Friday, April 23, 2010

Topalov - Anand

Homme algab Topalovi ja Anandi vaheline maailmameistrimatš. Algselt reedel toimuma pidanud 1. voor otsustati ühe päeva võrra edasi lükata 'force majeure' situatsiooni tõttu.

Avatseremoonia toimus planeeritult kolmapäeval. Avatseremoonia algas 1 minutilise vaikusehetkega kauaaegse Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendi Juan Antonio Samaranch`i mälestuseks.

Matšis mängitakse kokku 12 partiid klassikalist malet. Kui pärast seda ei ole võitjat selgunud, mängitakse 4 partiid kiirmalet, vajadusel ka kaks partiid välkmalet (maksimaalselt 5 matši, kokku 10 partiid) ja kui ka siis ei ole võitjat selgunud toimub äkksurma partii. Sama süsteemi kasutati minu teada viimasel maailmakarikal.

Varasemalt on Topalov ja Anand klassikalises males kohtunud 44 korral. Siiani on Topalov minimaalselt eduseisus, 11 võidu, 10 kaotuse ja 23 viigiga. Loomulikult ei saa sellest statistikast olulisi järeldusi teha.

Mõlematel meestel on matši kogemused olemas.

2006. a kohtus Topalov skandaalses MM-matšis Kramnikuga ja kaotas pärast kiirpartiisid. 2008. a toimunud MM-matšis alistas Anand üsna veenvalt Kramniku. 2009. a alistas Topalov maailmameistri poolfinaalmatšis Kamsky. Pole veel kihlveokontorite kursse uurinud, aga minimaalse eelise annaksin Anandile.

1. voorus loositi valged malendid Topalovile.

No comments: