Saturday, April 24, 2010

John Nunni ülesannete kogu (14)

Eelmine nädal oli lahendamiseks Nenad Petrovici väga huvitav ülesanne. Põlvas Tusovi turniiri mänginud Ülar kiirustas pärast esimest päeva kohe õhtul koju, et saaks nuputama hakata. Ta leidis ka efektse käigu 1. La6+! Maleülesannetes ei ole tule andmine tavaliselt esimene käik. Seekord teeb see aga lahenduse just põnevamaks. 1. ...Kxa6 2. Kc6 ja valge ettur marsib kuningat matistama.

Tänase probleemi autor on Eric Zepler (1898-1980), kes oli Saksa elektrotehnika spetsialist. Ta lõpetas Würzburgi ülikooli füüsika erialal ja töötas Telefunkeni firmas raadiovastuvõtjate laboratooriumi juhina. Maleülesannetest meeldis Zeplerile koostada peamiselt kolme- ja enamakäigulisi matte, kuid tema loomingus esineb ka etüüde. 1973. aastal anti talle kompositsioonmale rahvusvahelise meistri tiitel. Allolev ülesanne sai Bergeri memoriaalil 1. auhinna.

Ülesanne 14 – Zepler, 1935


Matt nelja käiguga

23 comments:

Anonymous said...

1.Of1 h5
2.Od3 h6
3.Oxb1 h7
4.Vh2#

Ülar Lauk said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Ma ei saa aru, miks Turu ülesandele kohe lahendust juurde ei pane?! Miks peab Ülari lahendamist ootama?

Isegi kui suudan ülesande lahendada, jätan teistele ka lahendamisrõõmu. Viimase pakkumine vast ka Turu eesmärk nende postituste juures.

Anonymous said...

Mulle küll meeldis Ylx´i tögamine, paluks teinekord veel! Ylx ütleb, milla tohib kedagi tögada ja millal mitte...

Anonymous said...

Ülar ära hala nii palju koguaeg. Turu kirjutab mida tahab.

Sa võid ju nüüd ähvardada vaadeldaja tiimist lahkumisega, nagu sa kunagi juba tegid, aga vaevalt seekord see kedagi väga huvitaks...

Kaarel said...

noo kui tõesti peaks siin minema ähvardamiseks, et lahkun vms., siis võiks vaadeldaja teha küsitlue kumba rohkem eelistatakse, kas Turut või Ülarit. ma eeldan, et ma juba tean, kes selle küsitluse võidaks. ja pika puuga...

sass. said...

hakkab T-ga, lõpeb u-ga ja riimub sõnaga muru..

Anonymous said...

hahaha.. hästi sass! :D

Kaarel said...

go, Turu!

Sven said...

Tõeliselt piinlik lugeda selliseid eelnevaid postitusi!?! Milleks õhtutada olematut vastasseisu? Mõlemate kirjutisi on nauditav lugeda, kuid Ülari partiikommentaaride vastu ei saa miski! Kõik Ülari lood on head - kahju vaid et neid võrreldes Vaatlejaga nii vähe vaid on. (viimasel ajal muidugi rohkem olnud). Just mõtlesin, et oleks SUPER kui Ülar viitsiks iga MM mängu kohta oma arvamuse ja lühikese analüüsi kirjutada. Ta üks väheseid, kes seda pädevalt ja samas põnevalt käsitleda oskab. Jõudu kõigile! Täiesti sõltumatu Vaadeldaja igapäevane lugeja.

Jürgen said...

nii Turu satiir kui Ülari partiikommentaarid rokivad sajaga. Ülarile: ega tögamise vastu vist muu ei aita, kui tuleb mõni Turu "parem" partii ette võtta ja läbi kommenteerida.

Anonymous said...

1.Oxf5 Lxd5+
2.Ke7 Lb1 (tule andmisel peale lipu löömist saab must mati väljalt a2)
3.Va2+ Lxa2
4.Lb4#

Ülar Lauk said...
This comment has been removed by the author.
Kaarel said...

ei saanud mina aru, kus seal naljas labasus oli...

Ülar Lauk said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Mulle aga jääb arusaamatuks, miks rahvusvaheline meister Ülar Lauk üritab siin esimsesena ülesande lahendust välja pakkuda, kommenteerides veel seda kui lihtsakest.

Ma ei kahtle kuidagi, et Ülarile võiksid need ülesanded ülesanded pinget pakkuda. Samas ei ole see olnud loodetavasti ka Turu eesmärk?!
Ülesanded on vast mõeldud ikka tava malehuvilistele.

Kaarel said...

nali on jah maitse asi. aga see ei tähenda, et nali labane on. labane nali koosneb enamasti laabsest sõnavarast ja mõnitamisest. siin ei olnud kumbagi, vaid oli kerge sõbralik nöök. kahju, et isegi kerget tögamist tänapäeva närvilises maailmas ei suudeta kannatada.

ja viimane kommentaator, ma nõustun sinuga. minu meelest peaks ülesandele lahendusi pakkuma alles ~5päeva möödudes.

Kaarel said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Patser Kapa-Kohilast võib ju varem ka pakkuda aga oskajatel võiks tõesti mingi eneseväärikus olla.

Teine asi kui Turu korraldaks lahendusvõistlusi kiiruse peale.

Jürgen said...

mulle küll meeldib kohe kommentaaridest lahendust lugeda - ei pea hakkama internetist otsima

Ülar Lauk said...
This comment has been removed by the author.
Kaarel said...

noo tee, kuidas soovid. ma siin rohkem teiste harrastajate pärast muretsen.

ei, ma ei ole isegi proovindu ühtegi ülesannet lahendada. mul on umbes miljon korda pakilisemaid asju teha, kui lahendada ülesannet, mille vastuse olen ma juba vasakul olevas aknakeses ära näinud.

Anonymous said...

Tore oleks, kui lahendust üldse keegi ei pakuks ja see hoitakse oma teada ning kontrollitakse oma lahenduse õigsust peale uue ülesande andmist. Mulle ei lähe üldse korda, kui keegi esimena oma lahendust pakub, sellest ju preemiat ei ole.
Seekord pani lahendamisel ylx puusse ja nagu varasemas kommentaaris mainisin, võiks ta oma fännidele "vaatlejat" teha. Vaadeldaja oleks "arenevatele noortele"!
Mitmekäigulistes ülesannetes tehaksegi algul paar loogilist käiku ja "iva" ilmneb kuskil peale teist-kolmandat käiku. Ilus ülesanne. Eriti kui autoriks on matemaatiku asemel füüsik!