Sunday, April 11, 2010

Stockfish 1.7

Paar päeva tagasi avaldasid programmeerijad M. Costalba ja T. Romstadt maleprogrammi Stockfish uue versiooni Stockfish 1.7.

Juba varemgi Vaadeldajas mitu korda ära märgitud programm on teinud järjekordse sammu edasi: esialgsed tulemused näitavad, et Stockfish 1.7 on ligikaudu võrdne või isegi natuke parem Rybka 3st. Seega on praeguseks lõppenud Rybka ainuvõim ka nende jaoks, kes ei tunnista IPPOLIT-i ja selle tuletisi, mida kahtlustatakse Rybka koodi kasutamises.

Stockfish 1.7 pole veel jõudnud kõige paremasse arvutiprogrammide edetabelisse (mängude hulk on esialgu liiga väike, aga varsti peaks programm ka sinna ilmuma), kuid samade testijate Fischeri male edetabelis on Stockfish ainuliider, edestades 21 punktiga Rybka 3 (arvutite reitingusüsteem on samal põhimõttel, mis inimeste oma. 21-punktine edumaa tähendab, et oodatav tulemus on u. 53%).

On väga positiivne, et Rybkale on ilmunud konkurent, mis on pealegi tasuta ja vaba kopeerimiskahtlustest. Rybka kohta veel niipalju, et Rybka 4 avaldamistähtaega on jällegi edasi lükatud, seekord mai algusesse.

Stockfish 1.7 saab alla laadida siit. Programmi kasutamisel tuleb arvestada sellega, et mõnedel mitmeprotsessorilistel arvutitel ei pruugi programm automaatselt kasutada kõiki protsessoreid, millisel juhul tuleb see arv määrata käsitsi: Chessbase'is Engine Parameters->Threads.

1 comment:

Anonymous said...

Chessbase võibki enda Fritzide ja Rybkadega seenele sõita. Kui keegi teeks nüüd veel ühe hea tasuta GUI, siis Chessbase'ile jääksid ainult videote ja andmebaaside müük.