, siis sinu seisukohtades on ka rohkesti põhjendatud asju, aga mingis osas hakkad sa küll liiga palju paberit jälgima, selle asemel et natukene toast välja minna ja maailma vaadata.

Krt, te võite jäädagi süüdlasi otsima, aga kas te ei näe, et riik tahab male maha matta? Seda tänasel päeval, eelistades 50. kohti saavaid suusatajaid. Asi on hullem kui nõukogude ajal, kus millegi saavutamiseks pidi parteisse astuma ... tänasel päeval siis erakonda. Parim näide on bridziliit.

Kas me maletajad, kõik arvame nii, et meile võib pähe astuda? Pärast seda, kui Keres on valitus sajandi sportlaseks? Kordan veel : Keres - sajandisprtlane ja keres ei olnud mitte maadleja ega suusataja ega tõstja ega kettaheitja. Ta oli meie kultuuriloo osa.

Kristjan Sander said...

Marek, sinu mulje on vale.
Ja ma ei mõista, mis huvi peaks riigil olema malet maha matta. Soovitan hoiduda vandenõuteooriatest.

Kahjuks on H. Olde pikka aega juba väga paljudele maletajatele ja klubidele pähe astunud. Ükskord peab see tõesti lõppema. Maleliit ei ole tema erabisnis ja ta on põhikirja järgi klubide ees aruandekohuslane.

Marek Kolk said...

"Ja ma ei mõista, mis huvi peaks riigil olema malet maha matta."

Halloo, Kristjan. Äkki siis astud oma juurast natukene välja ja maitsed reaalelu ka. Nagu ma juba varem maininud olen, siis juba mitu aastat on käinud uitmõtted, et kas korvpall v jalggpall v suusatamine. Kahjuks tuleb selleks kuulata mitme viimase aasta saateid, et aru saada, milles küsimus.

Aga siis täpsemalt huvitab mind sinu kinntus, et sul ei ole mingeid lähemaid seoseid KM-iga? Vabandan, aga on asjaolusid, mis mind ulmeradadele on viinud.

Kristjan Sander said...

Ma ei saa aru, mis seoseid sa üldse mõtled ja nii umbmäärasele küsimusele ma ei oska kuidagi vastata. Ma ei tööta seal ega ole kunagi seal töötanud, aga seda tead sa ju isegi?

EV toetab hulka spordialasid peale korvaplli, jalgpalli ja suusatamise. Kui sa arvad, et tahetakse need 3 alles jätta ja kõik ülejäänud "maha matta", siis seda ma pean nüüd küll vandenõuteooriaks.

Kristjan Sander said...

Et keegi nüüd valesti aru ei saaks - ei, ma ei tea, et mul oleks kultuuriministeeriumiga lähemaid seoseid kui näiteks keskkonna- või justiitsministeeriumiga. Kas see oli vastus su küsimusele?

Marek Kolk said...

Kristjan, palun saa aru, et just sellised mõtted on spordiajakirjanike käest läbi käinud. Ok, see ei pruugi ühtida KM seisukohtadega, aga male ei ole sugugi jõupositsioonil. Ma olen kuulanud kradi viimase paari aasta sprdikommentaare ja see ei ole mitte positiivne, mis sealt paistab. Sellest tingituna on ka sel aastal olnud palju negatiivseid artikleid sel aastal spordisüsteemi kohta, aga samas mitte kõik ei toeta male sorti alasid. Käib armutu võitlus ja siin ei ole meie huvi kaotajaks jääda.

Üks enimlevinud ettepanek on olnud, valida välja alad, mida eelisrahastatakse ja ülejäänud imegu näppu. Nii lihtne see ongi. Täiesti mõistetav ... ainult et kui Keres on valitud sajandisportlaseks, siis miks male peaks lihtsalt välja jääma? Keegi nagu oskab öelda?

Kristjan Sander said...

Kui see nii oleks, siis ma ei imestaks, kui üheks põhjuseks oleks Maleliidu juhatuse esimehe saamatus ja rohked rikkumised.

Aga ma arvan, et sa annad kuulujuttudele liiga suurt kaalu.

Marek Kolk said...

Kristjan, vähemalt need jutud, mis puudutavad erinevaid spordialasid, ei ole olnud kuulujutud. Kui mul oleks aega, siis ma võiks tonnide viisi tuua viiteid. Mina päris ausalt kardan male pärast. Kusjuures ma arvan, et see rong on juba läinud.

Kristjan Sander said...

Kuni kõnealuste viidete laekumiseni ei jää mul muud üle kui arvata, et levitad vandenõuteooriat.

Anonymous said...

Maailmakarikas Eestisse. 1/3 eelarvest tulnuks sponsoritelt, 1/3 Tallinna linnalt ja 1/3 Kultuuriministeeriumilt. Sponsorite ja Tallinna linna poolt oli siis raha olemas ja riik vedas alt?

Marek Kolk said...

"Kuni kõnealuste viidete laekumiseni ei jää mul muud üle kui arvata, et levitad vandenõuteooriat."

Naiivsus. Ma ei mõelnud seda juttu päris ise välja.

Kristjan Sander said...

Nagu juba öeldud, usaldad Sa liigselt kuulujutte. Ma ei väida, et Sa neid ise välja mõtled.

Anonüümsele: vaevalt, et Maleliidul MK turniiri korraldamiseks raha ühegi kolmandliku ulatuses olemas oli. Vähemalt puuduvad selle kohta igasugused tõendid.

Anonymous said...

Aristoteles Onassisel ei olnud alguses naftatankerieid, kuid ometi sõlmis eelnevalt suured veolepingud ning nendele toetudes sai raha laevade ehitamiseks.
Kristjanike, Sa oled tore demagoog, aga usu, raha on ka siis olemas, kui seda otseselt ei nähta või käega ei katsuta.

Peep said...

2012 Türgis tuleb sellise korraldusega üritus:

Strong Government and Sponsor Support
2012 Olympiad had a very strong governmental, bureaucratic and sponsors which played a major role in the election of Istanbul has a host.

Apart from Istanbul being one of the most attractive metropolitans into the world, the traffic jam problem is on the way to a clear-cut solution, which improved, compared to 2000.

The State Minister of Sport, Mr.Murat Başesgioğlu stated his personal support in the name of the Turkish Republic and the cabinet. His personal letter to the is going to be published later on.

The main sponsor of the TCF, İş Bank is giving its full support as ever but also there will be other sponsors for the 2012 Chess Olympiad. The Metropolitan Municipality of Istanbul, The Istanbul Chamber of Commerce, Istanbul Congress and Visitors Bureau are the other major sponsors.

The minimum planned budget is announced as the 7.5€ million but it is planned to be increased gradually. According to the legislation of Turkey, there will be special institution named for the Chess Olympiad 2012 which is going to be led by the State Minister himself as stated in his warranty letter.

Allikas http://www.chessdom.com/countries/chess-turkey/chess-olympiad-2012 Samalt lehelt võib lugeda, et Türgi on tõeliste traditsioonidega malemaa... Nojah oli ju kunagi üks võitmatu türklane.

Türgile on seda üritust vaja ka väidetavalt parema positsiooni saamiseks Euroliiduga ühinemise näitemängus.

Meie üritust saaks toetada analoogiliselt Eesti Pank, näiteks euro saabumisega kokkukorjatavad 5 kroonised võiks enne kustutamist annetada Maleolümpia korraldamise fondi. Väga ilus žest oleks.

Anonymous said...

Tore kui teadjad mehed kinnitavad, et Eesti males on Onassised olemas! Süstib igal juhul usku praeguse kursi edukaks jätkamiseks.

Peep said...

Ma ei imestaks kui asja käima minekul ka mõned praegused tulihingelised näit jalgpalli või suusatajate toetajad end korraldajate pildile soliidsesse seltskonda tahavad sättida.

Anonymous said...

Eelmine kommentaator tabas ära miks mõnedel meestel tundub on kinnisidee, et male pildile ei pääseks.

Anonymous said...

MK-turniiri eelarve õnnestus 30 miljoni krooni pealt 20 miljonile kroonile tõmmata.
Olde: "Selle aasta alguseks oli kogu ettevõtmise eelarve juba kolmandiku võrra väiksemaks jäänud võrreldes tookordse taotlusega, st. olime läbirääkimiste käigus väiksemaks kaubelnud."
Jutt on miljonitest kroonidest...

Anonymous said...

Võtaks siis MK arvutused kokku.
2007 taotles EML MK korraldamist eelrvega 30 milj., millest riik pidi andma 33%, Tallinn 33% ja erasponsorid 33% ehk siis igaüks ca 10 milj.
Nagu eelnevast kommentaarist on näha on eelarve vähenenud 20 milj. peale.
Seega saaks ju MK ära pidada ka Tallinna linna ja erasponsorite rahadega!

Peep said...

Kui vähendada eelarvet veelgi (autode asemele velotaksod jne), saaks hakkama ka ilma Tallinna abita. Viimane olla ju ka pankroti äärel.

Kui teha asi aga ainult välismaise erarahaga, siis tekib juba küsimus, miks üldse Eestis?!

Tegelikult on kolmandik tinglik jaotus. Oma osa suurendada pole keelatud kellelgi. Ja eraosa võib suuremaks kujuneda ... kui riik üldse otsa lahti teeb.

Riigi esindusüritust peaks ikkagi toetama riik, see annab usalduse garantii teistele toetajatele. Ehkki maailm saaks nalja kui maleolümpia toimuks mingi kohaliku erakonna toel. Kahjuks pole praegu erakondadest abi, neil rohkem võlgu kui korraldamiseks tarvis. Mis teisalt näitab, et meil valimisteks kulutatakse arutult palju.

Kristjan Sander said...

Selles mõttes ma olen Peebuga nõus, et olemasolev kokkulepe avaliku sektoriga (nii riigi kui linnaga) annab erasektorist toetajate leidmisele väga palju juurde. On väga kahju, et avalikust sektorist lõpuks midagi konkreetset hankida ei suudetud.

Anonymous said...

Teemakäsitlus Riigikogu ees kultuuriministri esituses:
http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm&date=1272888300#pk6292